1920/21 – Az első magyar proficsapat megalakulása

FTC Jubileumi turné 1900-1920

FTC Jubileumi turné 1900-1920

Az első profi csapat. Újabb Fradisták a válogatottban. Meggyengült Kispest és egyre izmosodó UTE. Bródy hazatér… címszavakban az 1920/21-es szezon.

Ismét egy csapatra való játékos távozott: Köves, Pápai, Okos, az MTK ellen győztes gólt szerző Kovács E., Hermann, Izsák, Bódis, Garai, Bihari illetve a tavasszal egy mérkőzésre visszatérő Nemes, aki már a profik közt próbálkozott.

Az új fiúk: Kertész, Mészáros, Izsépy, Kővágó továbbá Furmann, aki részese lesz az 1928. évi KK győztes csapatnak, Schwartz, aki első bajnoki szezonjában 15 gólt lő és egy régi-új arc: Bródy Sándor, aki hazatér a hadifogságból. Ebben a szezonban ugyan még pályára lép, de már edzőként illetve sportvezetőként számítanak munkájára.

Az év igazi pikantériáját az első magyar proficsapat megalakulása és szereplése jelentette. Egy német cég égisze alatt -és abban a hitben, hogy a professzionalizmus bevezetése úgyis csak pillanatok kérdése- néhány vándorkedvű futballista kiutazott Berlinbe és megalakította az első magyar proficsapatot. 1920 nyarán három mérkőzést vívtak a magyar profik német csapatokkal – veretlenül. A tervezett csapat soha nem állt össze, mert Schaffer nem volt hajlandó egyenlő társként részt venni az üzletben.

az-elso-magyar-proficsapat

Így állt fel az első magyar proficsapat: Plattkó (Vasas) – Feldmann (MTK), Szendrő J. (BAK) – Viola (Törekvés), Nyúl I. (MTK), Ging (Törekvés) – Wilheim (FTC), Jeszmás (Kispest), Nemes S. (FTC), Pataki M. (FTC), Kollár (BTC)

(A csapat két vezetője -Malaky Szilárd igazgató és Rajner Béla sajtófőnök- az FTC körébe tartozott. Malaky Szilád a klubalapító Malaky Jánosnak és a labdarúgó-szakosztály igazgatójának, Malaky Mihálynak az öccse volt.)

A magyar szövetség tiltakozására a német szövetség a harmadik mérkőzés lejátszása után többre nem adott engedélyt és a csapat ezzel megbukott. Voltak akik külföldre szerződtek és voltak, akik visszaamatőrösítést kértek. A megtért “bűnösök” először súlyos büntetést, majd hamarosan kegyelmet kaptak. 1921 nyarán már játszottak régi egyesületeikben …

Mint említettük Nemes már nem tért vissza, míg Pataki és Wilheim eltiltását töltötte. Utóbbi posztjára Obitz került, míg a középcsatár posztján hol Nikolsburger, hol Kertész szerepelt. Ilyen előzmények után indult útjára a labda 1920 őszén 15, pontosabban 13 csapattal, mert a BEAC és a MAFC versenyen kívül indult el. Eredményeik csak a Hlavay-díjért folyó küzdelemsorozatba számítottak bele.

Vereség az újonctól (Zuglói VII. ker SC 0:1) az Üllői úton a nyitómeccsen. Ilyet sem látott még a zöld-fehér publikum. Egy döntetlen (a kieséstől épphogy megmenekülő Vasas ellen 2:2), további két vereség (MTK 0:1 és UTE 1:3) mellett, nyolc bajnoki mérkőzésen győzött a csapat. Az UTE az MTK-t is legyőzte az ősz folyamán (2:0).

A Hlavay-díjért folyó mérkőzéseken mindkét mérkőzését megnyerte a csapat (a MAFC ellen a hazatért Bródy is pályára lépett) illetve a Wiener AC (0:2) mellett a Rapid (2:2) is ellátogatott az Üllői útra.

Dr. Springer Ferenc

Dr. Springer Ferenc

1920 őszén két szomorú esemény is történt a klub életében. Előbb Kárpáti Béla alapító tag, majd az alapító dr. Springer Ferenc hunyt el.

Az MTK és az UTE németországi túrával készült a tavaszi folytatásra, míg a Fradi idehaza játszott felkészülési mérkőzéseket. A 33 FC elleni 4:1-gyel végződő edzőmeccs után jelent meg az alábbi hír:

Az FTC játékerejéről elterjedt hírek nem bizonyultak túlzottnak. Ahogyan az FTC ma játszott, az már egy kész egységes csapat céltudatos összmunkája volt. Különösen a csatársor munkája elégített ki minden tekintetben. Okosan, szépen kombinálnak és nem sokat teketóriáznak, amint alkalom van azonnal lőnek is…

Február 13-án indult a futballtavasz a szezon végén kieső BAK csapata ellen, 1:0-s vereséggel… Az évtized első Fradi góljára a következő fordulóig kellett várni. A Vasas elleni mérkőzés 41. percében született meg, Wiener II. beadásából Kertész kapásból, éles lövéssel szerezte meg a vezetést, majd Nikolsburger is a hálóba talált, 2-0-ra alakítva a mérkőzés eredményét. A MAC elleni mérkőzést a fedezetsor kiváló játékának valamint Nikolsburger három góljának köszönhetően 5-0-lal zárta a Fradi. A következő két mérkőzésen két vereséget szenvedett a csapat. Előbb az MTK (1:3) , majd (mint már oly sokszor) a BTC (0:1) vitte el a két bajnoki pontot az Üllői útról. Öt mérkőzésből három vereség, ez bizony nem támasztotta alá a téli szünet híreit…

Márciusban került sor a Húsvéti tornára, amely ismét nemzetközi torna lett, mivel a Kamraterna Göteborg vendégeskedett Budapesten. A svédek mellett az MTK, az UTE és az FTC mérkőzött meg egymással a körmérkőzéses tornán. A serleget az MTK nyerte a zöld-fehérek előtt.

Az UTE elleni mérkőzésén szerepelt Bródy utoljára a csapatban, majd nyáron a göteborgi Kamraterna csapatához szerződött edzőnek. A Fradinál az amatőr szabályok miatt nem lehetett profi edző, így külföldre távozott. A hadifogságban megtanult oroszul, angolul és németül is. Jóhírét igazolta, hogy fizetését 500 svéd koronában állapították meg, ami azokban az években óriási összegnek bizonyult. Az FTC-t Pataki és Blum, mint a csapat legidősebb játékosai, “társadalmi munkában” trenirozták.

A bajnokságban újabb váratlan (Zuglói VII. ler. SC 0:1) és kevésbé váratlan vereségeket (UTE 0:1) szenvedett el a csapat a tavaszi folytatásban. A Kispest elleni döntetlen mellett már nem hibáztak a zöldek, így a dobogó harmadik fokán végeztek, hat ponttal az UTE és tizennégy! ponttal az MTK mögött. A Hlavay díjért vívott mérkőzések után ugyanez volt dobogón végzett csapatok sorrendje.

Az 1920/21. évi szezonban bajnoki mérkőzésen pályára lépett játékosok névsora és pályára lépésük száma: Szabó J.(24), Blum(23), Nikolsburger(22), Hungler II.(22), Takács I.(21), Obitz(19), Kertész G.(19), Tóth-Potya(18), Wiener II.(16), Schwartz E.(16), Kelemen R.(16), Csajka(15), Matkovich(10), Szamosy(8), Héger(4), Wiener(3), Mészáros B.(3), Reichmann(1), Kővágó(1), Ungár(1), Wágner(1), Hungler I.(1)

Nikolsburger I. Rezső

Blum Zoltán

Blum Zoltán

Az 1920/21. évi szezonban bajnoki mérkőzésen gólt szerző játékosok névsora és góljainak száma: Nikolsburger(17), Schwartz E.(14), Kertész G.(8), Kelemen R.(4), Hungler II.(3), Tóth-Potya(1), Wiener II.(1)

Orth György

A csapat legeredményesebb játékosa Nikolsburger I. Rezső lett 18 góljával. A magyar gólkirály ismét Orth György (MTK) lett, ezúttal 21 góllal. Az év játékosának az FTC fedezetét, Blum Zoltánt választották.

Blum a rapszodikusan szereplő csapatban a megbízhatóságot, a nyugalmat, az állandó magas színvonalat képviselte. Finom, szinte elegáns mozdulatai, rendkívül ésszerű megoldásai, játékintelligenciája sokban Pataki másává tették, egy sorral hátrébb. Már a régi Soroksári úti pályán, 14 évesen bekerült az ifjúsági csapatba. Legjobban balfedezetben érvényesült, bár, ha kellett, középfedezetet, sőt balhátvédet is kitűnően játszott. A fedezetek akkori főfeladatát, az ellenfél jobbszárnyának lefogását, zavarását kitűnően oldotta meg. Közbelépései, a későbbi becsúszó szereléseit hordozták magukban. A leggyorsabb szélsőkkel is fel tudta venni a versenyt. A beadásaikat szinte lehetetlenné tette nagyszerű helyezkedése.

1921 tavaszán három nemzetközi mérkőzésen lépett pályára a zöld-fehér csapat. A svédek után a német SpV Leipzig (3:2) látogatott az Üllői útra, majd június 12-én Bécsben a Rapid ellen léptek pályára Nikolsburgerék.

FTC – Rapid: 3-1

A kitűnő zöld-fehérek hatalmas sikeréről számolhatunk be.

Az FTC helyreállította a magyar futballsport Bécs által ismételten megtépázott becsületét. Az osztrák bajnokcsapatot, lelkes játékkal, saját hütteldorfi pályáján reálisan legyőzte. Az első félidőben még a Rapid volt többet frontban, helycsere után azonban döntő fölénybe jutott az FTC és egy pillanatra sem volt kétes győzelme.

A meccset a Szabó-Obitz-Blum fedezetsor által nagyszerűen támogatott Nikolsburger-Pataki-Tóth belső csatársor agilitása és ötletessége nyerte meg. Pataki csodás labdaosztása sok tapsvihart aratott. Tóth is nagyszerűen mozgott. Nikolsburger pedig három góljával juttatta kellő módon kifejezésre a magyar hegemóniát. Sokkal jobb volt ma az FTC, mint az utóbbi években az MTK! Ez a bécsi sportkörök véleménye.

A mérkőzés után Malaky Mihály így nyilatkozott: Furcdán hangzik, de igaz, hogy aki látni akarja szépen játszani az FTC-t, annak fel kell utaznia Bécsbe. Bevallom, hogy már évek óta nem láttam ilyen szépen és jól játszani a csapatomat. A meccs maga gyönyörű és változatos lefolyású volt. Nagyszerű dopping volt a fiúknak, a magyar közönség ütemes Fradi tapsa!

A válogatott 1920 és 1921 évi történéseiről itt olvashat bővebben.

(Nagy Béla és Hoppe László írásainak felhasználásával)

Előző rész: 1919/20Következő rész: 1921 ősz

2 hozzászólás a(z) 1920/21 – Az első magyar proficsapat megalakulása bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 10.19.19:30 FTC-Újpest (TV:M4sport)
Következik: 10.24.18:55 EL csoportkör CSZKA Moszkva-FTC (TV:Sport1)
Következik: 10.27.17:15 MOL Fehérvár-FTC (TV:M4sport)
Következik: MK 10.27. 12:30 BKV Előre-FTC (TV: -)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST