1994.XII.14. Mexikó – Magyarország 5:1

Magyar vereség Mexikóban. A mexikóvárosi barátságos találkozót helyi idő szerint szerdán késő este játszották le, 30 ezer néző előtt.

Mexikó – Magyarország 5-1 (3-1)
Mexikóváros, Azték-stadion, 55 000 néző, V: Argelio Sabillon (hondurasi)

Mexikó: Campos (Navarro 63.) – Jorge Rodriguez, Gutierrez (Vidrio 75.), Claudio Suarez – Bernal, Aspe Garcia, Ambriz, Del Olmo – Ramon Ramirez, Hermosillo, Alves Zague (Salvador 75.)

Magyarország: Hajdú (Brockhauser 54.) – Simon, Bánfi, Váczi (Mracskó 71.), Bérczy, Szlezák – Kozma, Véber (Illés 63.), Duró (Sándor T. 84.) – Kovács K. (Hamar 46.), Klausz

Gól: Hermosillo (21., 37.), Claudio Suarez (43.), Ramon Ramirez (60.), Galindo (71. – 11-esből) illetve Klausz (2.)
Sárga lap: Alves Zague (39.), Del Olmo (89.)

Az MTI munkatársa telefonon szerzett információkat a részletekről. A mexikóvárosi Christal Zona Rosa Hotelben a csapat egyik játékosát, Véber Györgyöt kapcsolták. Az újpestiek középpályása a következőket mondta:

– Az előre megadott összeállításban kezdtünk, tehát Hajdu védett, Váczi, Simon, Bérczy, Bánfi és Szlezák alkotta a védelmet, középen Kozma, jómagam és Duró játszottunk, elől pedig Kovács és Klausz próbálkozott. Csereként Brockhauser állt be Hajdu helyére, Váczi helyett Mracskó, Duró helyett Sándor Tamás, míg Kovács helyett Hamar szerepelt, engem pedig Illés váltott fel. A második percben Klausz révén szereztünk vezetést, utána még vagy tíz percig irányítottuk a játékot, de ezt követően a hazaiak magukhoz tértek, s később egyértelműen fölényben játszottak. A mexikóiak nagyon jó formát mutattak, ám az sem hallgatható el, hogy nem kevés támogatást kaptak a hondurasi játékvezetőtől is.

Véber György arról is beszámolt, hogy a magyar küldöttség több tagját kellemetlen meglepetés érte, amikor visszamentek a szállodába. Böröndjeiket ugyanis felnyitották, s néhányuknak elvitték a pénzét is.

A gólok története:

2. perc: Véber átadásából Kovács Kálmán remekül indította Klauszt, aki kissé kisodródva is kicselezte a kapust, majd mintegy nyolc méterről a jobb alsó sarokba lőtt (0-1).
21. perc: Hajdú előbb Bernal, majd Jorge Rodriguez lövését védte, de az utóbbi kísérlet során csak kitenyerelni tudta a labdát, a jó ütemben érkező Hermosillo pedig négy méterről kegyetlenül bombázott a bal sarokba (1-1).
37. perc: Aspe Garcia a tétova magyar védők között visszagurított Hermosillo elé, aki minden állítgatás nélkül nagy gólt lőtt a magyar kapuba (2-1).
43. perc: A mexikóiak jobb oldali szöglete nyomán Hajdú hibáját használta ki Claudio Suarez. A csepeli hálóőr mellényúlt a labdának, Suarez pedig közvetlen közelről gurított a kapuba (3-1).

60. perc: Lesgyanús helyzetben kapott labdát Ramon Ramirez, mivel a játékvezető nem állította meg az akciót, a csatár továbbvitte a labdát, és a kifutó Brockhauser mellett a gólvonal mögé gurított (4-1).
71. perc: Ramon Ramirez, a negyedik gól szerzője adott a jobb szélről középre, Bánfi és Hermosillo harcolt a labdáért, a játékvezető pedig a kispesti védő mozdulatát szabálytalannak ítélte. A 11-est Galindo végezte el, aki a kapu jobb oldalába lőtt (5-1).

A magyar labdarúgó válogatott az 1994-es esztendő 12. hivatalos nemzetközi fellépésén sem tudta megszerezni első győzelmét. A honi labdarúgás 1902 óta íródó nemzetközi történetében ez volt az ötödik olyan 12 hónapos periódus, amelyben győzelem nélkül zárt a magyar nemzeti tizenegy. A szomorúan emlékezetes évek: 1902, 1905, 1920, 1973 és 1994.

Mészöly Kálmán szövetségi kapitány a következőket nyilatkozta a mérkőzésről: – Nagyon jól kezdtünk, de a korai vezetés után mintha megijedtünk volna a kínálkozó lehetőségtől. Az első félidő közepén egyenlítettek a hazaiak, majd nem sokkal a szünet előtt két gólt is szereztek. Igaz, 2-1 után Váczi is lőtt egy kapufát. A második játékrész első felében újabb gólt kaptunk, ezúttal egyértelmű leshelyzetből, ekkor elszabadult a pokol, nemcsak a játékosok reklamáltak, hanem én is. Ennek az lett az eredménye, hogy el kellett hagynom a kispadot, s a hátralévő időben csak a nézőtérről figyelhettem a játékot. A mexikóiak nagyon jók, nincs szükségük ilyesfajta bírói segítségre még egy barátságos találkozón sem. Ami a mienk teljesítményét illeti: többen nagy csalódást okoztak, meg sem közelítették a remélt formát. Egyúttal ismételten engem igazoltak, nem véletlenül állítom, hogy elsősorban a külföldön szereplőkre kell építenem a válogatottat. Persze, velük sem lett volna sokkal könnyebb, hiszen a mexikóiak nagyon jó játékerőt képviselnek. Összességében a négygólos vereséget túlzottnak tartom. Abban, hogy így alakultak a dolgok, nagy szerepet játszott a hondurasi játékvezető és két mexikói segítője. Úgy érzem, a 3-1 reálisabb eredmény lett volna. Mindenesetre hasznos volt ez az összecsapás, rámutatott a hiányosságokra, a hibákra is. Azonban egyelőre korai részletes elemzésekbe bocsátkozni, higgadtabb értékelésre van szükség.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 12.12.21:00 EL csoportkör Ludogorec-FTC (TV:Sport1)
Következik: 12.15.18:00 DVTK-FTC (TV:M4sport)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST