1998.IX.6. EB selejtező, Magyarország – Portugália 1-3

A magyar labdarúgó-válogatott vasárnap Európa-bajnoki selejtező mérkőzésen a Népstadionban fogadta Portugáliát, megkezdve szereplését a 2000-es kontinensbajnokságra kvalifikáló sorozaton.

Labdarúgó Eb-selejtező, 7. csoport, végeredmény:

Magyarország – Portugália 1-3 (1-0)
Népstadion, 50 000 néző, v: Meier (svájci)

Magyarország: Király – Lakos – Fehér Cs. (Korsós Gy. 78.), Hrutka, Mátyus – Lisztes (Dárdai 46.), Halmai, Illés – Dombi (Kovács Z. 78.), Horváth F., Hamar

Portugália: Vitor Baia – Secretario, Madeira, Jorge Costa, Dimas – Figo, Paulo Bento, Rui Costa, Paulinho Santos – Joao Pinto, Sa Pinto

Gól: Horváth F. (33.) illetve Sa Pinto (56., 77.), Rui Costa (85.)
Sárga lap: Carlos Secretario (19.), Paulo Bento (29.), Rui Costa (53.)
Jók: Mátyus, Lakos illetve Sa Pinto, Dimas

A középkezdés utáni percekben a vendég portugálok birtokolták többet a labdát, de enyhe mezőnyfölénynél többet nem sikerült kiharcolniuk. A magyar válogatott a 10. percben jutott el először ellenfele kapujáig, és ekkor egymást követően két szögletrúgással is próbálkozhatott. A 16. percben Dimas lőtt 15 m-ről kapura, de Király vetődve könnyedén hárí­tott. A 24. percben Joao Pinto a baloldalon bevezette a labdát a magyar 16-osra, majd az ötös sarkától középre és vissza passzolt, de Figo 14 m-ről gyengén a kapu mellé lőtt. A 33. percben megszerezte a vezetést Magyarország. Illés indí­totta Dombit a jobboldalon, a szélső egyből beadott, a 16-os vonalán álló Lisztes pedig kapura lőtt, de labdája Paulo Madeira hátán megpattanva a jobb alsó sarok irányába haladt, itt az érkező Horváth Ferenc becsúszva a hálóba továbbí­tott (1-0). A 38. percben Lisztes elvesztette a labdát a félpályánál, és indulhatott a portugálok talán legveszélyesebb támadása. Joao Pinto került gólhelyzetbe, de a csatár 15 m-es lövését Király bravúrral lábbal védte. A 41. percben Fehér 22 m-ről próbálkozott gólszerzéssel, de lövése centiméterekkel elkerülte Vitor Baia kapujának bal felső sarkát.

Az első játékrészhez hasonlóan a második félidő elején is a portugálok léptek föl támadólag. Az egygólos hátrányban lévő vendégcsapat játékán látszott, hogy elégedetlen a számára kedvezőtlen eredménnyel, és az 56. percben egy magyar védelmi hibát kihasználva sikerült is egyenlí­tenie. Figo szabadrúgása után Dimasra nem figyeltek a magyar védők, aki balról erősen a magyar kapu elé lőtte a labdát, és a hátvédektől megszabaduló Sa Pinto az ötös jobb sarkáról a kapuba továbbí­tott (1-1). Az egyenlí­tő gól megzavarta a magyarokat, hosszú perceken át csak a lelkesedésük óvta meg a kapujukat az újabb találattól. A 77. percben azonban már ez sem segí­tett és Fehér Csaba hibáját kihasználva – a védő a magyar térfél közepén eladta a labdát – Sa Pinto megszerezte a vendégcsapat második találatát (1-2). Bicskei Bertalan kettős cserével próbálta felfrissí­teni együttesét, ám nem járt sikerrel. Sőt, a 85. percben Rui Costa végezhetett el szabadrúgást 17 m-ről és labdája Király Gábor kapujának jobb felső sarkába került (1-3).

A magyar válogatott lelkesedését nem lehet elvitatni, de a nagyobb nemzetközi tapasztalattal rendelkező portugál játékosok a második félidő alapján megérdemelten fordí­tották a maguk javára a mérkőzést.

A 7. csoport állása:

1. Románia 1 1 – – 7-0 3 pont
2. Szlovákia 1 1 – – 3-0 3
3. Portugália 1 1 – – 3-1 3
4. Magyarország 1 – – 1 1-3 0
5. Azerbajdzsán 1 – – 1 0-3 0
6. Liechtenstein 1 – – 1 0-7 0

Szövetségi kapitányi nyilatkozatok:

Bicskei Bertalan: – Az első félidőben kiegyenlí­tett játék folyt, í­gy lehetett bizakodni egy jó eredmény kiharcolásában. Igazi helyzetünk ugyan nem akadt, de néhány kontratámadásból érezni lehetett, hogy van a csapatban tartás, és lehet keresnivalónk. A félidő második harmadában a portugálok átvették a játék irányí­tását, ám ekkor szereztük meg vezető gólunkat, aminek következtében megnyugodott a csapat. A második félidőről nem sok jót tudok mondani. Ebben a játékrészben ugyanis egyértelműen az ellenfél akarata érvényesült. A második góljukat egy eladott labdából szerezték, majd a harmadiknál érzésem szerint Király hibázott. Ezután éreztem, hogy elszálltak az esélyeink. Nagyon sajnálom, hogy nem sikerült a bravúr.

Humberto Coelho: – Bár az első félidőben csapatom hátrányba került, nem voltam ideges. Igaz, senki nem örül annak, ha az ellenfél vezet a félidőben, ám játékunk alapján bí­ztam a fordí­tásban. Reményeim beigazolódtak, s végül sikerült megnyerni a számunkra nagyon fontos mérkőzést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ