1993.III.7. Japán – Magyarország 0:1

A magyar labdarugó válogatott győzelemmel kezdte szereplését a Kirin Kupán: a Fukuokában megrendezett mérkőzésen 1:0-ra nyert Kiprich góljával a házigazda Japán ellen.

Az AP hí­rügynökség jelentése szerint az első félidőben mindkét csapat öt-öt kapuralövéssel próbálkozott, fordulás után a magyarok ötször, a hazaiak pedig négyszer vették célba a kaput. A gólt a 47. percben a Hollandiában szereplő Kiprich lőtte Détári átadásából. A vendégek vezetése után Katsuyának volt egy í­géretes fejese, de célt tévesztett.

A tornán még az amerikaiak vesznek részt, ők szerdán játszanak a magyarokkal, vasárnap pedig a japánokkal.

Japán – Magyarország 0:1 (0:0)
Fukuoka, 30 000 néző, V: Majid (amerikai)

Japán: Maekawa – Horiike, Katsuya, Ihara, Tsunami – Moriyasu, Kitazawa (Kurosaki 82.), Yoshida, Fukuda – Takagi (Nakayama 77.), Miura

Magyarország: Brockhauser – Telek – Nagy, Csábi – Fodor (Pisont 75.), Détári, Lőrincz, Márton, Duró – Kiprich (Balog T. 80.), Kovács K.

Gól: Kiprich (47.)
Sárga lap: Kitazawa (60. p.), illetve Lőrincz (32.), Kovács (63.)

Hat percnek kellett eltelnie ahhoz, hogy a magyarok eljussanak az ellenfél kapujáig: az újonc Csábi hatalmas bedobása okozott zavart a japánok ötösén belül. Rögtön utána Csábi tálalta Détári elé a labdát, a 11 méterről leadott lövés a hazai kapus testéről pattant ki. Az első félórában ez volt az egyetlen látványos, tervszerűen kidolgozottnak tűnő támadás, amúgy mindkét oldalon kapkodtak a játékosok. A 8. percben a felfutó Nagy lövése tévesztett célt, mí­g a másik oldalon a vendéglátók egyik legnépszerűbb játékosa, Miura bombázott a kapu fölé. Jellemző, hogy a szinte minden labdaérintésre fellelkesülő közönségnek ebben az időszakban az okozta a legnagyobb örömöt, amikor Maekawa egy alkalommal a magyarok tizenhatosáig rugta ki a labdát. A 17. percben ismét Détári előtt adódott lehetőség, de a japánok kapusa felszedte előle a labdát. Ebben az időszakban mindkét oldalon sok hiba csúszott az összjátékba. A 32. percben Lőrincz sárga lapot kapott – nem is annyira kemény belépője miatt, hanem azért, mert vitába keveredett az amerikai bí­róval. A félidő hajrájában nagy gólszerzési lehetőséget szalasztottak el a japánok: Fukuda a félpályáról indulva mindenkit átjátszott, egyedül törhetett kapura, már csak Brockhauserrel állt szemben, ám Telek beérte, s ki tudta pöckölni előle a labdát.

A 47. percben született a mérkőzés egyetlen találata: Kiprichtől indult a támadás, Détári visszajátszotta a labdát a védők mögül kibújó Feyenoord-csatárnak, aki ballal, 7 méterről a kapu jobb alsó sarkába helyezett (0:1). A gól után feljavult a játék, az 52. percben egyenlí­thettek volna a japánok: Kitazawa testéről pattant a labda a kapu felé, ám a gólvonalon álló Kiprichnek sikerült szögletre mentenie. Nem sokkal később Csábi beadását Détári lőtte kapura, a labda alig kerülte el a bal alsó sarkot. A 63. percben Kovács Kálmán sárga lapot kapott, mert sí­pszó után elrugta a labdát. A későbbiekben a halvány napot kifogó Kovács előtt adódott két helyzet is, előbb kapu fölé lőtt, majd a kapus kezébe emelte a labdát. A 75. percben Fodor helyére Pisont állt be, majd öt perccel később a lábát fájlaló Kiprichet Balog váltotta fel.

A mérkőzést követő sajtóértekezleten a holland Johan Ooft, a japánok szövetségi kapitánya amiatt sajnálkozott, hogy a két kí­nálkozó helyzet egyikét sem használták ki. Szerinte magas szinten ez megengedhetetlen. A vendégek játékát igen jónak értékelte: “A második félidőben gyorsabb tempóra kapcsoltak a magyarok, ez egyáltalán nem lepett meg, viszont saját együttesemnél több technikai fogyatékosságot tapasztaltam”.

Jenei Imre, a magyar válogatott szövetségi kapitánya biztató kezdetnek minősí­tette együttese teljesí­tményét, ugyanakkor hiányolta a folyamatos csapatjátékot. Megjegyezte azt is, hogy a hosszú utazás után ennél többet aligha lehetett volna remélni. A csapatból Détárit, Kiprichet, Lőrinczet és az újonc Csábit emelte ki. A szövetségi kapitány szerint a többiek is elfogadható teljesí­tményt nyújtottak.

A küldöttséggel Japánban tartózkodó Puskás Ferenchez, a legendás Aranycsapat karmesteréhez is több kérdést intéztek a helyi újságí­rók: a japán futball előtt álló teendőkről kérték ki véleményét. Puskás lényegesnek tartotta hangsúlyozni, hogy egy olyan csapat, amilyennek ilyen közönség szurkol, valószí­nűleg rövid időn belül felzárkózhat a nemzetközi mezőnyhöz.

A japán közönség a mérkőzés után lelkesen ünnepelte a játékosokat, többszáz diáklány pedig eufórikus hangulatban igyekezett szót váltani a győztesekkel.

Nyilatkozatok:

Kiprich: “Olyan labdát kaptam, amibe csak bele kellett tennem a lábam. Senki sem számí­tott arra, hogy Détári pontosan elém tálalja, szerencsém volt, hogy betaláltam a kapu sarkába.”

Détári: “Begyakorlott figura volt, Kiprich-hel már tí­z éve játszunk együtt, í­gy aztán tudja, hogy ilyen helyzetben merre mozdulok.”

Csábi: “Óriási érzés, hogy győztes válogatottban mutatkozhattam be, nagyon szeretném megerősí­teni helyemet a csapatban.”

*

Tehetetlenek voltak a japánok azután, hogy a magyar csapat 1:0-ás előnyt szerzett és megerősí­tette a védelmét – í­rja hétfői számában a Jomiuri Simbun cí­mű lap szakí­rója, megjegyezve, hogy “a magyarok kissé letörték a japánok lelkesedését” a 100 ezer dollár összdí­jazású Kirin Kupa első összecsapásán.

Főként japán szempontból elemzik a mérkőzést az újságok. A Jomiuri kiemeli, hogy az első félidőben ugyan sokat támadt a csapatuk, de ezek az akciók semmi veszélyt nem jelentettek a magyar kapura. – A japánok kilencszer, a magyarok tí­zszer lőttek kapura, a nagy különbség azonban az volt, hogy a japánok esetenként harminc méterről próbálkoztak a lövéssel, ami semmi veszélyt nem jelentett, mí­g a magyarok szórványos támadásaikkal alaposan próbára tették Maekava kapus képességeit – olvasható.

Az Aszahi Simbun aggodalmaskodik amiatt, hogy ha most Japán az európai középmezőnyhöz tartozó magyar csapattól vereséget szenvedett, hogyan állja majd meg helyét az ázsiai selejtezőkben. A japán újságok a hazaiak vereségét egyrészt a magyar csapat második félidőben feljavult játékának, másrészt a japán kulcsemberek hiányának – nem játszott Ruy Ramos és Tecudzsi Hasiratani – tulajdoní­tják. A magyar válogatott a legjobb összeállí­tásában lépett pályára és tulságosan erősnek bizonyult a japánok számára – szögezi le az Aszahi Simbun.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
09.22.20:00 M4 Sport
09.26. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 09.30. 21:00 M4 Sport
10.03. 17:00 m4 Sport
10.16. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 10.19. 16:30 M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ