1924/25 – A 11:2 (fél)éve

Elérkeztünk az amatőr-korszak hét (tizenhárom) szűk esztendő utolsó évéhez. Mielőtt azonban a megtörténne a trónfosztás, az MTK rekordverést mér a Fradira.

Sikeres, százszázalékos német – lengyel túrán volt túl a csapat. Egy csapatra való játékos mutatkozott be a portyán és az őszi szezonban: Steczovits, Steiner (Zuglói AC), Kevitzky, Gaug, Domján, Barabás, a műegyetemiek legjobbja Ruprich, a B válogatottságig jutó Szalai és Jancsár (MAC) valamint a KAC-tól érkező, majd a válogatottba bekerülő Sándor és az amatőr FTC utolsó válogatott játékosa Müller.

A bécsi Hakoah csapatához igazoló Eisenhoffer mellett több játékosunk is távozott. A válogatott Szabó József vezetői nyomásra Szombathelyre igazolt, Hahn súlyos sérülést szenvedett, amely után be kellett fejezni karrierjét.

Sérülések, betegségek is nehezítették a csapat életét, de úgy gondolták Franzstadtban, hogy most elkapják az MTK-t. Nem így történt, de haladjunk időrendben.

1924 augusztusában a Rapid jubiláris sporthetén vett részt a csapat Bécsben. A Simmering ellen aratott háromgólos győzelmet három nap múlva a Rapid elleni mérkőzés követte.

A régmúlt idők barátsága nyomán nem csoda, hogy a Rapid jubiláris sporthetének attrakciójává az FTC mérkőzést tette. Lobogódíszben, a két klub és a két nemzet színeivel ékesítetten várta az öreg pálya a két öreg klub fiatal harcosait, akikben mintha feléledt volna a régi idők lelkesedése, a tíz-tizenkét év előtti nagy csaták emléke, úgy küzdöttek, úgy játszottak a szelíd napsütéses délutánon. Izgalmas és érdekfeszítő volt a mérkőzés elejétől a végéig. A 13. percben az FTC csatársor a Rapid kapu elé nyomul, Pataki nagyszerű testmozdulattal csapja be a rárohanó védőjátékost, s félfordulatból mesteri gólt lő. A gól a régi Patakira, az igazi futballművészre emlékeztetett, amiért tomboló tapsot is kapott. A játék most megélénkül, a Rapid erőteljes támadásokkal válaszol, melyek már a 15. percben meg is hozzák a kiegyenlítést. A Rapid fölény nem teszi színtelenné a játékot, mert Amsel védései újra, meg újra gyönyörködtetik a közönséget. Az utolsó előtti percben egy labdát Takács akaszt meg a 16-oson belül, a bíró hendszet lát és 11-est ítél. Érthető az FTC lehangoltsága, hiszen az utolsó perc fosztaná meg a nehéz küzdelemben kivívott eldöntetlentől. Csak Amsel dörzsöli össze kezét bizakodóan, villogó szemmel nézi a labdát és simítja végig homlokát, amikor Wessely a rúgáshoz készülődik. A pompás bécsi csatár őrült erővel rúgja meg a labdát, de egy pillanat, s a süvítő labda Amsel kezében van. Meglepetésre az egész publikum örömrivalgással fogadja a nagyszerű védést, s szinte extázisban ünnepli Amselt, aki így a mérkőzés szépségét megmentette.

Tovább épült, szépült a sporttelep. Az ígéretek valóra váltak. Még 1921 nyarán Malaky Mihály beszélt a beruházásról, majd két évvel később Szigeti Imre ismertette a terveket. A terveket tettek követték, így 1924. augusztus 28-án megjelenhetett az alábbi hír:

Az FTC új tribünjének átadása!

Felépült és a nagyközönség rendelkezésére áll az FTC Üllői úti tribünje. Ma van az ünnepélyes megnyitása. Már messziről látszik a hatalmas új tribün, mely túlemelkedik a környező házakon. Benn a sporttelepen egy csapat ember veszi körül Mattyók Aladárt, az FTC alelnökét, a pálya zseniális megalkotóját. A méreteit magyarázza éppen:

— a hossza 134 méter, magassága 16 méter (négy emelet). Már az első sor páholy 6 méter magasságban van a pálya felett. Háromszáz 6 személyes páholy, 1.400 számozott ülőhely, tehát összesen 3.200 hely.

A Springer-szobor alatt állunk, s nézzük a pályát új oldalával. A munkások tömege dolgozik méq az utolsó simításokon, de máris minden ragyog. Rend, tisztaság. A teniszpályák felé is kiépítették a harmadik, kis körtribünt, úgy, hogy most már nagy U alakban az egész pályát körülveszi az impozáns tribünsor. Gyönyörűen fest, sietünk gratulálni a tervező Mattyók Aladárnak és az építési vezető Fejér és Dános cég beltagjának, Fejér Sándornak. Kis várakozás után megérkeznek a hatóság és sajtó emberei, majd az FTC népszerű elnöke, Gschwindt Ernő. Sajnos az FTC elnökségének az a tagja, aki talán leglelkesebben harcolt és küzdött az üllői úti stadion kiépítése érdekében s anyagi rizikótól nem félve, erős akarattal szállt síkra a gyönyörű tervek valóraválása érdekében, Szigeti Imre nem jelenhetett meg. A Zágrábba utazó labdarúgó-csapatok nehéz túráján kísérő Szigeti Imrének a kezét csak gondolatban szoríthattuk meg, lelkesen, boldogan, elismerést adózóan és büszkén. Az FTC elnökség kalauzolása mellett fölmegyünk és közelről is megtekintjük az új tribünöket. Fölérve a legmagasabb pontra, a minimálisra redukált karcsú oszlopok szabad látást engednek a pályára. Kipróbálunk egy páholyt. A 6 személyesben annyi a hely, hogy egy hetedik is kényelmesen elférne. Ami a legjobban bámulatba ejti az embert, az a tartóoszlopok karcsúsága és az oszlopok közötti nagy távolság. Megtudjuk, hogy az egész egy német—osztrák találmány szerint épült. A legalsó páholysorba érve magyaráz tovább a vezető, Mattyók Aladár.

— Még ez is 6 méter magasan van a pályától. A tribün és a padok közt fog rövidesen felépülni a betonlépcső, úgy hogy azon újabb ezrek férnek majd el. A megtekintés fáradalmait az udvarias FTC uzsonnával enyhíti. Lassan sötétedik. A futballisták és az atléták abbahagyják munkájukat. A munkások is leteszik a csákányt, s a kezdődő sötétségben egy kis lelkes társaság beszél a múltról, amikor még a Fradi volt az első. Az első! Ami újra akar lenni és lehet is.

Bécsből Belgrádba utazott a csapat és augusztus utolsó két napján kétszer is megmérkőzött a Gradjanskival és mindkétszer egy góllal jobbnak bizonyult, eközben az új stadion adott otthont a nemzeti csapat első őszi mérkőzésének …

A magyar válogatott 1924. évi mérkőzéseiről bővebben.

A bécsiek virágcsokorral kedveskednek a magyar csapatnak

Szeptember 8-án a Kispest ellen rajtoltak Patakiék és győzték le a piros-feketéket 2:0-ra, majd a válogatott mérkőzések miatt szünetelt a bajnokság, így nemzetközi mérkőzések következtek. Döntetlen a Simmering, győzelem Temesváron és vereség a Hakoah csapatától (a bécsi csapat mindkét gólját Eisenhoffer lőtte). Újabb bajnoki siker következett a III. kerület ellen (3:0), majd váratlan döntetlen a mezőny végében található Törekvés ellen (1:1).

Három forduló után a mezőnyt az MTK, FTC, Vasas hármas vezette, ezután következett az örökrangadó: MTK – FTC: 11:2.

Az FTC legnagyobb veresége bajnoki mérkőzésen. Az egykori szemtanú a későbbi amatőr FTC nagyszerű kapusa Bolykovszky Béla így emlékezett a gyászos eseményekre:

– Úgy gondolom, hogy ezen mérkőzés leírásából ha már a számszerű eredményről beszámol a krónikás, nem maradhatnak ki azok az objektív tényezők sem, amelyek akkor ennek az eredménynek kialakításában döntő szerepet játszottak! Mindenki előtt ismeretes volt akik akkor a magyar futball eseményeit figyelemmel kísérték, hogy az FTC 1924 nyarán milyen vérveszteségeket szenvedett. Olyan klasszisjátékosok hagyták el a klubot és távoztak külföldre mint Eisenhoffer, Obitz, Nikolsburger, Hungler M. Ezt súlyosbította a szóbanforgó mérkőzésen sérülés miatt nem játszhatott Pataki, Takács és Kelemen. Ezek miatt egy felforgatott összeállítású majdhogynem tartalék csapat vonult ki a küzdőtérre egy bomba MTK ellen! Blum Zoli, aki mindig szélső fedezetet játszott elfoglalta a fedezetsor tengelyében Sándor helyét, aki az elmondott okok miatt kénytelen volt a csatársorban a jobbösszekötő poszton játszani. A fedezetsorba ugyancsak kényszermegoldásként Matkovich került, akiről mindenki tudta, hogy igen derék sportember, de másodrendű játékos, nem is beszélve Szalairól, aki Kohut Vili mellett balösszekötőnek lett kinevezve. Persze Orthék minderről nem tehettek. A tragédia fokozódott azzal, hogy e két igen gyenge csapatrész mögött a Ruprich—Jancsár hátvédpár mint a csapat félig-meddig újoncai teljesen csődöt mondtak. Vonatkozik ez különösen Jancsárra, aki ez után az egyesületből is eltávozott! Mindezeket még betetőzte az, hogy Amsel Náci bedagadt, fájós lábakkal vonult ki a pályára úgy, hogy cipőjének két oldalát a szertáros kivágta, hogy a bőr nyomása ne fokozza fájdalmait. De mert a fájdalom nem múlt, Náci a második félidőt már úgy kezdte, hogy cipőit levetette és zokniban statisztálta végig a mérkőzést! Aki a meccsen kint volt láthatta, hogy függetlenül a többi csapatrész gyenge játékától Amselnek egészségesen a 11 gólból nyolcat védeni kellett volna.

Tulajdonképpen mint krónikás szólok a témáról azon oknál fogva, hogy az MTK-pálya aznapi programja — amely egésznapos MTK—FTC műsorból állt — reggel 8-kor kezdődött a két egyesület ifi III. csapatainak a küzdelmével, mely alkalommal az FTC csapatában én is szerepet kaptam. Ezzel jogot nyertem magam is ahhoz, hogy az utánunk következő mérkőzéseket végignézhettem. Azt hiszem felesleges hangsúlyozni, hogy mind az amit azon a mérkőzésen láttam és láttak azok akik a mérkőzést végignézték egy sérülésektől és egyéb okokból nem megtizedelt, de pontosan megharmadolt csapat vergődött. E meccsről szóló visszaemlékezésem azzal a ténnyel fejezem be, hogy a kiegészült FTC néhány hónap múlva, a tavaszi szezonban ugyanezt az MTK-t 2:1-re legyőzte!

Úgy gondolom nem követünk el sportszerűtlenséget ha félre teszünk minden ál és valós szerénységet és a valóságnak megfelelően az itt elmondottakkal egészítjük ki az MTK—FTC mérkőzésről szóló csupán számszerű beszámolókat és időnként töredékesen megjelenő emlékezéseket.

A Nemzeti Sport tudósítója is sok mindenben alátámassza Bolykovszky mondatait, de Orth nagyszerű játékát is szépen méltatja:

Csodálatosan játszottak össze olyan véletlen körülmények, amelyek kihatása nyomán adódott ez a futball özönvíz előtti korszakában is ritkán előfordult két számjegyű gólösszeg. Mindenekelőtt Orth ragyogó játéka volt az első körülmény, amely rányomta bélyegét az egész meccsre és egyben a sorsát is eldöntötte. Az MTK csapata nem volt sem jobb, sem rosszabb, mint máskor, csodálatosan nagyszerű kedvében volt azonban Orth, az MTK csatársorának és egyben egész csapatának istenadta tehetségű, kivételes klasszisú vezére. Orth egymaga nyerte meg ezt a meccset az MTK-nak! Igaz, hogy Orth eredményességéhez nagyban hozzájárult az FTC közvetlen védelmének gyenge volta, de még ennek a falábakon mozgó védelemnek sem tudott volna az MTK csatársor tizenegy gólt rúgni Orth nélkül. A különböző stílusú emberekből összekovácsolt játékos-lánc szerepelt az FTC támadósorban is. Ahány fej, annyi gondolat. Az FTC-t határozott balszerencse üldözi. Játékosai eltávozását nem tudja pótolni, az új sztárok is elrepültek, vagy nem tudta őket felszívni a csapat…

Az újságírók páholyában a népszerű Salamon Béla nagyszerű hangulatban nézte kedvenceit, s a góloknál nem fukarkodott megjegyzéseivel: 7:1-nél megjegyezte:

– Ez az FTC rossz hete! A kilencedik gólnál kijelentette: – Most már valószínű, hogy győzünk! A 10. és 11. gól már neki is sok volt: – Ez már sok — mondotta. Fiúk hagyjátok abba! Nekem is van szívem!

De túlzás nélkül így gondolkodott akkor már a publikum kilenctized része, úgyhogy mindenki számára megváltásként hatott a bíró befejezést jelző hármas füttye. És a tízezernyi publikum érezte, hogy a futball színpadának egy nagy tragédiája után gördült most le a függöny.

Amsel védése a Rapid ellen (Amsel, Uridil, Wesselick, Furmann)

Egy hét múlva a Rapid látogatott Budapestre, pedig a mérkőzés majdnem elmaradt. Az MTK elleni súlyos vereség után az FTC le akarta mondani a mérkőzést, amelyet végül lejátszottak és a bécsiek 3:1-es győzelmet arattak.

A bajnokságban magára talált a csapat. Legyőzte a BEAC, a VAC, a BTC és a Zugló csapatát, döntetlent ért el Újpesten, valamint a Vasas és az NSC ellen is ikszeltek Amselék.

A játékvezető három tizenegyest ítélt ezen az NSC elleni mérkőzésen. Az elsőt a 15. percben az NSC javára:

Rémay III. centerez, de a labda Ruprich kezén irányt változtat. A bíró 11-est ítél, amit Török lő laposan egyenesen Amselnek, ő azonban beejti.

A második 11-es a II. félidő 16. percében az NSC kapu előtti kavarodás után következett:

Kelemen lövését a kapuban álló Török rúgja vissza, kavarodás, majd Timár visszaküldi a labdát a mezőnybe. A tribünről nem lehet megítélni: kézzel-e vagy fejjel — a bíró mindenesetre 11-est ítél és ebből Kohut gólt szerez.

Az utolsó 11-es az utolsó percekben következett:

Steczovits kiszökik. Török kíséri, hosszan előreadott labdája azonban a belevetődő Gallovichról kapu mellé kerül, ő maga pedig keresztülesik a kapuson. Vértes 11-est ítél. Kohut előírásszerűen beteszi a labdát 2:2. A bíró Rémay III-at a labda elrúgása miatt kiállítja.

A csatáraink közül az újonc Kohut volt elemében, balszélsőként 7 gólt lőtt az őszi bajnoki szezonban.

Kohut Vilmos

A tabellát az MTK vezette az őszi szezon után, mögötte messze lemaradva az FTC követte.

1924 őszén kezdődtek meg a profizmus bevezetésére irányuló tárgyalások. Volt már pár mérkőzést megélő proficsapat, volt kispesti profiper, de talán a játékosok kivándorlása, külföldre szerződése miatt indulhatott el a szervezeti változás.

Már korábban is voltak kísérletek az amatőrizmus megváltoztatására, de 1924 őszén, éppen a profizmust korábban elutasító FTC kezdeményezésére megkezdődtek a tárgyalások a profizmus bevezetésére, az új rendszer kialakítására. 1924 novemberében az FTC és az MTK vezetői hosszan tartó tárgyaláson megállapodtak a bevezetés szükségességéről. Problémák azonban voltak.

A helyzet ma az, hogy az FTC a faltörő kos, amely feltétlenül át akarja törni a mai egészségtelen rendszer bástyáit, míg az MTK érzi ugyan, hogy így nem mehet már soká, de még mindig aggodalommal néz az újítás bevezetése elé, az a meggyőződése, hogy ellenvetéseit még nem tudták tárgyi érvekkel megdönteni. Az MTK magáról és az FTC-ről elismeri, hogy meg tudnák csinálni egyletükben a reformot, de társak nélkül halva született dolog lenne az egész koncepció. Világos, hogy csakis úgy volna a gyakorlatban a professzionista rendszer keresztülvihető, ha legalább 8—10 csapat csatlakoznék az új irányhoz.

Karácsony előtt Belgrádon keresztül elindult a csapat olaszországi túrájára.

(Nagy Béla és Hoppe László írásainak felhasználásával)

Előző rész: 1924 nyárKövetkező rész: 1924/25 tél

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST