1914.X.4. Magyarország – Ausztria 2:2

19141004-ausztriaA jótékonycélu magyar—osztrák válogatott mérkőzés 2:2 (0:2)
Üllői-ut — 12.000 néző — Biró: Fehéry Ákos

Herendi a válogató bizottság tagja Löwenrosen Károly helyébe, a ki válogató bizottsági tagságáról még a tavaszi magyar-osztrák reprezentatív mérkőzés idejében lemondott, Herendi Arthurt hívta meg az MLSz elnöksége a válogató bizottságba.

(Sporthírlap, 1914. szeptember 28.)

A vasárnapi magyar—osztrák labdarugó mérkőzés. A FTC. üllői-uti pályáján vasárnap d. u. 3 órakor dűlőre kerülő magyar—osztrák reprezentatív labdarugó mérkőzés a szezon egyik legkiválóbb sporteseménye. E mérkőzésen néhány uj játékossal fog megismerkedni a közönség, mert ugy a magyar, mint az osztrák szövetség — a hadiállapotra tekintettel — nem szerepeltetheti a legközismertebb játékosokat. A MLSz. válogató bizottsága a következőképen állította össze a vasárnap nemzetünk színeiért síkra szálló csapatot: Zsák—Kehrling, Csüdör—Kiss, Hlavay, Kertész II.—Potya (Tóth), Bodnár, Pataki, Schlosser, Beöthy.

A mérkőzést az osztrák szövetséggel történt megállapodás alapján magyar játékbiró vezeti. A MLSz. megtisztelő bizalma Fehéry Ákost érte, akinek mint határbirák Langfelder Ferenc és Farkas István fognak segédkezni. A MLSz. vezetősége — tekintettel az előkelőségek elhelyezésére és fogadtatására is. — felkéri a közönséget, hogy néző helyét idejekorán elfoglalni szíveskedjék, mert a mérkőzés a lehető legpontosabban kezdődik. A kezdő rúgást Bárczy István polgármester ejti meg.

(Pesti Hírlap, 1914. október 2.)

Magyar—osztrák mérkőzés a jótékonyság szolgálatában.
Üllői-uti pályán.
Délután három órakor.

A footballsportnak nagy ünnepe, a magyar válogatott footballistáknak az osztrákokkal való találkozása ezuttal jótékony célt szolgál. A Magyar Labdarugók Szövetsége ezt a legnagyobb jövedelmi forrását ajánlotta fel a háborús alapokra.

A sport maga elsőrangúnak ígérkezik s bár válogatott kreckjeink egy része a harctéren küzd osztrák barátainkkal együtt, mindkét csapat már első pillantásra is azt mutatja, hogy a válogatók ezuttal jól működtek.

Az osztrák szövetség az eredetileg megosztottnak tervezett osztrák csatársorba beállította a Berlin elleni három baloldali csatárt is (Kuthan, Swatosch, Krzal), ugy hogy most a legjobb osztrák csapatból csak Plhak (kapus), Dietrich (beck) és Chrenka (centerhalf) hiányzanak, akiket katonai szolgálatuk akadályozott meg az eljövetelben. Helyetteseik azonban kitűnően lettek megválasztva. Popovich (beck), Bode (kapus) és Haist (centerbalf) elismert erők. A csapat kapitánya a kis Tekusch, ki most doktorált le s most dr Karl álnév alatt játszik. Kitűnő a centercsatár Kuthan.

A magyar csapat győzelmében bizunk, az osztrák csapat jóságának elismerése mellett is. Csapatunk elismert régi, kitűnő játékosokból áll s két uj ember (Kehrling, MAC és Bőti, Törekvés) beállítása is egyhangú helyesléssel találkozott. Tóth beállítása a jobbszélre a pillanatnyi formák szerint szintén szerencsés volt. Pataki ugyan a centerben nem játszhat betegsége miatt, de Póczban a válogatók jó helyettest találtak, akinek nagy technikája Bodnár és Schlosser közt előnyösen fog érvényesülni.

A mérkőzést Fehéri Ákos fogja vezetni az osztrákokkal való megegyezés ezerint.

A két csapat felállítása a következő lesz:

Magyarország: Zsák (33), Kehrling (MAC), Csüdör (MTK), Kiss (FTC), Hlavay I. és Kertész II. (MTK), Tóth (FTC), Bodnár (MAC), Pócz (BTC), Schlosser (FTC), Bőti (Törekvés).
Ausztria: Bode (WAF), Popovich, Löwenfeld (Amateur), Achatzy (WSC), Haist, dr Karl T. (kapitány), (WAF), Wondrak (Rapid), König (Rudolfshügel), Kuthan (Rapid), Swatosch II. (Simmering), Krzal (Rapid).

(Pesti Hírlap, 1914. október 4.)

1914. október 4., 15:00, Budapest, Üllői út, Magyarország — Ausztria 2:2 (0:2)
vezette: Fehéry Ákos (magyar); határbírák: (Gerő, Farkas I.)
nézőszám: 12 000
Magyarország: Zsák (33 FC) — Kehrling (MAC), Csüdör (MTK) — Kiss B. (FTC), Hlavay (MTK), Kertész II (MTK) — Klement (MTK), Bodnár (MAC), Pótz (BTC), Schlosser (FTC), Bőti (Törekvés)
Ausztria: Bode (WAF) — Popovich (Amateure), Löwenfeld (Amateure) — Achatzy (WSC), Haiss (WAF), Tekusch dr. (WAF) — Wondrak (Rapid), König (Rudolfshügel), Studnicka (WAC), Swatosch II. (Simmering), Krzal (Rapid)
Gól: Pótz (54.), Schlosser (72.) illetve Studnicka (36.), Swatosch II. (45.)
A válogató bizottság összetétele: Herendi Arthur, Minder Frigyes, Oláh Aladár, Ordódy Béla, Oprée Rezső
Szövetségi kapitány: Herczog Ede távollétében ?

SH-19141005-03-19141004

Sebesültek a pályán. A válogatott mérkőzés külső képe alaposan elütött a megszokott miliőtől. Nem voltak persze olyan tömöttek a sorok mint máskor, de volt egy uralkodó szín, amely eddig vagy hiányzott, vagy elveszett a tömegek fekete vonalaiban. A katonák csukaszürke ruházata dominált s tette szenzációsan érdekessé a közönséget. Lépten-nyomon uniformisra bukkant a szem s bizony a fájdalom és öröm vegyes érzés, bicegő, fölkötött karú sebesülteknek szólott, az öröm érzése pedig a felépült hősök félé szállott. Mert nagyobbára a football hadseregéből valók voltak a mérkőzés egyenruhás látogatói. Ismert nagyságok és reményteljes névtelenek, akikre számítottunk és számítunk ezután is rendíthetetlenül. Az előbbiek sorában fölfedeztük a többek között Rumboldot, Biharit, Weinbert, Korodyt, sok játékháboru és igazi csata diadalmas hősét. (…)

(Sporthírlap, 1914. október 12.)

Tóth István és Weisz Ferenc sajnálatos családi gyászuk miatt nem vihettek részt az osztrák—magyar mérkőzésen és a FTC vasárnapi játékában. A két kiváló reprezentatív a BEAC ellen fog ismét a FTC-ban játszani.

(Pesti Hírlap, 1914. október 13.)

9500 korona volt a bruttó bevétele a Magyarország—Ausztria között rendezett jótékonycélu mérkőzésnek. Tiszta haszon 5823 korona 50 fillér volt. Ezt az összeget négy egyforma részre osztották: 1455 korona 88 fillért kapott a magyar Vörös Kereszt, ugyanannyit az osztrák Vörös Kereszt, valamint a magyar és az osztrák hadbavonultak visszamaradottjai. A pályának járó részesedést, 1900 koronát szintén jótékony célra fordították. A fenti jövedelemmel együtt az MLSz révén eddig 9200 korona folyt be jótékony célra.

(Sporthírlap, 1914. október 19.)

Az MLSz köszönete. A szövetség tanácsa köszönetét szavazott Fehéry Ákos, Farkas István és Gerő Ferenc szövetségi bíróknak, akik a Bécs— Budapest mérkőzésen a jótékony cél érdekében a birói díjról lemondottak. Köszönetet kapott Kertész II. is, aki a mérkőzésre ingyen bocsátotta a labdát a szövetség rendelkezésére.

(Sporthírlap, 1914. október 26.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 05.27. 20:00 Újpest–FTC (Tv: M4Sport)
Következik: 05.31. 21:05 PFLA-FTC (M4Sport)
Következik: 06.07. 21:05 FTC-DVTK (TV:M4Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST