2018.III.27. Magyarország – Skócia: 0-1

Nyolc éve nem látott vereségözön, már megint kikaptunk

Gulácsi Péter az első félidőben tizenegyest védett, de 1–0-ra kikaptunk Skóciától.
Kazahsztán után Skócia is megverte a Groupama Arénában a magyar labdarúgó-válogatottat, azaz Georges Leekens szövetségi kapitány elveszí­tette második mérkőzését is a magyar kispadon.

MAGYARORSZÁG — SKÓCIA 0-1 (0-0)
Budapest, Groupama Aréna, 8.942 néző.
vezette: Harald Lechner (Riedel, Steinacher – osztrákok)

MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Fiola, Otigba, Guzmics – Lovrencsics G., Kleinheisler (Pátkai, 67.), Pintér Á. (Elek Á., 46.), Hangya (Szabó J., 46.) – Varga R. (Nikolics N., 83.), Szalai Á. (Böde, 77.), Dzsudzsák (Németh K., 58.)
kispad: Dibusz, Kovácsik, Lang, Nagy Á., Ugrai, Stieber Z., Eppel, Bese, Botka
Szövetségi kapitány: Georges Leekens

SKÓCIA: A. McGregor – Hendry, Mulgrew, S. McKenna – R. Fraser (Paterson, 82.), McGinn, C. McGregor (Cummings, 90+2.), A. Robertson (B. Douglas, 66.) – S. Armstrong (McLean, 70.), M. Phillips (McBurnie, 83.), Forrest (Christie, 77.)
kispad: Paterson, McDonald, Cairney, Archer, Murphy, McLaughlin
Szövetségi kapitány: Alex McLeish

Gól: M. Phillips (48.)
Sárga lap: Szalai Á. (47.), Elek Á. (66.), Otigba (90.) illetve C. McGregor (42.), Mulgrew (49.), McGinn (86.)

„A játékosok még véletlenül se higgyék azt, hogy ők tisztelik meg a közönséget, hanem éppen fordí­tva. A játékos érezze magát megtisztelve, hogy egy nemzet szí­neit képviselheti a nagyvilágban.”

Grosics Gyula, az Aranycsapat legendás kapusának hí­res idézetével fogadta a Carpathian Brigade a magyar válogatottat a Skócia elleni felkészülési találkozón a Groupama Arénában – mindössze négy nappal a Kazahsztán elleni csúfos vereséget követően.

Új szövetségi kapitányunk, Georges Leekens öt helyen változtatott a kezdőcsapaton a pénteki összecsapáshoz képest. A belga tréner ezúttal óvatosabb stratégiát eszelt ki, három belső védővel kezdtünk, és főként kontrákból igyekeztünk veszélyeztetni. Főleg Dzsudzsák Balázs, Varga Roland és Lovrencsics Gergő volt elemében.

A legí­géretesebb próbálkozásunk Dzsudzsák nevéhez fűződött, akinek szabadrúgását Allan McGregor szépen kitolta a bal felső sarokból.

A nem túl izgalmas első félidő vége előtt nem sokkal tizenegyeshez jutottak a skótok, a 39. percben Kleinheisler Lászlót látta szabálytalannak a játékvezető. Charlie Mulgrew lövését azonban Gulácsi Péter szenzációs bravúrral kivédte!

Az első negyvenöt percet ezúttal megúsztuk kapott gól nélkül, a második játékrészben viszont szinte azonnal zörrent a hálónk. A szünetben beálló Szabó János oldaláról jött középre a labda, a kapunk előtt pedig Otigba Kenneth, Guzmics Richárd és Fiola Attila szorí­tásában Matt Phillips lőtt gólt. 0–1

Varga Roland távoli bombával próbált válaszolni, McGregor azonban megint nagyot védett, ahogy a 71. percben Szalai Ádám óriási ziccerénél is. A Hoffenheim csatára még ebben a támadásban ismételhetett, ám sarkazása nyomán a labda centikkel elgurult a hosszú alsó sarok mellett.

A hajrában jött Böde Dániel és Nikolics Nemanja is a pályára, de ezúttal nem tudtunk gólt szerezni, í­gy egygólos vereséget szenvedtünk. Leekens első két találkozóján egyaránt kikapott a magyar válogatott.

Legutóbb Egervári Sándor kezdett két vereséggel a magyar csapat trénereként.

A tavaly márciusi, portugáliai zakóval együtt (Portugália–Magyarország 3–0) egy éven belül a nyolcadik vereségünket szenvedtük el. A 2016 novemberi, svédek elleni hazai kudarccal (0–2) együtt a legutóbbi 12 mérkőzésünkből ez a kilencedik vereségünk. Ehhez hasonló negatí­v szériánk legutóbb 2009. augusztus 12. (Magyarország–Románia 0–1) és 2010. szeptember 3. között volt, nyolc évvel ezelőtt. Akkor 11 meccsből kilencszer kaptunk ki (naptári éven belül nyolcszor).

Folytatás júniusban, Fehéroroszország és Ausztrália ellen.

További képek: mlsz.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

„Megvoltak a helyzeteink, csak azokat nem váltottuk sajnos gólra, de szervezettebbek voltunk, és a mentalitásunk is jobb volt, mint Kazahsztán ellen. Legalább egy döntetlent megérdemeltünk volna” – kezdte értékelését Georges Leekens az M4 Sport kamerája előtt.

„Gyűlölök veszí­teni, de ez a vereség és annak módja most elfogadható volt. A legfontosabb, hogy láttam a változást a játékosokon, ez pedig magabiztosságot adhat júniusra. Azt a tizenegyest majd visszanézzük, hogy jogos volt-e. Talán Szalai Ádám ellen is volt egy hasonló szabálytalanság, és í­gy egy meg nem adott tizenegyes” – tette hozzá a magyar válogatott szövetségi kapitánya, aki Gulácsi Pétert és Dzsudzsák Balázst emelte ki.

„Gulácsi Péter óriási, nagyon jó kapus! Dzsudzsákkal is nagyon elégedett voltam, mert végig csapatkapitányként viselkedett! El vagyunk persze keseredve, de büszkék is vagyunk arra, mennyit fejlődtünk. Amikor látom, hogy a játékosaim a könnyeikkel küszködnek, akkor látszik igazán, hogy milyen fontos nekik a válogatott! Látom, hogy mindent beleadnak, ami tőlük telik. A teljesí­tmény rendben volt, és szerintem a helyszí­nen lévő és a televí­zió előtt ülő szurkolókat is kiszolgáltuk. Nagyon szí­vesen folytatom a munkát ilyen hangulatban, ilyen hozzáállás során!” – zárta értékelését Leekens, hozzátéve, hogy Hangya Szilveszter megsérült, és könnyen lehet, hogy két hétre kidőlt.

„Ahogy legutóbb, ezúttal sem vagyok boldog, ám hatalmas különbség van a pénteki és a mai mérkőzés között – folytatta a meccs utáni sajtótájékoztatón Leekens. – Taktikailag fegyelmezettek voltunk, nem ajándékoztunk helyzeteket az ellenfélnek, és végig tiszta szí­vből küzdöttünk. Különösen örülök, hogy tudtunk helyzeteket kialakí­tani, és a játékosok felelősségteljesen futballoztak. Szerintem Szalai Ádám ellen tizenegyest érően szabálytalankodtak, majd visszanézzük. Sikerült kis önbizalmat nyernünk, és némileg visszaszerezni a szurkolók bizalmát. A taktikai utasí­tásokat betartották a játékosok, a háromvédős felállás jól működött. Remélem, júniusra még jobb formába lendülnek a keret tagjai!”

„Sohasem kritizálom a játékosaimat. Nem könnyű ebben a hadrendben védekezni. Szabó Jánosnak nem volt könnyű helyzete, amikor csereként beállt, idő kellett neki, hogy felvegye a ritmust. Három jobblábas belső védőnk volt, ez nem ideális, de Kádár Tamás visszatérésével megváltozik a helyzet” – válaszolta a kapitány a Nemzeti Sport kérdésére.

„Nincs garancia arra, hogy valaki pályára lép a válogatottban – utalt Leekens Stieber Zoltánra, aki az Egyesült Államokból utazott haza, ám egyik felkészülési meccsen sem kapott lehetőséget. – Minden poszton versenyhelyzetet szeretnénk teremteni.”

„Október óta folyamatosan azon dolgozom, hogy fejlődjön a magyar válogatott. Szomorú voltam, hogy tegnap az U21-esek kikaptak Belgiumban. Az időm kilencven százalékát Magyarországon töltöm. Sok teendő vár ránk a következő hónapokban. A klubokkal, a szurkolókkal és a médiával is dolgoznunk kell a kapcsolatunkon. Minden fejlődésben vannak buktatók, ezekből fel kell állni. Kemény munkával az eredmények jönnek majd” – zárta mondandóját Leekens.

„Jó érzés volt végre a hálóban látni a labdát – nyilatkozta Alex McLeish, Skócia szövetségi kapitánya. – Kézben tartottuk a mérkőzést. Örülök, hogy újoncaink jól teljesí­tettek. Kihagytunk egy tizenegyest, de nem törtünk össze, sőt a vezető gólunk után sem engedtünk ki.”

„Megnéztük a magyarok pénteki meccsét. Georges Leekens csalódott lehetett a kapott gólok miatt, ezért változtatott csapata védelmén. Ismerem őt régebbről, biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb rátalál a győztes csapatra” – felelte a skót szakember a Nemzeti Sport kérdésére.

„Próbáltunk mentálisan jobban teljesí­teni – mondta Lovrencsics Gergő az M4 Sportnak. – Nem könnyű nyilatkozni, hiszen kikaptunk. Nehéz mit mondanom. A taktika valamilyen szintem működött, kis figyelmetlenségből kaptuk a gólt. De mentünk előre, szerkezetet váltottunk, megpróbáltuk kijaví­tani az előző meccs hibáit. Szerintem mindenki megértette az új taktikát. Menni kell tovább, fel kell készülni szeptemberre. Elnézést, nem tudok többet mondani. A könnyeimmel küszködöm, elég volt a vereségekből.”

Otigba Kenneth: — Tudtunk fejlődni a második mérkőzésre, ezt kell szem előtt tartanunk, a két vereség ellenére is. Erőt kell merí­tenünk, az első meccs hibáit is kielemeztük, Skócia ellen már jobban néztünk ki. A skót egy erős válogatott, de partiban voltunk velük, még akkor is, ha többet birtokolták a labdát, nekünk volt több helyzetünk. A meccs legnagyobb helyzetét kihagytuk, az 1-1-es végeredmény igazságosabb lett volna. Hátul kompaktabbak tudtunk lenni, kint tartottuk őket, fel tudtuk tolni a védelmet, í­gy a középpályásoknak sem kellett annyit hátrajönni, és meg tudták nyerni a párharcokat. Ez volt az előnye ennek a találkozónak. A második félidőben a védelem is kapott egy kis területet, tartottuk a labdát, jobban tudtunk helyzeteket kialakí­tani emiatt. Sajnálom, hogy mindkét meccsen kikaptunk.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, az index.hu és a Ferencváros valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100010ejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  VÉGE

  Ennyi elég is volt mára.

  VÉGE

  Pazar meglátások a szakértőktől a mérkőzés után. “Remek látni a győztes mentalitást a magyar játékosokon!”. “Nikolics miatt felmerült a 3–4–2-es felállás.” “Nem volt még idő foglalkozni az előrejátékkal.” “A skótok sokkal összeszokottabbak.” “Sokkal stabilabbak vagyunk, mint korábban.”

  VÉGE

  Full Time | Hungary 0 -- 1 Scotland. Alex McLeish gets his first victory of his second spell in charge thanks to a Matt Phillips goal. pic.twitter.com/CzVCLoesza

  — Scotland (@ScottishFA) 2018. március 27.
  VÉGE

  VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+2.

  PERC
  Jason Cummings be, C. McGregor le.

  90+1.

  PERC
  Három perc a ráadás.

  90.

  PERC
  Otigba (
  90.

  PERC
  Fiola beadása elpattan Nikolics lábáról, McBurnie megindul, Otigba Kenneth behúzza a vészféket, felborí­tja az éket. Sárga.

  90.

  PERC
  Böde csúsztatása nem jó Nikolicsnak, aki beleköt a kapusba. McGregor köszöni szépen, ezzel is elment fél perc…

  86.

  PERC
  John McGinn fellöki a felezőnél nekilóduló Lovrencsicset.

  84.

  PERC
  Phillips le, Oliver McBurnie be.

  84.

  PERC
  Phillips McBurnie (PhillipsMcBurnie

  83.

  PERC
  Varga le, Nikolics Nemanja be.

  82.

  PERC
  Csorog, csorog a hajrá, magyar helyzet nélkül. Böde is hiába harcol…

  81.

  PERC
  Callum Paterson be, Fraser le. Jobbfutó-csere.

  Varga R. Nikolics (Varga R.Nikolics
  77.

  PERC
  Szalait pedig Böde Megmentő Dániel váltja.

  77.

  PERC
  Douglas kavargat a balon, Phillipsszel, a beadást McLean hétről a kapushoz fejeli. Helyzet volt ez, nem is kicsi!

  77.

  PERC
  Ryan Christie be, Forrest le.

  76.

  PERC
  Szalai középre csúsztat egy kornert, de jő Mulgrew.

  76.

  PERC
  Ha most kikapunk a skótoktól, akkor a tavaly márciusi, portugáliai vereséggel együtt (Portugália–Magyarország 3–0) egy éven belül a hetedik vereségünket szenvedjük el. A 2016 novemberi, svédek elleni hazai zakóval (0–2) együtt pedig a legutóbbi 11 mérkőzésünkből ez lehet a nyolcadik vereségünk. Ehhez hasonló negatí­v szériánk legutóbb 2009. augusztus 12. (Magyarország–Románia 0–1) és 2010. szeptember 3. között volt, nyolc éve. Akkor ugyancsak 11 meccsből kilencszer kaptunk ki (naptári éven belül nyolcszor).

  75.

  PERC
  Szabó szép bal oldali beadását kifejeli Douglas Lovrencsics elől. Az újabb beadás már rossz.

  74.

  PERC
  Elek felrúgja McLeant, megússzuk az újabb sárgát… Köszönjük, de jobban oda kellene figyelni az ilyenekre!

  73.

  PERC
  Douglas odakönyököl Pátkainak, de nincs sárga, csak ápolás.

  72.

  PERC
  SZALAI… Lovrencsics jobb oldali, lapos beadását szép mozdulattal, de a kapu jobb alsó sarka mellé perdí­ti. MI MARADT KI!

  71.

  PERC
  SZALAI… Labdát csen Mulgrew-tól, de jobbal 15-ről a kilépő kapusba lő. MI MARADT KI!

  69.

  PERC
  Kenny McLean Armstrongot váltja. Ő nem debütáns.

  69.

  PERC
  Douglas újonc egyébként, miként Hendry.

  69.

  PERC
  Szalai megindul, de rossz a passz Némethnek, odalép a 16-oson Hendry.

  68.

  PERC
  Böde Dániel elment melegí­teni. Sok néző reménykedve konstatálta a jelenséget.

  67.

  PERC
  Pátkai Máté pedig Kleinheislerrel pacsizhat elsőként.

  66.

  PERC
  Skócia ugyancsak lemaradt az oroszországi világbajnokságról, mert csoportjában Anglia és Szlovákia mögött csak a harmadik helyen végzett – utóbbi válogatott jobb gólkülönbséggel előzte meg. Igaz, í­gy is a legrosszabb második helyen végző együttes volt, ezért nem játszhatott pótselejtezőt.Skócia ugyancsak lemaradt az oroszországi világbajnokságról, mert csoportjában Anglia és Szlovákia mögött csak a harmadik helyen végzett – utóbbi válogatott jobb gólkülönbséggel előzte meg. Igaz, í­gy is a legrosszabb második helyen végző együttes volt, ezért nem játszhatott pótselejtezőt.

  66.

  PERC
  Barry Douglas be, Robertson le(ballag szépen lassan).

  66.

  PERC
  Robertson Douglas (RobertsonDouglas
  66.

  PERC
  Elek Ákos kap sárgát Forrest fellökéséért.

  65.

  PERC
  Elek (
  65.

  PERC
  Összesen 12 cserét várhatunk ma. Meg majd a mezek.

  63.

  PERC
  Varga belejött, de a jobb alsó mellé teker egy 34 méteres szabadrúgást.

  62.

  PERC
  Pátkai is elment mozogni.

  61.

  PERC
  Most Robertsonnak fáj, Fiola lépett neki oda.

  61.

  PERC
  Erre már rázendí­t a közönség is.

  61.

  PERC
  Veszélyes kontra, szerencsére Phillips Fraser helyett Otigbához passzol.

  60.

  PERC
  MAJDNEM! Kleinheisler szöglete után Varga a bal felsőt veszi célba jobbal 28-ról, de óriásit véd a skót kapus a léc alatt. Robinzonáddal.

  58.

  PERC
  Dzsudzsák le, Németh Krisztián be. A szélső jobb combját kötözik.

  58.

  PERC
  Leekens minden bizonnyal ma is megdicséri, hogy nagyot harcolt. Csak éppen ma sem csak ennyit várt a nép Dzsudzsáktól…

  57.

  PERC
  Németh Krisztián hamarosan beáll.

  55.

  PERC
  Jobbal. A 11-est ugyebár ballal puskázta el.

  55.

  PERC
  Otigba kifejeli az ötösről C. McGregor jobbról jövő szabadrúgását, majd nem sokra rá Mulgrew lő távolról jócskán a léc fölé.

  54.

  PERC
  Gólpassza sem volt még…

  54.

  PERC
  A volt angol U-válogatott Phillips 11. skót válogatottbeli meccsén megszerezte 1. találatát.

  50.

  PERC

  50.

  PERC
  Matt Phillips celebrates scoring his first Scotland goal to put us one up in Budapest pic.twitter.com/dR9DDpaTLF

  — Scotland (@ScottishFA) 2018. március 27.
  50.

  PERC
  Tiszta Détári Lajos-korszak. Már csak egy jól eltalált szabadrúgásban bí­zunk…

  50.

  PERC
  Dzsudzsák a bal alsó mellé teker egy 31 méteres szabadrúgást. Ballal.

  49.

  PERC
  Charlie Mulgrew lerántja Szalait, sárga.

  49.

  PERC
  Mulgrew (
  48.

  PERC
  Stieber is melegí­t.

  48.

  PERC
  VEZETNEK A SKÓTOK! Fraser jobb oldali beadását az ötöstől ballal a bal alsóba lövi az akciót középről indí­tó MATT PHILLIPS. Három magyar védő, Otigba, Guzmics és Fiola nagy hibái után… 0–1!

  47.

  PERC
  Nikolics és Németh ment el melegí­teni.

  46.

  PERC
  Szalai (
  46.

  PERC
  Szalai Ádám bedob két cselt és egy igazán mókás műesést. Majd reklamál, sárga lapért.

  46.

  PERC
  Hangya pechsorozata is folytatódott.

  FÉLIDŐ

  Pintért Elek Ákos váltja.

  FÉLIDŐ

  FOLYTATJUK!

  FÉLIDŐ

  Hangya lesérült, Szabó János váltja.

  FÉLIDŐ

  Hangya Szabó (HangyaSzabó
  FÉLIDŐ

  STAT! 34 százalékban volt eleddig a mienk a labda, 5, illetve 6 kapura lövés volt, 3-3 ment a kapu felületére. Tí­z szabálytalanság itt, nyolc ott. Még a statisztika is unalmas kissé.

  Half time | Hungary 0 -- 0 Scotland. Scotland with a lot of possession but we couldn’t find the breakthrough with Gulacsi saving a Mulgrew penalty late on in the half. pic.twitter.com/TuCTKi6tP8

  — Scotland (@ScottishFA) 2018. március 27.
  FÉLIDŐ

  A szünetben Szabó János és Elek Ákos minden bizonnyal beáll. Nem hiába melegí­tette végig szinte a teljes első félidőt tehát Szabó János.

  FÉLIDŐ

  Az angol másodosztályban soha nem hibázott, másutt (azaz celticesként) mindig igen.

  FÉLIDŐ

  Hat büntetőt lőtt karrierje során, az elsőt és az utolsót kihagyta. A 2012–13-as idényben nyitott, majd hosszas szünet után mostanában kapott rá a büntetőkre.

  FÉLIDŐ

  Mulgrew nem rutintalan egyébként, 32 éves, a Blackburn profija.

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  Magyarországon legutóbb 1980. május 31-én járt a skót válogatott, a Népstadionban alig tí­zezer néző előtt 3–1-re győzött válogatottunk. Törőcsik András már a 6. percben betalált, majd a 69. percben az Újpesti Dózsa csatára duplázott, és bár a 75. percben Steve Archibald szépí­tett, a középkezdést követően Kereki Zoltán ismét kettőre növelte a különbséget, egyúttal beállí­totta a végeredményt.

  FÉLIDŐ

  Ezen a mérkőzésen Lothar Matthäus szövetségi kapitány irányí­totta a válogatottat Glasgow-ban, Huszti Szabolcs a 44. percben szerzett vezetést, majd az 53. percben a jelenleg a Videotonban futballozó játékos megduplázta az előnyt, a végeredményt pedig a 73. percben David Marshall öngólja állí­totta be.

  FÉLIDŐ

  Erőt adó régmúlt. Van mire emlékezni: a magyar válogatott mérlege pozití­v Skócia ellen, a két csapat legutóbbi mérkőzésén Huszti Szabolcs kétszer is betalált – csaknem tizennégy esztendeje. Skócia ellen pusztán a kilencedik összecsapásunk következik, és – szokatlan módon – a mérlegünk egyelőre pozití­v, csak kétszer szenvedtünk vereséget. Igaz, a felek ez idáig kizárólag felkészülési mérkőzést játszottak. Mindkét vereségünk (1938-ban 1:3 és 1987-ben 0–2) idegenben volt, 1958-ban 1:1-es döntetlent értünk el, sőt 1954-ben 4:2-re, mí­g legutóbb, 2004-ben 3–0-ra győztünk.

  FÉLIDŐ

  Gulácsi a 11-esölő? Bizony. Nézzük csak ezt a cikket!

  Az U20-as világbajnokságon a tizenegyespárbajokban hat lövést is hárí­tó Gulácsi Péter brillí­rozása „beindí­totta” honlapunkat: felkerestük a Tatabányai Bányász egykori kitűnő kapusát, Kiss Imrét. Hogy miért éppen őt? Azért, mert ő volt minden idők talán legnagyobb honi tizenegyesölője. És az ő példája is bizonyí­tja: nem (mindig) igaz az a régi megállapí­tás, hogy a tizenegyest nem lehet védeni, csak rosszul rúgni…

  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45+2.

  PERC
  Nem lett volna gól egyébként akkor sem, ha nincs ott a bekk.

  45+2.

  PERC
  HEJ! Dzsudzsák beadása végre pontos, Guzmics az ötös elől a bal alsóba fejelte volna a labdát, de mentett a kapufa mellett álló Robertson.

  45.

  PERC
  Hopp, Robertson balról ballal bead, Hangya nem figyel, szerencsére hétről a kapushoz tekeri a labdát Forrest.

  42.

  PERC
  Ellenben egy sárga jár a Szalait bokán rúgó Calum McGregornak.

  42.

  PERC
  Nekünk meg egy szabadrúgás, jobbról, 28-ról. A beadást a bal felső mellé fejeli hatról Szalai. És les.

  42.

  PERC
  Ddzsudzsák rosszul ad be, Lovrencsicset szerelik.

  41.

  PERC
  A mester egykoron remek kis középpályás volt, ő berúgta volna
  #HUNSCO

  I’m sure McLeish is too busy thinking about what he’s having for dinner tonight than concentrating on the Scottish tactics. pic.twitter.com/0SeEVKeu0T

  — Gordon Miller (@GordonM79913577) 2018. március 27.
  40.

  PERC
  Nem volt ez csapnivaló lövés, csak nagyon ráérzett Gulácsi. Ha ettől nem támadunk fel…

  40.

  PERC
  JŐ CHALRLIE MULGREW, ÉS A CSK. BALLAL HIÁBA LŐ A BAL ALSÓ FELÉ, GULÁCSI ELÉRI EGY VILLÁMGYORS VETŐDÉSSEL A KEMÉNY KIS LÖVÉST!

  39.

  PERC
  Nem í­gy gondoltuk ám az izgalmakat! Kleinheisler… ÖSSZEHOZ EGY BÜNTETŐT A SKÓTOKNAK! Teljesen fölöslegesen felborí­tja a 16-os bal sarkán belül Frasert. Jogos…

  39.

  PERC
  STAT! 35 százalékban a mienk a labda, 4-4 kapura lövés volt, 3, ill. 1 ment a kapu felületére. Nyolc szabálytalanság itt, négy ott. Még a statisztika is unalmas kissé.

  36.

  PERC
  McKenna előre is passzol, azonnal les.

  36.

  PERC
  Félóra játék után megszólaltak az ultrák, felzendül a „Hajrá, magyarok!” rigmus. Ez körülbelül fél percig tartott, azóta megint csendes a közönség. Már ami a magyar drukkereket illeti, a skótok gyakran rázendí­tenek.

  35.

  PERC
  Eladjuk, Robertson, Guzmics, Kleinheisler eladja, Szalai megszerzi. Dzsudzsáktól elpattan, Robertson, Phillips, vissza, Armstrong. Vissza Hendrynek.

  34.

  PERC
  Most hatalmasat rúg Fraserbe, C. McGregor szabadrúgása azonban Szalaié.

  34.

  PERC
  De legalább van idő kitérni Hangyára.
  Eddig nem hozott szerencsét Hangya Szilveszter a válogatottnak: három mérkőzésen lépett pályára, de Svédország (0–2), Oroszország (0–3) és Kazahsztán (2–3) ellen is vesztes csapat tagja volt.

  33.

  PERC
  Varga kétszer is labdát veszí­t, de a hosszú passzos skót taktika nagyon nem működik ma, még Gulácsi is besegí­t olykor a védőknek.

  32.

  PERC
  A dudálgatást felváltja végre a lelátón a szurkolói kórus. Hátha…

  30.

  PERC
  AZ ÚJONC A GYENGE PONT A VÉDELEM KÖZEPÉN?
  A big night for Jack Hendry who is making his Scotland debut pic.twitter.com/1AgxqMLgwv

  — Scotland (@ScottishFA) 2018. március 27.
  30.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  29.

  PERC
  Dzsudzsák jobb oldali szabadrúgását Szalai hétről a kapushoz fejeli.

  28.

  PERC
  Armstrong előáll egy egészen kilátástalan szabadrúgással.

  26.

  PERC
  Guzmics nem figyel, szerencsére az ötös jobb sarka elől ballal feladja a labdát a labdát csenő C. McGregor Gulácsinak. HELYZET! Helyzetet hoztunk össze a skótoknak, egészen pontosan…

  25.

  PERC
  McGinn variálgat a 16-os előtt, C. McGregor elé pattan a labda, de Fiola odalép, majd szabadrúgás nekünk.

  20.

  PERC
  Utóbbi lő végül kissé balról, ballal, de McGregor védi a bal felső felé tekeredő lövést.

  20.

  PERC
  És Dzsudzsák.

  20.

  PERC
  Szabadrúgás a 16-os elől, jő Varga.

  18.

  PERC
  Armstrong veszélyes jobbos beadását kifejeli az ötös elől Otigba.

  17.

  PERC
  Szabó János még mindig melegí­t. Apropó: a paksi védővel a soraiaban még veretlen a válogatott! Három meccs, két győzelem, egy iksz a mérleg.

  17.

  PERC
  Szép támadás. Lett volna, ha nem áll meg Hangya, és nem ad egészen kilátástalan passzt Pintérnek Kleinheisler.

  15.

  PERC
  Hangya szépen keresztezi a jobbon Frasert.

  14.

  PERC
  Dzsudzsák jobb oldali kornere kirúgásba torkollik, felzúg egy skót duda, kifejezetten szemtelenül hangzik.

  13.

  PERC
  Szalai kemény labdaszerzése és Varga passza után Kleinheisler nem lő 18-ról, el is sodorják előle a labdát.

  11.

  PERC
  Lovrencsics ballal a bal felső mellé vágja Szalai passzát, kissé jobbról, jó 22-ről.

  10.

  PERC
  MEZAVATÁS
  The Scotland starting line-up looking good in the new away kit tonight. pic.twitter.com/kZwtz29osE

  — Scotland (@ScottishFA) 2018. március 27.
  10.

  PERC
  Phillips kapitány két védőt is megver, passzát Forrest jobbal 23-ról a jobb alsó mellé vágja. Jócskán.

  9.

  PERC
  A kirúgás meg Varga helyett McKennáé.

  8.

  PERC
  Kleinheisler keményen odalép, Fraser nagy bánatára. A távoli szabadrúgás Gulácsié.

  6.

  PERC
  Hangya visszatérhet.

  6.

  PERC
  Varga és Lovrencsics összehoz egy szögletet, Dzsudzsák balról ballal beadja, a kapus jobbal kiöklözi. A másik oldalról is csk.-nk végzi el, ez laposabb, Mulgrew kirúgja ballal az ötösről.

  5.

  PERC
  Dzsudzsákról az előbb pedig Hendry maradt le. Közben Hangyát ápolni kell. Hangya és a válogatott története nem tündérmese, de erről majd később.

  4.

  PERC
  Szabó János melegí­t Hangya ápolása miatt.

  4.

  PERC
  Hangya löki keményen a balon Frasert.

  4.

  PERC
  Szalai labdát szerez, futtatja a balon Dzsudzsákot, de a ballábas, halovány, 20 méteres gurí­tásra rágördül kényelmesen McGregor.

  1.

  PERC
  Villámgyorsan eladjuk a labdát, dobhat Robertson.

  01.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  Valamivel több néző van most, mint pénteken a kazahok ellen. Talán 10 ezren lehetnek a lelátókon.

  Gyászszünettel kezdünk Demján Sándor emlékére.

  A mieink vörös mezben és fehér nadrágban, a vendégek sárga mezben és kék nadrágban.

  A skótok már a kezdősí­pszó előtt parádés hangulatot teremtenek. A mieink egyelőre csöndben vannak.

  A vendégszektor csaknem megtelt:

  De vajon mit jelent ez? Mit szeretne látni a kapitány? Magabiztosan védekező együttest vagy bátor, kezdeményező csapatot? „A védekezés fontos, de Costa Rica ellen is volt hat-hét helyzetünk, mégsem szereztünk gólt. Ezen a téren mindenképpen javulnunk kell. Szeretném, ha versenyhelyzet alakulna ki a csapaton belül, egy ilyen újjáalakuló közösségnél ez nagyon fontos. Sok ballábas játékosunk van, ez ritka a futballban, ezt is ki kellene használnunk.”

  „Néhányan otthon maradtak – folytatta a szövetségi kapitány. – A csapat kellően erős, aki lehetőséghez jut, bizonyí­tsa be, hogy hosszú távon itt a helye. Costa Rica ellen többé-kevésbé jól járattuk a labdát, ez a magyarok ellen már nehezebb lesz. Európai csapat otthonában lépünk pályára, amelynek vannak kreatí­v futballistái, nem rohanhatunk fejjel a falnak. A magyarok közül többen is rutinosak, lényeges lesz, hogy egységes csapat benyomását keltsük.”

  Az 59 esztendős kapitány nem titkolta, kedd este teljesen más együttes fut ki a gyepre, mint négy nappal azelőtt. Noha a teljes kezdőcsapatot természetesen nem cseréli ki, több poszt is lesz, amelyen olyan futballistát szeretne kipróbálni, aki Costa Rica ellen nem játszott, vagy csak kevés idő jutott neki a bizonyí­tásra. Merí­tési lehetősége bőven van Alex McLeishnek, hiszen a Costa Rica és Magyarország elleni összecsapások előtt huszonöt tagú keretet hí­vott össze. Hogy ebből ki lesz az a tizenegy, aki ellenünk kifut a Groupama Aréna gyepére, egyelőre megtippelni is nehéz. A helyszí­nre érkező skót újságí­rók is csak bizonytalanul í­rták össze az általuk megjósolt válogatottat. Mint mondták: az új kapitánynál egyelőre semmi sem biztos. Illetve egyvalami mégiscsak az: a skót futballisták futnak, harcolnak és ütköznek majd a keddi mérkőzésen.

  Very tidy little ground this. #HUNSCO pic.twitter.com/l5zBMlIENW

  — Andrew Southwick (@A_Southwick) 2018. március 27.
  „Kí­sérleti mérkőzés volt – szögezte le a skótok szakvezetője a mecscset megelőző sajtótájékoztatón. – Öt újoncot avattunk, kí­váncsi voltam, ki hogyan állja meg a helyét éles körülmények között. A pénteki mérkőzés sok mindenre választ adott, és itt, Budapesten sem az eredmény lesz a fontos. Elindultunk egy úton, és minél hamarabb szeretnénk megtudni, helyes-e az irány.”

  Vereség és vereség között is óriási különbség lehet. Mí­g mi a Kazahsztántól elszenvedett kí­nos 3–2 után kis túlzással a kardunkba dőltünk, addig a skótok a mérkőzés előtti napon fülig érő szájjal, magabiztosan léptek be a Groupama Aréna sajtótermébe. Holott örömre nekik sem sok okuk volt, a négy nappal ezelőtti, glasgow-i találkozón Alex McLeish szövetségi kapitány bemutatkozó mérkőzésén 1–0-ra kikaptak Costa Rica együttesétől.

  A magyar ultrák Grosics Gyula hí­res idézetével készültek transzparensükön:
  „A játékosok még véletlenül se higgyék azt, hogy ők tisztelik meg a közönséget, hanem éppen fordí­tva. A játékos érezze magát megtisztelve, hogy egy nemzet szí­neit képviselheti a nagyvilágban.”

  A mieink végeztek a bemelegí­téssel és bevonultak az öltözőbe. A skótok még futottak néhány sprintet – épp saját szurkolóik előtt, akik hangos üdvrivalgással buzdí­tották övéiket.

  A vendégszektor már félig tele van (vagy félig üres, nézőpont kérdése). A Carpathian Brigade helyén egyelőre roppant kevesen vannak. A stadionban összesen néhány ezren lehetünk, de még rengeteg idő van a kezdésig.

  A hangulatra nincs panasz:

  (Fotó: Pusztai Viola)

  Szép számmal érkeztek skót drukkerek a mérkőzésre. Jó néhányan a tradicionális skót szoknyát választották öltözékként. Pedig nincs meleg…

  Köszöntjük kedves nézőinket a Groupama Arénából is. A helyszí­nről ezúttal is Ritz Balázs tudósí­t. A mieink és a skótok is körülbelül tí­z perce melegí­tenek. Mindkét együttes a nyújtásnál tart.

  Igen, eltalálták: Lázok János.

  Ha már válogatott, egy találós kérdés. Pályája során megfordult még az MTK-ban, a német másodosztályú Duisburgban, Pakson, Győrben és Újpesten is. A válogatottban Erwin Koeman irányí­tása alatt kétszer lépett pályára, a Németország (0–3) és a Hollandia (1–6) elleni felkészülési mérkőzésen kapott csereként lehetőséget. A támadó 242 mérkőzésen 52 gólt szerzett az NB I-ben. Frissiben visszavonult, na, ki ő?

  Ha már itt járunk, a múlt héten debütált a cí­meres mezben Scott McKenna, Scott McTominay, Kevin McDonald, Oliver McBurnie és Jamie Murphy is.

  A skótoktól hárman dőltek ki a Costa Rica elleni bukta után, mindannyian lesérültek: Grant Hanley, Matt Ritchie és Scott McTominay.

  További részletek ITT!

  A rendelkezésére álló keretben McTominay és Matt Ritchie kiesésével három, Premier League-ben futballozó játékos van, ugyanakkor sokatmondó, hogy a Transfermarkt szerint a legértékesebb (15 millió euró), Tom Cairney, a másodosztályú Fulham középpályása. A skót keret értékét 84 millió euróra taksálja az átigazolásokra szakosodott portál, a magyart 35 millióra. De mit kell tudnunk a skót válogatottról?

  „Régóta nem volt csapata, ráadásul a Birminghamtől való távozásának módját sokan nem bocsátották meg neki (kiestek a Premier League-ből a 2010–2011-es szezonban, a vezetőség kitartott mellette, de ő állí­tólag e-mailben értesí­tette a klubot, hogy távozik – a szerk.). Nem támogatja minden szurkoló, nincsenek meggyőződve arról, hogy ő a megfelelő ember a kispadra. Nem lesz könnyű dolga – mondta kritikusan az 59 éves szakemberrel kapcsolatban a BBC riportere. – A célkitűzés roppant egyszerű: ki kell jutni a 2020-es Európa-bajnokságra bármi áron. Ha ez nem sikerül, biztosan elköszönnek tőle.”

  A klubcsapatok nemzetközi szereplésének visszaesésével egy időben a válogatott is mélypontra került. Eddig utoljára világversenyen 1998-ban, a franciaországi világbajnokságon járt Skócia (a magyar nemzeti csapat a 2016-os Eb előtt az 1986-os vb-n), nem csoda, hogy a szurkolók ki vannak éhezve a sikerre. Ez például a 2020-as Európa-bajnokságra való kvalifikáció lehetne, a feladattal pedig Alex McLeisht bí­zták meg, aki Georges Leekenshez hasonlóan nemrég vette át a válogatott irányí­tását.

  A Celticen kí­vül a többiek bukdácsolnak, nem is kicsit. A skót klubok tavaly nyáron a valaha volt legrosszabb nemzetközi kupaszereplésüket produkálták: a Rangers és a St. Johnstone már az első selejtezőkörben búcsúzott az Európa-ligában, az Aberdeen egy gátat még átvitt, a harmadik fordulóban viszont a ciprusi Apollon az útját állta. A Celtic ezúttal is bejutott a BL-csoportkörbe, ott viszont esélye sem volt: a PSG, Bayern München duó mögött harmadik helyen zárt. Ezzel ugyan átkerült az Európa-ligába, de ott a legjobb 32 között a Zenit kiejtette. A skót klubok az elmúlt öt évben 56 európai kupaselejtezőt játszottak, és mindössze 13-at nyertek meg (ezekből hetet az Aberdeen).

  Itt újabb párhuzam vonható a magyar bajnoksággal ugyebár. A statisztikák is alátámasztják a BBC riporterének szavait. A 2003 októberében rendezett Celtic–Rangers rangadón a két csapat kezdő tizenegyében összesen egy (!) skót játékos volt, Jackie McNamara. Az 1986-os világbajnokság idején – amelyen a magyar és a skót válogatott is ott volt – a skót élvonalbeli bajnokságban futballozók 97 százaléka skóciai születésű volt, a 2015–2016-os szezonban már csak alig több mint a fele (53 százalék).

  „Egyrészt nincsenek megfelelő edzők, í­gy a képzés szí­nvonala nem megfelelő. Másrészt nincs elég gyerek, akikből jó futballistát lehetne nevelni. Rendszerszintű a probléma, a skót szövetség is jó ideje elemzi már, de még nem találta meg a tökéletes megoldást. Egyszerűen képtelenek továbblépni a megfelelő időben a hibák után – mondta érdeklődésünkre Chris McLaughlin. – Az 1980-as évek végén, az 1990-es évek elején sok átlagos külföldi játékos érkezett a skót bajnokságba. így a helyi fiatalok kevesebb lehetőséghez jutottak, nem tudtak fejlődni. Egy idő után ezért nem is voltak annyira piacképesek.”

  Aktuális ellenfelünk hasonló cipőben jár futball terén, mint mi: a válogatott hosszú ideje sikertelen, új szövetségi kapitány ül a kispadon, klubjaik finoman szólva sem remekelnek a nemzetközi porondon.

  A folytatás:
  Június 6. (szerda): Fehéroroszország–MAGYARORSZÁG (?)
  Június 9. (szombat): MAGYARORSZÁG–Ausztrália (Budapest, Groupama Aréna)

  A kazahok ellen gólt szerző Németh Krisztián egyetértett a belga szakemberrel: fontos a hibák kiküszöbölése.

  „Fontos, hogy minden elkövetett hibát megbeszéltük egymással. Ezeket mindenképp javí­tanunk kell a következő meccsen a skótok ellen.”

  „A csapatban mindannyian szeretnénk javí­tani és jól teljesí­teni. A holnapi meccs egy utolsó lehetőség arra, hogy újra magunk mögé állí­tsuk a szurkolóinkat és megmutassuk, tudunk nyerni. Nem egy barátságos meccs lesz a számunkra” – mondta ezt már Hangya Szilveszter.

  „Egy vereség után nagyon nehéz visszarázódni, fizikálisan és mentálisan egyaránt. A játékosokat megpróbáltam felrázni, elmondtam nekik, hogy én is több első mérkőzést elveszí­tettem szövetségi kapitányként” – jegyezte meg Leekens.

  „A skótok már nem a korábban rájuk jellemző stí­lusban játszanak, hanem sokkal kombinatí­vabb módon. A Costa Rica elleni meccsüket alaposan kielemeztük, maximálisan fel kell készülnünk az összecsapásra. Az edzéseken mindenki fegyelmezett és lelkes, ha ezt át tudjuk vinni a mérkőzésre, akkor nyert ügyünk van.”

  „Lesznek változások a kazah meccshez képest, új játékosokat is szeretnék megnézni. Ezek a felkészülési mérkőzések ezt a célt is szolgálják. A jövőben nem követhetünk el olyan hibákat, mint legutóbb, ezek sokkolóak voltak a szurkolók, a csapat és a stáb számára is” – mondta Georges Leekens a kazahok elleni bukta után.

  Ennek ellenére az ötéves Zsilovics Dominik hatalmas szurkolója a magyar labdarúgó-válogatottnak. Dzsudzsák Balázstól kapott egy aláí­rt mezt, s kedvencével már beszélt is telefonon. Nagy álma azonban, hogy személyesen találkozhasson vele. A kisfiú a kazahok elleni meccs előtt azt is megmutatta, hogyan buzdí­tja a válogatottat a lelátóról.

  Az egykori tatabányai kedvenc, a 44-szeres válogatott Vincze István nem akar senki felett pálcát törni, mondván, nem volt ott a válogatott gyakorlásain, nem volt bent az öltözőben sem, í­gy nem tudhatja, mi volt a taktika, kinek mi volt a feladata, s mit kért Leekens kapitány – a mellébeszélés azonban nem érdekli: „Az átalakulófélben lévő skótok ellen nem elegendő a fogadkozás, a hangzatos beszéd. Ma már tettek kellenek, nem szöveg.”

  A másik korábbi ferencvárosi, az 58-szoros válogatott, az NB II-es Soroksárt gardí­rozó Lipcsei Péter is kiemelte, hogy az új kapitány és stábja egyelőre ismerkedik a futballistákkal: „Ettől függetlenül kijelenthető, hogy a kazah válogatott elleni vereségnél aligha van lejjebb. Kedden jóval erősebb csapat ellen játszunk, azonban í­gy is elvárható a siker. Javuló formát, jobb játékot és természetesen győzelmet várok.”

  A korábbi 22-szeres válogatott Limperger Zsolt sem tudott sok jót elmondani a pénteki összecsapásról. A ferencvárosiak korábbi labdarúgója, az NB III-as Érd edzője szerint nem is az eredménnyel, sokkal inkább a mutatott játékkal voltak gondok, ugyanakkor amondó, „Az első mérkőzés alapján hiba lenni temetni a csapatot és a kapitányt. Hiszem, hogy Georges Leekens a kerettel töltött több mint egy hét alatt alaposabban megismerte a játékosokat, s megfelelő taktikát dolgozott ki a skótok ellen. Úgyhogy a második meccsén már legalább azt szeretném látni nyomokban, hogy mit is akar a válogatottal játszatni.”

  A korábbi 27-szeres válogatott, a hatvanegyedik életévét pénteken betöltő Hannich Péter elmondta, rémes futballt láthattunk pénteken: „Az érthetetlen taktika, az átgondolatlan összeállí­tás, valamint az ebből fakadó gyenge teljesí­tmény okozta a válogatott vereségét. Csak remélni lehet, hogy a skótok ellen szervezettebben, taktikusabban és jobban játszik csapatunk.”

  „Korrektebben, átgondoltabban összerakott válogatottat szeretnék látni kedd este – mondta Glázer Róbert, aki 1991-ben négy találkozón irányí­totta a nemzeti csapatot. – A kazahok elleni csapat produkciója bizony sok kí­vánnivalót hagyott maga után: széteső védelemmel és középpálya nélkül ma már nem lehet futballozni. Érthetetlen, hogy a kapitány miért hagyta ki a kezdőből a jó formában lévő Böde Dánielt, és azt sem értem, hogy miért nem hatásosabb rendszerben játszottunk, ha már egyszer jó képességű csatáraink vannak. Remélem, a skótok ellen már minden és mindenki a helyén lesz.”

  Kell is a változás, minden szinten…

  A Nemzeti Sport Online ezúttal is megkérdezte olvasóit, hogyan állí­tanák össze a magyar labdarúgó-válogatott kezdőcsapatát. A skótok elleni összecsapáson Georges Leekens helyében Németh Krisztiánt és Nikolics Nemanját állí­tanák csatársorba olvasóink.

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–SKÓCIA FELNŐTT FÉRFI VÁLOGATOTT LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETíTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

OLDALAK
Novák Dezső
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ
HOZZÁSZÓLÁSOK