1919/20 – Újra békebajnokság

Állnak(balról): Hungler I., Takács I., Blum, Szabó J., Hungler II., Wilheim, Nikolsburger I. Elől: Wiener II., Szamosy, Kelemen R., Tóth-Potya

Állnak (balról világos mezben): Hungler I., Takács I., Blum, Szabó J., Hungler II., Wilheim, Nikolsburger I. Elől: Wiener II., Szamosy, Kelemen R., Tóth-Potya

A három alkalommal kiírt hadibajnokság után ismét békebajnokságot szervezett a szövetség, amely újra bonyodalmakat hozott a résztvevő csapatok számának meghatározásánál, ugyanis voltak olyan egyletek, akik a háborús időkben szüneteltették működésüket, de az 1914 előtti eredményeik alapján jogot formáltak az első osztálybeli szereplésre. Az MLSZ döntésének értelmében felemelték az első osztályban induló csapatok létszámát 15-re. Az 1919 nyarán elhúzódott túra után tért haza az FTC, míg az MTK a szövetség engedélye nélkül meghosszabbította külföldi portyáját. Ugyan rendkívül sikeres túrát tudott a háta mögött a kék-fehér egylet, de játékosai közül többen Németországban, Ausztriában vagy Svájcban maradtak -közöttük volt Schaffer is-, így jelentősen meggyengülve tértek vissza Budapestre.

A Fradiból Payer a bécsi WAC-ba lépett át a túra során. Schönfeld, Móra, Dendisz és Medgyessy távozott, míg Gansl Ausztriába tért vissza, majd Nemes (az 1916/17-es hadibajnokság házi gólkirálya) is előbb külföldre, később az első magyar profi csapatba távozott (egy mérkőzés erejéig még visszatér 1920 tavaszán) az őszi szezon során. Wilhelm II., Takács I., a válogatott Bihari, Kelemen R., Garai, Hungler I., Hungler II., Matkovich, Wiener II., Nikolsburger, Csajka és Obitz nevével először találkozhatunk a Ferencváros összeállításait böngészve. A hosszú névsorból Takács I. és Hungler II. nevét láthatjuk viszont az első jelentős nemzetközi sikerünknél is, de hol vagyunk még attól…

A Fradi az MTK gyengülése illetve remek tavaszi szereplése okán bizakodhatott abban, hogy most sikerül megelőzni az kék-fehéreket. Ennek ellenére már a bajnoki nyitányon nem tudta megszerezni a két bajnoki pontot. A középcsapatként végző MAC ellen 1:3-as állásról sikerült megmenteni az egyik pontot, így döntetlennel kezdett a csapat, amely eredmény ötször ismétlődött meg (többek közt 1:1 a Kispest ellen egy utánjátszásos mérkőzésen) az őszi idény során. Az egyetlen vereséget ismét a BTC ellen szenvedte el a csapat, mely mérkőzés után a kilenc osztrák válogatottal felálló Rapid látogatott az Üllői útra. A mérkőzést a második félidő 33. percében lefújta a játékvezető sötétedés miatt, de a 0:0-val zárult találkozó jó és a jövőre nézve biztató eredménynek számított. A Vasas, a MAFC, a TTC, az UTSE, a Törekvés, az UTE és hat és fél év után az MTK ellen is győztesen vonultak le a zöld-fehérek a pályáról. A gólt a tavasz folyamán, az MTK-ból átlépett Kovács szerezte.

A győzelmével a negyedik helyre lépett előre az FTC. Az MTK a Fraditól elszenvedett vereség mellett döntetlent játszott az UTE csapatával, így az ősz után a bajnoki tabella élén állt 4 ponttal az UTE legyőzése után már harmadik helyen álló zöldek előtt. Úgy tűnt hiába gyengült a legerősebb vetélytárs (az angol edző Hogan is távozott), hiába győzte le a Fradi őket az Üllői úton és hiába kapott ki csupán csak egyszer a bajnokság során, megint nem sikerül elérni a bajnoki címet az ősszel Blumot nélkülöző csapatnak. Ráadásul a Kispest is egyre acélosabbá vált, sőt az őszi fordulók során az élen is állt.

Weisz Ferenc

1919 őszén, a 0:0-ra végződött 33 FC elleni meccsen ismét egy hatalmas egyéniség búcsúzott a zöld-fehér meztől: Weisz Ferenc. Közel 18 éven át szerepelt a labdarúgó csapatban, majd’ 400 alkalommal lépett pályára a csapatban, amely ebben az időszakban óriási mérkőzésszámnak számított. Oroszlánrésze volt mind a nyolc bajnoki aranyérem kivívásában, hat kupadiadal aktív részese.

Úgy kezdődött a tavasz, ahogy zárult az ősz: az UTE legyőzésével. Az utolsó fordulóban elért 3:0-nál ugyan szorosabb mérkőzésen, de ismét ferencvárosi győzelem (2:1) született. A folytatás akárcsak ősszel ismét döntetlennel folytatódott. A BAK elleni 0:0 már a második döntetlen volt a bentmaradásért küzdő csapat ellen. A MAFC elleni győzelmet újra döntetlen követte, ezúttal a Törekvés ellen, majd a következő három mérkőzés még ennél is rosszabb eredményeket hozott: döntetlen a BTC és a táblázat második felében végző TTC ellen, míg a Kispesttől elszenvedett vereség az ezüstérmébe került a csapatnak a bajnokság végén. A hátralévő tavaszi bajnoki mérkőzéseken csak az MTK bizonyult jobbnak a Fradinál (MTK – FTC 2:1).

A többi csapat ellen győztesen hagyták el a pályát a ferencvárosiak, az MTK 2:0-ra legyőzte a Kispestet, de bajnokság során lejátszott tíz döntetlen illetve a Kispest ellen elveszített három bajnoki pont végett csak a harmadik helyen végzett az FTC. A Kispest elleni mérkőzést újra Vértes Imre vezette, akinek ezúttal Patakival akadt afférja. Vértes rossz döntést hozva (melyet utólag beismert), büntetőt fújt a kispestiek javára, mire Pataki levonult a pályáról…

Pataki Mihály

Az 1919/20. évi szezonban bajnoki mérkőzésen pályára lépett játékosok névsora és pályára lépésük száma: Wilheim(28), Szabó J.(28), Tóth-Potya(26), Pataki M.(25), Szamosy(22), Takács I.(21), Wiener(17), Blum(14), Kelemen R.(14), Héger(13), Hungler II.(11), Kovács E.(10), Hermann(10), Hungler I.(7), Garai(6), Köves(6), Wiener II.(6), Kiss B.(5), Ivanovszky(5), Nemes S.(5), Bihari(4), Izsák(4), Okos(4), Matkovich(4), Pápai E.(3), Weisz F.(3), Nikolsburger(2), Csajka(2), Bódis(2), Wilhelm II.(1)

Az 1919/20. évi szezonban bajnoki mérkőzésen gólt szerző játékosok névsora és góljainak száma: Pataki M.(13), Kelemen R.(7), Kovács E.(5), Tóth-Potya(3), Szabó J.(3), Nikolsburger(1), Nemes S.(1), Köves(1), Ivanovszky(1), Héger(1), Bódis(1)

Fogl II. Károly

Orth György

A csapat legeredményesebb játékosa Pataki Mihály 13 góllal. A magyar gólkirály ismét a bajnokcsapatból került ki, Orth György 28 gólt lőtt a bajnokságban. Az év játékosának az UTE védőjét Fogl Károlyt választották.

A tavasz során több nemzetközi mérkőzést is játszott a Fradi. A Stuttgarter Kickers ellen 5:2, a Wiener AC ellen 3:1, majd a bécsi visszavágón 0:2, a Simmering ellen 1:3, majd a a Wackerhalle ellen 6:2-es eredmény született.

A bajnokság befejezése után ismét -közel öthetes- túrára indult a csapat. A Németországban és Svájcban lebonyolított tizenkét mérkőzéséből, kilencet megnyert, kétszer játszott döntetlent és csak az FC Baseltől szenvedett vereséget az FTC.

A válogatott 1919 és 1920 évi történéseiről itt olvashat bővebben.

(Nagy Béla és Hoppe László írásainak valamint a Honvédfutball c. kiadvány felhasználásával)

Előző rész: 1918/19Következő rész: 1920/21

3 hozzászólás a(z) 1919/20 – Újra békebajnokság bejegyzéshez

  • A Kispest első nagy csapata. Ha a profi perben nem szedik szét ezt a csapatot, akkor sokkal többre is vihették volna- így a negyvenes évek elejéig, a Puskás féle generációig kellett várni

  • Ami a hadibajnokságokat illeti: A “Magyarország az Első Világháborúban” című lexikon (Bp. Petit Real Kiadó, 2002. Szerk.: Ravasz István) a 230. oldalon így summázza:
    >A bizonytalanná vált viszonyok (főként a frontszolgálat miatt állandóan változó játékoskeret) a hadibajnopkságok sportértékét ugyan megkérdőjelezhetővé tették, ám sok későbbi neves játékos (pl. Orth György) ekkor kezdte pályafutását, s ekkor alakult ki az MTK (mindhárom hadibajnokság győztese) 1920-as évekbeli “nagycsapata”.< (A szócikket Pollmann Ferenc, a korszak egyik legjobb hazai szakértője írta.)

  • Ez még amolyan “fél-hadi” bajnokság volt. Az ország zöme román megszállás alatt volt. De érdekes, hogy a labdarúgó-mérkőzéseket még a román katonai hatóságok is engedélyezték.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 10.19.19:30 FTC-Újpest (TV:M4sport)
Következik: 10.24.18:55 EL csoportkör CSZKA Moszkva-FTC (TV:Sport1)
Következik: 10.27.17:15 MOL Fehérvár-FTC (TV:M4sport)
Következik: MK 10.27. 12:30 BKV Előre-FTC (TV: -)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST