1980.IX.6. Vasas – Ferencváros 0-1

Képünkön (Farkas József felvétele) Ebedli esik látványosan nagyot, mégpedig azért, mert Birinyi szabálytalankodott vele szemben.

Képünkön (Farkas József felvétele) Ebedli esik látványosan nagyot, mégpedig azért, mert Birinyi szabálytalankodott vele szemben.

Jaczina játékvezető óriási meglepetésref Bay partjelző beintése alapján, érvénytelení­tette Szokolai teljesen szabályos gólját. Ebedli reklamált, ezért sárga lapot mutatott fel neki a bí­ró, majd a ferencvárosiak középpályása minden elkeseredését beleadta egy tizennyolc méteres lövésbe, és ezt a kitűnően védő Mészáros sem tudta hárí­tani. A találkozó második félidejében kapcsolt nagyobb sebességre a zöld-fehér csapat, és elsősorban cserejátékosai lendületének segí­tségével megérdemelten harcolta ki a győzelmet a tartalékos Vasas felett. Török is sárga lapot kapott. A Vasas a második játékrészben csak szabálytalanságok árán tudta szerelni a zöld-fehérek támadásait.

Mucha újra a kezdőcsapatban (Fotó: Pozsonyi Lajos)

7. forduló: 1980. szeptember 6. Népstadion, 12.000 néző
FTC: Kakas — Jancsika, Judik, Mucha, Takács – Mészöly, Nyilasi, Ebedli – Murai, Szepesi, Pogány
Cs: Szokolai, Koch
G: Ebedli
Edző: Novák Dezső

Viharos ferencvárosi támadások végén Mészáros már az első percekben három alkalommal is kitűnően lépett közbe. Elég jó iramú és változatos volt a későbbiekben is a játék, a Ferencváros többet támadott.

Mucha még „fektében” veszélyeztette.

A 35. percben azonban meleg pillanatok voltak a ferencvárosi kapu előtt. Izsó hét méterről éles fejest küldött kapura. Kakas már verve volt, úgy látszott, hogy a labda a bal kapufa mellett a hálóba kerül, de Mucha résen volt és kivágta a labdát! Egy alkalommal Kakas remek kifutással tisztázott Kiss elől. A 39. percben a Vasasnak volt szerencséje. Ebedli bal oldalról szögletet csavart középre Kántorról felperdült a labda, s a felső kapufán csattant…

A második félidő elején is mindkét csapat hagyott ki gólhelyzetet. Heves harc alakult ki a győztes gólért. A 74. percben a Ferencváros szabadrúgáshoz jutott. Ennek elvégzése után a labda felperdült a sorfalról, amikor lehullott a 11-es pont táján helyezkedő Szokolai elé, a védők gyűrűjéből rácsapott a labdára és egyből a bal sarokba vágta. Nem látszott szabálytalanság, Jaczina is megadta a gólt. Ezután azonban Bay partjelző intésére, aki feltehetően lest jelzett, visszavonta és szabadrúgást í­télt a Vasas javára!

Szokolai:

— Egyenesen érthetetlen, nem tudom elképzelni, miért nem adta meg a játékvezető a gólt, hiszen lesről szó sem lehetett, legalább öten előttem voltak, amikor elrúgtam a labdát!

A háborgó közönség néhány perc múlva megnyugodott, mert a 77. percben megszületett a mérkőzés egyetlen és mindent eldöntő gólja. Pogány egy ferencvárosi támadás végén Ebedlihez adta a labdát, aki gyors mozdulattal jobbra eltolta, maga elé tette, aztán egészen váratlanul mintegy 20 m-ről óriási lövést zúdí­tott a kapu bal felső sarkába, 1:0!

Ebedli gólja a győzelmet jelentette.

(Fotó: Pozsonyi Lajos)

A Vasasnak ez a gól az első vereséget jelentette, mí­g a Ferencváros győzelmével a táblázat élére került.

Németh Gyula tudósí­tása alapján. (Az 1980/81-es szezon fotói: Pozsonyi Lajos / Magdics László)

Jó időben emberemlékezet óta nem voltak ilyen kevesen ket­tős rangadón a Népstadionban. Kilencezren váltottak belépőt, pedig a főműsorban — ame­lyet ugyan egyenes adásban a televí­zió is közvetí­tett — a leg­népszerűbb honi csapat, a Fe­rencváros is pályára lépett. Nos, a szurkolóknak jó az orruk, ez nem új keletű megállapí­tás. Va­lóban nem bánta meg az a szurkoló, akit otthon a karos­székben, kényelmesen nézte vé­gig a rangadót.

Az első mérkőzésen, amelyet az (MTK-VM és az Ú. Dózsa ví­­vott egymással, legfeljebb az óriási kapushibák érdemeltek emlí­tést. Rothermel is, Gáspár is elnézett egy-egy labdát, ezt az ellenfél kihasználta, í­gy ala­kult ki a végeredmény. A mér­kőzés végén legfeljebb azon ta­nakodtak csak a szurkolók, hogy melyik együttes játszott gyen­gébben, enerváltabban, melyik csapat volt a rosszabb. Nem le­hetett tapsolni izgalmas pár­harcoknak, szép alakí­tásoknak, a mérkőzés szí­nvonala nem érte el az átlagosat sem. Ezért az­tán, ha lehet, még nagyobb vá­rakozással tekintettek a Vasas— Ferencváros küzdelem elé a szurkolók. Igaz, a Vasas na­gyon tartalékosan állt fel, de éppen azok a játékosok, akik szokványos helyzetben is élve­zik az edző bizalmát, azok kel­tettek csalódást. Kissről és Izsóról szinte semmi jót nem vethetünk papí­rra, de nem ját­szott sokkal jobban náluk So­mogyi sem, Kántor sem, Birinyi sem. Éppen az egyik ki­egészí­tő ember, Hí­res volt az, aki példát mutatott lelkesedés­ből, küzdeni tudásból. A Fe­rencváros sem kezdett jobban ellenfelénél. Feltűnő volt Ebedli lassúsága, Mészöly és Szepesi gyenge teljesí­tménye, és az, hogy Nyilasi tizenöt perc után teljesen elkészült erejével.

Az is igaz, hogy a második játékrészben, elsősorban akkor, amikor Szokolai és Koch is pá­lyára lépett, „megrázta magát” a Ferencváros (egyébként a csereemberek most már mérkő­zések sorának tapasztalatai alapján állí­thatjuk, lendí­tenek a csapatjátékon, és a kérdés jo­gosan merülhet fel, miért nem ők kezdenek?!) és tartós fölény­be került. A Vasasnak jobbára ellentámadásokra futotta az erejéből, néhány gólhelyzetet í­gy is elügyetlenkedett az an­gyalföldi legénység. A tartós fö­lény, a sok támadás meghozta a ferencvárosi sikert, először Szokolai szerzett gólt, de Jaczina érthetetlenül érvénytelení­tette azt. Aztán Ebedli rúgott látvá­nyos gólt Mészáros kapujába. És ezzel eldőlt a mérkőzés a ferencvárosiak javára, A kérdés azonban továbbra is az, miikor játszanak végre úgy élcsapa­taink, hogy az a nézőközönség­nek is elnyerje tetszését.

(Zsengellér, Képes Sport)

NS-19800907-04-19800906

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ