1914.XI.8. Ausztria – Magyarország 1:2

19141108-ausztria

Magyarország – Ausztria 2:1 (0:0)

A válogatott csapat. A válogató-bizottság hétfő este tartott ülésében a november 8-án Bécsben, a hadi jótékony alapokra megtartandó osztrák—magyar mérkőzésre a következő csapatot állította össze: Zsák (33)—Kehrling (MAC), Csüdör (MTK)—Biró (MTK), Hlavay (MTK), Einwag (BTC)—Tóth (FTC), Bodnár (MAC), Weisz Fr. (33), Schloser (FTC), dr. Borbás (FTC).

(Pesti Hírlap, 1914. november 3.)

Az osztrák válogatott csapat. Az osztrák labdarugó szövetség tegnap este jelölte ki azokat a játékosokat, a kik a vasárnap Bécsben dűlőre jutó mérkőzésben az osztrák szineket képviselni fogják. A csapat összeállítása ez: Bode (WAF) — Dittrich (Rapid), Schlosser (WAC)—Achatzi (WSC), Braundstetter (Rapid), Tekusch dr. (WAF)—Heist (WAF), Bauer (Rapid), Kuthan (Rapid), Neumann (WAC), Krzal (Rapid).

A magyar és osztrák labdarugó-mérkőzés. Holnap, vasárnap délután Bécsben, a Práter-pályán lesz a magyar-osztrák jótékonysági reváns-mérkőzés. A magyar válogatott csapat tagjai és kísérői ma délután a nyugati pályaudvarból utaztak Bécsbe. A csapat nem fog az eredeti összeállításban a küzdőtérségre állani. Nem mehetett föl Bécsbe Weisz Frigyes, a ki ezredével a harctérre ment, valamint Einwag, a ki karfájása következtében lemondott. Weisz Frigyes helyett Konrád II. (MTK), Einwag helyett Mandl Frigyes („33“ FC) lesz tagja a csapatnak. A mai utazásból elmaradt Csüdör Ferenc is. Remélik azonban, hogy a jeles hátvédőt nem leszünk kénytelenek nélkülözni s a csapat után utazik holnap reggel. Ha Csüdör mégis itthon maradna, Szandovits lesz Kehrling Béla hátvédő társa.

(Budapesti Hírlap, 1914. november 7-8.)

1914. november 8., *14:30, Bécs, WAC-pálya, Ausztria — Magyarország 1:2 (0:0)
vezette: Schmieger (osztrák)
nézőszám: 6 000
Ausztria: Bode (WAF) — Dittrich (Rapid), Schlosser (WAC) — Ahatzy (WSC), Brandstatter (Rapid), Tekusch dr. (WAF) — Haist (WAF), Bauer (Rapid), Kuthan (Rapid), Neumann (WAC), Krzal (Rapid)
Magyarország: Zsák (33 FC) — Kehrling (MAC), Csüdör (MTK) — Mandl (33 FC), Hlavay (MTK), Bíró (MTK) — Tóth (FTC), Bodnár (MAC), Konrád II. (MTK), Schlosser (FTC), Borbás dr. (FTC)
Gól: Kuthan (68.) illetve Konrád II. (59.), Bodnár (87.)
A válogató bizottság összetétele: Herendi Arthur, Minder Frigyes, Oláh Aladár, Ordódy Béla, Oprée Rezső
Szövetségi kapitány: Herczog Ede távollétében ?

SH-19141109-03-19141108

Osztrák kritika a magyar válogatott játékosokról. A bécsi Fremdenblatt a legapróbb részlegre kiterjedő kritikájában a következőképpen emlékezik meg a magyar játékosokról:

A magyar csapatban a hátvéd-, fedezet- és csatársor egyaránt jó volt. Már a tradíció kedvéért is első sorban a védelemről kell a dicséret hangján megemlékezni. Szép stílust mutattak, körültekintéssel és kitartással játszottak. Ezért jutott ritkán az osztrák csatársor sikert ígérő goalhelyzethez és Zsák labdához. Zsák egyébként néhány éles lövést a szokott eleganciával védett ki, de azért úgy rémlett, mintha ezúttal nem lett volna a legjobban diszponálva. A közvetlen védelemből, a mely semmiben sem maradt vissza az ismert Payer—Rumbold-pártól, Kehrling szép tiszta rúgásaival, Csüdör kipróbált taktikájával tűnt ki. Különösen tetszett, hogy a védelem nemcsak erőteljes védelmi parádékkal, hanem céltudatosan irányított labdákkal dolgozott. A fedezetsorban Hlavay és Biró túlerőseknek bizonyultak az osztrák csatárokkal szemben. Nem voltak talán jobbak mint Brandstatter és Tekusch, de játékuk elegánsabb volt. Pompás volt a halfsor fejjátéka és az a sokatérő tulajdonsága, hogy nyomon követték a támadást. Mandl, a bécsi Victoria egykori játékosa kitűnő helyettese volt Einwagnak. Különösen az első félidőben mutatott nagyszerű formát. A csatársorban Schlosser és Bodnár volt a legjobb. Az első negyedórában csak néhány szép cselezést mutatott az ismert FTC játékos. Mint mindig, ezúttal is élvezetes volt a stoppolási és labdatovábbitási készsége. Csak a legutolsó pillanatban és akkor is csak együttes erővel tudták elszedni tőle a labdát. Kevéssé tűnt ki azonban ezúttal a goallövő képessége. Borbás dr.-nak, a ki Schlosser részéről mindig megértésre talál, kitűnő napja volt. Villámgyors mesterkéletlen lefutásai, megállás nélküli labdaátvitele nagyon elütnek osztrák kollégái stílusától. E mellett fáradhatlan volt a labdaszedésben is, mindig előkelő az eszközök megválogatásában. Látható kedvvel dolgozva erősen túlszárnyalta a fiatalok ambícióját. Bodnár ezúttal is a bátran előretörtető lelke volt a támadásnak. Nem mutatott talán ezúttal nagyon sokat, de ha a labdához jutott, ez az osztrák kapu felé törtető támadást jelentette. Bodnár kitűnő támaszt talált Tóthban, a ki mint jobbszélső kitűnő volt. Különösen a második félidőben mutatott a »kövérkés« FTC játékos néhány hihetetlenül gyors és nagy agilitással keresztülvitt támadást. Tóth játékának legnagyobb ereje azonban a mértani pontossággal beadott centerekben rejlik, a melyek puhán esve a középre, könnyen kihasználhatók. A kornerrugásokban is mint mester mutatkozott be Tóth. Nagyon kellemesen hatott Konrád II. játéka. Munkája nem volt feltűnő, de intelligens és hatásos.

*

Neumann 11-ese. A múlt vasárnap lefolyt reprezentatív mérkőzésen Schmieger biró tudvalevőleg az osztrákoknak egv tizenegyest ítélt, a melyet Neumann félrelőtt. Állítólag ez volt Neumann első tizenegyese, a mely célt tévesztett.

*

Az osztrák válogatott csapat, amely vasárnap ellenünk játszott Bécsben, tiz katonából állott. A csapatban egyedül Kuthan volt civil, a többi a császár kabátját cserélte föl a football dresszel másfél órára.

(Sporthírlap, 1914. november 16.)

A bécsi osztrák—magyar mérkőzés elszámolása. Az osztrák labdarugók szövetsége most teszi közzé a november 8-án, Bécsben lefolyt osztrák-magyar mérkőzés anyagi eredményét. E szerint a bruttó-bevétel 5890 koronát tett ki, a mely összegből levonásba jön kiadások címén 2303 korona. A tiszta jövedelem tehát 3587 korona. A WAC a pályahasználatért 1187 koronát kapott, s az összeget gavallérosan a bécsi 4. népfelkelőezrednek ajándékozta.

(Sporthírlap, 1914. december 21.)

*Pesti Napló, 1914. november 9.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 05.27. 20:00 Újpest–FTC (Tv: M4Sport)
Következik: 05.31. 21:05 PFLA-FTC (M4Sport)
Következik: 06.07. 21:05 FTC-DVTK (TV:M4Sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
HOST