1993.VI.16. VB selejtező, Izland – Magyarország 2-0

Szerda kora délután Puskás Ferenc szövetségi kapitány még egy utolsó kérdéssel fordult Csábi Józsefhez: “Tudod vállalni?” A kispesti futballista szomoruan rázta a fejét, igy azután kiderült, a fiatal védő sérült bokája mégsem jött rendbe tökéletesen. Kockázatos lett volna futballcipőt huznia. Puskás különösebben nem lepődött meg, hiszen már hétfőn arról beszélt, ha Csábi harcképtelen, akkor Simon Tibor lép a helyére. Mindez Reykjavikban történt, ahol a magyar válogatott magyar idő szerint késő este a vb-selejtezők európai 5. csoportjában Izland ellen játszott.

A magyar kapitány ezzel az összecsapással bucsuzott tisztétől. Ujfent megerősitette, akkor sem vállalja tovább ezt a munkát, ha arra történetesen ujra felkérnék. A 90 percet megelőzően – ezen az izlandi összecsapáson a magyarok a hatodik, a hazaiak pedig a hetedik kvalifikációs csatájukat vivták – Puskás arra hivta fel játékosai figyelmét, hogy öt-tiz perc után “rendeződjenek át” önmaguktól, ha látják, hogy a hazai legénység a várt 4-3-3-as szisztéma helyett 4-4-2-es taktikát választana. Kereszturit utasitotta arra, a bal oldalon nyugodtan rohamozzon, menjen le az alapvonalig, adjon be. A két fiatal éket (Orosz, Hamar) bátor cselezésre kérte föl. “Laposan tegyétek a labdát, ne ivelgessetek, mert a légtérben az izlandiak az urak” – zárta a taktikai értekezletet “Öcsi”.

Ami azt illeti, frenetikus érdeklődés nem kisérte a mérkőzést. Ötven perccel a kezdés előtt – a francia Sera Harrel volt a vezetőbiró -, amikor egy igencsak tehetséges zenekar izelitőt adott tudásából a gyepet övező rekortan futópályán, jó ha 150-en üldögéltek a lelátón. A hazai együttes összetétele pontosan megegyezett azzal a tizeneggyel, amely két héttel ezelőtt 1:1-et ért el az Oroszországgal szembeni vb-selejtezőn, ugyanebben a stadionban.

Amikor a két csapat elkezdte a játékot, már mintegy 4000 ember figyelte az eseményeket.

Labdarugó vb-selejtező, európai 5. csoport:

Izland – Magyarország 2:0 (1:0)
Reykjavik, 4000 néző, vezette: Harrel (francia)

Izland: B. Kristinsson – Birgisson, Bergsson, K. Jónsson, Dervic – R. Kristinsson, Thórdarson, Stéfansson (Grétarsson 64.) – Gudjohnsen, Gunnlaugson, Sverisson

Magyarország: Petry – Telek – Simon, Lőrincz – Pisont, Balog T., Urbán, Márton, Kereszturi – Orosz (Hámori 64.), Hamar (Sallói 81.)

Gól: Sverisson (13.), Gudjohnsen (78.)
Sárga lap: R. Kristinsson (40.), Sverisson (55.) illetve Urbán (23.), Telek (33.)
Kiállí­tva: Márton (61.)

A kezdés előtt – amint Dublinban, az irek elleni barátságos mérkőzésen is – a hangosan beszélő emlékeztette arra a szurkolókat, hogy Puskás Ferenc a maga idején mekkora klassziscsatár volt. Szó mi szó, csapata az első 45 percben nem sok elismerést érdemelt ki.

Pedig az első jó esély a magyaroké volt. A 9. percben Hamar ügyesen szeliditett meg egy magas labdát, Márton habozás nélkül ,,tüzelhetett,,, de a hatalmas erejű, félmagas bomba Bergsson testéről vágódott vissza a mezőnybe. A 13-as szám sokak szerint szerencsétlen, a 13. perc izlandi gólt hozott. Telek mellett a 16-oson belül Stéfansson csusztatott középre, Sverisson nem érte el, Gunnlaugson viszont az ötös bal oldali sarkán megszerezte a bőrgolyót. Egy ügyes csel után Sverissonhoz továbbitott, aki hat lépésről laposan a kapu bal oldalába csusztatott (1:0). Másfél perc szaladt el, amikor Urbán futatta Mártont, aki könnyen egyenlithetett volna, de 16 méteres bombája kicsit magasra sikeredett. Nem volt riadt a magyar gárda, de jól sem játszott. Rengeteg labdát adták el a vendégek a középpályán, különösen Balog hibázgatott gyakran. A 23. percben Petry aláfutott egy magas labdának, Gunnlaugson meglepődött, nem tudott mit kezdeni a lehetőséggel. Árnyalatnyi magyar mezőnyfölény jegyében csordogáltak a percek, de igazán megkomponált támadásra hiába várt a vendégek szakvezetése. Igy azután az izlandi védelem sztoikus nyugalommal szemlélődhetett. A 35. percben Sverisson lesen kapta a labdát, Telek kiszoritotta őt, igy nem tudta növelni az előnyt a stuttgarti légiós. Ugyanez volt a helyzet a 44. percben, amikor Sverisson Lőrincz hibája után meglepődött, mert gyatrán, laposan “kiszolgálta” Petryt.

{Ez a rész hiányzik!}

A 84. percben Pisont bal oldalról kapott átivelést, ügyesen rádőlt a labdára, lövése azonban elzugott a jobb kapufa mellett.

Csunyán bucsuztatta a magyar válogatott “lelépő” szövetségi kapitányát, Puskás Ferencet. Az első félidőben még ugy ahogy tartotta a frontot a vendég válogatott, de már akkor kitünt, hogy a két csatár teljesen fölöslegesen futkározik a gyepen, mert középpályás társaik tökéletes passzivitásra itélték őket. Akadt ugyan Mártonnak és Urbánnak egy-két villanása, ám ez édeskevés. A rengeteget futó, jórészt amatőr labdarugókból álló izlandi válogatott egyszerű, pontos adogatásos játéka jelentette a célfutballt. Három légiós támadójuk sokat mozgott, jól mutatta magát, könnyen lehetett őket helyzetbe hozni.

A sok-sok szürke magyar teljesitmény kellemetlen, de már nem uj tény. Mindössze Petry dicsérhető, még akkor is, ha a második gólban benne volt. Ujabb olyan mérkőzésen van tul a magyar együttes, amelyet gyorsan feledni kell. Izland második győzelmét szerezte a csoportban, mondani sem kell, hogy az elsőt is Magyarország ellen ,,söpörte,, be – több mint egy éve, a Népstadionban. A vendég válogatott közelébe sem került annak a második félideji teljesitményének, amelyet május végén Dublinban, az irek ellen mutatott. Azzal talán megmenthette volna az egyik pontot, ugyanugy zárójelben felvethető a kérdés: Détárival, aki nagyon szeretett volna játszani Reykjavikban, talán többre vitte volna a Puskás-csapat. Annak ugyanis nem volt irányitója. A hazaiaknál a három emlitett ék mellett Bergsson és R. Kristinsson mutatott emlékezeteset.

A csoport állása:

1. Oroszország 6 4 2 – 12- 2 10 pont
2. Görögország 6 4 2 – 6- 1 10
3. Izland 7 2 2 3 6- 6 6
4. Magyarország 6 1 1 4 4- 8 3
5. Luxemburg 5 – 1 4 1-12 1

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
OLDALAK
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ