2015.IX.4. EB selejtező, Magyarország – Románia: 0-0

Izgalom, küzdés, helyzetek – és gól nélküli magyar–román

Megmaradt a hárompontos különbség a felek között, mí­g Észak-Írország a csoport élére állt.
Bernd Storck döntetlennel mutatkozott be a magyar labdarúgó-válogatott kispadján: a nemzeti csapat 0–0-ra végzett az Üllői úton Romániával. Észak-͍rország a Feröer elleni győzelmével a csoport élére állt, Magyarország az éllovashoz képest négy pont hátrányban van.

EB-selejtező mérkőzés
MAGYARORSZÁG – ROMÁNIA 0–0
Groupama Aréna, 22.060 néző, vezette: Felix Brych (Borsch, Lupp – németek)

MAGYARORSZÁG: Király – Fiola, Juhász (Guzmics 24.), Kádár, Leandro – Stieber Z. (Priskin 88.), Tőzsér, Elek Á., Dzsudzsák – Szalai Á., Nikolics (Németh K. 70.)
kispad: Dibusz, Bogdán, Bosnjak, Vanczák, Lang, Kalmár, Nagy Á., Lovrencsics, Bódi
Szövetségi kapitány: Bernd Storck

ROMÁNIA: Tatarusanu – Papp, Chiriches, Grigore, Rat – Prepelita, Hoban – Popa (Chipciu 68.), Sanmartean (Budescu 78.), Torje (Maxim 90.) – Keserü
kispad: Lung, Pantilimon, Matel, Moti, Latovlevici, Goian, Andone, Bumba, Alibec
Szövetségi kapitány: Anghel Iordanescu

Sárga lap: Tőzsér (48.), Szalai Á. (62.), Leandro (67.) illetve Popa (21.), Chiches (49.), Keserü (62.), Chipciu (73.)

A legutóbbi, Finnország elleni meccshez képest a románok ellen debütáló Bernd Storck három ponton változtatott Dárdai Pál akkori kezdőcsapatán: Lang Ádám helyén Leandro került be a kezdőbe (a bal oldalról Kádár húzódott be Juhász mellé), a sárga lapjai miatt eltiltott Gera Zoltánt Elek Ákos váltotta, mí­g Priskin Tamás helyett a Lengyelországban bombaformában kezdő Nikolics Nemanja kapott bizalmat. Szalai Ádám ezúttal is kezdőként futott ki a pályára, ami azt is jelentette, hogy megmaradt a Dárdai utolsó meccsén látott 4–4–2-es (Storck pontosí­tása szerint 4–4–1–1-es) felállás.

A tavalyi, románok elleni összecsapáshoz képest négy pont változott a kezdőben (akkor kezdett Varga József, Korcsmár, Lovrencsics és Gera is, a jelenlegihez képest Nikolics és Tőzsér csereként lépett pályára).

A román kezdőben nem volt különösebb meglepetés, Anghel Iordanescu ezúttal is a 4–2–3–1-et választotta, Maxim és Chipciu helyén Sanmartean, illetve Popa futott ki az arénába az északí­rek elleni legutóbbi meccshez képest.

Az MTI tudósí­tása szerint a meccs előtt a nagyjából fél ezer román drukker többször is a „Trianon, Trianon…” skandálással hergelte a magyar szurkolókat, akik azonnal válaszoltak. Még szintén a meccs előtt egyébként verekedés tört ki a román drukkerek szektorában: a románok egymással kaptak össze, ahogy korábban Bukarestben is. Az incidenst követően a rendőrök nagy létszámban bevonultak a szektorba, ám elsőre csak „farkasszemet néztek” az ultrákkal.

A román himnusz füttyszóval kezdődött, miközben a magyar himnusz alatt a – hátat fordí­tó – román szektort kivéve a teljes stadion piros-fehér-zöldbe burkolózott. Közvetlenül a kezdő sí­pszó előtt Dzsudzsák Balázs mondott lelkesí­tő beszédet a csapattársaknak.

KEZDÉSKÉNT SZABADRÚGÁS ITT ÉS OTT. A román csapat kezdte a játékot. Leandro kemény belépővel mutatkozott be, Brych igyekezett korán rendet teremteni. A távoli szabadrúgást Keserü vállalta magára, az életerős löket nem sokkal tévesztette el a bal felső sarkot. A mieink ugyancsak szabadrúgással válaszoltak, Dzsudzsák tekerése szintén mellé ment.

Szűk tí­z perc után labdabirtoklási fölénybe került a román csapat, egyben világosan kirajzolódott a magyar csapat alaptaktikája: labdaszerzés után villámgyorsan indí­tani Nikolics Nemanját, akit azonban az első negyedórában rendre a leshatár túlsó oldalán talált a labda, í­gy helyzet nem alakult ki. Nem úgy a 16. percben, amikor Stieber beadására Szalai és Nikolics is rámozdult, utóbbi alig maradt le.

Juhász kemény párharcokat ví­vott az első percekben, az egyik után húzta a száját a fájdalom miatt – utóbb az M4 közvetí­téséből kiderült, kiújult a lovaglóizom-sérülése – nem is bí­rta, csak a 24. percig a meccset, a helyére a legutóbb az amszterdami 1–8-on szóhoz jutó Guzmics Richárd állt be. Ezt megelőzően Adrian Popa sárgult be, amikor Eleket akadályozta meg abban, hogy felpörgesse a mieink játékát.

VÁLTAKOZÓ RITMUS, NAGY HELYZET NÉLKÜL.Mí­g válogatottunk a hosszú labdákra alapozott, addig a sárga mezesek távolról próbálkoztak, Keserü lövése után Király ölében halt el a labda, mí­g Prepelita és Torje próbálkozása nem ment kapu közelébe. Nem talált kaput Nikolics sem a 31. percben, a befejezése pontatlan volt, ugyanakkor az Elek lapos labdájából induló rohamban volt elképzelés.

Dzsudzsák szabadrúgása veszélyesen szállt be a 35. percben, de a románok felszabadí­tottak. A meccs addigi legnagyobb helyzetére viszont csak újabb egy percet kellett várni: egy bedobás után Szalai kapura fordult, és 26 méterről nagy erejű lövést eresztett meg, Tatarusanunak nagyot kellett  nyújtóznia, hogy kitolja a labdát a kapu bal oldala elől.

Már-már fölénybe került a magyar csapat, amikor Torje lelohasztotta a magyar kedélyeket,megpattanó lövése után, bár Király intett, hogy kontroll alatt van a lövés, alighanem ezt ő is azt követően konstatálta, hogy a reklámtáblán csattant a labda. Kiegyenlí­tett játék, egy-egy jobb-rosszabb periódus után ért véget az első félidő.

TŐZSÉR PIHEN AZ ÉSZAKíREK ELLEN. A második játékrész hatalmas román lufttal vette kezdetét, ezt követően viszont Tőzsér í­rta ki magát a következő meccsről azzal, hogy buktatta Hobant. De legalább Torje szabadrúgása nem jelentett gondot Királynak.

A túloldalon Chiriches is besárgult Dzsudzsák asszisztálása és nagy esése mellett, mindenesetre nem volt nehéz kicsalni a lapot Brych zsebéből. Számunkra ennél fontosabbnak tűnt, hogy Guzmics remekül érkezett a beí­velésre, ám fejese után a jobb felső mellé ment a labda öt méterről. Nem sokkal később Stieber indult kapu felé lendületesen, de 16-ról eleresztett lövésébe nem sok erő jutott. A magyar válogatott átvette a kezdeményezést, a második játékrész eleje egyértelműen a mieinké volt, de Dzsudzsák újabb beí­velése után is román fej találkozott a labdával.

GYÜRKŐZÉS. Hatvan perc után Keserü keménykedése növelte az adrenalinszintet, miután a román csatár alattomos módon odarúgott Guzmicsnak. Az eset utáni kakaskodásból a román támadó mellett Szalai jött ki sárgával.

A 69. percben Torje okozott riadalmat duplán. Előbb azért, mert í­géretesen indult meg, majd amikor már úgy tűnt, nem jut lövéslehetőséghez, Leandro buktatta 17 méterre a kaputól. Az í­géretes helyre lehelyezett labda mögé Torje mellett Keserü állt oda, utóbbi lőtte el a labdát fölé.

Storck Nikolics helyére Németh Krisztiánt küldte be, ezzel együtt át is szervezte a csapat támadójátékát. Dzsudzsák átkerült a jobb oldalra, Stieber a balra, Szalai pedig felment centerbe.

NEM MARADT ERŐ A VÉGÉRE. A hajrához közeledve ismét a meccs egyik legaktí­vabb játékosa, Torje villant: a román szélső 18 méterről lőtt, lapos lövése után Király nehezen paskolta ki a labdát a jobb alsó előtt. A túloldalon Dzsudzsák lőhetett kapura a tizenhatos sarkától, ám labdája jócskán fölé szállt.

Az utolsó percekre érkezett Priskin Tamás Stieber Zoltán helyére a centrális erőfölényt erősí­tendő. A románok már nem erőltették a támadásokat a hajrában, a hosszabbí­tásra pedig csak két perc maradt. Bár a meccs nem volt tipikus 0–0, az előzetes nyilatkozatok alapján alighanem mindkét fél jóllakottnak érzi magát a döntetlennel.

További képek: mlsz.hu, Farkas ZsoltSas Gábor

AZ F-CSOPORT ÁLLÁSA

1. Észak-Írország 7 5 1 1 11–5 +6 16
2. Románia 7 4 3 – 7–1 +6 15
3. Magyarország 7 3 3 1 5–3 +2 12
4. Finnország 7 2 1 4 6–8 –2 7
5. Feröer 7 2 – 5 5–11 –6 6
6. Görögország 7 – 2 5 2–8 –6 2

Nyilatkozatok:

„Örülök az egy pontnak, elégedettek vagyunk, nagy harcot ví­vtunk – mondta Bernd Storck megbí­zott szövetségi kapitány az M4 kamerája előtt. – A meccs előtt sok nehézséggel küzdöttünk. Az volt a legfontosabb, hogy hátul koncentráljunk, ami nem mindig sikerült, de összességében jó munkát végeztünk. A 4–4–1–1-es felállással elégedett voltam. Meg kell nézni, hányan tudnak futni a meccs után, a holnapi edzésen kiderül. Sok játékosunk nem volt meccsben, nem játszottak sokat az utóbbi időben, velük most erre voltunk jók.”

„Jó meccset játszottunk, főleg az első félidőben, amikor többet birtokoltuk a labdát, nyomás alatt tartottuk az ellenfelünket. Taktikailag jók voltunk, de a második félidő már kiegyenlí­tettebb volt. Nem tudtunk elegendő helyzetet kialakí­tani, í­gy elmaradt a győzelem” – kezdte Anghel Iordanescu, a románok szövetségi kapitánya.

A szakember a csoport állásával kapcsolatban azt mondta, hogy az északí­r, a román és a magyar válogatott esélyei hasonlóak, de senkit sem lehet lebecsülni a folytatásban sem. A román kapitány négy román sérülésről beszélt, de konkrétumokat, neveket nem mondott.

Tőzsér Dániel: – Úgy gondolom, hogy egy nem túl acélos román csapatot nem sikerült megverni, de azért tisztában kell vele lenni, hogy ezen a meccsen nem volt könnyű. Úgy gondolom, hogy ha figyelembe vesszük, hogy milyen állapotba voltunk mi is játékosok egyénileg, akkor az iksz az teljesen elfogadható, főleg a mérkőzés képe alapján. Közel sem volt optimális, nyilván próbáltuk ezeket a dolgokat helyrehozni, ahogy lehetett, de tudjuk az előjeleket, és itt magamról is beszélhetek. Nyilván ezek nem kifogások akarnak lenni, a csapat abszolút emelt fővel jöhetett le a pályáról, de ha mindenki fitt állapotban lett volna, én úgy érzem, hogy meg tudtuk volna verni a románokat. A mi játékunk abból indul ki, hogy próbálunk masszí­vak lenni a védekezésben, ez ma is í­gy volt, hiszen nem kaptunk gólt. Részünkről talán rosszkor jött ez a mérkőzés egy kicsit, lehet, ha egy hónappal később van, másképp alakul. Azonban ez nem kifogás, nagyon büszke vagyok erre az estére. Úgy érzem, a szurkolók és mi is megtettük, amit tudtunk. Csak pozití­van szabad gondolkodnunk az északí­rek ellen, nincs okunk negatí­vizmusra. Sajnos Juhász is kidőlt, én is kisárgultam, de annyit megí­gérhetek a játékosok nevében, hogy mindent elfogunk követni, és próbáljuk majd megnyerni az északí­r mérkőzést, hogy ott legyünk a második helyen.

Leandro: – Volt egy-két passz, amire jobban kellett volna odafigyelni, mert abból lehetett volna támadásokat vezetni. Kár volt a sárgámért, lehet, hogy nem kellett volna odacsúszni, de úgy éreztem, hogyha továbbviszi, akkor veszélyes lesz. Mindig vannak hibák, ki kell elemezni, hogy a következő meccsen jobban menjen. Egyik csapat sem nagyon akart kinyí­lni, ez egy olyan meccs volt, amelyen mind a két csapat a biztos védekezésből akart kiindulni. A megszerzett labdákat jobban kellett volna megjátszanunk, és akkor a kontratámadások veszélyesebbek lettek volna. Az északí­rek ellen hasonló meccs lesz, ők sem fognak kinyí­lni. Nem lesz sok lehetőségünk, ami lesz, azt be kell lőnünk, a pontrúgásokból azonban lehetnek lehetőségeink.

*

Gyenge játékkal elért kedvező eredmény – ez a román szakemberek és újságí­rók egybecsengő véleménye labdarúgó-válogatottjuk budapesti gól nélküli döntetlenje után.

„0, plusszal” áll a Gazeta Sporturilor bukaresti sportnapilap szombati cí­mlapján, a tudósí­tás szerint egyik csapat se erőltette a győzelmet, í­gy várható volt a végeredmény. A lap szerint még az sem gond, hogy Románia visszaesett az F-csoport második helyére, mert „szabad az út Franciaország fel锝. Azt viszont hozzáteszik, hogy hétfőn, hazai pályán mindenképpen meg kell verni a görögöket.

A Gazeta Sporturilor által megszólaltatott szakértők közül Gavril Balint korábbi válogatott játékos szerint a továbbjutás a legfontosabb, látványos futballra ez a román csapat nem képes.„Félősen fociztak a fiúk, a görögök ellen jóval támadó szelleműbb játék kell” – vélte Balint.

Marius Sumudica, a bajnokságot vezető Astra Giurgiu edzője szerint Budescut jóval hamarabb pályára kellett volna küldeni. „A Keserű által fölé lőtt szabadrúgás számára egy tizenegyessel ért volna fel” – mondta a DVSC egykori játékosa.

A prosport.ro honlap szerint a két válogatott már olyan jól kiismerte egymást, hogy a 0–0 a legtermészetesebb eredmény. A játékosok részletes elemzésénél kiemelik, hogy egyik román futballista sem volt képes 90 percen át jól teljesí­teni, ezért nem sikerült a mezőnyfölény ellenére legyőzni a magyar együttest.

A Digi Sportnak nyilatkozó Anghel Iordanescu szövetségi kapitány szerint igazságos eredmény született, mert csapata, bár irányí­totta a játékot, nem tudott elég gólhelyzetet teremteni. A szakvezető a hétfői, Görögország elleni bukaresti mérkőzés kapcsán úgy vélte: a csoport legerősebb alakulatát fogadják, annak ellenére, hogy a táblázat nem ezt tükrözi.A román válogatottból Chipciu sárga lapok miatt nem szerepelhet ezen a találkozón, Hoban és Budescu pedig kisebb sérüléssel küszködik.

A Dolce Sport televí­zió által megszólaltatott szakemberek többsége szerint viszont a román gárdának illett volna győznie Budapesten. „Életemben nem láttam még ilyen gyengén játszó román válogatottat. Ezt a magyar csapatot három nullára verhettük volna, ha rájuk megyünk” – mondta Dumitru Dragomir, a profi liga korábbi elnöke.

Cornel Dinu korábbi válogatott játékos és szövetségi kapitány semmi tervszerűséget nem látott a nemzeti együttes játékában. „Ebben a felállásban nem tudtunk többet elérni, pedig a magyarok olyan nehézkesek voltak, mint valami tornyok, folyton az ellenfélhez passzoltak és összevissza vagdosták a labdát. Az edzőjük pedig inkább az Oktoberfesttel foglalkozott, mint a futballal” – kommentálta Dinu a meccset.

Miriuta László, a marosvásárhelyi ASA edzője szerint egyik edző sem akart veszí­teni. „Örülnék, ha mindkét csapat továbbjutna. Megosztott lélekkel néztem a mérkőzést” – mondta a magyar válogatott korábbi játékosa.

(Az nso.hu és a UEFA hivatalos honlapja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
OLDALAK
04.07.14:45 M4 Sport
04.14.16:30 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ