2020.IX.6. Nemzetek Ligája, Magyarország – Oroszország: 2-3

Nem ment eléggé a mumus ellen: kikaptunk a Puskás Arénában az oroszoktól

Hiába a hősies, kétgólos hajrá, a korábbi magyar hibákat három góllal használták ki a rutinos vendégek.
Habár a háromgólos hátrányba kerülő magyar válogatott egy gólra felzárkózott Oroszországhoz, nem jött össze az egyenlítés, így Marco Rossi együttese 3–2-es vereséget szenvedett a Nemzetek Ligája B-ligájának 2. fordulójában.

NEMZETEK LIGÁJA, B-LIGA, 3. CSOPORT, 2. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG — OROSZORSZÁG 2-3 (0-2)
Puskás Aréna, Zártkapus mérkőzés.
vezette: Maurizio Mazzanti (asszisztensek: Tegoni, Bindoni; tartalékjv.: Doveri – olaszok)

MAGYARORSZÁG: Gulácsi — Orbán, Lang, Szalai A. — Bese, Sigér (Kalmár, 46.), Nagy Á., Szoboszlai (Cseri, 82.), Holender — Sallai, Szalai Á. (Nikolics, 67.)
kispad: Dibusz, Kovácsik, Kecskés Á., Szőke, Simon K., Bolla, Babati, Pátkai, Schafer
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

OROSZORSZÁG: Sunyin — Mario Fernandes, Szemjonov, Dzsikija, Kudrjasov — Ozdojev, Zobnyin, Ionov (Karavajev, 75.) — Anton Mirancsuk (Gazinszkij, 67.), Dzujba, Kuzjajev (Zsirkov, 57.)
kispad: Guilherme, Dzsanajev, S. Petrov, Szorokin, Neustadter, Szmolov, Z. Bakajev, Fomin, Szobolev
Szövetségi kapitány: Sztanyiszlav Csercseszov

Gól: Sallai (62.), Nikolics (70.) illetve Anton Mirancsuk (15.), Ozdojev (34.), Mario Fernandes (46.)
Sárga lap: Sigér (42.) illetve Zobnyin (25.)

A teljesség igénye nélkül mindaz, amire az oroszok büszkék: Jurij Gagarin, az első ember, aki a világűrbe jutott; a T34-es tank, amelyet először a második világháborúban vetettek be; Lev Nyikolajevics Tolsztoj, a Háború és béke megalkotója, a Kreml, amely az ország első számú szimbóluma, Alekszandr Szergejevics Puskin, az Anyegin megalkotója, vagy éppen a cékla alapból készült leves, a borscs. S bár a két ország mérete össze sem hasonlítható, a lakosok számát tekintve pedig nagyjából tizenötszörös a különbség, még sincs olyan híres labdarúgójuk, mint a magyar Puskás Ferenc. Az orosz emberek rendre kidomborított mellkassal beszélnek a történelmükről, a legendás kitartásukról, a hazafiságukról, a sport azonban – legalábbis ami a modern labdarúgást illeti –, nem azon tevékenységek közé tartozik, amelyről órák hosszat szívesen beszélnének. Főleg nem a mostani válogatottról…

Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitány merítési lehetősége még így is nagyobb, mint Marco Rossié, az orosz keretben még sincs olyan futballista, akit elcserélnénk Szoboszlai Dominikra.

A törökök elleni csütörtöki 1–0-s idegenbeli siker minden bizonnyal meghozta volna az emberek kedvét a vasárnap kora esti, Oroszország elleni Nemzetek Ligája-mérkőzéshez, csakhogy a zárt kapu az zárt kapu, nemhogy pár száz, egyetlen drukker sem tehette be lábát a stadionba… A Puskás Arénát megközelítve néhány egykedvűen posztoló rendőrön és biztonságin kívül alig láttunk valakit, az előttünk elrobogó trolibuszon is mindössze egy (maszkos) fiatalember ült. A drukkerek jobb híján a kivetítőkön keresztül üzentek Gulácsi Péteréknek, miközben a nemzeti együttes tagjai már a gyepen melegítettek, az impozáns létesítmény négy óriáskivetítőjén sorban jelentek meg a szelfik, különböző üzenetekkel. Volt, aki a kisfiával közösen az öklét mutatta a kamera irányába, más a barátnőjével pózolt, akadt, aki a gombfociasztalra fekve, a bicepszét megfeszítve jelezte, a csapat mögött áll, sőt egy alig két-három hetes, piros-fehér-zöld „szerelésbe” öltöztetett csecsemő is megjelent a kivetítőn.

Marco Rossi ekkor még az öltözőfolyosón toporgott, miközben a futballisták a gyepen hozták üzemi hőmérsékletre izmaikat, a szövetségi kapitány nem bújt elő a játékoskijáróból. Az olasz tréner mindenesetre nem variált túl sokat az összeállítással, a csütörtökön Törökországban látott tizenegy futballistából tíz ezúttal is ott volt a csapatban, a kisebb sérüléssel küszködő Fiola Attila maradt ki, helyét  Bese Barnabás foglalta el a jobb oldalon. A válogatott ezúttal is a legutóbb látott három belső védős rendszerben játszott, így az oroszokat aligha érte meglepetésként, hogy Willi Orbán mellett Lang Ádám és Szalai Attila is ott volt a védelem tengelyében.

Biztonságra alapozott, agresszív orosz futballra lehetett felkészülni, ehhez képest – sajnos – jobban kezdtek a vendégek.

Öt perc sem telt el a mérkőzésből, amikor az oroszok megszerezhették volna a vezetést: Anton Mirancsuk akkor még elpuskázta a ziccert, tíz perccel később már nem tette meg ezt a szívességet…

Jobban – pontosabban eredményesebben – kezdte a mérkőzést Oroszország, ekkor még úgy tűnt, pánikra még sincs ok, hiszen a magyar válogatott ettől függetlenül összeszedetten futballozott. A találatot követő időszakban Sallai Rolandék bátran járatták a labdát, ebben a periódusban irányították a játékot, és néhányszor el is jutott a csapat Anton Sunyin kapujáig, Sallai Rolandnak, Szalai Ádámnak és Bese Barnabásnak is volt lehetősége egyenlíteni. Marco Rossi külön felhívta futballistái figyelmét, az orosz játékosok nemcsak gyorsak, agresszívek is, ám éppen ilyen szituációból született gól, amikor a hátvédek között felbukkanó Szalai Ádám rossz labdaátvétellel lehetőséget adott a letámadó vendégeknek, s Magomed Ozdojev, a Zenit játékosa pedig mesterien kilőtte a jobb sarkot. Innentől az volt leginkább a kérdés: a válogatott összezuhan, vagy megmarad a tartása, és akár szorossá tudja tenni a mérkőzést.

Nos, harmincnyolc másodperc elteltével úgy tűnt, a válogatott alapos verésbe szalad bele, mert a szünet utáni pillanatokban önbizalmat romboló gólt kapott (0–3), az oroszok a kapu előtt a végletekig kijátszották az akciót, rossz volt nézni, ahogy a védők kétségbeesésükben ide-oda szaladgálnak. A demoralizáló kezdés után félő volt, hogy Szoboszlai Dominikék megrogynak, ám nem így történt – sőt!

Az utolsó fél óra egyértelműen a magyar válogatotté volt, és a játékosok bizonyították, nem a véletlen műve volt a néhány nappal ezelőtti törökországi eredmény. Egyre-másra vezették a támadásokat, Sallai Roland pedig mesteri akció végén (a labda szinte végig a levegőben táncolva jutott át egyik térfélről a másikra) emelt pimaszul a kapuba.

Ha megkésve is, de Marco Rossi is cserélt, és amit korábban már sejteni lehetett, Nikolics Nemanja új színt és némi lendületet vitt a futballba, a Mol Fehérvár FC támadója percekkel pályára küldését követően príma helyezkedéssel a kapuba lőtte az elé kerülő labdát, izgalmassá téve a hátralévő húsz percet. Rossi a hajrában Cseri Tamás személyében újoncot avatott, bízva benne, a magyar pályákon látott váratlan megmozdulásai közül itt is elsülhet egy, ám hiába próbálkozott a magyar együttes, az egyenlítés már nem jött össze neki.

Rossi a kezdés előtt úgy fogalmazott, az eredménynél ezúttal fontosabb lesz a játék, nos, legyünk pozitívak, mert az utolsó harminc percből (az akarásból) igenis lehet erőt meríteni, sőt ezúttal még az is jelzésértékű volt, hogy valóban mindenki szívből akarta az egyenlítést, a lecserélt Szoboszlai Dominik gesztusai is arról árulkodtak, a pályán akart maradni. 2–3

Októberben – ha a vírushelyzet erre lehetőséget ad – következhet a Bulgária elleni Európa-bajnoki pótselejtező, ám azzal mindenki egyetért, akkor mindennél fontosabb lesz az eredmény.

 A CSOPORT ÁLLÁSA
1. Oroszország 2 2 6–3 +3 6
2. MAGYARORSZÁG 2 1 1 3–3 0 3
3. Törökország 2 1 1 0–1 –1 1
4. Szerbia 2 1 1 1–3 –2 1

További képek: mlsz.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

Az orosz válogatott kapitánya, Sztanyiszlav Csercseszov először a Nemzeti Sport azon kérdésére válaszolt, hogy mennyire volt mérges, amikor háromgólos hátrányból 3–2-re jött fel a magyar csapat.

„Nyerni szerettünk volna, ez három nulla után sem változott meg, az más kérdés, hogy valamiért kicsit kiengedtünk, amiért nagy árat fizettünk, kaptunk két gólt. Ilyenkor nem az a feladatom, hogy a pálya szélén mérgelődjek, hanem irányítanom kell a csapatot. Ezért cseréltünk, és nem is engedtünk több gólt az ellenfélnek. A találkozó után gratuláltam a játékosaimnak a győzelemhez és a hat ponthoz, amelyet ezen a két mérkőzésen szereztünk.″

Elmondta: a magyar válogatott taktikailag nem lepte meg őket, ugyanakkor tetszik neki fiatal csapatunk. Orosz újságírók arról is kérdezték, hogy nem ültetett-e be egy kémet a magyar kispad mögé, hiszen az üres Puskás Arénában elég jól lehetett hallani a taktikai utasításokat.

„Nem tudok olaszul, de nem rossz ötlet, bár a következő mérkőzésre akkor már törökül kellene megtanulnom…″

Végezetül hozzátette: reméli, hogy legközelebb közönség előtt játszhat egymással a két válogatott a Puskás Arénában, szerinte elképzelhető, hogy akkor más eredmény született volna…

A magyar válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi annak a tükrében értékelt, hogy a találkozó előtt azt mondta: ezúttal az eredménynél fontosabb a teljesítmény.

„Balszerencsések voltunk, ugyanakkor a teljesítménnyel elégedettek lehetünk. Ha megnézzük a mérkőzés statisztikáit, minden tényezőben jobbak voltunk az oroszoknál, kivéve a gólok számában. A háromból kettőt ugyanolyan hiba miatt kaptunk, mozgásban későn reagáltunk. Ezt az időzítést még automatizálni kell, ugyanakkor voltak olyanok is, akik fáradtabbak voltak. De a teljesítményt tekintve jól játszottunk, jobban játszottunk, mint az oroszok.″

Az olasz tréner szerint a magyar csapat bebizonyította, hogy olyan, előrébb rangsorolt válogatottaknak is méltó ellenfele, mint a török és az orosz.

„Törökországban megérdemelten nyertünk, ma este pedig szerintem nem érdemeltünk vereséget, mert nulla háromról úgy jöttünk fel kettő háromra, hogy megvolt az esélyünk az egyenlítésre. Nem emlékszem arra, hogy az utóbbi nyolc évben, amióta Magyarországon dolgozom, előfordult volna ilyesmi a válogatottnál.″

Ezután arra vonatkozóan kapott kérdést, hogy e két találkozó után hogyan látja az esélyeket a Bulgária elleni Eb-pótselejtezőn.

„Én visszadobnám a labdát: önök hogyan látják? Szerintem megvan az okunk arra, hogy optimisták legyünk, de nekem lehet, hogy sajátos a nézőpontom. Mindig is azon az állásponton voltam: ha a teljesítmény és az eredmény nem megfelelő, akkor felállhatok.″

Arról is kérdezték a kapitányt, hogy Szoboszlai Dominik valóban mérges volt-e, amikor lecserélte.

„Nem vette rossz néven, számíthatott rá, ez megállapodásunk is volt, mert volt egy kisebb sérülése nemrég. Ez az ő javát szolgálta, hogy ne vállaljunk felesleges kockázatot. Amíg a mérkőzés nyílt volt, addig a pályán tartottam, de a végeredmény nem a lecserélésén múlt.″

Válogatott: „Ez meleg volt!”, „Elfáradtunk vagy ellustultunk?” – orosz lapszemle

A fordulatokat sem mellőző találkozót az orosz lapok többféleképpen tálalták, értelmezték. Ezekből mutatunk be néhányat.

„Huh, ez bizony meleg volt… Az orosz válogatott túlélte a háromgólos hátrányba kerülve magukra találó magyarok nagyszerű hajráját, megnyerte a meccset, és vezeti Nemzetek Ligája-csoportját” – állapítja meg a Szportsz.ru.

„Oroszország majdnem eldobta a győzelmet 3–0-ról Magyarország ellen, ám mivel összejött a siker, vezeti a csoportját a Nemzetek Ligájában” – írja kissé kritikus felütéssel a Szport 24. A cikkbe kattintva aztán hamar értelmet nyer az érces narratíva: Magyarországot a csoport „előzetesen leggyengébb csapataként” jellemzi a lap, amely aztán kiemeli, a találkozó elején Szoboszlai Dominik beadása komoly zavart keltett az orosz védelemben. Hiába a győzelem, a Szport tudósításának utolsó előtti bekezdése így indul: „A két győzelem tökéletes kezdésnek tűnik, ám a magyarok elleni játék több mint riasztó lett a végére. A csapatnak össze kellett volna roppantania az ellenfelét, kiütéses győzelmet aratva – ehhez képest majdnem kiengedte a sikert a kezéből.”

A legnagyobb orosz sportoldalnak számító Szport-Ekszpressz a budapesti győzelem jelentőségét hangsúlyozta, kiemelve, hogy bár a Nemzetek Ligája nem elsődleges sorozat a válogatottak és a szurkolók számára sem, jelentősége van a világbajnoki kvalifikációban – akár egyenesúton, akár a ranglistahelyezések miatt. „A szkeptikusok majd azzal kritizálják az egygólos sikert, hogy a magyarok még csak készülnek a bajnoki idény rajtjára, nálunk pedig már javában zajlik az. Ez igaz, de a házigazda épp a második félidőben játszott jobban, tehát bírta erővel. Lehet, hogy a körülmények kedveztek most Oroszországnak, de kár lenne gyengíteni a siker értékét” – olvasható a beszámolóban.

Kommerszant című napilap szerzője ugyanezen a vonalon gondolkodik tovább. Szerinte bár kétségtelenül remek rajtot vett az orosz csapat, októberre, az NL következő két körére (Törökországot, majd Magyarországot fogadják), az az előnyük elvész, hogy már hetek óta játékban lehettek a labdarúgóik. „A mérkőzés elején úgy tűnt, a magyarok hasonlóan jó formát mutatnak, mint a törökök ellen – megvoltak a lehetőségeik. De a mieink visszatámadtak és hála az égnek a vezetés is összejött.” A Kommerszant szerint ezt követően meglepően simán alakult a játék képe, egészen a második félidő közepéig… „A végén a védelem talán túlságosan is megnyugodott, elnézett egy gyors indítást, majd a csereként beállt Nikolics Nemanja betörését is az ötös előterébe”, „Ám az orosz futballra jellemző óvatos, pragmatikus hozzáállás segített a hajrában kivédekezni a magyar támadásokat, annak ellenére is, hogy a kényelmes előnyből szorítónak ható, egyetlen gól maradt.”

„A magyar válogatott a második félidőben jelentős erőket megmozgatva csaknem ledolgozta tetemes hátrányát. Három gól a szerbek ellen, újabb három Magyarországon, ez kifejezetten biztató a jövőre nézve” – összegzett a szintén az optimistább irányvonalat képviselő Russia Today.  

„Kontrasztzápor: a válogatott előbb leiskolázta a magyarokat, majd majdnem elengedte a győzelmet” – fogalmaz a Moszkovszkij Komszomolec sportrovata. „A házigazdák 3–2 után kétszer olyan gyorsan futottak, megérezték a vér szagát – de szerencsére az orosz labdarúgás természetes erénye, hogy amikor kell, képesek vagyunk megvédeni a szűk előnyt. A mieink felnéztek az eredményjelzőre és felébredtek. Aki csak a meccset látta, azt hihetné, nem is egy Nemzetek Ligája B-ligameccset láttunk, hanem azt az Európa-bajnoki pótselejtezőt, amelyre a koronavírus előtt készültünk” – dicséri a meccs tempóját a moszkvai lap.

„A második félidő elején a vendégek háromgólosra növelték az előnyt, utána vagy elfáradtak vagy ellazultak. Erre pedig a végén majdnem ráfizettek” – írja a Szovjetszkij Szport a címlapján, majd a cikkbe kattintva az alábbiakat olvashatjuk

 „Az első félidő eredménye nem tükrözte a játék menetét, de szerencsére nekünk kedvezett. A hazaiak a 45 perc végén, majd 3–0-nál is többször nyomás alá tudták helyezni az orosz védelmet és Sunyin kapuját, ám szerencsére a technikai képzettségük és ügyességük nem tette lehetővé, hogy igazán meglepjék a mieinket” – fogalmazott a lap tudósítása. „Becsületükre legyen mondva, a második félidőben sem álltak le, Sallai Roland pedig ügyesen átemelte a kapujából kimozduló Sunyint. (…) Felpezsdült a hazaiak játéka, ütötték-vágták a védelmet, Bese Barnabás igazi légiveszély volt, Csercseszov régi ismerőse, Nikolics Nemanja pedig ki is fogott a kapuson, így nyolc perc alatt óriásit fordult a játék képe”. „A vége ideges lett, de így is sikerült megszerezni a győzelemért járó három pontot” – zárul a beszámoló.

Az Izvesztyija elégedetten nyugtázta honlapján a budapesti győzelmet, viszont bírálta is a válogatottat, amiért háromgólos előnyét csaknem teljesen elfecsérelte. „Tisztelegnünk kell a magyarok edzője előtt, akinek cseréi meglepetést okoztak és a vendéglátók játékának felgyorsulását hozták. Erre pszichológiailag nem voltunk felkészülve, két gólt is kaptunk, és nehézzé vált visszaszereznünk az irányítást. 3–2-es állásnál az orosz csapat kezdett pánikba esni, a magyarok pedig szinte a mérkőzés végéig beszorítottak minket a saját térfelünkre, bár már nem jutottak el igazán veszélyes helyzetig” – olvasható a Marco Rossinak szóló bók az Izvesztyija cikkében.

A TASZSZ hírügynökség a szakvezető összegzéséből kiemelte, hogy a Puskás Arénában nézők nélkül rendezett meccsen az orosz válogatott 3–0-s vezetését követően, hatvan perc után kiengedett, aminek csaknem megfizette az árát, a hajrában végrehajtott cserékkel azonban sikerült egy gólt megőriznie előnyéből. „Úgy tűnt háromgólos vezetésünknél, hogy a mérkőzés innen már csupán formalitás lesz, de a magyarok karaktert mutattak, és kihasználták a vendégek védekezésben elkövetett hibáit” – írta összefoglalójában az állami hírügynökség az MTI beszámolója szerint.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100100ejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE

    90+3.

    PERC
    HÁROM PERC RÁADÁS UTÁN VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

    90+1.

    PERC
    Gulácsi emel, Orbán lerántja Dzsikiját, szabadrúgás kifelé.

    90+1.

    PERC
    Cseri jobbhátvédet játszik, így nehéz lesz azért.

    90.

    PERC
    De nem, jön a körömpasszjáték.

    90.

    PERC
    Sallait lekönyökli Gazinszkij, a felezőnél. Na egy ívelés…

    89.

    PERC
    Egyre jobban nyom a válogatottunk, most kellene a szurkolótábor a helyszínre!

    89.

    PERC
    Lang gyönyörűen veszi le Sunyin kirúgását.

    88.

    PERC
    Cseri adja be, jobbról, kifejeli Dzjuba a rövid sarok előtt, Kalmár beadását Bese eléri, de egy védőbe fejel, Kalmár jobb oldali beadását eléri fejjel Orbán, de az ő próbálkozását is blokkolják.

    87.

    PERC
    Kalmár emelését Kudrjasov kornerre menti.

    87.

    PERC
    56 százalékban nálunk a labda.

    86.

    PERC
    Bese jobb oldali beadása Szemjonové.

    86.

    PERC
    Csercseszov tombol, de nálunk van többet a labda.

    85.

    PERC
    Nikolics elesik a 16-os és Odzojev előtt.

    85.

    PERC
    Kalmár jobb oldali beadását kifejeli Dzsikija, Holender lassan kezeli le a labdát, jobbal 18-ról aztán feladja a kapusnak…

    84.

    PERC
    Cseri kiharcol egy bedobást Dzsikija mellett.

    83.

    PERC
    Fotó: Szabó Miklós

    83.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    83.

    PERC
    Cseri kissé későn érő típus, kiegyezünk egy 92. perces, kései egyenlítő góllal.

    82.

    PERC
    Újoncavatás.

    82.

    PERC
    Szoboszlai nagyon mérges, mert ő jön le. Cseri Tamás áll be a helyére.

    81.

    PERC
    Odzojev távolija Gulácsié.

    80.

    PERC
    Szoboszlai nem mer lőni, 19-ről, a passza rossz, Holender szinte ugyanonnan meg jobbal feladja a labdát a kapusnak.

    79.

    PERC
    Zsirkov az ötös bal sarka előtt Dzjuba passzával, de szereli őt Szalai.

    78.

    PERC
    Nikolics labdát szerez a 16-os előtt, de szereli Kudrjasov.

    78.

    PERC
    Vagdossák már csak a labdát az oroszok, elfáradtak.

    75.

    PERC
    Ionov le, Vjacseszlav Karavajev be, szélsőcsere.

    73.

    PERC
    Sallai bal oldali beadása Sunyiné, nem sokkal előzte meg a berobbanó, gólra éhes Nikolicsot!

    71.

    PERC
    Szoboszlai adott be balról, 11-ről Bese Zsirkov ellen fejpárbajt nyert, az ék a rövid felsőbe lőtt. Ilyen egyszerű ez…

    70.

    PERC

    70.

    PERC
    SZUPERCSERE, NIKOLICS NEMANJA jobbal, három méterről, kissé balról a léc alá vágja Bese lefejelt labdáját. 2–3!

    70.

    PERC
    Kudrjasov elvétette, de sajnos nem ért oda a magyar védő.

    70.

    PERC
    A Sallai indította Holender bal oldali, ballábas beadása elsuhan a túlsó sarok és a bevetődő Bese előtt!

    68.

    PERC
    Szoboszlai jócskán a léc fölé lő egy 27 méteres szabadrúgást.

    67.

    PERC
    Mirancsuk le, Anton Gazinszkij be az oroszoknál, szélsőcsere.

    67.

    PERC
    Szalai Ádám le, Nikolics Nemanja be, ékcsere nálunk.

    64.

    PERC
    Fotó: Szabó Miklós

    64.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    63.

    PERC

    62.

    PERC
    SALLAI ROLAND MÁR CSAPATUNK LEGJOBBJA, Orbán emel Kalmárhoz, ő jobbról remekül ad középre, Szemjonov elesik, Sallai meg 11-ről, középről a léc alá emel, a kapus fölött. Klasszismegoldással 1–3!

    62.

    PERC
    Szalai Ádám elől menti Sunyin kapus Szoboszlai beadását, majd Kalmár lőne 16-ról kapura, de elnyomják.

    57.

    PERC
    A 37 éves Jurij Zsirkov be, a klub nélküli, de két gólban „ludas” Kuzjajev le.

    57.

    PERC
    Ejj, Zubnyin jobbal 23-ról nem sokkal lő félmagasan a jobb sarok mellé!

    56.

    PERC
    Mellé, Szoboszlai beadását Szalai Ádám elfejeli a kapus elől, de sajnos nem kapura, mellette, az ötös közepén pedig nincs érkező. HELYZET VOLT!

    55.

    PERC
    Szoboszlai beadása senkinek sem jó, bedobás. Csak belecsúsztatott fejjel Dzjuba.

    54.

    PERC
    Sallai kiharcol a balon egy kornert. Ő lenne a legjobbunk, ha bepöccinti a ziccerét.

    54.

    PERC
    Fotó: Szabó Miklós

    54.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    52.

    PERC
    Ez sajnos nem egy „101”-es bomba volt.

    51.

    PERC
    SZOBOSZLAI! Ballal feladja gyatrán Sallai csodapasszát az ötös bal sarka elől!

    51.

    PERC
    Az oroszok gólrekodere Andrej Kerzsakov, 30 góllal, Dzjuba 26-nál tart Vlagyimir Beszcsasztnihhal holtversenyben.

    50.

    PERC
    Dzjuba szórakozik a magyarokkal…

    50.

    PERC
    Szalai A. nem figyel, Ionov nem lő tízről, Dzjuba elé passzol, aki lőne 10-ről, de középről, Lang szereli oldalról egy remek becsúszással.

    49.

    PERC
    Fotó: Balogh László

    Nincs elérhető leírás.

    47.

    PERC

    46.

    PERC
    NA, KELLETT NEKÜNK A NULLA HATOT EMLEGETNI… Kuzjajev megkever mindenki a bal szélen, beadását Dzjuba hatról nem rúgja el, középről, hanem leülteti egy pimasz csellel a kapust, jobbra passzol, MARIO FERNANDESZ jobbal a jobb alsóba lő, nyolc méterről, kissé jobbról. Iskolajáték, sakk-matt: 0–3!

    46.

    PERC
    FOLYTATJUK!

    FÉLIDŐ

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    FÉLIDŐ

    Fotó: Balogh László.

    FÉLIDŐ

    Nincs elérhető leírás.

    FÉLIDŐ

    Fotók: Szabó Miklós

    FÉLIDŐ

    Nincs elérhető leírás.

    FÉLIDŐ

    Nincs elérhető leírás.

    FÉLIDŐ

    Azóta sok minden változott, a Szovjetunió már nem létezik, az idő vasfoga által kikezdett Népstadion helyén már a modern, minden igényt kielégítő Puskás Aréna áll, az egykori kapusból szövetségi kapitány lett. „Bár nem én védtem, emlékszem arra a találkozóra, egy nullára nyertünk – mondta a szombat kora délutáni sajtótájékoztatón Sztanyiszlav Csercseszov, aki az említett csoportmeccs visszavágóján, a 2–2-re végződő moszkvai találkozón a kezdőben szerepelt. –
    Ami az új stadiont illeti, lenyűgöző látványt nyújt, engem kicsit a Luzsnyikira emlékeztet, úgyhogy valamennyire otthon érezhetjük magunkat. Könnyű meccsre viszont semmiképpen sem számítunk, válogatott szinten nem beszélhetünk ilyesmiről. Kemény meccset várok, amelyen egyik csapat játékosai sem kímélik egymást, különösen azok után, hogy a magyar válogatott nyert Törökországban.”

    FÉLIDŐ

    Nem mostanában történt, amikor az orosz válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Sztanyiszlav Csercseszov felszállt a szovjet válogatott Népstadionba induló csapatbuszára. Egészen pontosan 1991 áprilisában, amikor az Európa-bajnoki selejtezőben csapott össze a két együttes.

    FÉLIDŐ

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    FÉLIDŐ

    Roman Neustädter és Daler Kuzjajev személyében két klub nélküli játékos is bekerült az orosz labdarúgó-válogatott keretébe. A 27 éves középpályás, Kuzjajev a legutóbbi három szezonban a szentpétervári Zenitet erősítette, de az idény végén távozott, és még nem írt alá új klubhoz. A 32 éves, német származású védő, Neustädter legutóbbi együttese a Dinamo Moszkva volt, ám egyelőre az ő jövője is kérdéses. Az Oroszországban triplázó – a bajnokságot, a kupát és a Szuperkupát is megnyerő – Zenit csapatát öt futballista képviseli a bő keretben, amelyben két légiós szerepel.

    FÉLIDŐ

    FÉLIDŐ

    FÉLIDŐ

    FÉLIDŐ

    FÉLIDŐ

    Sem azelőtt.

    FÉLIDŐ

    Nem ment az oroszok ellen sem legutóbb…

    FÉLIDŐ

    VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

    44.

    PERC
    Szoboszlai kornere a kapusé, Sigér labdát szerez, Szalai A. összerúg Odzojevvel, ápolás.

    43.

    PERC
    Szoboszlai passzát nem rúgja el ballal 17-ről Sallai, Sigér elé passzol, akit elnyomnak. Holender bal oldali beadását nem éri el az ötös bal sarka előtt Sigér, szereli Odzojev.

    42.

    PERC
    Neki és Langnak volt sárga lapja az első meccsről, a vendégektől Csercseszovnak. Eltiltás. De nem a bolgárok elleni meccsről, hanem ebből az NL-sorozatból.

    41.

    PERC
    Sigér Dávid odalép Zubnyinnak, nyújtott lábbal, sárga lap.

    40.

    PERC
    A Fernandesz indította Zubnyin passzával kapura tör Ionov, de szerencsére les.

    39.

    PERC
    Hiányzik. A Ferencváros 4–3-ra megnyerte az NB II-es Soroksár elleni felkészülési mérkőzését. A zöld-fehérek kezdőcsapatában ismét szerepet kapott Lovrencsics Gergő (32), aki sérülése miatt még nem lépett pályára a jelenlegi idényben.

    39.

    PERC
    A Zenit 32 éves támadója duplázott Szerbia ellen, a válogatott színeiben 26 gólnál tart, így az orosz válogatott góllövőlistáján már csak a 30 gólos Alekszandr Kerzsakov előzi meg. Utóbbi egyáltalán nem féltékeny a rekordjára, sőt még szurkol is Artyom Dzjubának, hogy mielőbb megdöntse.

    „Tudom, hogy a rekordom nem állhat fenn örökké – nyilatkozta Kerzsakov a sports.ru-nak. – Dzjuba néha úgy futballozik, mint egy vadállat, máskor mint a Marvel-univerzum egyik hőse vagy Rivaldo. Számtalan arca van, és ha elkapja a fonalat, nagyon nehéz megállítani. Szurkolok, hogy több gólt szerezzen a válogatottban nálam – a formáját elnézve képes is lehet rá.”

    39.

    PERC
    Dzjuba passzát a léc fölé vágja jócskán 24-ről Odzojev.

    37.

    PERC
    Cseri, Simon és Kecskés melegít.

    35.

    PERC
    Kép

    35.

    PERC
    Nem fér bele ennyi hiba az öregnek tartott, rutinos róka oroszok ellen…

    32.

    PERC

    32.

    PERC
    ÉS EZ NAGY BAJ! Mert itt egy gól, Mirancsuk jobbról középre ad, Szalai Ádám nem rúgja el a labdát az ötös előtt, szereli hátulról Szemjonov, MAGOMED ODZOJEV meg ballal 15-ről a jobb alsóba lő. 0–2!

    32.

    PERC
    Mirancsuk adja be jobbról, kifejeli Szalai Ádám. De Szalai A. eladja…

    31.

    PERC
    Holender kezez a jobbon, szabadrúgás. Amúgy is szöglet lett volna.

    30.

    PERC
    Fotó: Szabó Miklós

    30.

    PERC
    Nincs elérhető leírás.

    30.

    PERC
    Szalai A. ível Szalai Á. elé, aki elől ment fejjel Dzsikija, pedig Szoboszlai egyedül törhetett volna kapura egy fejes passzal!

    29.

    PERC
    Ő Sallai, aki most balról nyolcról ballal feladja a kapunak Holender indítását, éles szögből.

    28.

    PERC
    Négy klubban futballozott eddigi felnőttpályafutása során, a Puskás Akadémia után az olasz Palermo, majd a ciprusi APOEL játékosa volt, jelenleg a német Freiburg légiósa. 17 válogatott fellépésen van túl a szélső, aki első mérkőzését a Groupama Arénában az Elefántcsontpart elleni 0–0-s felkészülési találkozón játszotta.

    26.

    PERC
    Érdekes: a helyszínen nem hallatszik a nézői gépi szurkolás, csak a TV-ben!

    26.

    PERC
    Bese passza után Kuzjajev szereli szépen Szalai Ádámot, Nagy jobb oldali beadását aztán Bese az ötös elől a kapushoz fejeli. A MÁSODIK MAGYAR HELYZET!

    24.

    PERC
    Középpályásunk felcsapott jobbszellőnek, de az orosz oda is követte őt.

    24.

    PERC
    Roman Zubnyin kap sárga lapot Szoboszlai megrúgásáért.

    24.

    PERC
    Zobnyin
    23.

    PERC
    Szalai A. beadása sem sikertörténet.

    22.

    PERC
    Holender adhat be balról, jobbal, de Fernandeszhez emel, ő gyertyát ment, Sunyin kisegíti.

    22.

    PERC
    MELLÉ! Bese beadása után Szalai Ádám az ötösről Sallai elé kanalazza a labdát, Sallai nyolcról, kissé jobbról kapura lő, de blokkol éppen Szalai! A labda egy öllel a bal alsó mellé csorog.

    20.

    PERC
    Holendert szereli Fernandesz, Ionov megindul, Nagy szereli őt becsúszva.

    18.

    PERC
    Szép támadás, Bese a jobbon, de Szoboszlai passza nem jut vissza az akciót elindító Sigérhez, közbelép Zubnyin. Kontra, Ionov jobb oldali beadását kifejeli az ötösről Nagy. A gólra éhes Dzjuba elől.

    17.

    PERC
    Sajnos egy faék egyszerűségű akcióból kaptunk gólt.

    17.

    PERC

    16.

    PERC
    Mumus, mumus, orosz válogatott a neved! Az uefa.com is Rácz László képével és Mexikóval vezette fel a közös történelmet…

    15.

    PERC
    Kuzjajev adott be előtte balról, laposan.

    14.

    PERC
    VEZETNEK AZ OROSZOK! ANTON MIRANCSUK jobbal hét méterről, az ötös elől, kissé balról a bal alsóba lő, Nagy és Szalai A. között. 0–1!

    11.

    PERC
    Majdnem! Szoboszlai balról remekül emel Sallai elé, aki az ötös bal sarka előtt, 14 méterre nem tudja jobbal elpöckölni a labdát a remekül kivetődő Sunyin mellett!

    10.

    PERC
    Sigérnek nem ment ma, Kalmár Zsolt váltja.

    10.

    PERC
    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    9.

    PERC
    Fernandesz megvillan, visszapasszát Ionov rosszul adja be jobbról.

    9.

    PERC
    Dzsikija nem figyel most, Szalai Ádám ellépne, a 16-oson belül jár már, de érkezik Kudrjasov, szereli. Kudrjasov a balhátvéd, mit keresett a másik szélen? Rejtély.

    6.

    PERC
    Sallai fut lesre Szoboszlai ívelése után, Sunyin nagyot lök rajta. Nomen est omen: sunyin.

    5.

    PERC
    Meg is botlott a védő, előtte Langot simán lefejelte Djzuba Szemjonov hatalmas, a saját 16-osán belülről útnak induló ívelése után.

    5.

    PERC
    HEJJ… Szalai A. nem figyel, Mirancsuk jobbal hat méterről a bal alsó mellé lő!

    3.

    PERC
    Szürreális: a közeli templomtorony harangja 6 órát jelez. Kristálytisztán hallani. A Puskás Arénában voltak már tétmeccsek, igaz nem válogatott: kupaelődöntő és kupadöntő – írja a helyszínről NPT.

    3.

    PERC
    HELYZET, Szoboszlai jobbal remekül emel a kapu elé, Dzjuba kifejeli a labdát a kapu torkából!

    2.

    PERC
    Détári-szög, csak mondjuk…

    1.

    PERC
    Szalai A. emel Sallai elé, Dzsikija felrúgja őt a 16-os bal sarka előtt.

    1.

    PERC
    Szemenov tekintélyt teremt, máris odalép Szalainak.

    1.

    PERC
    Holender bedob egy szép cselt, de szereli Dzsikija.

    1.

    PERC
    A gyönyörű Puskás Aréna első tétmérkőzése ez.

    01.

    PERC
    ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

    A mieink tiszta fehérben (szürke díszcsíkokkal), a vendégek tisza vörösben.

    Nincs elérhető leírás.

    Fotó: Szabó Miklós

    „A második gólomat azoknak ajánlom, akik rendszeresen a fejemhez vágják, hogy ballal semmire sem vagyok képes – idézi az uefa.com a futballistát. – Na jó, csak viccelek! Komolyra fordítva: a mérkőzés nagy részében jól játszottunk, büszke vagyok a srácokra. Hallottam, hogy Magyarország megverte Törökországot. Az igen! Össze kell szednünk magunkat vasárnapra.”

    A szerbek elleni mérkőzés hőse Artyom Dzjuba volt. A Zenitben mutatott játéka miatt gyakran kritizált csatár a szbornaja mezében rendszerint jól teljesít, és ezúttal sem okozott csalódást. Előbb egy büntetőt váltott higgadtan gólra, majd egy védelmi hibát követően tizennyolc méterről lőtt védhetetlenül a kapu jobb alsó sarkába.

    Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitány persze mindezek ellenére nem volt maradéktalanul elégedett a csütörtök este látottakkal. „Nem kezdtünk jól, a szerbek megleptek minket. Eltelt némi idő, mire megtaláltuk a ritmust, de azt követően már mi irányítottunk. Hogy miért kiabáltam a játékosokkal akkor is, amikor egyértelmű volt, hogy megnyerjük a találkozót? Mert láttam, milyen hibákat követtek el, és fel akartam hívni rá a figyelmüket.”

    Bomba formában lévő orosz válogatott vár nemzeti csapatunkra. A kijelentés elsőre túlzónak tűnhet, de cseppet sem az, figyelembe véve, hogy a csapat a legutóbbi tíz tétmérkőzéséből kilencet megnyert – legutóbb tavaly novemberben, Belgiumtól szenvedett 4–1-es vereséget –, gond nélkül kijutott a 2021-re halasztott Európa-bajnokságra, és csütörtökön magabiztos győzelmet aratott Szerbia felett (3–1).

    Sallai Roland először szerepelhet meccsen a Puskás Arénában, az Uruguay elleni nyitó mérkőzésen ugyanis nem kapott lehetőséget.

    „Várom már, hogy pályára léphessek ebben a stadionban. Hasonlóan jó teljesítményt szeretnénk nyújtani, mint Törökországban, ott végre kijött a kvalitás a csapatból.”

    „Nem csinálok titkot abból, hogy ugyanabban a játékrendszerben fogunk játszani. Ez nagyobb kihívás lehet most, mert az ellenfél már készülhet rá, de a törökök is kiváló játékosokból álltak, náluk is csak nagyjából húsz percig működött a meglepetésfaktor.”

    „Edzői pályafutásom során talán először mondtam azt a játékosaimnak, hogy most fontosabb a teljesítmény, mint az eredmény. És ezt egyértelműen a Bulgária elleni találkozó jegyében tettem.”

    „Még a meccs napjának éjjelén hazautaztunk, hajnali ötkor megérkeztünk Budapestre. A tegnap rehabilitációval telt: fürdő és masszázs azoknak, akik játszottak. A többieknek kisebb edzést vezényeltünk. Nincsenek különösebb problémáink, csak Fiola Attilának van némi gondja, de még így is jó eséllyel játszhat vasárnap. Lehet, hogy lesznek változások, de az is lehet, hogy nem, ezt majd az utolsó pillanatban döntjük el.”

    Marco Rossi kijelentette: a Nemzetek Ligája-találkozó már a Bulgária elleni Eb-pótselejtező jegyében fog zajlani.

    Közben a pályán: az oroszok vonultak be előbb az öltözőbe, egy perce elindultak a mieink is.

    – Vajon a törökországi játékukat meg tudják ismételni Oroszország ellen?
    – Bízom benne! A körülmények mindenesetre adva vannak hozzá, körülöttünk mindenki azon szorgoskodik, hogy nekünk csak az előttünk álló feladatra kelljen összpontosítanunk. Ettől független bizonyára becsúsznak majd hibák, kérdés, hogyan reagálunk rá meccs közben. Attól viszont nem leszünk megilletődve, hogy az oroszokat is legalább olyan magasan jegyzik, mint a törököket. A csütörtöki mérkőzés előtt is arról lehetett olvasni, hogy az ellenfél értéke ötszöröse a miénknek. Még az a jó, hogy a pályán tizenegyen küzdünk tizenegy ellen – ott nem az számít, kinek milyen árcédulát aggatnak a nyakába. Vasárnap újabb remek erőfelmérő vár ránk, de újra és újra jól kell futballoznunk, ha szintet akarunk lépni. Márpedig ez a célunk.

    – Pályája során volt már példa arra, hogy ennyire hektikus felkészülés előzze meg a mérkőzést?
    – A fonák helyzetre jellemző, hogy magunk közt már azzal viccelődtünk a meccs előtti napokban, lassan álláshirdetést adhatunk fel: a magyar válogatott játékost keres a szélső hátvéd posztjára. Komolyra fordítva, ilyenben még nem volt részem. Még el sem kezdtük a munkát, amikor Marco Rossi már négy-öt változtatást hajtott végre, majd menet közben is kiestek ketten. Hihetetlen volt. Mégis megmutattuk, hogy van tartásunk. Megemelem a kalapom például Fiola Attila előtt, neki idegen pozícióban, a középpálya jobb oldalán végzett óriási melót, de ugyanez igaz a bal oldalt bejátszó Holender Filipre is. Nem vitás, a kiváló egyéni teljesítmények is kellettek a győzelemhez. Mindenki betett valamit a közösbe, a kezdőként lehetőséget kapók ugyanúgy, mint az újoncként beálló Schäfer András, továbbá a becserélése után a csapatunknak lendületet adó Nikolics Nemanja és Kalmár Zsolt.

    – Azt, hogy mivel már van összehasonlítási alapja, megállapíthatja, hogy az eddigiek közül a törökországi volt az egyik legjobb meccsük?
    – Az első félidőben én is úgy éreztem, hogy minden klappol, domináltunk egy jó török válogatott ellen, s mindezt úgy, hogy új játékrendszert alkalmaztunk, arról nem szólva, hogy csak három napunk volt a felkészülésre. Ezt is figyelembe véve megerősíthetem, az egyik legjobb meccsünk volt, igen. Fontos mérkőzés volt a csütörtöki, és legalább ennyire fontos lesz a vasárnapi, mert ezen a két találkozón gyakorolhatjuk be azt a taktikát, illetőleg alapozhatjuk meg azt a csapategységet, amelyre az októberi, Bulgária elleni Európa-bajnoki pótselejtezőn szükségünk lesz. A szemünk előtt ezért az lebeg elsősorban, hogy ebből a két meccsből a lehető legjobban jöjjünk ki. A kohézió, úgy érzem, alakul, a játékon viszont nyilván még van mit csiszolni. De azon vagyunk, hogy amikorra igazán kell, készen álljunk.

    – Annyit, bizony. Soknak hangzik vagy éppenséggel kevésnek?
    – Egész jónak! Ez azt jelenti, hogy bár még csak huszonöt múltam, már közeledik az ötven. Ha elérem, büszke leszek. No de elnézést, mit is szeretett volna kérdezni?

    – Tekintve, hogy túl van a harminchetedik válogatottságán, van összehasonlítási alapja…
    – Bocsánat, hogy félbeszakítom, de harminchetet mondott? – kérdezett közbe némi meglepettséggel a hangjában a Bristol City középpályása, Nagy Ádám.

    A csapatra büszke Nagy Ádám az egyik legjobb meccsről, a nagy mentéséről, az új játékrendszerről, valamint a remélt szintlépésről is beszélt lapunknak.

    A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
    Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár FC)
    Védők: Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven – Belgium), Bolla Bendegúz (Mol Fehérvár FC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Apollon – Ciprus)
    Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Holender Filip (FC Lugano – Svájc), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Pátkai Máté (Mol Fehérvár), Schäfer András (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
    Támadók: Babati Benjámin (Zalaegerszegi TE FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Simon Krisztián (Újpest FC), Szalai Ádám (1. FSV Mainz 05 – Németország), Szőke Adrián (Heracles Almelo – Hollandia)

    AZ OROSZ VÁLOGATOTT BŐ KERETE
    Kapusok: Guilherme Marinato (Lokomotiv Moszkva), Szoszlan Dzsanajev (Szocsi), Anton Sunyin (Dinamo Moszkva)
    Védők: Georgij Dzsikija (Szpartak Moszkva), Vjacseszlav Karavajev (FK Zenit), Fjodor Kudrjasov (Antalyaspor), Roman Neustädter (klub nélküli), Szergej Petrov (Krasznodar), Jegor Szorokin (Krasznodar), Andrej Szemjonov (Ahmat Groznij), Mario Fernandez (CSZKA Moszkva)
    Középpályások: Zelimhan Bakajev (Szpartak Moszkva), Roman Zobnyin (Szpartak Moszkva), Jurij Gazinszkij (Krasznodar), Alekszandr Golovin (Monaco), Rifat Zsemaletgyinov (Lokomotiv Moszkva), Anton Mirancsuk (Lokomotiv Moszkva), Jurij Zsirkov (Zenit), Andrej Mosztovoj (Zenit), Magomed Ozdojev (Zenit), Alekszej Ionov (Rosztov-Don), Daler Kuzjajev (klub nélküli)
    Támadók: Artyom Dzjuba (Zenit), Nyikolaj Komlicsenko (Dinamo Moszkva), Jevgenyij Lucenko (Arszenal Tula), Fjodor Szmolov (Lokomotiv Moszkva)

    A MAGYAR VÁLOGATOTT ŐSZI PROGRAMJA
    NEMZETEK LIGÁJA (2020–2021)
    Szeptember 3., 20.45: Törökország–Magyarország 0–1
    Szeptember 6., 18.00: Magyarország–Oroszország
    Október 11., 20.45: Szerbia–Magyarország
    Október 14., 20.45: Oroszország–Magyarország
    November 15., 20.45: Magyarország–Szerbia
    November 18., 20.45: Magyarország–Törökország

    EB-PÓTSELEJTEZŐ, NL-RÁJÁTSZÁS, A-LIGA (2018–2019-es kiírás)
    Október 8.
    Időpont később: Bulgária–Magyarország
    November 12.
    Időpont később: Bulgária/Magyarország–Izland/Románia

    Kérdésünkhöz csatlakozva az orosz kollégák ezután arra voltak kíváncsiak: lát-e a kapitány a hazájában olyan 18-19 éves tehetségeket, mint amilyen Szoboszlai a magyaroknál?

    „Minden válogatott életében vannak olyan periódusok, amikor több fiatal is bemutatkozik, nálunk Golovin volt legutóbb. Kezdenek megjelenni nálunk is azok a fiatalok, akiket be lehet építeni, éppen ezért senkit nem irigylünk, a saját játékosainkon dolgozunk.”

    „Nemcsak az elmúlt meccse alapján ítélem meg Szoboszlait, mert rendszeresen nézem az osztrák bajnokság mérkőzéseit, miután játszottam korábban Ausztriában. Nyilván minden csapatnak van erős és gyenge oldala, ebből kell készülnünk, és el kell kerülnünk azt, hogy sok szabadrúgáshoz jusson az ellenfél a kapu közelében. Ezért kevesebbet kell szabálytalankodni és Szoboszlait szorosabban kell őrizni.”

    Sztanyiszlav Csercseszov orosz szövetségi kapitányt honfitársai először arról kérdezték: hogy tetszik neki a Puskás Aréna?

    „Gyönyörű, rendkívül szép! Nagyon emlékeztet a Luzsnyiki Stadionra, úgyhogy kicsit otthon érezzük magunkat. Intenzív, kemény mérkőzésre számítok, főleg, hogy a magyarok nyertek Törökországban. Kíváncsivá tett Dzsudzsák Balázs és Nikolics Nemanja helyzete – előbbi nincs a keretben –, mert mind a kettőt jól ismerem, dolgoztam velük.”

    Az orosz labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Sztanyiszlav Csercseszov nem a törökök ellen szerzett szabadrúgásgólja miatt figyelt fel Szoboszlai Dominikra, ugyanis folyamatosan követi az osztrák bajnokságot is.

    FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

    Csak így lehetünk ott…

    Ingyenesen letölthető mobilalkalmazással, az MLSZ Fan XP-vel otthonról is támogathatják a magyar labdarúgó-válogatottat a szurkolók az oroszok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzésen.

    Nincs elérhető leírás.

    Разминка закончилась. Начинаем через несколько минут. Всем удачи! pic.twitter.com/oz5Ch6nooF

    — Сборная России (@TeamRussia) September 6, 2020
    Nincs elérhető leírás.

    Kollégánk, Borbola Bence is megérkezett. Ezt látta:

    Fotó: Szabó Miklós

    Nincs elérhető leírás.

    Ő most éppen sérült, miként kidőlt a védő Andrej Szemenov is. Ő is jól futballozott a szerbek ellen.

    Az oroszoktól kikerült a kezdőből a nagy öreg Jurij Zsirkov, ami nem baj, mert a szerbek ellen ő volt a mezőny legjobbja. A jobbszélső az „egyik” Mirancsuk, azaz Anton lesz, az ő ikertestvére igazolt a minap 14.5 millió euróért az Atalantához.

    A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE
    Kapusok: Dibusz Dénes (Ferencváros), Gulácsi Péter (RB Leipzig – Németország), Kovácsik Ádám (Mol Fehérvár FC)
    Védők: Bese Barnabás (Oud-Heverlee Leuven – Belgium), Bolla Bendegúz (Mol Fehérvár FC), Fiola Attila (Mol Fehérvár FC), Kecskés Ákos (FC Lugano – Svájc), Lang Ádám (Omonia Nicosia – Ciprus), Willi Orbán (RB Leipzig – Németország), Szalai Attila (Apollon – Ciprus)
    Középpályások: Cseri Tamás (Mezőkövesd), Holender Filip (FC Lugano – Svájc), Kalmár Zsolt (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Nagy Ádám (Bristol City – Anglia), Pátkai Máté (Mol Fehérvár), Schäfer András (Dunaszerdahelyi AC – Szlovákia), Sigér Dávid (Ferencváros), Szoboszlai Dominik (Red Bull Salzburg – Ausztria)
    Támadók: Babati Benjámin (ZTE FC), Nikolics Nemanja (Mol Fehérvár FC), Sallai Roland (Freiburg – Németország), Simon Krisztián (Újpest FC), Szalai Ádám (Mainz – Németország), Szőke Adrián (Heracles Almelo – Hollandia)

    „Bese Barnabás és Bolla Bendegúz készülhet az Oroszország elleni mérkőzésre. A két játékos hét eleji orvosi vizsgálatai nyugtalanító eredményeket hoztak, ezért nem utaztak a csapattal Sivasba, ám a tegnapi részletesebb vizsgálatokon teljesen egészségesnek bizonyultak” – adta hírül az MLSZ.

    Az újoncokról.

    És mivel a lövés 33 méterről érkezett, ez azt jelenti, hogy nagyjából 1.1 másodperce lett volna a Trabzonspor kapuját is védő török „egyesnek” kivédeni a löketet.

    A Salzburg magyar légiósának lövése a hivatalos adatok alapján 101 km/h-val száguldott Ugurcan Cakir kapus felé.

    Nincs elérhető leírás.

    Mi ugyebár nyertünk Törökországban.

    Az oroszok pedig elverték odahaza a szerbeket.

    Nincs elérhető leírás.

    A magyar csapatból Fiola lesérült, helyettese…

    Nincs elérhető leírás.

    Nincs elérhető leírás.

    A kapusok már melegítenek, az orosz mezőnyjátékosok futottak ki előbb a gyepre, de két perc múlva a mieink is kijöttek. A vastaps technikai okok miatt elmaradt – jelenti a helyszíntől Nagy-Pál kolléga.

    Az 1977-es budapesti mérkőzésre 70 ezer néző volt kíváncsi, de a következő évben a szovjetek ellen – az akkori gyengébb szereplés miatt – már csak 35 ezren látogattak ki.

    Csak az érdekesség kedvéért: ugyanakkor az U21-es csapat Eb-selejtezőn három kettőre nyert Törökországban…

    Igen, abban az évben, amelyben a válogatott hosszú szünet után végre kijutott a világbajnokságra, sőt a budapesti vb-selejtezőn megverve a szovjeteket (1977. április 30-án). 1978 őszén Európa-bajnoki selejtezőn csapott össze a két fél, ismét a Népstadionban, és ugyan a vendégeknél olyan remek játékosok léptek pályára, mint a korszak kommunista szupersztárja, Oleg Blohin, a két remek védő, Vagiz Higyijatullin és Vologyimir Bezszonov, a még az 1986-os világbajnokságon is pályára lépő Alekszandr Bubnov, de Kovács Ferenc választottjai, a Katzirz Béla – Martos Győző, Kocsis István, Kereki Zoltán, Lukács Sándor – Pál József, Tatár György, Pintér Sándor – Szokolai László (Gyimesi László, 86.), Kovács István (Fekete László, 69.), Várady Béla csapat kettő nullára győzött.

    Az orosz válogatottat „takaró” szbornaját még a Szovjetunió megszületése előtt sikerült legutóbb legyőzni, igaz, 1912-ben két barátságos mérkőzésen 21 gólt lőttünk az oroszoknak, és egyet sem kaptunk. A legutóbbi rendszerváltás, azaz 1990 után egyszer sem verte meg a magyar nemzeti csapat az oroszokat, négy vereség és egy döntetlen a mérleg, ellenben a szovjet időkben nem egyszer sikerült megcibálni a „nagy testvér” bajszát – utoljára 1978-ban.

    A törökországi nagy bravúr után a szerbeket odahaza három gólt lőve megverő orosz válogatottal találkozik vasárnap a magyar labdarúgó-válogatott, érdekesnek tűnik felidézni, mikor vertük meg utoljára a szbornaját.

    ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–OROSZORORSZÁG NEMZETEK LIGÁJA-MÉRKŐZÉS ONLIVE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
03.17.14:45 TV:M4Sport
03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
04.07.14:45 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
04.14.16:30 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ