1946 – Deák Bamba két meccsen öt góllal kezd

Ónody I. Andor

Ónody I. Andor

1946. április 14., Bécs, Prater stadion, AUSZTRIA-MAGYARORSZÁG 3:2 (1:2)
vezette: Vlcek (csehszlovák)
Góllövő: Nyers, Zsengellér
Magyarország: Csikós (FTC) – Balogh II. (Újpest), Szűcs (Újpest), Biró (MTK) – Nagymarosi (Újpest), Lakat (FTC) — Sipos (FTC), Szusza (Újpest), Zsengellér (Újpest), Puskás (Kispest), Nyers (Újpest)
Csere: Keszthelyi (Csepel)
Szövetségi kapitány: Gallowich Tibor

Kétszer is megszerezte a vezetést a magyar csapat, de ez is kevésnek bizonyult a győzelemhez. A befejezés előtt 4 perccel Decker (a későbbi szövetségi kapitányi), a mezőny legjobbja megszerezte a hazaiaknak a győztes gólt.

Bővebben …

* * *

1946. április 14., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG B-AUSZTRIA B 1 :1  (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Deák
Magyarország: Tóth (Újpest) – Olajkár II. (Kispest), Onódy (FTC) – Sárosi III. (FTC), Sárosi dr. (FTC), Horváth (Dorog) – Suhai (Újpest), Hidegkúti (HAC), Deák (SZAC), Schubert (Kőbányai Barátság), Várnai (Újpest)
Csere: Nagy II. (Dózsa MADISZ)

Úgy indult a mérkőzés, hogy a magyar csapat gólokkal győz. Az első tí­z perc után azonban kitűnt, hogy az erélytelenül és ötlettelenül játszó magyar csatársor nehezen fog boldogulni a jól romboló, kemény és gyors bécsi védőjátékosokkal szemben.

Az osztrákok közül a későbbi hí­res kapus, Zeman, a magyarok közül Sárosi III. volt a legjobb.

* *  *

Páratlan eset történt 1946 júniusában a Románia—Magyarország mérkőzéssel kapcsolatban. A magyar csapat május 31-én megérkezett Bukarestbe. Nagy ünnepléssel fogadták a fiúkat, majd másnap közölték, hogy a válogatott mérkőzés elmarad!

A román szövetség sajnálkozott, kijelentették, hogy a költségeket is megtérí­tik, de „felsőbb utasí­tásra” nem játszhatnak. Mit tehetett a magyar gárda, másnap vonatra ült és elindult Budapestre.

Hétfőn délután befutott a bukaresti gyors. A játékosok kissé törődötten, fáradtan szálltak ki a vonatból. A peronon Kenyeres Árpád, az MLSZ főtitkára vezetésével fogadták a csapatot.

 

– Mi volt? Hogy volt? Miért maradt el a mérkőzés? – zuhogott a kérdések áradata. A fiúk alig győztek válaszolni. Annyit mindenki tud, hogy a mérkőzés elmaradásának román belpolitikai okai vannak.
– Milyen volt az utazás? – kérdezte Rudas papa a fiától.
– Odafelé remekül, hálókocsiban tettük meg az utat. Visszafelé azonban fapadon töltöttük az éjszakát.

Hát ilyen is volt!

* * *

1946. október 6., Budapest, Üllői út, MAGYARORSZÁG-AUSZTRIA 2:0 (2:0)
vezette: Popovics (jugoszláv)
Góllövő: Deák(2)
Magyarország: Horváth (Szolnok) – Rudas (FTC), Kovács I. (Győr), Biró (MTK) – Nagymarosi (Újpest), Lakat (FTC) – Mike (FTC), Szusza (Újpest), Deák (SZAC), Zsengellér (Újpest), Puskás (Kispest)
Szövetségi kapitány: Gallowich Tibor

Az első gól ritkán látható szép akcióból született:

A 13. percben Lakat Szuszához továbbí­tja a labdát, ő szökteti Mikét. A szélső remekül elviharzik, pompásan í­vel középre és a befutó Deák védhetetlenül, csukafejessel küldi a labdát a hálóba.

Volt még egy ritka „gól” is:

A 43. percben Szusza jó labdát ad Mikének. A ragyogó erőben levő szélső feltartóztathatatlanul robog az osztrák kapu felé. Mike az ötösről nagy bombát ereszt meg, de a labda a lyukas oldalhálón jut a kapuba. A közönség örömében már gólt kiáltott…

Bővebben …

* * *

1946. október 6., Bécs, AUSZTRIA B-MAGYARORSZÁG B 4:3 (B válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Szilágyi(2), Hidegkúti
Magyarország: Henni (FTC) – Pósa (Vasas), Onódy (FTC) – Bozsik (Kispest), Polgár (MTK), Markusovszky (SZAC) – Pusztai (Er.-so.), Hidegkúti (MTK), Szilágyi (Vasas), Keszthelyi II. (Csepel), Pintér (Csepel)
Csere: Béres (Kispest)

A kiváló erőkből, jó nevekből álló magyar csapat már 3:0-ra vezetett! A II. félidőben 3:2-es vezetésünknél a bécsi bí­ró jogtalan tizenegyessel egyenlí­tett, majd egy lesgóllal eldöntötte a mérkőzés sorsát.

* * *

1946. október 31., Esch, MAGYARORSZÁG-LUXEMBURG 7:2
vezette: Eischen (luxemburgi)
Góllövő: Deák(3), Puskás(3), Nagymarosi
Magyarország: Horváth (Szolnok) – Rudas (FTC), Tóth (Vasas), Onódy (FTC) – Nagymarosi (Újpest), Lakat (FTC) – Mike (FTC), Zsengellér (Újpest), Deák (SZAC), Puskás (Kispest), Egresi (Újpest)
Szövetségi kapitány: Gallowich Tibor

A magyar válogatott első villanyfényes mérkőzése!

A magyar csapat a rossz pályán és a félhomályban is fölényben játszott, s ez a fölény a második félidőben döntővé vált. Az a tény, hogy szünet után tudott erősí­teni a magyar csapat, a játékosok jó erőnlétét bizonyí­tja.

A mezőny legjobbja Puskás Ferenc volt.

Bővebben …

* * *

1946. november 3., Párizs, Colombes-i stadion, BUDAPEST—PÁRIZS 2:2
Góllövő: Deák(2)
Budapest: Henni (FTC) – Rudas (FTC), Szűcs (Újpest), Biró (MTK) – Nagymarosi (Újpest), Lakat (FTC) – Mike (FTC), Szusza (Újpest), Deák (SZAC), Zsengellér (Újpest), Puskás (Kispest)

A colombes-i stadionban hatalmas tömeg feketéllik. Három óra után öt perccel kifut a magyar csapat. Az élen Zsengellér csapatkapitány halad, serleggel a kezében. A vezetők közül Sebes Gusztáv, Gallowich Tibor és Nagy Marcell megy ki a pályára. Az üdvözlések után felhangzik a magyar Himnusz és az árbocra felkúszik a magyar zászló. A közel ötvenezer főnyi közönség néma csendben áll. A magyar játékosok meghatottan könnyeznek.

A válogatott mérkőzést megillető ünnepélyes nyitányt látványos, szép játék követte. A belga játékvezető, a két francia partjelzővel együtt azonban elrontotta a jó hangulatot. Ime a párizsiak első gólja:

A 44. percben Aston kapura húz, mintegy 16 m-ről lő. Henni közben kifutott, a labda a kezéről a gólvonal elé pattan, ott pattog, amikor a befutó Lakat kivágja. A játékvezető először továbbot int, de azután a francia partjelző integetésére megállí­tja a játékot, s odafut a partjelzőhöz. Rövid beszélgetés után — középre mutat. Gólt í­télt! 1:1. A sajtópáholyban nagy a felháborodás. A francia újságí­rók is kijelentették, hogy egyáltalán nem volt bent a labda.

A mérkőzést megtekintette Szakasits Árpád miniszterelnök-helyettes is. A találkozó után í­gy nyilatkozott:

— Mondhatom, nagyon jólesett, hogy a magyar csapat ilyen szépen játszott és ilyen nagy erkölcsi győzelmet aratott. Lelkes és sportszerű játékukkal bizonyára meghódí­tották a párizsi nézőket.

* * *

1946. november 24., Belgrád BUDAPEST-BELGRÁD 1:1
Góllövő: Deák
Budapest: Tóth (Újpest) – Rudas (FTC), Biró (MTK) – Nagymarosi (Újpest), Szűcs (Újpest), Lakat (FTC) – Mike (FTC), Deák (SZAC), Szusza (Újpest), Zsengellér (Újpest), Puskás (Kispest)
Csere: Henni (FTC)

A magyar csapat a legnehezebb idei mérkőzését ví­vta Belgrádban. Aki látta a mérkőzést, nem fukarkodik a dicsérettel, mert ezt a találkozót a nagyszerűen játszó jugoszlávok ellen megúszni – óriási teljesí­tmény volt! A döntetlen eredmény igazságos, bár meg kell jegyeznünk, hogy inkább ránk nézve hí­zelgő.

1946-ban Ónody Andor személyében újabb ferencvárosi játékos öltötte magára a magyar válogatott mezét.

(Nagy Béla í­rásainak felhasználásával)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ