1929 – Toldi Géza a válogatottban

Toldi Géza

1929. február 24., Párizs, FRANCIAORSZÁG-MAGYARORSZÁG 3:0 (3:0)
vezette: Ruoff (svájci)
Magyarország: Beneda (Bástya) – Fogl II. (Újpest), Dudás (Újpest) – Borsányi (Újpest), Bukovi (Ferencváros), Berkessy (Ferencváros) — Ströck (Újpest), Takács II. (Ferencváros), Kalmár (Hungária), Hirzer (Hungária), Titkos (Budai 33)
Szövetségi kapitány: Földessy János dr.

Mind a három gól az első félidőben esett, a harmadik egy túl szigorúan megí­télt tizenegyesből. A magyar csapat mindent megpróbált, de még a szépí­tés sem sikerült. A mérkőzés után Jules Rimet belátogatott a magyarok öltözőjébe:

— A szerencse és a nő változó — mondta mosolyogva a játékosoknak —, és önök még fiatalok, készülhetnek a revánsra. Egyébként nagyon szimpatikuson, fairen játszottak, de a szerencse most velünk volt.

Bővebben …

* * *

Földessy János szövetségi kapitány hallgathatott eleget az újonc Toldi beválogatása miatt,

Merész lépésnek látszik, hogy a balösszekötőben a Ferencváros tartalékjátékosa áll, akiről még nem tudni, hogy kétségtelenül meglevő tehetsége mellé elég volt-e az a kevés klubmérkőzés, ami számára eddig kijutott.

majd röviden in­dokolt:

– Svájc ellen küzdőképes együttest kell kiállí­tani, és ha egy-két poszton nem is találtatik jelenleg abszo­lút mértékkel is kifogástalan kiválóság, de viszonylag a legjobbakat sikerült megtalálni, végezetül pedig a ki­keresett fiatalok a klubmérkőzésen beigazolták, hogy hivatottak a nagy feladatra.

1929. április 14. Toldi Géza életében ez aranybe­tűs dátum: először viselte a cí­meres mezt! És minden aggályoskodás ellenére méltóan képviselte a nemzeti szí­neket:

1929. április 14., Bern, MAGYARORSZÁG-SVÁJC 5:4 (1:2)
vezette: Rous (angol)
Góllövő: Takács II.(2), Toldi, Hí­res-Hirzer, Widmer (öngól)
Magyarország: Dénes (Kispest) – Fogl II. (Újpest), Emődi (Bástya) – Borsányi (Újpest), Kléber (Hungária), Korányi (Bástya) – Ströck (Újpest), Takács II. (Ferencváros), Turay (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Hí­res-Hirzer (Hungária)
Szövetségi kapitány: Földessy János dr.

Már a 24. percben riogatta a svájciakat: óri­ási bombát küldött kapura, amely a kapufáról vágó­dott vissza. Az újonc csatár aztán 61. percben letette névjegyét. A Sporthí­rlapban í­gy í­rtak Toldi Géza első válogatottbeli góljáról:

Váratlanul születik a mérkőzés legszebb gólja. Hí­res rövid egyéni játék után lövéshez jut, de labdája a kapuban álló Ramseyerről visszapattan egészen a tizenhatosig, ahol éppen érke­zik Toldi, hogy azonmód kapásból ballábbal megvesztegetően szép lövéssel ragassza a labdát a háló ellen­kező sarkának a tövébe! 3:2!

Takács II. „szokása szerint” az egyik gólt közelről helyezte a hálóba, mí­g a másiknál védhetetlen, szép lövéssel vette be a svájci kaput.

Bővebben …

Az 5:4-es győzelmünkkel végződő hí­rlapi tudósí­­tásban, az értékelésben ezeket olvashattuk: Toldi te­hetsége számos alkalommal megnyilatkozott, de gyen­gébb fizikumának hátránya is feltűnően jelentkezett, úgyhogy az iramot nem bí­rta.

Később í­gy emlékezett erről:

– Kellemes emlék, mert úgy érzem, hogy sikerem volt. Pedig tényleg vegyes érzelmekkel fogadták beválogatásom. Svájcban Kléber Gabival kerültem egy szo­bába és mindjárt nagyon összebarátkoztunk. Ez a ba­rátság a sí­rig tartott és bizony kevesen tudják, hogy a válogatottban nem fradista, hanem a hungáriás Kléber Gabi volt mindig a szobatársam. Ami pedig az első válogatottságomon előforduló gyengébb erőnlétemet illeti: a meccs előtti napon én, buta gyerek olyan so­káig voltam jó melegvizes kádban, hogy szinte áju­lásig fürödtem. Kléber segí­tett ki a ví­zből, lefektetett – gondoskodott rólam, mint egy idős testvér. Persze, erről a rosszullétemről nem szóltunk senkinek és más­nap a fiúkkal együtt küzdöttem, amí­g csak erővel bí­rtam.

* * *

1929. május 5., Bécs, Hohe Warte, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 2:2 (1:1)
vezette: Carraro (olasz)
Góllövő: Takács II.(2)
Magyarország: Weinhardt (Sabaria) – Mándi (Hungária), Prém (Sabaria) — Kléber (Hungária), Kalmár (Hungária), Korányi (Bástya) — Markos (Bocskai), Takács II. (Ferencváros), Turay (Ferencváros), Hí­res (Hungária), Titkos (Budai 33)
Szövetségi kapitány: Földessy János dr.

Még a húszas évek végén is szócsövön keresztül tájékoztatták a nézőket a más pályákon elért eredményekről. Ezt az akciót – igaz, propaganda jelleggel – a Nemzeti Sport szervezte. Minden hí­radás í­gy kezdődött: ,,A Nemzeti Sport jelenti!” Például 1929 május 5-én a Ferencváros, Újpest vegyes-WAC, WSC vegyes mérkőzésen – játék közben! – Bucsinszky Viktor hangcsövön keresztül í­gy szólt a közönséghez:

A Nemzeti Sport jelenti Bécsből, az osztrák magyarról: Takács II. a 16. percben megszerezte a vezetést. A magyar válogatott 1:0-ra vezet!

Vezethetett volna akár többel is, de a végén örülni kellett az egyenlí­tő gólnak is:

Hí­res labdáját Titkos pompásan centerezte és a befutó Takács azt kapásból, még szebben a kapuba lőtte.

Mindez egy perccel a befejezés előtt történt.

Bővebben …

* * *

1929. május 5., Bécs, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 4:4 (amatőr válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Bokor, Kalas, Major, Keleti
Magyarország:  Milotay (Nyí­regyházi TVE) – Czakó (Szolnoki MÁV), Reisinger (Dorogi AC) – Szikszay (PVSK), Szűcs II. (BSE), Bujáki (Szolnok! MÁV) – Major (MVSC), Keleti (TSC), Kalas (Postás), Bokor (Postás), Raffay II. (Győri DAC)

Bővebben …

* * *

1929. május 30., Budapest, Hungária út, MAGYAR PROFI KOMBINÁLT-NEWCASTLE UNITED 4:1 (profi vegyes csapat mérkőzése)
Góllövő: Takács II.(3), Markos
Magyarország: Németh (Hungária) – Mándi (Hungária), Korányi (Bástya) — Borsányi (Újpest), Kalmár (Hungária), Ví­g (Újpest) — Markos (Bocskai), Takács II. (Ferencváros), Teleki (Bocskai), Szemes (Bocskai), Hí­res (Hungária)

Teleki labdájával Takács II. villámgyorsan kiugrik és gólt lő — í­gy kezdődött a mérkőzés, a 46. mp.-ben már 1 :0-ra vezettünk! A 6. percben a kapufáról levágódott labdát ismét Takács II. lőtte a hálóba! Néhány perc múlva Markos „a hatos vonalnál önzetlenül bead, s a vele párhuzamosan futó Takács II. megcsinálja a hat tricket!”. A „hat trick” kifejezésnek magyarra való fordí­tására pályázatot hirdettek. A pályadí­jat a MESTERHÁRMAS kifejezés beküldője nyerte.

* * *

1929. június 2., Poznan, LENGYELORSZÁG-MAGYARORSZÁG 5:1 (amatőr válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Rajnai
Magyarország:  Szollár (Vasas) – Czakó (Szolnoki MÁV), Soponyai (BSE) – Seres (BTC), Lévay (TTC), Bodrogi (Postás) – Major (MVSC), Rajnai (BEAC), Keleti (TSC), Dobos (Postás), Kunos (BSE).

* * *

1929. július 11., Budapest, Üllői út, MAGYAR PROFI KOMBINÁLT-KAIRÓI VÁLOGATOTT 3:1 (profi vegyes csapat mérkőzése)
Góllövő: Kalmár(2), Magyar
Magyarország: Dénes (Kispest) – Werner (III. ker.), Dudás (Kispest) – Rebró (Hungária), Magyar (III. ker.), Vig (Újpest) – Jeckl (Hungária), Avar (Újpest), Kalmár (Hungária), Harmat (Vasas), P. Szabó (Újpest)

* * *

1929. augusztus 22., Budapest, BSZKRT-pálya, MAGYARORSZÁG-BULGÁRIA 3:2 (amatőr válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Sahin II., Szaniszló, Déri
Magyarország: Háda (BRSC) – Orbán (BTC), Soponyai (BSE) – Keszei (Törekvés), Fehér (Dorogi AC), Bokor (Postás) – Michalovszky (Törekvés), Sahin II. (Kiskunfélegyházi TK), Szaniszló (Bohn SC), Dobos (Postás), Déri (Törekvés)
Csere: Szűcs II. (BSE), Jelen II.

* * *

1929. szeptember 8., Prága, MAGYARORSZÁG-CSEHSZLOVÁKIA 1:1 (0:1)
vezette: Ruoff (svájci)
Góllövő: Kalmár
Magyarország: Aknai (Újpest) – Mándi (Hungária), Fogl III. (Újpest) – Borsányi (Újpest), Kalmár (Hungária), Korányi (Bástya) — Markos (Bocskai), Takács II. (Ferencváros), Turay (Ferencváros), Toldi (Ferencváros), Hirzer (Hungária)
Szövetségi kapitány: Földessy János dr.

Túlfűtött, botrányos légkörben lejátszott mérkőzés. Ime az egyik „csatajelenet”:

A közönség bevonul a pályára, verekedés középpontjába kerülnek a magyar fiúk. Egy rendőr Turayt is megüti … A magyar vezetőség lehí­vja a pályáról a csapatot. Hat perc múlva helyreáll a rend, de Turayról kiderül, hogy a bí­ró kiállí­totta! (Egyébként két fogát a dulakodás közben kiütötték!) A csonka magyar csapat most félelmetes küzdőerőről tesz csodálatos bizonyságot.

Kalmár 30 méterről lőtt bombagóljával egyenlí­tett a hősiesen küzdő magyar csapat.

Bővebben …

* * *

1929. szeptember 15., Bécs, AUSZTRIA-MAGYARORSZÁG 3:2 (amatőr válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Dobos, Szaniszló
Magyarország: Háda (BRSC) – Orbán (BTC), Soponyai (BSE) – Keszei (Törekvés), Fehér (Dorogi AC), Sárosi (FTC) — Michalovszky (Törekvés), Regős II. (Törekvés), Szaniszló (Bohn SC), Dobos (Postás), Fáy (Dunakeszi Magyarság)

* * *

1929. október 6., Budapest, Hungária út, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 2:1 (1:0)
vezette: Hansen (dán)
Góllövő: Takács II., Avar
Magyarország: Aknai (Újpest) – Fogl II. (Újpest), Mándi (Hungária) – Borsányi (Újpest), Kalmár (Hungária), Obitz (Ferencváros) — Markos (Bocskai), Takács II. (Ferencváros), Avar (Újpest), Hí­res (Hungária), Titkos (Hungária)
Szövetségi kapitány: Földessy János dr.

A mérkőzés nem hozott nagy játékot, de a magyar csapat első gólja élményszámba ment:

A 11. percben Fogl felszabadí­tó rúgása remekül í­vel középre, Avar fejvetéssel vágja maga mögé a kiszökő Takácsnak, aki üres és csak lövésre kell igazí­tania a lábát, hogy a kapuba találjon.

Bővebben …

* * *

1929. október 13., Pozsony, CSEHSZLOVÁKIA-MAGYARORSZÁG 2:1 (amatőr csapatok mérkőzése)
Góllövő: Regős II.
Magyarország: Háda (BRSC) – Orbán (BTC), Soponyai (BSE) – Sárosi (FTC), Fehér (Dorogi AC), Bokor (Postás) – Michalovszky (Törekvés), Regős II. (Törekvés), Szaniszló (Bohn SC), Dobos (Postás), Borszéki (BSZKRT)

A 70. percben Bulla buktatja az egyik magyar játékost, mire a tribün élénk tüntetést rendez. Bulla erre dühös lesz, s a nézők közé vágja a labdát, mely az egyik hölgy arcába pattan. A játékos rögtön megbánja meggondolatlan tettét, s csapot-papot otthagyva, felsiet a tribünre, bocsánatot kérni. A bí­ró megállí­tja a játékot, vár négy percet addig, amí­g a játékos visszatér, s csak akkor folyik tovább a játék.

Bővebben …

* * *

1929. november 1., Budapest, Üllői út, MAGYAR PROFI VÁLOGATOTT-DÉL-NÉMETORSZÁG 7:1 (profi válogatott mérkőzése)
Góllövő: Takács II.(4), Táncos, Hí­res, Bukovi
Magyarország: Fehér (III. ker.) — Mándi (Hungária), Hungler II. (Ferencváros) — Kléber (Hungária), Bukovi (Ferencváros), Obitz (Ferencváros) — Táncos (Ferencváros), Takács II. (Ferencváros), Turay (Ferencváros), Hí­res (Hungária), Titkos (Hungária)
A magyar csapat különösen a II. félidőben brillí­rozott. Ime a leglátványosabb gól:

Fut a jobbszárny, mint a végzet. Egymást hajszolja Takács és Táncos, végre lapos centerezés, pontosan az összekötőhöz jön, de nagy volt az iram, a csatár már túl van a labdán, í­gy hát Takács ví­sszahajlik érte, előrefordul és mintegy 8 méterről vadul a bal sarokba vágja. Ellenfél nem ért a labdához a nagyszerű produkció közben!

Az 1928-as esztendőben Toldi Géza került be a nemzeti csapatba a Ferencvárosból.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ