2016.VI.18. EB, Magyarország – Izland: 1-1

NS-20160619-01-20160618

DRÁMAI VÉGJÁTÉKBAN PONTOT SZEREZTÜNK IZLAND ELLEN!

A magyar labdarúgó-válogatott 1–1-es döntetlent játszott Izlanddal a franciaországi Európa-bajnokság F-csoportjának második fordulójában. A szigetországi együttes az első félidőben tizenegyesből vezetést szerzett, de a mieink a 88. percben Birkir Már Saevarsson öngóljával pontot mentettek.

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG
F-CSOPORT, 2. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG – IZLAND 1-1 (0-1)
Marseille, Stade Vélodrome, 60 842 néző.
vezette: Sergei Karasev (asszisztensek: Golubev, Kalugin; alapvonali jv.: Lapochkin, Ivanov – oroszok; tartalékjv.: Kulbakov – fehérorosz)

MAGYARORSZÁG: Király G. – Lang, Juhász R. (Szalai Á. 85.), Guzmics, Kádár – Nagy Á. – Dzsudzsák, Gera Z., Kleinheisler, Stieber Z. (Nikolics 67.) – Priskin (Böde 67.)
kispad: Dibusz, Gulácsi, Korhut, Fiola, Elek Á., Németh K., Lovrencsics, Pintér Á., Bese
Szövetségi kapitány: Bernd Storck

IZLAND: Halldórsson – Saevarsson, R. Sigurdsson, Árnason, Skúlason – Gudmundsson, G. Sigurdsson, Gunnarsson (Hallfredsson 67.), B. Bjarnason –  Sigthórsson (Gudjohnsen 84.), Bödvarsson (Finnbogason 69.)
kispad: Kristinsson, Jónsson, Hauksson, Hermannsson, Ingason, Sigurjónsson, E. Bjarnason, Magnússon, Traustason
Szövetségi kapitány: Lars Lagerbäck és Heimir Hallgrí­msson

Gól: Saevarsson (88. – öngól) illetve G. Sigurdsson (40. – 11-esből)
Sárga lap: Kádár (81.), Kleinheisler (83.), Nagy Á. (90+1.) illetve Gudmundsson (42.), Finnbogason (75.), Saevarsson (77.)

20160618-izland

Nem túlzás, a továbbjutásért lépett pályára Bernd Storck együttese szombaton Marseille-ben. Az Izland elleni összecsapásra több mint 15 ezer, közel 20 ezer magyar drukker kí­sérte el a nemzeti együttest, és a szurkolók fenomenális hangulatot teremtettek a kikötővárosban – már az összecsapás kezdete előtt is.

Storck Fiola Attilára sérülés miatt nem számí­thatott, a felcsúti jobbhátvéd posztján Lang Ádám kapott lehetőséget, í­gy középen Juhász Roland lett Guzmics Richárd párja. Juhásznak ez volt a 92. fellépése cí­meres mezben, amivel az örökranglista harmadik helyén beérte Fazekas Lászlót, és már csak Bozsik József (101) és a kapuban 105. alkalommal álló Király Gábor van előtte. Az osztrákok ellen gólt szerző Szalai Ádám helyén Priskin Tamás kezdett, az első fordulóban ugyancsak betaláló Stieber Zoltán pedig Németh Krisztiánt szorí­totta ki kezdőből.

Bátran kezdtük a találkozót: az UEFA statisztikái szerint az első húsz percben 69 százalékban volt nálunk a labda, de igazán nagy helyzetet nem tudtunk kidolgozni. Priskin fejese a kapu fölött szállt el, az ezúttal is jobbszélsőként játszó Dzsudzsák Balázs első löketét blokkolták, a második pedig mellé ment.

Aztán a 31. percben egy pillanatra elcsendesült a fantasztikus magyar tábor, amikor Kádár Tamástól játszi könnyedséggel vette el a labdát Jóhann Berg Gudmondsson, aki közelről lőtt, de Király hatalmas bravúrral hárí­tott. Nem sokkal később Kleinheisler László csavart ballal kevéssel a jobb felső mellé.

Hiába támadtunk többet és hiába játszottunk jobban, Izland mehetett boldogan szünetre. A 39. percben Király kiejtette a labdát egy szögletet követően, majd Kádár előtt Aron Gunnarsson nagyot homorí­tott, az orosz Szergej Karaszjov pedig a tizenegyespontra mutatott. A büntetőt Gylfi Sigurdsson magabiztosan bevágta, az izlandiak egygólos előnnyel várhatták a folytatást. 1–0

Ez volt az első, Európa-bajnokságon kapott gólunk, amely tizenegyesből született.

Fordulás után is mi voltunk aktí­vabbak, ami a támadásokat illeti, az első olyan lehetőségünk, amelynél felpattantunk helyünkről, a 64. percben adódott, de Nagy Ádám túl sokat hezitált az ötös sarka közelében.

Storck nem várt sokáig: a 67. percben pályára küldte Nikolics Nemanját és Böde Dánielt. Utóbbinak jó emlékei vannak az északi szigetországokról – októberben Feröer ellen a kispadról beállva duplázott.

Aztán Dzsudzsák kí­sérletezett kétszer szabadrúgásból, de mindkét alkalommal Hannes Halldórssoné lett a labda. Böde fordulásból lőtt, de lövése gyengére sikeredett.

20160618-izland-bodeA hajrában bosszantó hibákat követtünk el, egyre frusztráltabbak lettünk, de erőfeszí­téseinknek meg lett a gyümölcse: a 88. percben sikerült egyenlí­tenünk. Nagy Ádám nagyszerűen passzolt Nikolicshoz a jobbon, akinek centerezését követően Birkir Már Saevarsson – a gólra éhesen a nyakában lógó Bödét megelőzve – a saját kapujába juttatta a labdát. Öngól! 1–1

20160618-izland-bode-2Az utolsó percben az izlandiak a tizenhatosunk vonaláról, középről lőhettek szabadrúgást Lang szabálytalansága után, de szerencsére a labda elakadt a sorfalban, és az ismétlés sem talált kaput.

A magyar válogatott négy ponttal áll az F-csoportban. Az esti Ausztria–Portugália meccs eredményétől függetlenül a harmadik helynél hátrébb már nem végezhetünk a kvartettben, ami továbbjutással kecsegtet.

A csoportok első két helyezettje és a négy legjobb harmadik helyezett továbbjut a nyolcaddöntőbe. Jelen állás szerint a legjobb harmadikak a három-három ponttal álló Szlovákia, Észak-írország páros.

További képek: mlsz.hu (itt és itt), nso.hu

Nyilatkozatok:

„Az elsőtől a kilencvenedik percig mindent beleadtunk. Mindent megkockáztattunk, és ezzel sokat nyertünk, gratulálok az egész csapatnak! Lényegtelen, hogy a büntető jogos volt-e. A csapat nagyon sokat fejlődött, nagyszerűen játszott. Továbbra is futballoztunk, ez látható a labdabirtoklásból is. Nagyon megérdemeltük, közel állunk a továbbjutáshoz” – mondta Bernd Storck az M4 Sportnak.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Storck elárulta, mit mondott játékosainak a szünetben.

„Nem volt könnyű dolgunk, nagyon meg kellett dolgoznunk ezért a pontért. A szünetben arra hí­vtam fel a figyelmet, hogy többet kell birtokolnunk a labdát, és támadásban több kockázatot kell vállalnunk. Ennek érdekében cseréltünk is a csatársorban, ami jól sült el” – fogalmazott.

„A tizenegyesről nem szeretnék beszélni. Nem láttam jól, és most már nem is érdekel. Nagyon örülünk, hogy az utolsó pillanatban volt egy ilyen lehetőségünk. Nem volt könnyű helyzetbe kerülni, de a második félidőben már sikerült tiszta helyzeteket is kialakí­tanunk. Nagyon megérdemelte a csapat ezt az eredményt” – nyilatkozta a magyar válogatott szakvezetője.

Hangsúlyozta, ez a csapat új korszakot nyithat, de azt is megjegyezte, hogy ez a torna egyfajta felkészülés is az őszi vb-selejtezőkre.

„A szurkolóink hihetetlenek voltak. Nemcsak a stadionban, hanem Magyarország minden pontján ünnepelnek minket, és szeretnénk minél tovább okot adni az ünnepre.”

„Kiprovokáltuk az öngólt, mindent megtettünk a pontszerzésért” – hangsúlyozta még egyszer a sajtótájékoztató végén a szövetségi kapitány.

„Jobban örültem volna, ha elengedi az izlandi védő, és én lőhetem be a labdát – mondta a mérkőzés után Böde Dániel, aki elől a saját kapujába találó Birkir Már Saevarsson megpróbált menteni az öngólnál. – Persze azért í­gy is nagyon örülök ennek az eredménynek, az egész csapattal együtt. A tizenegyest megelőző szituációt vissza kell néznünk videón, mert a kispadról nem láttuk tisztán.”

„Előre nem egyeztem volna bele a döntetlenbe, az izlandiak gyakorlatilag találtak egy gólt, a játék képe alapján pedig egy szót sem szólhattak volna, ha mi vezetünk az első félidő után. Hiányzott a pálya utolsó harmadában a játékunkból az átütőerő, és í­gy, hogy még a nyolcvanadik percben is hátrányban voltunk, végül is örülhetünk a döntetlennek” – értékelt az újra hatalmas mezőnymunkát végző Nagy Ádám.

„Először is gratulálnom kell a magyaroknak, nagyon jó csapatuk van. A mi csapatunk egy kicsit talán elfáradt, nem maradt ereje a meccs végére” – vélekedett Heimir Hallgrí­msson.

„Ez a döntetlen sajnos már nem ugyanolyan értékű, mint amilyen az első meccsen volt. Az öngól olyan találat volt, amelyet tulajdonképpen nem lehetett hárí­tani, ezért nem lehet hibáztatni a játékosomat. Sajnos nem tudtuk megtartani a labdát a meccs végéhez közeledve, ez okozta a problémát, azt, hogy kihagyott a koncentrációnk. Még egyszer gratulálok a magyaroknak és a szurkolóiknak is, legalább olyan jók voltak, mint az izlandiak.”

„Voltak pozití­vumok a meccsen, nagyon sokat dolgoztak a srácok, de bizonyos pillanatokban nem hoztunk okos döntéseket. Ennél jobban kell játszanunk a folytatásban. Túl sokat volt a labda a levegőben, talán jobban a földön kellett volna tartanunk, és akkor jobban meg is tarthattuk volna.”

A szakember a tizenegyesről elmondta, látott érintkezést az esetnél, de talán túlzottan is szigorú volt a játékvezető.

A meccs legjobbjának megválasztott Kolbeinn Sigthórsson el volt keseredve a pontvesztés miatt.

„Nagyon csalódottak vagyunk, mert a vezetésünk után már meg voltunk győződve arról, hogy győzhetünk. Lelomboz, hogy egy öngól miatt végül ez nem sikerült. A tizenegyest én nem láttam jól, de a többiek azt mondták, jogos büntető volt” – fogalmazott.

Sightórsson elmondta, nem mondtak le a továbbjutásról, de innentől már nagyon nehéz dolguk lesz. Úgy érzik, most elveszí­tettek két pontot.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu és az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

04.20.17:00 TV:M4Sport
OLDALAK
04.24.20:00 TV:M4Sport MK elődöntő
04.28.17:45 TV:M4Sport
05.05.18:30 TV:M4Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
Categories
FOTELSZURKOLÓ