1964 – EB bronzérem és olimpiai bajnoki cí­m

vz-dedikalt

Varga Zoltán

1964. március 28., Ammersfoort, BELGIUM IFJ. – MAGYARORSZÁG IFJ. 2:1 (UEFA Torna – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Stadler
Magyarország: Fónyad (Bp. Honvéd) — Kovács (Vasas), Vellai (Csepel), Bánkuti (BMTE) — Noskó (Izzó), Nyirő (Ú. Dózsa) — Stadler (Ú. Dózsa), Juhász (FTC), Németh M. (FTC), Varga Z. (FTC), Bartalos (Dorog)

* * *

1964. március 30., Hilversum, SPANYOLORSZÁG IFJ. – MAGYARORSZÁG IFJ. 2:1 (UEFA Torna – Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Stadler
Magyarország: Vlaszák (Pécs) — Simon (Dorog), Liebháber (Vasas), Bánkuti (BMTE) — Vellai (Csepel), Noskó (Izzó) — Stadler (Ú. Dózsa), Juhász (FTC), Kocsis (SZEAC), Varga Z. (FTC), Bartalos (Dorog)

Végig izgalmas, jóiramú, szí­nvonalas küzdelmet ví­vott a két együttes. A magyar ifjúsági válogatott ezúttal lényegesen jobban játszott. Ötven percig nagy mezőnyfölényben volt a magyar együttes, s ha helyzeteit kihasználja, a győzelmet is megszerezhette volna.
A csoportból mindkét mérkőzésüket megnyerve a spanyolok jutottak tovább.

* * *

1964. április 15., Linz, MAGYAR VÁLOGATOTT – LINZER ASK 3:0
Góllövők: Tichy(2), Albert
Magyarország: Szentmihályi (Vasas) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sárosi (Vasas) — Nógrádi (Bp. Honvéd) Sipos (Bp. Honvéd) — Göröcs (Ú. Dózsa), Rákosi (FTC), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd) Fenyvesi (FTC)

Az utolsó húsz perc kivételével tetszetősen, ügyesen, néha igen szellemesen játszott a magyar válogatott. A szakemberekre jó benyomást tett a válogatott játéka. A francia megfigyelők hangoztatták: sok ügyes megoldást láttak a mi csapatunktól ezen az előkészületi mérkőzésen.

* * *

1964. április 22., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG  – LENGYELORSZÁG 5:4 (Olimpiai válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Bene(3), Ihász, Povázsai
Magyarország: Gelei (Tatabánya) — Káposzta (Ú. Dózsa), Orbán (Győr), Mihalecz (Bp. Honvéd) — Palotai (Győr), Szepesi (Tatabánya) — Nagy Gy. (Bp. Honvéd), Dunai II (Pécs), Bene (Ú. Dózsa), Komora (Bp. Honvéd), Katona (Bp. Honvéd)
Csere: Ihász (Vasas), Perecsi (FTC), Povázsai (Győr)

Ritkán látható érdekes és a magyar játékosok számára tanulságos mérkőzés volt. A lengyelek már 3:0-ra vezettek, de elsősorban a kiváló teljesí­tményt nyújtó Bene révén sikerült az egyenlí­tés! A hajrá látványos volt. A nagy akarással küzdő magyar csatárok valóságos tűzijátékot rendeztek a lengyel kapu előtt, és az utolsó pillanatban ugyan, de sikerült a győzelmet is kiharcolni.

* * *

1964. április 25., Párizs, MAGYARORSZÁG – FRANCIAORSZÁG  3:1 (2:0) (Nemzetek Európa Kupája selejtező)
vezette: Jonni (olasz)
Góllövők: Tichy(2), Albert
Magyarország: Szentmihályi (Vasas) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sárosi (Vasas) — Nagy I (MTK), Sipos (Bp. Honvéd) — Göröcs (Ú. Dózsa), Rákosi (FTC), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Fenyvesi dr. (FTC)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

A magyarok a repülőtéren találkoztak Di Stefanóval, a Real Madrid világhí­rű játékosával, aki kijelentette: nehéz másfél óra vár a magyarokra, a franciák gyorsabbak. Ám mást mutatott a mérkőzés.

A magyar csapat az első félidőben két perc alatt két gólt szerzett! A 15. percben Sipos átadását Tichy kapta. Megindult a kapu felé, aztán a 16- oson belül Alberthez továbbí­tott. Albert megállí­totta a labdát, megnézte magának a jobb felső sarkot, s aztán bal lábbal nagy gólt lőtt, 1:0! Egy perc múlva újra Bemard hálójában volt a labda. A francia térfél közepén alakult ki a magyar támadás. Tichy Alberthez továbbí­tott. Albert önzetlenül visszaadta a labdát a felfutó összekötőnek. Tichy maga elé tette, s futtából 13 m-ről a jobbsarokba lőtt. Tapsvihar csattant a nézőtéren, a franciák elismeréssel adóztak a szép akciónak.

Csak 3:0 után tért magához a francia válogatott … A francia elnök kijelentette: ilyen jó magyar csapattól nem volt szégyen kikapni.

Bővebben …

* * *

1964. április 29., Palma de Mallorca, SPANYOLORSZÁG – MAGYARORSZÁG 1:2 (0:1) (Olimpiai selejtező – Olimpiai válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Bene(2)
Magyarország: Gelei (Tatabánya) – Káposzta (Ú. Dózsa), Orbán (Győr), Ihász (Vasas) – Palotai (Győr), Szepesi (Tatabánya) – Nagy Gy. (Bp. Honvéd), Komora (Bp. Honvéd), Bene (Ú. Dózsa), Povázsai (Győr), Katona (Bp. Honvéd)
Szövetségi kapitány: Lakat Károly

Nem annyira nagy játékot, mint inkább gyilkos iramú, végig pattanásig feszült légkörű küzdelmet hozott a találkozó. A várakozásnak megfelelően az első percekben megpróbálták lerohanni a hazaiak a magyar csapatot, s amikor ez nem sikerült, akkor igen ügyes adogatásokkal igyekeztek bevenni Gelei kapuját. S hogy mégis nekünk sikerült a győzelem? A magyar együttes ezen a mérkőzésen határtalan lelkesedéssel, ambí­cióval küzdött minden szabad labdáért. A küzdelem végig a legsportszerűbb légkörben zajlott le, a belga játékvezetőnek alig-alig kellett beavatkoznia.

Benito Pico, a Spanyol Labdarúgó Szövetség elnöke az öltözőben mégegyszer külön gratulált a szép játékhoz: — Nagyon szeretném, ha a spanyol válogatott Budapesten megérezné azt az örömet, amit maguk most éreznek. Legyenek boldogok, mert nagyszerű küzdelemben, szép sikert értek el. Meghódí­tották a mallorcai spanyolok szí­vét is szép játékukkal és bár elvitték tőlünk a győzelmet, mégis kicsikarták a tapsot.

Bővebben …

* * *

1964. május 2., Wiener Neustadt, MAGYARORSZÁG IFJ. – AUSZTRIA IFJ. 2:0 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Ősi, Németh M.
Magyarország: Fónyad (Bp. Honvéd) — Simon (Dorog), Vellai (Csepel), Bánkuti (BMTE) — Noskó (Izzó), Liebháber (Vasas)— Stadler (Ú. Dózsa), Juhász (FTC), Németh M. (FTC), Ősi (Vasas), Ihász II. (Vasas)

* * *

1964. május 2., Győr, MAGYARORSZÁG “U” – FELSŐ-AUSZTRIA 5:0 (Utánpótlás válogatott mérkőzése)
Góllövők: Puskás(3), Szuromi(2)
Magyarország: Varga (Vasas) — Formaggini (MTK), Páncsics (FTC), Pocsai (Csepel) — Galambos (FTC), Vági (Bp. Honvéd) — Karába (Dorog), Szuromi (Dorog), Puskás (Vasas), Korsós (Vasas), Rónai (Komló)
Csere: Szűcs (Dorog)

* * *

1964. május 2., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG “B” – AUSZTRIA “B” 5:0 (“B” válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Bene(2), Nagy Gy., Dunai II., Povázsai
Magyarország: Szarka (Haladás) — Novák (FTC), Orbán (Győr), Mihalecz (Bp. Honvéd) — Palotai (Győr), Perecsi (FTC) — Nagy Gy. (Bp. Honvéd), Komora (Bp. Honvéd), Bene (Ú. Dózsa), Dunai II. (Pécs), Katona (Bp. Honvéd)
Csere: Povázsai (Győr)

* * *

1964. május 3., Bécs, Prater-stadion, AUSZTRIA – MAGYARORSZÁG 1:0 (0:0)
vezette: Schwinte (francia)
Magyarország: Szentmihályi (Vasas) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sárosi (Vasas) — Nagy I (MTK), Sipos (Bp. Honvéd) — Göröcs (Ú. Dózsa), Rákosi (FTC), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Fenyvesi dr. (FTC)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

A magyar csapat kezdetben ugyanolyan szép játékkal lepte meg a bécsi közönséget, mint Párizsban, csak mí­g a franciák ellen Tichyék kihasználták a helyzeteket, itt gyors egymásutánban hat-hét is kimaradt. Nemcsak Tichy és Albert hibázott gólhelyzetben, de az előretörő Sipos és Mátrai is. Aztán ahelyett, hogy lendületesebben játszottak volna, megelégedtek a szellemes átadásokkal, technikai trükkök csillogtatásával, és azzal, hogy sakk-matt helyzetet teremtettek az osztrák védelemben, de a góllövésre már nem telt az erejükből. Igaz ebben segí­tett az osztrákoknak a szerencse is, hiszen két alkalommal a kapufa mentett. Szünet után pedig egy 11-es gól eldöntötte a mérkőzés sorsát — az osztrákok javára …

Bővebben …

* * *

1964. május 6., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG – SPANYOLORSZÁG 3:0 (2:0) (Olimpiai selejtező – Olimpiai válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Bene(2), Palotai
Magyarország: Gelei (Tatabánya) – Káposzta (Ú. Dózsa), Orbán (Győr), Ihász (Vasas) – Palotai (Győr), Szepesi (Tatabánya) – Nagy Gy. (Bp. Honvéd), Komora (Bp. Honvéd), Bene (Ú. Dózsa), Dunai II. (Pécsi Dózsa), Katona (Bp. Honvéd)
Szövetségi kapitány: Lakat Károly

A közönség nagyon sportszerűen megtapsolta a pályáról levonuló magyar csapatot, de a játékosok az öltözőben beismerték, hogy önmaguk sincsenek teljesen megelégedve a teljesí­tményükkel. A gyorsan megszerzett vezetés sem tudta megnyugtatni őket, szemmel láthatóan csak egy célt láttak maguk előtt: lehetőleg gólt nem kapva biztosí­tani az olimpián való részvétel jogát. Ezt végeredményben elérték. Sőt, háromgólos győzelemmel túl is teljesí­tették.

Bővebben …

* * *

1964. május 13., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG “U” – ANGLIA “U” 2:1 (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
Góllövő: Korsós, Newton (öngól)
Magyarország: Varga (Vasas) — Formaggini (MTK), Csordás (Komló), Vági (Bp. Honvéd) — Galambos (FTC), Borsányi II. (Ú. Dózsa) — Karába (Dorog), Szuromi (Dorog), Varga (FTC), Puskás (Vasas), Korsós (Vasas)
Csere: Szűcs (Dorog)

* * *

1964. május 20., Kecskemét, MAGYARORSZÁG “B” – ROMÁNIA OLIMPIAI VÁLOGATOTT 0:0 (“B” válogatott mérkőzése)
Magyarország: Tamás (DVTK) — Káposzta (Ú. Dózsa), Orbán (Győr), Ihász (Vasas) — Palotai (Győr), Szepesi (Tatabánya) — Molnár II. (Haladás), Csernai (Tatabánya), Menczel (Tatabánya), Farkas (Vasas), Zámbó (Ú. Dózsa)
Csere: Tóth (Győr), Lévai (Dorog), Józsa (Komló), Keglovich (Győr)

* * *

1964. május 23., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG –  FRANCIAORSZÁG 2:1 (1:1) (Nemzetek Európa Kupája selejtező)
vezette: Lo Bello (olasz)
Góllövők: Sipos, Bene
Magyarország: Szentmihályi (Vasas) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sárosi (Vasas) — Nagy I (MTK), Sipos (Bp. Honvéd) — Sándor (MTK), Rákosi (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Bene (Ú. Dózsa), Fenyvesi dr. (FTC)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

Vastaps köszöntötte a pályáról levonuló magyar csapatot. A fiúk meg is érdemelték az ünneplést, mert az edzőtáborban tett í­géretüket beváltották, ha nehéz, küzdelmes mérkőzés is, de megérdemelt győzelemmel biztosí­tották a spanyolországi négyes döntőbe való jutást.

A győztes gólt az 55. percben Bene szerezte: Tichy nagyszerű labdát tálalt Bene elé. Bene elment Alfred mellett. A francia védő nem tudott közbeavatkozni, Bemard kijött a kapujából, de a labda mellé nyúlt. Bene utánanyargalt és a kapu jobb oldalába vágta a labdát. 2:1 Magyarország javára.

Bővebben …

* * *

1964. május 24., Bukarest, ROMÁNIA “U” – MAGYARORSZÁG “U” 2:1 (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Puskás
Magyarország: Varga (Vasas) —  Formaggini (MTK), Csordás (Ú. Dózsa), Vági (Bp. Honvéd) — Galambos (FTC), Szűcs (Dorog) — Karába (Dorog), Szuromi (Dorog), Puskás (Vasas), Ráczi (DVTK), Sikora (DVTK)
Csere: Páncsics (FTC), Rónai (Komló)

* * *

1964. június 17., Madrid, SPANYOLORSZÁG – MAGYARORSZÁG 2:1 (1:0, 1:1, 1:1) (Nemzetek Európa Kupája elődöntő)
vezette: Blaviert (belga)
Góllövők: Bene
Magyarország: Szentmihályi (Vasas) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sárosi (Vasas) — Nagy I (MTK), Sipos (Bp. Honvéd) — Bene (Ú. Dózsa), Komora (Bp. Honvéd), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Fenyvesi dr. (FTC)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

Nagy feladat várt a fiatal Benére, a sérült Sándort kellett helyettesí­tenie. Nem kis szerep jutott Komorának is: Suarez semlegesí­tése.

Már a rendes játékidőben is nyerhettünk volna, hiszen Bene három óriási helyzetet hagyott ki. A hosszabbí­tásban feltétlenül a magunk javára dönthettük volna el a mérkőzés sorsát.
Mindkét 15 perc első két harmada a mieinké volt. Albert pompás indí­tásaival a kitűnő Bene két alkalommal valósággal elfektette a védőket, ellenállhatatlanul tört a kapu felé, de mindkétszer a jó ütemben kimozduló Iribarba lőtt.
Mégis mi kaptuk a gólt, s ebben egy kissé a játékvezető is benne volt. A sérült Nagy a füvön feküdt, két társa élesztgette. De Blaviert, aki minden alkalommal megállí­totta a játékot, ha spanyol játékos szorult ápolásra, s behí­vta az orvost és gyúrót is, most azonban azonnal jelt adott a szöglet berúgására . ..

A spanyol játékosok közül, akiket egyébként majd szétvetett a boldogság, többen nyilatkoztak a mérkőzés után. Egyöntetűen dicsérték a magyar csapat teljesí­tményét. Fuste, a balfedezet Szentmihályiról áradozott: “Úszkált a levegőben, mint egy sas és még most sem értem, hogy volt képes ilyen nagy védéseket produkálni” — mondta.

Iribar, a spanyol kapus is kitett magáért, bátor kifutásaival több gólt hárí­tott. Ő ezt mondta: — Soha életemben ilyen jó csapat ellen még nem játszottam!

Sajnos a magyar csapat jó teljesí­tménye ellenére sem tudta kiverekedni a továbbjutást. Komora nem tudta Suarezt semlegesí­teni, í­gy a nagyhí­rű játékos bejátszhatta az egész pályát. A Nemzetek Európa Kupa döntőbe a spanyolok jutottak, mi csak a bronzéremért mérkőzhettünk …

Bővebben …

* * *

1964. június 20., Barcelona, MAGYARORSZÁG – DÁNIA 3:1 (1:0, 1:1, 1:1) (Nemzetek Európa Kupája, a 3. helyért)
vezette: Mellet (svájci)
Góllövők: Novák(2 – egyet 11-esből), Bene
Magyarország: Szentmihályi (Vasas) — Novák (FTC), Mészöly (Vasas), Ihász (Vasas) — Solymosi (Ú. Dózsa), Sipos (Bp. Honvéd) — Farkas (Vasas), Varga (FTC), Albert (FTC), Bene (Ú. Dózsa), Fenyvesi dr. (FTC)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

Ez a mérkőzés is 120 perces küzdelmet hozott, pedig azt lehetett volna gondolni, hogy a dánok nem okoznak fejfájást a magyaroknak. Nem í­gy történt.

A harmadik helyhez szükséges három magyar gól története:

A 12. percben a magyar csapat megszerezte a vezetést. Jobb oldali támadás végén Bene rálőtte a labdát, az visszapattant a védőkről, Bene—Albert— Bene összjáték után Bene a kifutó Nielsen alatt mintegy 8 m-ről a kapu közepébe lőtt.
1:1-es eredmény után a 107. percben újra megszerezte a vezetést a magyar csapat. Novák jó labdát adott Albertnak, a középcsatár a labdával a kapu felé fordult, a lövés előtti pillanatban azonban Larsen a 11-es ponton felvágta. A büntetőt Novák a kapu bal oldalába lőtte.
A 110. percben Larsen kézzel ütötte el a labdát a 16-os előtt. A szabadrúgásnak Novák állt neki, és nagyerejű lövése a nyolc védőből álló sorfal mellett a kapu jobb sarkába vágódott, 3:1.

A nagy magyar fölény ellenére nehezen született meg a győzelem. A második 45 percben például volt olyan időszak, amikor a dánok a félpályán sem tudtak túljutni. A hosszabbí­tásban összeroppant a dán betonfal.

Az utolsó harminc percben nagyszerűen játszott a magyar válogatott, és a közönség tapsa közben hagyta el a pályát.

A döntőben: Spanyolország— Szovjetunió 2:1 – í­gy a Nemzetek Európa Kupáját a két 2:1-es győzelmükkel a hazaiak nyerték.

Először volt válogatott Varga Zoltán.

Bővebben …

* * *

1964. augusztus 12., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG – JAPÁN 6:1 (Olimpia válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Katona(3), Bene, Szepesi, Suzuki (öngól)
Magyarország: Gelei (Tatabánya) — Novák (FTC), Orbán (Győr), Ihász (Vasas) — Nagy (MTK), Szepesi (Tatabánya) — Nagy Gy. (Bp. Honvéd), Varga (FTC), Bene (Ú. Dózsa), Dunai II (Pécs), Katona (Bp. Honvéd)
Csere: Szentmihályi (Vasas), Káposzta (Ú. Dózsa), Palotai (Győr), Komora (Bp. Honvéd)

Az olimpiára készülődő csapatokat 20 ezer néző buzdí­totta a Népstadionban. A magyar szurkolótábor sok gólt várt ezen az összecsapáson. Sokáig azonban csalódottan szemlélhették a játékot, mert a magyar támadósor nem boldogult ellenfelével szemben. Mi sem bizonyí­tja ezt jobban, mint az, hogy a magyar csatárok az első gólt a 65. percben érték el, azt is szabadrúgásból. Addig ugyanis csak a fedezet Szepesi tudott gólt elérni, a másik pedig öngólból esett…

* * *

1964. augusztus 19., Linz, MAGYAR OLIMPIAI VÁLOGATOTT – LINZER ASK 4:0 (Olimpiai válogatott mérkőzése)
Góllövők: Bene(3), Varga
Magyarország: Szentmihályi (Vasas) — Káposzta (Ú. Dózsa), Orbán (Győr), Ihász (Vasas) — Szepesi (Tatabánya), Orosz (FTC) — Nagy Gy. (Honvéd), Varga (FTC), Bene (Ú. Dózsa), Farkas (Vasas), Katona (Bp. Honvéd)
Csere: Gelei (Tatabánya), Novák (FTC), Nagy (MTK), Szepesi (Tatabánya), Palotai (Győr), Komora (Bp. Honvéd)

* * *

1964. szeptember 2., Székesfehérvár, MAGYARORSZÁG “U” – NDK “U” 1:1 (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Puskás
Magyarország: Varga (Vasas) — Formaggini (MTK), Csordás (Ú. Dózsa), Mester (Haladás) — Szűcs L. (Dorog), Szűcs A. (Bp. Honvéd) — Major (MTK), Szuromi (Dorog), Puskás (Vasas), Varsányi II (DVSC), Sikora (DVTK)
Cs: Oborzil (Egyetértés), Szekeres (Tatabánya)

A magyar csapat csak a 89. percben egyenlí­tett: Puskás 35 m-ről kapásból, fordulásból ballal óriási gólt lőtt a bal felső sarokba!

* * *

1964. szeptember 16., Budapest, Népstadion, MAGYAR OLIMPIAI VÁLOGATOTT – LINZER ASK 2:0 (Olimpiai válogatott mérkőzése)
Góllövők: Katona, Csernai
Magyarország: Gelei (Tatabánya) – Káposzta (Ú. Dózsa), Orbán (Győr), Ihász (Vasas) – Palotai (Győr), Szepesi (Tatabánya) – Nagy Gy. (Bp. Honvéd), Komora (Bp. Honvéd), Bene (Ú. Dózsa), Farkas (Vasas), Katona (Bp. Honvéd)
Csere: Szentmihályi (Vasas), Nagy I. (MTK), Nógrádi (Bp. Honvéd), Csernai (Tatabánya), Dunai II. (Pécsi Dózsa)

* * *

1964. szeptember 26., Tbiliszi, SZOVJETUNIÓ IFJ. – MAGYARORSZÁG IFJ. 5:1 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Kocsis (11-esből)
Magyarország: Hajdu (Kábel) — Légrádi (Pécsi D.), Krivicz (Ú. Dózsa), Bánkuti (BMTE) — Liebháber (Vasas), Konrád (Pécsi D.) — Ihász II.(Vasas), Kocsis (SZEAC), Németh M. (FTC), Tüske (Pécsi D.), Sashegyi (Egyetértés)
Csere: Schertzer (M. Pamut)

* * *

1964. szeptember 26., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG “U” – SZOVJETUNIÓ “U” 5:0 (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Varsányi II.(3), Tóth(2)
Magyarország: Varga (Vasas) — Kántor (MTK) Páncsics (FTC), Horváth (FTC) — Kanyó (FTC?), Vági (Honvéd) — Karába (Dorog), Szuromi (Dorog), Varsányi II. (DVSC), Tóth (Bp. Honvéd), Sikora (DVTK)
Csere: Csordás (Ú. Dózsa)

* * *

1964. szeptember 30., Tokió, MAGYARORSZÁG – JAPÁN 7:1 (Olimpiai válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Bene(3), Farkas(2), Komora, Katona
Magyarország: Gelei (Tatabánya) — Novák (FTC), Szepesi (Tatabánya), Ihász (Vasas) — Palotai (Győr), Nógrádi (Bp. Honvéd) — Farkas (Vasas), Varga (FTC), Bene (Ú. Dózsa), Komora (Bp. Honvéd), Katona (Bp. Honvéd)
Csere: Szentmihályi (Vasas)

* * *

1964. október 4., Bern, MAGYARORSZÁG – SVÁJC 2:0 (1:0)
vezette: Campanati (olasz)
Góllövők: Albert(2)
Magyarország: Tóth L. (ETO) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sárosi (Vasas) — Solymosi (Ú. Dózsa), Sipos (Bp. Honvéd) — Rákosi (FTC), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Puskás (Vasas), Fenyvesi dr. (FTC)
Csere: Fenyvesi dr. h. Pál II (Vasas)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

A két Albert gól története:

A 39. percben Göröcs adott labdát Albertnak, a középcsatár megiramodott a kapu felé, először Maffiolot cselezte ki, aztán kétszer is Tachellát, amikor a két hátvéd a földön feküdt, Albert a kimozduló kapus mellett jobbal, 7 méterről a jobb felső sarokba lőtte a labdát, 1:0.
A 84. percben az előrehúzódott Sipos, a bal oldalon Albertet ugratta ki, a csatár lekezelte a labdát, nem habozott, hanem 23 m-ről jobbal rávágta és a labda bombaként vágódott a bal felső sarokba, 2:0.

Foni dr. a svájci szövetségi edző í­gy nyilatkozott: — A mieinknek túlságosan nagy feladatot jelentett ez ellen a magyar csapat ellen a játék. Albert nagy egyéniség, kitűnő játékos azonban Sipos és Mészöly is.

Bővebben …

* * *

1964. október 7., Kavagucsi, MAGYAR OLIMPIAI VÁLOGATOTT – JAPÁN “B” 7:2 (Olimpiai válogatott mérkőzése)
Góllövők: Bene(3), Komora(2), Novák, Ihász
Magyarország: Gelei (Tatabánya) — Novák (FTC), Orbán (Győr), Ihász (Vasas) — Palotai (Győr), Szepesi (Tatabánya) — Farkas (Vasas), Varga (FTC), Bene (Ú. Dózsa), Komora (Bp. Honvéd), Katona (Bp. Honvéd)
Csere: Szentmihályi (Vasas), Nógrádi (Bp. Honvéd)

Ezzel a mérkőzéssel befejeződött az olimpiai felkészülés.

* * *

1964. október 10., Trencsén, CSEHSZLOVÁKIA “U” – MAGYARORSZÁG “U” 2:2 (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Páncsics(2)
Magyarország: Varga (Vasas) — Csordás (Ú. Dózsa), Páncsics (FTC), Horváth (FTC) — Kanyó (Bp. Honvéd), Vági (Bp. Honvéd) — Karába (Dorog), Szuromi (Dorog), Varsányi II. (DVSC), Tóth (Bp. Honvéd), Sikora (DVTK)
Csere: Formaggini (MTK), Takács (MTK)

* * *

1964. október 10., Ostrava, MAGYARORSZÁG “B” – CSEHSZLOVÁKIA “B” 2:0 (“B” válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Menczel(2)
Magyarország: Tamás (DVTK) — Kiss (Győr), Nagykaposi (DVSC), Juhos (Tatabánya) — Mathesz (Vasas), Máté (Győr) — Pál II. (Vasas), Nagy A. (Bp. Honvéd), Menczel (Tatabánya), Laczkó (MTK), Keglovich (Győr)
Csere: Kuharszky (Ú. Dózsa)

* * *

1964. október 11., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG IFJ. – CSEHSZLOVÁKIA IFJ. 1:0 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Tüske
Magyarország: Hajdu (Kábel) — Légrádi (Pécsi D.), Krivicz (Ú. Dózsa), Bánkuti (BMTE) — Liebháber (Vasas), Konrád (Pécsi D.) — Scherczer (M. Pamut), Kocsis (SZEAC), Karsai (MTK), Tüske (Pécsi D.), Lakics (Dorog)
Csere: Ihász II. (Vasas)

* * *

1964. október 11., Tokió, Nemzeti stadion, MAGYARORSZÁG – MAROKKÓ 6:0 (2:0) (Olimpia csoportmérkőzés – Olimpiai válogatott mérkőzése)
Góllövők: Bene(6)
Magyarország: Gelei (Tatabánya) – Novák (FTC), Orbán (Győr), Ihász (Vasas) – Palotai (Győr), Szepesi (Tatabánya) – Farkas (Vasas), Varga (FTC), Bene (Ú. Dózsa), Komora (Bp. Honvéd), Katona (Bp. Honvéd)
Szövetségi kapitány: Lakat Károly

Nagy tetszést aratott amikor a magyar együttes tagjai kezdés előtt – japán szokáshoz hí­ven — mély meghajlással üdvözölték a közönséget.
25 percen át kapkodó volt a magyar csapat játéka, helyzeteket ügyetlenkedtek el csatáraink, Novák még 11-est is kihagyott. Később egyre jobban belelendültek a mieink és szünet után már egész sok remek, ötletes támadás futott. Támadójátékunk Bene jóvoltából nagyon gólerőssé vált. Ő volt a mezőny legjobbja. Minden idegszálával gólra tört. Nagy tetszést aratott. A legszebb gólja az volt, amikor a 70. percben három védőt is kicselezett és ballal a jobb kapufa mellett a hálóba lőtte a labdát. Ez a harmadik gól volt, amelyet még három követett…

Bővebben …

* * *

Géczi István

Géczi István

1964. október 11., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG – CSEHSZLOVÁKIA 2:2 (1:1)
vezette: Zacsevics (jugoszláv)
Góllövők: Albert(2)
Magyarország: Tóth L. (ETO) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sárosi (Vasas) — Solymosi (Ú. Dózsa), Sipos (Bp. Honvéd) — Sándor (MTK), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC), Rákosi (FTC), Fenyvesi dr. (FTC)
Csere: Tóth L. h. Géczi (FTC)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

Az öltözőben egy öreg harcost ünnepeltek. Sándor Csikar állt az embergyűrű közepén, s egy kicsit nekipirosodva, gyanúsan fényes szemekkel fogadta a gratulációkat, jókí­vánságokat.
A 75. válogatottságát ünneplő Sándor Csikarnak az MTK elnöksége nevében Bakos Antal, a szurkolók nevében pedig Kovács Miklós virágcsokrot nyújtott át. Baróti szövetségi kapitánytól és játékostársaitól pedig egy nemzeti szí­nűre festett, aláí­rásokkal dí­szí­tett futball-labdát kapott a népszerű jobbszélső. És persze se szeri se száma azoknak a leveleknek, táviratoknak amelyeket a régi barátok — és ismeretlenek küldtek.

A Himnuszok eljátszása után a két kapitány Sándor és Pluskal zászlót cserélt, majd 65 ezer néző tapsa köszöntötte Csikart …
Sándor kitűnően játszott a mérkőzésen, a második gól előtt is ügyeskedett — lövése azonban Popluharról levágodott, amit azután Albert a kapu közepébe helyezett. Ezzel 2:1 -re vezettünk, de a csehszlovákok Tóth kapus hibájából kiegyenlí­tettek.

Először volt válogatott Géczi István.

Bővebben …

* * *

1964.október 15., Tokió, Omija stadion, MAGYARORSZÁG – JUGOSZLÁVIA 6:5 (5:4) (Olimpia csoportmérkőzés – Olimpiai válogatott mérkőzése)
Góllövők: Csernai(4), Bene, Farkas
Magyarország: Szentmihályi (Vasas) – Novák (FTC), Orbán (Győr), Ihász (Vasas) – Palotai (Győr), Nógrádi (Bp. Honvéd) – Farkas (Vasas), Csernai (Tatabánya), Bene (Ú. Dózsa), Komora (Bp. Honvéd), Katona (Bp. Honvéd)
Szövetségi kapitány: Lakat Károly

Mindkét együttes hátsó alakzata gyakran megingott és az ügyes, gyors, szemfüles csatárok sűrűn lőtték a gólokat is. Érthető, hogy a játék amely kombinációkban, ötletekben gazdag volt, tetszett a szurkolóknak. Egy-egy nagyszerű gól után felcsattant a taps. A magyar együttes többet támadott, általában irányí­totta a játékot, de ha a jugoszlávok kihasználják helyzeteiket, könnyen lehetett volna fordí­tott is az eredmény.

Bővebben …

* * *

1964. október 18., Jokohama, Micuzava stadion, MAGYARORSZÁG – ROMÁNIA 2:0 (1:0) (Olimpia negyeddöntő – Olimpiai válogatott mérkőzése)
Góllövők: Csernai(2)
Magyarország: Gelei (Tatabánya) – Novák (FTC), Orbán (Győr), Ihász (Vasas) – Palotai (Győr), Nógrádi (Bp. Honvéd) – Farkas (Vasas), Csernai (Tatabánya), Bene (Ú. Dózsa), Komora (Bp. Honvéd), Katona (Bp. Honvéd)
Szövetségi kapitány: Lakat Károly

Értékes, nagyszerű győzelmet aratott a magyar csapat és ezzel bejutott a legjobb négy közé! Csapatunk csaknem minden tekintetben felülmúlta a románokat. S, hogy győzelmünk mégsem volt nagyobb arányú az elsősorban annak tulajdoní­tható, hogy Csernai és Bene nem játszott túlságosan meggyőzően. Ezúttal Gelei szerzett jelentős érdemeket a győzelemben. 1:0-nál, sorsdöntő időszakban kivédett egy 11-est!

Bővebben …

* * *

1964. október 20., Jokohama, Micuzava stadion, MAGYARORSZÁG – EGYESÜLT ARAB KÖZTÁRSASÁG 6:0(3:0) (Olimpia elődöntő – Olimpiai válogatott mérkőzése)
Góllövők: Bene(4), Komora(2)
Magyarország: Szentmihályi (Vasas) – Novák (FTC), Orbán (Győr), Ihász (Vasas) – Palotai (Győr), Nógrádi (Bp. Honvéd) – Farkas (Vasas), Csernai (Tatabánya), Bene (Ú. Dózsa), Komora (Bp. Honvéd), Katona (Bp. Honvéd)
Szövetségi kapitány: Lakat Károly

Amint erre számí­tani lehetett a magyar csapat biztosan vette az elődöntő akadályát, és nagyarányú győzelemmel könnyedén harcolta ki a döntőbe jutást. Az egyiptomiak nem tudtak ellenállni a magyar csatársor időnként parádésan szellemes játékának.
Bene ekkor már 11 gólos volt, de a döntőben „kikerekí­tette” egy tucatra …

Bővebben …

* * *

1964. október 23., Tokió, Nemzeti stadion, MAGYARORSZÁG – CSEHSZLOVÁKIA 2:1 (0:0) (Olimpiai döntő – Olimpiai válogatott mérkőzése)
Góllövők: Weiss (öngól), Bene
Magyarország: Szentmihályi (Vasas) – Novák (FTC), Orbán (Győr), Ihász (Vasas) – Nógrádi (Bp. Honvéd), Szepesi (Tatabánya) – Farkas (Vasas), Csernai (Tatabánya), Bene (Ú. Dózsa), Komora (Bp. Honvéd), Katona (Bp. Honvéd)
Szövetségi kapitány: Lakat Károly

A döntőn sem talált legyőzőre válogatottunk! Az utolsó állomás is olyan volt, mint az eddigi. Sikeres! Végig a mieink irányí­tották a játékot, sokkal többet támadtak, fölényük egy-egy rövid időszakban nyomasztó volt. A helyzeteket azonban nem sikerült kihasználniok és ez volt az oka annak, hogy a mérkőzés kimenetele a játékidő nagyobbik részében kétséges volt. 2:0 után úgy látszott, hogy újabb gólt érünk el, 2:1 után viszont kapkodott a csapat, de a játékosok töretlen harci szelleme átsegí­tette a magyar együttest az izgalmakban bővelkedő hajrán. Amikor a játékvezető a mérkőzés végét jelezte a magyar játékosok boldogan borultak egymás nyakába. Tizenkét év után ismét olimpiai elsőséghez jutott a magyar labdarúgás. A tokiói olimpián pedig megszületett a tizedik magyar aranyérem!

Bővebben a mérkőzésről és az olimpiáról …

* * *

1964. október 25., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG IFJ. – JUGOSZLÁVIA IFJ. 1:1 (Ifjúsági válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Lakics
Magyarország: Hajdu (Kábel) — Légrádi (Pécsi D.), Krivicz (Ú. Dózsa), Solymosi II. (MTK) — Liebháber (Vasas), Konrád (Pécsi D.) — Scherczer (M. Pamut), Kocsis (SZEAC), Németh M. (FTC), Tüske (Pécsi D.), Lakics (Dorog)
Csere: Ihász II. (Vasas)

* * *

1964. október 25., Szabadka, JUGOSZLÁVIA “U” – MAGYARORSZÁG “U” 2:1 (Utánpótlás válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Szuromi
Magyarország: Varga (Vasas) — Szűcs (MTK), Páncsics (FTC), Horváth (FTC) — Kanyó (Bp. Honvéd), Vági (Bp. Honvéd) — Szuromi (Dorog), Takács (MTK), Varsányi II. (DVSC), Tóth (Bp. Honvéd), Sikora (DVTK)
Csere: Formaggini (MTK)

Varga 0:1-es állásnál egy 11-est kivédett. Néhány perc múlva Szuromi közelről egyenlí­tett, de a győztes gólt a hazaiak szerezték.

* * *

1964. október 25., Eszék, MAGYARORSZÁG “B” – JUGOSZLÁVIA “B” 1:0 (“B” válogatottak mérkőzése)
Góllövők: Kuti
Magyarország: Tamás (DVTK) — Jenei (MTK), Nagykaposi (DVSC), Juhos (Tatabánya) — Menczel (Tatabánya), Máté (Győr) — Pál II. (Vasas), Kuharszky (Ú. Dózsa), Kuti (MTK), Korsós (Győr), Keglovich (Győr)
Csere: Laczkó (MTK)

A küzdelmes mérkőzésen előbb a jugoszlávok, majd a mieink is kihagytak egy tizenegyest…

* * *

1964. október 25., Budapest, Népstadion, MAGYARORSZÁG – JUGOSZLÁVIA 2:1 (2:0)
vezette: Stoll (osztrák)
Góllövők: Albert(2)
Magyarország: Tóth L. (ETO) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sárosi (Vasas) — Mathesz (Vasas), Solymosi (Ú. Dózsa) — Nagy A. (Bp. Honvéd), Göröcs (Ú. Dózsa), Albert (FTC),  Rákosi (FTC), Fenyvesi dr. (FTC)
Csere: Tóth L. h. Géczi (FTC), Albert h. Puskás (Vasas)
Szövetségi kapitány: Baróti Lajos

Csapatjátékunk csak 2:0 után volt megnyugtató. Addig elsősorban Albert megmozdulásai jelentették a gólveszélyt, végül ezúttal is a középcsatár nagyszerű góljai döntötték el a mérkőzést. Rajta kí­vül leginkább Mészöly játéka emelkedett ki, sokszor szerelt gólveszélyes helyzetben. Válogatott csapatunk végül is odaadó, lelkes, tervszerűbb és fegyelmezettebb csapatjátékkal és értékes győzelemmel zárta az 1964-es évet.

Bővebben …

1964-ben Varga Zoltán és Géczi István öltötte magára a válogatott cí­meres mezét újonnan a Ferencvárosból.

(Rejtő László, Lukács László és Szepesi György í­rásainak valamint Nagy Béla és Budai Miklós adatgyűjtésének felhasználásával)

2 hozzászólás a(z) 1964 – EB bronzérem és olimpiai bajnoki cí­m bejegyzéshez

  • Találtam egy eddig nem ismert meccset!

    “München 1860—Magyarország 1:2 (1:0). Kedden éjjel, a Párizsból Bécsbe tartó magyar labdarúgó-válogatott Münchenben edzőmérkőzésen szerepelt. A találkozó során szóhoz jutott a portyán tartózkodó valamennyi játékos. A győztesek góljait Tichy és Rákosi szerezték. ”

    Forrás:
    library.hungaricana.hu/hu/view/UjSzo_1964_04/?pg=213&layout=s (Új Szó, 1964. 04. 30.)
    Ezek szerint csapatunk Párizsból München érintésével ment Bécsbe, ahol vasárnap játszottunk …

    • Ja, és közben a “B” (olimpiai) válogatott Spanyolországban nyert olimpiai selejtezőt … csak meg kell nézni AZT az összeállí­tást … Legalább 22 akkori európai ország (az akkori 33-ból) kapásból elfogadta volna “A”-válogatottnak … gazdagok voltunk, tudtunk futballozni … klasszis játékosok tömege “hemzsegett” sokszor még 2-3. osztályú meccseken is … elhiszi még valaki???

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ