114 év – Boldog születésnapot Ferencváros!

Három betű és három szám. A betűk állandók, a számok változnak. A betűk adják a hitünket, a számok adják a változást. Betűk és számok, nevek és életkorok. Amióta létezünk, a betűk adják a nevünket, a számok mutatják az életünk múlását. Egyszer vége lesz a névnek, a szám is megáll, de az emlékezésben örökre megmaradnak együtt, de vannak olyan betűk és számok, melyek soha nem múlhatnak el, melyek örökké élnek. Csak a számok változnak. Három egyforma betű: EEE, mely soha nem változhat és három szám: 114, mely az élet körforgatagában 365 naponként eggyel növekszik. 2013. május 3.-án ezek együtt jelentik a Ferencvárost.

A három „E” követi a számok múlását, immáron 114 éve. Ahogy az embereknél, a név állandó és a kor változik. Különbség az, hogy nálunk a számok egyszer csak megállnak és csak az emlékek maradnak utánunk. A Ferencváros örök és halhatatlan, mert 114 éve, mi halandók vigyázunk rá. Történjen bármi is, szakadjon bármilyen borzalom is a világra, de túlélők mindig magukkal viszik a lángot.

A Ferencváros örök. Hangozzék bármilyen patetikusan, de mikor 1899. május 3.-án, a Bakáts téri Polgár Kör helyiségében, dr. Springer Ferenc elnökletével megalakult a Ferencvárosi Torna Club és az alapí­tók hitet tettek a három E betű szellemiségének, olyan korlátok közé zárták a számokat, hogy azoknak soha nem lesz lehetőségük a megállásra. Ma, 2013. május 3.—án tudjuk, hogy 114 évesek lettünk, de biztosan tudjuk azt is, hogy jövőre a 115. születésnapot fogjuk ünnepelni. És tudjuk azt is, hogy ha addig nem romboljuk le a világunkat, 2099. május 3.-án lesznek olyanok, akik ünnepelni fogják a kétszáz éves Ferencvárost.

Mert a Ferencváros örök. Még akkor is, ha néha elbizonytalanodunk, ha néha úgy érezzük, hogy elfogy körülöttünk a levegő. Nehéz és bonyolult éveket élünk. Bizakodunk és félünk, hitet adunk egymásnak, de kételkedünk is. Mert emberek vagyunk, mert tudjuk, hogy számunkra az évek száma nem végtelen, ezért mi a jelenben akarunk örülni a sikereknek. Mi a jelenben akarunk magyar bajnokságot, világbajnokságot, olimpiát nyerni és Ferencvárosi sportolóként meghódí­tani a világot. Nekünk a jelenben van szükségünk Kocsis Antalra, Novák Évára, Gyarmati Dezsőre, Magyar Zoltánra, Csányi Bélára, Kökény Beára és Sárosi Györgyre. És ha azt látjuk, hogy ezek a legendás nevek csak a múltat jelentik, el tudunk bizonytalanodni. Mert mi nem tudjuk, hogy nekünk mit hoz a holnap.

Mint minden születésnap, í­gy az idei is a számvetés időszaka. Vajon mit tettünk az elmúlt év alatt, vajon sikerült-e megállí­tani a hanyatlást, vajon sikerült-e új alapokra helyezni a Ferencvárost? Ezekre a kérdésekre az elmúlt év már tudott konkrét válaszokat adni. Elindult egy folyamat, mely nagyon szimpatikus és támogatható, és mely 2014 őszén az új stadion átadásával érhet révbe. Bí­zunk és bizakodunk. Remélünk mert remény nélkül zöld-fehér szí­vünk sem doboghatna tovább. A jelenünket is jobban tudjuk szeretni, ha tudjuk a valóság is hozzáigazolódik és nem csak a vágyaink irányí­tják a tudatunkat. Kell nekünk a zöld-fehér hit, kell nekünk a három E betű, hogy jobban érezzük magunkat e hazában.

Három egyforma betű és három egyforma szám. Erkölcs, Erő, Egyetértés – 114 év. Amit a szem lát, nem láthatja ugyan a szí­v, de a látvány hatása beszivárog a lélekbe. Amit a szí­v lát, az üzenet, a lélek üzenete a gondolatoknak.

Boldog születésnapot Ferencváros!

(TempóFradi Szerkesztősége)

7 hozzászólás a(z) 114 év – Boldog születésnapot Ferencváros! bejegyzéshez

 • Lúdbőröztető. Isten éltessen, Fradika.

 • Igazad van Laudetur, számomra kétféle időszámí­tás létezik, az egyik szerint 2012. május 4., a másik szerint 113. év 1. hó 2. napja van ma. Mindörökké, mindörökké, mindörökké! Biztos vagyok benne, hogy 2899. május 3-án is ünnepnap lesz a mai, különbözö hatalmak “akárhogyan berzenkednek, acsarognak, fenyegetnek” …

 • Egyet én biztosan nyertem. Kérem. ne tekintsétek szerénytelenségnek, de ez életem egyik legnagyobb dolga.
  Laci

 • Kedves Csaba!

  Egy bizonyos 28-s számot elég jól ismerünk. 🙂
  A többit meg talán egyszer a hivatalos oldal megszámolja, bár ez elég nagy feladat lenne. A szomorú az, hogy ezt eddig elmulasztották, pedig tényleg ennek a birtokában lenne méltó az ünnep.

 • Kí­váncsi lennék,ez alatt a 113 évben hány magyar bajnoki cí­met szereztek az ftc sportolói 2012 májusáig.Isten éltessen FERENCVÁROSI TORNA CLUB.

 • Nekünk a mindent jelenti! Boldog születésnapot Ferencváros!

 • Erről az alábbi szállóige jut eszembe: ” kis lépés az embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek”.
  Saját nyelvünkre fordí­tva: ” sima hétköznap egy átlagos embernek, de a világ kezdete nekünk Fradistáknak”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-selejtező: 08.09. 20:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső