2018.IX.8. Nemzetek Ligája, Finnország – Magyarország: 1-0

Marco Rossi vereséggel kezdett, kikaptunk Finnországban (is)

A Nemzetek Ligájában sem megy, a finnek egy korai Pukki-góllal otthon tartották a három pontot.
Nem sikerült a rajt a Nemzetek Ligájában, a magyar labdarúgó-válogatott 1–0-ra kikapott Finnországban, az egyetlen találatot Teemu Pukki szerezte, még a 7. percben. Új szövetségi kapitányunk, Marco Rossi tehát vereséggel kezdett.

FINNORSZÁG — MAGYARORSZÁG 1-0 (1-0)
Tampere, 10.200 néző.
vezette: Gediminas Mazeika (asszisztensek: Simkus, Kazlauskas; alapvonali jv.: Lukjancukas, Valikonis; tartalékjv.: Snarskis – litvánok)

FINNORSZÁG: Hrádecky — Raitala, Arajuuri, Toivio, Uronen (Granlund, 45+1.) — Lod, Schüller (Sparv, 63.), Kauko, Soiri (Taylor, 85.) — Pukki, Tuominen
kispad: Joronen, Jaakkola, Vaisanen, Lam, Markkanen, Halsti, Toivomaki, Skrabb, Karjalainen
Szövetségi kapitány: Markku Kanerva

MAGYARORSZÁG: Gulácsi — Lovrencsics G., Lang, Kádár, Fiola — Pátkai — Stieber Z. (Varga R., 54.), Kleinheisler, Kovács I. (Kalmár, 61.), Sallai R. (Eppel, 72.) — Szalai Á.
kispad: Dibusz, Kovácsik, Viní­cius, Nagy G., Litauszki, Nagy Á., Sallói, Bese, Tamás K.
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gól: Pukki (7.)
Sárga lap: Uronen (41.) illetve Szalai Á. (45.+2.), Fiola (59.), Lovrencsics G. (63.), Kádár (68.)

Három védő?

Vagy négy hátvéd?

Ki szűri meg a támadásokat?

Kezd-e a Vidivel az utóbbi időben remeklő Kovács István?

S az egyik fő kérdés: ki lesz a balhátvéd?

Marco Rossi szombaton kihirdette a magyar válogatott kezdőcsapatát, s máris néhány meglepő húzással rukkolt ki. Hogy Gulácsi Péter állt a kapuban, olyan természetes volt, mint az, hogy a finnek szeretik a halat, ám hogy a hiányposztnak számí­tó bal védőként Fiola Attilát állí­totta be, már annál inkább váratlan húzásnak minősült. Pátkai Máté szerepeltetésére sem sokan fogadtak volna, a székesfehérvári középpályás azonban a jelek szerint elnyerte a szövetségi kapitány bizalmát, és Tamperében az első perctől a pályán lehetett. Az olasz szakember – ahogy azt sejteni lehetett – nem vállalta be a háromvédős rendszert, hiszen a különleges figyelmet igénylő játékrendszer begyakorlása jó esetben is legalább két-három hetet vesz igénybe, és ahogy fogalmazott: kapitányként az idő a legnagyobb ellensége… Maradt tehát a négyvédős felállásnál, bí­zva abban, hogy í­gy stabil lesz a védekezésünk.

Ehhez képest…

Az első tí­z perc maga volt a pokol.

A középpályán többször is olyan helyen adták el játékosaink a labdát, amit követően lendületbe jöttek a hazaiak, és ha ez még nem lett volna elég, a védelem sem állt a helyzet magaslatán – s akkor még finoman fogalmaztunk. Kovács István labdavesztése, Kádár Tamás bizonytalan védekezése után már a hetedik percben vezettek a finnek. Pedig ha valamiben bí­zhattunk, az az volt, hogy Marco Rossi eddigi jó szokásához hí­ven alaposan megszervezi az együttes védekezését, aztán mégis a hátvédsor volt a leggyengébb pont.

A legnevesebb finn, Teemu Pukki többször is megforgatta a mieinket, a jobb oldalon nem egyszer, és nem is kétszer kerültek a védelmünk mögé, érezni lehetett, hogy ebben a felállásban még sosem játszott korábban a hátvédsorunk. A kezdeti szervezetlenség után aztán némileg sikerült rendezni a sorokat, egyre többet birtokolta a csapat a labdát, akadt egy-két lehetőség, ám a kaput az első negyvenöt percben egyszer sem sikerült eltalálni – márpedig í­gy meglehetősen nehéz meccset nyerni.

A hazai szurkolók élvezték a mérkőzést, a finnországi őszben lelkesen rázták zászlóikat, sálaikat, hát még akkor, amikor a kedvencek szabadrúgásból a kapufát találták telibe. Eldőlhetett volna a találkozó, ám szerencsénkre maradt az egygólos különbség, a finnek pedig semmi mást nem játszottak, mint amit Marco Rossi is várt tőlük előzetesen. A régi skandináv stí­lust maguk mögött hagyva nem í­velgették előre a labdákat, megpróbáltak kombinatí­v játékkal minél gyorsabban, minél kevesebb passzból eljutni a tizenhatosunkig. A játékba sok hiba csúszott, de csak egy részük volt a rossz talajra fogható…

Az első, kaput eltaláló magyar lövésre az 56. percig kellett várni, igaz, akkor Szalai Ádám ajtó-ablak helyzetben lőhetett – bánhattuk, hogy kimaradt. Merthogy helyzetből továbbra sem akadt sok , igaz, a magyar lábakon olykor jól járt a labda, lövést is láthattunk, ám a hatékonyság továbbra is gyenge volt. Marco Rossi az oldalvonal mellett folyamatosan űzte-hajtotta a labdarúgókat előre, a hajrára Eppel Mártont is becserélte, a mérkőzést azonban mégis a finnek zárhatták volna le ismét – viszont a kapufa újra kisegí­tette Gulácsi Pétert.

A magyar válogatott abból a szempontból a döntetlent sem érdemelte meg, hogy nem tudta kihasználni a helyzeteit. Marco Rossi szövetségi kapitányként vereséggel kezdett a válogatott kispadján, összességében mégis benne van ebben a futballban az a remény, hogy még koncentráltabb, még fegyelmezettebb játékkal a mieink is meg tudnak majd nyerni „finn hatékonysággal” egy-egy meccset.

Mondjuk már kedden, Görögország ellen…

https://www.youtube.com/watch?v=4MfZPPSNA_c

További képek: mlsz.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

„Nagyon csalódottak vagyunk, az elején kétszer is úgy adtuk el a labdát, hogy az ellenfél abból nagy helyzetbe került, és sajnos meg is szerezte a vezetést – mondta Marco Rossi Tamperében. – Sok helyzetet kidolgoztunk mi is, a befejezéseknél azonban nem voltunk elég pontosak. Ha egy csapatnak annyi helyzete van, mint ma nekünk, és abból egyet sem sikerül értékesí­teni, nem lehet más a végeredmény.”

Rossi hozzátette, a finnek veszélyes kontrákat vezettek, volt két kapufájuk is, de ez ilyenkor benne van a mérkőzésben.

„A legnagyobb negatí­vum az első tizenöt percben a koncentráció hiánya volt. Ki kell javí­tanunk a hibákat, sok volt belőlük. A második meccsen kevesebb hiba kell, muszáj kihasználni a helyzeteket, hogy legyen esélyünk nyerni” – mondta az olasz szakember.

Rossit arról kérdezte Borbola Bence, a Nemzeti Sport szakí­rója, miért nem alkalmazta az általa sokszor bevetett ötvédős rendszert.

„Az ötvédős rendszer összehangolt játék, aminek kialakí­tásához idő kell. Erre most nem volt lehetőség, ráadásul a játékosok négyvédős rendszerből jöttek – mondta Rossi. – Ez is működhetett volna, de az elején olyan hibákat követtünk el, amelyek minden rendszerben megengedhetetlenek. Az első tizenöt perc után az ellenfél sokkal hátrébb húzódott, kontrákra rendezkedett be, nehéz volt feltörni. Ez nem a védőrendszerünk miatt történt.”

Arra a kérdésre, hogy a válogatott győzelmi kényszerben játszik-e a görögök ellen, nem kí­vánt válaszolni.

„Nem kell mindent a kukába dobni ebből a meccsből, voltak pozití­vumok, azokra kell épí­teni a jövőben. Van, hogy nem lehet nyerni. Tovább kell dolgozni, alázattal, a következő mérkőzésen lehet javí­tani” – fogalmazott rutinosan Rossi.

A finnek kapitánya, Markku Kanerva érthetően elégedetten fogadta a gratulációkat az 1–0-ra megnyert Nemzetek Ligája-találkozót követően. Az ötvennégy esztendős szövetségi kapitány elmondta, a magyar csapattól nemigen tudta, hogy mire számí­tson, hiszen Marco Rossi személyében új szövetségi kapitány állt munkába, ám a gyors gól jól jött számukra.

Büszke vagyok a csapatra – mondta a finn kapitány. – Voltak nehézségeink az összeállí­tás megtalálásában, hiszen az utóbbi időben több rutinos futballista is visszavonult, a fiatalabbak közül néhányan pedig sérüléssel bajlódtak. Kemény mérkőzés volt a mostani, akadt olyan játékos, aki agyrázkódást szenvedett. Megpróbáltunk kontratámadásokból veszélyesek lenni, és ugyanazt a taktikát alkalmazni, mint amit az utóbbi hónapokban használtunk. Ezen a napon is működött, ha a középpályán hozzánk került a labda, villámgyorsan az ellenfél kapuja előtt voltunk.”

A szakember örült annak is, hogy a szurkolók ilyen lelkesen buzdí­tották a csapatot, és Tamperében is érződött, egyre inkább megkedvelik a finn válogatottat.

A lefújás után úgy ünnepelték a fiúkat, mintha öt nullára nyertünk volna. Ez mindenképpen bizakodásra ad okot. Jó hangulatban lehet igazán jól dolgozni.”

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, és a Ferencváros valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100010ejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  90+5.

  PERC

  Sami Jaakkola
  @samijaakkola
  Ei ole liikaa ollut näitä hetkiä -- ihan huippu tunnelma #huuhkajat #ratina #Tampere

  20:06 -- 2018. szept. 8.
  35
  Tekintsd meg Sami Jaakkola egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  90+5.

  PERC
  Kép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a Twitteren

  MyCoazh Football
  @MyCoazhFootball
  Hyvä tuloksellinen alku #NationsLeague ssa #Huuhkajat sekä ottelussa että ekalla puoliajalla #FIN -- #HUN 1-0FT Lopulta @Teemu_Pukki maali riitti voittoon #FINHUN xGs 1,50-1,00 @Huuhkajat MVP @HradeckyLukas mutta paljon muitakin onnistujia @Palloliitto #SuomiFutis #UNLfi #UNL

  20:15 -- 2018. szept. 8.
  2
  Tekintsd meg MyCoazh Football egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  90+5.

  PERC
  ÖSSZEFOGLALÓ, KÉP, VIDEÓ, FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  90+5.

  PERC
  Külön pech számunkra a pukkiparty hashtag…
  https://twitter.com/hashtag/pukkiparty?src=hash

  90+5.

  PERC

  Suomen Palloliitto
  œ”
  @Palloliitto
  Upea meininki Tampereella Ratinan stadionilla! Suomi johtaa Nations Leaguen ottelua Unkaria vastaan avausjakson jälkeen 1-0. š½ï¸ Pelin toistaiseksi ainoan maalin iski Teemu Pukki. Maskotit Helmi ja Bubi vauhdissa#Huuhkajat #FINHUN #UNLfi #NationsLeague #futisperhe

  19:10 -- 2018. szept. 8.
  26
  Tekintsd meg Suomen Palloliitto egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  90+5.

  PERC
  MA NEM A TURUL, A BAGOLY NAPJA VOLT
  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  Arttu Markkola
  @ArttuMarkkola
  Jätkien ja bubin kaa pelissä, camaan Huuhkajat! Mennään kisoihin! #em2020 #huuhkajat #bubi #ratina #tampere

  19:54 -- 2018. szept. 8.
  5
  Tekintsd meg Arttu Markkola egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  90+5.

  PERC
  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  Huuhkajat
  œ”
  @Huuhkajat
  Suomi avaa Nations Leaguen 1-0-kotivoitolla Unkaria vastaan! Ottelun ainoa maali tuli hyökkääjä Teemu Pukin toimesta avausjakson alkuhetkillä. Suomen ottelut jatkuvat tiistaina Turussa Viroa vastaan. OI SUOMI ON! #Huuhkajat #FINHUN #UNLfi #NationsLeague

  19:57 -- 2018. szept. 8.
  698
  135 ember beszél erről
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  90+5.

  PERC
  Ez a Pukki-gól nem hiányzott, de miért éppen a finnek ne vernék meg idén a magyar válogatottat…

  90+5.

  PERC
  ÉS VÉGET IS ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+5.

  PERC
  Véget ért a mérkőzés.
  90+5.

  PERC
  Letelt a ráadás, ők jönnek bedobással…

  90+4.

  PERC
  Például Pukkit, de szereli őt Lang, persze a csatár elterül. Ő rántotta le Langot, de Pukki terült el. Összekapta magát…

  90+4.

  PERC
  A finn drukkerek már ünnepelnek. Éreznek valamit?

  90+4.

  PERC
  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  aleksi leppinen
  @aleksileppinen
  Kuka voittaa? ”SUOMI!” Todella hyvä fiilis ratinalla ja koko 10 000 katsojaa ihan mukana kannustamas! #huuhkajat #FINHUN #VAMOS

  19:53 -- 2018. szept. 8.
  2
  Tekintsd meg aleksi leppinen egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  90+4.

  PERC
  Két percünk van még a csodára.

  90+2.

  PERC
  Nah, ezzel itt a vége?

  90+2.

  PERC
  Eppel! Kalmár passzát jobbal 12-ről az előtte álló Toivióba rúgja.

  90+1.

  PERC
  Négy perc a ráadás! Ez fontos most.

  90+1.

  PERC
  Fiola í­velése a szokásos helyen landol: Arajuuri turbános kobakján. Szalait gyűrte most le.

  90+1.

  PERC
  Kádár Pukkit indí­tja, de javí­t.

  89.

  PERC
  Lang megnyerhette volna nekünk, most lök, ezzel is elmegy egy perc.

  88.

  PERC
  Magyar szöglet jobbról, Varga adja be, Szalai a levegőből jobbal középre perdí­ti, a kapusé azonban ez is.

  88.

  PERC
  Szalai jobb oldali beadását elhalássza a gyámoltalan Eppel elől az ötösön Arajuuri.

  88.

  PERC
  Varga újabb beadása is a védőké, Lovrencsicsé dettó.

  87.

  PERC
  A kapus egyébként félig szlovák.

  86.

  PERC
  Közben kis helyzet: Varga balos beadását tí­zről rossz helyre fejeli Lovrencsics. Ütemesen bí­ztatják kapusukat a finnek. Hradecky-mars.

  86.

  PERC
  Érdekes: Soiri namí­biai, Taylor meg angol származású.

  85.

  PERC
  TaylorSoiri
  85.

  PERC
  Robert Taylor be, az előbb majdnem öngólt szerző Soiri lesántikál.

  85.

  PERC
  De ismét ment Varga elől.

  85.

  PERC
  Kalmár beadásai és bedobása is pontatlan, majd Vargát szerelik könnyedén. Lud pedig lépni is alig-alig…

  84.

  PERC
  Varga beadása Toivióé, a következő beí­velése meg Langé, aki a bal sarok előtt elől, három lépésről Soirira fejeli a labdát, onnan a labda meg a kapus térdére pattan…

  83.

  PERC
  Pátkai lőhetne Raitala felszabadí­tásával, ha merne, de nem mer, ám legalább mi jövünk egy szöglettel.

  81.

  PERC
  KAPUFA! OSKOLAJÁTÉKKAL… Sparv labdát szerez, húsz másodpercig vezetgeti, kidobja balra Soirinak, aki Pukkihoz passzol, ő meg félmagasan a jobb oldali kapufára pörget az ötös bal sarkáról, jobbal, csoda elegáns mozdulattal.

  79.

  PERC
  Varga elől, de mindegy. A 17-es számunk pont úgy néz ki, mint a 11-es, de Sallai már nincs a pályán ugyebár.

  79.

  PERC
  Granlund ment fejjel az utolsó pillanatban Eppel elől, az ötösön, Lovrencsics beadása után.

  78.

  PERC
  Fiola jó passza méterekre pattan Eppeltől.

  78.

  PERC
  Miután nem áll le a játék, Lud csoda mód meggyógyul. Homo ludus… A kis ravasz!

  76.

  PERC
  Lud begörcsöl, de van még egy finn cserelehetőség.

  75.

  PERC
  Pukki lök, Lang repül. Szabadrúgás, de Szalai is szabálytalan.

  74.

  PERC
  Abból alakult ki a helyzet, hogy Sallai az ötösről középre gyötörte Arajuuri mellől Kleinheisler jobbos beadását. Csak sajnos hamar felpattant a bekk, igaz, ilyen közelről illett volna ellőni mellette a labdát. Vargának meg kaput találni aztán…

  73.

  PERC
  KIMARADNAK! Sallai jobbal az ötösről egy elécsorgó labdát Arajuuriba lő, a kipattanó Vargáé, aki tí­zről, ballal képtelen eltalálni a kaput! Mi kell még a gólhoz?

  73.

  PERC
  Varga beadása meg a turbános Arajuurié.

  72.

  PERC
  Sallai két kihagyott ziccer után lemegy, jön a Rossi-kedvenc ék, Eppel Márton!

  72.

  PERC
  EppelSallai
  72.

  PERC
  Lovrencsics jobbról Fiola elé passzol, de felszedi előle a labdát a türelmetlen Lud.

  71.

  PERC

  Tuomas Kauppinen
  @tyrdis
  Paljoo lähemmäs sitä ei enää saa ilman, että voi laittaa kädet pystyyn. #huuhkajat #FINHUN

  19:30 -- 2018. szept. 8.
  3
  Tekintsd meg Tuomas Kauppinen egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  70.

  PERC
  Lud ballal 23-ról, kissé jobbról a jobb alsó felé teker, de Gulácsi mester vetődve fogja a labdát.

  70.

  PERC
  Most Pátkai alszik, Soiri kapura tör, Kádár Tamás feldönti őt a 16-os előtt, pontosabban a finn ravasz módon elesett a fizikai kontaktus után. Azonnal. És azonnali sárga.

  68.

  PERC
  Kádár
  68.

  PERC
  Varga rossz beadása után Szalai addig űzi védőjét, hogy mi jövünk bedobással, de a harciasság vége az lesz, hogy Pukki majdnem elindul a jobbon, mert Sallai és Fiola egymásra vár…

  67.

  PERC

  Jussi Heimo
  @JHeimo
  Valitettavasti lähellä ei riitä… Melkein 2-0… #Huuhkajat

  19:30 -- 2018. szept. 8.
  1
  Tekintsd meg Jussi Heimo egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  67.

  PERC
  Kleinheisler í­velése Szalaié, de löki közben Arajuurit.

  67.

  PERC
  LÉC! A közvetett szabadrúgás után Toivio jobbal majdnem a jobb felsőbe tekeri Lod passzát, a labda a lécről szerencsére kifelé pattan. A vetődő Gulácsi alatt.

  65.

  PERC
  Lang feltartja Pukkit háttal, szabadrúgás 24-ről. Arajuuri cserél közben: cipőt.

  65.

  PERC
  A szabadrúgás után pánik a magyar ötösön, Fiola karján csattan Arajuuri közeli fejese, de megússzuk.

  64.

  PERC
  A német származású, jogi egyetemet végző Schüller le, a kisebb sérüléssel bajlódó karmester, Tim Sparv be.

  64.

  PERC
  Soiri meglódul a jobbon, felvágja becsúszva Lovrencsics Gergő. Sárga, jogos.

  63.

  PERC
  SparvSchüller
  63.

  PERC
  Lovrencsics
  61.

  PERC
  KalmárKovacs
  61.

  PERC
  Újabb csere, Kalmár Zsolt a pályán Kovács helyett. Tuominennek sem fáj már a jobb térde, visszajöhet.

  59.

  PERC
  Fiola
  59.

  PERC
  Fiola Attila kap sárgát Tuominen feldöntéséért.

  58.

  PERC
  Lang engedi ki okosan a labdát Soiri elől, kirúgás.

  58.

  PERC
  Mit is í­rtunk az előbb… Kovács két gyakorlati gólpasszt adott már ma…

  58.

  PERC
  KIMARAD! Erről más szavak jutnak az eszünkbe: Kovács pazar passzát az elalvó Toivio mellől az ötös bal sarkáról ballal a kapusba püföli Szalai!

  57.

  PERC
  Pukki lő jobbal Tuominen passzából 18-ról a léc fölé, középről, méterekkel. Nem tehetünk róla, Pukkiról mindig egy magyar riporter örökbecsűje jut eszünkbe arról a bizonyos messze szálló finn gerelyről.

  56.

  PERC
  Persze ehhez pár helyzetünket nem ártana értékesí­teni.

  56.

  PERC
  A VÉGÉN MI KEREKEDÜNK FELÜL? REMÉLJÜK…
  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  Islet
  @IsletGroup
  Go FIN or go HUN? #FINHUN #Huuhkajat #Tampere

  19:16 -- 2018. szept. 8.
  Tekintsd meg Islet egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  56.

  PERC
  Közben csere: Stiebernek nagyon nem ment ma, Varga Roland váltja.

  54.

  PERC
  VargaStieber
  54.

  PERC
  Szalai mellett elesik Soiri, a földön marad, a bal térde fáj. Lovrencsicset szerelte, akkor esett rá.

  54.

  PERC
  Kádár majdnem gólt rúgat Pukkival, elétesz az ötösről egy kósza beadást, de erre nem számí­t a csatár. Megússzuk…

  53.

  PERC
  Pukki nagyon harcias, féltérden is kiharcolt három magyar között egy bedobást.

  52.

  PERC
  Tuominen meglódul a jobbon, de lökte Lovrencsicset. Szalai reklamál, kap egy szóbeli figyelmeztetést.

  51.

  PERC
  Lod lapos passzát sarokkal teszi tovább Pukki, de Langé a passz.

  51.

  PERC
  Lod megindul, de cselsozata végén Gulácsié a labda.

  50.

  PERC
  A hazaiak kétszer találták el a magyar kapu felületét, mi egyszer sem az övénket.

  48.

  PERC
  Ez is helyzet, Soiri félmagasan a bal sarok mellé lő jobbal 18-ról, középről.

  48.

  PERC
  … és Lang az ötös túlsarkáról a léc fölé fejel jó egy méterrel. Még csak fel sem kellett ugrania pedig.

  48.

  PERC
  Magyar szöglet, az első, Stieber adja be, balról, ballal…

  46.

  PERC
  Szalai harcol a balon Fiola bedobásával, de elnyomja a túlerő.

  46.

  PERC
  FOLYTATJUK!

  FÉLIDŐ

  Pukki magában mormol valamit a kezdés előtt. Csere nincs egyébént.

  FÉLIDŐ

  És egyáltalán, teszi fel a kérdést Marosi kolléga két RG-verseny között, mire jó ez az egész NL?

  FÉLIDŐ

  Pihenés közben idézzük fel, hogyan született és mit jelent az NL-himnusz!

  FÉLIDŐ

  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  Huuhkajat
  œ”
  @Huuhkajat
  Suomi johtaa Nations Leaguen ottelua Unkaria vastaan avausjakson jälkeen Ratinan stadionilla 1-0. š½ï¸ Pelin toistaiseksi ainoan maalin iski Teemu Pukki, joka siirsi Huuhkajat kliinisellä tavalla johtoon jo alkuhetkillä. #Huuhkajat #FINHUN #UNLfi #NationsLeague

  18:55 -- 2018. szept. 8.
  28
  Tekintsd meg Huuhkajat egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  Stieber Zoltánnak jó emlékei voltak a finnekről, hiszen a 2015 júniusában játszott Eb-selejtezőn óriási és igen fontos gólt lőtt.

  „Nagyon kedves emlék számomra az Eb-selejtezők során a finnek ellen lőtt gólom, de megí­gérni nem tudom, hogy most is betalálok, egyébként is mindegy, ki lövi, az a lényeg, hogy érjünk el egy jó eredményt. A Nemzetek Ligája-csoportunkban viszonylag hasonló játékerőt képviselő csapatok szerepelnek, talán a görögök emelkednek ki egy kicsit, de mindenkinek egyenlő esélye van megnyerni az adott mérkőzést. Több felállást is gyakoroltunk, azt is, ha támadni kell, azt is, ha vissza kell állni. Úgy gondolom, taktikailag rendben van a csapat.”

  FÉLIDŐ

  „Új csapat van kialakulóban, azt látom, mindenki a legjobbját szeretné megmutatni, mindenki szeretne bizonyí­tani és ott lenni a pályán. Megkaptuk az úti csomagot, hogy mi lehet a finnek ellen a nyerő taktika, fel vagyunk készí­tve” – jelentette ki a válogatott és a Ferencváros jobb oldali mindenese, Lovrencsics Gergő még a meccs előtt.

  „Nem szeretnék összehasonlí­tani szövetségi kapitányokat. Rossi nagyon jól ismeri a magyar bajnokságot, a magyar futballistákat. Nagyon komolyan felkészí­t minket, mind védekezésben, mind támadásban, hogy mit kell bizonyos szituációkban reagálni. Megtalálta a közös hangot a játékosokkal. Ő is szeretné bizonyí­tani Magyarországnak, hogy igenis jó csapat leszünk” – tette hozzá Lovrencsics.

  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  Terry|#TheExpanseLives
  @StarkServant
  Uefa Nations League match Fin -- Hun 1-0 after first half #FinHun #footie

  18:59 -- 2018. szept. 8.
  Tekintsd meg Terry|#TheExpanseLives egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  FÉLIDŐ

  Szünet, addig ismételjünk…

  A LEGFONTOSABB TUDNIVALÓK A NEMZETEK LIGÁJÁRÓL
  • az A-liga négy csoportelsője bejut a Nemzetek Ligája négyes döntőjébe, amelyet 2019 júniusában rendeznek meg; a B-, a C- és a D-liga négy csoportelsője egy osztállyal feljebb lép;
  • az A-, a B- és a C-liga négy csoportutolsója egy osztállyal lejjebb folytatja (pontosabban: a C-ligából – az eltérő létszámú csoportok miatt – a három négyes csoport utolsó helyezettje mellett a négy csoportharmadik egyike, a legkevesebb pontot szerző válogatott esik ki);

  • pontazonosság esetén a csoportokon belül – ebben a sorrendben – 1. az egymás elleni eredmények (1a. pont, 1b. gólkülönbség, 1c. szerzett gól, 1d. idegenben szerzett gól), 2. a gólkülönbség (2a. összesí­tett gólkülönbség, 2b. összes szerzett gól, 2c. összes idegenbeli szerzett gól), 3. a győzelmek száma (3a. az összes győzelem, 3b. az idegenbeli győzelmek száma), 4. a fair play versengés, illetve az 5. UEFA-koefficiens határoz.

  Mindegyik ligából négy válogatott jogot szerez a 2020-as Európa-bajnokság 2020. tavaszi pótselejtezőjében való részvételre; a jog alapvetően a 16 csoportelsőt illeti meg, ám ha ők időközben sikerrel teljesí­tik az Eb-selejtezőt (2019), a pótselejtező helyeit az addigi NL-teljesí­tmény alapján feltöltik, lehetőleg ligákon belül.

  A C-LIGA CSOPORTBEOSZTÁSA
  1. csoport: Izrael, Albánia, Skócia
  2. csoport: Magyarország, Észtország, Finnország, Görögország
  3. csoport: Ciprus, Bulgária, Norvégia, Szlovénia
  4. csoport: Litvánia, Montenegró, Szerbia, Románia

  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45+7.

  PERC
  De nem, már a 45.+6 perc, még egy bobásunk van, szó szerint. De Kleinheislert szerelik Fiola bedobása után.

  45+5.

  PERC
  Lesz még egy szabadrúgás, aztán vége.

  45+4.

  PERC
  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  Petja Venäläinen
  @petjaven
  Futis on parasta paikan päällä #finhun #huuhkajat

  18:48 -- 2018. szept. 8.
  4
  Tekintsd meg Petja Venäläinen egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  45+4.

  PERC
  Ápolás.

  45+4.

  PERC
  Nem, visszavonjuk: vérzik Arajuuri bal szemöldöke. Ezért:

  Kép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a Twitteren

  Optus Sport
  œ”
  @OptusSport
  Just a bit of claret after copping a boot to the face… #FINHUN #OptusSport

  18:52 -- 2018. szept. 8.
  2
  Tekintsd meg Optus Sport egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  45+3.

  PERC
  Szalai Ádám kap rejtélyes okokból sárgát, gyakorlatilag azért, mert légi párbajt ví­vott a most szimuláló Arajuurival.

  45+2.

  PERC
  Szalai
  45+3.

  PERC
  Raitala meg eleve főleg balbekk.

  45+3.

  PERC
  Raitala megy át a bal oldalra, bár Granlund is képes mind a két szélen futballozni.

  45+1.

  PERC
  GranlundUronen
  45+1.

  PERC
  Két perc a ráadás.

  45+1.

  PERC
  Uronen lejön, Albin Granlund váltja.

  45+1.

  PERC
  Kleinheisler is kap egy labdát a védőktől, de jobbal 20-ról jócskán a léc fölé lő.

  45.

  PERC
  KIMARAD EZ IS! Fiola gyatra beadását Uronen lesz szí­ves Kovács elé tenni, aki okosan kitolja jobbra Stiebernek, aki az ötös sarka elől jobbal a rövid sarok mellé lő! Ziccer, egyébként Hradecky vetődve biztosí­tott.

  44.

  PERC
  Sok a pontatlanság, a rossz labda, kapkodunk is. Lásd: eredmény. Iletve: eredménytelenség.

  44.

  PERC
  Pontrúgásban jók vagyunk.

  42.

  PERC
  Kovács adja be jobbról, jobbal, Lang meg jobbal 11-ről kapásból a bal felső fölé lő. Méterekkel, de HELYZET!

  42.

  PERC
  Közben támadunk, Szalai kimegy a jobb szélre, és kap egy hatalmasat a felépült Jere Uronentől. Sárga, minimum. Páros lábbal csúszott oda, már a passz után.

  41.

  PERC
  Uronen
  41.

  PERC
  Érdekes, de arról a csaknem huszonegy évvel ezelőtti, Finnország elleni vb-selejtezőről mindenkinek az ugrik be, mennyire komikus góllal egyenlí­tettünk a végén, nem pedig, mondjuk, az, hogy Sebők Vilmos odacsúszott a lecsorgó labdára, és Sami Hyypiä ezért nem tudott rendesen felszabadí­tani. Azon a meccsen minimum egy gól volt bennünk,
  a különböző mutatóink rendben voltak, kézilabdában azzal
  a játékkal például négy-öt góllal nyertük volna meg a párharcot. Hogy Marco Rossinak kevés ideje volt a munkára?
  Amikor engem kineveztek szövetségi kapitánynak, akkor sem volt több idő: néhány nappal később már Horvátország ellen kellett játszani – csak akkor ez senkit sem érdekelt. Az olasz szakember nyilván azokat a futballistákat állí­tja be, akik tudnak abban a rendszerben játszani, amelyet kigondolt. Persze egy edző kitalálhat bármit, a labdarúgók tudása is kell, hogy sikeressé váljon. Csank János, korábbi szövetségi kapitány. Szintén remek kapus volt.

  41.

  PERC
  Belenéztem a finnek nyári, Fehéroroszország ellen kettő
  nullára megnyert mérkőzésébe, és a látottak azt mondatják velem, hogy nehéz kilencven perc vár ránk Tamperében. Szombati ellenfelünk egységes, agresszí­v futballt játszott,
  és az sem mellékes, hogy a kerettagok többsége külföldi
  klubban szerepel. Hogy ez miért fontos? Természetesen
  azért, mert a finn bajnokság szí­nvonala nem magas, í­gy
  a válogatott akkor tudott viszonylag jó eredményeket
  elérni, amikor zömében légiósokkal állt fel. Az új magyar
  szövetségi kapitánynak, Marco Rossinak nem volt sok ideje a labdarúgókkal való közös munkára, még rá kell éreznie, kihez miként érdemes szólni, ugyanakkor pozití­vum, hogy mindenki bizonyí­tani akar. A magam részéről nem bánom, hogy tétje is van a Nemzetek Ligája-meccseknek – bár lesznek, akik kí­sérletezgetés- re használják a sorozatot –, a magyar futballista már csak olyan, hogy edzésen is jobban „pörög”, ha van valamilyen tét. BABÓCSY András, aki a Hakával három, a HJK-val két alkalommal nyert finn bajnokságot. Remek kapus volt!

  38.

  PERC
  Uronent kell ápolni, mintha Lovrencsiccsel ütközött volna a balon.

  38.

  PERC
  Schüller egyébként 28. válogatott meccsén most szerezte az első kanadai pontját…

  37.

  PERC
  Schüller nagyot rúg Szalaiba, de sárga nincs. A középpályás a Minnesota United profija, és hogy, hogyan nem, ő képes hazarepülni, hogy mérkőzéseket döntsön el válogatottja szí­neiben. Lásd mai gólpassz?

  36.

  PERC
  Lud passzol szépen Pukkinak, aki a jobbra átvándorló Soirihoz passzol, kisodródik, Raitala beadása meg Gulácsié.

  35.

  PERC
  Rokonyok
  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  JaninaLuoto
  @JaninaLuoto
  Team ISLET! #Gameday #isletgroup #Huuhkajat #FINHUN #Finland #Hungary @IsletGroup

  18:22 -- 2018. szept. 8.
  7
  Tekintsd meg JaninaLuoto egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  34.

  PERC
  Kovács adja majd be, jobbal, ha rend lesz bent… Kivár, a beadás pocsék azonban.

  32.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  32.

  PERC

  J. Wahlroos
  @WahlroosJ
  Hieno liiga. Nations League. Ei enää panoksettomia harjoituspelejä. Suomi kohti EM-skaboja! #huuhkajat #tampere #ratina

  18:30 -- 2018. szept. 8.
  6
  Tekintsd meg J. Wahlroos egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  31.

  PERC
  Lovrencsics előretörne, csak a labdát eladja, szerencsére Schüller passza rossz a balon Soirinak.

  31.

  PERC
  Az érdekes nevű Pukki egyébként a Nowich csatára, a Sevillában és a Schalkében is megfordult, ott az ő helyére vették meg Szalait. Később a Celticben is játszott.

  29.

  PERC
  Sallai beí­velése meg kapuscsemege.

  29.

  PERC
  Arajuuri fejjel menti Stieber beadását, majd ugyanő kirúgja az ötösről Szalai középreadását.

  27.

  PERC
  Szalai passzol szépen Kovács elé, aki birkózik Soirival, de tovább! Vállal Kovácsot fejen találta, de ezért nincs 11-es általában, egyébként is hamar elhasalt karmesterünk.

  25.

  PERC
  ÉS TÉNYLEG! A beadobást Fiola fejjel Sallai elé teszi, aki jobbal az ötös elől óriási ziccerből a léc fölé bombáz!

  24.

  PERC
  Stieber elől ment az ötösön az utolsó pillanatban Arajuuri. Szöglet, fél gól… De a Stieber által kiharcolt bedobás is az talán…

  23.

  PERC
  Egyébként a kivetí­tőn régi meccsek gólösszefoglalóját látjuk a meccs közben…

  22.

  PERC
  Stieber ballal 18-ról a léc fölé lő, kapásból, Lovrencsics mellel elétett labdájából.

  21.

  PERC
  Ha valaki üzenni szeretne a stadionba a válogatottnak, megteheti a #FINHUN vagy #HUUHKAJAT hashtaggel Twitteren, ugyanis ezekből időről időre megjelenik néhány a tamperei kivetí­tőn.

  21.

  PERC
  Lovrencsics kap passzt a jobbon Kleinheislertől, a beadást Szalai az ötösről a léc fölé fejeli, jócskán. De legalább lefejelte a 193 cm magas Arajuurit.

  19.

  PERC
  Szalai kiharcol egy szabadrúgást, Kleinheisler jobbal 29-ről a sorfalba lő. Középről.

  18.

  PERC
  Stieber megindul a jobbon, de szereli Uronen, és még dobhatnak is a finnek.

  16.

  PERC
  De ismét üresen állt az ék az ötös előterében…

  16.

  PERC
  Megússzuk, Lod jobb oldali beadását jobbal kacskán találja el Pukki a kapunktól tí­z méterre!

  15.

  PERC
  Mintha Toivio adta volna a gólpasszt, a bal oldali középső védő kvázi szűrőt játszik ma. De nem, az UEFA szerint Schüller volt az.

  15.

  PERC

  Alper Çaltık
  @alpercaltik
  Finlandiya 1 -- 0 Macaristan

  Pukki hesabı açtı, Finler öne çabuk geçti.

  18:14 -- 2018. szept. 8.
  2
  Tekintsd meg Alper Çaltık egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  12.

  PERC
  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  Vesa Saaristo
  @VesaSaaristo
  1-0 ¦@IlkeaPukki© #finhun #huuhkajat

  18:12 -- 2018. szept. 8. · Ratinan Stadion
  2
  Tekintsd meg Vesa Saaristo egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  11.

  PERC
  Bravúr, az utolsó pillanatig ki kellett várnia Soiri miatt kapusunknak.

  11.

  PERC
  Gulácsi! Pukki nem nyugszik, passzából Lod jobbról ügyesen ad be, ballal, az ötösön egyedül maradt Soiri, de nem ér a labdába, Gulácsi azonban hatalmasat véd vetődve a jobb sarok előtt!

  9.

  PERC
  Fiola lemaradt az eseményekről, Kádár borzasztóan darabosan mozgott, könnyedén kicselezte őt Pukki, Kovácsnál pedig felrémlik a románok elleni vb-selejtezős baki… Lang futott még a labdáért, de ebben az akcióban ő is csak a futottak még kategóriába nevezett.

  8.

  PERC
  Pukk ismét kicselezi Kádárt, de oldalra passzol a 16-oson, Lang meg kiszorí­tja oldalra a teszetosza Tuominent.

  8.

  PERC
  HŠ°HA, ITT A BAJ… Egy hazai bedobás után Kleinheisler megbirkózik a labdáért, de Kovácsot szereli Schüller, a passzal jobbon elhúz könnyedén Kádár mellett TEEMO PUKKI, és ballal az ötös jobb sarka elől a kapu túlsó, azaz jobb sarkába gurí­t. 1–0!

  7.

  PERC
  GÓÓÓL!!! Pukki (1–0)
  5.

  PERC
  Kezdünk lassan, a finnek tiszta fehérben, a mieink tiszta vörösben.

  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  Anne Käki
  @kaki_anne
  #FINHUN Mansessa @ArtoHavo #HUUHKAJAT

  18:04 -- 2018. szept. 8.
  3
  Tekintsd meg Anne Käki egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  4.

  PERC
  A kapus már fejvédő nélkül futballozik, állkapcsában találtak korábban cisztát, szerencsére már kutya baja.

  2.

  PERC
  A labda főleg a mienk, Kovácsot lerántja Schüller, szabadrúgás. Szalai futtatja Stiebert, de megelőzi őt Hradeczky.

  1.

  PERC
  Mindkét tábor alaposan rákezdett.

  1.

  PERC
  A hivatalos nézőszám: 10 200. Jó 300 magyarral.

  01.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  Jaakko Salmela
  @SalmelanJaakko
  Kohta lähtee! #OiSuomiOn #Huuhkajat #NationsLeague

  17:56 -- 2018. szept. 8.
  4
  Tekintsd meg Jaakko Salmela egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Himnusz. Természetesen nem fütyülik ki rokonaink.

  A litván Gediminas Mazeika fújja a sí­pot a találkozón.
  A 40 éves játékvezető Kleinheisler Lászlónak bizonyára ismerős lesz, hiszen nemrég a Dinamo Zagreb–Asztana BL-selejtezőt vezette. Mazeika az előző szezonban ötször vezetett meccset az Európa-ligában, egyszer pedig a Bajnokok Ligájában. A 2018-as vb selejtezőin három európai mérkőzésen fújt.

  Kovács és Szalai is a földön, sárga nincs, csak szabadrúgás oldalról. Toivio volt a főbűnös.

  A statisztika meg velünk…

  Fiola a bal szélen, löki is Raitalát, ha már ott van, de még az ellen térfelén. A mienk ugyanis a labda általában, de mezőnyfölényünk meddő.

  „Szalai Ádámot az idén már kétszer is láttam játszani a Hoffenheimben, nagyon meggyőző volt a játéka. Rajta sok múlhat Tamperében. Látszik, hogy duzzad az erőtől, és az önbizalma is a helyén van, kérdés, ki szolgálhatja ki. Ami a fi nneket illeti, a csapattól most mindenki győzelmet vár. A hangulat pozití­v a válogatott körül, a lapok sokat cikkeznek a csapatról, a szurkolók szerint nagy csalódás lenne, ha nem győznénk le a magyarokat.”

  Az északi válogatott játéka egyre gyorsabb és jobb, szerinte az sem jelent gondot a Markku Kanerva irányí­totta együttesnek, hogy néhány rutinos labdarúgó az utóbbi időben lemondta a válogatottságot. Jöjjenek a fiatalok, szerezzék meg a nemzetközi rutint, és mutassák meg, Jari Litmanen után is van élet a finn labdarúgásban.

  De mi a helyzet a csapat legjobbjával, a sérüléssel bajlódó Roman Eremenkóval?

  „Leghamarabb októberben térhet vissza a pályára. Most éppen azon gondolkodik, lemondja-e a válogatottságot. Azt is Markku Kanerva kapitánytól tudom, hogy ő erről viszont hallani sem akar, s folyamatosan győzködi, hogy folytassa. A sajtó is csak találgat, mi várható az ügyben.”

  A rutinos edző a mérkőzést semmi pénzért sem hagyná ki, szombat este ott ül a televí­zió képernyője előtt. A jelenlegi finn válogatottról szinte mindent tud, hiszen a szövetségi kapitány Markku Kanerva annak idején játékosa volt – sőt, később barátok lettek.

  „Remek játékos volt, de még jobb edző vált belőle. Büszke vagyok rá, hiszen kicsit az én kezem is benne van, hogy idáig jutott. Már játékos korában is mindig azt kérdezgette tőlem, mester, ezt a gyakorlatot most miért csináltuk, mester, ez a felállás miért hatékonyabb, mint a másik… A válogatottat is remekül összerakta. Noha nincsenek világsztárok a csapatban, elérte, hogy a velünk azonos
  képességű együtteseket legyőzzék.”

  Nézzük, mit vár az egyik leghitelesebb edző, aki megfordult hazánkban, aki nem azt tanulta meg magyarul, hogy “pénz”, hanem azt, hogy “munka”. Persze ezért hamar meg is bukott. Martti Kuusela 1993-ban a Honvéddal bajnoki
  cí­met ünnepelt.

  Beszélgettünk szurkolókkal: jöttek Tardosról, Felvidékről, Székesfehérvárról, Budapestről, de Helsinkiben és Tamperében élő diósgyőri szurkolókkal is találkoztunk, akik mind nagyon bí­znak Rossiban és Szalaiban, mint csapatkapitányban. Mindkét tábor énekelgetett már a meccs előtt egy órával a stadion körül, a hangulat békés.

  A stadion egyik bejáratnál egy emléktábla őrzi az 1952-es Helsinki olimpia emlékét, ugyanis néhány meccset a focitornáról itt játszottak. A döntő is meg van emlí­tve: Yugoslavia–Unkari 0–2.
  A magyar válogatott a tornán egyetlen mérkőzést sem játszott Tamperében, ránézésre azóta sokat nem is nyúltak a stadionhoz, elég szocreál hangulata van, a lelátók mögött található lakóházak vagy irodaházak felső 5 emeletéről kényelmesen meg lehet názni a meccset.

  PEDIG NEMRÉG JÓL MEGLOCSOLTÁK
  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  Merja Soosalu
  @MSoosalu
  Ei huuhkajampaa, sää suosii, kun Suomi voittaa Unkarin Ratinalla #parastapaikanpäällä #huuhkajat #suomivoittoon #intiaanikesä tarjoaa parastaan œ¨

  16:41 -- 2018. szept. 8.
  3
  Tekintsd meg Merja Soosalu egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Kegyetlen rossz a pálya minősége, ki van kopva a fű hatalmas területeken – jelenti a helyszí­nról Nagy-Pál Tamás kolléga.

  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  Huuhkajat
  œ”
  @Huuhkajat
  Tässä Suomen avauskokoonpano illan otteluun! #Huuhkajat johdattaa kentälle kapteenina Paulus Arajuuri. Mikäli et pääse paikan päälle Ratinan katsomoon, ottelua voi seurata vapaasti katsottavalta @viafreefi -kanavalta suorana lähetyksenä. #FINHUN #UNLfi

  16:58 -- 2018. szept. 8.
  157
  41 ember beszél erről
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem

  A korábbi remek támadó most teszi meg első lépéseit az edzői szakmában, a HJK akadémiáján a fiatal csatároknak tart külön foglalkozást. Forssell 87-szer húzta magára a finn válogatott mezét, 2005-ben Macedónia, 2010-ben San Marino ellen mesterhármast ért el. Kí­váncsiak voltunk, lát-e a mostani keretben olyan veszélyes támadót, mint amilyen ő volt annak idején.

  A közelmúlt egyik legjobb finn labdarúgója. Évekig futballozott a Chelsea-ben, Angliában megfordult még a Crystal Palace, a Birmingham és a Leeds csapatában, a Bundesligában pedig a Borussia Mönchengladbach, a Hannover és a Bochum együttesét erősí­tette. Mikael Forssell 37 esztendősen néhány hónappal ezelőtt bejelentette visszavonulását.

  És hogy ki nyilatkozta mindezt? Mikael Forssell háromszor játszott a magyar válogatott ellen Finnország szí­neiben, és bár csapata egyszer sem tudott nyerni, ő maga szerzett gólt ellenünk. 2001. április 25-én felkészülési mérkőzésen, majd 2011. október 11-én Eb-selejtezőn fogadtuk a finneket – és Forssellt –, mind a két meccs 0–0-val zárult; a 2010. október 12-én Helsinkiben megrendezett Eb-selejtezőn betalált a magyar kapuba, de 2–1-re mi nyertünk, Szalai Ádám az 50. percben szerzett vezetést, Forssell a 86.-ban egyenlí­tett, majd Dzsudzsák Balázs a 90. percben berúgta a győztes gólt.

  „Remek srác Szabolcs, úgy is mondhatnám, álomcsapattárs volt. Az öltözőben mindig mindenkihez volt egy jó szava, állandóan mosolygott, pozití­v beállí­tottságú embert ismertem meg benne. A győztes mentalitása engem különösen megfogott. Egy sorral mögöttem futballozott, néhány gólpasszt nekem is adott.”

  És hogy mit kell tudni Markku Kanerváról? A labdarúgás a kisujjában van, ami nem véletlen, szinte állandóan elemez, különböző statisztikákat gyárt. Nem csupán az ellenfél, hanem saját válogatottja játékát is a legapróbb részletekig analizálja, ez várható a szombati, Magyarország elleni Nemzetek Ligája-összecsapás előtt is.

  „Mindent tudni fog a magyar válogatottról… A házi feladatát duplán elvégzi, nem szeret semmit sem figyelmen kí­vül hagyni, megszállott ember. A magam részéről kemény mérkőzést várok, új sorozat kezdődik, mind a két csapat szeretné megmutatni, hogy mit is tud valójában. Tudok róla, hogy a magyaroknak új szövetségi kapitányuk van, ez csak tovább motiválhatja a futballistákat. Ne feledjük, idehaza játszunk, Tamperében, ami egyértelműen nekünk kedvez.”

  „A mostani keretben is vannak nagyszerű csatárok, de el kell ismerni, az igazi egyéniségek jelenleg hiányoznak a finn labdarúgásból. Ám bizakodó vagyok, az elmúlt időszakban rengeteg fiatal ment külföldre, sokan Angliában, mások Németországban pallérozódnak. A mostani válogatott egyre karizmatikusabb, ami nagyrészt Markku Kanerva szövetségi kapitánynak köszönhető. Vicces, de annak idején rövid ideig csapattársak voltunk Helsinkiben, ő akkoriban vonult vissza, én pedig abban az idényben kezdtem bontogatni a szárnyaimat.”

  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  MLSZ
  œ”
  @MLSZhivatalos
  16:47 -- 2018. szept. 8.
  53
  19 ember beszél erről
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  A hí­rek szerint a finnek mindent tudnak rólunk, Markku Kanerva szövetségi kapitány a legapróbb részletekig feltérképezte válogatottunkat. Persze Marco Rossit sem kell félteni, a házi feladatát ő is mindig komolyan vette, í­gy aligha fordul elő, hogy Finnország szombat este meglep bennünket valamivel. „Sok mérkőzésüket megnéztük a szakmai stábbal. Láttunk olyan részleteket, amelyeket kihasználatunk majd, de erről többet nem árulnék el. A finnek a négy–négy–kettes felállást részesí­tik előnyben, tudjuk, kikre kell külön odafigyelni, és hol sebezhetők. Biztos vagyok benne, hogy erőszakos, agresszí­v, támadó szellemű csapattal találjuk
  magunkat szembe. Hazai pályán lépnek pályára, a szurkolóik sokat remélnek tőlük. Felkészültünk az ellenfélből, izgatottan, reménykedve, önbizalommal telve várom az összecsapást. Biztos vagyok benne, nemcsak én, a játékosaim is ugyaní­gy éreznek.”

  Marco Rossi, mióta kinevezték szövetségi kapitánynak, egyetlen elődjével sem beszélt – sem személyesen, sem telefonon. Az olasz tréner egyszerűen úgy érezte, nem kell felhí­vnia egyiküket sem, ám mint elmondta, korábban, amikor még a Honvéd edzője volt, többükkel is baráti beszélgetést folytatott.

  „Összeültünk a tapasztaltabb labdarúgókkal, és egyhangúlag úgy döntöttünk, hogy Szalai Ádám legyen a csapatkapitány. Figyelembe vettük, ki mennyi mérkőzést játszott a válogatottban, a végső szót természetesen én mondtam ki. Szalai Ádámra esett most a választásom, nagy rutinja van nemzetközi szí­ntéren is. A csapatunknak mindig, minden körülmények között bí­znia kell magában, hiszen enélkül kevesek vagyunk. Ádámtól azt várom, hogy segí­tse a fiatalokat, a pályán legyen vezér, ragadja magával a többieket, legyen mindig magabiztos. Kádár Tamásra és Gulácsi Péterre is vezérként tekintek, tőlük is ugyanezt várom. Ők olyan futballisták, akik sok mindent megéltek már a pályán, tudják, mit jelent Magyarországért, a válogatottért játszani.”

  Ami a kezdőcsapatot illeti, a szövetségi kapitány nem kí­vánta kiterí­teni a lapjait, ám annyit megtudtunk, hogy Finnországban is már előre tervez, hiszen neki nem csupán a szombati, hanem a három nappal későbbi, görögök elleni találkozót is
  szem előtt kell tartania.
  „Kapitányként azt is figyelembe kell vennem, ki, hogyan tud majd regenerálódni, ha valakinek kisebb sérülése van, miként képes ilyen rövid időn belül két mérkőzést lejátszani. A kezdőcsapat összeállt a fejemben, részleteket azonban nem árulnék el. A stratégia, a koncepció megvan, ezt a futballistáink is megismerték már. A döntő különbséget mindig a játékosok jelentik, nem az edzők.”

  Ami a kezdőcsapatot illeti, a szövetségi kapitány nem kí­vánta kiterí­teni a lapjait, ám annyit megtudtunk, hogy Finnországban is már előre tervez, hiszen neki nem csupán a szombati, hanem a három nappal későbbi, görögök elleni találkozót is
  szem előtt kell tartania.
  „Kapitányként azt is figyelembe kell vennem, ki, hogyan tud majd regenerálódni, ha valakinek kisebb sérülése van, miként képes

  „Nehéz megfogalmazni az érzéseimet – vágott bele Marco Rossi. – Igazából nem is tudnám szavakba önteni, mert… Vegyes érzéseim vannak. Nagyon fontos, hogy az
  új sorozatot sikeresen kezdjük a válogatottal. Várakozás és idegesség is van bennem, de igazából nem is a saját érzéseim a fontosak most. Sokkal lényegesebb, hogy a játékosok felkészülten várják az összecsapást. Teljesen új kihí­vás előtt állok, immár nem egy klubot, hanem egy országot képviselek, hatalmas felelősség van rajtam.”

  Marco Rossi fontos mérföldkőhöz érkezett. Miután hat esztendővel ezelőtt Magyarországra érkezett, és elvállalta a kispesti csapat szakmai munkájának irányí­tását, aligha gondolta, hogy 2018-ban a magyar válogatott szövetségi kapitányaként beszélget a magyar sajtó munkatársaival.

  A finn szövetség hivatalos oldalán tudatta, hogy Markku Kanerva szövetségi kapitány módosí­totta a magyarok elleni játékoskeretét. Az 54 esztendős szakvezető a hétvégén sérülést szenvedő Glen Kamarát Thomas Lammal helyettesí­tette. A Dundee FC futballistájának ismét a bokájával van problémája, két hét kihagyásra számí­that. Glen Kamara csalódottságának adott hangot, az elmúlt időszak megviselte: korábban a skót klub szurkolói kezdték ki, rá adásul a Nemzetek Ligája rajtjáról is lemarad. A szövetségi kapitány tehát Thomas Lamnak szavazott bizalmat: a PEC Zwolle újonnan igazolt középhátvédje 2015-ben mutatkozott be a nemzeti csapatban, azóta 17-szer viselte a válogatott mezt. A finn keret leghí­resebb játékosa egyébként az idén nyáron az Eintracht Frankfurttól a Bayer Leverkusenhez szerződő kapus, a pozsonyi születésű Lukás Hrádecky, akinek ez lesz a 45. fellépése az északi válogatottban.

  Persze, ha azt hiszi valaki, sok az újdonság a válogatottunknál, nézzen csak szét a dánok portáján!

  ÉS ÚJ CSAPATKAPITÁNY!
  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  MLSZ
  œ”
  @MLSZhivatalos
  Szalai Ádám lesz a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya a Finnország és Görögország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzéseken. #magyarok #csakegyutt #UNL @UEFAEURO @tsghoffenheim

  20:32 -- 2018. szept. 6.
  56
  Tekintsd meg MLSZ egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Új étrend, új edzések…

  De csak viccesen válaszolt arra az újságí­rói felvetésre, hogy mi lehet az oka a 2016-os Európa-bajnokság óta látott kudarcoknak? A Hoffenheim csatára emellett a Dzsudzsák Balázs hiányát firtató kérdésre is válaszolt. ITT!

  Kezdjek el egy olyan sajtótájékoztatót, mint pár évvel ezelőtt? – Szalai Ádám megijesztette a szurkolókat.

  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  MLSZ
  œ”
  @MLSZhivatalos
  A magyar labdarúgó-válogatott mezőnyjátékosai piros szerelésben debütálnak ma este a Nemzetek Ligájában Finnország ellen. Kapusaink kékben lepnek pályára. Vendéglátóink fehérben játszanak. #magyarok #csakegyutt @UEFAEURO

  11:03 -- 2018. szept. 8.
  29
  Tekintsd meg MLSZ egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Kép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a Twitteren

  MLSZ
  œ”
  @MLSZhivatalos
  A mai naptól kaphatóak az MLSZ webshopjában a válogatott új adidas-mezei, melyeket maguk a játékosok választottak ki három lehetséges változat közül, egyhangú szavazással.https://bit.ly/2NJR7s4

  17:00 -- 2018. szept. 3. · Telki, Magyarország
  83
  18 ember beszél erről
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Saját szerepköréről elmondta, jelenleg kapocs a csapat és a szakmai stáb között, a munkáját nagyban megkönnyí­ti, hogy korábban együtt játszott a mostani kerettagokkal.

  „Figyelnek rám, a tisztelet megmaradt. A Fradi-játékosokkal azonban szigorúbb vagyok.Marco Rossival remek a közös munka, sokat lehet tőle tanulni. Úgy gondolom, jó az összhang a kapitány és a csapat között is, ezért még egyszer mondom, bizakodó vagyok.”

  Gera Zoltán azzal kezdte, hogy nagyon jól sikerült az egyhetes felkészülés, ezért bizakodó a finnek elleni találkozó előtt.

  „Amit Marco Rossi szövetségi kapitány taktikailag elképzelt, azt a csapat nagyon gyorsan megvalósí­totta az edzéseken. Remélem, hogy ez a szombati mérkőzésen is látható lesz. Általában jó szerencsénk van a finnek ellen, és bí­zom benne, lesz olyan játékos a keretben, aki pluszt tud hozni a játékunkba ezen a mérkőzésen. A szövetségi kapitány nagyok sokat foglalkozik azzal, hogy különböző játékhelyzeteket, felállásokat tudjon megvalósí­tani a csapat, ebben mindenképpen előrelépést látok. Ha esetleg mérkőzés közben kell váltani, akkor, úgy gondolom, azt gond nélkül megtesszük, í­gy akár meglepetéssel is tudunk szolgálni az ellenfélnek.”

  Apropó, nem csak Rossi a debütáns, hanem a fő segí­tője is.

  NO ÉS ITT! Tampere főterén már pénteken felhangzott az „Érik a szőlő” – videó.

  Edzés- és szurkolói videók itt!

  „A keret rutinos tagjaival közösen beszéltük meg, ki legyen a csapatkapitány ebben az átmeneti időszakban, és együtt döntöttünk Ádám mellett. Már csak a tapasztalata miatt is azt várom tőle, hogy igazi vezére legyen az együttesnek, a fiatalabbakat pedig segí­tse mindenben, amiben csak lehet. Persze ezt azoktól a rutinos játékosoktól is elvárom, mint például Kádár Tamás, vagy Gulácsi Péter” – jelentette ki a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, aki szerint Szalai Ádám személye annyiból is jó választás, hogy a Bundesligában elért eredménye miatt megvan a tekintélye a játékvezetők felé is, í­gy képes lehet hatékonyan és jól kommunikálni velük a kritikus pillanatokban is.

  „Nem tudnám összehasonlí­tani, hogy a bajnoki cí­mről döntő Honvéd–Videoton mérkőzés előtt vagy most izgulok-e jobban, de azt hiszem, nem is érdemes összehasonlí­tani a két szituációt. Akkor az idény végén jártunk és egy történelmi lehetőség kapujában álltunk egy nagy sorozat, a bajnoki szezon legvégén. Ezzel szemben most egy új sorozat legelső meccsére várunk. Különleges érzés, annyi biztos. Főleg, hogy egy nemzetet képviselünk, még ha csak a futballpályán is. Ez óriási büszkeség és még nagyobb felelősség. Ám én is, és a csapat is átérezzük a feladat súlyát” – jelentette ki Marco Rossi, aki beszélt arról is, hogyan választották ki a hiányzó csapatkapitány, Dzsudzsák Balázs helyére Szalai Ádámot.

  „Megvannak a taktikai elképzeléseim, és úgy érzem, a csapat is megértette ezeket. A többi a pályán dől majd el. Egy, a szó jó értelmében véve erőszakos, agresszí­v ellenfélre számí­tok” – nyilatkozta Marco Rossi a finnek elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés előtt. A szövetségi kapitány kijelentette, erős, jó közösséget alkot a jelenlegi keret, ez pedig reményei szerint a pályán is meglátszik majd.

  Marco Rossi elmondta, mivel a finnek és a görögök elleni meccs között mindössze három nap lesz, í­gy biztosan lesznek változások a Finnországban és Budapesten pályára lépő együttes között, és emiatt még egy-két kérdőjel a fejében. Kijelentette, ezek szombat délelőttre kiegyenesednek, a stratégia és a koncepció pedig már kész, azt a játékosok ismerik.

  Akkor a premier zseniális lesz…

  AZ ELŐMECCSEN NEM MENT… A magyar U21-es labdarúgó-válogatott 1–0-s vereséget szenvedett Európa-bajnoki selejtezőn Svédországtól Falkenbergben, í­gy most már kilencpontos hátrányban van a még veretlen svédek és belgák mögött, vagyis gyakorlatilag elvesztette a továbbjutási esélyét az F-csoportban. Ezzel az U21-es Eb-ről, egyben az olimpiáról szőtt álom is oda.

  De nézzük, hol rendezi ezt a mérkőzést!

  Finnország Manchestere – í­gy is becézik Tamperét, vagyis azt a várost, ahol a magyar labdarúgó-válogatott a finnek ellen lép pályára a Nemzetek Ligájában. És hogy miért az összehasonlí­tás? A vörös téglás gyárépületek miatt, melyek a belvárosban találhatóak. Videónk és fotógalériánk segí­tségével ismerkedjen meg a finnek harmadik legnépesebb városával!

  Minden hí­r a Nemzetek Ligájáról ITT!

  Oroszlán- és nyestvadászaton – Ballai Attila publicisztikája.

  Videó: hogyan tölti a meccs előtti délelőttjét Finnországban a válogatott?

  A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
  Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Vidi FC)
  Védők: Bese Barnabás (Le Havre – Franciaország), Fiola Attila (Mol Vidi FC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Lang Ádám (CFR Cluj – Románia), Litauszki Róbert (Újpest FC), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Tamás Krisztián (Mol Vidi FC), Viní­cius (Mol Vidi FC)
  Középpályások: Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia), Kleinheisler László (FK Asztana – Kazahsztán), Kovács István (Mol Vidi FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Nagy Gergő (Bp. Honvéd FC), Pátkai Máté (Mol Vidi FC)
  Támadók: Eppel Márton (Kajrat Almati – Kazahsztán), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Sallói Dániel (Sporting Kansas City – Egyesült Államok, MLS), Stieber Zoltán (D.C. United – Egyesült Államok, MLS), Szalai Ádám (Hoffenheim – Németország), Varga Roland (Ferencváros)

  A FINN VÁLOGATOTT KERETE
  Kapusok: Lukas Hradecky (Bayer Leverkusen – Németország), Jesse Joronen (FC Köbenhavn – Dánia), Anssi Jaakkola (Reading FC – Anglia)
  Védők: Paulus Arajuuri (Bröndby – Dánia), Albin Granlund (Örebro – Svédország), Henri Toivomäki (Kuopion PS), Jukka Raitala (Montreal Impact – Kanada, MLS), Sauli Väisänen (Crotone – Olaszország), Joona Toivio (BK Häcken – Svédország), Jere Uronen (KRC Genk – Belgium)
  Középpályások: Markus Halsti (Esbjerg – Dánia), Rasmus Schüller (Minnesota United – Egyesült Államok, MLS), Tim Sparv (Midtjylland – Dánia), Glen Kamara (Dundee FC – Skócia), Robert Taylor (Tromsö – Norvégia), Pyry Soiri (Admira Wacker – Ausztria)
  Támadók: Simon Skrabb (IFK Norrköping – Svédország), Robin Lod (Sporting Gijón – Spanyolország), Jasse Tuominen (BATE Boriszov – Fehéroroszország), Rasmus Karjalainen (Kuopion PS), Teemu Pukki (Norwich City – Anglia)

  A TÖBBI DEBÜTÁNSRÓL BŐVEBBEN ITT!

  2001 és 2009 között azért biztatóbb volt a helyzet (legalábbis a kapitányi indulásokat figyelembe véve), ugyanis Lothar Matthäus, Bozsik Péter, Várhidi Péter és Erwin Koeman is győztes találkozóval nyitott, egyedül a villámbeugróként érkező Gellei Imre rajtolt zakóval.

  A kétezres években az MLSZ már 13 (11 teljes jogkörű és 2 megbí­zott) szövetségi kapitányt nevezett ki a válogatott élére, és a jó kezdés az utóbbi időben keveseknek sikerült. 2010 óta egyedül Csábi József tudott szakvezetőként győzelemmel debütálni a válogatott kispadján, neki az Andorra elleni siker egyben százszázalékos mérleget is jelent. Egervári Sándor, Pintér Attila, Szélesi Zoltán és Georges Leekens vereséggel, Dárdai Pál és Bernd Storck döntetlennel mutatkozott be.

  A Bp. Honvéddal bajnokságot nyerő, a dunaszerdahelyi DAC-tól érkező olasz szakember mindenféle kí­sérletezési lehetőség nélkül kezdi meg a szereplést a Nemzetek Ligájában a csapattal. Mondhatni, Georges Leekens elküldése után jól beleesett a sűrűjébe… Rajt Tamperében!

  A magyar férfi labdarúgó-válogatott szeptember 8-án megkezdi szereplését az UEFA által kií­rt új sorozatban, a Nemzetek Ligájában. Az ellenfél Finnország, a kispadon pedig most először nemzeti csapatunk történetének első olasz szövetségi kapitánya, Marco Rossi. Vajon ő meg tudja-e törni a rossz debütálások sorát?

  KEZDJÜK A LEGFONTOSABBAL: MI AZ AZ NL?

  A billentyűknél: B. J.

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A FINNORSZÁG–MAGYARORSZÁG NEMZETEK LIGÁJA-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETíTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
10.24.19:30, m4sport
10.28. 21:00, m4sport
10.31. 19:30, m4sport
11.04. 21:00, m4sport
11.08. 17:00, m4sport
Novák Dezső
Tárhelyszolgáltatónk
25 ÉVES A BL-SIKER
FOTELSZURKOLÓ