1923/24 – A német-lengyel túra

(balról): Kovács edző, Hungler II., Takács I., Nikolsburger, Steczovits, Héger, Furmann, Takács L., Müller, Kohut, Blum. Elől: Amsel

(balról): Kovács edző, Hungler II., Takács I., Nikolsburger, Steczovits, Héger, Furmann, Takács L., Müller, Kohut, Blum. Elől: Amsel

Klement Sándor túraleveleit idézzük fel a labdarúgók németországi szerepléséről.

1924. június 9.

A prágai gyorsvonattal indult útnak az FTC csapata, hogy Prágán és Drezdán keresztül háromhetes német túrájának kiinduló állomására, Berlinbe utazzék. Már a pályaudvaron várt bennünket csapatkapitányunknak, Blumnak arról szóló sürgönye, hogy Eisenhofferrel — az olimpiászon jobbösszekötőnek átvarázsolt — balösszekötőnkkel együtt ugyancsak az est folyamán érkeznek Berlinbe.

FTC—NORDEN NORDWEST 2:0

5000 néző jelenlétében megtartott első meccsünkön Berlin város bajnokcsapatát magas nívójú játék folyamán könnyen győzte le csapatunk. A sajtó másnap az elragadtatás hangján írt csapatunk játékáról, s a németek által elért eredményt egyenesen hízelgőnek tartották a berlini bajnokcsapat javára. Tény, hogy az FTC csapata ezen a mérkőzésen brilliáns, talán már évek óta nem látott lendületes és kombinációs játékot produkált, amelyet a közönség is sűrű tapssal honorált.

1924. június 15.

FTC—UNION ALTONA HAMBURG 4:2

Német túránk legerősebb mérkőzését kétségen kívül tegnap vívtuk meg, a hamburgi Union Altonával. Csapatunkat az ellenállhatatlan lendület segítette a győzelemhez. Játékosaink a túra folyamán mindenütt lelkes, s határozottan stílusos játékot produkáltak. A német lapok egyöntetűen nagyra taksálják a túrán veretlen csapatunk képességeit. Lendülettel keresztül vitt támadásaink vezetője ma a centercsatár helyén szerepelt Eisenhoffer volt, aki valósággal magával ragadta társait. Mind a négy gólt ő lőtte!
Már a 4. percben eredményt érünk el, Héger lefut, Kohuthoz tolja a labdát, aki Eisenhofferhez továbbítja; Eisenhoffer kicselezi a védelmet, s a kifutó kapus mellett nyugodtan a gólba plasszírozza a labdát. Továbbra is támadásban maradunk. A második félidőben is támadóan lépünk fel. Blum a középfedezet helyén élete legszebb játékát produkálja, mindenütt jelen van, s valósággal előredobja csatársorunkat.
A jó teljesítményekre szükség is volt, hiszen a németek erősítettek és a 70. percben már 2:2-es döntetlenre állt a mérkőzés. Izgalmas finis kezdődik a győztes gólért. Csapatunk a kiegyenlítés ellenére sem csügged, s óriási erőfeszítéssel támadást-támadásra vezet. Kohut lövése kapufáról pattan vissza, majd Eisenhoffer 30 m-es éles lövése jut hasonló sorsra. A 35. percben a javunkra megítélt 18 méteres szabadrúgásból Furmann Eisenhofferhez passzol, aki védhetetlenül belövi. A 39. percben Stecovits kiengedi a lendületben levő Eisenhoffert, aki újabb góljával végleg a javunkra billenti az izgalmas mérkőzést.

1924. június 23.

Szigeti Imre

Az FTC csapata hétfőn délután hazaérkezett német, illetve lengyel földön lebonyolított kéthetes túrájáról. Az FTC öt frissen igazolt játékost vitt magvál túrájára, s ez a túra tulajdonképpen az új FTC-csapat főpróbája volt. A főpróba sikerét az eredmények bizonyítják.

A hamburgi képes sportlap, a Turnén, Spiel und Sport miután felsorolja győzelmeinket, így folytatja: — Jelentős sikerek, amelyek tekintélyes játékerőről tanúskodnak. És valóban az FTC játékán lehetett lelkesedni. Nem túlozunk, ha azt állítjuk, hogy a magyarok teljesítménye egyenértékű volt az itt vendégszerepelt angol profikéval. Sőt nem is egy vonatkozásban felülmúlták a futball szülőhazájának fiait. A kapustól a szélsőcsatárig sehol sincs gyenge pont, fényes összjátékukhoz, elképesztő ravasz trükkjeikhez az angolokénál is általában nélkülözött olyan lövőkedv járul, hogy az ember szíve repes örömében. E tulajdonságok az óriási igyekezettel párosulva követelik a sikert…
Az északnémet futballszövetség képes hivatalos lapja, a négyszeres góllövő Eisenhofferről a következőket írja: — Eisenhoffer valóban fényes játékos. Mert nem csak az állapítható meg, hogy tud játszani, hanem társait is segíti a játékban, nem primadonna. Társai az első góloknál a kezét szorongatták, a harmadik és negyedik gólnál azután örömükben összevissza csókolták. Nálunk csodálkoznak és nevetnek ezen, de hiszen ők egész más nép, mint mi. Az ő hazájuk a piros bor és a forró vér hona…

Eisenhoffer József

Szigeti Imre szakosztályi elnök:

– Túránkról csak a legnagyobb megelégedés hangján nyilatkozhatom. A védelem minden összeállításban kitűnő volt. Amsel és Hungler a legjobb formájában van, Takács is megbízható volt. A halfsor kimagaslóan legjobb embere Blum volt. Blum idehaza terhes üzleti elfoglaltsága miatt sohasem lehetett igazán jó kondícióban. Párizsban végre kipihenhette magát és a túra minden meccsén kiválóan játszott.

A csatársorban a pálma a rendkívül eredményes Eisenhofferé, aki 22 gólunkból egymaga 15-öt rúgott. Pataki az agilis társaságban szinte újjáéledt, nagyszerű dirigens volt és két pompás góllal adott ízelítőt lövőtudományából. Nem feledkezhetem meg a sikeres szereplés részeseinek felsorolásánál amatőrtrénerünkről, Bródy Sándorról sem, aki igazán páratlan lelkesedéssel végezte a fiúk gondozását. Most programunk szerint a legteljesebb pihenő következik.

Az FTC labdarúgói 100%-os sikerrel — 7 mérkőzésből 7 győzelem — zárták a tavaszi évadot, s bár ünnepélyes fogadtatásra nem számítottak, de azon nagyon meglepődtek, hogy a Keleti pályaudvaron egyetlen ember sem várta őket. Mint később kiderült, a klub vezetői és a hozzátartozók a téves értesülés miatt a Nyugati pályaudvarra mentek …

(Nagy Béla írásainak felhasználásával)

Előző rész: 1924 tavaszKövetkező rész: 1924 ősz

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 10.19.19:30 FTC-Újpest (TV:M4sport)
Következik: 10.24.18:55 EL csoportkör CSZKA Moszkva-FTC (TV:Sport1)
Következik: 10.27.17:15 MOL Fehérvár-FTC (TV:M4sport)
Következik: MK 10.27. 12:30 BKV Előre-FTC (TV: -)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST