114 év – Boldog születésnapot Ferencváros!

Három betű és három szám. A betűk állandók, a számok változnak. A betűk adják a hitünket, a számok adják a változást. Betűk és számok, nevek és életkorok. Amióta létezünk, a betűk adják a nevünket, a számok mutatják az életünk múlását. Egyszer vége lesz a névnek, a szám is megáll, de az emlékezésben örökre megmaradnak együtt, de vannak olyan betűk és számok, melyek soha nem múlhatnak el, melyek örökké élnek. Csak a számok változnak. Három egyforma betű: EEE, mely soha nem változhat és három szám: 114, mely az élet körforgatagában 365 naponként eggyel növekszik. 2013. május 3.-án ezek együtt jelentik a Ferencvárost.

A három „E” követi a számok múlását, immáron 114 éve. Ahogy az embereknél, a név állandó és a kor változik. Különbség az, hogy nálunk a számok egyszer csak megállnak és csak az emlékek maradnak utánunk. A Ferencváros örök és halhatatlan, mert 114 éve, mi halandók vigyázunk rá. Történjen bármi is, szakadjon bármilyen borzalom is a világra, de túlélők mindig magukkal viszik a lángot.

A Ferencváros örök. Hangozzék bármilyen patetikusan, de mikor 1899. május 3.-án, a Bakáts téri Polgár Kör helyiségében, dr. Springer Ferenc elnökletével megalakult a Ferencvárosi Torna Club és az alapítók hitet tettek a három E betű szellemiségének, olyan korlátok közé zárták a számokat, hogy azoknak soha nem lesz lehetőségük a megállásra. Ma, 2013. május 3.—án tudjuk, hogy 114 évesek lettünk, de biztosan tudjuk azt is, hogy jövőre a 115. születésnapot fogjuk ünnepelni. És tudjuk azt is, hogy ha addig nem romboljuk le a világunkat, 2099. május 3.-án lesznek olyanok, akik ünnepelni fogják a kétszáz éves Ferencvárost.

Mert a Ferencváros örök. Még akkor is, ha néha elbizonytalanodunk, ha néha úgy érezzük, hogy elfogy körülöttünk a levegő. Nehéz és bonyolult éveket élünk. Bizakodunk és félünk, hitet adunk egymásnak, de kételkedünk is. Mert emberek vagyunk, mert tudjuk, hogy számunkra az évek száma nem végtelen, ezért mi a jelenben akarunk örülni a sikereknek. Mi a jelenben akarunk magyar bajnokságot, világbajnokságot, olimpiát nyerni és Ferencvárosi sportolóként meghódítani a világot. Nekünk a jelenben van szükségünk Kocsis Antalra, Novák Évára, Gyarmati Dezsőre, Magyar Zoltánra, Csányi Bélára, Kökény Beára és Sárosi Györgyre. És ha azt látjuk, hogy ezek a legendás nevek csak a múltat jelentik, el tudunk bizonytalanodni. Mert mi nem tudjuk, hogy nekünk mit hoz a holnap.

Mint minden születésnap, így az idei is a számvetés időszaka. Vajon mit tettünk az elmúlt év alatt, vajon sikerült-e megállítani a hanyatlást, vajon sikerült-e új alapokra helyezni a Ferencvárost? Ezekre a kérdésekre az elmúlt év már tudott konkrét válaszokat adni. Elindult egy folyamat, mely nagyon szimpatikus és támogatható, és mely 2014 őszén az új stadion átadásával érhet révbe. Bízunk és bizakodunk. Remélünk mert remény nélkül zöld-fehér szívünk sem doboghatna tovább. A jelenünket is jobban tudjuk szeretni, ha tudjuk a valóság is hozzáigazolódik és nem csak a vágyaink irányítják a tudatunkat. Kell nekünk a zöld-fehér hit, kell nekünk a három E betű, hogy jobban érezzük magunkat e hazában.

Három egyforma betű és három egyforma szám. Erkölcs, Erő, Egyetértés – 114 év. Amit a szem lát, nem láthatja ugyan a szív, de a látvány hatása beszivárog a lélekbe. Amit a szív lát, az üzenet, a lélek üzenete a gondolatoknak.

Boldog születésnapot Ferencváros!

(TempóFradi Szerkesztősége)

7 hozzászólás a(z) 114 év – Boldog születésnapot Ferencváros! bejegyzéshez

 • Lúdbőröztető. Isten éltessen, Fradika.

 • Igazad van Laudetur, számomra kétféle időszámítás létezik, az egyik szerint 2012. május 4., a másik szerint 113. év 1. hó 2. napja van ma. Mindörökké, mindörökké, mindörökké! Biztos vagyok benne, hogy 2899. május 3-án is ünnepnap lesz a mai, különbözö hatalmak “akárhogyan berzenkednek, acsarognak, fenyegetnek” …

 • Egyet én biztosan nyertem. Kérem. ne tekintsétek szerénytelenségnek, de ez életem egyik legnagyobb dolga.
  Laci

 • Kedves Csaba!

  Egy bizonyos 28-s számot elég jól ismerünk. 🙂
  A többit meg talán egyszer a hivatalos oldal megszámolja, bár ez elég nagy feladat lenne. A szomorú az, hogy ezt eddig elmulasztották, pedig tényleg ennek a birtokában lenne méltó az ünnep.

 • Kíváncsi lennék,ez alatt a 113 évben hány magyar bajnoki címet szereztek az ftc sportolói 2012 májusáig.Isten éltessen FERENCVÁROSI TORNA CLUB.

 • Nekünk a mindent jelenti! Boldog születésnapot Ferencváros!

 • Erről az alábbi szállóige jut eszembe: ” kis lépés az embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek”.
  Saját nyelvünkre fordítva: ” sima hétköznap egy átlagos embernek, de a világ kezdete nekünk Fradistáknak”

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST