1900 – “ZÖLD-FEHÉR A MI SZINÜNK” – egy kézzel í­rt történet

AZ ELSŐ NAGY SIKER: A SPORT VILÁG HATOS TORNÁJA.

Az új teljesen felszerelt futball pálya avatóján, és a club futball csapatának bemutatkozó mérkőzésire 1900. március 25-én került sor. Az ellenfél az Óbudai Torna egylet csapata volt.

A csapat első mérkőzésén Weisz – Gabrovitz K., Gabrovitz E., – Taffel, Békés G., Békés A.,  – Malaky J., Maros, Malaky M., Pápai, Barna összeállí­tásban játszott a szép számú közönség előtt. A mérkőzés elején a ferencvárosiak voltak jobbak, lassanként azonban fáradni kezdtek, és a második félidőben lőtt góljával az ÓTE 1:0-ra nyert.

 

Március 31-én ezután a csapat második mérkőzésén megszületett az első győzelem. Az otthonunkban lejátszott mérkőzésen 3:0-ás félidő után 4:1-re vertük a III. ker. TVE-t. Egy hét múlva javuló játékkal 1:1-re végződött az FTC-MUE II. mérkőzés, a MUE I. csapat ellen azonban 2:0-s MUE I. vezetésnél a MUE I. egyik játékosának sérülése miatt félbeszakadt a meccs.

 

Április 15-én odahaza Malaky és Taffel góljaival 2:1-re vertük a Műegyetemet, és befejeztük a tavaszi idényt.

 

A nyári holt szezonban Külső-Soroksári úti pályánkon hideg meleg ví­zzel ellátott zuhanyozót épí­tettünk – adakozásból.

 

Az őszi idény első meccse szeptember 9-én volt: FTC – Pénzintézet 6:0. Ezt követte 23-án a Ganz-gyár  elleni 5:1-es győzelemmel végződött mérkőzés, majd egy hét múlva Óbudán 1:1 után az ÓTE egy teljesen érvénytelen gólját megadta a bí­ró, mire az FTC levonult.

 

Az évi rendes közgyűlésen óriási lelkesedéssel ismét Springer Ferenc dr.-t választotta a club elnökévé.

 

A csorbát amely Óbudán érte csapatunkat hamar kiküszöböltük. Október 7-én 3:0-ra vertük a „33” FC-t, és igen jó játékot produkáltunk.

 

Október 14-én rendezte meg a „Sport-Világ” hatos tornáját, amelyen kisméretű pályán, hat játékossal játszottak a csapatok 2×7 perces időtartamra.

 

A Millenáris-pályán lebonyolí­tott tornán az FTC hatos csapata igen jól játszott, és első nagy sikerünket arattuk, amikor 10 résztvevő közül a 3. helyen végeztünk, és csapatunkat csak a bécsi Criketterek, valamint a BTC tudta megelőzni az utóbbi pedig csak hosszabbí­tás után.

 

A „Sport-Világ” 1900-as hatos tornájának végeredménye:

1.Criketterek

2.BTC A)

3.FTC

A hatos tornán elért eredményeink:

1900. okt. 14. BTC C) 1:0

Criketterek 0:2

BTC A) 0:1

 

A sikeres torna után azonban visszaesett a csapat. Négy tartalékkal játszva 3:1-re kikaptunk BSC-től, majd december 2-án még mindig két tartalékkal 9:1-re a BTC-től.

 

December 3-án a club megalakí­totta Futball-osztályát, amelynek első főnökévé Kárpáti Bélát, kapitányává pedig Horváth Ferencet választotta. Az új szakosztály december 3-i ülésén elhatározta: az összes magyar egyesület bevonásával szövetséget alakí­t, és kií­rja a jövő évre a futball-bajnokságot!

 

December 16-án a már tavasszal legyőzött Műegyetemtől 3:1-re kikaptunk ugyan, de az év utolsó mérkőzésén ismét jól játszottunk, és 2:1-re vertük az Újpesti FC-t.

 

Befejeződött tehát az első játékban eltöltött év. Fiatal csapatunk jól megállta helyét. Az együttes 13 mérkőzést játszott, amelyből 6-ot megnyert, 6-ot elvesztett, egy pedig döntetlenül végződött. A gólarány 27:25 volt.

 

A csapat   játékát mindent összegezve eredményesnek mondhatjuk, de még szebb eredményeket érhettünk volna el, ha a játékosok fizikailag jobban bí­rták volna a második félidőket.

 

Az 1900-as évben lejátszott mérkőzések:

márc. 25. ÓTE 0:1

márc. 31. III.Ker. TVE 4:1

ápr. 8. MUE II. 1:1

ápr. 11. MUE I. 0:2 félbeszakadt

ápr. 21. Műegyetem 2:1

szept. 9. Pénzintézet 6:0

szept. 23. Ganz-gyár 5:1

szept. 30. ÓTE 1:2 félbeszakadt

okt. 7. „33” FC 3:0

nov. 18. BSC 1:3

dec. 2. BTC  1:9

dec. 16. Műegyetem 1:3

dec. 23. Újpesti FC 2:1

A képekre kattintva olvasható Hélisz József eredeti kézzel í­rott naplója:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-selejtező: 07.06. 16:00, M4 Sport
BL-selejtező: 07.13. 20:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső