2014.X.14. EB selejtező, Feröer-szigetek – Magyarország: 0-1

Egy gól, három pont, megszenvedtünk Tórshavnban

Szalai Ádám két év után szerzett gólt a válogatott- ban: a 21. percben ő döntött
A Dárdai Pál vezette magyar labdarúgó-válogatott a Románia elleni döntetlen után 1–0-s győzelmet aratott Feröer felett Tórshavnban Eb-selejtezőn.

EB-selejtező mérkőzés
FERÖER-SZIGETEK – MAGYARORSZÁG 0–1 (0–1)
Tórshavn, Tórsvollur Stadion, 2.500 néző, vezette: Alekszej Kulbakov (Zsuk, Romanov – fehéroroszok)

FERÖER-SZIGETEK: Nielsen – V. Davidsen, Nattestad, Gregersen, Naes – S. Vatnhamar (Sörensen 81.) Benjaminsen, Holst (Bartalsstovu 69.) – Olsen, Hansson – Edmundsson (A. Hansen 76.)
kispad: Gestsson, Thomsen, Baldvinsson, B. Hansen, Mellemgaard, Justinussen, L. Hanssen, Klettskard
Szövetségi kapitány: Lars Olsen

MAGYARORSZÁG: Dibusz – Simon K., Juhász, Kádár, Korhut – Gera, Varga J., Tőzsér (Kalmár 73.), Dzsudzsák – Szalai (Priskin 84.), Nikolics (Fiola 46.)
kispad: Király, Megyeri, Korcsmár, Elek, Gyurcsó, Stieber, Kovács I., Lovrencsics, Varga R.
Szövetségi kapitány: Dárdai Pál

Gól: Szalai (21.)
Sárga lap: Gregersen (20.), Hansson (32.), Benjaminsen (56.), illetve Gera (48.)

A találkozó első helyzete a hazaiaké volt, Hallur Hansson lőtt 16 méterről, Dibusz Dénesnek hatalmas bravúrral kellett debütálnia a válogatottban, a Ferencváros kapusa a léc alól tolta ki a labdát. Az első tí­z perc a feröerieké volt, nem tudtunk helyzetet kialakí­tani. A 17. percben veszélyeztetettek először a mieink, Dzsudzsák Balázs a bal oldalról jobbal tekert középre, de Gunnar Nielsen kiöklözte a labdát. Két perccel később máris a feröeriek kerültek helyzetbe, Jóan Sí­mun Edmundsson hat méterről azonban nem tudott jól belefejelni a labdába. A 21. percben Szalai Ádámot lökték fel a tizenhatos előterében, Dzsudzsák Balázs szabadrúgása után a kapus szögletre ütötte a labdát. A sarokrúgást követően Nikolics Nemanja csúsztatott, a labda Ragnar Nattestadról Juhász Roland elé került, aki Szalaihoz passzolt, a támadó pedig egy lépésről az üres kapuba helyezett, 0–1! (A Hoffenheim játékosa – két nap hí­ján – két év után volt ismét eredményes nemzeti szí­nekben, 21. meccsén a nyolcadik gólját szerezte.) A 28. percben kis hí­ján megdupláztuk előnyünket, Tőzsér Dániel lőtt 20 méterről a kapura, Nielsen bravúrral védett, a kipattanóra Nikolics és Szalai is érkezett, ám a védők felszabadí­tottak. Hét perccel később Korhut Mihály tüzelt, nem sokkal ment kapu mellé a labda. A szünet előtt még Juhászért kellett izgulnunk (aki Fródi Benjaminsen könyökével találkozott), valamint Szalait is ápolni kellett – szerencsére egyik esetben sem volt súlyos a baj –, Hansson veszélyesnek tűnő lövése pedig elkerülte Dibusz kapuját.

A szünetben Dárdai egy helyen változtatott csapatán, Nikolics helyett Fiola Attila jött, Simon Krisztián í­gy feljebb léphetett a középpályára, Gera Zoltán pedig behúzódott Szalai mögé. Az 56. percben veszélyeztettünk először, Dzsudzsák bal oldali beadásáról azonban Gera és Juhász is lemaradt az érkezők közül. A 75. percben Edmundsson próbálkozott akrobatikus mozdulattal kapunkba juttatni a labdát, de szerencsére nem találta el jól. Nyolc perccel később egy kontra végén Dzsudzsák lőtt, Nielsen azonban védett. A hátralévő időben a hazaiak támadtak, a mieink védekeztek – nem túl eseménydús találkozón, vért izzadva nyert 1–0-ra a magyar válogatott.

A lényeg azonban az, hogy a három pont megvan. Ezzel megszületett a Dárdai-csapat első győzelme.

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA

1. Észak-írország 3 3 – – 6–1 +5 9
2. Románia 3 2 1 – 4–1 +3 7
3. Finnország 3 1 1 1 4–4 0 4
4. Magyarország 3 1 1 1 3–3 0 4
5. Görögország 3 – 1 2 1–4 –3 1
6. Feröer 3 – – 3 1–6 –5 0

Nyilatkozatok:

„Nagyon elégedett a csapat teljesí­tményével, úgy érzi, hogy amit kért a csapattól, azt maximálisan betartották. Az volt a terv, a lényege a játékuknak, hogy többet birtokolják és merjék megtartani a labdát, amiből előre tudjanak játszani, ezt hiányolta eddig az utolsó meccsen is az északí­rek ellen” – számolt be Gángó András arról, hogy Lars Olsen, a feröeri szövetségi kapitány hogyan értékelte a mérkőzést a találkozó után.

„A magyarok elleni meccs után azonban azt mondta, hogy tudtak tovább épí­tkezni, úgy érezte, hogy sokat volt náluk a labda. Ez fontos volt ahhoz is, hogy a végére ne fáradjanak el. Ebben igaza is van, ez sikerült nekik. Igazából nagyon csalódott, hogy végül egy null lett, úgy érezte, hogy a meccs elején beakadhatott volna egy vagy két lövés feröeri részről, egy vagy kettő nullra vezethettek volna az elején. Az eredmény miatt csalódott, de a játék képe miatt elégedett lehetett a feröeri kapitány.”

Az UEFA hivatalos honlapja is idézi a feröeri szövetségi kapitányt.

„A jobb csapat szenvedett  ma vereséget, ez az első alakalom, amióta itt dolgozom, hogy ezt elmondhatom. Szerencsétlenségünkre elkövettünk néhány hibát, amit előre is megmondtam, hogy ezen a szinten ezt megbüntetik.”

„Kiszenvedtük a három pontot – kezdte az mlsz.hu-nak adott értékelését Dárdai Pál. – Nem kezdtünk jól, hogy mi ennek az oka, azt nem tudom, lehet, hogy túl sokat edzettek a fiúk a kezem alatt, de az is lehet, hogy túl sok volt az információ. Mind a két meccset rosszul kezdtük, talán a nyomás miatt. A fejekkel van egy kis gond, ennek ki kell majd derí­teni az okát. Az ellenfél hozzá volt szokva a csúszós, műfüves pályához, nekünk sokszor elugrott a labda, ebből ők meg is tudtak indulni. A legfontosabb azonban, hogy három ponttal mehetünk haza. Ezt úgy szokták mondani, hogy »mosd meg a fogad, köpj, és felejtsd el az egészet, készülj a következőre«. A profi labdarúgásban egy számí­t: a három pont, ezért mondom, hogy ennek a győzelemnek örülni kell. A futballisták egy ilyen mérkőzés után talán nem örülnek felhőtlenül, én is tudom, hogy kiszenvedtük a győzelmet, de a lényeg, hogy hazavittük a három pontot.”

20141014-feroer-gera„Semmiképpen sem akarom a pályára fogni azt, hogy gyengébben játszottunk ma, de meg kell emlí­teni, hogy szokatlanul gyors volt a talaj és néha csúszós is – nyilatkozta Gera Zoltán az mlsz.hu-nak. – Nagyon örülök a három pontnak, a mutatott játéknak már kevésbé. Nem volt egyszerű mérkőzés, ezt mindenki láthatta, a feröeriek jól játszottak, engem megleptek a teljesí­tményükkel. Jól passzoltak, pedig inkább arra számí­tottunk, hogy í­velgetni fogják a labdát. Ez egy teljesen más meccs volt, mint a románok elleni, itt mindenki elvárta, hogy nyerjünk, ezért dominálni szerettünk volna, de ez most nem sikerült. Kellemetlen ellenféllel találtuk szembe magunkat, jól járatták a labdát, agresszí­vabbak voltak, mint mi. Le kell vonni a tanulságokat, és ki kell javí­tani a hibákat, amiket elkövettünk.”

Dibusz Dénes élete első válogatott mérkőzésén lépett pályára, és jól teljesí­tett, egy-két alkalommal szükség volt a védéseire ahhoz, hogy kapott gól nélkül zárjuk a találkozót.

„Úgy kezdtünk, hogy nekik megyünk, és rájuk erőltetjük az akaratunkat, sajnos nem tudtunk olyan gyorsan alkalmazkodni a pályához, ahogy ők – fogalmazott a Ferencváros kapusa. – Látszott, hogy sokkal otthonosan mozognak ezen a borí­táson, volt is az elején egy kis zavar nálunk hátul, amit szerencsére megúsztunk, és negyedóra után már kezdett alakulni a játékunk. Egyben volt a csapat, mindenki becsülettel tette a dolgát, és annak ellenére, hogy a feröeriek birtokolták többet a labdát, igazi helyzeteket nem tudtak kialakí­tani, ezért megérdemelt volt a győzelmünk. Pontrúgásból tudtunk betalálni, de később volt egy-két olyan helyzetünk, amiből megszerezhettük volna a második gólunkat is, és akkor sokkal nyugodtabb meccs lehetett volna.”

(Az nso.hu és a UEFA hivatalos honlapja alapján, fotók: mlsz.hu)

Egy hozzászólás a(z) 11111011110ejegyzéshez

  • Örülök ennek a cikknek és valamilyen jelnének veszem az FTC és az MLSz “jobb” viszonyoknak a kialapìtí sí nak a reményének.

    Örülök Dibusz Dénes és GeraZoli szereplésének és megfontolt hozzí szòlí sainak is a meccs utí n.

    Becsületesen helyt í llni az MLSz-ben nem szégyen. Büszke lehet a Fradi is, ha jí tékosai a ví logatottban is helyt tudnak í llni.

    Nem akí rmilyen csapat mégsem az, aki jí tékosait oda küldheti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ