1912.IX.29. MK-döntő, MTK – MAC 1:0

PN-19120929

Az intéző bizottság a csapatokra vonatkozólag, olyan határozatot hozott, hogy csak azok bírnak, játékjogosultsággal, akik egyesületeiknek az 1910-11. bajnoki évre már igazolva voltak. Ez a határozat tarthatatlannak bizonyult. Elvégre ilyen klasszikus küzdelemnél nem-lehet a közönséget azzal kínozni,, hogy egy csapat 5—6 tartalékkal álljon ki. A két csapat tehát legjobb embereivel fog a küzdelemre kiállani és pedig a következőképpen.

MTK: Knapp — Révész, Csüdör — Biró, Ellinger, Vágó — Sebestyén, Kertész II., Lane, Kertész I., Szántó
MAC: Ujságh — Ocskay, Krempelsz — Tóth, Fodor, Moór — Vangel, Bodnár, Falusy, Ónody, Kunst

Mindkét, csapat tehát egy-egy tartalékkal fog kiállani. A MTK.-nál. Domonkos helyett Knapp, a MAK.-nál Medgyessy helyett Moór fog játszani.

(Pesti Napló, 1912. szeptember 29.)

1912. szeptember 29., 16:00, Üllői út, MTK – MAC 1:0 (1:0)
vezette: Schubert M. Ferenc
nézőszám: 12 – 15 000
MTK: Knapp — Révész, Csüdör — Biró, Ellinger, Vágó — Sebestyén, Kertész II., Lane, Kertész I., Szántó
Edző: John Tait Robertson
MAC: Ujságh — Ocskay, Krempels — Tóth, Fodor, Moór — Vangel, Bodnár, Falusy, Ónody, Kunszt
Gól: Kertész II. (44.)
Kiállítva: Szántó (59.) illetve Tóth (59.)

SV-19121007-02-19120929Hamisítatlan kupamérkőzésnek volt tanúja és résztvevője az a 15.000 ember, aki a vasárnapi MTK—MAC csatát nézte végig. Két pártra szakadva a közönség izgatott közbeszólásaival törekedett befolyásolni a játékosokat és a bírót. Az „Ítélt a közönség”, „az összegyűlt nézők serege tette eldöntetlenné a német—magyar mérkőzést” és a többi nagyhangú cikk után a vasárnapi mérkőzés közönségének nagyobb része meg volt győződve, hogy közbeszólásaival a neki szimpatikusabb MAC csapat javára döntheti a Magyar Kupa tervezetét.

SV-19121007-03-19120929A MAC egyenrangú ellenfele volt ezúttal a formája tetőpontján álló MTK-nak, sőt a mezőnyben jobb is volt. Az egész csapat arra törekedett, hogy megbontsa az MTK kombinációra törekvő csatárainak munkáját s midőn ez sikerült, a két csapat egyéni játék révén igyekezett érvényesülni. A szerencsésebb MTK-nak sikerült is, mig a MAC pompás lövéseit vagy a kapufa vagy a kitünően bevált tartalékkapus tette ártalmatlanná. Az elejétől végig óriási iramú mérkőzés — sajnos — a durvaság jelében folyt le, az MTK, midőn látta, hogy kemény dióra talált a MAC csapatában, durvaságra ragadtatta magát, melyre azután a MAC emberei is reagáltak, sőt később önállóan folytatták az emberre menést és rugdalást. Külön dicsérendő Révész szereplése, ki annak dacára, hogy állandó célpontja volt a közönségnek, mindvégig megőrizte hidegvérét.

MAGYAR KUPA 1911—12. évi döntő. MTK—MAC 1:0 (1:0). — Üllői-uti pálya. — Biró: Schubert M. Ferenc.

MAC I. csapata. Krempels V., Vangel, Bodnár, Krempels B„ Onody, Kunst, Lázár igazgató. Tóth, Fodor, Medgyessy, Ocskay, Ujságh, Stiller.

MAC I. csapata. Állnak (balról): Krempels V., Vangel, Bodnár, Krempels B., Onody, Kunst, Lázár igazgató. Középen: Tóth, Fodor, Medgyessy. Elől: Ocskay, Ujságh, Stiller.

A két csapat a MLSz intéző-bizottsága által hozott ama határozatot, hogy csak az 1910—11. évben igazolt játékosok vehetnek részt ezen a mérkőzésen, egyáltalán nem respektálva, a lehető legerősebb felállításban indult a küzdelembe, egyedül az MTK csapatából hiányzott Domonkos, kit Knapp nagyszerűen pótolt.

A játék óriási iramban indult, mely mindvégig meg is maradt. Eleinte a MAC a fürgébb és a két MTK hátvéd hibáit ügyesen aknázzák ki csatáraik, Kunszt nagyszerű lövése azonban az oldalhálóba megy. Ezután fölénybe kerül az MTK, egymásután 3 kornert ér el, majd Sebestyén szép centerét Szántó kapásból lövi, de Újság az utolsó pillanatban ment. Egy-egy kornernél az egész MAC csapat a kapu előtt áll, így föl is szabadul az ostromból és csakhamar offenzivába jut, Ónodi pompás lövése azonban centiméterekkel süvít el a kapu fölött. Egy MAC korner után indul meg a durvaságok hosszú sorozata. Majd Kunszt remek lövése biztos gólnak látszik, ámde Knapp nagyszerű elvetése elhárítja. A 44-ik percben Sebestyén centerét Lane fejeli. Újság bizonytalanul fogja a labdát és a hirtelen ott termett Kertész II. gólba nyomja. Az utolsó percben a MAC vehemensen támad, de csupán gyors egymásutánban három kornert ér el.

Újra fölállás után következik a mérkőzés visszataszitóbb része. Eleinte a MTK jobb, Szántó jó helyzetből kapusnak lövi a labdát. Majd a 14. percben Szántó és Tóth összerugdalják egymást, mire a biró kiállítja őket. A 21. percben a biró indokolatlan 11-est ítél. Révész lövését azonban Ujságh lábbal védi. Ettől kezdve a mérkőzés a durvaságok halmazata. A MTK teljesen védekezésre szorul, de a MAC, Bodnár gyenge játéka miatt nem képes kiegyenlíteni.

(Nemzeti Sport, 1912. október 6.)

SH-19120930-07-19120929-2

SV-19120930-05-19120929-2

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 12.08.15:45 FTC-PAFC (TV:M4sport)
Következik: 12.12.21:00 EL csoportkör Ludogorec-FTC (TV:Sport1)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST