1930/31 – Mélyponton I.

balról: Toldi, Kohut, Turay, Blum Zoltán edző, Bukovi, Táncos, Amsel, Takács I., Obitz, Takács II., Lyka II.

Két-két nagy különbségű felvidéki illetve belgrádi győzelemmel hangoltak a zöld-fehérek az ötödik professzionalista bajnokságra. Mielőtt azonban elindultak volna a bajnoki küzdelmek még itthon is megmérkőztek a Fall River ellen augusztus utolsó napján. Az Egyesült Államok bajnokcsapata ellen félgőzzel is biztosan győzött a Ferencváros. Az üllői úti pálya mintegy 6.000 főnyi közönsége azonban csalódottan vette tudo­másul, hogy a gyenge ellenfél miatt elmarad a várt nagy attrakció. A leg­nagyobb sikert az a Hungler II. aratta, akit szabadlistára tett a Ferencváros és végül az Európában túrázó Fall Riverben kötött ki.

Hungler II. tehát a Fall River kék-fehér mezét húzta magára. Volt is nagy szörnyülködés a szurkolók részéről: – Nahát ezt megérni! A Csüngi kék-­fehérben !

Salamon Béla, az MTK „atyja” viszont a mérkőzés végén dohogott: – Én csak kifogom! A kék-fehérek mindig kikapnak!

A meccset a Fradi a „T”-betűs csatárok góljaival, simán 6:2-re nyerte. Blum Zoltán csapata százszázalékos mérleget tudhatott maga mögött a felkészülési meccsek után.

Toldi felhőfejese a Fall River ellen

Debrecenben kezdett a csapat, ahol meglepő 3:2-es vereséget szenvedtek a Bocskaitól, majd egy héttel később ugyan javítottak és 5:0-ra győztek a Budai 11 ellen, de a csapat körül forrt a levegő. A csapat vezetői és a játékosok között feszült volt a viszony. Csak idő kér­dése volt, hogy “robbanjon a bomba”. Az első konkrétum már szeptember 18-án bekövetkezett: a még nem is olyan régen dolgozó Máriássy Lajos dr. felmentését kérte. A Ferencváros igazgatói állását ideiglenesen Klement Sándorra bízták.

A Sabaria elleni továbbjutás a kupában valamint a Bástya elleni 2:0-s szegedi siker után következett a Közép-európai Kupa elődöntője a Rapid ellen. A bécsi zöld-fehérek 5:2-es összesítéssel legázolták a budapesti zöldeket.

Hugo Meisl is érdekesen nyilatkozott a KK-mérkőzésről:

– Sajnálom a Ferencvárost. Még soha ilyen gyengének nem láttam a csapatát és a vereség ellenére is olyan 11 gentlemanból állt ez a csapat, akik az utolsó percig lendületlenül játszottak tovább, és akik időnkénti fö­lényükkel megmutatták, hogy jobb sorsra volnának érdemesek.

A bajnokságban a következő öt meccs egyikét sem tudta megnyerni a Fradi. A két KK elődöntő mérkőzés között 1:1-es döntetlent játszott a csapat Szombathelyen, amit újabb, ezúttal gól nélküli pontosztozkodás követett a Nemzeti ellen.

A szurkolók és a közvélemény főleg az elküldött játékosok miatt zúgolódott. Rázsó ekkor éppen a Nemzetit erősítette, Kovács a Sabariában, Zilahi a III. kerületben aratott sikereket. Ha már az átigazolásoknál tartunk, megemlítjük, hogy az egyesület történetében kuriózum számba menő esemény történt. Blum Zoltán edző be­nyújtotta a Szövetségbe szerződését, amely jóvá is hagyta azt, így Blum egyszerre nem csak edzője, hanem igazolt játékosa is volt a Ferencvárosnak! Egy hét múlva a tartalékcsapatban már szerepelt is, még pedig nem is akárhogyan:

A 40 éves Blum friss játéka magyar rekord és teljes elisme­résre méltó.

Az eredménytelenség illetve a klubnál kialakult feszültség rányomta a bélyegét a két rangadóra is. November első játéknapján az újra magára találó, örök rivális Hungária látogatott az Üllői útra. A mérkőzésre 30 ezer szurkoló váltotta meg a belépőjét. Gól nélküli első félidő után Táncos szerzett vezetést tizenegyesből, amit tíz perccel a vége előtt Wéber egyenlített ki. Óriási gólt lőtt Amsel hálójába. A sajtó így értékelte a látottakat:

A Ferencváros messze maradt ugyan attól, amit az elmúlt évek nagy csatáiban produkált, de mégis ha most a szerencse mellé áll, akkor most győzhetett volna. A Ferencváros azonban elszokott attól, hogy jó játékában hinni tudjon, hogy olyan felfogással tudjon küzdeni, mint akkor küzdött, amikor minden mérkőzésbe a győzelem jogos reményével indult.

Egy hét múlva a bajnoki címvédő Újpest látogatott Ferencvárosba. A lila-fehérek a bajnoki cím, a KK győzelem és a Bajnokok Tornájának első helye után idehaza is a bajnokság egyik fő esélyesének számítottak. Ennek ellenére őket is érte meglepetés az ősz folyamán. A Fradi verő Bocskai egy pontot csípett el tőlük. Sőt a Sabaria mindkét pontot elvitte a Megyeri útról, majd a Nemzetitől is vereséget szenvedtek Avarék.

Húszezer néző előtt Kohut szerzett vezetést a Fradinak, amit három perccel később P. Szabó tizenegyesből egalizált. A második félidőben nem esett több gól. Táncos még büntetőből sem tudott -egykori csapattársa-, Huber kapujába találni, így újabb döntetlennel bővítette bajnoki lajstromát a Ferencváros.

A nem túl acélos Vasas ellen elszenvedett 5:2-es vereség után így kommentálta a sajtó a helyzetet:

A Ferencváros letörése katasztrofális méreteket kezd ölteni! A vasárnapi játék most már visszavonhatatlanul szomorú bizonyságot tett amellett, hogy a Ferencváros krízise komoly válság és nemcsak amolyan átmeneti vissza­esés.

A hátralévő három bajnoki fordulóra aztán összekapta magát a csapat és minden mérkőzését megnyerte, de ez sem javított jelentősen a klubnál kialakult helyzeten.

* * *

Hungler II. és Orth csatája

Korányi leigazolása után a népszerű Csungi már a visszavonulás gondolatával foglalkozott. December 14-re tervezték az Üllői úton búcsúmérkő­zését. A profi Ferencváros az amatőr FTC-vel játszott volna, játékvezető­nek pedig Schlosser Imrét kérték fel. A jutalomjáték végül elmaradt, a csa­patok egyszerű barátságos mérkőzést játszottak, mert valóságos ítéletidő uralkodott, és ezért kevés néző jelent meg. (A mérkőzés bevételét Hungler kapta volna.) A búcsúmérkőzés elmaradt, de végül a búcsú is…

* * *

Amatőrök:

Az FTC amatőrcsapata győzelemmel zárta az őszi évadot: FTC-BTC 2:0. Az FTC végig jobban játszott, a zöld-fehérek még egy 11-est is kihagytak. Az amatőrök győzelmükkel felzárkóztak a 6. helyre…

A magyar válogatott 1930. évi mérkőzéseiről bővebben.

(Nagy Béla és Hoppe László írásainak felhasználásával)

Előző rész: 1930 tavaszKövetkező rész: 1930/31 tél

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.22.19:00 EL PLAY-OFF FK Suduva-FTC (TV:M4)
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST