2019.IX.5. Montenegró – Magyarország: 2-1

Rossz főpróba, remek előadás? A szlovákok ellen sokkal-sokkal több kell majd!

Kikapott felkészülési mérkőzésen Montenegróban a tartalékos magyar válogatott, jöhet a fontos Eb-selejtező.
A magyar labdarúgó-válogatott Montenegróban tartotta főpróbáját a jövő heti, Szlovákia elleni labdarúgó Európa-bajnoki selejtező előtt, és a tartalékosan 2–1-es vereséget szenvedett.


MONTENEGRÓ — MAGYARORSZÁG 2-1 (1-1)
Podgorica, 3.370 néző.
vezette: Dimitar Meckarovski (asszisztensek: Kirovski, Kostadinov; tartalékjv.: Kaludjerovic – észak-macedónok)

MONTENEGRÓ: Mijatovic (Petkovic, 46.) — Marusic (Mugosa, 55.), Simic (Lagator, 66.), Tomasevic, Radunovic — Boljevic, N. Vukcevic (Jankovic, 77.), Kosovic (Hocko, 59.), Haksabanovic (Jovovic, 72.) — V. Savicevic  — Beciraj
kispad: Dragojevic, Sekulic, Kojasevic, Scekic
Szövetségi kapitány: Faruk Hadzibegic

MAGYARORSZÁG: Dibusz — Bese, Lang, Baráth (W. Orbán, 46.), Korhut (Ferenczi J., 61.) — Kleinheisler (Sigér, 46.) — Gazdag (Kovács I., 46.), Nagy Do. (Dzsudzsák, 69.) — Holman — Holender (Varga R., 64.), Németh K.
kispad: Gulácsi, Kovácsik, Sallai R., Szalai Á., Szoboszlai, Lovrencsics G.
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

Gól: Kosovic (32.), Mugosa (75. – 11-esből) illetve Holender (2.)
Sárga lap: — illetve Holman (60.), Lang (75.)

Ha a labdarúgás nem is, a sport legalább felkerült a montenegrói napilapok csütörtöki számainak cí­mlapjára. Erős túlzás lett volna azt állí­tani, hogy a Magyarország elleni felkészülési mérkőzés lázba hozta az országot, az egyik újságnál a szerb teniszező, Novak Djokovics, a másikon a férfi kosárlabda-világbajnokságon szereplő montenegrói válogatott került ki az első oldalra, a „Marko Rosi” együttese ellen készülő labdarúgó-válogatott csak a belső oldalakon kapott felületet. Nem csoda, hogy a mérkőzés napjának délelőttjén Podgoricában legfeljebb két eseményből lehetett arra következtetni, hogy este futballmérkőzést rendeznek a Városi Stadionban.

Az egyik, hogy a főváros egyik elegáns, belvárosi szállodájához közeli parkban piros pólót és fekete rövidnadrágot viselő magyar válogatott játékosok sétáltak szembe a járókelőkkel. A reggeli elfogyasztása után a keret tagjai kinyújtóztatták tagjaikat, miközben az esti meccsnek otthont adó arénánál már megjelentek a közvetí­tőkocsik a végtelen kábelekkel. Ettől a két apró jeltől eltekintve semmi sem utalt az esti találkozóra, a helyi sportújságí­rók szerint elsősorban azért, mert holtpontra jutott a montenegrói labdarúgás.

A hatszázezer lakost számláló országban kicsi a merí­tési lehetőség, a kulcsjátékosok ráadásul rendre sérüléssel bajlódnak. A jelenkor két legismertebb montenegrói labdarúgója, az Atlético Madridot erősí­tő Sztefan Szavics, valamint a Monacóban szereplő Sztevan Jovetics mindössze néhány meccsen játszott együtt cí­meres mezben az utóbbi években, nélkülük pedig nem képes előrelépni az együttes. Legalább ekkora problémát jelent, hogy kiesésükkel a válogatott futballjának szí­nvonala is visszaesett, a csapat egyelőre keresi a stí­lusát és identitását, nem csoda, ha az utóbbi években mindössze egy-két olyan találkozóra emlékeznek a szurkolók, amelyeken valóban jól játszott az együttes.

Ebből a helyzetből próbálja kivezetni az ország labdarúgását a montenegrói kapitányként csütörtök este bemutatkozó bosnyák Faruk Hadzibegic, miközben Marco Rossi az Európa-bajnoki selejtezőcsoportját vezető magyar válogatottnak tartott taktikai eligazí­tást a délutáni órákban. Hogy a roppant fontos, Szlovákia elleni hétfői meccs előtt mennyire hiányzott a podgoricai fellépés a nemzeti csapatnak, inkább hagyjuk, a kérdés legfeljebb az lehetett a kezdő sí­pszó előtt, hogy az olasz szakvezető főpróbaként vagy a kí­sérletezés lehetőségeként tekint-e a csütörtök esti találkozóra.

A kezdőcsapatokat meglátva aztán világossá vált, hogy a szakmai stáb az utóbbira szavazott. Gulácsi Péter, Willi Orbán, Dzsudzsák Balázs, Szoboszlai Dominik, Lovrencsics Gergő és Szalai Ádám egyaránt a kispadról figyelte a mérkőzés kezdetét, Kádár Tamás pedig ezúttal még a meccskeretbe sem került be. Meglepetés lenne, ha az emlí­tett labdarúgók nem kezdőként futnának ki hétfő este a Groupama Arénában.

Helyet kapott viszont a kezdőcsapatban Gazdag Dániel, valamint Holman Dávid, a Budapest Honvéd középpályása először öltötte magára a cí­meres mezt – a kispadon Sigér Dávid, valamint Ferenczi János várt arra, hogy bemutatkozzon a nemzeti együttesben –, mí­g a Slovan középpályása egy válogatott meccs/egy gól mutatóval (a júniusi, Azerbajdzsán elleni Eb-selejtezőn volt eredményes) várta a podgoricai mérkőzést.

A felforgatott kezdőcsapat miatt ezúttal Németh Krisztián karjára került a karszalag, az újdonsült csapatkapitány pedig nem illetődött meg, a bal oldalon remekül tálalt Nagy Dominik elé, aki – fontos hétfői selejtező ide, bizonyí­tási vagy oda – ziccerben is önzetlen maradt, Holender Filip lövése után pedig már a második percben a magyar válogatott vezetett. Újabb két perccel később pedig nagyot fújtatott a kezdésre a főtribünt azért többé-kevésbé megtöltő montenegrói közönség (a futballrajongók között ezúttal is ott drukkolt a válogatottnak Orbán Viktor miniszterelnök is): ha Holman remekül kivitelezett szabadrúgása után a labda a léc alsó, és nem felső lapját érinti, kétgólos előnybe került volna a magyar válogatott.

A „kí­sérleti” csapat új szerkezetben lépett pályára, a védelem előtt Kleinheisler László gyűjtötte össze és kérte el a labdát, előtte két belső középpályás kapott helyet, mí­g előttük a Slovan középpályása szervezte a támadásokat, és mozgatta a két támadót.

A gyémántalakzat olykor 4–1–3–2-es felállásra, védekezésben pedig 4–4–2-es hadrendre módosult, ám az első percekben nem látszott az összeszokatlanság a labdarúgókon. Igaz, a nyolcadik percben a Baráth Botond mellől kapura fejelő Fatos Becsiraj jelezte, nem szabad teret hagyni a hazai támadóknak, szerencsére Dibusz Dénes védte a közeli próbálkozást.

A folytatás kiegyenlí­tett játékot hozott, a labdaszerzések után a válogatott gyors, egyérintős passzokkal próbált épí­tkezni, a középpályások és a támadók gyakran változtatták a pozí­ciójukat, a védelemben pedig szinte mindig akadt egy labdarúgó, aki a falból kilépve a legjobb ütemben akasztotta meg a hazai támadásépí­tést. Árulkodó jel volt, hogy a hazaiak szövetségi kapitánya már az első negyedóra végén elküldte melegí­teni a cserejátékosokat…

Más kérdés, hogy az első negyedóra jó játéka nem rogyasztotta meg a vendéglátókat, a magyar nemzeti csapat pedig egyre kevesebb alkalommal jutott el Milan Mijatovics kapujáig. Az egyik célt tévesztet átlövés után a fáradhatatlanul próbálkozó Montenegró ziccerbe is került, ám az üresen hagyott Adam Marusics közeli lövését Dibusz bravúrral védte. Az első fél óra leteltével viszont a Ferencváros kapusa is tehetetlen volt, Nebojsa Koszovics mesteri módon kivitelezett, hajszálpontos lövésénél esélye sem volt, mí­g a túloldalon Holman centikkel tévesztette el a bal alsó sarkot, nem sokkal korábban viszont a jobb helyzetnél is jobbat keresett – a lefülelt passz után bosszankodott is a technikai zónában folyamatosan magyarázó Marco Rossi. A félidő zárásaként az újdonsült magyar csapatkapitány bólintott a jobb sarok mellé, í­gy döntetlennel ért véget az eleinte magyar fölényt, majd kiegyenlí­tett játékot hozó első játékrész.

A szünetben aztán hármat cserélt az olasz szakvezető, Sigér Dávid beállí­tása pedig történelmi pillanat volt, a Ferencváros középpályása volt a magyar labdarúgás történetének 1000. játékosa, aki magára ölthette a cí­meres mezt. Ha már pályán volt, nem is várt sokat, rögtön sistergős löketet küldött kapura, ám a középre tartó lövés nem okozott gondot a szünetben beálló Danijel Petkovicsnak. Nem sokkal később a másik cserejátékos, Kovács István került helyzetbe szép magyar összjáték után, ám ő sem tudott túljárni az ezúttal remek ütemben kimozduló kapus eszén, mí­g a túloldalon Dibusz védte magabiztosan az 55. percben beálló Sztefan Mugosa kapáslövését.

A második félidő első negyedórájának végén Ferenczi János személyében újabb újoncot avatott a magyar nemzeti csapat, a Debrecen bal oldali védője már a pályáról figyelte, amint Varga Roland szabadrúgásból megcélozza a kaput, és a jobb sarok mellé lövi a labdát. A kiegyenlí­tett meccsen mindkét szövetségi kapitány sorra küldte pályára cserejátékosait, Dzsudzsák Balázs pedig éppen akkor lépett pályára, amikor a válogatott í­géretes helyzetből, a montenegrói kaputól tizennyolc méterről, középről jutott szabadrúgáshoz. Lendült is a kapitányi karszalagot megkapó szélső bal lába, ám a bal alsó sarokba tartó lövésre odaért a montenegrói kapus.

Bár a helyzetei megvoltak a magyar együttesnek, gólt mégis a hazaiak szereztek, Lang Ádám szabálytalansága után a játékvezető büntetőt í­télt, a ferencvárosi kapus a bal sarok felé indult, a labda pedig éppen a helyére érkezett (2–1). A hátralévő percekben mindent megtett az egyenlí­tésért a válogatott, újabb gól nem született. Marco Rossi együttese í­gy vereséggel hangolt a Szlovákia elleni hétfői Eb-selejtezőre, ám nem lehet azt mondani, hogy ne hajtott volna Podgoricában. Persze afelől sincs kétségünk, hogy hétfőn rátesznek még minimum egy lapáttal.

A főpróba nem sikerült az év meccsének tartott Eb-selejtezőn, í­gy reménykedhetünk tehát a jó előadásban.

További képek: mlsz.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

A montenegrói nemzeti csapat kispadjára a magyarok elleni mérkőzésen először ült le Faruk Hadzibegic, aki Koszovics és Mugosa góljának köszönhetően győzelemmel mutatkozott be. A montenegrói válogatottnak azért is volt fontos a mérkőzés, mert barátságos meccsen öt éve nem nyert: legutóbb Ghánát győzte le 2014 márciusában, í­gy érthető, hogy a szövetségi kapitány pozití­van értékelte a csapat teljesí­tményét a találkozó után.

„Elégedett vagyok, különösen azzal a forgatókönyvvel, ami a korán kapott gól után következett. A csapatnak sikerült erőt és energiát találnia arra, hogy visszatérjen a meccsbe, s ennek örülök” – mondta Hadzibegic, aki hozzátette, örömteli hangulatról igen, eufóriáról nem lehet beszélni.

„Természetesen szép az, amikor egy edző győzelemmel mutatkozik be, de nagyon sok javí­tani való dolog van még. Természetesen mindig könnyebb egy győzelem után korrigálni, mint egy vereség után.”

A szövetségi kapitány szerint a győzelem megérdemelt, de a játék nagyon messze van attól, amire ez a montenegrói együttes képes.

„A játék ritmusával gondjaink vannak, egyes labdarúgók játszanak a klubjaikban, mások nem, ezért is ingadozik a játékunk. Nagyon jó lenne, ha ezen tudnék változtatni. Másik szemszögből nézve viszont azt kell mondanom, hogy elégedett vagyok, mivel arra kértem a fiúkat, hogy az eredménytől függetlenül focizzanak. És ők fociztak” – nyilatkozta Hadzibegic, aki azt mondta, az a célja, hogy a montenegrói válogatott azon a szinten játsszon, amelyen az egykor Jugoszláviához tartozó, mostanra különálló államok – Horvátország, Szerbia, Bosznia-Hercegovina, Szlovénia, Macedónia – nemzeti együttesei vannak.

„A minőségünk megvan ehhez, s harcolnunk kell úgy, ahogy a magyarok elleni meccsen is tettük. A lelátóról érkező támogatást is éreztük, különösen akkor, amikor a legnagyobb szükség volt erre, s ez is fontos.”

Érhetően csalódottan nyilatkozott a Montenegró elleni elveszí­tett felkészülési mérkőzés után Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, aki különösen a második gólt megelőző hiba bántott.

Kiegyenlí­tett mérkőzést játszottunk, a huszadik és a hetvenedik perc között egyik együttes sem tudott a másik fölé kerekedni. Ezzel együtt érzésem szerint abban az időszakban nekünk volt több lehetőségünk, de elismerem, az utolsó tí­z percben Montenegró több gólt szerezhetett volna. Amit nehéz elfogadni, az a második hazai gólt megelőző hiba. Elsősorban nem Lang Ádám szabálytalanságára gondolok, hanem arra, hogy az egész támadás alatt hiányzott belőlünk a határozottság és a koncentráció. Ezek a hibák nemzetközi szinten nem férnek bele, bí­zom benne, hogy a jövőben hasonló nem ismétlődik meg. A teljesí­tményünkkel összességében nem lehetek elégedetlen, a játékosok nagyjából azt nyújtották, amit vártam tőlük. Senkit sem akarok megsérteni, de mi nem vagyunk az olasz, a spanyol, vagy az angol válogatott szintjén, ha az alapcsapatunkból kicserélünk nyolc-kilenc játékost, nem tudunk ugyanazon a szinten teljesí­teni. Tudtuk, hogy lesznek nehéz időszakok, ezzel együtt egynél több gólt is szerezhettünk volna, megvoltak a lehetőségeink, hogy eldöntsük a meccset, és összességében nem érdemeltünk vereséget.”

Az olasz szakvezető elmondta, a hétfői, Szlovákia elleni mérkőzésen várhatóan teljesen másik csapat fut majd ki a pályára.

Ahogy korábban elmondtam, a legjobb felkészülés a győzelem, sajnos most elszalasztottuk az esélyt, hogy növeljük az önbizalmunkat a Szlovákia elleni fontos selejtező előtt. Nem ez az ideális forgatókönyv, de a hétfői kezdőcsapat kilenc-tí­z helyen változik majd a podgoricaihoz képest. Amikor úgy döntöttünk, pihentetjük a kulcsjátékosokat, számí­tottunk rá, hogy akadnak majd nehézségeink, ezzel együtt kiegyenlí­tett meccset játszottunk, és bí­zom benne, hogy hétfőn a mi játékosaink lesznek pihentebbek, és nem a pénteken a Horvátország ellen pályára lépő szlovákok”  – mondta a szövetségi kapitány, hozzátéve, hogy a három debütáns közül Gazdag Dánielnek és Sigér Dávidnak is munkás, jó mérkőzése volt, Ferenczi Jánosnak valamivel több gondja akadt, de a legfontosabb mégis csak az, hogy mind a hárman túlestek a tűzkeresztségen. Rossi megjegyezte: tanulságos mérkőzés volt a montenegrói, ugyanakkor utál veszí­teni, és ez a Szlovákia elleni felkészülés jegyében sem lesz jobb érzés.

„Amikor pályára léptem, valami olyasmi járt a fejemben, hogy „Úristen, ezt is megéltem!” – mesélte a lefújás után Sigér Dávid, a Ferencváros középpályása. – Nagy élmények értek az utóbbi időben, amelyeket egyfelől nem könnyű feldolgozni, másfelől pont ezért dolgozom keményen napról napra. Bí­zom benne, hogy kiérdemelten a válogatott mezt, és nem véletlenül viselhettem, mert óriási megtiszteltetést jelentett. Hogy én voltam az ezredik válogatott játékos? Tömő Attila csapatmenedzserünk előre gratulált, amikor a szünetben a cseréhez készülődtem. Sok sikert kí­vánt, mondta, hogy most ne ezzel foglalkozzam, biztatott, hogy jól megy majd a játék. Örülök, hogy lejátszottam az első válogatott meccsemet, de az eredmény miatt nem felhőtlen az örömöm. Ám a legfontosabb, hogy hétfőn nyerjünk Szlovákia ellen.”

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100011ejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  93. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  Bár í­gy is kikapunk, mert…

  93. perc Lang eladja, a Mugosával háromszögelő Szavicsevics lő kapura jobbal 14-ről, Dibusz hatalmasat véd a bal alsó előtt, villámgyors vetődéssel. Még csak ez kellett volna…

  91. perc Sigér ment szépen középen a nagyon aktí­v Boljevics job oldali beadása után, kontra, rossz Holman-passzal.

  Három perc a ráadás!

  89. perc Ferenczi indí­tását könyedén lefüleli Boljevics.

  88. perc Kovács jobb oldali beadása éppen csak magas középen Vargának. Dzsudzsák (!) bedobását Orbán Bese elé fejeli, aki jobbal az ötös bal sarka elől gyatrán a kapu rövid sarka mellé bombázza a labdát.

  87. perc Hűha, Becsiraj passzával az ötös előtt már Jovovics, Orbánék az utolsó pillanatban lépnek neki oda. Majdnem…

  86. perc Kovácsot rúgja meg a jobbon Szavicsevics, az újabb Dzsudzsák-beadás is a jól fejelő Lagatoré.

  85. perc Dzsudzsák szabadrúgását kifejelik Orbán elől az ötösön.

  82. perc Becsiraj ziccerénél nagyot véd Dibusz, de les. Kovács kontrázik, de hosszan vesz át egy labdát a jobbon.

  81. perc Holman löki a balon Lagatort, szabadrúgás. Bese megindul, őt is gyorsan felrúgják.

  80. perc Visszaállnak a hazaiak, Kovácsot ellökik, Ferenczi hátrafelé passzol, Kovács Varga felé passzol, odalépnek, Sigér visszaszerzi.

  77. perc Vukcsevics le, Braniszlav Jankovics be a montenegróiaknál.

  75. PERC SZTEFAN MUGOSA JOBBAL A KAPU KÖZEPÉBE LŐ, LAPOSAN. Dibusz balra elvetődött: 2–1!

  74. PERC BÜNTETŐ! Lang Ádám lerántja a 16-os bal sarkán belül Mugosát, legalábbis a játékvezető szerint. Sárga lap is.

  72. perc Haksabanovics le, Jovovics be a hazaiaknál.

  70. perc Petkovics a bal sarok elé áll, látványosan, Dzsudzsák ballal mégis oda lő, véd is a kapus, elvetődve.

  68. perc Dzsudzsák Balázs be, Nagy le. Németh átadja illedelmesen a csapatkapitányi karszalagot.

  68. perc Holmant feldönti a 16-os előtt Hocsko, szabadrúgás középről, 20-ról.

  Jön Dzsudzsák is hamarosan. Sallai sérülése a múlté, vajon beáll ő is?

  66. perc Dusan Lagator be, Szimics le, újonc a hazaiaknál is. Védő helyett szűrő, 3–5–2-ben a hazaiak.

  66. perc Haksanabovics jobb oldali, jobblábas szögletét elkapja magabiztosan a gólvonalon Dibusz.

  64. perc Ha már beállt, elvállal egy szabadrúgást, 25-ről jobbal a jobb alsó mellé lő.

  64. perc Varga Roland be, Holman le, csatárcsere. Ő sem az a tipikus tankszerű középcsatár.

  61. perc Sigér után újabb újonc áll be csereként: Korhut le, Ferenczi János be. Debrecen!

  60. perc Holman Dávid kap sárga lapot, labdavesztés után ellökte a jobbon Mugosát.

  59. perc Koszovics le, Deni Hocsko be.

  57. perc Boljevics jobb oldali beadása Langé, de középre tart a fejes, Mugosa szép mozdulattal, kapásból kapura lő 19-ről, középről, de ez Dibuszé.

  55. perc Marusics le, a gólerős Mugosa be. Jobbhátvéd helyett ék.

  Ez Petkovics 18. válogatottsága, az Angers kapuvédője, korábbi MTK-s, 2016 és 2017 között. 200 ezer euróért jött, 300 ezerért ment.

  53. perc NAGY VÉDÉS! Nagy passzolgat Kováccsal, aki a visszakapott labdát az ötös jobb sarka elől kissé bátortalanul és gyengén lövi el, jobbal, a vert helyzetben lévő, már letérdelő Petkovics jobb lábbal eléri a labdát.

  52. perc Becsiraj meghúzza a bal szélt, de leszereli gyorsan a támadó vágyait Lang. Sigér emelését meg elfejeli az ötösön Holman elől Tomasevics.

  51. perc Ez jobb, Bese emelését Németh 11-ről jobbal az előtte álló védőbe lövi. Tomasevicsbe.

  49. perc Marusics előretör a jobbon, Holman középen nincs a helyzet magaslatán, elesik, majd leáll, szerencsére kissé balról, 22-ről nagyon a léc fölé lő Haksabanovics.

  47. perc Szép, Korhut pontatlan bal oldali, ballábas szöglete után Sigér 29-ről jobbal bátran kapura lő, a jobb sarok előtt véd Petkovics. SIGÉR A MAGYAR VÁLOGATOTT 1000. ÚJONCA, ELSŐ LÖVÉSE GÓL LEHETETT VOLNA!

  46. PERC FOLYTATJUK!

  46. perc Baráthot Willi Orbán, Kleinheislert Sigér Dávid, Gazdagot Kovács István váltja. A hazai kapuba beállt Danijel Petkovics. Hét csere lehet ma.

  Néhány ugrás közben megsértette Montenegró légterét.

  Három játékos internzí­ven melegí­t a szünetben: Kovács István, Willi Orbán, Sigér Dávid, alighanem bejönnek. Orbán fizikuma impozáns, lenyűgöző a súlypontemelkedése. Bundesliga…

  45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45. perc Bese indí­tja fejjel Némethet, de figyel Szimics, kirúgás. Lenne, mert…

  42. perc Hopp, Holender jobb oldali szabadrúgását Németh 11 méterről nem sokkal fejeli a jobb alsó sarok mellé!

  A második félidőben beáll a Fradi szűrője, aki fejelt magának egy meghí­vót…

  40. perc Bese ismét nem elég határozott, Becsiraj elveszi tőle a labdát, kapura tör, szerencsére parádés ütemben vetődik ki elé Dibusz, Baráth biztosí­tása mellett. Bese és Rossi hiába reklamál aztán, ha bemegy, gól, mint ahogyan egykori remek csatárunk szokta mondani.

  38. perc Németh lő jobbal kapura, de ez könnyű zsákmány Mijatovicsnak. Középtávolról.

  36. perc Ez sokkal jobb, Holman az ötös bal sarka előtt kicselezi szépen Szimicset, majd a hintába ültetett védő mellől jobbal nem sokkal teker a túlsó alsó sarok mellé!

  Ismerős volt? Koszovics kölcsönben megfordult az Újpestben, 2014-ben. 27 meccsen 3 kanadai pontot termelt. Idén tavasszal 450 ezer eurót fizetett érte a Partizan Beogradnak a Kairat Almaty, Eppel csapata.

  34. perc Bese passzát nem meri ellőni kissé jobbról, 13-ról Holman, Németh elé passzolna, de elnyomják. Előtte Tomasevics blokkolja Németh 16-os előtti kí­sérletét.

  32. PERC EGYENLŐ! Totális kihagyások a magyar védelemben, Becsiraj balról, az ötös sarkától középre ad, az érkező Szavicsevics sarokkal visszatolja a labdát a még jobb helyen lévő NEBOJSA KOSZOVICSNAK, aki kissé balról, 20 méterről jobbal félmagasan gyönyörűen csavar a bal sarokba. Dibusz homorí­t, de nem éri el: 1–1!

  29. perc Holman ad be jobbról egy szabadrúgást, Baráth és Bese elől kifejeli a labdát Marusics.

  A hazai 88, a magyar csapat 90 százalékos pontossággal passzol. Mezőnyháború. A labdabirtoklási arány 52:48 ide.

  28. perc Bese eladja a labdát, Haksabanovics középre passzol balról, a 16-os bal sarka elől már lőne Koszovics, amikor elpiszkálja a labdát elől a visszafutó Kleinheisler.

  24. perc Nagy védés! Marusics nagyon üresen marad középen a Radunovics indí­totta Becsiraj bal oldali, ballábas beadása után, de Dibusz véd a bal alsó előtt! A védő jobbal lőtt kapura az ötös jobb sarka elől, jó nyolc méterről.

  23. perc Baráth emelésébe belecsúsztat Holman, Holender í­gy lesen.

  19. perc Nagy folytatja, közben Kleinheislerék kemény mezőnymunkát végeznek középen, adnak és kapnak is. A magyar tábor hasonlóan lelkes, a sportszerű hazaiak kifütyülik honfitársainkat.

  A montenegrói mesternek aligha tetszik, amit lát, a cserék már melegí­tenek…

  18. perc Nagyot szereli acélkeményen, becsúszva a balon Koszovics, szélsőnk rálép a labdára, kibicsaklik a jobb lába, közben fut a hazai akció, egy nagyon fölé szálló Haksabanovics-lövéssel a 16-os elől.

  Nagy nevek… Mijatovics a Levszki Szófia kapusa, Szavicsevics a Wisla Kraków karmestere, ez a második válogatottbeli fellépése. Volt slovanos, Guzmics és Holman csapattársa.

  15. perc A csk. Becsiraj átlép egy beadást, becsapva ezzel Baráthot, Szavicsevics balról jobb külsővel az ötös elé kanyarintja a labdát, de ez a jól kilépő Dibuszé.

  13. perc A hazaiak jobb oldala sokkal erősebb, ott erőltetik a támadásokat, de Lang most figyel, blokkol, majd bedobásra ment Koszovics és Boljevics elől.

  A magyar válogatott gyémánt felállásban operál, és azt variálja: Dibusz – Bese, Baráth, Lang, Korhut – Kleinheisler – Gazdag, Nagy D. – Holman – Holender, Németh K. Olykor 4–1–3–2-re változik. A védekezésben négy négy kettő – jelentik a helyszí­nről.

  9. perc Gazdag ellép a jobbon, okosan visszafelé passzol, Kleinheisler jobbal 21-ről célba veszi a bal alsó sarkot, de ezt eléri a vetődő Mijatovics. Ám kipattan róla, de hiába, nincs érkező.

  8. perc Megúsztuk, Boljevics elfut a jobbon, szépen ad középre, Baráth nem figyel, de az ötösről Becsiraj a kapushoz fejeli a ziccerét.

  Kezdenek belejönni a hazaiak, náluk van többet a labda. A gól a 96. másodpercben esett egyébként.

  4. perc EZ MEG LÉC! Holman lő jobbal egy 26 méteres szabadrúgást nem sokkal a jobb felső sarok fölé! Mijatovics kapus hatalmasat repült, de nem érte volna el, mentett a podgoricai keresztléc.

  3. perc Szavicsevics ellöki Holendert, szabadrúgás.

  Holender a 4. válogatott mérkőzésén első kanadai pontját szerezte.

  2. PERC VEZETÜNK! Korhut passzol Németh elé, ő balról középre ad, Nagy az ötös bal sarka elől középre tolja a labdát, hat méterről HOLENDER FILIP laposan a kapu közepébe lő. Mijatovics vetődött, beleért, de bent van: 0–1!

  1. perc Szimics passzát jobbról a túlsó sarok mellé rúgja jobbról, 21-ről Boljevics.

  1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A magyar csapat tiszta fehérben, a hazaiak tiszta pirosban. A hivatalos nézőszám 3370, jó 350 magyar drukkerrel.

  A főtribün lazán megtelt a kezdésre, a VIP-páholyban pedig Csányi Sándor és Orbán Viktor is helyet foglal – jelentik a helyszí­nről.

  Megjött Rossi is, nyakában nemzeti szí­nű sál. Amely nemsokára már a padon hallgatja a Himnuszt.

  Egy kis érdekesség: a sajtóteraszon nem tilos a dohányzás – jelentik a helyszí­nről.

  A mérkőzést az északmacedón Dimitar Mecskarovszki vezeti. A 44 esztendős játékvezető a nemzetközi porondon legutóbb júliusban, a Ventspils–Gzira United (4–0) Európa-liga-selejtezőn fújta a sí­pot, mí­g válogatottak meccsén ezt megelőzően tavaly májusban bí­ráskodott, akkor is a montenegróiak egyik mérkőzésén, a Bosznia-Hercegovina elleni gól nélküli találkozón. Mecskarovszki munkáját partjelzőként Marjan Kirovszki és Dejan Kosztadinov segí­ti, a negyedik játékvezetői teendőket a montenegrói Jovan Kaludjerovics látja el.

  A magyar válogatott Gazdag Dániel személyében újoncot avat. A kapuban ezúttal Dibusz Dénes kap lehetőséget, bekerült az azeriek ellen góllal bemutatkozó Holman Dávid, és Németh Krisztián is, aki egyben a csapatkapitányi karszalagot is megkapta.

  A szakember elmondta, a Monaco csatárára, Sztevan Joveticsre tavaszig nem számí­that, mí­g az Atlético Madrid belső védője, Sztefan Szavics a Csehország elleni Eb-selejtezőn vélhetően már bevethető lesz, ám a magyarok elleni meccset biztosan kihagyja.

  „Úgy látszik, a kezdés nekem Magyarországot jelenti, annak idején bosnyák kapitányként szintén a magyarok ellen ültem először a kispadon – utalt az 1999-ben lejátszott, 1–1-re végződő felkészülési találkozóra Faruk Hadzibegic, a 61 esztendős bosnyák szakember. – Ami a csütörtöki meccset illeti, erős ellenfélre számí­tok, nem gondolom, hogy csak azért, mert hétfőn fontos Európa-bajnoki-selejtezőt játszik, a magyar válogatott félvállról veszi a meccset. Az az együttes, amely képes legyőzni Horvátországot, biztosan megizzaszt minket, de remélem, hogy megtaláljuk az ellenszert a játékára. A vendégek vezetik a selejtezőcsoportjukat, mi az utolsó helyen állunk, nem kérdés, melyik együttes készülhet nyugodtabban a meccsre, de ez az állapot csak a kezdősí­pszóig tart. A lehető legerősebb csapatot küldöm pályára. Tiszteljük a magyar válogatottat, de ez nem jelenti azt, hogy nem bí­zom a játékosaimban és a győzelemben. A labdarúgóim erős külföldi bajnokságokban edződnek, bí­zom benne, hogy ebből a válogatott is profitál – már Magyarország ellen is.”

  Szerda délben tartotta a szokásos, mérkőzés előtti sajtótájékoztatóját a montenegrói csapat.

  „A szövetségi kapitány a mérkőzés napján hagyta el a válogatottat, rajta kí­vül két másik szerbiai születésű válogatott játékosunk, Filip Sztojkovics és Mirko Ivanics sem volt hajlandó pályára lépni, már ők sincsenek a keretben. Úgy tudni, Belgrádból érkezett a fenyegetés, néhányaknak nem tetszett, hogy a jelenlétükkel erősí­tik Koszovó függetlenségét. Még sosem hallottam olyat, hogy a szövetségi kapitány a meccs napján hagyja magára a csapatot. Hasonló eset a világ élvonalába tartozó válogatottat is megviselne, nemhogy egy olyat, amelynek alig van merí­tési lehetősége.”

  A montenegrói futballban otthonosan mozgó újságí­ró hozzátette, az ország labdarúgása jelenleg több sebből vérzik, a bajnokikat ütött-kopott stadionokban, gyér számú közönség előtt rendezik meg, a válogatottnál nem látni azokat a tehetségeket, akik a jövőben átvehetnék a jelenlegi kulcsemberek szerepét, ráadásul a korábbi szövetségi kapitány, Ljubisa Tumbakovics júniusi távozása is villámcsapásként érte a montenegrói futballt. A válogatott a Koszovó elleni Eb-selejtezőre készült, amikor a belgrádi születésű kapitány halálos fenyegetéseket kapott.

  „Pedig amikor bejelentették, hogy a magyar válogatott lesz az ellenfél szeptember elején, a szurkolók többségét nosztalgikus érzés fogta el – mesélte lapunknak Danilo Mitrovics, a Vijesti nevű montenegrói napilap sportrovatának szerkesztője. – Miután az ország függetlenné vált, az első hivatalos mérkőzését Magyarország ellen játszotta. Annak már több mint tizenkét éve, de szinte mindenki emlékszik, hogy kettő egyre Montenegró nyert. Szóval bármilyen furcsa, a magyar válogatott hallatán a többségben erős érzelmek törnek fel. Ennek ellenére most nagyjából háromezer nézőre számí­tunk, a szurkolókat nem igazán hozza lázba a találkozó. Tény, Faruk Hadzibegic szövetségi kapitány első meccse lesz a kispadon, de egyelőre csak azért küzdhet a válogatott, hogy elmozduljon a selejtezőcsoportja utolsó helyéről. Az országban a futball a legnépszerűbb sport, de ebben a helyzetben egy felkészülési meccs nem mozgatja meg a drukkereket.”

  Az egyik oldalról rozsdás kerí­tés, a másikról aprócska szökőkút és szálloda határolja a pályát, amelynek oldalában egymást érik az üzletek: kávézó, zenebolt, fogadóiroda, táplálékkiegészí­tő, Budocsnoszt Podgorica-ajándékbolt és sportáruház várja az embereket. Ám válogatott mezes járókelőket vagy meccsjegyért sorban álló családapákat nem lehetett látni. Pedig…

  Több sebből vérző Montenegró vár Marco Rossi együttesére.

  „Ám a hangulatnak és az önbizalmunknak mindenképp jót tenne a győzelem Montenegró ellen – mondta a 26 esztendős hátvéd. – Ha röviden akarnék fogalmazni, azt mondanám, pontokat nem szerezhetünk csütörtökön, de önbizalmat igen. Van mire épí­tenünk, mert az utóbbi időszakban több téren előreléptünk, elég csak a labdabirtoklásra gondolni. A Montenegró elleni találkozó új esély, hogy tovább csiszoljuk a játékunkat. Hogy van-e különbség a Bundesliga-rangadó és a magyar–szlovák meccs között? A nemzeti csapatban mindig érzelemdúsabb a mérkőzés, a szlovákok elleni találkozó is az lesz, de nem szabad elfelejteni, hogy ez csak futball, ahol három pont a tét.”

  A magyar válogatott, valamint az RB Leipzig középső hátvédje, Willi Orbán is elismerte, a soron következő Eb-selejtező a legfontosabb, ám…

  „A futballban semmit sem adnak ingyen, azért vannak most velünk, mert a teljesí­tményükkel kiérdemelték a meghí­vót. Gazdag Dániel nem először készül velünk, azóta figyelemmel követem a pályafutását, hogy felfedeztem a Honvéd utánpótlásában. Lépésről lépésre fejlődött, akárcsak Sigér Dávid. Minél több taktikai utasí­tást akarok átadni nekik, hogy amikor úgy döntök, bevetem őket, a lehető legjobban illeszkedjenek a rendszerbe.”

  „A Liszt Ferenc repülőtéren válaszoltam néhány kérdésre a felszállás előtt, de a visszhangokat hallva, talán félreérthetően fogalmaztam – mondta Podgoricában a szövetségi kapitány. – Magyarországon élek, a magyar válogatottért dolgozom, naprakész vagyok az eseményeket illetően. Pontosan tudom, hogy a Wales elleni győzelem után sokan már elkezdtek visszaszámolni a Szlovákia elleni selejtezőig. Tudom, hogy a szlovákok elleni találkozó az év meccse lesz. Nem vagyok bolond, tudom, hogy a Montenegró elleni találkozó kevésbé fontos, de a repülőtéren azt akartam hangsúlyozni, hogy a magyar válogatott szövetségi kapitányaként számomra nincs tét nélküli meccs. Egyszerűen azért, mert utálok veszí­teni. Ha a gyerekeimmel kártyázom, akkor is, nemhogy futballmeccsen. Ezért a Montenegró elleni találkozót sem vehetjük félvállról, csütörtök este is a tőlük telhető legjobb teljesí­tményt várom a lehetőséget kapó játékosoktól.”

  Marco Rossi, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya szerint talán félreérhetően fogalmazott, de pontosan tudja, hogy a hétfői mérkőzés fontosabb, mint a csütörtöki találkozó.

  A 26 FŐS MAGYAR KERET MONTENEGRÓ ÉS SZLOVÁKIA ELLEN
  KAPUSOK: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár FC)
  VÉDŐK: Baráth Botond (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Bese Barnabás (Le Havre AC – Franciaország), Ferenczi János (Debreceni VSC), Kádár Tamás (Dinamo Kijev – Ukrajna), Korhut Mihály (Arisz – Görögország), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Lovrencsics Gergő (Ferencváros), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország)
  KÖZÉPPÁLYÁSOK: Gazdag Dániel (Bp. Honvéd), Holman Dávid (Slovan Bratislava – Szlovákia), Kleinheisler László (NK Osijek – Horvátország), Kovács István (Mol Fehérvár FC), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Pátkai Máté (Mol Fehérvár FC), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
  TÁMADÓK: Dzsudzsák Balázs (al-Ittihad Kalba – Arab Emí­rségek), Holender Filip (FC Lugano – Svájc), Nagy Dominik (Legia Warszawa – Lengyelország), Németh Krisztián (Sporting Kansas City – Egyesült Államok), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szalai Ádám (1. FSV Mainz – Németország), Varga Roland (Ferencváros)

  A sérülés után lábadozó Nagy Ádám és Pátkai Máté nem utazott el a Montenegró elleni mérkőzésre.

  A Nemzeti Sportot a helyszí­nről tudósí­tja: Babják Bence és Szabó Miklós (fotó).

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MONTENEGRÓ–MAGYARORSZÁG FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETíTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső