1924/25 – Az olasz túra

Belgrádon keresztül indult útjára Olaszországba az FTC labdarúgó-csapata. A Beogradszkit 2:0-ra verték Kohuték, majd egy nap múlva 3:1-es vereséget szenvedtek a Jugoszlavija csapatától. A karácsonyt már Firenzében töltötte a Fradi.

Az FTC labdarúgó-csapata megkezdte olaszországi vendégszereplését. Karácsony mindkét napján pályára léptek, s a találkozókról ez a távirat tudósított:

Huszonhatodikán Livornóban az FC Livorno 5.000 néző előtt játszottunk 1:1 arányban eldöntetlenül. A magas nívójú játékban teljesen kidomborodott az FTC nagyobb technikai tudása, s az olaszok által diktált heves tempót könnyedén vettük át. A gólt Steczovits lőtte a második félidő elején, Pataki egy mesteri passzából, s az olaszok csak védelmünk hibájából egy fatális öngóllal tudtak kiegyenlíteni.

A Gazzetta Dello Sport cikke

A Gazzetta Dello Sport cikke

Az 1924-es év utolsó mérkőzését Rómában játszotta le a csapat és aratott 5:0-s győzelmet az Alba FC fölött.

Az új év első ferencvárosi győzelme távol az Üllői úttól, Modenában született meg: FTC – FC Modena 4:2. A Fradi félidőben már 4:0-ra vezetett, majd mindkét gólját 11-esből kapta.

A következő idézetünk érzékelteti, hogy milyen nehéz volt az olaszoknál a bírói tévedések ellenére sikert elérni. Az események az FTC 2:1-es vezetése után történtek.

A bíró gyakran 8—10 méteres offside helyzetben engedi el őket. Eredményt azonban elérni, illetve kiegyenlíteni képtelenek, ezért a mérkőzés bírája — egyébként szintén a pizai klub tagja — egy Ruprich állítólagos hendsze miatt kissé lelkiismeretlenül, inkább elfogultsággal megítélt 11-essel siet segítségükre. A 11-est azonban a 28. percben Amsel nagyszerűen teszi ártalmatlanná, amennyiben Bellini lövését kornerre védi, a kornert viszont Blum menti. Ezután a bíró egymásután állítólagos kapus által való labdahordozásért büntet, amelyből, azonban szintén nem sikerül kiegyenlíteniük. A 37. percben Amselt öt-hat játékos rugdossa a földön fekve, a bíró mégis ellenünk ítél a kapuvonal előtt szabadrúgást. A partbírói tisztet ellátó Héger hiába kér latin nyelven magyarázatot a bírótól, ezt még ő sem képes indokolni. A szabadrúgást kornerre mentjük, amiből Ruprich szabadít fel. A 42. percben Langhieveri, a pizaiak gyors jobbszélsője rohan le, centerezését Moscardini elől Hungler keményebb belépéssel szerelhetné, de így az olasz játékos elhúz mellette. Ruprich keresztezi Moscardinit, s az emiatt megítélt 11-esből Piza az utolsó előtti percben egyenlít.

– történt mindez az SC Pisa elleni 2:2-re végződött mérkőzésen.

Három évvel korábban már összecsapott az FTC a Pro Vercelli csapatával, akkor a taljánok 3:0 arányban legyőzték a zöld-fehéreket. Patakiéknak sikerült a visszavágás, legyőzték az olaszok bajnokcsapatát.

FTC – PRO VERCELLI 2:0

A kezdés alkalmával azonnal felzúgott az olaszok csatakiáltása és a Pro Vercelli azonnal veszélyesen támadott. Az olaszok az első percek izgalmaitól vérszemet kaptak és gyors egymásutánban ostromolták az FTC kapuját, úgy hogy Amsel csak kiöklözéssel tudott menteni. Egy ilyen öklözésnél azonban elnyomták és a válogatott Ardizonne csak centiméterekkel lőtt az üres kapu mellé. Az FTC csak tízpercnyi játék után indította meg az első komolyabb akciókat és ekkor azonnal rendkívül veszélyesen támadótt. A 30. percben Héger centerez és Pataki a labdát, háttal a kapu felé fordulva, Kohut elé tálalja, aki két méterről a kapuba vágja a labdát. A tribünön ülők általában ritka élvezettel nézték Pataki nagy játékkedvét. Kohut a kihagyott helyzetek ellenére kitűnően játszott, az olaszok egy pillanatig sem tudták elnyomni és a lövések özönét zúdította a kapura. Az első gólt a 43. percben értük el: Héger a jobbszélen lefutott, centerezett labdáját Pataki Tóthoz emelte át, aki a labdát magas ívben, szinte mértani pontossággal hálóba lőtte. A második félidő 9. percében Pataki leadja a labdát Tóthnak, ez lefut a kapu elé, magasan beadott labdáját Rocco nem éri el, Pataki stoppol és hat méterről védhetetlen gólt lő — 2:0. Most már nem volt kétséges az FTC győzelme, a vercelli publikum lehangoltsága nem ismert határt. A közönség azzal a szomorú érzéssel távozik, hogy a Pro Vercelli tíz év óta most szenvedett másodszor vereséget saját pályáján.

A túra utolsó mérkőzésén a Cremonát is legyőzték 2:0 arányban a zöld-fehérek Pataki és Kohut góljaival.

1925. január 14-én az FTC hazaérkezett közel egy hónapos jugoszláv—olasz túrájáról. A mérleg igen kedvező volt: 9 mérkőzés, 6 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, gólarány 21:9.

A megérkezés után Klement Sándor, a túra vezetője egy-két érdekességről is beszámolt:

Steiner egyik elfutása a római Alba elleni meccsen

– Rómában nagyszerűen éreztük magunkat. Az Olanda penzióban levő szállásunkon valóságos hangversenyeket rendeztünk. A panzióban lakó olaszok nagyon hálásak voltak a szép magyar nótázásért, különösen egy olasz tábornok szeretett bennünket, aki a velünk levő Lorenz századossal — kitűnő zongorista — vagy tizenkétszer eljátszatta a magyar himnuszt. Lorenz százados a vatikáni követségünknél kieszközölte, hogy a pápa a csapatot külön kihallgatáson fogadja. A pápa különösen Steiner Fidivel beszélgetett hosszabban, neki mondta el azt is, hogy Budapestre nagy örömmel gondol vissza és többek között a villamost is itt látta először. Az összes megjelentek pápai áldásban részesültek.

Pizában egy pálmaligetben levő szállodában laktunk. Itt volt a legnagyszerűbb éghajlat, de itt ismerkedtünk meg igazából a házi bíró rendszerrel is. Olaszországban a barátságos mérkőzéseket klubtag-bírók vezetik, elképzelhető, hogy milyen tárgyilagosan. A közönség fanatizmusától dirigáltatva, épületes dolgokat engednek meg maguknak. Olaszországban a bírókérdés napirenden van és pl. Legnanónak 8 hónapig megvonták a pályaválasztói jogát, mert az ősszel megvertek vagy 7—8 bírót. A pizai döntetlent ilyen körülmények között a modenai győzelemnél is sokkal többre becsültük.

Cremona volt az utolsó állomásunk. A pályán selyemzászlót és óriás darab törökmézet kaptunk, ami Cremona specialitása. A koszt nagyszerű volt ezen a helyen. Keviczky az étkezésnél ki is használta egyetlen szóból álló olasz tudományát és a pincéreknek mindig azt hajtogatta: ancora (még, még).

Kellemesen utaztunk hazafelé. Az olaszok a vasúti kalauztól a legkisebb vámőrig rendkívül udvariasan kezeltek bennünket. Budapestre megérkezve az volt az első dolog, hogy megbírságoltak bennünket 17,000 koronára, mert a klubszolgánk fellépett a vasúti kocsi lépcsőjére, hogy csomagunkat lesegítse. Haza érkeztünk …

(Nagy Béla írásainak felhasználásával)

Előző rész: 1924 őszKövetkező rész: 1925 tavasz

Egy hozzászólás a(z) 11110000100ejegyzéshez

  • Pápai áldásban részesült a Ferencváros! Érdemes lenne, bár szinte lehetetlen utánakutakodni, hogy világszerte hány csapat részesülhetett ilyen kegyben. A mai “futballhuliganizmustól” rémüldözők mit szólnának, ha egy (1!) városban egy (1!) szezon alatt 7-8 bírót vernének meg?

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 10.24.18:55 EL csoportkör CSZKA Moszkva-FTC (TV:Sport1)
Következik: 10.27.17:15 MOL Fehérvár-FTC (TV:M4sport)
Következik: MK 10.30. 12:30 BKV Előre-FTC (TV: -)
Következik: 11.02.17:00 FTC-Mezőkövesd (stream:M4sport.hu)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST