1922 – Az északi túra

Takács I. Géza

1922. április 30., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 1:1 (0:1)
vezette: Bauwens (német)
Góllövő: Molnár
Magyarország: Neuhaus (III. ker.) – Takács I. (FTC), Mándi (MTK) – Kertész II. (MTK), Obitz (FTC), Blum (FTC) – Opata (MTK), Molnár (MTK), Orth (MTK), Seiden (UTSE), Tóth (FTC)
Szövetségi kapitány: Kiss Gyula

A mieink a második félidő első 20 percében mindent kiadtak magukból. A csapat ebben a húsz percben pompásan összestimmelt karnak látszott, amelyben Orth volt a prí­más, az ő kommandóját nagyszerűen vette át Molnár, s némi módosí­tásokkal a csapat többi tagja is. A megértésnek, lelkesedésnek méltó jutalma volt a kiegyenlí­tő gól: egyike az Orth-Molnár pár legszebb alkotásainak.

Bővebben …

* * *

1922. május 14., Krakkó, MAGYARORSZÁG-LENGYELORSZÁG 3:0 (2:0)
vezette: Grätz (csehszlovák)
Góllövő: Solti(2), Seiden
Magyarország: Neuhaus (III. ker.) – Zatykó (Vasas), Kovács L. (VII. ker.) – Szabó (FTC), Kléber (III. ker.), Tomecskó (Vasas) – Katzer (Vasas), Rázsó (Ékszerész), Priboj (UTE), Seiden (UTSE), Solti (Szeged)
Szövetségi kapitány: Kiss Gyula

A “B”-válogatott erősségű magyar csapat derekasan küzdött és győzelmével lengyel földön is sikert aratott.
Sikert aratott az MLSZ-nek az az újí­tása is, hogy az eddigi bordó bársonysapka helyett dí­szes jelvényeket kapnak majd a válogatott játékosok. A jelvényeket bronz, ezüst és arany változatban készí­tették el és egyszeri, ötszöri, tizenötszöri szereplés után kapták meg a válogatott játékosok.

Bővebben …

* * *

1922. május 14., Berlin, BUDAPEST-BERLIN 4:2 (2:2)
vezette: Schmidt (német)
Góllövő: Orth(2), Molnár(2)
Magyarország: Knoll (UTE) – Mándi (MTK), Fogl II. (UTE) – Kertész II. (MTK), Hajós (Törekvés), Blum (FTC) – Paulusz (UTE), Molnár (MTK), Orth (MTK), Hirzer (Törekvés), Weisz A. (Törekvés)
Csere: Fogl III. (UTE)

A legjobb formában levő játékosokból összeállí­tott csapat, Budapest néven, a magyar válogatott volt. Természetesen egyik játékosnak sem számí­tották ezt hivatalos szereplésnek, de a német közönség elismerő tapsa a csapat sikerét bizonyí­totta és bizonyára örömet okozott.

Bővebben …

* * *

1922. június 15., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-SVÁJC 1:1 (0:1)
vezette: Retschury (osztrák)
Góllövő: Blum
Magyarország: Fehér (MAC) – Fogl II. (UTE), Mándi (MTK) – Kertész II. (MTK), Szabó (FTC), Blum (FTC) – Paulusz (UTE), Orth (MTK), Jelinek (Vasas), Hirzer (Törekvés), Weisz A. (Törekvés)
Csere: Mándi h. Kovács L. (VII. ker.), Orth h. Kósa (UTE)
Szövetségi kapitány: Kiss Gyula

A II. félidő elején Kertész II. élesen belőtt szögletét az előrehúzódó Blum Zoltán a 16-osról kapásból vágta a svájci kapuba. Az egyenlí­tő gól sem rázta fel azonban a csapatot és a sivár játék csalódást okozó 1:1-es eredménnyel zárult.

Bővebben …

* * *

Schwartz Ernő

1922. július 2., Bochum, MAGYARORSZÁG-NÉMETORSZÁG 0:0
vezette: Retschury (osztrák)
Magyarország: Fehér (MAC) – Fogl II. (UTE), Fogl III. (UTE) – Kertész II. (MTK), Mándi (MTK), Blum (FTC) – Paulusz (UTE), Schwarz (FTC), Molnár (MTK), Hirzer (Törekvés), Himmer (Vasas)
Szövetségi kapitány: Kiss Gyula

Sok szenzációval nem szolgált a mérkőzés, a Sporthí­rlap mégis egy 1 lapos rendkí­vüli kiadást jelentetett meg a berlini találkozóról. A 2. oldalra már nem is volt mit í­rni, üresen hagyták …

Bővebben …

* * *

1922. július 9., Stockholm, MAGYARORSZÁG-SVÉDORSZÁG 1:1 (0:1)
vezette: Andersen (dán)
Góllövő: Hirzer
Magyarország: Fehér (MAC) – Fogl II. (UTE), Fogl III. (UTE) – Kertész II. (MTK), Mándi (MTK), Blum (FTC) – Paulusz (UTE), Molnár (MTK), Pataki (FTC), Schaller (UTE), Hirzer (Törekvés)
Szövetségi kapitány: Kiss Gyula

A magyar csapat magas gólaránnyal nyerhette volna a meccset, ha a csatársor a szükséges lövőképességgel rendelkezett volna. A magyar csapat döntő fölényben játszott, kiegyenlí­teni azonban csak a második félidő 32. percében tudott! A gól lehűtötte a svéd publikumot, amely már svéd győzelemről álmodott és most már aggódva figyelte a játékot.

Aggodalomra nem volt ok, újabb gól már nem született. Egyébként a svédek gólját Fogl III. szerezte – öngóllal.

Bővebben …

* * *

1922. július 13., Helsinki, MAGYARORSZÁG-FINNORSZÁG 5:1 (1:0)
vezette: Björklund (svéd)
Góllövő: Schwarz(2), Pataki(2), Fogl II.
Magyarország: Fehér (MAC) – Fogl II. (UTE), Fogl III. (UTE) – Szabó (FTC), Zloch (33 FC), Blum (FTC) – Paulusz (UTE), Schwarz (FTC), Pataki (FTC), Hirzer (Törekvés), Himmer (Vasas)
Szövetségi kapitány: Kiss Gyula

Túránk harmadik és utolsó állomása végre meghozta a várva várt győzelmet is. Bár csapatunk a Stockholmban maradt MTK-játékosok nélkül, állt fel, a stockholmi lélek nélküli játékra jólesően rácáfolva, tetszetős és ní­vós küzdelem után fölényes győzelmet aratott finn fajrokonaink reprezentatí­vjai felett.

Az első finn—magyaron különösen a Pataki—Schwarz kettős játszott szépen és eredményesen.

A 24. percben Pataki lövi a nap legszebb gólját, a 37. percben Hirzer passzából ismét ő lő gólt, s egy perccel később Pataki—Schwarz akció végén Schwarz talál a kapuba, megszerzi az ötödik gólt is.

Bővebben …

* * *

Amsel Ignác

1922. augusztus 27., Lipcse, MAGYARORSZÁG-KÖZÉP-NÉMETORSZÁG 5:3 (3:2)
vezette: Fulhanek (német)
Góllövő: Hirzer(3), Braun, Opata
Magyarország: Fehér (MAC) – Fogl II. (UTE), Fogl III. (UTE) – Kertész II. (MTK), Szabó (FTC), Schweng (BTC) – Paulusz (UTE), Braun (MTK), Opata (MTK), Hirzer (Törekvés), Weisz Á. (Törekvés)

Öt fiatal játékos szerzett részünkre gyönyörűséget, öt fiatal játékos festette rózsaszí­nűre a jövőt. Ha csak a csatársoron múlott volna, katasztrofális vereség éri a közép-németeket.

Kiss Gyula szövetségi kapitány tudósí­tásában a védelemről és főleg kapusunkról már korántsem í­rt ilyen lelkesülten…

Bővebben …

* * *

1922. szeptember 24., Bécs, Hohe-Warte, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 2:2 (2:1)
vezette: Bauwens (német)
Góllövő: Priboj(2)
Magyarország: Amsel (FTC) – Fogl II. (UTE), Fogl III. (UTE) – Kertész II. (MTK), Tóth Gy. (KAOE), Peics (UTE) – Paulusz (UTE), Braun (MTK), Priboj (UTE), Hirzer (Törekvés), Weisz Á. (Törekvés)
Szövetségi kapitány: Kiss Gyula

A magyar csapatról csak kalaplevéve szabad ma beszélni. Valamennyi magyar pályát ki kellene lobogózni a tiszteletére. így kell magyar sportembereket küzdeni látni idegenben hazájuk szí­neiért.

Bővebben …

* * *

1922. november 26., Budapest, Üllői út, AUSZTRIA-MAGYARORSZÁG 2:1 (0:1)
vezette: V.: Kopehel (német)
Góllövő: Molnár
Magyarország: Fehér (MAC) – Fogl II. (UTE), Fogl III. (UTE) – Kertész II. (MTK), Tóth Gy. (KAOE), Blum (FTC) – Paulusz (UTE), Molnár (MTK), Orth (MTK), Hirzer (Törekvés), Weisz Á. (Törekvés)
Csere: Fogl II. h. Zatykó (Vasas)
Szövetségi kapitány: Kiss Gyula

A magyar csapat a félidőben még 1 :0-ra vezetett, de Fogl II. kartörése után megbomlott a gárda egysége és érzékeny vereség érte a magyar válogatottat.

Az elernyedt magyar csapatban itt-ott még föllobbant az akarat lángja, volt egy veszedelmes helyzete Orthnak, de a végzet nem akarta, hogy legalább döntetlenül érjen végett a mérkőzés, amelyen ismét hiába vette biztosra a győzelmet az egész magyar futballvilág.

Bővebben …

Takács I. Géza, Schwartz Ernő és Amsel Ignác személyében újabb három játékossal bővült az FTC labdarúgóinak névsora.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ