1921/22 – A második Magyar Kupa diadal

Három hetes illetve a válogatott játékosoknak két hét szünet után indult, vagy inkább folytatódott szezon. Olasz túrára indult a csapat.

Ez a túra sem indult zökkenőmentesen, mert az olasz szövetség két részre szakadt. Az egyesületek egyik fele a régi, míg másik fele az új szövetséget ismerte el. Az FTC mindkét tábor csapataival mérkőzni akart, így végül hat mérkőzést vívott a csapat az olasz bajnokság Északi Ligájába sorolt csapataival (a Spezia, Livorno, Venezia, a szezon végén a nemzeti bajnoki címet ünneplő Pro Vercelli valamint a Firenze klubjaival).

A Sporthírlap tudósítása:

Amikor a vonat begördült az FTC játékosok az ablakoknál állottak és jókedvűen énekeltek. Percekig tartott amíg a játékosok és a kísérők lekerültek a vonatról, ünneplések, szavalatok nem történtek, s ilyen körülmények között a játékosok csakhamar elszéledtek. Egyedül Malaky Mihály körül képződött egy kisebb embergyűrű. És Malaky Mihály szokott mosolyával beszélni kezdett a túra részleteiről.

A mi olasz kirándulásunk a zavaró körülmények ellenére a lehető legszebb rendben és a legsportszerűbben folyt le. Hogy a csapat mérkőzéseire rátérjek: Speziában egy napi pihenő után állottunk ki az FC Spezia ellen, s bár nagy fölényben játszottunk, csak 3:1 arányban győztünk. Az olaszok természetesen a legnagyobb elragadtatás hangján nyilatkoztak a csapat mutatott játéka felől és este a banketten is olyan szeretetben részesültünk, amit ritkán tapasztalhattunk. Van az olaszoknak egy régi kedves szokásuk: az, hogy a csapatkapitányok a mérkőzések előtt egymásnak virágcsokrot nyújtanak át és megcsókolják egymást. Ez a jó szokás azonban a banketten is megismétlődik. Ekkor az elnökök csókolóznak egymással. Nekem tehát hat banketten hat baráti csókot kellett váltanom az olasz elnökökkel.

Az első speziai mérkőzés után szerdán újabb játékra állottunk ki az FC Spezia ellen. Ennek a meccsnek azonban inkább tréningszerű jellege volt, amelyhez képest a belépődíjakat is jelentősen mérsékelték.

A játékban mi folytonosan változtattuk csapatösszeállításunkat és így is 7:0 arányban győztünk. Meg kell még jegyeznem, hogy útipodgyászunk Bozen- ban elveszett, de azután megkerült és így az első meccset idegen felszerelésben játszottuk le. Egyheti speziai tartózkodás után átrándultunk Livornóba, ahol mintegy 5000 főnyi nézőközönség várakozott ránk a pályaudvaron és mindjárt fogadásra vittek bennünket. A vendéglátóink nagyokat ittak az ünneplés végén és végletekig csodálkoztak azon, hogy az FTC játékosok csak megízlelték a gyöngyöző borokat, a meccsre való tekintettel azonban csak egy kortyot ittak. A mérkőzés délután nagy közönség jelenlétében vette kezdetét. A játék folyamán már 4:0-ra vezettünk, amikor az olaszoknak sikerült egy gólt elérniük. Már-már azt hittük, hogy 4:1 arányban győzünk, amikor a bíró lefújta a játékot, a játékosok megálltak, majd továbbrúgták a labdát, s a labda az üres kapuba került. A bíró azon a címen, hogy nem ő sípolt, hanem valaki más a publikum köréből, a gólt megadta…

Livornó után Vercellibe vitt az útunk. Reggeltől estig utaztunk, míg odaértünk. A játékosok a hosszú úttól és az ünnepléstől fáradtak voltak ugyan, de még így is három -négy góllal győzni kellett volna. Még soha nem láttam ilyen peches meccset: folytonosan mi támadtunk, szebbnél szebb akciókat vezettünk és helyettünk az olaszok rúgták a gólokat. Az első gólt azért ítélte meg a bíró, mert Takács állítólag a kapuvonalon belül állva, de előrehajolva fejelte ki a labdát. A bíró elismerte, hogy a labda nem volt a kapuban, de mivel Takács belül állt a kapuvonalon, nem volt játékban — így a labda ha Takács nem fejeli kl feltétlenül bejutott volna a kapuba. A második gól elfogadható helyzetből eredt, de még ekkor sem szenvedett kétséget a győzelmünk, olyan fölényben játszottunk. A második félidőben azonban az olaszok a havas és hántolt rizzsel felszórt pályán olyan kétségbeesett védekezést fejtettek ki, hogy amíg mi hat (!) kapufán kívül semmi egyebet nem értünk el, ők egy újabb gólt lőttek: kettős hands után a játékosok valamennyien megálltak, az egyik olasz szinte viccből begurítja a labdát mire a bíró — gólt ítél. Kikaptunk 3:0-ra!
A lapok másnap valamennyien elismerték, hogy klasszisokkal álltunk a Pro Vercelli fölött, de elismerték ezt az olasz klub vezetői is.

A Vercelli vereség után kettőzött erővel dolgoztak a fiúk és így történt meg, hogy a firenzei mérkőzésen 8:0-ra verték meg újabb ellenfelüket. A firenzei csapatban a magyar Viola is játszott, s bár ma is kitűnő formában van, az FTC csatárokkal nem tudott megbirkózni. Viola fiatal feleségének nemrégen kisfia született, akit Dante kútjánál kereszteltek meg. Ezzel tehát Dante kútja is bevonult a magyar sporttörténelembe. A firenzei mérkőzés után rövidesen Velencébe utaztunk. Megtekintettük a csodaszép várost, majd vasárnap délután 8:1 arányban győztük le a Venezia nevű csapatot. A velencei mérkőzés után, éjjel 12 órakor szálltunk vonatra, hogy Bécsen át hazautazzunk. Az indulásig együtt voltak velünk az olaszok, és szeretetüknek ezernyi jelével halmoztak el bennünket. Amikor a vonat kigördült a velencei pályaudvarról, még egyszer felhangzott a már jólismert ,,Ev- viva Ungherese” kiálltás, amely egész Olaszországban végig kísért és mi meghatottan búcsúztunk olasz barátainktól.

Tizenegy órára járt már az idő, amikor Malaky Mihály befejezte szavait. Malaky búcsúzóul útitáskájába nyúlt és két narancsot nyújtott át, mintegy jutalomképpen. Az osztrák fináncok miatt mindössze csak 15 narancsot hozhattam haza — mondotta — és nevetve tette hozzá, hogy az olasz túrából — az emlékeken és az intrikákon kívül — csak ez maradt meg neki.

És most már nem is tizenöt, hanem tizenhárom, ami mindenesetre jó kabala a jövő évi turnéra …

Amsel Ignác

 

Hat új játékos mutatkozott be a csapatban 1922 tavaszán (Szerencse, Bajusz, Göbl, Weisz B., Nikolsburger II.). Amsel Ignác személyében válogatott kapust igazolt az FTC Békéscsabáról, aki majd a Rapid elleni mérkőzésen fog először pályára lépni. Wiener I. személyében távozónk is volt, aki felhagyott a labdarúgással.

A tavaszi szezon első díjmérkőzése a Ladányi-díjért folyt, az ellenfél az NSC csapata volt. Az öt kezdőjátékosa nélkül felálló FTC 2:0-s félidei vezetése után, 3:2-es vereséget szenvedett. Az első bajnoki fordulóban a két bajnoki pont sorsát 17 perc alatt eldöntötték a zöld-fehér csatárok a Vasas ellen. Három gólt szereztek a mérkőzés elején, majd a 40. percben már a negyediket. A második félidőben két-két kiállítás és egy-egy kihagyott büntető mellett gól már nem született, így 4:0-val kezdte a Fradi a tavaszt. A BTC, a Zugló és a III. kerület ellen sem hibázott a csapat.

1922 áprilisában Szigeti Imre, mint már klub egyik alelnöke nyilatkozik a Sporthírlapnak:

– Az FTC az 1922-es esztendőt használja fel arra, hogy az Üllői uti sporttelepet teljesen kiépítse. A klubnak már a pálya alapkövének lerakásakor az volt a célja, hogy amit a sportból szerez, azt egy teljesen modern berendezésű sporttelep felépítésére fordítja. Most is csak ez történik. Szándékunk az, hogy 1.000 páholyt építünk a nagy tribün elé, amelyet viszont csak páholyokra es számozott ülőhelyekre rendezünk be, úgy, hogy az építkezés első részletének befejeződésével 4.000 számozott üléssel és 1.400 páhollyal fognak rendelkezni. A nagytribün alatti állóhelyek megszűnnek, ami előnyös hatással lesz a nagy meccsek idején beálló rendkívüli tolongások megszüntetésére. Az építkezés második része: a nagy tribünnel szemközti állóhely lépcsőterasz-szerű kiépítése, a nyári hónapokra marad, miután a nagyobb építkezések zavarnák a közönséget. Június végén azonban itt is megindul az építkezés és a lépcsős teraszt egészen a klubházig vezetjük.

Az építkezés közel 5 millió koronát igényelt, így nem csodálható, hogy a munka tovább tartott mint azt tervezték, de a lényeg az, hogy végül mégis elkészült…

A hibátlanul megvívott meccsek után került sor március végén az UTE elleni rangadóra a Népszigeten. Pataki góljával a Fradi szerzi meg a vezetést, de az UTE fordítani tud a szakadó esőben. Fogl II. a mérkőzés beszüntetését kéri a bírótól, aki továbbengedi a játékot, így Schwarz 2:2-re egyenlíti ki az állást. A következő fordulóban a Törekvés ellen döntetlent (0:0) játszik a Fradi, majd egy hónapos bajnoki szünet következett.

Előbb a Húsvéti serlegért mérkőztek meg az FTC, az MTK és a dán Aarhus csapatai. A tornát az MTK nyerte a dán csapat 6:2-es és az FTC 2:1-es legyőzésével, a zöld-fehérek 4:1 arányban győzték le az Aarhus-t.

Április 23-án a Győri ETO látogatott az Üllői útra. Közel kilenc év után újra magyar kupa mérkőzésen, de először vidéki csapat ellen lépett pályára az FTC és győzött is 7:0-ra, majd Pozsonyban következett két nemzetközi mérkőzés, ahova válogatottjai nélkül utazott az FTC (egy döntetlen, egy vereség). A bajnokság folytatásában 4:2-es győzelem követte a Kispest ellen, majd a Rapid elleni 2:0 után került sor a bajnoki döntőnek beillő mérkőzésre a Hungária úton, ahonnan Schlosser már a télen elbúcsúzott:

Hetek óta készült a futballsport közönsége az MTK—FTC sorsdöntő mérkőzésre. Minden figyelem a két csapat találkozójára összpontosult és minden kérdés akörül forgott, hogy megvédi az MTK a bajnokságot, avagy elvetetik-e tőle az FTC által. Az FTC, hogy mennyire átérezte a mérkőzés nagy jelentőségét, az is illusztrálja, hogy az utolsó napokban a csapatot együtt tartotta és a mérkőzést megelőző két napot a játékosok együtt töltötték Hűvösvölgyben.

A közönség a jó sport reményében ezrével népesítette be a Hungária sporttelepet. Mindenki ott volt, aki kapcsolatot tart a futballsporttal. Izzó várakozásban teltek a félórák, amíg végre elérkezett a kezdés ideje. Az FTC hívei tomboltak örömükben láttára a zöld-fehérek eleven, célra törő játékának, meg-megújuló támadásainak és boldogságot sugároztak a szemek a másik párt táborában is, amikor az MTK oroszlán módjára küzdő védelme baj nélkül kerülte el az I. félidőt. Zavartalanul bonyolódott le a küzdelemnek az első része, s mindenki végsőkig feszült idegekkel várta a további fejleményeket.

A csapatok fölállnak. Előbb pár akcióban az FTC támad majd offenzívába lép az MTK. Opata bead, Orth kapásból lőni akar, kavarodás támad, Szabó elesik, porzik körülötte a föld, kúszik a földön, közben a labda a kezére ütődik, a bíró várja a kibontakozást, azután — mintha figyelmeztető hangok fölráznák aléltságából, fütyül és — 11-es büntetőrúgást ítél az MTK javára. A közönség figyelme megmerevedik, némán tekint le a pályára, ahol Blum az FTC csapatának kapitánya heves taglejtésekkel és erős hangon vitatkozik a bíróval. Közbelépnek az FTC többi játékosai, nagy a hangzavar, a biró sápadtan áll a játékos gyűrűben, a közönség némán figyel. Egyszerre azonban mintha millió torokból törne föl az ordítás, a közönség beleszól a vitába, miközben Blum haragos kézlegyintéssel int a csapatának, megindul az öltöző felé, s lassan követik őt az FTC játékosai is valamennyien. A pályára izgatott klubvezetők futnak be, sürgés-forgás, a közönség fülsiketítőén zajong, a rendőrök kordont vonnak, s minthogy az FTC részéről Szigeti alelnök közli a bíróval, hogy a csapat nem hajlandó visszatérni, Schreiner Károly lefütyüli a játékot, s szoros rendőri fedezet mellett maga is az öltözőbe vonul, majd követi őt az MTK csapata is. A közönség minden oldalról a pályára özönlik, száz külön csoport is alakul, s mindenütt hihetetlen izgalommal tárgyalják a viharfelhőként a közönség nyakába zúdult váratlan eredményt.

Ez alatt bent az FTC-öltözőben Blum magából kikelten kiáltozza: — Egy év becsületes munkáját nem engedhetem tönkretenni bírói ítélettel. Mindig sportszerűen cselekedtem, ezt azonban már nem lehet elviselni. Ha így lehet bajnokságok sorsát eldönteni, akkor vissza fogunk vonulni a sportolástól. Semmi célja nincsen egy egész évi nehéz munkának, amikor egy ember meggondolatlan ítéletével megfoszthat egy csapatot munkájának gyümölcsétől.

Hiába csendesítik barátai, társai, nem tud lecsillapodni. Irtózatos lelki megrázkódtatáson ment át néhány rövid perc alatt.

A káosz teljessé válik a pályán, s a rendőrök csak a legnagyobb erőfeszítéssel tudják az embertömegeket távozásra késztetni. Még javában viharzik a szenvedelem, jönnek ki sorban a már felöltözött játékosok, mindenkit megéljeneznek, de Szabót és Patakit vállára is emeli a tömeg. Normális, eredményes, sportszerű befejezés helyett így végződik az MTK—FTC döntő jellegű bajnoki mérkőzés 1922. május 28-án.

Kétségbe kell esnünk a hibáknak az egymásra halmozása fölött. Kétségbe kell esnünk bíráink könnyelműségén és játékosaink meggondolatlanságán. Szörnyű dolog, hogy bíráink minden megfontolás nélkül szándékosnak minősítenek véletlen handsot és helytelenül megítélt 11-esekkel nem átallják eldönteni bajnokságoknak a sorsát. Végzetesen súlyos hibát követett el Schreiner Károly az elesett Szabó által csak a tehetetlenség nyomása által elkövetett handsért megítélt 11-essel, de végzetesen súlyos hibába esett az FTC csapata is, mert elhagyta a pályát, s faképnél hagyott 25 000 embert.

Dr. Földessy János a Sporthírlapban megjelenő „Apró jegyzetek” című írásában így vélekedett a történtekről:

Elvonult a két csapat. Mindenki tudta, mit jelent az eset: 11-es és a levonulás. Az MTK mégis néma, a levonultakat pedig vállain viszi ki a tömeg, s kocsiját az FTC pályáig húzza át.

Az objektív véleményem: az FTC feladta a csatát, elvesztette a meccset, nem vette fel a bíróval is a küzdelmet, Pedig egy 11-est nemcsak kivédeni lehet, hanem egy gólra is lehet kettővel válaszolni, ha egy csapat olyan lelkesen játszik, mint ahogyan az FTC játszott.

A szubjektív véleményem: az MTK nincsen rászorulva arra hogy így — bírói tévedéssel — nyerjen bajnokságot. Minthogy úgy érzem, hogy az MTK a zöld gyepen is meg fogja nyerni a bajnokságot, ki kell állnia becsületes küzdelemre az FTC-vel. Én az MTK helyében egy nobilis gesztussal lemondanék a levonulás révén nekem jogosan kijáró két pontról.

A botrányosra sikerült rangadó után, 4:0-s siker következett a kupa elődöntőjében a III. kerület ellen, majd a két nagy klub játékosai által alkotott vegyes csapat 2:0-s vereséget szenvedett a skót Aberdeen-től. Ugyan a hátralévő három bajnoki mérkőzését megnyerte a Fradi (mindannyiszor 1:0-ra) az MTK-t már nem tudta befogni, így újra a kék-fehérek mögött zárták a bajnokságot Patakiék.

Az 1921/22. évi szezonban bajnoki mérkőzésen pályára lépett játékosok névsora és pályára lépésük száma: Csajka(22), Blum(22), Obitz(21), Schwartz E.(21), Pataki M.(20), Takács I.(19), Hungler II.(18), Szabó J.(18), Tóth-Potya(18), Nikolsburger(17), Héger(15), Wiener II.(9), Wilhelm II.(6), Hungler I.(5), Wiener(2), Kővágó(2), Ivanovszky(2), Göbl(2), Matkovich(1), Wilheim(1), Nikolsburger II.(1)

Az 1921/22. évi szezonban bajnoki mérkőzésen gólt szerző játékosok névsora és góljainak száma: Pataki M.(16), Schwartz E.(16), Nikolsburger(4), Wiener II.(2), Hungler II.(2), Kővágó(1)

Molnár György

Orth György

Pataki Mihály

A csapat legeredményesebb játékosa Pataki Mihály és Schwarz Ernő lett 16-16 góljával.  A magyar gólkirály harmadszor is az MTK játékosa, Orth György lett 26 góllal. Az év játékosa is a bajnokcsapatból került ki, Molnár György személyében.

1922. június 18-án került sorra a Magyar Kupa döntője. Az MTK pályáján lebonyolított összecsapás, hasonlóan a bajnoki mérkőzéshez, ismét 2:2-es döntetlennel zárult, viszont ezúttal az UTE mentette döntetlenre a meccset, így újra kellett játszani a döntőt. Az FTC svédországi túrája miatt a megismételt döntőt már csak a következő bajnoki szezon előmérkőzéseként tudták lejátszani 1922. augusztus 20-án.

A megismételt döntőben a sérült Pataki, Szabó, Blum és Schwarz nem vállalhatta a játékot, így az FTC nagyon tartalékosan állt ki. A mérkőzést csak tíz emberrel kezdte a Fradi, mert nem volt több játékos. Később az ifista Wágnert beküldték, aki végül nagyszerű fejesgóljával eldöntötte a mérkőzés és a kupa sorsát. Az FTC története során másodszor nyerte el a Magyar Kupát!

A magyar válogatott 1922 évi mérkőzéseiről bővebben.

(Nagy Béla és Hoppe László írásainak felhasználásával)

Előző rész: 1921 őszKövetkező rész: 1922 ősz

2 hozzászólás a(z) 1921/22 – A második Magyar Kupa diadal bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.22.19:00 EL PLAY-OFF FK Suduva-FTC (TV:M4)
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST