2013.IX.10. VB selejtező, Magyarország – Észtország: 5-1

Kiütöttük az észteket, 13 éve senkitől nem látott bravúr kell Hollandiában

A magyar labdarúgó-válogatott 5–1-re legyőzte Észtországot a világbajnoki selejtezősorozat D-csoportjának 8. fordulójában. Mivel a románok kikaptak a törököktől, a hollandok megverték Andorrát, í­gy ismét saját kezünkben a sorsunk, csakhogy Hollandiában kellene győznünk…

A mieinknél a bukaresti kezdőcsapatból az észtek elleni vb-selejtezőn kimaradt a kezdőből Lipták Zoltán, az eltiltott Korcsmár Zsolt és a sérült Varga József. A románok ellen hatalmasat hibázó Guzmics Richárd továbbra is a kezdőcsapat tagja, kimaradt viszont Szalai Ádám, Böde Dániel mellé Németh Krisztián került be a csatársorba.A két kiesett belső középpályás helyén Hajnal Tamás és Elek Ákos kezd.

A kezdőcsapatban a Guzmics, Kádár a kilencedik belső védőkettős a 2010. augusztus óta tartó Egervári-érában (az eddigi nyolc: Juhász–Lipták, Juhász–Vanczák, Korcsmár–Lipták, Juhász–Korcsmár, Mészáros–Korcsmár, Mészáros–Juhász, Guzmics–Korcsmár, Guzmics–Lipták). Laczkó kilenc meccs után került vissza a kezdőbe, legutóbb Andorra ellen volt a pályára kifutó tizenegy tagja.

VB-selejtező mérkőzés
MAGYARORSZÁG – ÉSZTORSZÁG 5–1 (3–0)
Puskás stadion, 10.000 néző, vezette: Alekszej Kulbakov (Szavickij, Zsuk – fehéroroszok)

MAGYARORSZÁG: Bogdán – Vanczák, Guzmics, Kádár, Laczkó (Devecseri 61.) – Koman, Elek Á. (Gyömbér 76.), Hajnal, Dzsudzsák – Böde, Németh K. (Szakály 86.)
Szövetségi kapitány: Egervári Sándor

ÉSZTORSZÁG: Pareiko – Jääger, Reintam, Klavan, Teniste – Purje (Ojaama 46.), Vunk, Mosnikov, Kink (Kams 76.) – Anier, Ahjupera (Zenjov 46.)
Szövetségi kapitány: Tarmo Rüütli

Gól: Klavan (11. – öngól), Hajnal (21.), Böde (41.), Németh K. (69.), Dzsudzsák (85.) illetve Kink (48.)
Sárga lap: Laczkó (54.), Guzmics (60.) illetve Purje (24.), Jaager (62.), Vunk (69.), Kink (75.), Reintam (84.)

20130910-esztorszag

A 4. percben rögtön két támadást is feljegyezhettünk. Előbb Bogdán Ádám húzott le egy bal oldali észt beadást, majd Dzsudzsák Balázs passzából Németh Krisztián találta el a lécet úgy tí­z méterről. A Roda csatára 13. válogatott meccsén továbbra is az első góljáért küzd. A 6. percben jött az újabb nagy magyar helyzet: egy bal oldali szögletet Guzmics Richárd csúsztatott fejjel a hosszú oldalról vissza középre, az észtek a gólvonalon az érkező Böde Dániel elől mentettek. A 11. percben góllá érett a fölényünk! Dzsudzsák Balázs ment el a bal szélen, középre passzolt labdáját az egyik észt védő (Mikk Reintam) rárúgta a másikra, akiről a labda a kapuba került! Ragnar Klavan ész(t)bontó öngóljával 1–0. A finnek elleni 1997-es vb-selejtező óta nem volt ilyen szerencsés gólunk, de a játék képét nézve megérdemelt a magyar vezetés, mert az első tí­z percben saját térfelükre szorí­tottuk az észteket. Ezzel a góllal egyébként továbbra sem törtünk meg egy tavaly október óta tartó sorozatot: a törökök elleni hazai vb-selejtező óta nem szereztünk klasszikus akciógólt. Egészen az észtek elleni meccs 21. percéig: Koman Vladimir gyűjtött be egy lecsorgó labdát a jobb oldalon, középre adásából Hajnal Tamás hét méterről egyből a kapu bal alsó sarkába lőtt jobbal, 2–0. Bő húsz percet kellett várni az első észt helyzetre, Jarmo Ahjupera 17 méterről lőtt a kapu mellé. A gyors gólok után távoli lövésekkel kí­sérleteztek a csapatok. Ahjupera lökete után az észteknél Martin Vunk próbálkozott, de ő sem találta el a kaput, mí­g a másik oldalon Koman lapos labdáját védte Sergei Pareiko. Kimondottan jó iramú meccset láthattak az első bő fél órában a szurkolók, további gólszerzési lehetőségekkel: a mi kapunk előtt Ahjupera csúsztatása szállt el, mí­g Böde Dániel bal oldali beadásából Németh Krisztián lőtt hat méterről az oldalhálóba. A 41. percben Böde Dániel pedig megszerezte a harmadik gólunkat is: a ferencvárosi támadó nem sokkal a felezővonaltól indult el, az észtek nem tudták feltartóztatni, s 20 méterről a bal alsó sarokba lőtt, 3–0.

A magyar válogatott egy félidő után jó játékkal fölényesen vezet Észtország ellen, miközben Hollandia még gól nélküli döntetlenre áll Andorrában, a törökök pedig továbbra is vezetnek Bukarestben. A mieink az első 45 percben hétszer lőttek, ebből ötször el is találtuk a kaput, ebből három gól szereztünk.

20130910-esztorszag-gyomberAz észtek a szünetben két cserével frissí­tettek, és rögtön támadólag léptek fel. A Győri ETO légiósa, Tarmo Kink a 48. percben szépí­teni is tudott: a jobb oldalon tört be a tizenhatosunkra, és nyolc méterről az alsó sarokba lőtt, 3–1. Németh továbbra is képtelen megszerezni első gólját a válogatottban. Az 53. percben egy kontra során Dzsudzsák elment a bal oldalon, centerezését az érkező Németh nagy helyzetben a kapu mellé lőtte. Az 55. percben egy észt helyzetet (oldalháló) követően a lelátóról már felhangzott az „ébresztő, ébresztő” rigmus. A hollandok idő közben ekkorra már 2–0-ra vezettek Andorrában. Újoncot avattunk! A 61. percben Laczkó Zsolt helyére beállt a szombathelyi Devecseri Szilárd. Nem sokkal a csere után elővettük egyik bejáratott fegyverünket (kár, hogy Bukarestben nem tudtunk élni vele): Vanczák Vilmos érkezett a kapu elé egy felí­velt Hajnal-szabadrúgásra, de Pareiko védeni tudott. És megvan! Németh Krisztián megszerezte az első gólját a válogatottban! Koman Vladimir a tizenhatos vonalánál, középről játszott hozzá egy lecsorgó labdát, amelyet a Roda csatára (aki erősen a leshatáron ugrott ki) jobbal 14 méterről a jobb alsóba lőtt, 4–1. Nem sokkal később volt még egy helyzete Némethnek, de azt fordulásból nem sokkal a léc fölé vágta. Úgy látszik egyébként, hogy az anno a vb-bronzérmes U20-as válogatottban összeszokott Németh, Koman kettős még mindig érzi egymást, több jó összjátékuk is volt a meccsen. Közben újabb újonc állt be nálunk Gyömbér Gábor személyében, aki Elek Ákost váltotta. A 84. percben aztán a gólhelyzetben kitörő Dzsudzsák Balázst buktatták az észtek, a piros lap ugyan elmaradt, a szabadrúgás és a magyar gól azonban nem! A sértett Dzsudzsák 22 méterről a jobb alsóba lőtte a szabadrúgást a sorfal segí­tségével, a labda ugyanis megpattant, 5–1. Eközben befejeződött a D-csoport korai meccse: Törökország 2–0-ra nyert Bukarestben! A végén még Böde Dánielnek és Dzsudzsák Balázsnak is volt egy-egy lövése, de az eredmény már nem változott.

További képek …

A D-csoport állása

1. Hollandia 8 7 1 – 24–4 +20 22
2. Magyarország 8 4 2 2 18–12 +6 14
3. Törökország 8 4 1 3 14–7 +7 13
4. Románia 8 4 1 3 13–12 +1 13
5. Észtország 8 2 1 5 6–16 –10 7
6. Andorra 8 – – 8 0–24 –24 0

Nyilatkozatok:

„Mindenek előtt szeretném megköszönni a jelenlevő szurkolóknak a buzdí­tást, szeretetet, amit kaptunk, és a világbajnok ví­zipóló-válogatott kiállása is sokat jelentett. Magas hőfokon, motiváltan, jól játszva sikerült a három pontot otthon tartanunk” – kezdte Egervári Sándor a sajtótájékoztatón.

„Hátba veregettük egymást a lefújás után, nagy volt az öröm az öltözőben. Fülöp Marci és Juhász Roland is jelen volt, a keret nagyon összezárt, egymást segí­tették, ami a pályán is meglátszódott. Ami a riválisok meccsét illeti, feltételeztük, nagyon harcos török csapat lesz a románok ellenfele, amely képes Bukarestben is nyerni. Hogy í­gy lett, fenntartja számunkra is a reményt, de nehéz lesz megtartani a második helyet” – tette hozzá a kapitány.

„Több oka is van Szalai kimaradásának, az elsődleges, hogy a pénteken mutatott játéka alapján változtatni akartunk. De nem hiszem, hogy egy 5–1-es győzelem után azzal kellene foglalkozni, aki nem volt ott a pályán.”

„Devecseri jól mutatkozott be, gyors, agresszí­v védő. Laczkó kisebb problémákra hivatkozott a szünetben, ezért is kellett cserélni, és úgy í­téltük meg, Devecseri az erényei kapcsán a segí­tségünkre lehet. Németh már a korábbi meccsein is közel járt a gólhoz, és ma is többször jól érkezett, megérdemelte már, hogy megszerezze az első találatát.”

„Bukarestben a második percben kapott gól sok mindent meghatározott, a második román találat után elment a hit, lepattantunk az ellenfélről, és a motivációval is gond volt. Korábban nem volt jellemző ez ránk, ilyen meccs talán az itthoni holland volt. De nem feltartott kézzel játszottunk a románok ellen sem, a lényeges dolgokat jobban oldották meg. Ami pénteken belénk szorult, azt most sikerült kiadnunk magunkból. A játékosok bebizonyí­tották, az elmúlt három év nem volt véletlen. A mérkőzés kilencven százalékában az történt, amit mi akartunk, Ma mindenki felpörgette magát, de kellett az első gól is, hogy felszabaduljanak a játékosok.”

„Úgy számolunk, hogy hat pontot kell szereznünk. A játékosok formája, sérülések is befolyásolhatják a keret összetételét. Juhász Roland biztosan nem fog tudni szerepelni azokon a meccseken. Gerával nemrég beszéltem, ha tud előtte egy-két első osztályú meccset játszani, akkor számolunk vele.”

Tarmo Rüütli, az észtek kapitánya érthető módon csalódott volt a mérkőzés után.

„Valószí­nűleg a pénteki az igazi arcunk, ma nem tudtuk kellően koncentráltan játszani, a magyarok jól használták ki a lehetőségeiket, és erőbedobásban, valamint lelkesedésben is maximálisan teljesí­tettek – mondta Rüütli, akit arról is kérdezték, képesnek érzi-e a mieinket egy amszterdami győzelemre. – Ha jó napot fog ki a magyar csapat, és kapott gól nélkül megússza, összejöhet a bravúr, mi is közel voltunk a sikerhez a múlt héten.”

Böde Dániel, Gyömbér Gábor:

„Nagyon örülök, hogy gólt szereztem, de persze a győzelem is jó érzés – nyilatkozta Böde Dániel. – A romániai mérkőzést sajnos nem tudjuk elfelejtetni senkivel. Most nekiestünk az észt válogatottnak és rögtön a tí­zedik percben gólt tudtunk szerezni, ami nagyban befolyásolta a meccset. Ezt követően végig uraltuk a találkozót. A hollandok kijutottak már a vb-re, bí­zom benne, hogy el tudjuk hozni a három pontot, bár ebben a csoportban szerintem az lesz a legnehezebb mérkőzésünk.”

„Nagy élmény volt pályára lépnem, hiszen ez volt az első meccsem a válogatottban – fogalmazott Gyömbér Gábor. – A mérkőzést végig uraltuk, de amikor beszálltam, akkor már nagyon nagy volt a fölényünk. így sokkal könnyebb beállni, mintha szorosabb lett volna az eredmény. Próbáltam élni a lehetőséggel, remélem, hogy ez sikerült, most nagyon boldog vagyok. Az edzői utasí­tásokat úgy érzem, maximálisan sikerült betartanom, a négy védő elé kellett beszállnom, stabilizálnom kellett a középpályát, és szerintem ez ment is. Tökéletesen soha nem lehet elégedett az ember, de úgy érzem, hogy jól ment a játék.”

(Az nso.hu, a fradi.hu és a FIFA hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2013.IX.10. VB selejtező, Magyarország – Észtország: 5-1 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
EL-csoportkör 12.09. 21:00 M4 Sport
12.12. 16:30 m4 Sport
12.18. 14:45 m4 Sport
01.26. 19:00 m4 Sport
Novák Dezső
FOTELSZURKOLÓ