111 éves a Ferencvárosi labdarúgás – Boldog születésnapot!

Három betű és három szám. A betűk állandók, a számok változnak. A betűk adják a hitünket, a számok adják a változást. Betűk és számok, nevek és életkorok. Amióta létezünk, a betűk adják a nevünket, a számok mutatják az életünk múlását. Egyszer vége lesz a névnek, a szám is megáll, de az emlékezésben örökre megmaradnak együtt, de vannak olyan betűk és számok, melyek soha nem múlhatnak el, melyek örökké élnek. Csak a számok változnak. Három egyforma betű: EEE, mely soha nem változhat és három szám: 111, mely az élet körforgatagában 365 naponként eggyel növekszik. 2011. december 3.-án ezek együtt jelentik a Ferencvárosi labdarúgást.

Amikor 1900. december 3.-án hivatalosan is megalakult a Ferencváros labdarúgó szakosztálya, talán még az alapítók sem gondolták, milyen jelentős és a jövőt meghatározó okiratot írtak alá. A klub, dr. Springer Ferenc vezetésével már egy éve létezett, az erő, az egyetértés és az erkölcs jegyében, de hazánkban csak a következő évben jutott el a labdarúgás. Ennek immáron 111 esztendeje. A világon nem sok klub büszkélkedhet vele, azzal meg bizonyosan nagyon kevesen, hogy a Ferencváros, a történelem során a labdarúgás és a három „E” betűn kívül, a XX. század viharaiban sokkal többet jelentett, mint a játék szeretete. Nekünk, Fradistáknak, a háborúk és az elnyomás éveiben is a magyarságunkat, a szabadságunkat és a boldogulásunkat is jelképezte. Voltak idők, amikor a hatalom minden eszközével azon volt, hogy elvegyen mindent, nevet, címert és zászlót, de nem számolt azzal az összetartó erővel, mely minden holtponton átlendítette ezt a csodálatos közösséget.

Mert a Ferencváros örök. Még akkor is, ha néha elbizonytalanodunk, ha néha úgy érezzük, hogy elfogy körülöttünk a levegő. Nehéz és bonyolult éveket élünk. Bizakodunk és félünk, hitet adunk egymásnak, de kételkedünk is. Mert emberek vagyunk, mert tudjuk, hogy számunkra az évek száma nem végtelen, ezért mi a jelenben akarunk örülni a sikereknek. Mint minden születésnap, így az idei is a számvetés időszaka. Vajon mit tettünk az elmúlt év alatt, vajon sikerült-e megállítani a hanyatlást, vajon sikerült-e új alapokra helyezni a Ferencvárost? Ezekre a kérdésekre az elmúlt év még nem tudott konkrét válaszokat adni. Elindult egy folyamat, melyről bármennyire is szimpatikus és támogatható, még nem tudjuk, hogy merre fog vezetni. Bízunk és bizakodunk. Remélünk mert remény nélkül zöld-fehér szívünk sem doboghatna tovább. A jelenünket is jobban tudjuk szeretni, ha tudjuk a valóság is hozzáigazolódik és nem csak a vágyaink irányítják a tudatunkat. Kell nekünk a zöld-fehér hit, kell nekünk a három E betű, hogy jobban érezzük magunkat e hazában.

Három egyforma betű és három egyforma szám. Erkölcs, Erő, Egyetértés – 111 év. Amit a szem lát, nem láthatja ugyan a szív, de a látvány hatása beszivárog a lélekbe. Amit a szív lát, az üzenet, a lélek üzenete a gondolatoknak.

Boldog születésnapot Ferencvárosi labdarúgás!


♦ ♦ ♦

    Az ünnepség képei 

Egy hozzászólás a(z) 1101111ejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST