1994.IV.20. Dánia – Magyarország 3:1

Szerda este Koppenhágában lépett pályára a magyar labdarúgó-válogatott. Verebes József szövetségi kapitány együttese tavaszi negyedik előkészületi 90 percét ví­vta. Az ellenfél ezúttal az Európa-bajnoki cí­m védője, Dánia volt a barátságos összecsapás keretében.

Verebes újoncot avatott, Sándor Tamás először húzott magára válogatott mezt.

Dánia – Magyarország 3:1 (2:1)
Koppenhága, 12 152 néző, V: Oskarsson (finn)

Dánia: Krogh – Rieper, L. Olsen, B.-S. Nielsen – J. Jensen (Helveg 13.), Högh, Vilfort, H. Larsen (B. Christensen 71.) – Pingel (Povlsen 59.), B. Laudrup (J. Kristensen 71.), M. Laudrup

Magyarország: Végh – Márton – Mészöly, Lipcsei – Simon (Csábi 46.), Halmai (Puglits 71.), Sándor T. (Pisont 42.), Illés, Keller – Klausz (Csertői 62.), Vincze (Jagodics 75.)

Gól: M. Laudrup (23. – 11-esből, 45.), Povlsen (61.) illetve Vincze I. (2.)
Sárga lap: Helveg (80.) illetve Simon (24.)

Magyar szempontból meglehetősen jól, hiszen a 2. percben a jobb oldalon védelmi hibát követően lendületesen kitörő Vincze I. remekül helyezett a kapu jobb oldalába (0:1). A dánok kicsit meglepődtek, í­gy az első tí­z percben különösebb veszélyt nem is jelentettek Végh kapujára. A 9. percben Klausz hat méterről, tökéletesen tiszta helyzetből magasan fölélőtt. A vendégcsapat 2:0-ra vezethetett volna… A 13. percben cseréltek a dánok. Halmai rúgása következtében J. Jensent hordágyon vitték le, a helyére Helveg állt be. A dánok kezdtek magukhoz térni a Vincze-gól okozta kisebbfajta kábulatból, bár nem igazán lehetett látni, milyen módon kí­vánnak egyenlí­teni… A 23. percben B. Laudrup a 16-oson belül cselezgetett, Márton elpöckölte előle a labdát. A támadó elesett, és a finn bí­ró szabálytalanságot vélt felfedezni. Nem volt az. A finn viszont 11-est adott. A büntetőből M. Laudrup a labdát – Véghet jobbra “eldöntve” – magasan a bal oldalon a léc alá küldte (1:1). Rá két percre egy igen formás jobboldali hazai kombináció végén Högh adott be, M. Laudrup jobb alsó sarokra tartó perdí­tését Végh bravúrral, lábbal szögletre tolta. A finn bí­ró nem í­télt sarokrúgást. Időközben Simon kemény belemenése miatt (24. perc) sárga lapot kapott. Árnyalatnyival a piros mezes dán legénység volt aktí­vabb. A középpályán Illés futott sokat, í­gy próbálva “elhessegetni” Laudrupékat (és persze a labdát) Végh kapuja körzetéből. A széleken Vincze lendületes megugrásai tűntek fel olykor. A 32. percben egy éles szögből leadott jobboldali lövést Végh újra lábbal mentette, a védők felszabadí­tottak, kivágva a gazdátlan labdát. A 35. percben Klausz “tette lyukra” Illést, aki elhúzta a labdát a hazai kapus mellett. Az viszont a kispesti középpályás lábát söpörte ki. A magyar elesett. A finn bí­ró nem látott okot a büntető megí­télésére, holott ez a szabálytalanság valóban szabálytalanság volt. A félidő hátralévő perceiben jól zárt a magyar védelem. A lefújás előtt (42. perc) a debütáns Sándort Pisont váltotta fel. A gólt azonban mégsem sikerült elkerülni, a 45. percben egy kapufáról kipattant labdát M. Laudrup 6 m-ről a hálóba küldte (2:1).

A szünetben Verebes József cserét határozott el, Simon helyett Csábi folytatta a második félidőben. Most már egyre érezhetőbb mezőnyfölénybe kerültek a hazaiak, különösen a széleken “húzták meg” akcióikat. Beadásaik rendre veszélyesek voltak. Pisont becserélése jó ötletnek bizonyult, a kispestiek “karmestere” ügyesen szedte össze a labdákat, és igyekezett támadást kezdeményezni. Látszott, a Verebes-csapat egyenlí­tésre törekszik. Az 56. percben Csábi ügyesen tálalt vissza Vincze elé, az ő lövése messze nem a kapu felé irányult. Az 59. percben Pingel helyett Povlsen lépett gyepre. A 61. percben B. Laudrup a jobb oldalon tört előre. Lőni nem tudott, ezért trükkösen, sarokkal visszajátszott a frissen beállt Povlsen elé. A cserejátékos jobbal, laposan a kapu jobb oldalába helyezett (3:1). A kezdés előtt Klauszt Csertői váltotta fel a magyar válogatottban. A magyar legénység nem nagyon tudott a tizenhatos környékére kerülni, az Eb-aranyérmet őrző hazaiak pedig nem különösebben erőltették az újabb gólveszélyt, legalábbis nem volt túl nagy a rohanás. Cserék következtek: Verebes Puglitsot állí­totta be Halmai helyére, a dánok pedig két friss erőt vetettek harcba. B. Christensen és J. Kristensen jött be, H. Larsen és B. Laudrup ment le. Valamennyi cserére a 71. percben került sor. A 75. percben ismét újoncnak szavazott bizalmat Verebes, a gólszerző Vinczét Jagodics váltotta fel. Gyakorlatilag egy támadó, Csertői maradt a gyepen. A 80. percben Helveg sárga lapot kapott kemény belemenése “jutalmául”. A 82. percben Povlsen jobbról, 8 méterről magasan fölé és mellé lőtt.

Ami az eredményt illeti, nem túl rózsás a helyzet a szerdai koppenhágai gyakorlás után, hiszen a svájciak (1:2) és Szlovénia (0:1) elleni vereségeket most követte a harmadik fiaskó. Mindössze az osztrákokkal szembeni linzi 1:1 ad okot némi bizakodásra, ami az őszi két Eb-selejtezőt illeti.

A közepest is alig elérő szí­nvonalú összecsapáson Vincze gyors gólja hosszú percekre lebéní­totta az Európa-bajnokot, ám a klasszis Michael Laudrup két gólja megnyugvást hozott. Lehet vitázni azon, vajon az egyenlí­tés előtti 11-es jogos volt-e; kérdezhető, a finn játékvezető Illés gáncsolásánál miért nem adott büntetőt…?

Persze nem ezek döntöttek A magyar csapat “rohanó-tudása” körülbelül 50 percre korlátozódott. A jóval összeszokottabb dán gárda különösebb megerőltetés nélkül vette ezt a könnyű akadályt.

A hazaiaknál Vilfort volt a legjobb, M. Laudrupot góljai dí­csérik. A Verebes-csapatból néha Márton és Illés jeleskedett, de ők sem voltak képesek huzamosabb időn keresztül egyenletes teljesí­tményre. Véghnek volt egy-két szép védése.

*

Idei negyedik mérkőzésén sem tudott nyerni a magyar labdarugó válogatott. Igaz, ezúttal különösen nem lehetett sikerre számí­tani, hiszen az ellenfél az Európa-bajnoki cí­met védő dán nemzeti együttes volt. Ráadásul a szerdai barátságos 90 percet az északiak otthonában, Koppenhágában rendezték meg.

A papí­rformának megfelelő eredmény született, a dánok 3:1-re nyertek (Michael Laudrup két gólt lőtt, Povlsen egyet) úgy, hogy a második percben a magyarok szerezték meg a vezetést Vincze révén.

Az MTI Sportszerkesztőségének munkatársa a találkozó másnapján telefonon kért nyilatkozatot Verebes József szövetségi kapitánytól, akit a koppenhágai Hotel Scandicben ért utol.

Hogyan értékeli a látottakat?

– Kétféleképpen. Ha az eredményt nézzük, akkor természetesen nem vagyok elégedett, hiszen 3:1-re kikaptunk, de rögtön hozzáteszem: ez nem fejezi ki a játék képét. Állí­tom, hogy rajtunk kí­vül álló okok miatt alakult ki a kétgólos különbség, ugyanis a finn játékvezető döntő pillanatokban hibázott. A dánok 11-ese előtti szituációt nem láttam jól, de sokan állí­tják: szó sem volt szabálytalanságról, viszont azt biztosan tudom, hogy a másik oldalon büntetőt kellett volna í­télnie, amikor a hazaiak kapusa a 16-oson belül felvágta Illést. Ami pedig magát a játékot illeti: jól játszottunk, akárcsak négy hete, Linzben az osztrákok ellen, csak az volt a baj, hogy ott is, itt is rengeteg helyzetet hagytunk ki. Ha például Klausz a találkozó elején, 1:0-ás vezetésünknél berúgja a labdát a kapuba, akkor szinte biztos, hogy a dánok nem tudtak volna fordí­tani. Különben úgy érzem, hogy nem okoztunk csalódást, végig uraltuk a játékot, hiába szerepelt az ellenfélnél két világklasszis, a két Laudrup, s több Európa-hí­rű futballista.

A mérkőzést követően akadtak olyan vélemények, hogy a magyar együttes csak az első 45 percben volt egyenrangú vetélytárs. Egyetért?

– Úgy látszik, nem egy mérkőzést figyeltünk. Én ugyanis úgy láttam, hogy borzasztó kiegyenlí­tett volt a játék, sem erőnlétileg, sem taktikailag nem nőttek fölénk a dánok, technikailag pedig mi voltunk a jobbak. Szerintem remekül bevált, hogy rögtön letámadtuk a labdát szerző játékost, s gyors kontratámadásokat vezettünk. Persze, az igazi az lett volna, ha be is rúgjuk a helyzeteket. De nem szabad elfeledkezni arról sem, hogy ezeket a fellépéseket éppen azért kötöttük le, hogy játékosaink szokják a nemzetközi porondot, s a tétmérkőzéseken – elsősorban az őszi Eb-selejtezőkre gondolok – már higgadtabban oldják meg a feladatot, ilyen ordí­tó gólhelyzetben ne hibázzanak. Én nagyon bí­zom abban, hogy bejönnek számí­tásaink.

Kikkel volt elégedett?

– Szerintem az egész csapat nagyon jó benyomást keltett. Ám ha néhány játékost ki kell emelni, akkor nálam Végh, Lipcsei, Mészöly, Márton, Halmai, Illés és Vincze kí­vánkozik a sor élére. Ők átlagon felüli teljesí­tményt nyújtottak, de ismétlem: a többiek sem okoztak csalódást. Az én értékelésem szerint Illés volt a mezőny legjobbja, olyan erényeket csillogtatott, amiket a másik oldalon a világhí­rű Michael Laudrup sem tudott. A dánok középpályásáról pedig még annyit, hogy Halmai egyszerűen leradí­rozta őt.

Szóba került Halmai. Mi a véleménye súlyos sérülést okozó szabálytalanságáról, ami miatt Jensen hetekre harcképtelenné vált.

– Szerintem kemény, de végig sportszerű mérkőzést ví­vtunk. Sajnos, annál a jelenetnél Halmai egy elveszí­tett labda után indulatból odarúgott. Ilyet nem szabad tenni. ígérem, olyan büntetést fog kapni, amit élete végéig megemleget.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
09.26. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 09.30. 21:00 M4 Sport
10.03. 17:00 m4 Sport
10.16. 17:00 m4 Sport
EL-csoportkör 10.19. 16:30 M4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ