1923/24 – 25 éves az FTC

25 éves az FTC. Bővül a stadion. Kohut bemutatkozik. A párizsi olimpia – címszavakban 1924 tavasza, nyara.

25 éves jubileumára készülődött a klub. A tervek között szerepelt, hogy a húsvéti ünnepek alatt, tehát április 20-21-én négy csapat részvételével húsvéti tornát tervez az FTC, melynek szenzációja egy kiváló angol amatőr csapat részvétele lenne. Az érdekes tervből végül nem lett semmi. Szigeti Imre nem tudott az angolokkal megegyezni. A 25 éves jubileummal kapcsolatos ünnepi események is elhúzódtak, s bár néhány jubileumi versenyt ebben az évben is rendeztek, de a díszközgyűlés és a labdarúgó program 1925 márciusára maradt.

A sportteleppel kapcsolatosan is grandiózus tervek voltak továbbra is. Közép-Európa legnagyobb sporttelepe az Üllői úton! – írta a korabeli sajtó.

Magyarországon az első nagy pálya az FTC üllői úti pályája volt. Az FTC-ből indult ki most is az az elhatározás, hogy, Budapest futballsportjához méltó pályát bocsássanak a ma már 50—60 ezer főre tehető publikum rendelkezésére. Az FTC jelenlegi pályája továbbfejlesztésre alkalmas, hely bőven van az építkezéshez. Csupán a megfelelő anyagi erő előteremtése okozott gondot. Ma milliárdok kellenek egy nagyobb építkezéshez, már pedig ekkora összeggel az FTC nem rendelkezik. Pénzemberek részére pedig igazán nem mondható rentábilisnak nagyobb összeget sportpályába fektetni. A futballsport közönsége nálunk a fixfizetéses közép- és munkásosztályból tömörül, ezek pedig a belépőjegyek árait nagyon is megnézik mielőtt megvásárolnák. Az FTC-ben úgy látszik bizalommal néznek az állapotok javulása elé, másként nehéz volna megérteni, hogyan vállalkozhattak olyan pályaépítésre, mely az anyagi erejüket sokszorosan túlhaladja. Igaz, hogy Közép-Európa legszebb, legimpozánsabb pályája az FTC-stadion lesz.

Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Szigeti Imrével, az FTC alelnökével, akinek a sport fejlesztése érdekében kifejtett fáradozásai és áldozatai nem tartoznak a titkok közé.

— Először a nézőteret nagyobbítjuk meg, hogy 40—45 ezer embert kényelmesen el tudjunk helyezni. A nagytribünnel szemközt lévő kistribün esztétikai szempontból már régen megérett a lebontásra. A helyébe egy 140 m hosszú gyönyörű tribün kerül, amely a klubháznál fog kezdődni. A tribün elején póholysorok lesznek, emögött pedig kényelmes ülőhelyek. A páholyok előtt 30 lépcsősor épül. A helyekre közvetlenül az üllői útról lesz  a feljárat, olyanképpen, hogy az ülőhelyek közönséqe a bemenetelkor nem torlódik az állóhelyre sietőkkel. Ezt az új — B-tribünt — a kapu mögött eddig is meglévő kistribünnel egy 44 méteres tribün köti majd össze, amely folytatása lesz a korcsolyapálya előtti tribünnek. Így azután a Springer-szobor körüli résztől eltekintve körtribün veszi majd körül a játékteret.

Az átalakításokat Mattyók Aladár mérnök tervei alapján végeztetjük. Mattyók kitűnően ismeri a pályát, hiszen annak idején az ő tervei szerint készült. Az ő ügybuzgalma biztosíték arra nézve, hogy a munkálatok is — amelyeket ő vezet — a legteljesebb rendben fognak lebonyolódni. A játéktéren a méreteket természetesen meghagyjuk, csupán gyeppesíteni fogunk. Felszerelünk majd egy egészen modern dinamómotor által hajtott öntözőkészüléket, amely 10 perc alatt az egész pályát meglocsolja.

Az építkezésekre az előirányzat szerint kétmilliárd koronát terveztünk. Ezt az összeget az Ingatlan Bank bocsátja rendelkezésünkre. Évenként 400 milliót kell törlesztenünk, tehát 5 év alatt kell a kétmilliárdot visszafizetnünk. A 2 milliárd letörlesztése 5 év alatt a saját erőnkből lehetetlen. Támogatást csak közönségünktől várhatunk. Reméljük, hogy a pálya látogatottsága az eddiginél nagyobb lesz. Igyekszünk olyan programot nyújtani, amely méltó lesz a szép pályához. Elvárjuk a közönségtől, hogy ne csak mint drukkerek lelkesedjenek a zöld-fehér színekért, hanem jöjjenek be a mi nagy családunkba, legyenek ők is tagjai az FTC-nek. A tagsági jegy ára körülbelül 200 000 korona lesz egy évre, s ennek ellenében a pályán rendezendő összes versenyekre szabad belépést biztosítanánk az új nagy tribün előtti lépcsőzet e tagok részére lenne fenntartva. A továbbiakban páholyokat és ülőhelyeket adnánk el örökre.

A tervek tehát készen várják a keresztülvitelt. Rövid idő kérdése csupán hogy Közép-Európa egyik leggrandiózusabb pályáját a magunkénak tudhassuk.

Ha nagy nehézségek mellett is, de tény, hogy a szép tervek nagy része hamarosan megvalósult, s az ország legnagyobb pályája az FTC-é volt!

Február 10-én 4:3-as vereséget szenvedett a csapat a MAC elleni edzőmérkőzésen. A balszélső posztján egy Pestszentlőrincről érkezett fiú lépett pályára és rögtön gólt is szerzett…. Ő volt a legendás T-betűs csatársor első tagja: Kohut Vilmos.

A bajnokságban Fradi számára az ezüstérem megszerzése lehetett cél. Az MTK ismét megállíthatatlan volt, a téli szünetben a Plattkó kapussal felálló Barcelona ellen ért el 2:2-es döntetlent, sőt 1:0-ra le is győzte a katalánokat Spanyolországban.

Február 24-én a 33 FC ellen gólnélküli döntetlennel kezdte meg a Fradi tavaszi bajnoki szereplését. A következő fordulóban a Vasas elleni mérkőzés következett az Üllői úton. Az FTC tíz emberrel nyerte meg a rangadót. A mérkőzés fontosabb eseményei a Sporthírlap túdósításából:

A 3. percben az FTC jobbszárnyánál a labda; Wágner ügyesen kifordul a támadó Reiner mellett a labdával, de elcsúszik és ráesik a karjára. Az esés nem látszott súlyosnak, a játék tovább is megy, csak Wágner jajgatására fújja le a bíró. Kiderült, hogy Wágner teljes súlyával ráesvén a karjára annyira megsérült, hogy képtelen tovább játszani — eltört a karja! Nagy meglepetésre a 10 emberrel játszó FTC veszi át a játék irányítását. A 13. percben Hahn Matkovichoz juttatja a labdát, ő szökteti Eisenhoffert, aki sikeresen lefutva a védelmet, 10 méterről megszerzi a vezető gólt. A gólra a Vasasok heves ellentámadással válaszolnak és hamarosan egyenlítenek. A második félidőben az FTC-t Héger lefutásai viszik frontba. Egyízben Pataki szöktetése Király karját érintve az ofszájdon álló Hégerhez jut, a bíró semmit sem fütyül, mire Héger befutva, mintegy 10 méterről éles helyezett labdával megszerzi a győztes gólt.

A Nemzeti Sport a találkozót méltató szalagcímben viszont érdekes mondatot közölt:

“Wágner karját töri, Eisenhoffert kiállítják és mégis győz a Fradi”.

Az érdekességet a FRADI szó jelenti, eddig ugyanis címként még nem használták az FTC „becenevét.”

A sikerrel megvívott meccs után a tavasz rangadója következett, mely hívatott volt eldönteni az MTK mögötti sorrendet. A dobogóért vívott meccsen az újpestiek szerezték meg a vezetést Ányos révén, de a második játékrészben Pataki megfordította a mérkőzést.

A következő fordulóban 2:0-ra kaptak ki Patakiék a Zuglótól, majd a VAC és a BTC ellen is gólnélküli eldöntetlen született. Az utolsó fordulóban Eisenhoffer, Pataki és Tóth góljaival 3:1 a Törekvés ellen Kohut első bajnoki meccsén, így a Fradi a második helyen fejezte be a szezont tíz ponttal az MTK mögött.

Az országos bajnoki döntőre az Üllői úton került sor az MTK és a Szombathelyi AK csapatai között. A mérkőzés 1:1-es döntetlennel zárult az Üllői úton, így meg kellett ismételni a finálét. Egy hét múlva már a kék-fehérek magabiztosan 3:0-ra verték a vasiakat.

Az 1923/24. évi szezonban bajnoki mérkőzésen pályára lépett játékosok névsora és pályára lépésük száma: Hungler II.(22), Héger(21), Furmann(21), Blum(20), Pataki M.(19), Eisenhoffer(19), Amsel(17), Tóth-Potya(16), Szabó J.(15), Kelemen R.(15), Takács I.(11), Matkovich(10), Takács I. Lajos(9), Weisz L.(5), Hahn S.(4), Mészáros B.(4), Halász Z.(3), Egri(3), Hungler I.(2), Balassa(1), Kohut(1), Wilheim(1), Schreiber(1), Wágner(1), Hungler III.(1)

Az 1923/24. évi szezonban bajnoki mérkőzésen gólt szerző játékosok névsora és góljainak száma: Pataki M.(12), Eisenhoffer(8), Kelemen R.(5), Tóth-Potya(3), Héger(3), Szabó J.(1), Mészáros B.(1), Hungler II.(1), Egri(1), Balassa(1)

Pataki Mihály

Jeszmás József

Jeny Rudolf

A csapat legeredményesebb játékosa Pataki Mihály volt 12 góljával. A magyar gólkirály Jeszmás József (UTE) lett 15 góllal. Az év játékosának az MTK balszélsőjét, Jenni Rudolfot választották.

A magyar válogatott 1924 évi mérkőzéseiről bővebben.

Amíg a válogatott az olimpián szerepelt az FTC is túrázott. Május elején Jugoszláviában játszott a csapat két meccset. A Jugoszlavija csapatát 2:1-re verték Kohuték, majd a Beogradszkitól 3:1-es vereséget szenvedtek. Júniusban német túrára indult el a csapat…

(Nagy Béla és Hoppe László írásainak felhasználásával)

Előző rész: 1923/24 télKövetkező rész: 1924 nyár

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 10.19.19:30 FTC-Újpest (TV:M4sport)
Következik: 10.24.18:55 EL csoportkör CSZKA Moszkva-FTC (TV:Sport1)
Következik: 10.27.17:15 MOL Fehérvár-FTC (TV:M4sport)
Következik: MK 10.27. 12:30 BKV Előre-FTC (TV: -)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST