1991.IV.3. EB selejtező, Ciprus – Magyarország 0:2

Helyi idő szerint késő délután kezdődött el az A-válogatottak Európa-bajnoki selejtezője. Ciprus második legnagyobb városának futballrajongói valószí­nűleg tudták, hogy csapatukra nem vár fényes jövő, hiszen mindössze kétezren látogattak a limassoli stadionba.

Európa-bajnoki selejtező, 3. csoport:

Ciprus – Magyarország 0:2 (0:2)
Limassol, 2.000 néző, V: Knapl (osztrák)

Ciprus: Marangosz – G. Konsztantinu, Jangudakisz, Joannu, K. Konsztantinu – Szavva (Szotiriu 85.), Nikolau, Pittasz (Kasszianosz 76.), Hrisztofi – Tszolakisz, Szavvidisz

Magyarország: Petry – Disztl L. – Nagy T., Limperger – Mónos, Bognár, Lőrincz, Szalma – Kiprich, Fischer (Marozsán 74.), Kovács K.

Gól: Szalma (17. p.), Kiprich (42.)
Sárga lap: Tszolakisz (84.) illetve Kiprich (90.)

Az első negyedórában a hazaiak próbáltak ijesztgetni, Tszolakisznak volt is egy szép szólója, szerencsére egy méterrel Petry kapuja mellé durrantott. A 13. percben Szavvidisz forgatta meg Limpergert, de az alapvonalról beí­velt labdáját Petry kifogástalanul ölelte magához. Négy perc múlva Mónos beindult, és az egész első félidőben gyakorlatilag az ő jobboldali lefutásai, és beadásai jelentettek feledhetetlen élményt. Ennél az esetnél Fischerhez továbbí­tott, aki trükkösen Szalmát játszotta meg, és a tatabányai középpályás 15 méterről a kapu baloldalán talált rést (0:1). A 23. percben ismét Mónos viharzott el a jobboldalon, középre adott, Kovács elől K. Konsztantinu szögletre mentett. Olykor egyoldalú játék folyt a magyarok jóvoltából, főként azért, mert az AEK Athénban játszó Szavvidiszt Limperger kiválóan ellenőrizte, a középpályás szervező Szavvát pedig Lőrincz figyelte élénken. Nyugodt hangnemben kombinált a magyar válogatott, Ciprus olykor egyértelmű védekezésre kényszerült. A 38. percben Bognár 23 méteres szabadrúgását Marangosz ujjheggyel tolta a léc fölé, majd három perccel a lefújás előtt Disztl indí­totta Mónost, a Belgiumban játszó légiós pontos beadását Kiprich ügyesen sodorta jobb belsővel a jobb alsó sarokba, úgy, hogy Marangosznak nem maradt ideje eszmélni (0:2).

A szünetben valamiképpen lélegzethez juthattak a hazaiak, mert az első félidőben próbált koreográfia szellemében tüzes rohamokkal nyitottak. Más kérdés, hogy ezekből jószerével semmi veszély nem fakadt, bár egyszer-kétszer az igazán ,,munkán kí­vül,, lévő Petry kapus egy-két beadásnak alászaladt. A másik oldalon viszont Kiprich és Kovács ügyes cselsorozatai okoztak galibát, nem egyszer Marangosz kapus csak közeli szemlélő volt. A 65. percben Limperger harcosan az alapvonalig verekedte magát, baloldali beadását Fischer az ötösről, nagy helyzetben fölé fejelte. Három perc múlva az egész limassoli futballdélután legszebb akcióját vezették a magyarok. Kovács játszotta meg félmagasan Fischert, aki ,,dopplerrel,, visszapattintotta azt az Auxerre légiósa elé, és a bajuszos csatár 12 méterről centiméterekkel bombázott a kapufa mellé. A hazai legénység egyre inkább kondí­cióhiánnyal küszködött, csak amúgy, tessék-lássék szövögették akcióikat. így azután nem csoda, hogy a tempóból a második félidőben jelentősen visszavevő magyar válogatott is csak az előny tartására rendezkedett be.

A limassoli 90 perc után végképp elmondható, hogy Mészöly Kálmán szövetségi kapitány több mint í­géretes kollektí­vát épí­t makacs kitartással, és egyre sikeresebben. Igaz, Ciprus ellen amolyan kötelező győzelemre készültek a magyarok, de emlékeztetőül; a sportág történetében nem mindig volt ez í­gy. Hiszen az 1984-es világbajnoki, majd az 1987-es Európa-bajnoki selejtezőn is csak csikorogva jutott túl a magyar legénység – alkalmanként egy-egy gól különbséggel – a szigetországiak felett. Ezúttal példamutatóan higgadt, olykor óramű precizitású, taktikailag kifogástalanul felépí­tett 45 perccel rukkoltak elő Bognárék, aminek az amúgyis védekező alapállású Ciprus nem tudott ellenállni. A ciprusi ékeket magabiztosan kapcsolták ki a magyar védők, í­gy hát volt mód arra, hogy az első játékrészben Mónos megállí­thatatlanul száguldozzon a jobboldalon. Elsősorban az ő érdeme, hogy beadásai után Marangosznak kétszer is maga mögé kellett nyúlnia. A fordulást követő negyedórában Ciprus úgy-ahogy felbátorodott, ám a hazaiak támadásaiban kevés volt az átgondoltság, pedig a mai futballban egyénieskedő módon nem lehet megtörni egy szervezett védelmet. A magyarok kiváló csapatjátéka biztos győzelmet hozott, és ha a második játékrészben adósak is maradtak a vendégek a szemet gyönyörködtető játékkal, azért egy Európa-bajnoki selejtezőn nem a csillogás számí­t, hanem a megnyugtató győzelem.

A két nemzet egymás közötti felmérőin eddig mind a hat mérkőzés magyar győzelemmel végződött. Külön örömteli, hogy negyedik kontinensbajnoki összecsapása után is veretlen maradt a magyar válogatott, amely kétségkí­vül bizakodva várhatja az újabb, a szerdainál sokkal megerőltetőbb csatát, hiszen április 17-én, a Népstadionban a Szovjetunió lesz az ellenfél.

A győztes együttesből – futómennyiség tekintetében mindenki jelesre vizsgázott – kiemelkedett Mónos és Szalma (pedig hányszor hányták Mészöly szemére az ő szerepeltetésüket…), Bognár is ügyesen karmesterkedett, Kiprich pedig végre igazán kiforrott tudású csatárnak vallhatja magát. Nemhiába mondta a találkozó előtt, hogy a múlt heti, a spanyolok elleni, santanderi győztes válogatott barátságos találkozó után szerinte most már sorozatban olyan eredményeket produkálnak, amire mindenki felkapja a fejét.

A csoport állása:

1. Magyarország 4 2 2 – 7- 3 6 pont
2. Olaszország 3 1 2 – 5- 1 4
3. Szovjetunió 2 1 1 – 2- 0 3
4. Norvégia 3 1 1 1 3- 2 3
5. Ciprus 4 – – 4 2-13 0

A mérkőzés utáni vélemények:

Mészöly Kálmán, szövetségi kapitány: – Már kedden is éreztettem, hogy szégyellném magam, ha akár csak egy pontot is veszí­tenénk. Az ilyen tí­pusú találkozókon nem elsősorban a mutatott forma, inkább az eredményesség számí­t, bár szerintem az első félidőben olykor nagyon magabiztosan ,,szorongattuk,, a hazaiakat.

Dr. Laczkó Mihály, az MLSZ elnöke: – Számomra talán a hajrában kicsit fáradtnak tűnt a magyar csapat, de a két pont az két pont, hiszem, a Népstadionban nagyon sokan lesznek a Szovjetunió elleni selejtezőnkön.

Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára: – Csodaszép két napon vagyunk túl, az olimpiai válogatott, az ifjúsági együttes és az ,,A,, legénység is gólokat lőtt, a három összecsapáson viszont egyet sem kaptunk. Szeretném, ha a szovjetekkel ví­vandó találkozó után hasonlóan elégedettek lehetnénk.

Panikosz Jakovu, ciprusi szövetségi kapitány: – A norvégoktól hármat, az olaszoktól négyet kaptunk a most folyó Európa-bajnoki selejtezőkön, ehhez képest – bár ez nem boldogí­t – most jóval kisebb különbségű vereséget szenvedtünk. Mészölyt már a tavaly októberi budapesti találkozó után is jelentős tudású szakvezetőnek tituláltam, és ezt nem udvariasságból tettem.

Kovács Kálmán: – Tartom a véleményem, bár hat pontunk van, számomra továbbra is csak a harmadik hely tűnik elérhetőnek a csoportban. De hadd fűzzem hozzá, ezt lassan már csak kabalából mondom.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
09.22.20:00 M4 Sport
09.26. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 09.30. 21:00 M4 Sport
10.03. 17:00 m4 Sport
10.16. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 10.19. 16:30 M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ