1923/24 – Bródy hazatér

csapatkep_192308_koppenhaga

Felvidéki (csehszlovák) túrával kezdte a Fradi az 1923/24-es szezonra a felkészülést.

A Nemzeti Sport bő terjedelemben számolt be az FTC felvidéki túrájáról, ami nem volt zökkenőktől mentes.

A csapat a túrára csupán 11 játékossal tudott elindulni, sérülések és munkahelyi elfoglaltság miatt. E problémát tetézte, hogy a határon Patakit, akinek útiokmányaiban a csehszlovák hatóságok rendellenességet véltek felfedezni nem engedték beutazni. Így az FTC sok-sok meghurcolás után Ungváron középcsatár nélkül állt ki az UMTE ellen. A sorsolásnál a zöld-fehéreknek jutott a kezdés lehetősége, ami a futballtörténet egyedülálló esetét eredményezte. A játékvezető kezdést jelző sípszava elhangzott, de az FTC-ben nem volt középcsatár, aki elindította volna útjára a labdát. Kínos szünet következett, majd Szabó a középfedezet helyéről lassan elindult, és megkezdte a mérkőzést. A ferencvárosi játékosok ezzel a kínos szünettel óhajtották viszonozni a vendéglátó határőrök indokolatlan eljárását.

Patakinak ugyanis az útlevele az előírásoknak megfelelt, de az akkori soviniszta politikai légkörben ilyen esetek nem voltak egyediek. Ennek ellenére az FTC lejátszotta második ungvári mérkőzését is. Az ellenfél ezúttal az Ungvári AC volt. Az FTC ezúttal 11 emberrel állt fel olyanformán, hogy balszélsőnek Kovács, a klub amatőr trénere állt be! Az ő beadásából Egri az 5. percben gólt lőtt. Rögtön rá Kovács lesántulva kiállt, úgy hogy végeredményben ezt a mérkőzést is tíz emberrel játszotta le az FTC. Kedden reggel utazott el a csapat Ungvárról Csap felé. Itt csatlakozott a csapathoz Pataki, akit a játékostársak megindultan öleltek keblükre. A Makkabea elleni 7:2-es győzelemből már Pataki is kivette a részét: négy gólt lőtt!

Pataki Mihály

Augusztus közepén a csapat Dánia felé vette az irányt, a hazaérkezésről a korabeli sajtó így írt:

Hazaérkezett a gyászos dániai túráról az FTC labdarúgó-csapata és ezen a napon már edzést is tartottak az üllői úti pályán. A második mérkőzésen a koppenhágai válogatottól elszenvedett 8:0-s vereségről Pataki így nyilatkozott:

– Én nem vagyok barátja a nagy mentegetőzéseknek, és noha valóban négy sérült játékossal szerepeltünk, ki kell jelentenem, hogy az FTC vereségét legfőképpen az a körülmény okozta, hogy a dánok szenzációsan jók voltak. Az FTC-t akkor is legyőzték volna, ha teljesen kompletten és a legkisebb fáradtság nélkül vettük volna fel a küzdelmet.

A Koppenhágában lejátszott két mérkőzésen gólt sem rúgott a csapat. Előbb a Boldklubben ‘93-tól 2:0-ra, majd Koppenhága válogatottjától 8:0-ra kaptak ki Patakiék.

A közelgő párizsi olimpiára való tekintettel már 1923. augusztus 15-én megkezdték a bajnokság lebonyolítását. A nyitófordulóban az MTK vereséget szenvedett a VAC csapatától. Ismét. Az MTK két meghatározó játékosa ekkor Bécsben tárgyalt a Vienna vezetőségével, akik végül is maradtak a kék-fehéreknél, sőt a válogatottban már lehetőséghez jutó, kispesti Jenni is a Hungária útra igazolt.

A Fradihoz is érkezett erősítés Kispestről, a szintén válogatott Eisenhoffer személyében valamint Hahn és Hungler III. is 1923 őszén mutatkozik be az első csapatban. Távozók is voltak szép számmal: Csajka kapus, a gólerős Kővágó és Nikolsburger (ő majd visszatér a profizmus bevezetésekor), a válogatottba is bekerült, de a sorozatos sérülések miatt visszavonult Wiener II. valamint Ivanovszky, Izsépy és Wilhelm II.

A zöld-fehérek augusztus 26-án kezdték meg a bajnoki szereplésüket az UTE elleni rangadóval. Tóth és Pataki nem állt a csapat rendelkezésére, utóbbit Kelemen pótolta. Középcsatárunk két gólt lőtt, így meglepetésre két bajnoki ponttal távozott a Fradi a Megyeri útról. Volt ennek a mérkőzésnek egy érdekes előjátéka is: az FTC játékosait taxival vitték ki Újpestre. A nehéz gazdasági viszonyok között feltűnt ez a Nemzeti Sport munkatársának is, aki kiszámította még azt is, hogy mennyit költöttek fiainkra.

Az FTC az UTE elleni meccsre a Széchenyi kávéházból indult el három autóval. A taxik azután leálltak a meccs végéig és megvárták a játékosokat, akik így megint simán jöhettek be a városba. Ez a „sima” utazás azonban kerek 300 ezer koronájába került a klubnak, holott ha 11 játékos és négy kísérő villamoson megy Újpestre és vissza csak 18 ezer korona a villamoskiadás.

A következő három bajnoki mérkőzését is megnyerte a Fradi. 4:0 az UTSE, 4:1 a Törekvés és 2:0 a Kispest ellen, majd szeptember 30-án újabb rangadóra, az örökrangadóra került sor a Hungária úton:

MTK – FTC 2:1 (0:1)

Az első félidőben az FTC a széltől támogatva Tóth góljával vezetett. – Izgalmas erős játék, amelyben Jeny lesántult. – A bíró a feltűnően durva Takácsot először kiállította, de azután ítéletét megváltoztatta. – A második félidőben az MTK fölénybe kerül s Winkler két fejes góljával megnyeri a meccset. – Orth pompás centerhalfjátéka. – 40.000 néző.


Amint azt sejteni lehetett, a futballderbi iránt tanúsított érdeklődés fölülmúlta a válogatott meccs iránti érdeklődést is. A nagy tömeg nem hiába vonult fel a futballderbire. Olyan mérkőzést élvezhetett végig, amely nemcsak a múlt heti válogatott mérkőzés felett állott toronymagasságban, hanem felülmúlta az utolsó évek minden futballeseményét. Két nagy klasszisú csapat mérte össze erejét változatos, remek küzdelemben. A mérkőzés képét leghívebben az 1:1-es eredmény tükrözte volna vissza, mert az MTK csatársor javára mutatkozó előnyt az FTC bekkek és a halfsor fáradhatatlan munkája egalizálta. Az MTK győzelmét annak köszönheti, hogy az FTC-t hagyományos balszerencséje ezúttal sem hagyta el. Amsel az utolsó pillanatban mégis le kellett, hogy mondjon a zöld-fehér kapu őrzéséről, s helyettese nem tudta távollétét elfeledtetni. Bármi volt is az eredmény, az elfogulatlan sportember örömmel állapítja meg, hogy a magyar futballnívó visszaesése megállt, sőt határozott emelkedőben van. Hogy erről a régen óhajtott jelenségről számolhatunk be, azért köszönetet mondunk a futballderbi szép, férfias küzdelmet vívó huszonkét résztvevőjének.

Az örökrangadó után még 3:0-ra legyőzik a BTC-t Blumék, majd egy hónapon át döntetlent-döntetlen követ.

Először Bécsben az osztrák Amateure ellen lép pályára az FTC és 1:1-re végez a bécsi csapat ellen. A bravúros döntetlent, kellemetlen pontosztozkodások követték a bajnokságban. 1:1 a 33 FC, majd a III. kerület, majd botrányos körülmények között 2:2 a Vasas elleni mérkőzésen. Schiller játékvezető kiállította a Vasas két játékosát, de Zatykó és Jelinek nem volt hajlandó levonulni a pályáról, ezért a bíró félbeszakította a találkozót a 82. percben. A játékosok után, a közönség egy része is betódult a pályára, de a résen levő rendőrség hamarosan rendet teremtett. Korábban az FTC levonulásánál az MTK kapta a mérkőzés két pontját, mely akkor az FTC bajnoki címébe került.

Klement Sándor, az FTC ügyintézője:

– A tavalyi MTK—FTC meccs után mindenki sajnálkozott az FTC-n, de kijelentették, hogy aki a bíró ítéletének magát alá nem veti és a meccset nem folytatja, az elvesztette a 2 pontot. Az FTC tavaly elismerte ezt a maga kárára, most tehát jogosan követelhet a maga javára.

Az ügy vége az lett, hogy november 14-én lejátszották a hiányzó 6 percet, a Vasas a két kiállított játékosa nélkül. Azonban az FTC is csak 10 emberrel játszott, mert Takács I. hivatali elfoglaltsága miatt nem tudott megjelenni, így a mérkőzés eredménye 2:2 maradt…

A “két” Vasas meccs között újabb döntetlent játszott a Fradi, ezúttal az MTK-verő VAC-csapatával, majd az őszi szezon utolsó fordulójában 3:0-ra győzték le a Zugló csapatát. Ugyanekkor az MTK és az UTE 1:1-es döntetlent játszott egymás ellen, így a bajnokság felénél három pontos előnnyel a kék-fehérek vezették a tabellát, de nem ért véget az őszi bajnoki szezon, mert négy bajnoki fordulót 1924 tavaszáról előrehoztak 1923 őszére az olimpiai játékok végett.

Az első tavaszi fordulóban legyőzte az MTK a Fradit 2:0 arányban. Ezt a Kispest elleni 4:0, majd az UTSE elleni 1:0-s győzelem követte. Az utolsó fordulóban ismét csak döntetlenre futotta a III. kerület ellen. A hátralévő bajnoki mérkőzéseken az FTC reális célja a második hely megszerzése lehetett.

Bródy Sándor

’23 őszén Bródy Sándor hazatért Svédországból, és szerencsére Pesten jó állást kapott, ezért elvállalta, hogy az FTC amatőr edzőjeként felkészíti a csapatot a mérkőzésekre. Az FTC törökországi túrájára már vele indul el a csapat decemberben …

A magyar válogatott 1923 évi mérkőzéseiről bővebben.

(Nagy Béla és Hoppe László írásainak felhasználásával)

Előző rész: 1923 tavaszKövetkező rész: 1923/24 tél

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST