2015.III.29. EB selejtező, Magyarország – Görögország: 0-0

Félig tele vagy félig üres? Jött a „papí­rforma” 0-0 a görögök ellen

Felemás félidők, felemás érzelmek: a magyar válogatott továbbra is a csoport 3. helyén.
A magyar labdarúgó-válogatott gól nélküli döntetlent játszott Görögországgal Európa-bajnoki selejtezőn az Üllői úton. Mindkét félidő második felében a mieink alakí­tottak ki nagyobb helyzeteket, ugyanakkor a második félidő eleje egyértelműen a görögöké volt. Magyarország öt, illetve négy ponttal lemaradt Romániától és Észak-írországtól, Görögország viszont továbbra is hatpontos távolságban van a Dárdai-legénységtől.

EB-selejtező mérkőzés
MAGYARORSZÁG – GÖRÖGORSZÁG 1–0 (0–0)
Üllői út, 22.700 néző, vezette: Szergej Karaszjov (Averianov, Kalugin – oroszok)

MAGYARORSZÁG: Király – Fiola, Juhász, Kádár, Leandro – Elek Á. (Pintér Á. 70.), Tőzsér – Stieber Z., Gera, Dzsudzsák – Szalai (Nikolics 68.)
kispad: Dibusz, Bogdán, Lang, Szolnoki, Guzmics, Koman, Hajnal, Simon K., Varga R., Priskin
Szövetségi kapitány: Dárdai Pál

GÖRÖGORSZÁG: Karnezisz – Papasztathopulosz, Manolasz, Toroszidisz, Sztafilidisz – Papadopulosz, Szamarisz – Fetfacidisz (Janniotasz 77.), Kone (Kacuranisz 77.), Hrisztodulopulosz (Fortunisz 69.) – Athanasziadisz
kispad: Vellidisz, Kapino, Bakakisz, Sziovasz, Vintra, Lagosz, Tahcidisz, Jannu, Karelisz
Szövetségi kapitány: Sergio Markarián

Sárga lap: Leandro (10.), Elek Á. (55.), Pintér Á. (79.) illetve Kone (64.), Fetfacidisz (65.)

20150329-gorogorszag

KEMÉNY FELLÉPÉS. Hogy nem várhatunk finomkodós kisasszonyfutballt, abból már az első percben í­zelí­tőt kaphattunk, amikor Dzsudzsák Balázs lépett oda nagyon keményen a vendégek csapatkapitányának, Vaszilisz Toroszidisznek. Szélsőnk megállapodott a játékvezetővel abban, hogy nem fájhatott az azért annyira, ahogy a védő verbálisan annak hangot adott, de a szinte telt ház generálta hangulatnak jót tett a kemény fellépés.

Az első elszenvedett fault után az első lövés is Toroszidisz nevéhez fűződött, cserébe nem sokkal később Elek Ákostól is kapott egyet. A harmadik ellene elkövetett szabálytalanságnál már Szergej Karaszjov is úgy gondolta, ez túl sok lesz, Leandro kapott sárga lapot.

Fenti leí­rásból is kitűnhet, hogy nem a szép játék volt a hangsúlyos a mérkőzés elején, és ezen az sem változtatott, hogy Toroszidisz újabb próbálkozását (jócskán fölé szálló fejes) Szalai Ádám „lemásolta”.

20150329-gorogorszag-leandroPULZUS FEL. Negyedóra kellett hozzá, hogy a párharcoktól a súlypont eltolódjon a játék felé. Előbb Kádár Tamás lépett jól közbe a tizenhatoson belülre bátran betörő Jannisz Fetfacidisszel szemben, majd a 19. percben Dzsudzsák Balázs szép megindulása után először került veszélybe a görög kapu, a jobb alsó sarokba tartó labdához azonban odaért Oresztisz Karnezisz. Négy perc elteltével újra szapora volt a magyar pulzus, amikor Szalai Ádám jobb oldali beadása után eljutott Gera Zoltánhoz a labda, ám a Fradi játékosa hiába csinálta meg a lövőhelyzetet, fölé tüzelt.

Szervezetten játszott mindkét csapat, a görögök talán többet birtokolták a labdát, mí­g a mieink ellentámadásaiban több volt a veszélyes tartalom, és a félidő második felében többet is próbálkoztak a magyar válogatott tagjai. Dzsudzsák lövése kerülte el a kaput, majd Stieber Zoltán lövése szállt Karnezisz kezébe.

A görög védelem és középpálya között kifejezetten nagy volt a távolság, í­gy a vendégek elsősorban hosszú, pontos keresztlabdák után tudtak sikeresen épí­tkezni, ám ezeket legtöbbször jól olvasta a magyar válogatott, amely feltolt védekezésével is jól reagált ellenfele játékára – az első negyvenöt perc nem hozott gólt.

ÖLTÖZŐBEN RAGADVA. A második játékrész görög fölénnyel kezdődött. Panajotisz Kone két fejessel jelentkezett, majd Sztefanosz Athanasziadisz előtt suhant el a labda az ötösön belül,Fetfacidisz 16 méterről elengedett lövése pedig nem sokkal ment mellé. A rossz hí­rek sorát gyarapí­totta, hogy Elek Ákos Andreasz Szamarisz felrúgásáért kapott sárgát, amivel kií­rta magát a finnek elleni idegenbeli meccsről.

Sok rossz döntést hoztak ekkor a játékosok, a görögök ki is egyenlí­tették a statisztikát, ők lőhették a meccs első szögletét is. Nem verdeste a szí­nvonal az eget, Sergio Markarián csapata pedig figyelt rá, hogy a mieink ne jöjjenek ki egykönnyen a nyomás alól, í­gy egy perc alatt Kone és Fetfacidisz neve mellé is oda került a figyelmeztetés.

FRISSíTÉSEK. Mindkét kapitány a félidő közepén szánta el változtatásra magát, mindkét csapatra rá is fért. Dárdai Pál Szalai Ádámot és a rengeteget robotoló Elek Ákost hí­vta le, a kettő között pedig valószí­nűleg lábon hordott ki egy miniszí­vrohamot, amikor Athanasziadisz ismét centikkel maradt le a labdáról veszélyes helyzetben.

A félidő második felére kicsit mindkét csapat belefáradt a mérkőzésbe, megszaporodtak a „pontrúgások” és több lendületesnek induló akció akadt el technikai hiba miatt, amikor pedig Nikolics Nemanja léphetett volna ki, les cí­mén megállí­tották, pedig saját térfeléről indult… Az í­velések következtében előtérbe kerültek a jó fejelők, az egyik oldalon Kosztasz Manolasz, a másikon Juhász Roland veszélyeztetett.

FEJFOGÁS A VÉGÉN. A 87. percben Pintér Ádám maradt váratlanul üresen, nagy lövését nehezen tolta fölé Karnezisz. Még inkább foghattuk a fejünket egy szusszanással később, amikor Juhász újabb fejese után Nikolics vette le a labdát, majd bikázta fölé három méterről. Nikolics Bukarest után Budapesten is hős lehetett volna… A görögök Kosztasz Kacuranisz lapos lövése és Király vetődése után bosszankodhattak.

Nem hozott döntést és gólt a magyar–görög. Magyarország öt, illetve négy ponttal lemaradt Romániától és Észak-írországtól, Görögország viszont továbbra is hatpontos távolságban van a Dárdai-legénységtől.

További képek: fradi.hu, Lendvai Róbertmlsz.huSas Gábor

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA

1. Románia 5 4 1 – 7–1 +6 13
2. Észak-írország 5 4 – 1 8–4 +4 12
3. Magyarország 5 2 2 1 4–3 +1 8
4. Finnország 5 1 1 3 5–7 –2 4
5. Feröer 5 1 – 4 2–7 –5 3
6. Görögország 5 – 2 3 1–5 –4 2

Nyilatkozatok:

Az első félidő rendben volt. Az elején kicsit visszafogottak voltunk. A második félidőben nem kezdtünk jól, de a görögöknek nem voltak nagy helyzeteik. Nekünk megvolt az a négy-öt helyzetünk, amire szükség van, de ezek most nem mentek be. A végelszámolásnál ez a pont még sokat érhet” – fogalmazott Dárdai Pál, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

Nem éreztem úgy, hogy nem játszottunk győzelemre. Ha ön í­gy érzi, akkor indokolja meg, hogy miért?” – reagált egy konkrét kérdésre Dárdai.

A szakember a Nemzeti Sport kérdésére hangsúlyozta, nem ért egyet a görög kapitánnyal abban, hogy jobbak voltak, mert a nagyobb helyzeteink nekünk voltak.

Dárdai visszautasí­totta azt a felvetést is, miszerint túl mélyen védekeztünk volna. „Ha én nem jól tudom, oktassatok ki. Kérdezek én egyet: Király Gabinak kellett bravúrt fognia? Nem. Ez azt jelenti, hogy az egész blokk jól működött.

Dárdai Szalai Ádámmal kapcsolatban arról beszélt, hogy az első félidőben jól játszott, kifárasztotta a védőket, mire Nikolics beállt, akinek meg is volt a helyzete.

Egy nulla nulla után nem fogok magyarázkodni. És javí­tsatok ki, ha tévedek, de úgy tudom, hogy a legjobb harmadik is egyenes ágon kijut az Eb-re, és ezzel az egy ponttal és egy jó finnországi eredménnyel erre minden esélyünk meglehet.

A görögök uruguayi szövetségi kapitánya a mutatott játékukkal nem volt elégedetlen, csak az eredménnyel.

Közel voltunk a győzelemhez, de végül elveszí­tettünk két nagyon fontos pontot. Az első félidőben tizenöt percet nem játszottunk jól, akkor nagy nyomás nehezedett ránk, nem voltunk pontosak a passzolásban. Az első félidő végén viszont már jobbak voltunk a magyaroknál” – nyilatkozta Sergio Markarián.

A második félidőben harminc percet nagyon jól játszottunk, uraltuk a meccset. Sajnos nem tudtunk gólt szerezni, de a játékkal elégedett lehetek” – tette hozzá a szakember.

A görögök kapitány elismerte, hogy a magyar csapatnak is voltak helyzetei, ugyanakkor hangsúlyozta, figyelembe véve, hogy milyen kevés időt dolgozhatott együtt a csapattal, a mutatott játékuk biztató lehet a jövőre nézve.

Félig tele van a pohár. Nem értékeljük negatí­van ezt a meccset – mondta a találkozót követően a magyar válogatott középpályása, Tőzsér Dániel. – Nagyon erős görög csapattal találkoztunk, az egyértelmű, hogy ők nem a csoport utolsó helyére valók. Tudni kell, hogy egy évvel ezelőtt a csoportból is továbbjutottak a vébén, de ez a mérkőzés nyilván más volt. A második félidő elején voltak veszélyes helyzeteik – tipikus egygólos meccs lehetett volna, ha az egyik fél betalál. Örülünk a pontszerzésnek, mert szerintem a görögök í­gy elszálltak.”

A finnek ellen újabb »sorsdöntő« mérkőzés következik, amit nagyon várunk. Sok esetben nekünk jobban fekszik az idegenbeli játék. Nyilván nem a szurkolók miatt, akik előtt kalapot kell emelni, hanem azért, mert tipikus kontracsapat vagyunk. Győzelemre játszottunk ma is, de ez nem jött össze egy erős csapattal szemben. Sajnáljuk a kihagyott helyzeteket, ilyen a futball. A finnek ellen bement a hajrában, most nem. A románok győzelmére számí­tani lehetett, és én az északí­rek sikerére is számí­tottam.”

Nehéz mérkőzés volt, sokat kellett dolgozni, a küzdelem domborodott ki. Az én játékom is lehetett volna jobb, volt egy lehetőségem, amit nem sikerült értékesí­tenem. Örülök, hogy nem kaptunk ki, sőt a végén akár nyerhettünk is volna. Fontos, hogy a görögökkel szembeni különbség megmaradt. Összességében reális a döntetlen” – nyilatkozta a találkozó után Gera Zoltán.

(Az nso.hu és a UEFA hivatalos honlapja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ