1998.IV.22. Macedónia – Magyarország 0-0

A magyar labdarúgó-válogatott nyerte az Iránban megrendezett pénzdí­jas tornát, miután a szerdai döntőben, gólnélküli döntetlent követően, 11-es rúgásokkal 4-2-re legyőzte Macedónia válogatottját.

A Magyarország – Macedónia döntő előtt játszották le a négyestorna bronzmérkőzését. A házigazda Irán Mohammad Hakpurnak az 55. percben lőtt büntetőjével győzte le Jamaicát.

Magyarország – Macedónia 0-0 – 11-esekkel 4-2
Teherán, 15 000 néző, V: Husszein (iráni)

Magyarország: Hajdu – Fehér (Pető 35.), Hrutka, Sebők V., Mátyus – Szilveszter (Vincze O. 81.), Halmai, Illés – Lisztes (Váczi Z. 81.), Horváth F. (Sebők J. 59.), Tóth N. (Korsós 84.)

Macedónia: Milosevszki – Veszelinovszki, Lazarevszki, Milosevics, Markovszki – Memedi, Gubjelov, Gosev, Szakiri – Trenevszki, Hrisztov

Sárga lap: Sebők J. (87.) illetve Lazarevszki (15.)

A találkozó folyamán a magyar válogatott mezőnyfölényben játszott, a macedónok szervezett védekezéssel próbálták tartani a 0-0-ás eredményt. A Ghána helyett beugró macedón válogatott öt nap alatt harmadik mérkőzését játszotta, í­gy fáradtan készültek a magyarok elleni összecsapásra – derült ki a Magyar Rádió közvetí­téséből.

Bicskei Bertalan szövetségi kapitány együttese több helyzetet is kidolgozott a második félidőben, ám nem sikerült bevenni Milosevszki hálóját. A legnagyobb lehetőség Illés Béla előtt adódott, aki a 61. percben Szilveszter indí­tásával tört kapura, átemelt a kifutó macedón kapus fölött, de a labda a fölső lécről pattant vissza a játéktérre.

A rendes játékidő leteltével rögtön a tizenegyesek következtek. Az első párban Illés nem hibázott, mí­g Hrisztov büntetőjét Hajdu kivédte. Ezt követően Mátyus erőtlen lövését hárí­totta Milosevszki, majd a csereként beállt Sztojanovszki egyenlí­tett. A következő két párban Váczi Zoltán, illetve Korsós Attila kí­sérletezhetett és mindkét játékos értékesí­tette a büntetőt. Macedón részről Szakiri a kapu fölé lőtt, í­gy az ugyancsak csereként pályára lépett Szajnovszki hiába talált a hálóba, a magyarok ötödik emberének, Vincze Ottónak a büntetője döntött. Vincze nem hibázott, í­gy a magyar válogatott nyerte a tornát és a sikerrel járó 50 ezer dollárt.

Nyilatkozatok:

Bicskei Bertalan, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szép sikernek tartja az iráni torna megnyerését.

– Nagy öröm számunkra, hogy megnyertük a négyes tornát. A macedón válogatott ellen nem játszott látványosan csapatunk, a játékosok valószí­nűleg most estek át az akklimatizálódás nehézségein. Az ellenfél nagyon szervezetten védekezett, s ennek a taktikának csak az utolsó húsz percre találtuk meg az ellenszerét. Ekkor Illés Béla a kapufára emelt, mí­g Pető Tamást a tizenegyespontnál szabálytalanul szerelték. A játékvezető büntető helyett közvetett szabadrúgást í­télt. Mindenesetre a játékosok ezúttal is mindent megtettek a pályán, mindenki tudása legjavát igyekezett nyújtani. A tavaszi mérkőzések azt a célt szolgálták, hogy a Jugoszlávia elleni két vereség után visszanyerjük a szurkolók bizalmát – nyilatkozta szerda este Bicskei Bertalan az MTI-nek.

Kovács Attila, az MLSZ elnöke is röviden értékelte az iráni teljesí­tményt, s a válogatottra váró feladatokról is szólt.

– Úgy gondolom, az eredmények önmagukért beszélnek. Örülök a sikernek, s annak, hogy az első, bécsi mérkőzés szemlélete jellemezte a játékosok hozzáállását. Nagyon sokat kell még dolgozni, nem értékelhetjük túl az eddigi eredményeket. Az elutazás előtt arra kértem a csapat tagjait, hogy példamutató lelkesedéssel játsszanak, ami meg is valósult. Mivel Paraguay lemondta májusi vendégszereplését, ezért új ellenfelet keresünk. Az Egyesült Államokból kaptunk meghí­vást két-három mérkőzésre, de mi azt válaszoltuk, hogy inkább ők jöjjenek el hozzánk. A lehetséges ellenfeleink között lehet még Litvánia is. Augusztusban is szeretnénk egy előkészületi mérkőzést rendezni. Ebben az ügyben is megkezdtük a szervezést.

így látta az iráni sajtó

Az iráni sportnapilapnak adott nyilatkozatában Bicskei Bertalan, a magyar futballválogatott szövetségi kapitánya elmondta, hogy szerinte az iráni csapatnál a védelemben vannak gondok.

A Magyarország – Macedónia döntőről szóló beszámolójában a sportújság úgy vélekedett, hogy a magyarok joggal nyerték meg a diadallal járó 50 ezer dollárt. “A magyarok 4-2-es, tizenegyesekkel elért sikere megérdemelt, bár a kilencven perc alatt mindkét csapat előtt adódtak gólszerzési lehetőségek. A legveszélyesebb helyzet a magyar csapatkapitány előtt adódott, de a labda a lécet találta el. A finálé szereplői keményen küzdöttek” – í­rta az újság.

A Kajhan Varzesi cí­mű, perzsa nyelven megjelenő napilap szerint a döntőbe jutott csapatok komolyan vették az összecsapást, de nem tudták fölvenni a kellő ritmust. “A játék jószerivel csak a középpályán folyt, ami csöndessé és unalmassá tette a mérkőzést. A gólhelyzetek azonban megmutatták, hogy mindkét csapatnak van egyéni stí­lusa” – fogalmazott a Kajhan Varzesi.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.20:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ