1930/31 – Mélyponton II.

A tavaszi idény nyitón keserves ferencvárosi győzelem született. 0:0-s félidő után góllal kezdett a Fradi:

A kornert Lázár irányítja kissé hátra, a 16-osra, Bukovi onnan a kapu elé fejeli, Takács II. lába nyúl a labdáért, ugyanakkor Vermes kapus is dobja magát, de a csatár lába hamarabb éri el. A lövés a kapus melléről balra pattan Szedlacsik elé, aki haladéktalanul berúgja az üres kapuba.

A gól után a szombathelyiek lőttek egy lesgólt, majd Vámos tizenegyesét Amsel a kapufára ütötte!

A folytatásban két kínos vereség (III. ker. 0:1 és Vasas 2:3) következett az Üllői úton. Össze is ült a Ferencváros igazgatósága és a következő határozatokat hozták:

Blum Zoltán

A csapat szellemi vezetésével Maillinger Bélát bízták meg. Az igazgatóság mérlegelte azt a körülményt, hogy a csapatnak szüksége van olyan szellemi irányítóra, aki megfelelő hatalommal, hozzáértéssel és tudással viselje gondját, vezesse a sereget.

A csapat körüli teendők végzésében Pataki Mihály mellett Bródy Sándor is segítségére lesz Blum Zoltánnak. Hosszasan foglalkozott az igazgatóság azoknak az okoknak a kivizsgálásával, amelyek a csapat mostani gyengébb szereplését előidézhetik. Elhatározta, hogy szükség esetén néhány játékost, aki nem tudja tudása teljét nyújtani pihenteti.

Maillinger Béla

Pár nap múlva Maillinger Béla olyan játékos-értekezletet tartott, amelyről még évek múlva is beszéltek. Az FTC-vel korábban sok sikert megért sportember megkezdte a rendcsinálást:

Semmi különöset nem mondott Maillinger, csak annyit, hogy ő apja akar lenni a Ferencváros fiainak. Apa, aki simogatni jön, apa, akinek még a dorgálását is a szeretet irányítja. Tudja, hogy a Ferencváros család éppen az ilyen apát nélkülözte eddig. Most ő eljött. Aki valamit akar, akinek baja, kívánsága, panasza van, az forduljon bizalommal hozzá.

– kezdte beszámolóját a Sporthírlap munkatársa, majd így folytatta:

Nem különös szavak. Nagyon természetes, hogy így kell beszélnie. De a fiúk egyik-másika már könnyet csillogtat a szemében. Úgy látszik, itt már régen beszéltek így velük. A múltból csak azt említi meg, ami fényes és dicsőséges.

Arról beszél, hogy a Ferencvárosnak élnie kell, mert az ő sorvadása a magyar sportot gyengíti.

A Ferencvárosnak élnie kell, de életét csak a győzelmek jelentik. Tehát ezentúl ha csak lehet, győzni kell! Mert a csapatban, amely legutóbb oly szomorúságot okozott híveinek, hogy egyes rajongók sírva hagyták ott a pályát, olyan értékek vannak, hogy azok érvényesülése esetén nincs magyar csapat, amely fölébe kerülhetne! De nem a hideg tudást és blazírt labdaművészet a győzelem útja, hanem a régi Fradi lendület, lelkesedés és szív…

Istenem mennyiszer hallottuk ezt már! Bizonyára a fiúk is. De most Maillinger szájából valahogy oly szuggesztív átérzettséggel hangzottak, mintha most röppentek volna el első ízben ezek a szavak. A fiúk ültek körben és nem vették le szemüket Maillinger Béláról…

Sárosi György

A ferencvárosi szurkolók nagy várakozással tekintettek a következő mérkőzés elé. A szegedi Bástya ellen a középfedezet posztján, Bukovi helyén egy 19 esztendős ifjú készülhetett első bajnoki mérkőzésére. Az újonc Sárosi nagy sikerrel mutatkozott be. Első bajnoki mérkőzése után így értékelték teljesítményét:

Sárosi annak bizonyult, aminek vártuk. A jó Bukovival egyenértékű, nagyszerűen helyezkedő, remekül passzoló, magas játék-intelligenciájú és ami fő, munkabíró, fejlődő centerhalf. Határozottan válogatott formát játszott ki.

Sárosi mellett a csapatnak is jól ment a játék, 7:0-ra ütötték ki a Bástyát. A soron következő fellépésen Pozsonyban nyertek a zöld-fehérek 3:2-re, majd a magyar kupában 15! gólt rúgtak a PVSK-nak.

Március utolsó játéknapján a Nemzeti elleni mérkőzés következett a Millenáris-pályán. A havas, hűvös időben lejátszott meccsen a Ferencváros már 2:0-ra is vezetett úgy, hogy az első félidőben Papp még egy büntetőt is elhibázott. A II. félidőben újabb ferencvárosi büntető maradt ki: ezúttal Táncos a kapu fölé lőtte a labdát! A két kihagyott tizenegyes végül nagyon hiányzott. A fellelkesült Nemzeti negyed óra alatt kiegyenlített! Az utolsó percekben Kohut lőtt még egy lesnek minősített gólt, de az eredmény már nem változott. A biztos győzelemből így pontosztozkodás lett.

Lázár Gyula

Április első hétvégéje a Húsvéti serleg küzdelmeivel telt. A Ferencváros és az Újpest mellett a Vasas és Jugoszlavija csapat indult el az ismét nemzetközivé avanzsált kupán. Az előző évi lebonyolításhoz hasonlóan az egyik mérkőzés (ebben a szezonban az Újpest elleni) ezúttal is bajnoki volt, melyet beszámítottak a serleg mérkőzéseibe is.

Az első játéknapon 25 ezer ember zarándokolt el az újpesti stadionba. Rendkívül eseménydús, izgalmas mérkőzésen az Újpest 3:1-re legyőzte a Fradit. A lila-fehérek elleni vereség után a B-közép vezetősége belátogatott az öltözőbe és a közönség nevében üdvözölték a csapatot!

Fel a fejjel fiúk! Köztünk sincs senki elkeseredve a vereség miatt. Meg voltunk nagyon elégedve a mai játékkal. Nem tehettek róla, hogy kikaptatok. Óriási balszerencsétek volt!

(A Magyar Kupában alaposan visszavágott a Fradi, 6:1-re verték a lila-fehéreket a negyeddöntőben). A kért csapat annyira kereste az egymás elleni találkozók lehetőségét, hogy februárban egy edzőmeccsen is összecsaptak.

A serlegmérkőzések második játéknapján Takács II. bizonyult megállíthatatlannak és négy góljával jelentősen hozzájárult a 7:0-s Vasas felett aratott győzelemhez. Ezzel a Ferencváros a második helyen végzett a tornán.

Április 21-én a Tóth Potya István edzette olasz Triestina csapata ellen léptek pályára Turayék. A Ferencváros biztosan vezetett és a levegőben lógott az újabb gól, de 2:1-es állásnál felhőszakadás, villámlás szakította félbe a találkozót.

A Budai 11 ellen ismét kis Taki volt elemében, háromszor is betalált a kapuba a 4:0-lal zárult bajnokin. Május elején kétfelé “szakadt” a Ferencváros. Háda, Tőrös és Toldi egy vegyes csapat tagjaként szerepelt Újvidéken, míg a Fradi Erdélyben népszerűsítette a zöld-fehér színeket. Aradon óriási érdeklődés előzte meg a Ferencváros vendégjátékát, a találkozóra elővételben minden jegy elkelt. 3:1-es félidő és szemkápráztató játék után gólözönnel győzött a Fradi az erdélyi városban. Takács II. hat gólt szerzett és játéka külön élményt jelentett. A hatodikat a mérkőzés utolsó pillanataiban fejelte.

A kettős sípszó után a közönség berohan, ünnepli a Ferencváros legénységét. A játékosok csakhamar a futballdrukkerek vállaira kerülnek. Kritika a mérkőzésről, kritika a játékról… Aradon időtlen idők óta nem láttak ilyen szép játékot. A vendégcsapat tökéletes, pompás összjátéka, brilliáns húzásai szinte csodálatba ejtették a közönséget. A mérkőzés méltó propagandája volt a futballsportnak — az aradi közönség még sokáig emlékezni fog erre a meccsre.

A bajnoki folytatásban a Hungária várt a zöld-fehérekre.

A hosszú vergődés után, ami a Ferencváros évét kitöltötte, üdítő látvány volt ennek a mérkőzésnek első félideje, melyben a régen nem látott és sokszor emlegetett és elsiratott zöld-fehéreket láthattuk ismét a pályán. Az első perc szédületes rohama, a régi Kohutra emlékeztető gól egy csapásra meghódította a nézőteret és felébresztette a hatalmas Fradi-tábor minden szép emlékét.

A Ferencváros már 3:1-re vezetett az első játékrészben, és a második félidő is zöld-fehér fölényt mutatott, végül 4:1-re győzött a Fradi. A Hungária vereségével természetesen az Újpest járt a legjobban, igaz a Fradinak is szüksége volt ezekre a pontokra, nehogy szégyenszemre leszoruljanak a dobogóról.

Miután a Pécs-Baranyát 4:0-ra legyőzték Sárosiék (aki ezen a mérkőzésen szerezte első találatait), a Magyar Kupában is döntőbe jutott a csapat, ahol aztán sima vereséget szenvedett a III. Kerület csapatától.

Lyka II. Antal

A zárófordulóban komoly tétje volt a Bocskai elleni mérkőzésnek, hiszen a Ferencváros csak akkor álhatott fel a dobogóra, ha legyőzi a debreceni csapatot. (Az 1916/17-es bajnokság kivételével nem fordult elő, hogy a Ferencváros ne a dobogón végzett volna.) Az egész idényben remeklő, az Újpestet is legyőző Bocskai ellen aztán, sima 6:2-es zöld-fehér siker született. Az utolsó bajnoki mérkőzésén tetszetősen játszott a zöld-fehér tizenegy, a sok gól mellett még kapufákat is rúgtak. A mérkőzés végén betódult a B-közép a pályára és zászlólengetve búcsúztatta az ismét dél-amerikai útra induló kedvenceit.

Az 1930/31. évi szezonban bajnoki mérkőzésen pályára lépett játékosok névsora és pályára lépésük száma: Lyka II.(22), Táncos(21), Takács II.(19), Lázár(19), Toldi(18), Amsel(18), Turay(17), Kohut(16), Korányi L.(16), Takács I.(15), Papp(13), Berkessy(11), Szedlacsik(9), Sárosi(7), Bukovi(5), Háda(4), Furmann(4), Obitz(4), Tőrös(4)

Az 1930/31. évi szezonban bajnoki mérkőzésen gólt szerző játékosok névsora és góljainak száma: Takács II.(19), Toldi(11), Turay(10), Táncos(6), Kohut(4), Szedlacsik(3), Sárosi(2), Lázár(2), Papp(1), öngól(1), Lyka II.(1)

Takács II. József

Vincze Jenő

Avar István

A csapat legeredményesebb játékosa Takács II. József lett 19 góllal. A gólkirály 20 találattal: Vincze Jenő (Bocskai). Az év játékosa: Avar István (Újpest).

* * *

Amatőrök:

Az amatőrcsapat jelentős hátrányt szedett össze a dobogón végzett csapatokkal szemben és csak a hatodik helyen végzett.

* * *

Ugyan a csapat botladozott, de a reményteljes jövőt jelezte, hogy két ifjú, néhány ferencvárosi mérkőzéssel a háta mögött a magyar válogatott mezét is magára ölthette 1931 tavaszán.

(Nagy Béla és Hoppe László írásainak felhasználásával)

Előző rész: 1930/31 tél – Következő rész: 1931 nyár

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 08.22.19:00 EL PLAY-OFF FK Suduva-FTC (TV:M4)
Következik: 08.25.18:00 Puskás-FTC (TV:M4)
Következik: 08.29.20:00 EL PLAY-OFF FTC-FK Suduva (TV:M4)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST