117 év – Boldog születésnapot Ferencváros!

ftc-117Három egyforma betű és három különböző szám. A betűk állandók, a számok változnak. A betűk adják a hitünket, a számok adják a változást. Betűk és számok, nevek és életkorok. Amióta létezünk, a betűk adják a nevünket, a számok mutatják az életünk múlását. Egyszer a név már csak név marad, a szám is megáll, de az emlékezésben örökre megmaradnak együtt, de vannak olyan betűk és számok, melyek soha nem múlhatnak el, melyek örökké élnek. Csak a számok változnak. Három egyforma betű: EEE, és három, évenként emelkedő szám. 2016. május 3-án ezek együtt jelentik a Ferencvárost.

A három „E” követi a számok múlását, immáron 117 éve. Ahogy az embereknél, a név állandó és a kor változik. Különbség az, hogy nálunk a számok egyszer csak megállnak, és csak az emlékek maradnak utánunk. A Ferencváros örök és halhatatlan, mert 117 éve, mi halandók vigyázunk rá. Történjen bármi is, szakadjon bármilyen borzalom is a világra, de túlélők mindig magukkal viszik a lángot.

A Ferencváros örök. Hangozzék bármilyen patetikusan, de mikor 1899. május 3-án, a Bakáts téri Polgár Kör helyiségében, dr. Springer Ferenc elnökletével megalakult a Ferencvárosi Torna Club és az alapítók hitet tettek a három E betű szellemiségének, olyan korlátok közé zárták a számokat, hogy azoknak soha nem lesz lehetőségük a megállásra. Ma, 2016. május 3—án tudjuk, hogy 117 évesek lettünk, de biztosan tudjuk azt is, hogy jövőre ez a szám eggyel emelkedni fog. És tudjuk azt is, hogy ha addig nem romboljuk le a világunkat, 2099. május 3-án lesznek olyanok, akik ünnepelni fogják a kétszáz éves Ferencvárost.

Mert a Ferencváros örök. Még akkor is, ha néha elbizonytalanodunk, ha néha úgy érezzük, hogy elfogy körülöttünk a levegő. Nehéz és bonyolult éveket élünk. Bizakodunk és félünk, hitet adunk egymásnak, de kételkedünk is. Mert emberek vagyunk, mert tudjuk, hogy számunkra az évek száma nem végtelen, ezért mi a jelenben akarunk örülni a sikereknek. Mi a jelenben akarunk bajnokságot nyerni és meghódítani a világot. Nekünk a jelenben van szükségünk olyan sportolókra akik olimpiai bajnokként hírnevet szereznek a zöld-fehér színeknek, mint Kocsis Antal, Kárpáti György, Novák Éva, Gyarmati Dezső, Novák Dezső, Magyar Zoltán, Sike András.

A fenti olimpiai bajnokok a múltat képviselik, de a jelenünk újra bizakodásra adhat okot. Elkészült az új labdarúgó Szentélyünk, tovább épül a Népligeti edzőbázis ahol néhány év múlva már együtt lehet a Fradi család, ahol együtt gyakorolhat majd úszó, tornász, atléta, jégkorongozó, kézilabdás, birkózó és labdarúgó.

Három egyforma betű és három egyforma szám. Erkölcs, Erő, Egyetértés – 117 év. Amit a szem lát, nem láthatja ugyan a szív, de a látvány hatása beszivárog a lélekbe. Amit a szív lát, az üzenet, a lélek üzenete a gondolatoknak.

Boldog születésnapot Ferencváros!

(Tempó Fradi Szerkesztősége)

2 hozzászólás a(z) 117 év – Boldog születésnapot Ferencváros! bejegyzéshez

 • Isten éltesse a Ferencvárost!
  *
  Vajon hány klub van a világon -- az angol klubokat leszámítva, -- mely 117 éves születésnappal büszkélkedhet? Szerintem nagyon kevés!
  *
  Bár az eredeti idézet másra vonatkozik (Üzenet haza), de ide is illik: “Kezet nyújtunk egymásnak és megyünk, és leszünk Egy Cél és Egy Akarat: a víz szalad, de a kő marad”. Ilyen kő a Fradi, a Fradizmus is. Elnökök, szabályozások jönnek, mennek, de a Fradi marad. Túlélte a Kinizsi korszakot (Rákosi rezsim), túlélte a kizárást. Most lassan újra emelkedő pályán vagyunk, hiszem. Boldog születésnapot, Ferencváros!

 • Vajon Dr. Springer Ferenc tudta-e akkor, mit is hoz életre és milyen nagy hìrneve lesz az ô gyerekének ?

  Ez a Dr. Springer Ferenc — van egy cikk a honlapon ròla — egy elég érdekes személyiség lehetett.

  Példàul érdekes lenne kitalàlni, hogy milyen politikai személyiségekkel volt összeköttetésben.

  Ki voltak a baràtai, kik az ellenségei.

  Vajon mi ösztönözhett az FTC megalapìtàsàt.

  Lehet, hogy ezekre a kérdésekre nagyon sokàig nem fog lenni vàlasz.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

  TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST