111 éves a Ferencvárosi labdarúgás – Boldog születésnapot!

Három betű és három szám. A betűk állandók, a számok változnak. A betűk adják a hitünket, a számok adják a változást. Betűk és számok, nevek és életkorok. Amióta létezünk, a betűk adják a nevünket, a számok mutatják az életünk múlását. Egyszer vége lesz a névnek, a szám is megáll, de az emlékezésben örökre megmaradnak együtt, de vannak olyan betűk és számok, melyek soha nem múlhatnak el, melyek örökké élnek. Csak a számok változnak. Három egyforma betű: EEE, mely soha nem változhat és három szám: 111, mely az élet körforgatagában 365 naponként eggyel növekszik. 2011. december 3.-án ezek együtt jelentik a Ferencvárosi labdarúgást.

Amikor 1900. december 3.-án hivatalosan is megalakult a Ferencváros labdarúgó szakosztálya, talán még az alapí­tók sem gondolták, milyen jelentős és a jövőt meghatározó okiratot í­rtak alá. A klub, dr. Springer Ferenc vezetésével már egy éve létezett, az erő, az egyetértés és az erkölcs jegyében, de hazánkban csak a következő évben jutott el a labdarúgás. Ennek immáron 111 esztendeje. A világon nem sok klub büszkélkedhet vele, azzal meg bizonyosan nagyon kevesen, hogy a Ferencváros, a történelem során a labdarúgás és a három „E” betűn kí­vül, a XX. század viharaiban sokkal többet jelentett, mint a játék szeretete. Nekünk, Fradistáknak, a háborúk és az elnyomás éveiben is a magyarságunkat, a szabadságunkat és a boldogulásunkat is jelképezte. Voltak idők, amikor a hatalom minden eszközével azon volt, hogy elvegyen mindent, nevet, cí­mert és zászlót, de nem számolt azzal az összetartó erővel, mely minden holtponton átlendí­tette ezt a csodálatos közösséget.

Mert a Ferencváros örök. Még akkor is, ha néha elbizonytalanodunk, ha néha úgy érezzük, hogy elfogy körülöttünk a levegő. Nehéz és bonyolult éveket élünk. Bizakodunk és félünk, hitet adunk egymásnak, de kételkedünk is. Mert emberek vagyunk, mert tudjuk, hogy számunkra az évek száma nem végtelen, ezért mi a jelenben akarunk örülni a sikereknek. Mint minden születésnap, í­gy az idei is a számvetés időszaka. Vajon mit tettünk az elmúlt év alatt, vajon sikerült-e megállí­tani a hanyatlást, vajon sikerült-e új alapokra helyezni a Ferencvárost? Ezekre a kérdésekre az elmúlt év még nem tudott konkrét válaszokat adni. Elindult egy folyamat, melyről bármennyire is szimpatikus és támogatható, még nem tudjuk, hogy merre fog vezetni. Bí­zunk és bizakodunk. Remélünk mert remény nélkül zöld-fehér szí­vünk sem doboghatna tovább. A jelenünket is jobban tudjuk szeretni, ha tudjuk a valóság is hozzáigazolódik és nem csak a vágyaink irányí­tják a tudatunkat. Kell nekünk a zöld-fehér hit, kell nekünk a három E betű, hogy jobban érezzük magunkat e hazában.

Három egyforma betű és három egyforma szám. Erkölcs, Erő, Egyetértés – 111 év. Amit a szem lát, nem láthatja ugyan a szí­v, de a látvány hatása beszivárog a lélekbe. Amit a szí­v lát, az üzenet, a lélek üzenete a gondolatoknak.

Boldog születésnapot Ferencvárosi labdarúgás!


™¦ ™¦ ™¦

    Az ünnepség képei 

Egy hozzászólás a(z) 1101111ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
04.17.17:00, M4 Sport
04.20.20:00, M4 Sport
04.25. 17:00, M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ