2015.X.11. EB selejtező, Görögország – Magyarország: 4-3

20151011-gorogorszagA görögök nyerték a „gálameccset” – (még?) nem jutottunk ki

Az ukrán–spanyol és a lett–kazah meccstől függ a sorsunk • Vereséggel búcsúztunk el a csoporttól.
A magyar válogatott 4–3-as vereséget szenvedett Athénban a görög válogatottól. Bernd Storck csapatának így izgulnia kell a hétfői és keddi eredmények miatt, ám legrosszabb esetben is pótselejtezőn kiharcolhatja a kijutást a 2016-os, franciaországi Európa-bajnokságra.

EB-selejtező mérkőzés
GÖRÖGORSZÁG – MAGYARORSZÁG 4-3 (1–1)
Athén, Karaiszkakisz Stadion, 9.000 néző, vezette: Ivan Bebek (Petrovic, Grgic – horvátok)

GÖRÖGORSZÁG: Karnezisz – Kiciu, Morasz, Papasztathopulosz (Canetopulosz 64.), Sztafilidisz (Holebasz 35.) – Szamarisz, Tahcidisz – Mandalosz (Kone 72.), Fortunisz, Pelkasz – Mitroglu
kispad: Kapino, Vellidisz, Vyntra, Toroszidisz, Ciolisz, Aravidisz, Karelisz, Athanasziadisz
Szövetségi kapitány: Kosztasz Canasz

MAGYARORSZÁG: Király G. – Fiola, Juhász R., Kádár, Leandro – Lovrencsics (Nikolics 62.), Elek, Gera (Nagy Á. 71.), Dzsudzsák (Kalmár 71.) – Böde, Németh K.
kispad: Bogdán, Dibusz, Lang, Vanczák, Osváth, Guzmics, Tőzsér, Márkvárt, Priskin
Szövetségi kapitány: Bernd Storck

Gól: Sztafilidisz (5.), Tahcidisz (57.), Mitroglu (79.), Kone (86.) illetve Lovrencsics (26.), Németh K. (54., 75.)
Sárga lap: Holebasz (43.), Morasz (44.) illetve Juhász R. (36.), Elek (42.), Németh K. (45+2.), Böde (78.), Fiola (89.)

BÁTRABB KEZDŐ TIZENEGY, BÖDE IS A NÉVSORBAN

A feröerihez képest minden poszton egy fokkal támadóbb lett a magyar válogatott. Avédelemben Guzmics Richárd helyett Leandro kapott lehetőséget, aki a bal oldalon kezdett, így Kádár Tamás középre húzódott. A középpályán Gera Zoltán mellett csak egy szűrő volt ezúttal, Elek Ákos. A másik helyett plusz egy csatárral, 4–4–2-ben álltunk fel, Böde Dániellel és Németh Krisztiánnal elöl.

EZ SOK(K) VOLT – MAGYAR HÁTRÁNY, ROMÁN VEZETÉS

Ahogy három napja Feröer ellen, úgy ezúttal Görögországban is hátrányba kerültünk. Az 5. percben Szteliosz Kiciu jobb oldali beadását nem tudtuk kivágni, Kádár lábáról Kosztasz Sztafilidisz elé került a labda, aki egyből jobbal a jobb alsóba helyezett (1–0). Király Gábornak a nemzeti csapat 900., saját maga 99. válogatott meccsén hamar ki kellett szednie a hálóból a labdát.

Ha ez nem volt elég rossz hír a számunkra, hamar ráébredhettünk, még nehezebb a helyzetünk, hiszen szinte ugyanabban a pillanatban, amikor a görögök betaláltak, ugyanezt megtették a románok is Feröeren, és mivel több pontot kellett szereznünk a második helyhez, mint a rivális szomszédoknak, igencsak nehéz helyzetbe kerültünk.

Még nehezebb lehetett volna, ha Panajotisz Tahcidisz néhány perccel később egy kicsit pontosabban passzol, vagy ha az egyébként igencsak erős görög nyomás más esetben góllá érik.

ÁTVETT IRÁNYÍTÁS, LOVRENCSICS EGYENLÍT

Ha ismét a Feröer elleni meccshez hasonlítjuk ezt a találkozót, ezúttal is elmondhatjuk, hogy nem törte össze a mieinket a kapott gól, magukra találtak. A 22. percben Dzsudzsák Balázs távoli, blokkolt lövése Böde elé pattant, a csatár bevetődve, estében lőtt, ám centikkel eltévesztette a célt: a labda a bal kapufa mellett hagyta el a játékteret.

Négy perccel később azonban már nem hibáztunk! Leandro bal oldali beadása átszállt a védők felett, a hosszú oldalon Lovrencsics Gergő érkezett, aki könnyedén megelőzte az első gólt szerző Sztafilidiszt, és a jobb alsó sarokba bólintott (1–1).

Voltak újabb lehetőségeink is, előbb Dzsudzsák ismét megpattanó lövése már közvetlen veszélyt jelentett a görög kapura, majd a Bursaspor szélsőjének szöglete után Juhász Rolandtévesztett kevéssel. Ha már Juhász, a középhátvéd sárga lapot kapott, így ha esetleg pótselejtezőt kell játszanunk, eltiltása miatt nem léphet pályára az első meccsen.

A szünetig növekvő nyomásunk növelte reményeinket, a Feröerből kapott hírek csökkentették.A románok ugyanis megszerezték második góljukat is Tórshavnban, így távolodott a remény, hogy már vasárnap kijussunk.

EZ NEM A BUDAPESTI MECCS VOLT, GÓLVÁLTÁS ELŐSZÖR

A magyar–görög (0–0) meccs után sokan fanyalogtak, hogy unalmas meccset láttak. Ezúttal biztosan nem unatkozott senki, hamar jöttek az újabb gólok. Az 54. percben Dzsudzsák szöglete után Elek pöckölt bele a labdába, a hosszún Németh érkezett, és az üres kapuba pofozta a labdát (1–2).

Csupán három percig örülhettünk.  Egy szép, sokpasszos görög akció végén Petrosz Mandalosz indítása után Panajotisz Tahcidisz ballal 12 méterről a léc alá bombázta a labdát (2–2).

Maradt ezután is a lüktető támadójáték, a görögök felszabadultan futballoztak és a mieink is szerettek volna újfent a kapuba találni. Bernd Storck hármat változtatott. Először Nikolics Nemanja jött a gólszerző Lovrencsics helyett, így Németh kihúzódott a jobb oldalra, ahonnan a 68. percben – a görög védők megkavarása után – Elek fejére tekerte a labdát, a középpályás azonban a kapus kezébe fejelt.

FIATALOS LENDÜLET, GÓLVÁLTÁSMÁSODSZOR, MAJD…

Néhány perccel ezután a fiatalítás mellett döntött a német szakember, Kalmár Zsolt ésNagy Ádám állt be, és lejött a – talán – két legnagyobb név: Dzsudzsák Balázs és Gera Zoltán.

Kalmár nagy elánnal, és ami még fontosabb hatékonyan vetette bele magát a mérkőzésbe. A 75. percben gyönyörű cselekkel tört be a tizenhatoson belülre, a lehető legjobb pillanatban passzolt Németh elé, aki az ötös sarka elől felvarrta a labdát a rövid, azaz bal felsőbe(2–3).

Megint nem örülhettünk sokáig… Négy perc elteltével Tahcidisz csodapasszát Juhász mellől, az ötös elől Kosztasz Mitroglu ballal higgadtan a kapu közepébe gurította (3–3).

Akkor pedig pláne nem lehettünk boldogok, amikor Holebasz bal oldali beadását Leandro mellől a bal sarokba fejelte öt méterről Panajotisz Kone (4–3), ezzel a görögök ismét megszerezték a vezetést.

Ellenfelünk eddig kilenc meccs alatt három gólig jutott, most 81 perc leforgása alatt négy gólt helyezett el Király Gábor kapujába.

A szerencsénk az, hogy ennek a mérkőzésnek igazi tétje már nem volt, mivel a románok eközben már hárommal vezettek Feröeren. Maradt nekünk a szurkolás, Spanyolország és Lettország (avagy Ukrajna és Kazahsztán) kezében a sorsunk, ha nem kedvez nekünk az eredmény, jöhet a pótselejtező.

A magyar válogatott keretbe foglalta Eb-selejtezős teljesítményét, az első és utolsó meccsét elveszítette, és most várhatja, mit hoz a következő két nap.

További képek: mlsz.hu

 AZ F-CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Észak-Írország 10 6 3 1 16–  8   +8  21
2. Románia 10 5 5 11–  2   +9  20
3. MAGYARORSZÁG 10 4 4 2 11–  9   +2  16
4. Finnország 10 3 3 4   9–10   –1 12
5. Feröer 10 2 8   6–17 –11 6
6. Görögország 10 1 3 6   7–14   –7 6

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt, Feröer oda-vissza legyőzte Görögországot.

Nyilatkozatok:

„Rossz pillanatokban kaptuk a gólokat, de mindent megtettünk, hogy megnyerjük a mérkőzést – mondta Bernd Storck az M4-nek. – Hallottuk a szünetben, hogy a románok vezetnek, de nem foglalkoztunk vele, győzni akartunk. Kár az utolsó percekért, hogy akkor elvesztettük a meccset.”

„Erőnléti problémák is közrejátszottak, hiszen az előző mérkőzésen is mindent megtettünk, ettől függetlenül nem tudom hibáztatni a csapatomat, amely mindent megpróbált megtenni a három pontért, és szép, látványos gólokat szerzett.”

„A cserék? A sárga lapokra is gondolnom kellett, Gera Zoltán és Dzsudzsák Balázs is már négynél járt, ha pótselejtezőt játszunk, nem szeretném elveszíteni. Most figyelnünk kell a többi csoport eredményét. Sohasem vagyunk elégedettek, ha veszítünk, de láthattunk szép megoldásokat is.”

Storck a sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva ismét megerősítette, hogy Gerát és Dzsudzsákot – akik korábban sárga lapot kaptak – azért cserélte le, mert pótselejtező esetén így megóvhatta őket az eltiltástól. Az NSO arról kérdezte a kapitányt, miért nem tud hasonló szinten működni a támadójátékunk és a védekezésünk.

„A görög csapatot fantasztikus játékosok alkotják, akik Bajnokok Ligájában edződnek és ráadásul hazai pályán is játszhattak. Úgy gondolom, a csapatunk egységes volt, de a második félidőben nem volt szerencsénk és ez vezetett a vereséghez.”

„A mérkőzés végén már nem volt meg bennünk a megfelelő erő. Arról sem szabad megfeledkezni, hogy milyen játékerőt képvisel ellenfelünk. Jól játszottunk, úgy érzem, azonos szintet képviseltünk, mint a görögök. Mindent megpróbáltunk, de ilyen a labdarúgás, sajnos pont nélkül távozunk.”

„Szeretnék köszönetet mondani a szurkolóknak, hogy a csapat mellett álltak, és nagyon fontos, hogy az ő segítségükkel sikerült győzelemmel zárnunk a sorozatot, illetve egy nehéz időszakot” – mondta Kosztasz Canasz, a görögök szövetségi kapitánya.

„A magyar válogatott egy nagyon jó csapat, nehéz volt ellenük futballozni. Mi váltani tudtunk a középpályán, illetve elöl Mitroglu hozzá tudott tenni annyit a játékhoz, amennyi a sikerhez kellett.”

*

„Nem kezdtük jól a mérkőzést, az első tíz percben nem találtuk a tempót – mondta Leandro. – Utána felvettük a ritmus, és sok helyzetet alakítottunk ki. A második félidő eleje sem volt az igazi, de azt követően jól játszottunk. Okosabban is játszhattunk volna, inkább tartva a labdát, és akkor megszerezhettük volna a győzelmet. Mindenki izgul hétfőn és kedden a tévé előtt, reméljük, minden jól alakul.”

„A reménykedés napjai következnek. Nagyon bízom abban, hogy kedvezően alakulnak a mérkőzések, de ha nem, akkor pótselejtezőt kell játszani. Nagyon sajnálom, hogy nem értük el a második helyet, de összességében elégedettek lehetünk a harmadik pozícióval” – értékelt a pireuszi mérkőzést követően Gera Zoltán, aki megjegyezte, voltak olyan mérkőzések, amelyeken egy-két percen múlt a jobb eredmény, s ezáltal az is, hogy akár már most Eb-résztvevő lehetne a válogatott. Azt is hozzátette, nem szabad beleélniük magukat a legjobb harmadik helybe, mert akkor nagy lehet a csalódás, így ő a maga részéről pótselejtezőre készül.

A ferencvárosi futballista a görögök elleni mérkőzés kapcsán arról beszélt, hogy frissebb volt a rivális, ami annak tudható be, hogy több változás volt a görög csapatban a három nappal ezelőtti meccshez képest, mint a magyarban. Szintén a vereség okaként említette, hogy szerinte kiderült, ha a nemzeti együttes belemegy az adok-kapokba, abból nem jön ki győztesen, ezért nem szabad felvállalni az ilyen nyílt játékot.

„Nekünk az a stílusunk, hogy zártan, fegyelmezetten védekezünk, és a kínálkozó lehetőségeket, ami azért nem sok van egy meccsen, ki kell használnunk. A tíz mérkőzés alapján azért látszik, nem ez volt az igazi arcunk, amit most mutattunk” – mondta Gera, akit Dzsudzsákkal együtt azért cserélt le Bernd Storck szövetségi kapitány, mert sárga lap esetén eltiltás miatt nem léphetett volna pályára az esetleges pótselejtező első felvonásán.

*

Törökország 1–0-ra legyőzte hazai pályán Izlandot, Lettország pedig 1–0-ra kikapott otthon Kazahsztántól, a két, számunkra kedvezőtlen eredmény azt jelenti, hogy Magyarország pótselejtezőre kényszerül a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság kvalifikációs sorozatában. Pedig a 89. percig kijutásra álltunk legjobb csoportharmadikként, de Selcuk Inan másképp döntött – a pótselejtező pedig nagyon nehéz lesz…

A CSOPORTHARMADIK VÁLOGATOTTAK LISTÁJA 
Csoport  Válogatott  GY  GK  Csoporthatodik
A TÖRÖKORSZÁG 8 5 1 2  12–7 16 Lettország
F Magyarország 8 4 3 1   8–5 15 Görögország
C Ukrajna 8 4 1 3 11–4 13 Macedónia
H Norvégia 8 4 3 1 17–5 13 Málta
I Dánia 8 3 3 2   8–5 12
G Svédország 8 3 3 2 11–9 12 Moldova
D Írország 8 3 3 2   8–7 12 Gibraltár
B Bosznia-Hercegovina 8 3 2 3  11–12 11 Andorra
E Szlovénia 8 3 1 4 10–11 10 San Marino
A csoporthatodik elleni eredmény kiesik. Az I-csoport ötcsapatos.
A legjobb csoportharmadik kijutott, a többi nyolc pótselejtezőt játszik négy kiadó helyért.

(Az nso.hu és a UEFA hivatalos honlapja alapján)

7 hozzászólás a(z) 2015.X.11. EB selejtező, Görögország – Magyarország: 4-3 bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

    TFU_20020100_Fma_001 - 0018
OLDALAK
Ranglisták és statisztikák:
Következik: 12.08.15:45 FTC-PAFC (TV:M4sport)
Következik: 12.12.21:00 EL csoportkör Ludogorec-FTC (TV:Sport1)
VVK 50 – A kupasiker 14 legszebb pillanata
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső Utánpótlás Emléktornák
FACEBOOK:
HOST