1918/19 – Örökrangadó Bécsben

csapatkep-19190413-iii-kerulet-ftc

A szövetség újra hadibajnokságot írt ki. A Fradi csak egyetlen vereséget szenvedett a bajnokságban, sőt az egész tavaszi bajnoki szezonban is csak kétszer találtak az ellenfelek Szamosy kapujába.

A játékoskeretben igencsak nagy mozgás volt. Gállos, Schönfeld, Gansl, Héger, Szabó J. ebben a szezonban mutatkoznak be az első csapatban. A legérdekesebb igazolás Kovács Elemér, aki az MTK-ból lép át az FTC-be. Az a Kovács, aki 1913-ban még az NSC centerhalfjaként Bródyval párbajozott (mivel Bródy előbb a hadszintéren volt, majd hadifogságba került, így nem is léptek egyszerre pályára a Fradiban). A “távozók” oldalán egy csapatnyi játékos neve olvasható: Ruttkay (elhunyt), Steinitz, Nagy Gy., Rossmann, Zbórai, Szandovits, Zavaros, Hegyi, Binder (súlyos sérülése miatt visszavonult), Farkas, Krizsán, Magyar és Gábor. Két játékos is a háborús helyzet miatt kényszerült klubot váltani. Zavarost Bécsbe osztották be katonai szolgálatra, ezért átigazolt a Wiener SC-be, míg Gansl hasonló okokból a bécsi Hakoah csapatából került a Fradiba.

Augusztus 25-én a Kispest ellen kezdődött a bajnoki szezon. A 4:0-s hazai sikert az UTE elleni 2:1-es győzelem követte. A Vasast 2:0-ra verte, míg a BAK, Törekvés, MTK hármas ellen döntetlent ért el a csapat. Az MTK kikapott az UTE-tól, a Fradi viszont már nem hibázott a hátralévő fordulókban. A 33 FC ellen két tizenegyest is kihagyott a büntetőket egyébként rendkívül jól rúgó Payer, de így is 3:0-ra győztek a ferencvárosiak. A veretlenül megvívott őszi mérkőzések után az első helyen várta az FTC a tavaszi folytatást. Mindössze hat gólt kapott a csapat, egyedül a BAK ellen lejátszott mérkőzés nem sikerült úgy, ahogy elvárta a közvélemény és a csapat is.

A korabeli sajtó így értékelte az FTC őszi szereplését:

Az elsőosztály élére az évad befejeztével a legnagyobb meglepetésre a Ferencvárosi Torna Club csapata került. A meglepetés és egyben az elismerés azonban nem csupán a kivívott első helynek szól, hanem a módnak és a stílusnak, amelyben azt elérte. Tudjuk jól, a világháború pusztítása kevés egyesületünket sújtotta olyan érzékenyen, mint az FTC-t. Az öregek bevonultak vagy kiöregedtek, a fiatalok még gyengék voltak, aminek nyomán a dicsőséghez szokott vezetőség is elkedvetlenedett. A klubszeretet néven ismert “csodaszer” azonban kedvező talajba hullott a Ferencvárosban, és az elmúlt bajnoki évben kivívott második hely után ma már mint vezető csapatról szólhatunk.

Az ősszel két nemzetközi mérkőzést játszott a csapat. Szeptemberben a Simmering csapatát 3:0-ra győzte le, majd októberben a WAF ellen bizonyultak jobbnak 3:2 arányban.

Az őszi szezon krónikájához tartozik még, hogy a szövetség elindította az első osztályú bajnokságot az ificsapatok részére is. Az FTC ifjúsági labdarúgó csapata 1918. szeptember 15-én játszotta le első mérkőzését: FTC – BAK 3:0 (1:0). Tavasszal már az ifjúsági válogatott kialakítása végett is rendeztek edzőmérkőzéseket. Az ifi bajnokságot az MTK nyerte Mandl (Mándi) Gyulával a soraiban, aki ősszel még a Fradiban pótolta valamelyik hátvédet.

Felkészülési mérkőzésekkel készült a csapat a bajnoki folytatásra, majd a bajnoki rajton a BTC ellen 3:0 arányban bizonyult jobbnak, majd a Népszigeten játszotta le következő mérkőzését az UTE ellen (0:0). A soron következő hat meccsen szintén nem kapott gólt a védelem, viszont minden mérkőzésen betalált az ellenfél kapujába valamelyik csatárunk (Kispest 2:0, BAK 3:0, TTC 1:0, 33 FC 1:0, Törekvés 1:0, III. kerület 4:0).

Április végén a Húsvéti serlegért mérkőzött meg az MTK és a Fradi, a mérkőzés gólnélküli döntetlent hozott.

Három bajnoki mérkőzése volt hátra a csapatnak, közte az MTK elleni ki-ki mérkőzés, amelyet május 25-én rendeztek volna meg eredetileg. A bizonytalan politikai helyzet miatt csúsztak, sőt el is maradtak mérkőzések (az FTC – MÁV, Vasas – MÁV, Törekvés – BAK, UTE – Vasas mérkőzések nem kerültek lejátszásra). Június 8-án került sor a bajnoki döntőnek is beillő mérkőzésre (MTK – FTC 2:0).

Az MTK ezúttal is jobbnak bizonyult és ismét a Fradi előtt végzett a bajnoki összesítésben (az utolsó fordulóban csak 0-0-t játszott az FTC a Vasassal).

Payer Imre

A rúgott gólok tekintetében senki sem tudta az MTK csatársorával felvenni a versenyt (egyedül több gólt rúgtak, mint a mögöttük lévő trió együttvéve), viszont feltűnő volt a védelem (Szamosy kapus valamint a hátvédpáros: Wiener I. és Payer) jó játéka. A csapat fennállása óta a legkevesebb gólt kapta a bajnokságban, mindössze nyolcat (tavasszal csak kettőt, de ez a kettő két pontba került). A védők közül Payer játékát az őszi TTC, majd a tavaszi 33 FC elleni mérkőzések alkalmával is kiemelték a sajtóban.

Az 1918/19. évi szezonban bajnoki mérkőzésen pályára lépett játékosok névsora és pályára lépésük száma: Wilheim(21), Tóth-Potya(20), Szamosy(20), Pataki M.(19), Wiener(19), Nemes S.(17), Payer(16), Medgyessy(15), Blum(14), Gansl(11), Okos(10), Bódis(9), Köves(6), Izsák(5), Kiss B.(4), Dendisz(4), Gállos(3), Hermann(3), Héger(2), Kovács E.(2), Mandl(2), Szabó J.(2), Weisz F.(2), Ivanovszky(1), Pápai E.(1), Schönfeld(1), Ungár(1), Móra(1)

Az 1918/19. évi szezonban bajnoki mérkőzésen gólt szerző játékosok névsora és góljainak száma: Tóth-Potya(8), Pataki M.(7), Gansl(5), Payer(4), Schönfeld(3), Nemes S.(3), Köves(3), Gállos(3), Okos(2), Bódis(2), Kovács E.(1), Dendisz(1), Blum(1)

A csapat legeredményesebb játékosa Tóth-Potya István volt 8 góllal, míg a magyar gólkirály ismét Schaffer Alfréd (MTK) lett, 41 találattal. Az év játékosának a bajnokcsapatból Braun Józsefet választották.

Tóth Potya István

Braun József

Schaffer Alfréd

Schaffer Alfréd

A bajnokság befejeztével a Rapid meghívására a labdarúgó csapat Bécsbe látogatott a sporthétre, ahová az MTK-t is  meghívták. A Rapid serlegért rendezett mérkőzéseken a névadó előbb az MTK-t 4:1-re, majd a Fradit 5:0-ra verte, míg az MTK 1:0-ra legyőzte az FTC-t, melynek eseményeihez hozzátartozik az FTC két kitűnő válogatott játékosának afférja is. Payer és Blum összeveszett egymással, melynek következtében Payer nem szerepelt többé a ferencvárosi csapatban és átlépett a bécsi WAC-ba.

A bizonytalan politikai helyzet és az egymásnak ellentmondó újsághírek alapján a két magyar csapat Ausztriában maradt és további mérkőzéseken léptek pályára. A Fradi 6:1-es vereséget szenvedett a Rudolfshügel csapatától (az MTK 11:3-ra verte az osztrák csapatot), majd 4:1-re verte a Wiener AC-t. A két magyar csapat újra összecsapott immár a Práter serlegért. Ezúttal is a kék-fehérek győztek: MTK – FTC 5:0. A túra utolsó két mérkőzésén a zöld-fehérek és a kék-fehérek játékosaiból álló vegyes csapat két győzelemmel zárta a háromhetes túrát.

A válogatott 1918 és 1919 évi történéseiről itt olvashat bővebben.

(Nagy Béla és Hoppe László írásainak és Nagy Domokos Imre valamint Hélisz József anyagainak és felhasználásával)

Előző rész: 1917/18Következő rész: 1919/20

4 hozzászólás a(z) 1918/19 – Örökrangadó Bécsben bejegyzéshez

  • Ezek a kiegészítések megérdemelnek lassan egy külön fejezetet 😉

  • És még egy -- jóval kevésbé tragikus -- kiegészítés.
    Kovács Elemér ideigazolása kb. olyan volt, mintha idén a Bori jött volna ide. Ugyanis annyira Fradiellenes volt, hogy a háború elött Bródyval még párbajozott is…
    nem is bírta ki, csak egy évig…

  • És Ruttkay Károly tábori pilóta igéretes középcsatárunk -- mint a szaknyelv mondja -- “repülőhalált halt”. Azaz repülőgépével lezuhant. (A Hadtörténetiben vagy 20 éve kutattam az akkori hadirepülésről, az egykorú vizsgálat szerint -- melyet tapasztalt világháborús pilóták végeztek -- részben karbantartási hiba, részben saját felelőtlan bravúroskodása okozta a balesetet.)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 11.24.18:00 FTC-ZTE (TV:M4sport)
Következik: 11.28.18:55 EL csoportkör FTC-Espanol (TV:Sport1)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST