1931.XI.8. Magyarország – Svédország 3:1

Csalódást keltett a magyar válogatott csapat

Magyarország – Svédország 3:1 (2:1)

1931. november 8. MAGYARORSZÁG—SVÉDORSZÁG 3:1 (2:1)
Budapest, Üllői út, 13 000 néző, vezette: Barlassina (olasz)
Góllövő: Spitz (3.), Avar (34., 56.) ill. Rydell (9.)
Magyarország: Újvári (Hungária) — Dudás (Újpest), Korányi I. (Ferencváros) — Lyka (Ferencváros), Sárosi (Ferencváros), Lázár (Ferencváros) — Fenyvesi (III. ker. TVE), Avar (Újpest), Turay (Ferencváros), Spitz (Újpest), Hirzer (Hungária)
Svédország: A. Rydberg — Alfredsson, Johansson — Liljebörn, Rosen, Andersson — Nilsson, G. Rydberg, Lundahl, Rydell, Hansson

15.000 néző volt kíváncsi a svédekre. Nem a svéd csapat szolgáltatta a meglepetést jó játékával, hanem a magyar csapat teljesen hasznavehetetlen játéka okozott a góléhes közönség körében meglepetést. Ez a csapat ezzel a játékkal nem sok reménnyel indulhat az olaszok elleni kupamérkőzésbe.

A csapat minden egyes tajga mélyen formáján alul játszott. Ujvári a gólnál hibázott. Dudás bizonytalan volt. Korányi nem volt se jobb, az rosszabb, mint máskor, tehát éppen ezért nem volt indokolt a beállítása. A halfsor ma gyengén, minden labdát „művésziesen” akart megjátszani.

Borsányival a válogatott halfsor sokkal jobb. A csatársor, stílusban egymástól teljesen elütő játékosokból állott. A svédek fizikuma ellen, a technikás emberek jobban beváltak volna. Híres az első félidőben a legjobban játszott a csatársor, ami egyúttal annak is bizonyítéka, hogy a csatársor rossz volt.

Fenyvessi nem végleges megoldás. Turay sem, de Spitz sem teamjátékos. A svédek az első tízpercet kivéve, amikor a magyar csatársor már gólokkal vezethetett volna, mindjobban belejöttek a játékba és a csatársoruk támadásában több volt a lendület, mint a magyar csapatéban.

A fedezetsoruk sallang nélkül kiadós munkát végzett. A védelem lámpalázát leküzdve, rájött, hogy nem áll óriásokkal szemben és attól fogva már jól megállotta helyét. A csatársorban Rydell volt a legveszélyesebb.

A mérkőzés előtt nem hangzott el a két himnusz, amit pedig svéd barátaink igazán megérdemeltek volna. A magyar közönség is kezd elszokni attól, hogy ilyen ünnepi alkalmakkor a magyar himnusz hangjait hallja. Éppen itt takarékoskodnak az MLSz urai. Inkább a bankett utáni pezsgőzés 2500 pengős szórakoztatási költségein takarékoskodjanak.

A magyar csapat lendülete támadásával indul a játék, azonnal kornert érnek el, de a csatársor a kínálkozó helyzetet kiaknázatlanul hagyja. A 4. percben Avar szökteti Fenyvesit, aki centerez, Spitz testcsellel becsapja Johansont és két lépésről begurítja az első gólt.

Kezdés után ismét a magyar csapat támad s teljesen odaszegezi kapujához a svédeket, akik csak kapkodnak. Egyik gólhelyzet adódik a másik után, de a csatárok tehetetlenül vergődnek a kapu előtt.

Végre a svédek, akiknek első rohamaiknál elmúlik elfogódottságuk, formás támadással lerohannak, s Rydell 20 méterről hatalmas lövést küld Ujvári kapujára. A kapus meglepődve érinti a labdát, azonban csak jobban besegíti a kapuhoz. 1:1.

Ujvári szerencsével hárít el egy veszélyes labdát. Egy perccel később Hansson lapos erős lövése a kapu mellett süvit el. Turay, majd Avar rontanak. A mérkőzés kezd teljesen unalmassá válni, amikor végre Turay jól szökteti Hirest, aki Spitz elé tolja a labdát, az összekötő továbbgurítja Avarhoz, aki helyezett lövéssel megszerzi a vezetést.

Kornerből újabb magyar ostrom következik, a svéd kapu előtt lábról lábra pattan a labda, de nincs egy elszánt magyar, aki a hálóba futtassa azt.

A második félidő magyar támadással indul s Avar fejese a kapuléc mellett megy el. Híres lefutásából Spitz kapura lő, a labda azonban a kapusról visszapattan Avar elé, aki lapos helyezett lövéssel beállítja végeredményt. Innen kezdve a magyar csapat támad többet, de Turay lesántulva teljesen hasznavehetetlen, társai is fokról fokra megközelítik eredménytelenségben.

Fenyvesi kapu mellé centerez, Turay és Avar rontanak, míg a svéd Rydell sikerrel kecsegtető támadását Dudás teszi ártalmatlanná. Híres nem kap labdát. Általában a csatárok hadi lábon állnak a passzjátékkal. Teljesen meddő játék folyik, amikor az olasz Barlasina bíró megelégelvén a magyar szövetség pénzén szerzett és az olaszokra megnyugtatólag ható tapasztalatait, lefújta a mérkőzést.

A közönség bosszankodva, csalódottan oszlik széjjel. Este bankett volt a svédek tiszteletére és a magyar futballsport vezetői folytathatják régi sirámaikat, amelyeknek mindig ugyanaz a mottója: „a testnevelési adó”, pedig valahol máshol kell a hibákat keresni. Ha sokáig így halad a futballsport, önmagától megszűnik a testnevelési adó…

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Január 10., péntek, 17.30: 
FTC–KRC Genk (belga I. o.)
Január 11., szombat, 15.00: 

FTC–Union Berlin (német I. o.)
Január 15., szerda, 15.00: 
FTC–Arminia Bielefeld (német II. o.)
Január 16., csütörtök, 16.00: 
FTC–Köln U21 (német)
Január 20., hétfő, 13.00: 
FTC–SV Wehen Wiesbaden (német II. o.)
Január 20., hétfő, 17.30: 
FTC–CFR Cluj (román I. o.)

Következik: 01.25.14:55 FTC-Paks (TV:M4sport)
EL-csoportkör 2019
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST