2018.X.12. Nemzetek Ligája, Görögország – Magyarország: 1-0

Egy góllal jobbak voltak a görögök, a magyar válogatott kikapott Athénban

Szalai két helyzetet is kihagyott, védelmünk nagy megingása sokba került…
A kissé balszerencsés magyar válogatott 1–0-s vereséget szenvedett Görögországtól Athénban a Nemzetek Ligája C-ligájának 2. csoportjában.


GÖRÖGORSZÁG — MAGYARORSZÁG 1-0 (0-0)
Athén, Olimpiai stadion, 7.800 néző.
vezette: Tobias Stieler (asszisztensek: Foltyn, Achmüller; alapvonali jv.: Dingert, Ittrich; tartalékjv.: Gittelmann – németek)

GÖRÖGORSZÁG: Barkas – Bakakis, Papastathopoulos, Manolas, Tsimikas – Zeca, Kourbelis (Tziolis, 46.) – Bakasetas, Fortounis, Pelkas (Christodoulopoulos, 85.) – Mitroglou (Bouchalakis, 90+4.)
kispad: Karnezis, Paschalakis, Tzavellas, Koulouris, Lampropoulos, Karelis, Kolovetsios, Giannoulis, Fetfatzidis
Szövetségi kapitány: Michael Skibbe

MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Bese (Németh K., 75.), W. Orbán, Kádár, Fiola – Nagy Á. – Varga R. (Nagy D., 68.), Kleinheisler, Kalmár (Kovács I., 55.), Sallai – Szalai Á.
kispad: Dibusz, Gróf, Lang, Viní­cius, Gyurcsó, Lovrencsics G., Pátkai, Eppel, Baráth
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gól: Mitroglou (65.)
Sárga lap: Papastathopoulos (9.), Tsimikas (22.), Bakakis (27.) illetve Kalmár (32.), Fiola (43.), Kleinheisler (60.), Kovács I. (73.), Nagy Á. (88.)

Marco Rossi megtartotta a szavát: két helyen változtatott a legutóbbi, görögök ellen 2–1-re megnyert budapesti mérkőzéshez képest. Willi Orbán pályára küldése nem okozott nagy meglepetést (ő Lang Ádámot váltotta), de kevesebben számí­tottak arra, hogy a kapitány által a DAC-ból jól ismert Kalmár Zsolt veszi át Kovács István szerepét. A kapitány még a kezdő sí­pszó előtt kiemelte: továbbra is elégedett a ,,kis Kokóval”, de ne feledjük, hétfőn is lesz meccs, Tallinnban.

Barátságtalan, hűvös, szeles időben érkeztek a csapatok a mérkőzésre, és a hangulat nagyjából olyan volt, amilyenre számí­tani lehetett: az Olimpiai Stadion felső karéját csak kis részen nyitották meg – a mieink számára.

Willi Orbán gyorsan megtapasztalhatta, mi várhat rá a nemzeti csapatban, harminc másodperc sem telt el a mérkőzésből, amikor veszélyes beadást követően kellett tisztáznia. Az első tí­z percben olyan volt a meccs képe, amelyet várni lehetett, a szervezett védekezés volt az alap, s mivel a labdavesztést követően minden magyar a saját térfelére vonult vissza, a görögök birtokolták többet a labdát.

Az 50. válogatott mérkőzésén szereplő Kádár Tamás többször is fejjel tisztázott, de Gulácsi Péternek csak a kirúgásoknál jutott szerep ebben az időszakban. Több görög labdavesztés után megindult a magyar csapat, Bese Barnabás előretörését követően Varga Roland adott be szépen, és Szalai Ádám fején volt a labda – ezzel bizonyossá vált, a szélső védők felzárkózásával zavart lehet kelteni. Olyannyira, hogy alig telt el huszonöt perc, amikor már a harmadik görög védő „sárgult be”, mindegyik esetben í­géretes helyzet kialakulását akadályozták meg a házigazdák, í­gy a folytatásban lehetett arra terelni a játékot, hogy a lappal figyelmeztetett játékosokra egy az egy ellen vezessék rá a labdát a magyar támadók.

Nyugodt, szervezett volt a csapat a félidő közepén – Kalmár Zsolt egészen magasan, Szalai Ádám mellett futballozott –, szó sem volt tehát arról, hogy kapaszkodott volna a gól nélküli döntetlenbe, hanem próbált futballozni.

Ami javí­tásra szorult a szünetben, hogy Szalai Ádám a neki felpasszolt labdákat kis százalékban tudta csak megtartani, megjátszani, rengeteg ki nem kényszerí­tett hiba (rossz passz, gyenge átvétel) volt mindkét oldalon.

A első félidőben tehát szilárdan tartotta magát a magyar válogatott, sőt a játék képe alapján több volt a meccsben a döntetlennél.

Szalai Ádám fejese vezette fel a második félidőt, és még a nézőtéren is hallani lehetett a csatár szitkozódását – könnyen gól születhetett volna. Öt perc múltán érezni lehetett, hogy a görögök is próbálnak sebességet váltani, Gulácsi Péternek két beadást követően is akadt dolga. Alábbhagyott azonban a hazai lendület, egyre többet birtokolta a labdát a magyar válogatott, Sallai Roland is „előkerült”, kétszer is esély volt a beadása után, aztán…

Willi Orbán előbb röviden mentett, majd a beadásra sem jól reagált, és megelőzte őt az addig láthatatlan Kosztasz Mitroglu, és nem volt menekvés (1–0) – erre az esélyre várt a görög válogatott. Elfogultság nélkül: semmiféle veszély sem volt addig a hazaiak futballjában, a miénkben is csak hajszállal több, de mindez hiába – rohanni kellett az egyenlí­tésért.

Úgy tűnt, kissé megzavarodott a magyar csapat, nem tudta megtartani a labdát, mí­g a rutinos görögök jól érzékelhetően megnyugodtak. Beállt Nagy Dominik, majd Németh Krisztián is, utóbbi cseréje már kockázatos volt, hiszen a támadó a védő Bese Barnabás helyett lépett pályára.

A hazai együttes zártan bekkelt, alig engedte ellenfelét tizenhatosa közelébe. A szurkolók pirotechnikai bemutatója miatt a meccs is megállt néhány másodpercre, de már semmi sem segí­tett.

A 95. percben Sallai beadása után mintha egy görög kezezett volna az ötös előtt, de a játékvezető nem látott szabálytalanságot. „Elképesztő bí­rói hiba…” – í­rtuk a mérkőzés onlive közvetí­tésében.

Igaz, hogy küzdött, akart, de a második idegenbeli meccsét is szerzett gól nélkül veszí­tette el a magyar csapat.

A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Finnország 3 3 3–0 +3 9
2. Görögország 3 2 1 3–2 +1 6
3. MAGYARORSZÁG 3 1 2 2–3 –1 3
4. Észtország 3 3 0–3 –3 0

További képek: mlsz.hu

Nyilatkozatok:

Elégedett vagyok, sok munkába telt. Nagy volt a nyomás a csapaton a mérkőzés előtt – kezdte az értékelést Michael Skibbe, a görög válogatott szövetségi kapitánya. – A magyarok nagyon erősek, harcosak voltak. Sokkal jobb fizikai állapotban voltunk a budapesti mérkőzéshez képest, futásban, párharcokban, és főleg játékban is jobban teljesí­tettünk.”

Az első félidőben nagy nyomást helyeztek ránk a magyarok. Nem alakí­tottunk ki elég lehetőséget, mivel nagyon nehéz volt feltörni az ellenfelet, ami a kemény védelemnek és Willi Orbán jó játékának volt köszönhető. Mitroglu nem talált sok helyet, de a csapat nagyon sokat dolgozott, aminek a gól lett az eredménye.

Ezután elmondta, hogy csapata a második félidőben jobban teljesí­tett, több lehetőségük volt, aminek meg gól lett az eredménye. A görög sajtó munkatársai arról is kérdezték a német trénert, hogy nem érzett-e magán nyomást a csapat korábban mutatott gyengébb teljesí­tménye miatt.

„Nem hallottam, hogy veszélyben lenne az állásom. A csapat nagyszerű munkát végzett ma, ami nem volt könnyű, mert erősek voltak a magyarok. Jó formában vagyunk, és ami fontos, hogy jó úton vagyunk a célunk, a csoportelsőség felé.”

„Jobban játszottunk, mint otthon, sokkal kevesebb lehetőséget engedtünk az ellenfélnek. De ilyen a futball, néha szerencséje van az embernek, máskor nincs. Nem tudok semmit a játékosok szemére vetni, mindent beleadtak, odatették magukat. Persze követtünk el hibákat, de balszerencsések is voltunk” – kezdte Marco Rossi, aki finoman szóvá tette, hogy nem volt megelégedve a játékvezetéssel.

A szövetségi kapitány nem először váltott formációt mérkőzés közben, ezúttal a kapott gól miatt változtatott.

„Három–öt–kettőre álltunk át, Sallai Rolanddal és Nagy Dominikkal a két szélen sokkal inkább támadó felfogásban játszottunk, sajnos nem sikerült gólt szereznünk. Ezt a felállást is tudjuk szükség esetén alkalmazni, de mint mondtam, az a legfontosabb, hogy milyen hozzáállással megyünk ki a pályára.”

„Észtországban mindent megteszünk a győzelemért. Nem lesz könnyű azok után, hogy az eddigi két idegenbeli meccsünket egy–nullára elveszí­tettük. Folytatni kell a munkát, úgy érzem, hogy javulunk.”

Varga Roland: 

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, és a Ferencváros valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100010ejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  90+6.

  PERC
  Véget ért a mérkőzés.
  90+6.

  PERC
  A görög kontrát menti Kádár.

  90+5.

  PERC
  Sallai beadása után mintha egy görög kezezne az ötös előtt. De tovább. NEM MINTHA, A KOVÁCSOT MEGELŐZŐ BAKASZETASZ LEVETTE A LABDÁT, AMELY A VÉDŐ BAL KEZÉRE PATTANT AZTÁN. Elképesztő bí­rói hiba…

  90+3.

  PERC
  BouchalakisMitroglou
  90+4.

  PERC
  Mitroglu le, Andreasz Buhalakisz váltja. Ék helyett középpályás.

  90+2.

  PERC
  Ez kellett: Gulácsi kikapja egy gyors vetődéssel a jobb alsó sarok elől Hriszto 14 méteres lövését!

  90+2.

  PERC
  Na, ez sem hiányzott éppen, nyerésre állnak a finnek.

  90.

  PERC
  Öt perc a ráadás! Ez jólesett.

  90.

  PERC
  Nagy Dominikot szereli a 16-oson az eléforduló Manolasz, tovább. Szabadrúgás járt volna…

  89.

  PERC
  Nagy Ádám kap sárga lapot, Németh rossz passza után jobb hí­ján lebirkózta a megindulni akaró Bakaszetaszt.

  88.

  PERC
  Nagy
  88.

  PERC
  Sallai szereli Fortuniszt a 16-os előtt, de blokkolják a jobblábas lövést.

  86.

  PERC
  Folytatjuk!

  86.

  PERC
  Közben kényszerszünet, petárdázás a magyar táborban.

  85.

  PERC
  Az online kommentátorok nagy kedvence, Lazarosz Hrisztodulopulosz be, Pelkaszt váltja.

  85.

  PERC
  HristodoulopoulosPelkas
  85.

  PERC
  Kovács törhetne kapura Szalai passzával, de nem tudja megszelidí­teni a labdát. DE KÁR ÉRTE!

  83.

  PERC
  Mellé. Németh passzát Szalai jobbról, tí­z méterről, éles szögből az oldalhálóba teszi.

  81.

  PERC
  Kovács beadását lehúzza Barkasz Szalai fejéről.

  77.

  PERC
  Németh elől ment a jobbon Bakakisz, de Kleinheisler elé, aki ballal borzalmasan találja el a labdát a 16-os bal sarka előtt.

  77.

  PERC
  Mitroglu 62. válogatottbeli fellépésén 17. gólját szerezte az imént, Szalai 49-en 16-nál tart, Németh 35-ön 4-nél.

  76.

  PERC
  És nincs több magyar csere mára.

  76.

  PERC
  3–4–3-as felállásra váltunk.

  76.

  PERC
  Bese le, Németh Krisztián be, védő helyett szélső.

  75.

  PERC
  NémethBese
  75.

  PERC
  Fortunisz jobb oldali szögletét méterekkel csúsztatja a jobb felső mellé tí­z méterről Papasztathopulosz.

  75.

  PERC
  Fortunisz szabadrúgását kifejeli Orbán a berobbanó Cimikasz elől.

  73.

  PERC
  Kovacs
  73.

  PERC
  Kovács István elkapja Zeca lábát szerelés cí­mén, sárga lap, de járt volna egy az őt durván ellökő görög-portugálnak is.

  71.

  PERC

  Football Grec France
  @footgrec
  Le but de Mitroglou sur un super centre de Tsimikas.

  22:15 -- 2018. okt. 12.
  364
  194 ember beszél erről
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  70.

  PERC
  Kép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a Twitteren

  Le Phocéen
  œ”
  @lephoceen
  Válasz neki: @lephoceen
  But de Mitroglou pour la Grèce !! Il ouvre le score d’une belle tête piquée sur un centre, c’est bon pour la confiance de l’attaquant de l’OM ! #GREHUN #TeamOM

  22:13 -- 2018. okt. 12.
  154
  45 ember beszél erről
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  68.

  PERC
  NagyVarga
  68.

  PERC
  Nálunk meg szélsőcsere: Varga le, Nagy Dominik be.

  65.

  PERC
  Az első görög kapura lövésből gól lett.

  65.

  PERC
  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  Ethniki Omada
  œ”
  @EthnikiOmada
  ΓΚΟΟΟΟΟΟΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛΛ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Ο Τζιμίκας κάνει την σέντρα στον Μήτρογλου ο οποίος με κεφαλιά ανοίγει το σκορ!

  Ελλάδα -- Ουγγαρία 1-0.#GREHUN #NationsLeague

  22:11 -- 2018. okt. 12.
  147
  56 ember beszél erről
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  65.

  PERC
  GÓÓÓL!!! Mitroglou (1–0)
  65.

  PERC
  ITT IS ÚJSÁG VAN, SZOMORÚ HíR… Vezetnek a görögök. Orbán visszaadja a feladónak Cimikasz bal oldali, ballábas beadását, a hazai védő ismét bead, most pontosabban, az Orbánt és Kádárt megelőző KONSZTANTINOSZ MITROGLU meg hat méterről a jobb alsó sarokba fejeli a labdát. 1–0!

  64.

  PERC
  DE MI ÚJSÁG A TÖBBI PÁLYÁN? NL: a pénteki meccsek ÉLŐ eredménykövetője ITT!

  64.

  PERC
  Most Fortunisz indul meg, gyorsan ellöki Fiola. Kellett.

  64.

  PERC
  Sallai beadása után Manolasz Kleinheisler elé ment, de a középpályás rosszul találja el a labdát a 16-oson! A hazai kontrát ki más is állí­taná meg, mint Orbán?!

  61.

  PERC
  Kleinheisler László kap sárgát Fortunisz gáncsolásáért.

  60.

  PERC
  Kleinheisler
  60.

  PERC
  Sallai a balon kicselezi Papasztathopuloszt, beadását a kapu bal sarka és Varga elől kivágja a bevetődő Cimikasz.

  58.

  PERC
  Ciolisz mozgatja mostanában a görögöket, egyébként a szaúdi ligában profiskodik a veterán középpályás. Ez a 74. válogatottsága.

  58.

  PERC
  Hatalmas mezőnyharc a pályán, kevéske izgalommal.

  55.

  PERC
  KovacsKalmár
  55.

  PERC
  Magyar csere: Kovács István be, Kalmár le. Új magyar játékmester.

  54.

  PERC
  Pelkasz passzát szépen felszedi a kivetődő Gulácsi Bakaszetasz elől.

  52.

  PERC
  Cimikasz beadása és Nagy újabb hibája után Fortunisz lőhet kapura a 16-os elől, de jobbal alaposan elvéti a célt a hellén kar- és játékmester.

  50.

  PERC
  Bakakisz fut el a jobbon, a beadása is jó, de jő Gulácsi, és elüti messzire a labdát a középen érkező kisebb csoportosulás elől.

  50.

  PERC
  Szalai az ötös előtt lekezel egy passzt. Szabadrúgás kifelé, kezezésért. Kár érte, nagy lehetőség volt!

  50.

  PERC
  Szeli kolléga információja: Giannis Mantzouranis 83 éves egyébként Ethnikosz-drukker, Görögországban legendának számí­t. Kb. azt kiabálja, hogy: Görögorszáááááááááááááááááááááááááááááág. Nagy csapaaaaaaaaaaaaaaaaaaaat.
  (Elladara, Ethikara omadaraaa)

  48.

  PERC

  46.

  PERC
  FOLYTATJUK!

  FÉLIDŐ

  TziolisKourbelis
  FÉLIDŐ

  Szűrő helyett szűrő.

  FÉLIDŐ

  Alekszandrosz Ciolisz a pályán, Kurbeliszt váltja.

  FÉLIDŐ

  Nyelvrokonaink–rokonaink 0–0

  FÉLIDŐ

  Eközben Észtországban a finnek…

  FÉLIDŐ

  MINTHA NEM LETT VOLNA AZ A NAGY EGYETÉRTÉS?
  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  Le Phocéen
  œ”
  @lephoceen
  Mitroglou titulaire avec la Grèce face í  la Hongrie. Pour l’instant rien í  se mettre sous la dent pour l’attaquant de l’OM après 45 minutes bien ternes (0-0) #GREHUN #TeamOM

  21:43 -- 2018. okt. 12.
  55
  Tekintsd meg Le Phocéen egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  FÉLIDŐ

  A csapatok a pályán, a Himnuszt érdekes megközelí­tésben játssza a hazai illetékes.

  Nia Avdєlli
  @NiaAvd
  Ο Εθνικός μας Ύμνος
  Ελλάδα -- Ουγγαρία#GREHUN #NationsLeague

  21:31 -- 2018. okt. 12. · VIP seats O.A.K.A
  Tekintsd meg Nia AvdÑ”lli egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  FÉLIDŐ

  Nyughassámán…
  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  Κυδοιμός
  @saitanasker
  εισαι μορφη κυρ Γιαννη

  παμε ΕΘΝΙΚΑΡΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ #grehun

  21:28 -- 2018. okt. 12.
  109
  23 ember beszél erről
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  FÉLIDŐ

  AHA, Ő A NAGY HELLÉN SÁMÁN?

  Optus Sport
  œ”
  @OptusSport
  It remains scoreless between Greece and Hungary despite the best efforts from this Greek official to serenade his players…#OptusSport #NationsLeague #GREHUN

  21:23 -- 2018. okt. 12.
  1
  Tekintsd meg Optus Sport egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  FÉLIDŐ

  Kép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a TwitterenKép megtekintése a Twitteren

  Ethniki Omada
  œ”
  @EthnikiOmada
  Τέλος Α’ Ημιχρόνου.

  Ελλάδα -- Ουγγαρία 0-0.#GREHUN #NationsLeague

  21:37 -- 2018. okt. 12.
  23
  Tekintsd meg Ethniki Omada egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  FÉLIDŐ

  Ellenben a labdát 65 százalékban a hazaiak birtokolták.

  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  A mögöttünk hagyott harminc esztendőben ötször játszott a magyar válogatott a görög vendégeként – ezek közül kettő felkészülési mérkőzés, kettő Eb-selejtező, egy pedig vb-selejtező volt. Ahogy összeállí­tásunkból látszik, túlzottan sok sikerélményben nem lehetett részünk.

  1988. NOVEMBER 15. Görögország–Magyarország 3–0 (1–0)
  A fiatal magyar játékosok mosolygós arccal álltak fel a kezdéshez a felkészülési mérkőzésen, mégis érezhető volt rajtuk a feszültség. Mintha csak megérezték volna, hogy a lehető legrosszabbul indul majd az összecsapás. A gyors görög gól után aztán ha lehet, még bizonytalanabbá váltak, nem csoda, hogy Mezey György szövetségi kapitány csalódott volt: „Mit mondjak? Ma este ennyit tudott a csapat. Valami hasonlóra lehetett számí­tani, bár ekkora különbségű vereséget nem gondoltam volna. Megbomlott a csapategység, ha
  belegondolok, nem is lehetett más a végeredmény.”

  1992. NOVEMBER 11. Görögország–Magyarország 0–0
  Zeusznak most a mieink mondhatnak imát – í­rtuk a gól nélküli döntetlennel végződő vb-selejtező után. A görögök játékának nagyobb volt a füstje, mint a lángja, mi pedig semmi különösebbet nem csináltunk, mint becsületesen végigharcoltuk a kilencven percet. Jenei Imre szövetségi kapitány mégis a távozását fontolgatta: „Nyugodt akkor leszek, ha igazán ütőképes csapatot tudok a pályára küldeni. Nem szeretném, ha bárki is azt mondaná: a görögországi egy pont megmentette Jeneit. Engem nem kell megmenteni. Az a sok értelmetlen kritika, amit idáig eltűrtem, elgondolkodtat a folytatást illetően.”

  2005. NOVEMBER 16. Görögország–Magyarország 2–1 (1–0)
  Már-már úgy tűnt, hogy sikerül egy döntetlent elcsí­pni az Európa-bajnok otthonában, ám az egyébként langyos felkészülési mérkőzés drámai véget ért. Kenesei Krisztián tizenegyesből lőtt góljával a második félidőben egyenlí­tettünk, de a 91. percben Pantelisz Kafesz megszerezte a hazaiak győztes gólját. Lothar Matthäus kapitány a lefújás után dühöngött az öltözőben, és keményen lehordta a játékosokat: „Szétrobbanok a dühtől! Egész egyszerűen néhány játékos hozzáállása érthetetlen a számomra. Legyőzhettük volna a görögöket, mégis kikaptunk…”

  2007. JÚNIUS 2. Görögország–Magyarország 2–0 (2–0)
  Csupán asszisztált a magyar válogatott az Eb-selejtezőn a cí­mvédő örömfocijához, az eredménynél pedig lehangolóbb volt Várhidi Péter együttesének játéka. Gera Zoltán az első félidő elején ziccerbe került, ám elrontotta a helyzetet. A szövetségi kapitány ezt mondta: „Bosszantó gólokat kaptunk, vicces egyéni hibákkal segí­tettük az ellenfelet. Sajnálom, hogy Gera Zoltán kihagyta a ziccerét, talán minden másképp alakul, ha mi szerzünk vezetést. Ennek ellenére azt mondom, nem vallottunk szégyent, hiszen mezőnyfölényt harcoltunk ki
  a középpályán, voltak passzaink, lövéseink, helyzeteink.”

  2015. OKTÓBER 11. Görögország–Magyarország 4–3 (1–1)
  Őrületes gólesőt hozott a görögök elleni Eb-selejtező. Bár a válogatott alulmaradt Pireuszban, csak a szünetig volt tétje a mérkőzésnek. Ezek után még lehetett volna legjobb csoportharmadik és egyenes ágon Eb-résztvevő a Bernd Storck vezette együttes. A német szakvezető í­gy értékelt: „Erőnléti problémák is közrejátszottak a találkozó alakulásában, ettől függetlenül nem tudom hibáztatni csapatomat, amely minden tőle telhetőt megtett a három pontért, és szép, látványos gólokat szerzett.”

  FÉLIDŐ

  Ha már Hegyi kolléga szóba került, 100 évvel ezelőtt történt…

  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45+2.

  PERC
  Láttunk már megilletődött, zavarodott újoncot… Na, Orbán nem az!

  45+2.

  PERC
  MEGÚSZTUK! Cimikasz csúnyán becsapja a balon Besét, a veszélyes beadás Orbán fején csattan, majd az újonc ment a korner után is.

  45.

  PERC
  Ennek kipihenésére elég lesz az egyperces ráadás.

  45.

  PERC
  NA VÉGRE!

  Hegyi T. kolléga megtalálta, ki ordibál í­gy a TV-s közvetí­tésben
  45.

  PERC
  Fortunisz beadása Kalmáré, Fiola meg kihagy egy meccset. Kádár, Sallai és Szalai bí­r már sárgával a mieink közül, az ellennél Cavellasz jár hasonló cipőben.

  44.

  PERC
  Fiola Attila rúg hatalmasat a balon Zecába, Kleinheisler rossz passza után. Sárga lap, jogos.

  43.

  PERC
  Fiola
  42.

  PERC
  Zeca beadását elfejeli Kádár a 11-esponton Mitroglu elől.

  40.

  PERC
  … feladja a labdát Gulácsinak.

  40.

  PERC
  … jobbal…

  39.

  PERC
  Fortunisz a labda mögött, és kissé jobbról, 26 méterről…

  39.

  PERC
  Orbán! Ment merész becsúszással a jobbon a cselezgető Fortunisz elől. Kádár előtte lökött, í­gy hazai szabadrúgás.

  36.

  PERC
  Varga szép indí­tását pocsékul veszi le Szalai, Papasztathopulosz meg látványosan cselezi ki a rárontó Kleinheislert, szerencsére nem sokra rá Fiola zárta a hazai kontrát egy becsúszó szereléssel.

  36.

  PERC
  Manolasz most lábbal aktí­v, emelését elfejeli Orbán Mitroglu elől.

  35.

  PERC
  Fiola mehet a Varga-passzal a balon, de szereli Bakakisz, majd Szalait szerelik cselsorozata közben.

  35.

  PERC
  Manolasz arrébb teszi Sallait légi párharc cí­mén, szabadrúgás a felezőtől.

  33.

  PERC
  Fiola pedig törött karral is szépen végez el egy bedobást. Megy ez, csak akarni kell…

  33.

  PERC
  Kalmár Zsolt nyújtott karral ellöki oldalról Papasztathopuloszt, sárga lap a magyar középpályásnak is.

  32.

  PERC
  Kalmár
  32.

  PERC
  HŠ°HA! Varga eladja, Fortunisz az ajándékpasszt Mitroglu elé játssza, akit szerel a 16-oson Orbán. Nagy mentés!

  31.

  PERC
  Szép csendesen csordogál ez a mérkőzés.

  28.

  PERC
  Szabadrúgás balról, 25-ről, és Varga jobbal bizony nem sokkal teker a bal, azaz a túlsó felső sarok mellé. Barkasz rajta volt, de hogy elérte volna-e a labdát, ha az gólba tart, nem tudni.

  27.

  PERC
  Ez is sárga lap, ez is jogos: Mihalisz Bakakisz a karjánál fogva húzza vissza az őt a balon nagyon átrázó Sallait.

  27.

  PERC
  Bakakis
  22.

  PERC
  Tsimikas
  22.

  PERC
  Nagy passzát meg kapura teszi jobbal 24-ről Kalmár, de a jobb alsó mellett véd vetődve Barkasz. Ez is mellé ment volna.

  22.

  PERC
  Egyre pontatlanabbak a görögök, Szalait kétszer indí­tják egy percen belül, az indí­tás után Vargát gyorsan lerántja a felezőnél Kosztasz Cimikasz, sárga lap.

  19.

  PERC
  Szalai és Orbán elől elhalássza Varga í­velését Barkasz kapus.

  17.

  PERC
  Szalai futtatja a jobbon Vargát, ő Sallaihoz passzol, ő Kleinheislerhez, a középpályás meg Manolaszhoz, a 16-osról már.

  17.

  PERC
  Sőt, Varga jobbról érkező, jobb oldali beí­velését Manolasz mellől, hat méterről a jobb sarok mellé fejeli Szalai. MAGYAR HELYZET!

  16.

  PERC
  NINCS GÓL, STABILABBAK VAGYUNK, MINT A KÖZELMÚLTBAN
  YouTube ”Ž@YouTube

  Pierros Chiotis
  @pchiot
  Τρεντάρει ο Αναστό απόψε, γι’αυτό να θυμηθούμε ότι #grehun στο ΟΑΚΑ σημαίνει αυτό: https://youtu.be/Hy4x6-ErRIo via @YouTube

  19:01 -- 2018. okt. 12.
  Tekintsd meg Pierros Chiotis egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  15.

  PERC
  Szalai passzát Kleinheisler jobbal 31-ről az előtte álló Papasztathopuloszba lövi, majd Kalmár cselez a 16-os jobb sarka előtt, Zeca meghúzza picit a lábát, Cimikasz meg löki picit. Tovább.

  11.

  PERC
  Barkasz kapus hazai pályán játszik, az AEK profija.

  11.

  PERC
  Varga jobbal 25-ről félmagasan a bal sarokba tekerné a kissé jobbról járó szabadrúgást, de véd szépen a kapus, látványosat repülve. Mellé ment volna.

  10.

  PERC
  Remek hangulatot teremtenek a stadionban a nézők – magyar nézők!

  9.

  PERC
  Papastathopoulos
  9.

  PERC
  IGEN, MINT BÖDE PÁPA…
  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  Marinos
  @MarinosTheGreat
  It’s #GREHUN time! Come on #Hellas!

  20:42 -- 2018. okt. 12.
  2
  Tekintsd meg Marinos egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  9.

  PERC
  Konsztantinosz Papasztathopulosz feldönti Kalmárt, szabadrúgás és sárga lap.

  9.

  PERC
  Fiola ment szépen a balon Bakakisz elől, majd belebukfencezik a gólbí­ró ölébe. Bedobás, veszélytelen.

  8.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  6.

  PERC
  Megúsztuk ezt is, de kétszer is labdát veszí­teni saját 16-osunkon belül…

  5.

  PERC
  Pelkasz kapura lőne jobbal 14-től, Fortunisz csele és passza, valamint Nagy nagy hibája után, de csoda okosan lök testtel hátulról Kalmár, hosszan szökteti magát a görög.

  3.

  PERC
  Varga eladja a labdát, de szerencsére Mitroglunak középen magas a ballábas, balról érkező Bakaszetasz-beí­velést.

  1.

  PERC
  Orbán máris akcióban, jobbal kivágja az ötösről Cimikasz ballábas beadását, majd Fortunisz lő jobbal 27-ről jócskán a bal sarok mellé.

  1.

  PERC
  Jó 8 000 néző lehet csak a stadionban, 600 magyar közülük.

  01.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  Athénben csendes az éj, 16 Celsius-fok.

  A mieink tiszta vörösben, a görögök tiszta kékben, pontosabban kék-tengerkék csí­kos mezben.

  HELYZET! Magyar! Bese jobbról ismét megtalálja Szalai fejét, ami Manolasz és Papasztathopulosz mellől milliméterekkel fejel csak a kapu jobb felső sarka mellé, 13 méterről.

  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  MLSZ
  œ”
  @MLSZhivatalos
  Willi Orbán a 6-os számot kapta. A válogatott újonca azt kérte, hogy mezére az eredeti magyar í­rásmód szerint kerüljön fel a neve, á-val. #magyarok #csakegyutt #GREHUN @EthnikiOmada @Euro2020

  11:47 -- 2018. okt. 12.
  98
  Tekintsd meg MLSZ egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  MLSZ
  œ”
  @MLSZhivatalos
  A magyar válogatott ma este tiszta piros szerelésben lép pályára Görögország ellen. A hazaiak tiszta kékben játszanak majd. #magyarok #csakegyutt #GREHUN @EthnikiOmada @Euro2020

  11:34 -- 2018. okt. 12.
  26
  Tekintsd meg MLSZ egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Zeca legutóbb március 23-án, a Svájc ellen 1–0-ra elveszí­tett felkészülési mérkőzésen szerepelt a válogatottban, az eddigi két Nemzetek Ligája-találkozón egyaránt a keret tagja volt, de Észtország (1–0) és Magyarország (1–2) ellen sem vetette be őt Skibbe. A dán egyesületében ebben az idényben már 19 tétmérkőzésen pályára lépő labdarúgó reméli, hogy a mieink elleni pénteki Nemzetek Ligája-összecsapáson ünnepelheti tizedik válogatottságát.

  „Csodálatos éveket töltöttem el a Panathinaikosznál, megszerettem az országot és az ott élő embereket – nyilatkozta nemrégiben a kilencszeres görög válogatott középpályás, aki eddigi egyetlen gólját Belgium ellen szerezte. – Hálás vagyok Michael Skibbe szövetségi kapitánynak, hogy lehetőséget adott a csapatban, minden pályán töltött percemben igyekszem meghálálni a bizalmat és azt, hogy egyáltalán a válogatott lehetek.”

  Portugál származású játékos is bevetésre vár a mieink ellen. José Carlos Goncalves Rodrigues Portugália fővárosában, Lisszabonban látta meg a napvilágot 1988-ban, Zeca néven lett relatí­ve ismert futballista, legalábbis Görögországba kerülését követően: 2011-ben a patinás Panathinaikosz játékosa lett. Hat éven át erősí­tette a csapatot, mí­gnem tavaly nyáron a dán élvonalbeli FC Köbenhavnhoz igazolt. Minthogy legalább öt évet profi státusban Görögországban töltött, a törvény
  adta lehetőséget kihasználva 2016 végén letette az állampolgári esküt, s 2017. január 1-jétől görög állampolgárnak (is) tekinthető.

  VIDEÓ: MAGYAR VONULÁS ATHÉNBEN!

  Válogatott emlékek – Jakab Árpád publicisztikája.

  Gerinc, tartás – Thury Gábor jegyzete.

  A GÖRÖG VÁLOGATOTT KERETE
  KAPUSOK: Oresztisz Karnezisz (Napoli – Olaszország), Vaszilisz Barkasz (AEK Athén), Alexandrosz Paszhalakisz (PAOK)
  VÉDŐK: Kosztasz Manolasz (AS Roma – Olaszország), Szokratisz Papasztathopulosz (Arsenal – Anglia), Dimitrisz Koloveciosz (Panathinaikosz), Jorgosz Dzavellasz (Alanyaspor – Törökország), Dimitrisz Jannulisz (Atromitosz), Vasziliosz Lambropulosz (AEK Athén), Mihalisz Bakakisz (AEK Athén), Kosztasz Cimikasz (Olympiakosz Pireusz)
  KÖZÉPPÁLYÁSOK: Zeca (José Carlos Goncalves Rodrigues, FC Köbenhavn – Dánia), Dimitrisz Kurmbelisz (Panathinaikosz), Alexandrosz Dziolisz (el-Fajha FC – Szaúd-Arábia), Andreasz Buhalakisz (Olympiakosz Pireusz), Joannisz Fetfadzidisz (Olympiakosz Pireusz), Kosztasz Fortunisz (Olympiakosz Pireusz), Lazarosz Hrisztodulopulosz (Olympiakosz Pireusz), Dimitrisz Pelkasz (PAOK), Taszosz Bakaszetasz (AEK Athén)
  TÁMADÓK: Kosztasz Mitroglu (Olympique Marseille – Franciaország), Nikosz Karelisz (PAOK), Efthimisz Kulurisz (Atromitosz)

  Levonták a budapesti 2–1-es vereségük tanulságait a görögök, s arra jutottak, hogy nem voltak kellően hatékonyak, gyorsak, nem összpontosí­tottak eléggé. Megrendült a szurkolók csapatba vetett bizalma, mi több, Michael Skibbe kapitány sem érezheti a helyét betonbiztosnak.

  „Az volt a baj a legutóbbi mérkőzésen, hogy túl szellősen védekeztünk, és sok szabad területet hagytunk a magyaroknak – mondta a német szakvezető a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón. – A hazaiak ekkor két kétségkí­vül szép gólt szereztek. Könnyű volt ellenünk, mert nem tudtuk nyomás alá helyezni őket. Nem nehéz úgy gólokat szerezni, ha az ellenfél nem fejt ki különösebb ellenállást. Ezen a téren javulnunk kell.”

  A szeptemberi mérkőzést végigjátszó hátvéd, Vaszilisz Toroszidisz és a szintén védő Mariosz Ikonomu sérülés miatt nem kapott meghí­vót, mí­g az AEK Athénban a Vidi elleni BL-selejtezőn gólt szerző középpályás, Petrosz Mantalosz utólag került ki a keretből, ugyancsak sérülés miatt. (Tőlünk csak Botka Endre sérült.)

  „Remek játékosok alkotják a válogatott keretét, nem okozhat gondot, hogyha két-három vagy négy labdarúgó hiányzik – nyilatkozta Michael Skibbe. – Szerencsés helyzetben vagyok, mert van honnan merí­tenem. Szeretnénk megmutatni, tudunk összeszedettebben és kezdeményezőbben is futballozni. Igyekszünk minél több helyzetet kialakí­tani ellenfelünk kapuja előtt, és remélem, nem csupán egyszer találunk be.”

  – Hányszor nézte meg a Görögország ellen szerzett gólját?
  – Többször is – válaszolta mosolyogva Sallai Roland, a német élvonalbeli Freiburg légiósa, aki az előző mérkőzésen nagyszerű mozdulattal lőtt a görögök kapujába. – Természetesen jó érzés ilyen felvételt megnézni, mégis az jutott legtöbbször eszembe, hogy nyerni tudtunk, győzött a magyar válogatott, és ez önbizalmat adhat nekünk a péntek esti mérkőzésre.
  – Hétfőn találkoztak, regenerálódtak, kedden és szerdán edzettek, ezért csütörtökön jogos lehet a kérdés: mire elegendő ez a rövid idő?
  – Budapesten azért nyerhettünk, mert jól felkészí­tettek minket arra az összecsapásra, és a munkának meg is lett a gyümölcse. Tudjuk, hogy Athénban nagyon erős ellenfél vár ránk, de ugyanolyan elszántan dolgoztunk, mint a múltkori meccset megelőzően. Pontosan tudjuk, bele kell menni minden párharcba agresszí­van, száz százalékot kell nyújtania mindenkinek, hogy sikeresek legyünk.
  – Csakhogy Görögországban még sohasem nyert a magyar válogatott…
  – Úgy tartják, egyszer minden sorozat megszakad – mindent megteszünk, hogy jó eredményt érjünk el.

  „Nem kétséges, hogy a múltkori vereség miatt jó értelemben vett bosszúvágy fűti a görögöket– fogalmazott Rossi. – Azt várjuk, hogy az első pillanattól kezdve nagyon agresszí­van futballozva, határozottan letámadnak minket, mégis úgy érzem, a budapesti eredmény megismételhető. Ehhez szükség van az alázatra – amely egy ilyen szintű ellenfél ellen kötelező –, illetve fegyelmezett játékra és nem kevés szerencsére. Ha jó eredményt érnénk el, akkor is nyí­lt lenne a küzdelem a csoportban, hiszen vereséget szenvedtünk Tamperében – meglátjuk, mit hoz a péntek. És ne felejtsük el, hogy hétfőn újabb mérkőzés vár ránk, annak figyelembevételével dolgoztunk egész héten.”

  „A sorsolás napján is azt gondoltam, most is ez a véleményem: ebben a csoportban Görögország az esélyes – értékelt Rossi. – Igazi nemzetközi sztárok alkotják a házigazda keretét, elegendő ha a Rómában futballozó Kosztasz Manolaszra, vagy Szokratisz Papasztathopuloszra gondolunk, és ez csak a védelem. Ha megnézzük a két keret piaci értékét, a görögé háromszor olyan erős, mint a miénk, de ez csak az elmélet, és a pályán el lehet tüntetni ezt a bizonyos különbséget. Szóval lehet, hogy önök úgy gondolják, vannak hiányzók, de még í­gy is rengeteg olyan futballista van a görög csapatban, akit minden csoportellenfele örömmel látna a saját csapatában. Azt nem tudom, mennyi néző lesz péntek este Athénban, az biztos, hogy nagyon lehangoló volt Budapesten zárt kapuk mögött futballozni – mert ez a játék a nézőkért van, és bizony jó lett volna együtt örülni a szurkolókkal.”

  Az M4 Sport munkatársa, Hajdú B. István lesz a mérkőzés kommentátora. Kollégánk arra volt kí­váncsi, mennyire könnyí­tette meg az olasz szakember dolgát, hogy egyre több magyar játékos számí­t meghatározónak a klubjában.

  „A keretünk összeállí­tásánál ez rendkí­vül fontos szempont volt – válaszolt Marco Rossi. – Alapfeltétel, hogy rendszeresen játsszon – lehetőleg kilencven perceket – az, akit szeretnénk meghí­vni a magyar válogatottba. E tekintetben egy edző sosem lehet maradéktalanul elégedett, de most nincs okom a panaszra, mert több játékos is folyamatosan játszik, közülük nem kevesen a nemzetközi kupákban is érintettek, azaz többen háromnaponta szerepelnek magas intenzitású mérkőzéseken. Ez rendkí­vül pozití­v, hiszen a válogatott összetartásai alkalmával nincs idő az erőnlét fejlesztésére, csak fizikailag tökéletes állapotban lévő játékosok jöhetnek szóba. A meccset megelőző két-három napban a mentális és a taktikai felkészí­tésre marad csak idő.”

  „Az együtt töltött néhány nap alatt azt tapasztaltam, amit már korábban is gondoltam róla a játéka láttán – mondta Marco Rossi. – Willi Orban nagyon erős futballista, akinek a személyisége is meghatározó, egyáltalán nem a szerencse műve, hogy a Bundesligában is kiemelkedőnek számí­tó RB Leipzig csapatkapitánya. Mindannyian bizakodunk, hogy nemcsak a pályán kí­vül tesz hozzá a közösségünkhöz, hanem a védelemben is biztonságot nyújt a csapatunknak.”

  Az első kérdés arra vonatkozott, hogy a magyar médiában megjelent, a legerősebb összeállí­tásban léphet pályára a magyar válogatott. Vajon ő is í­gy érzi?

  „Nem tudom, de remélem, sikerül kellően erős csapatot pályára küldeni itt, Görögországban is– mosolygott az olasz szakember. – Ami biztos, hogy körülbelül negyven játékost figyelünk folyamatosan, a tőlünk telhető legjobb munkát próbáljuk elvégezni, de én is ember vagyok, hibázhatok, tévedhetek.”

  A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi látszólag jókedvűen, kisimultan érkezett az athéni Olimpiai Stadion médiatermébe a kötelezően előí­rt sajtótájékoztatót megtartani.

  NEMZETEK LIGÁJA – A MAGYAROK LIGÁJÁNAK (C) ADATBANKJA

  BŐVEBB ELEMZÉS ITT!

  Marco Rossi taktikailag igen felkészült szakember, aki hí­res arról, hogy szereti első lépésben rendbe szedni a védelmet és a csapatvédekezést – ez rá is fér a magyar válogatottra, mely 2015 ősze óta 33 mérkőzést játszott, de csak kilencszer végzett kapott gól nélkül. A statisztika 2016 novemberétől még rosszabb: 16 mérkőzés, csak kettő kapott gól nélkül, és összesen 27 találat a magyar kapuban. Összehasonlí­tásul: Dárdai Pál rövid kapitánysága alatt 7 mérkőzésből ötöt kapott gól nélkül hozott le a nemzeti csapat.

  Willi Orban, ha beépül a csapatba, több lehetőséget is kí­nál Marco Rossinak. Az egyik, hogy ha Orban belső védő lesz, akkor Kádár kimehet balhátvédbe – ugyan nem ez a legjobb posztja, ám (főleg, ha Korhut Mihály nem bevethető) még mindig ő tűnik a legstabilabb megoldásnak az egyik „fejfájós” pozí­cióra. A másik, hogy lehetőséget adhat a három belső védős felállásra, amely Rossi első számú formációja edzői karrierje során.

  Ebben az esetben Kádár kedvenc posztjára (bal oldali belső védő) kerülne, „csak” két szárnyvédőt (wingback) kellene találni. A jobb oldalon Lovrencsics Gergő és Bese Barnabás is alkalmas lehet erre a szerepre, a bal oldalon Korhut lenne a „természetes” választás, és Rossi most meghí­vta a Honvéd bajnokcsapatában ezen a poszton szereplő Holender Filipet. Ugyan Holendernek sem ez az első számú posztja – kimondottan erre a posztra képzett bal oldali wingback alig-alig van Magyarországon –, de a kispesti játékos sokoldalúsága akár itt is megoldást jelenthet.

  A magyar védelemnek is igen jól jön a plusz minőség, ugyanis az utóbbi időben sem állandónak, sem stabilnak nem lehet nevezni ezt a csapatrészt. Bernd Storck a Norvégia elleni pótselejtezőkön, a 2016. első félévi felkészülési mérkőzéseken, az Európa-bajnokságon, valamint az azt követő első meccseken a Fiola Attila, Lang Ádám, Guzmics Richárd, Kádár Tamás, Juhász Roland, Korhut Mihály hatost variálta. A Fiola, Lang, Guzmics, Kádár négyes játszott a legtöbbször együtt. Ehhez képest 2016 októbere óta csak egyszer fordult elő, hogy a nemzeti csapat védősora ugyanabban a felállásban játszott egymást követő két mérkőzésen, ráadásul 16 játékos fordult meg a védőposztokon. Sok mindenre utal ez, de stabilitásra pont nem.

  HOGYAN SEGíTHET WILLI ORBAN?

  Afelől aligha lehet kétsége bárkinek, hogy nyereség a magyar válogatottnak Willi Orban megszerzése – a kaiserslauterni születésű védőtől nyilván túlzott optimizmus lenne csodákat várni, ám személyében egy több mint 150 német élvonalbeli és másodosztályú mérkőzéssel, BL- és El-tapasztalattal érkező középhátvéd csatlakozott a kerethez, aki klubjában csapatkapitány is. Huszonöt éves védőként ráadásul a legjobb korban van.

  A rendszerváltás óta számos olyan labdarúgó szerepelt a magyar válogatottban, aki honosí­tás után húzhatta magára a cí­meres mezt, legtöbbjüknek magyar felmenői is voltak – ahogy Orbannak is. Őket gyűjtöttük sorba válogatottsági szereplés szerint rangsorolva.

  • Priskin Tamás: (felvidéki magyar, (rév)komáromi születésű, 2005-ben kapott magyar állampolgárságot) 63 válogatott meccs/17 gól
  • Koman Vladimir: (Ungváron született, kárpátaljai ukrán család leszármazottja, Magyarországon nőtt fel) 36/7
  • Nikolics Nemanja: (Zentán született, édesapja szerb, édesanyja vajdasági magyar) 27/5
  • Leandro de Almeida: (honosí­tott brazil, 17 éves korától Magyarországon futballozik) 16/–
  • Csizmadia Csaba: (marosvásárhelyi születésű, erdélyi magyar) 12/–
  • Sowunmi Thomas: (magyar-nigériai család gyermeke, 9 éves korától Magyarországon nőtt fel, mindkét válogatottat választhatta volna) 10/1
  • Kerekes Zsombor: (zentai születésű, vajdasági magyar) 9/2
  • Miriuta Vasile: (nagybányai születésű, honosí­tott román, 24 évesen szerepelt először Magyarországon, aztán hosszú évekig itt élt) 9/1
  • Sándor György: (kárpátaljai magyar, Ungváron született, Magyarországon nőtt fel) 9/–
  • Viní­cius Paulo: (honosí­tott brazil, 21 éves kora óta Magyarországon él és játszik) 6/–
  • Otigba Kenneth: (magyar-nigériai család gyermeke, 8 éves korától Magyarországon nőtt fel, mindkét válogatottat választhatta volna) 2/–
  • Bosnjak Predrag: (honosí­tott szerb, Szabadkán született, 24 éves korától Magyarországon él és játszik) 1/–

  • Willi Orban: (Kaiserslauternben született, édesapja magyar, édesanyja lengyel származású. Sosem volt igazolt játékos a magyar futballrendszerben, e tekintetben unikum) – újonc
  • Holender Filip: (szerb-magyar kettős állampolgár, 15 éves korától Magyarországon él és játszik, apai nagyapja, Holender Zoltán magyar) – újonc

  RB Leipzig
  œ”
  @DieRotenBullen
  Länderspieldebüt für Ungarn und direkt in der Startelf!

  Klasse, Willi! #Orban #RBLInternational #DieRotenBullen šªï¸ @EURO2020 #GREHUN

  MLSZ
  œ”
  @MLSZhivatalos

  Kép megtekintése a Twitteren
  19:46 -- 2018. okt. 12.
  65
  Tekintsd meg RB Leipzig egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  Kép megtekintése a Twitteren
  Kép megtekintése a Twitteren

  RB Leipzig
  œ”
  @DieRotenBullen
  šªï¸ Seit Juli 2015 Teamkollegen bei #RBLeipzig

  Jetzt auch gemeinsam für die ungarische Nationalmannschaft am Ball #Orban #Gulácsi #RBLInternational @MLSZhivatalos

  11:20 -- 2018. okt. 1.
  146
  Tekintsd meg RB Leipzig egyéb Tweetjeit is
  Twitter Ads-információk és Adatvédelem
  A VÁLOGATOTT KERET
  KAPUSOK: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Gróf Dávid (Budapest Honvéd)
  VÉDŐK: Baráth Botond (Budapest Honvéd), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Fiola Attila (Mol Vidi FC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Lang Ádám (CFR Cluj – Románia), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orban (RB Leipzig – Németország), Viní­cius (Mol Vidi FC)
  KÖZÉPPÁLYÁSOK: Kalmár Zsolt (DAC – Szlovákia), Kleinheisler László (Asztana – Kazahsztán), Kovács István (Mol Vidi FC), Nagy Ádám (Bologna – Olaszország), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Nagy Gergő (Budapest Honvéd), Pátkai Máté (Mol Vidi FC)
  TÁMADÓK: Eppel Márton (Kajrat Almati – Kazahsztán), Gyurcsó Ádám (Hajduk Split – Horvátország), Holender Filip (Budapest Honvéd), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szalai Ádám (TSG 1899 Hoffenheim – Németország), Varga Roland (Ferencváros)

  – Augusztusban személyesen beszélt vele a kihagyásáról. Most is?
  – Most már nem. Az első kerethirdetéskor felállí­tottam egy szabályrendszert, amiről Balázst és minden játékost tájékoztattam, és ami nem csupán rá, hanem mindenkire vonatkozik. Nem vagyok az a tí­pus, aki egyik hétről a másikra megváltoztatja a regulákat. Vannak elveim, azokhoz ragaszkodom. Szerintem ez tiszta sor. Aki nem játszik rendszeresen, aki nincs jó állapotban, azzal nem tudok kalkulálni – ezt, azt hiszem, mindenki megérti.

  – El is érkeztünk Dzsudzsák Balázshoz…
  – Balázs esetében örömteli, hogy végre talált magának csapatot. Amióta az al-Ittihad Kalbához igazolt, két meccsen játszott, az egyiken negyvenöt, a másikon nyolcvankilenc percet – mondta már Rossi mester. – Nyilvánvaló, hogy a hosszú kihagyást követően még nincs topformában, de az idő előrehaladtával ez minden bizonnyal változik. Meglátjuk, hogyan alakul a sorsa, ha jó formában és kondí­cióban lesz, visszatérhet a válogatottba. A képességei alapján ott a helye, ugyanakkor az arab emí­rségekbeli bajnokságot nem lehet az európai bajnokságokhoz mérni. Tudom, Balázs közel állt ahhoz, hogy Hollandiában, Németországban vagy Angliában folytassa, sajnálom, hogy nem jött össze.

  Willi Orbantól is kérdezhettek a sajtó képviselői.

  „Sziasztok! – kezdte Orban magyarul, majd németül folytatta: – Remélem, hogy a következő sajtótájékoztatón már magyarul beszélhetek hozzátok. Gulácsi Péterrel sokat beszélgettem, sok jót mesélt a magyar válogatottról és a kapitány munkáját is dicsérte. Hosszú időbe telt, mire meghoztam a döntésemet, ami nem volt egyszerű. A görögök elleni meccs győzött meg végleg arról, hogy a magyar válogatottban szeretnék játszani.”

  „Gyermekként édesapámtól tanultam magyarul, de a szüleim ötéves koromban elváltak. Apukám Magyarországon, anyukám Németországban él. Gyönyörű nyelv a magyar, szeretném mielőbb megtanulni. Gyerekként kedvelt üdülőhelyünk volt a Balaton, sokat nyaraltam ott” – folytatta a 25 éves középhátvéd, aki szerint nem a nyelvtudás a kulcsa annak, hogy masszí­v védőpárost alkosson Kádár Tamással.

  „Inkább az a fontos, hogy megismerjük egymást az új csapattársakkal. Akkor tudunk hatékonyan futballozni egymás oldalán, ha ismerjük egymás stí­lusát is” – szögezte le.

  – Ha Willi Orban kap lehetőséget középen, Kádár Tamás befoltozhatja a védelem bal oldalán egy ideje tátongó lyukat?
  – Ez is egy opció. Amellett, hogy Tamásnak nem a balhátvéd a kedvenc pozí­ciója, a személyiségéből fakadóan ott segí­t, ahol tud. Mint mindenki más, aki a csapatunkhoz tartozik.

  – Feltételezem, nem bánkódott, amikor Willi Orban jelezte, hogy jönne.
  – Persze hogy nem, mégiscsak a világ egyik legerősebb bajnokságában szereplő lipcsei csapat belső védőjéről, csapatkapitányáról van szó. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a finnek és a görögök elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen elégedett voltam Kádár Tamás és Lang Ádám teljesí­tményével, mint ahogy a pályára végül nem lépő Viní­cius és Litauszki Róbert hozzáállására és edzésmunkájára sem lehetett panaszom. Willi kétségkí­vül topjátékos, örülök, hogy a jövőben velünk lesz. Arról nem beszélve, hogy klubtársával, egyben válogatottunk egyik kulcsemberével, Gulácsi Péterrel jól ismerik és kiválóan megértik egymást, ami már az elején hasznunkra válhat. Elvileg mindenképp erősödtünk, remélem, ez a pályán is látszik majd.

  – Mivel győzte meg Willi Orbant?
  – Nem én győztem meg – kezdte a Nemzeti Sportnak adott exkluzí­v interjúját a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi, miután kiderült, hogy a hétfőn kihirdetett keretben az RB Leipzig 25 esztendős csapatkapitánya is helyet kapott. – Nem áll szándékomban senkit rávenni arra, hogy öltse magára a cí­meres mezt, a játékosnak kell ezt akarnia! Ebben az esetben ez történt, Willi Orban döntött úgy, hogy a magyar válogatott tagja szeretne lenni. Bernd Storck és Georges Leekens is szerette volna, hogy a magyar válogatott játékosa legyen, Willi azonban most hozta meg ezt a döntését. Felhí­vott és tájékoztatott arról, hogy örömmel csatlakozna hozzánk. Az tehát nem titok, hogy beszéltem vele, mint ahogy beszéltem és beszélek más futballistákkal is. Amikor szövetségi kapitány lettem, arra vágytam, hogy olyan játékosok vegyenek körül, akik száz, sőt száztí­z százalékig elkötelezettek a válogatottjuk és az iránt, hogy Magyarországot képviseljék. Senkit sem kényszerí­thetek arra, hogy velünk tartson, a játékosnak kell éreznie, hogy köztünk van a helye. A motivációnál és a szenvedélynél nincs fontosabb a futballban.

  A billentyűknél: B. J.

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A GÖRÖGORSZÁG–MAGYARORSZÁG NEMZETEK LIGÁJA-SELEJTEZŐ MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETíTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
BL-selejtező: 08.09. 20:00, M4 Sport
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső