1916/17 – A Schlosser-ügy

Slavia - FTC:

Fejpárbaj a Slavia - FTC mérkőzésen

A csapatok utoljára 1914 júniusában küzdöttek bajnoki pontokért. Két évi szünet után az MLSZ 1916/17-re ismét kiírta a (hadi)bajnokságot.

Az első osztály résztvevőinek megállapítása az utolsó békebajnokság és az azóta rendezett tornákon (Auguszta serleg, Hungária díj, Hadikupa …) szerzett vélt jogok figyelembevételével ment, igaz nagyon nehezen. A résztvevő csapatok számát a korábbi 10-ről, 12-re emelték. Tizenegy csapat jogát nagy nehezen megállapították, míg az utolsó helyért osztályozót vívott a KAOE és a Vasas csapata. A Takács I.-gyel felálló Vasas győzött 5:0-ra, így fennállása óta először került be az első osztályba.

Köves, Ruttkay, Wilheim (KAOE), Strasser (KAOE), Nemes, Herczog, Dendisz és Zbórai személyében újabb játékosok mutatkoztak be a háború által szétzilált nagycsapatban.

Szeptember 3-án elindult a bajnokság. A nyitómérkőzés, a nagy sláger, az “örökrangadó” volt a Hungária úton, a szokásos puskaporos hangulatban. Ezen a bajnoki találkozón játszott először Schlosser Imre, Jimmy Hogan (angol) edző csapatában. Schlosser három góllal járult hozzá a kék-fehérek 4:1-es sikeréhez.

A rosszul sikeredett bajnoki rajtot 1:0-s vereség követte a örök mumus BTC csapatától, majd csak 0:0-s eldöntetlenre futotta az újonc Vasas ellen. A következő három bajnoki mérkőzésen is csak öt gólt szerzett a csapat, viszont egyet sem kapott, így 7 pontra növelte pontjai számát. A dobogóért folytatott harcban 3:0-s vereség következett a jó erőkből álló Törekvéstől, míg az UTE csapatát Ivanovszky góljával legyűrte az FTC. A Főv. TK és a BAK elleni győztes mérkőzések mellett egy újabb nem  várt vereségbe is beleszaladt a csapat a III. kerület ellen.

A sikertelen bajnoki szereplés mellett két nemzetközi mérkőzést is játszott a csapat a Slavia ellen november elején. Az Üllői úton 1:1-es döntetlen született, majd a prágai revans mérkőzés 4:1-es hazai győzelmet hozott, pedig Weisz révén a zöldeknél volt az előny.

Az MTK csapatának erősségéről elég három eredményt megemlíteni, hogy láthassuk az ezévi erőviszonyokat: MTK – KAC: 10-0, MTK – BTC: 11-1, MTK – MAC 18-0. Az őszi szezon végén 7 ponttal leszakadva az MTK-tól, a Fradi a 3. helyen várta az eredményesebb tavaszi folytatást, igaz ez nem volt egyszerű, mert pl. Feldmann Gyula átigazolását kérte az MTK-ba, de az akkori átigazolási szabályok szerint ez 1917 nyári átigazolást jelentett, így a tavaszt még az FTC-ben futballozta végig. Dr. Borbás Gáspár viszont már nem lépett pályára tavasszal, öt bajnoki cím, kupagyőzelmek és több, mint 200 mérkőzéssel a háta mögött befejezte pályafutását.

Tavasszal újra fellángolt a Schlosser átlépése miatt már egyszer kitört és nagy nehezen elcsendesített háború az FTC és az MTK között. Ezúttal Weinber Jánosnak a feljelentése nyomán. Az FTC fedezete átlépett az MTK-ba és segítségére sietve  Schlossernek, az FTC ellen súlyos bizonyítékokat helyezett kilátásba… majd egy szép napon megjelent az FTC választmánya előtt és kijelentette, hogy meg akart győzödni arról, hogy az MTK-ban kapnak-e pénzt a játékosok, ami az akkori amatőr szellemben óriási vétségnek bizonyult. Állítása szerint 542 koronát kapott az MTK egyik vezető tagjától, mint magánembertől, igaz nem sportcélokra… Az FTC vezetése határozatilag kimondta, hogy az MTK-val minden sportbeli összeköttetést megszakít. A profivádra az MLSZ felfüggesztette Schlosser játékjogát, majd visszaadta előbb feltételesen, majd végleg. A két csapat tavaszi bajnoki találkozójára az FTC nem állt ki, így a két bajnoki pontot az MTK kapta, ráadásul az itt elejtett pontok a Fradi dobogós helyezésébe kerültek a bajnokság végén.

A tavaszi szezon hasonlóan indult, mint az őszi. Vereség a KAC-tól az Üllői úton, döntetlen a BTC és a Törekvés ellen, igaz a Törekvés elleni X, hátrányból kiegyenlítve jó eredménynek számított idegenben. Három mérkőzés és csak két bajnoki pont.

1917 áprilisában a bajnoki mérkőzések mellett a “Háborús serleg”-ért is rendeznek mérkőzéseket. Az FTC az “A” csoportban szerepelt és három győzelme mellett (a BTC elleni mérkőzésen Blum egy év után játszott újra a csapatban) csak egy döntetlent játszott, így a csoport élén végzett. A nemzetközi mérkőzéseken sem termett sok babér a zöldeknek. A Slaviától két vereség, a Viktoria Ziskov ellen egy döntetlent tudott kiharcolni a csapat. Az egyetlen tavaszi sikert az FTC, BAK, MAC játékosai alkotta vegyes csapat érte el, 3:1-re győzték le a cseh vegyes válogatottat.

A gyenge bajnoki rajt után ismét javított a csapat. Győzött a MAC, a BAK, a Vasas és a 33 FC ellen is. Az utolsó három mérkőzés ismét nagyon gyengére sikeredett. Döntetlen a III. kerület ellen, vereség az Amerikai úton az UTE-tól (a 16. bajnoki találkozón jegyezhettük az első UTE sikert), majd a zárófordulóban győzelem a Főv. TK ellen. Az MTK egyetlen vereségét a Törekvés csapatától szenvedte el.

Az FTC 1942-ig ilyen rosszul nem szerepelt a bajnokságban.

Nemes Sándor

Az 1916/17. évi szezonban bajnoki mérkőzésen pályára lépett játékosok névsora és pályára lépésük száma: Wiener(21), Szamosy(21), Nemes S.(16), Binder(16), Weisz F.(16), Kiss B.(14), Wilheim(14), Feldmann(13), Hegyi(10), Ivanovszky(10), Tóth-Potya(10), Steinitz(9), Ruttkay(9), Zborai(7), Mandl(7), Móra(6), Borbás(5), Izsák(4), Payer(4), Dendisz(3), Strasser(3), Blum(3), Farkas I.(2), Ferenczi Á.(2), Knoll(2), Herczog(1), Antony(1), Molnár(1), Köves(1)

Az 1916/17. évi szezonban bajnoki mérkőzésen gólt szerző játékosok névsora és góljainak száma: Nemes S.(8), Tóth-Potya(5), Ivanovszky(5), Binder(3), Hegyi(2), Zborai(1), Weisz F.(1), öngól(1), Kiss B.(1), Farkas I.(1), Dendisz(1)

A csapat legeredményesebb játékosa Nemes Sándor 8 góljával.  A magyar gólkirály 38 találattal Schlosser Imre lett a 113 gólt szerző MTK-ból. Az év játékosának az újonc Vasas kapusát, Plattkó Ferencet választották.

A válogatott 1916 és 1917 évi történéseiről itt olvashat bővebben.

Plattkó Ferenc

Schlosser Imre

(Nagy Béla és Hoppe László írásainak felhasználásával)

Előző rész: 1915/16Következő rész: 1917/18

2 hozzászólás a(z) 1916/17 – A Schlosser-ügy bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.22.19:00 EL PLAY-OFF FK Suduva-FTC (TV:M4)
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST