1917/18 – Kizárás után bajnoki ezüst

Hadibajnokságként került megrendezésre az 1917/18 évi szezon is. Az MLSZ új szabályt hozott: azt a csapatot, amelyik nem áll ki a bajnoki mérkőzésére, kizárják a bajnokságból. Az FTC – MTK vita folytatódott…

Bódis, Gábor, Okos és Nagy nevével először találkozhatunk az összeállításoknál, de a “távozók” ennél is többen voltak: Ferenczi, Strasser, Herczog, Antony, Knoll, Hötzl, Molnár, Ruttkay és Feldmann már nem szerepelt többet a ferencvárosi labdarúgó csapatban. Az MTK-ban a korszak egy újabb zsenije tűnik fel Orth György személyében.

Az első mérkőzésén a BAK csapata volt az ellenfél és 0:0-s első félidő után öt perc alatt két gólt szerzett az FTC, Nemes és Wilheim révén, amire az ellenfél egy góllal válaszolt, így győzelemmel indult a szezon. A folytatásban újabb két szoros mérkőzésen elért bajnoki győzelem született a III. kerület és a MAC ellen. Az előző szezonhoz hasonlóan ismét megmérkőzött egymással az FTC és a Slavia kétszer is. Az Üllői úton 1:1-es döntetlen, majd Prágában 5:2-es hazai győzelem született. A MÁV Gépgyár, a 33 FC és a BTC ellen begyűjtötte a két bajnoki pontot a csapat, a Kispest és a Törekvés elleni két mérkőzés döntetlen eredményt hozott. A bajnokságban az ősz egyetlen vereségét a Vasas csapatától szenvedte el a Fradi hazai pályán.

November 25-én került volna sor a két szomszédvár mérkőzésére, amire az FTC nem állt ki, míg a december 14-re kiírt UTE elleni párharc a rendkívül hideg időjárás miatt elmaradt. Az őszi szezon végén a hibátlan MTK vezette a bajnoki tabellát.

A téli szünet sem telt eseménytelenül. Sőt… Kizárták az FTC-t a hadibajnokságból.

 

A zöld-fehérek lehetőségei a nemzetközi és hazai barátságos mérkőzésekre korlátozódtak, így 1918. március 22-én az is megesett, hogy az Üllői úton a MAC – 33 FC bajnoki összecsapás előmérkőzéseként játszott az FTC a BEAC csapatával, majd az FTC vezetése díjmérkőzéseket írt ki csapatai részére a Húsvéti serlegért, amelyet meg is nyert a Fradi.

Az FTC vezetése elfogadta a szövetség határozatát, a játékosok azonban szerveződni kezdtek. Tóth-Potya már be is adta átigazolási kérelmét az MTK-ba (nemzetközi mérkőzéseken már pályára is lépett) és a többiek is játszani szerettek volna. Erre már beadta a derekát a zöld-fehér vezetőség és megtörtént a várva-várt kibékülés április 4-én, így 1918 tavaszán lejátszhatták az őszről elmaradt mérkőzést.

Az MTK még márciusban 2:2-t játszott a Törekvéssel, míg a zöld-fehérek előbb a Kispest, majd Farkas góljával  Törekvés csapatát is legyőzték. Ezután következett az elmaradt mérkőzés az Üllői úton. A vesztett pontok tekintetében három pont volt a különbség a kék-fehérek javára, tehát egy zöld-fehér győzelemmel egy pontra megközelíthette volna a Fradi az MTK-t. De, hát egy dolog a matematika és egy másik a sport: FTC – MTK 0:3. Ráadásul a következő négy bajnoki meccsből is csak egyet sikerült megnyerni a MAC ellen 3:1-re, míg a BTC ellen 0:1, az MTK ellen 0:5 és a 33 FC ellen 1:2.

A tavaszi szezon közepén három nemzetközi meccset is játszott a csapat és ezeken a mérkőzéseken is felemás eredményeket ért el: döntetlen a Wiener AC ellen hazai pályán, majd a BAK játékosokkal alkotta vegyes csapat vereséget szenvedett a Rapid, WAF vegyes csapattól, amit ismét egy döntetlen követett Bécsben a WAF ellen.

Még öt bajnoki mérkőzése volt hátra a csapatnak a tavaszi szezonból, sőt még az őszről elmaradt Újpest elleni meccset is le kellett játszani. A bajnoki cím már elúszott, így az ezüstérem megszerzése lehetett a cél. Egy döntetlen mellet (1:1 az Újpest ellen) öt mérkőzést nyert meg a csapat, ráadásul az utolsó fordulóban Pataki remek játékával és Tóth felejthetetlen góljával 6:0-lal küldte haza az újpesti legényeket. A remek hajrának következtében egy ponttal a Törekvés elé került a ferencvárosi gárda és szerezte meg a bajnokság ezüstérmét 12 ponttal az MTK mögött.

Az 1917/18. évi szezonban bajnoki mérkőzésen pályára lépett játékosok névsora és pályára lépésük száma: Bódis(21), Medgyessy(20), Szamosy(20), Nemes S.(19), Wilheim(19), Kiss B.(18), Wiener(14), Hegyi(12), Ivanovszky(12), Tóth-Potya(11), Köves(10), Gábor(10), Blum(10), Payer(6), Weisz F.(6), Farkas I.(5), Krizsán(5), Pataki M.(4), Zavaros(3), Izsák(3), Mandl(2), Nagy Gy.(2), Magyar Imre(2), Okos(2), Szandovits(2), Zbórai(1), Rossmann(1), Steinitz(1), Binder(1)

Az 1917/18. évi szezonban bajnoki mérkőzésen gólt szerző játékosok névsora és góljainak száma: Hegyi(7), Nemes S.(6), Bódis(5), Tóth-Potya(4), Pataki M.(4), Köves(3), Wilheim(2), Okos(2), Farkas I.(2), Weisz F.(1), Payer(1), öngól(1), Nagy Gy.(1), Ivanovszky(1), Gábor(1)

A csapat legeredményesebb játékosa Hegyi Mátyás 8 góljával. A magyar gólkirály 42 találattal Schaffer Alfréd lett a 147! gólt szerző MTK-ból. Az év játékosának a bajnokcsapat újoncát, Orth Györgyöt választották.

Schaffer Alfréd

Schaffer Alfréd

Hegyi Mátyás

Hegyi Mátyás

Orth György

 

A második helyet a közvélemény és a korabeli sajtó is nagyra értékelte.

A régi FTC-re valló hatalmas finissel, rendkívüli erőfeszítéssel sikerült az előkelő második helyet kivívnia. Azt a második helyet, amely alig másfél hónappal a bajnoki küzdelmek befejezése előtt még elérhetetlennek látszott az FTC számára. Az őszi szezon elején mintegy két hónapon keresztül szorosan az MTK után haladva a második helyet foglalta el, de a szezon második felében egy kissé visszaesvén, végül a negyedik helyen fejezte be az őszi szezont. Tavasszal az intézőbizottság határozata kizárta a bajnokságból, hónapokon át nem vehetett részt a bajnoki küzdelmekben, s csak az MTK-val való kibékülése után játszhatott ismét bajnoki meccseket. Közben természetesen a többi egyesületek lejátszván meccseiket, eléje kerültek a listán, de a visszaesés csak látszólagos volt, mert visszanyervén játékjogát egy héten néha három meccset is játszva törtetett a vezetők felé. Bár a csapat a szezon második felében néhány régi erővel megerősödött s általában jó formát mutatott, még a legfanatikusabb FTC hívők sem számítottak többre, mint egy tisztességes helyezésre. Június havában következett azonban az ellenállhatatlan FTC finis, s a zöld-fehérek nagyszerű csapata, amely még tíz ponttal állott a Törekvés mögött, nem csak behozta a nagy hátrányt, hanem a célban fejhosszal, egy ponttal meg is előzte a vasutasok csapatát. Nagy és fényes eredmény a zöld-fehérek utolsó hat heti teljesítménye, amelynek értékét növeli még az a körülmény is, hogy a csapat a legutolsó időben fényes formát mutatott, s ennek alapján az őszi szezonra is jó formát sejtet.

Az Üllői úti pálya, a közönség szerepe sem maradhatott ki a méltatásból:

Az Üllői úti pálya hangulata valahogyan elüt, a többi pesti pálya hangulatától. A Hungária úton például áthághatatlan hegyek választják el a közönséget a csapatoktól. Nincs köztük semmi közös. Érdeklődéssel feszült figyelemmel kíséri a közönség az MTK játékát, de a szeretetének nem süt a melege.

Milyen más a Franzstadt-pálya. Mintha delejes áram csapna ki az FTC csapatából, s ezernyi hajszálnyi finom drót kötné össze a közönséggel, úgy olyan érzékenyen reagál a tribünök népe mindenre, ami a pályán történik. Ha unottan játszik az FTC, akkor álmosan bóbiskolnak körös-körül az emberek, s ha lendületbe jön a zöld-fehér csapat, mintha ezer ördög bújt volna a közönségbe, úgy szikráznak minden fele a szemek s csupa kigyúlt, piros arc látható. Tíz percnyi út, egy ugrás választja csak el a két pályát egymástól, s mintha más és más bolygón volnánk. Ugyanazt a futballt játsszák a csapatok, de nem ugyanazzal a kedvvel, nem ugyanazzal a szívvel nézik őket. Sok mindent megmagyaráz az FTC pályán honoló könnyebb és kedvesebb fajtájú hangulat. De sok meccset mentettek már meg az FTC-nek azok a bizonyos láthatatlan drótok. Mikor a közönség ezreiből pattant ki a minden áron való győzni akarás delejes szikrája, s gyújtotta lángra az addig aludttej módjára játszó csapatot. De sok szép győzelem is született így …

A válogatott 1917 és 1918 évi történéseiről itt olvashat bővebben.

(Nagy Béla és Hoppe László írásainak felhasználásával)

Előző rész: 1916/17Következő rész: 1918/19

4 hozzászólás a(z) 1917/18 – Kizárás után bajnoki ezüst bejegyzéshez

  • Igen, Schaffer látható a képen. Több könyvben és kiadványban is ez a fotó szerepel.

  • Elnézést, de a fentebbi képen biztos, hogy Schaffer Alfréd látható? Engem sokkal inkább emlékeztet Kertész Adolfra. Várom válaszukat, mert gyűjtögetem ezeket a régi képeket és szeretnék biztos lenni a dolgomban. Előre is nagyon köszönöm!
    Üdv.

  • Pedig -kis túlzással- akinek nem doktorral kezdődött a neve be sem kerülhetett a klubvezetésbe ekkortájt.

  • Ez is csak azt igazolja, hogy a sportvezetésünk nagyon sokszor (mondhatni az esetek többségében) messze gyengébb volt, mint a csapat.
    Hol naívak voltak, hol egyszerűen ügyetlenek vagy bambák…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST