1964.IV.25. EB selejtező, Franciaország – Magyarország 1:3

1964. április 25. FRANCIAORSZÁG—MAGYARORSZÁG 1:3 (0:2) Nemzetek Európa Kupája
Párizs, 40 000 néző, vezette: Jonni (olasz)
Góllövő: Cossou (73.) ill. Albert (14.), Tichy (16., 69.)
Franciaország: Bernard — Casolari, Artelesa, Chorda — Michelin, Muller — Lech, Bonnel, Combin, Herbin, Cossou
Magyarország: Szentmihályi (Vasas) — Mátrai (FTC), Mészöly (Vasas), Sárosi (Vasas) — Nagy I (MTK), Sipos (Bp. Honvéd) — Göröcs (Ú. Dózsa), Rákosi (FTC), Albert (FTC), Tichy (Bp. Honvéd), Fenyvesi dr. (FTC)

Olimpiai válogatottak mérkőzése:

Népstadion, Magyarország – Lengyelország 5:4

2 hozzászólás a(z) 1964.IV.25. EB selejtező, Franciaország – Magyarország 1:3 bejegyzéshez

 • “A vasárnapi párizsi sajtó tele van a győztes magyar csapat dicséretével. Az újságí­rók nem tagadják, hogy francia győzelmet vártak. Ennél a feltevésnél bizonyára abból a tényből Indultak ki, hogy a gall futball nemzeti tizenegye a legutóbb 5:2 arányban győzött Anglia ellen és ez nyitotta meg számára az utat a Nemzetek Európa Kupájának legjobb nyolc együttese közé. Tárgyilagosan le kell szögeznünk, hogy ezúttal a csupa legfelsőbb fokon elhangzott dicséret nem a hazaiak mentegetődzése akar tenni. A francia szövetségi kapitány például nem akart hinni a szemeinek. Kitűnő véleménnyel van a magyar csapatról és kijelentése szerint rossz rágondolni, mi lett volna akkor, ha Albert és Tichy mellett még két vérbeli szélső is erősí­ti a magyar őtősfogatot. A szakértőket különösen az lepte meg, hogy a máskor eléggé bizonytalan védelem és a rapszodikusan működő fedezetpár hibátlanul látta el jeladatát. Ráadásul Albert és Tichy annyira önzetlenül játszott és úgy megértette egyik a másik elgondolását, mint eddig talán még soha. Kijut az elismerésből a fáradhatatlan Rákosinak, a kényszerpihenő után újra remekelt Sí­posnak és még a legszigorúbb mérce szerint sem találnak kimondottan gyenge pontot Baróti csapatában. ”

  Forrás:
  library.hungaricana.hu/hu/view/UjSzo_1964_04/?pg=201&layout=s (Új Szó 1964. 04. 28.)

 • “Biztos magyar győzelem Párizsban
  Franciaország—Magyarország 1:3 (0:2)
  A párizsi Colombes stadionban mintegy 50 000 néző előtt Jonni olasz játékvezető sí­pjelére a két csapat a jelzett felállí­tásban vette fel a küzdelmet, tehát Franciaország: Bemard — Catuluri, Artelesa, Chorda — Michelin, Muller — Ircli, Bonnel, Combin, Herbin, Cossou, Magyarország: Szentmihályi — Mátrai, Mészöly, Sárosi — Nagy, Sí­pos, Göröcs, Rákosi, Albert, Tichy, dr. Fenyvesi.
  A franciák kezdték a Játékot. Elsőnek Lech veszélyeztetett, de lökése kapu mellé szállt. Az első nagy helyzet a Real játékosa, Muller előtt adódott, de lövését Szentmihályi biztosan védte. Utána Mészöly jó érzékkel szerelve Combint. Az 5. percben Göröcs került lövőhelyzetbe, de Bemard védett. Három perc múlva Göröcs hosszan szöktette magát. Tichy a 10. percben a kapu mellé lőtt. A magyar csapat erősí­tette az iramot. A 15. percben Tichy remek akciót indí­tott. Nagyszerű átadását Albert nagy nyugalommal lőtte a hálóba Alig ült el a meglepetés moraja, amí­kor a változatosság kedvéért Tichy kapott jó labdát és ő sem hibázott. Ezután a magyar csapat lassí­totta a játékot, de főleg az ellenfél térfelén. Egy-egy Bonnel és Tichy lövés kerülte el a kaput. A magyar kapu előtt Igazán parázs helyzet a 31. percben adódott, amikor a 16 osŠ•ól
  rúghattak szabadrúgást a franciák. Combin nagy lövése lepattant a sorfalról és Mészöly menteni tudott. A franciák egyre gyakrabban látogattak el Szentmihályi kapuja elé, de egyelőre a magyar védelem nagyon biztosan állt a lábán. A 37. percben Jonni lesről engedte el Combint, de ennek lövését Szentmihályi kiütötte. A 40. percben Fenyvesi szépen futott el, de lövése a kapu mellé jutott. A 42. percben újra a 16-osról végezhetett szabadrúgást a francia csapat. Muller lövése kapu mellé szállt. Több esemény szünetig már nem is akadt.
  Amint az várható volt, a második félidő elején nagy lendülettel kezdett a hazai csapat. Mégis a magyarok veszélyeztettek először. Albert jól ugrott ki, de lövése ha kevéssel is, de elkerülte a jobb alsó sarkot. A 48. percben Göröcs jó beadását Tichy átvette, de lövését Bemard biztosan hárí­totta. A 43. percben egy szép támadás befejezéseképpen Combin az 5-ösről ollózva alig lőtt Szentmihályi kapuja fölé. Fokozódott a francia nyomás. Már-már úgy látszott, hogy sikerrel is jár. Szentmihályi Combin fejesénél verve volt, de a kapufa mentett. A magyar védelem ismét magára talált. Rákosi újra meg újra előre lendí­tette a csatársort és Naggyal néhányszor szenzációsan váltva készí­tette elő a jó helyzeteket. Feltűnt, hogy Göröcs eléggé félénken játszott és a közelharcokból rendszerint nem került ki győztesen. Annál inkább Albert, aki nagyszerűen irányí­tott és higgadtan kezelte a labdát. A 70. percben Rákosi a jobbszélen viharzott el és mintaszerű beadása nyomán Tichy már harmadszor juttatta a labdát a francia kapuba. Egy perc múlva szöglethez jutott a francia csapat. Muller remekül í­velte, az egyik francia játékos valósággal letaglózta Szentmihályit, aki a halóba esett és Combin akadálytalanul fejelhette a magyar kapuba a szépí­tő gólt. Szentmihályi megsérült, de néhány percnyi ápolás után folytatni tudta a játékot. Ezután a magyar csapat Iskolajátékba kezdett. A fedezetek és a csatárok a francia térfélen adogattak és néha valósággal percekig nem adták ki birtokukból a labdát. A közönségnek tetszett a játék. A 78. percben a nagyszerűen elfutó Fenyvesi lövése a felső kapufáról pattant Bemard kapus kezébe. Még egyszer kí­nálkozott jó helyzet a magyar csatárok előtt, de Göröcs jól eltalált lövését a francia kapus védeni tudta.
  A magyar csapatot már régen láttuk ilyen higgadtan, okosan és jól játszani Győzelme az ésszerű taktika diadala volt. Úgyszólván nem akadt gyenge pont a csapatban. Mégis meg kell emlí­tenünk, hogy Nagy, Rákosi, Albert és Tichy játéka még í­gy is a kiváló átlag fölé emelkedett. Mészöly és Sí­pos felváltva, nagyszerűen tartották sakkban a nagyhí­rű Combint.
  A franciáknál Muller volt a motor. Támadó felfogásban játszott. Kí­vüle még Herbin, Combin és Chorda játszott jól. A hazalak felfogását dicséret illeti, mert annak ellenére, hogy a játékvezető megengedte a kemény játékot, nem ragadtatták magukat durvaságra.
  Jonni a hazalaknak többet megengedett, de csupán Szentmihályi ellökése utáni í­télete tért el különösebben a szabályoktól.

  In: library.hungaricana.hu/hu/view/UjSzo_1964_04/?pg=191&layout=s (Új Szó 1964. 04. 26.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
11.28.18:00 M4Sport
12.04. 15:30 m4 Sport
EL-csoportkör 12.09. 21:00 M4 Sport
12.12. 16:30 m4 Sport
12.18. 14:45 m4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ