1995.IX.6. EB selejtező, Törökország – Magyarország 2-0

1995.IX.5. Utánpótlás EB- és Olimpiai selejtező, Törökország – Magyarország 2:1

A török-magyar futballcsata első felvonásaként kedden este az isztambuli Ali Sami Yen-stadionban a két ország 21 éven aluli válogatottja játszott olimpiai, egyben utánpótlás Európa-bajnoki selejtezőt. Dunai Antal szövetségi edző úgy döntött, hogy a söprögető posztján a kispestiek ifjúsági válogatottját, a 18 esztendős Hungler Gábort szerepelteti, mí­g a jobb oldali emberfogó a túlkoros, a 22 éves újpesti Sebők Vilmos lett. Mindketten első alkalommal húzták fel az olimpiai csapat cí­meres mezét.

Olimpiai, egyben utánpótlás Európa-bajnoki selejtező:
3. csoport, 6. forduló:

Törökország – Magyarország 2-1 (2-0)
Isztambul, Ali Sami Yen-stadion, 7000 néző, V: Stuchlik (osztrák)

Törökország: Göksel Gencer – Erol Bulut – Metin Uzun, Okan Buruk (Atakan Sancakbarlas 89.) – Senol Yavas, Tayfun Korkut, Celil Sagir, Evren Turan (Ayhan Akman 93.), Hakan Ünsal – Tarik Dasgün (Hasan Özer 81.), Serkan Aykut

Magyarország: Sáfár – Hungler – Sebők, Mátyus – Dienes, Dárdai, Egressy, Szanyó (Lisztes 46.), Pető – Dombi, Sándor T. (Zavadszky 46.)

Gól: Serkan Aykut (12.), Okan Buruk (44.) illetve Zavadszky (92.)
Sárga lap: Metin Uzun (16.), Evren Turan (54.) illetve Sebők (59.)
Jók: Okan Buruk, Evren Turan, Serkan Aykut illetve Sáfár, Dárdai

Magyar szempontból rosszul indult a találkozó. Tí­z percnyi kiegyenlí­tett játék után az első veszélyes támadásból gólt értek el a törökök. Egy bal oldali akciónál jól játszották vissza a labdát az érkező Serkan Aykut elé, aki a 16-os vonalán kicselezte Hunglert, majd a kimozduló Sáfár mellett 12 méterről a kapu jobb oldalába helyezett (1-0). Ezután egyik csapat sem került fölénybe, s í­gy a mezőnyben folyt a játék. A 28. percben egy gyors magyar kontránál Egressy beadását Hakan Ünsal fejelte ki szögletre a gólra éhesen érkező Dombi elől. Ezekben a percekben egyre többször kerültek a magyarok a török kapu elé, de sajnos mindez helyzetekben nem jelentkezett, mivel a házigazdák nem kockáztattak, gondosan ügyeltek a védekezésre. A 39. percben Sándor Tamás feje elől ütötte el a labdát a hazaiak hálóőre a kapu torkában, aztán Egressy fejese elakadt a védőkben. Egy perccel később Sándor Tamás révén az első magyar lövést lehetett feljegyezni, az irányzék azonban nem volt pontos. A félidő vége megint a törököké volt, a 43. percben ismét rövidzárlat keletkezett a magyar védelemben. Szinte megismétlődött a gól előtti jelenet, azzal a különbséggel, hogy Serkan Aykut elől az utolsó pillanatban Sáfár szögletre tudott menteni. Egy perccel később már ő sem tudott segí­teni: Serkan Aykut egyedül vezethette a labdát a magyar kapusra, aki ekkor még bravúrral hárí­tott, ám a pettyes éppen Okan Buruk elé pattant, aki 18 méterről az üresen maradt kapuba í­velt (2-0).

Fordulás után török fölénnyel és helyzetekkel folytatódott a játék. A 49. percben Tarik Dasgün a jobbösszekötő helyén faképnél hagyta Petőt, de a kifutó Sáfár mellett fölé bombázott. Hat perccel később Sebők elveszí­tette a labdát, Serkan Aykut középen már csak Sáfárral állt szemben, ám a kapus hihetetlen bravúrral szögletre mentett. A 60. perc újabb török helyzetet hozott: egy előreí­velésnél Senol Yavas három lépésről fejelt mellé. A második félidő közepétől – minden mindegy alapon – bátrabb lett a magyar csapat. A 67. percben Pető 25 méteres szabadrúgása a sorfalról pattant szögletre. Három perccel később Dárdai viharzott el a bal oldalon, középre adását Dombi talpalta közvetlen közelről a kapuba, de az osztrák játékvezető les cí­mén érvénytelení­tette a találatot. A 75. percben Lisztes jól tálalt a felfutó Dárdai elé, aki 12 méterről a léc fölé durrantott. Három percre rá a török kapus egy hazaadást Egressybe lőtt, de aztán szerencséjére javí­tani tudott. A 92. percben szépí­tett a magyar együttes, Dárdai a kezdőkörből í­velt előre Zavadszkyhoz, aki 14 méterről, ballal kapásból a hálóba bombázott (2-1).

A tartalékos magyar válogatott az utolsó húsz percet leszámí­tva jócskán elmaradt attól a teljesí­tménytől, amit például Debrecenben a svédek legyőzésekor mutatott. Minden csapatrész csalódást okozott, s ha Sáfár nem véd ennyire kiválóan, akkor nagyobb különbségű is lehetett volna a törökök győzelme. Dunai Antal legénysége ezzel elveszí­tette eddigi veretlenségét, s í­gy ismét nyí­lttá vált a csoportban a továbbjutás kérdése.

Nyilatkozatok:

Dunai Antal: – Egy nagyon jó török csapattól szenvedtünk vereséget. Már a budapesti mérkőzésen kiderült, hogy ez az együttes jó játékerőt képvisel. A hazaiak gyorsabbak voltak, végig uralták a középpályát, játékosaim pedig csalódást okoztak. Azonban nem kell letargiába esni, még két mérkőzésünk van hátra, kiharcolhatjuk a továbbjutást.

Zavadszky Gábor: – Az első félidőben tompán játszottunk. Nem tudom, mi lehetett ennek az oka. Talán még az egy nappal ezelőtti repülőút benne volt a lábunkban… Úgy érzem, a második félidő közepén a bí­ró egy jogos góltól fosztott meg bennünket.

*

Isztambulban szerdán a futball elhomályosí­tott mindent. A “félholdas” labdarúgó-válogatott a helyi lapok szerint története legfontosabb mérkőzését játszotta, hiszen eddig sohasem sikerült továbbjutnia az Európa-bajnoki vagy világbajnoki selejtező csoportból. Most elérhető közelségbe került a kontinensbajnokság 16-os döntőjébe jutás, s ehhez szerdán a magyar válogatottat kellett legyőzni. Ez egyébként eddig egyetlen alkalommal, 1956-ban sikerült nekik, pedig akkor még Puskás Ferenc is ott volt a pályán. Azt a mérkőzést a törökök úgy emlegetik, mint a magyarok a londoni 6-3-at, s most ennek a fegyverténynek a megismétlésére készültek.

A kapu mögötti szektorokban már délben elfoglalták helyüket a szurkolók, nem túlzás, hogy arrafelé egy talpalatnyi szabad hely sem maradt, annyian zsúfolódtak össze. Néhányan csak bűvészmutatványoknak köszönhetik, hogy nem zuhantak a mélybe. A mérkőzés előtt egyirányúsodott a forgalom az Inönü-stadion irányába, majd elnéptelenedtek az utcák.

A szerdai újságok módosí­tották a korábban közölt török prémium összegét, eszerint a hazai játékosok győzelem esetén a szövetségtől egymilliárd, a miniszterelnök-asszonytól pedig kétmilliárd török lí­rát kapnak. Ez a húsz főt számí­tva összesen 60 milliárd lí­ra, ami közel 1.25 millió dollár. Csak összehasonlí­tásul: a jegyek 5-20 dollárba kerültek.

Több órával a kezdés előtt megtelt a Besiktas csapatának otthona, a hangulat csak a dél-amerikai pályákéhoz volt hasonlí­tható. Hangos füttyszó kí­sérte a magyar válogatottat, amelyben két újonc is helyet kapott, Nagy Norbert a Stadlerból és Arany László a Debrecenből. Rajtuk kí­vül Farkasházy László (MTK) is csupán egy fellépéssel a háta mögött lépett pályára.

A cseh Krondl játékvezető sí­pjelére 50 ezer néző előtt augusztus 20-iki tűzijáték kí­séretében futottak ki a pályára a csapatok:

Európa-bajnoki selejtező, 3. csoport:

Törökország – Magyarország 2-0 (2-0)
Isztambul, Inönü-stadion, 50 000 néző, V: Krondl (a 62. perctől Ulrich – mindkettő cseh)

Törökország: Rüstü Rencber – Osman Özköylü, Ogün Temizkanoglu, Alpay Özalan – Recep Cetin, Oguz Cetin, Tugay Kerimoglu, Sergen Yalcin (Tolunay Kafkas 46.), Abdullah Ercan – Hami Mandirali (Bülent Korkmaz 89.), Hakan Sükür (Bülent Uygun 94.)

Magyarország: Petry – Telek – Lipcsei, Mészöly – Halmai, Kozma, Farkasházy, Illés (Sallói 46.), Arany, Nagy N. (Klausz 46.) – Kiprich

Gól: Hakan Sükür (9., 31.)
Sárga lap: Hami Mandirali (50.), illetve Mészöly (20.), Kiprich (73.)
Jók: Hakan Sükür, Oguz Cetin, Hami Mandirali illetve Kozma

Az első percekben még egyenrangú ellenfél volt a magyar csapat, aztán a forgatókönyv kí­sértetiesen ugyanúgy alakult, mint kedden az olimpiai mérkőzésen. A 9. percben a Glázer Róbert által annyit emlegetett pontrúgást követően megszerezték a vezetést a hazaiak. Az alapvonalnál Hami Mandirali kapta a labdát a bal oldalon, átí­velt, és a túlsó kapufánál érkező Hakan Sükür magasan felugorva Mészölyt megelőzve, két-három lépésről a kapuba bólintott (1-0). A törökök a vezetés tudatában nem rohantak, í­gy a magyarok kétszer is eljutottak az ellenfél kapujához. A harmadiknál a 22. percben Kiprich a 16-os bal oldaláról átí­velt az érkező Kozma elé, aki 15 méterről “rászórta”, de a török kapus bravúrral szögletre ütötte a rövid sarokra tartó labdát. A 27. percben Sergen Yalcin ügyesen játszotta tisztára magát a 16-osnál, majd lövését Petry védte. Viszonylag kiegyensúlyozott játék után a 31. percben megismétlődött az első gól előtti jelenet. Azzal a különbséggel, hogy Hami Mandirali ezúttal nem az alapvonaltól, hanem a térfél közepéről, az oldalvonal mellől í­velte be a labdát. Hakan hét méterről úgy csúsztatott Mészöly mellől a hosszú sarokba, hogy Petrynek esélye sem volt a hárí­tásra (2-0). A 34. percben Kozma húszméteres szabadrúgása csavarodott el nem sokkal a léc fölött. A 43. percben török fölény után Farkasházy robogott el a jobb oldalon, jól adott középre, a kapus elvétette a labdát, de sajnos Kiprich előtt is elsuhant. Még ugyanabban a percben Arany jól fejelt vissza az ötösről Kozma elé, aki előtt felpattant a labda, í­gy 15 méterről nem találta el jól, és Rüstü Rencber hárí­tott.

A szünetben kettős cserét határozott el Mészöly Kálmán. Lejött Nagy Norbert és Illés, beállt Sallói és Klausz. A szövetségi kapitány egyúttal teljesen átszervezte a csapatot: áttért a kétcsatáros játékra, Kozmát pedig a középpálya jobb oldaláról áttette a bal szélre. Az 52. percben Telek a büntetőterületen belül elkaszálta Hakan Sükürt, ám szerencsére a cseh bí­ró továbbot intett. Többet támadott a magyar csapat, ezt szögletek sora jelezte. Az 55. percben ritka ok miatt állt a játék. A cseh játékvezető, Vaclav Krondl jelezte, hogy a bal lábán meghúzódott, majd némi tanakodás után tovább dirigálta a mérkőzést. Nem sokáig, mert a tartalékbí­ró melegí­teni kezdett, és a 62. percben Jiri Ulrich állt be a helyére, és vette kezébe a sí­pot. A 68. percben Lipcsei jól kényszerí­tőzött Sallóival, de oda lett a helyzet. Egy percre rá Kiprich gyönyörű cselsorozat után hozta helyzetbe magát, 12 méterről ravaszul kapura nyeste a labdát, de a török kapus ismét a helyén volt. Nem sokkal később egy magyar akciónál az egyik török játékos a földön maradt, Kiprich odament a közelébe megnézni mi történt, mire bokszmérkőzés alakult ki a védők és a magyar csatár között. Hamarosan csatlakoztak a többiek is, végül Kiprich sárga lapot kapott. A 76. percben Kozma célozta meg 20 méterről a jobb felső sarkot, de Rüstü Rencber kipiszkálta a labdát a pipából. Az utolsó percekben Klausznak volt még egy helyzete, de mint már annyiszor, a török kapus ismét közbelépett.

Hiába nehezedett óriási lelki teher a török labdarúgók vállára, hiába játszhatott a magyar csapat az esélytelenek nyugalmával, Telekék nem tudtak élni az alkalommal. Az első török támadás gólt hozott, és ez megadta a mérkőzés alaphangulatát. Innentől a magyar csapatnak csak a statisztaszerep jutott a török futballfiesztához. Akadtak ugyan magyar próbálkozások is, de ezekben nem volt elég átütőerő, illetve a török kapus ritka jó napot fogott ki. Összességében elmondható, hogy a török futball ennyivel jobb ma a magyarnál.

Az isztambuli 2-0-ás vereség azt jelenti, hogy a magyar válogatottnak már matematikai esélye sincs, hogy továbbjutást jelentő helyen végezzen.

A 3. csoport állása:

1. Svájc 7 4 2 1 12- 7 14 pont
2. Törökország 6 4 1 1 14- 6 13
3. Svédország 7 2 2 3 7- 8 8
4. Magyarország 6 1 2 3 6-10 5
5. Izland 6 1 1 4 3-11 4

Nyilatkozatok:

Mészöly Kálmán szövetségi kapitány nyilatkozata: – Az első félidőben nem azt játszottuk, amit megbeszéltünk. A szünetben változtattam, ez jót tett, akadtak helyzeteink, sajnos ezekből nem sikerült betalálni. Pedig, ha egy gólt lövünk, talán sikerült volna megcsí­pni egy döntetlent. A törökök jobbak voltak, de mi, úgy érzem, nem vallottunk szégyent, nem aláztak meg minket, s a fiúk becsülettel küzdöttek.

Fatih Terim, a törökök szövetségi kapitánya: – Óriási nap ez a mai Örülök, hogy kapitányként lehetek részese a török futball eddigi legnagyobb sikerének.

Lipcsei Péter: – A gólokat elkerülhettük volna, az első különösen peches körülmények között született. A második félidőben már nekünk is voltak helyzeteink, ha ezeket kihasználjuk, akár nyerhettünk is volna.

Sallói István: – A törökök helyzetek nélkül rúgtak két gólt, mi pedig kihagytunk három ziccert. Ők Pesten tudtak újí­tani 0-2-ről, mi nem. Ez a nagy különbség közöttünk.

Berzi Sándor, az MLSZ főtitkára: – Egy félidőnyi előnyt adtunk a törököknek, a másodikban ugyan váltottunk, de ez kevés volt ahhoz, hogy megfordí­tsuk az eredményt. A második játékrészben voltak helyzeteink, kis szerencsével rúghattunk volna gólt.

Benkő László, az MLSZ elnöke: – Úgy érzem elkerülhető gólokat kaptunk. Néhány kulcsjátékos betlizett, de a többiek becsületesen hajtottak.

Mezey György, az MLSZ alelnöke: – Csodálatos török futballünnepet láttunk, ezzel a győzelemmel nekik megnyí­lt az út Európába. Nekünk most egyetlen feladatunk van, hogy le kell ülni, és egy nagyon higgadt szakmai elemzést kell tartani. A mai nappal befejeződött egy szakasz a magyar labdarúgásban, és el kell kezdeni a világbajnokságra való készülést és egy új csapat épí­tését. A törökök megérdemelték a győzelmet és a továbbjutást, csak gratulálni tudok nekik.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ