1995.III.8. Magyarország – Lettország 3-1

A magyar-lett futballcsata második felvonásaként a Fáy utcai stadionban a két ország A-válogatottjai mérték össze erejüket. A mérkőzés két szempontból is első volt: egyrészt idén még egyik nemzeti együttes sem lépett pályára, másfelől a futballtörténelemben sem jegyeztek eddig találkozót Magyarország és Lettország legjobbjai között.

Magyarország – Lettország 3-1 (0-0)
Fáy u., 6000 néző, V: Rabrenovic (jugoszláv)

Magyarország: Petry (Hajdú 86.) – Lőrincz – Mracskó, Lipcsei (Kozma 88.) – Halmai (Hamar 46.), Illés, Kovács E. (Márton 46.), Urbán (Bánfi 64.) – Csertői, Sallói (Sándor T. 83.), Klausz (Wukovics 75.)

Lettország: Karavaev – Sprogis – Tpolckis, Zemlinski, Shevljakov – Lobanevs, Stolceris, Mikutsky, Blagonadezhdins – Teplov (Tarasov 86.), Boulders (Jelisejevs 75.)

Gól: Hamar (46., 53.), Csertői (65.) illetve Zemlinski (68. – 11-esből)
Sárga lap: Lipcsei (17.), Urbán (43.), Mracskó (68.) illetve Sprogis (11.), Lobanevs (26.), Zemlinski (41.), Mikutsky (76.)

A kezdőrúgást az egykori kitűnő kispesti csatár, a 71-szeres válogatott Tichy Lajos végezte el, aki a napokban ünnepelte 60. születésnapját.

Szögletek egész sora jelezte a kezdeti magyar fölényt. A 10. percben Lipcsei 25 méteres lapos lövését ütötte ki Karavaev, sajnos a kipattanóra nem érkezett magyar társ. Egy percre rá Sallóit vágta fel Sprogis még éppen a 16-os vonala előtt, sárga lapot kapott érte. Lipcsei szabadrúgása a sorfalról szögletre vágódott. A 18. percben ugyancsak a ferencvárosiak kedvence ütközött a tavaly még a BVSC-ben futballozó Zemlinskivel, Lipcseinek is sárga lap lett a “jutalma”. A 19. percben Klausz egy kisebb botladozás után váratlanul 22 méterről lövésre szánta el magát, Karavaev csak nagy erőfeszí­tések árán tudott szögletre menteni. Ezekben a percekben szinte csak a lettek térfelén folyt a játék, jól működött a “Mészöly-féle” letámadási taktika. A 26. percben egy jobb oldali pontrúgás után Halmai léc alá tartó fejesét csak másodszorra fogta meg a lett hálóőr. A következő akciónál Urbán 18 méteres csavart szabadrúgása alig suhant el a bal kapufa mellett. A lettek lélegzethez is alig jutottak, a magyar válogatott egyre-másra rúgta a szögleteket: a 35. percben egy bal oldali sarokrúgást követően Karavaev aláfutott a labdának, az üresen maradt Kovács Ervin azonban nyolc méterről a jobb kapufa mellé fejelt. A 41. percben Zemlinski törlesztett Lipcseivel szemben, ő is sárga lapos figyelmeztetést kapott, a Ferencváros erősségét ápolni is kellett. A félidő zárásaként Csertői veszélyeztetett 18 méterről, de ez a lövés is elkerülte a lett kaput.

Magyar góllal kezdődött a második 45 perc. Csertői í­velt a jobb oldalról remekül középre, és a szünetben beállt Hamar a balösszekötő helyén berobbanva kapásból a hálóba lőtt (1-0). A szünetbeli cserékkel változott a magyar csapat hadrendje. Márton vette át a söprögető szerepét Lőrincztől, aki emberfogót játszott a második félidőben, Mracskó pedig a középpályára húzódott előre. Az igazi nagy húzás Mészöly Kálmántól azonban Hamar István beállí­tása volt. A támadó az 53. percben ugyanis már másodszor volt eredményes, ötödik válogatott mérkőzésén negyedik gólját ünnepelhette. Mracskó jobb oldali beadása lepattant a védőkről, a kispesti csatár eszmélt a leghamarabb, és ballal 12 méterről a kapu jobb oldalába lőtt (2-0). A 60. percben vezették első veszélyes támadásukat a lettek. Zemlinski indí­totta Teplovot, akinek 14 méteres félmagas lövését biztosan fogta Petry. Egy perc múlva ismét a magyar kapus remekelt, Stolceris több védőt kicselezve az ötösről célozta meg a rövidsarkot, de a magyar kapus jó érzékkel hárí­tott. A 65. percben következett az újabb magyar gól. Sallói remek labdáját a 16-os vonalánál Csertői vette le, majd a kivetődő kapus mellett a hálóba bombázott (3-0). A 68. percben 11-eshez jutottak a vendégek. Mracskó és Stolceris harcolt a labdáért az ötös bal sarkánál, a lett játékos pedig elesett. A megí­télt büntetőt Zemlinski értékesí­tette, Petryt becsapva a kapu jobb oldalába helyezett (3-1). A mérkőzés hajrájában futószalagon következtek a magyar helyzetek. Előbb Wukovics maradt le centiméterekkel Mracskó beí­veléséről, majd Csertői “cselezte ki” magát tiszta gólhelyzetből. A 84. percben Lőrincz egy szabadrúgás után 21 méterről alig lőtt a bal felső sarok mellé. Az eredmény a hátralévő percekben a magyar helyzetek ellenére már nem változott, í­gy a válogatott 497 nap után újra győzelmet ünnepelhetett.

Tulajdonképpen az egész magyar csapatot dicséret illeti. Petry feladatát, bár kevésszer “mozgatták meg”, jól látta el, a hátvédek pedig elegánsan játszottak. Mracskó legjobb békéscsabai formájára emlékeztetett, a “kispesti tengely” pedig jól működött, látszott, hogy Illés, Sallói és társai nem most játszottak először együtt. Hamar í­rországi fényes bemutatkozását idézte; kár, hogy csak ritkán rúg két gólt egy mérkőzésen. Csertői is lendületes volt, egy gólja és egy gólpassza önmagáért beszél.

A lettek jóformán csak a védekezéssel és a rombolással törődtek. Egyedül Zemlinskit lehet kiemelni, nemcsak góljáért, hanem mert emberfogó létére alkalmanként előre is merészkedett. Elöl egyedül Stolceris megmozdulásai jelentettek veszélyt.

Nyilatkozatok:

Janis Gilis, a lettek szövetségi kapitánya: – Szeretnék gratulálni az ellenfélnek a jó játékért és a győzelemért. Nekem nagyon tetszett a magyar válogatott teljesí­tménye. Minden poszton nagyszerűen játszottak. Saját csapatommal is elégedett vagyok, bár sajnálatos taktikai hibákat vétettünk védekezésben, de hozzá kell tennem, ebben az évben először játszott a csapat füves pályán és négy kulcsjátékosunk hiányzott.

Mészöly Kálmán, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: – Tudtuk, hogy Lettország nagyon nehéz ellenfél lesz, hiszen ma már senkit sem lehet félvállról venni. A mérkőzés előtt megmondtam a játékosoknak, hogy csak a győzelem az elfogadható, és ez csak akkor sikerülhet, ha mindenki “cipeli a zongorát”. A korábban megbeszélt cserék bejöttek, Hamar góljai pedig lendületet adtak a csapatnak. Nem akarunk átesni a ló másik oldalára, hiszen voltak hibák. A csapatnak azonban ma szinte nem volt gyenge pontja. A játékosok ki voltak éhezve a sikerre.

A két gólt szerzett Hamar István: – Rettenetesen boldog vagyok, hogy ismét gólokat sikerült szereznem a válogatottban. Bár lassan megszokom, hogy csereként lépek pályára. Célom, hogy stabil kezdőember legyek a Kispest-Honvédban. A válogatottban ez nagyon nehéz lesz, hiszen nagy a konkurencia.

Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára: – Tetszett a csapat gólratörő játéka. Ezt a teljesí­tményt kell megismételni a jövőben is.

Benkő László, az MLSZ elnöke: – Lehet, hogy jól választottunk ellenfelet, de úgy érzem, senkire sem lehet panasz. Az első félidő játékával is elégedett vagyok, és nagyon remélem, hogy ez a győzelem erőt ad a további feladatok megoldásához.

Kiss László, állás nélküli labdarúgó-edző: – Nagyon mozgékony magyar csapatot láttunk. Az eredmény nem fejezi ki hűen a két csapat közötti tudáskülönbséget.

Herbert Prohaska, osztrák szövetségi kapitány: – Megnyugodtam, ezt a lett csapatot három hét múlva mindenképpen le kell győznünk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ