2021.VI.15. EB, Magyarország – Portugália: 0-3

Varázslatos futballélmény a Puskás Arénában, még ha vereség is a vége

A magyar válogatott 80 percig méltó partnere volt az Európa-bajnoknak, de végül 3-0-ra kikapott.
A magyar labdarúgó-válogatott gól nélküli első félidő, sőt, első 83 perc után 3–0-s vereséget szenvedett Portugáliától az Európa-bajnokság F-csoportjának keddi mérkőzésén a budapesti Puskás Arénában.

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG F-CSOPORT, 1. FORDULÓ

MAGYARORSZÁG — PORTUGÁLIA 0-3 (0-0)
Budapest, Puskás Aréna, 55.682 néző.
vezette: Cüneyt Cakir (asszisztensek: Duran, Ongun – törökök; tartalékjv.: Scharer – svájci; VAR: Irrati; VAR asszisztensek: Valeri, Meli – olaszok, Gil – lengyel)

MAGYARORSZÁG: Gulácsi — Botka, Orbán, Szalai At. — Lovrencsics G., Nagy Á. (Varga R., 88.), Kleinheisler (Sigér, 78.), Schäfer (Nego, 65.), Fiola (Varga K., 88.) — Szalai Á., Sallai (Schön, 77.)
kispad: Dibusz, Bogdán, Lang, Kecskés Á., Cseri, Nikolics, Bolla
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

PORTUGÁLIA: Rui Patrício — Nélson Semedo, Rúben Dias, Pepe, Guerreiro — Danilo Pereira, William Carvalho (Renato Sanches, 81.) — Bernardo Silva (Rafa Silva, 71.), Bruno Fernandes (Moutinho, 89.), Diogo Jota (André Silva, 81.) — C. Ronaldo
kispad: Lopes, Rui Silva, Fonte, Rúben Neves, Pedro Goncalves, Joao Félix, Sérgio Oliveira, Nuno Mendes
Szövetségi kapitány: Fernando Santos

Gól: Guerreiro (84.), C. Ronaldo (87. – 11-esből, 90+2.)
Sárga lap: Nego (80.), Orbán (86.) illetve Rúben Dias (38.)

Eljött a nagy nap. Magyarország–Portugália Eb-mérkőzés a Puskás Arénában, tömött lelátók előtt. Ez volt a fő cél (mondjuk, az Európa-bajnok portugálok helyett mást is el tudtunk volna képzelni ellenfélként), amikor Marco Rossi 2018 szeptemberében a finnek elleni mérkőzésen először ült le a mieink kispadjára. A koronavírus-járvány miatt eleve egy évvel többet kellett várni rá a tervezettnél, és ez idő alatt a vártnál is jóval több nehézséggel kellett megküzdeni. Belegondolni is nehéz, mennyi ember munkája, hány építőmester kellett ahhoz, hogy a régi, ütött-kopott, utolsó éveiben részben életveszélyessé nyilvánított stadion helyett felépüljön az új Puskás Aréna. Elképzelni sem lehet, hány egészségügyi dolgozó tett azért, hogy Magyarország úrrá legyen a járványhelyzeten, és Európában egyedül nálunk lehessen telt ház előtt Eb-mérkőzéseket rendezni, leírhatatlan hangulatban – még Cristiano Ronaldo is azt mondta a meccs előtti sajtótájékoztatón, bárcsak mindenhol telt ház lehetne… És akkor még nem szóltunk arról az összességében kétezernél is több rendezőről, önkéntesről, akiknek a munkája nélkül ugyancsak nem lehetne ma Európa-bajnokságot rendezni Budapesten. Egy mindenkiért, mindenki egyért, vagyis tizenegyért.

Azért a tizenegyért, amely három éve nagyon mélyről indult, amikor Marco Rossi átvette a csapat irányítását; előtte még Kazahsztántól is kikaptunk. Aztán elindult a pályán is egy építkezés. Az olasz mester 2018-ban előbb lerakta az alapokat, majd szép fokozatosan kialakította azt a szemléletet, játékfelfogást, ha úgy tetszik, csapatkaraktert, amit látni szeretett volna.

A portugálok ellen ezek az alapok és ez a karakter köszönt vissza a pályán már az első percektől. Hogy mást ne mondjunk, Rossi a kezdőcsapatban hét olyan játékost küldött pályára, aki már az első mérkőzésén, a Finnország elleni 1–0-s vereség alkalmával is a keretben volt. Gulácsi Péter, Lovrencsics Gergő, Fiola Attila, Kleinheisler László, Sallai Roland és Szalai Ádám akkor is kezdett, Nagy Ádám pedig a kispadon ült. Ők az alapkövek, melléjük építette aztán be az évek alatt a csapatba Rossi Botka Endrét, Willi Orbánt, Szalai Attilát és Schäfer Andrást (utóbbi három nála is debütált).

A csapat játékfelfogását, jellemvonásait pedig tökéletesen visszaadta az első félidő játéka. Nem telt meg a gatya már az első percekben a hangulattól, az ellenfél ászaitól, mint mondjuk anno Bukarestben vagy oly sokszor a hollandok ellen. Az első percektől koncentráltak voltak a mieink, és az jellemezte a csapatot, ami az elmúlt 11, egyaránt veretlenül megvívott mérkőzésen. Ha valaki hibázott is, mindig akadt valaki, aki javítani tudott. A 6. percben Diogo Jota helyzeténél Gulácsi Péter nagyot nyújtózott, az első fél óra végén Kleinheisler László labdaeladását követően pedig Willi Orbán tanítani való módon keresztezett a tizenhatoson belül, Cristiano Ronaldót megelőzve, majd nem sokkal később Botka Endre mutatott be hasonlóan fontos szerelést a jobb oldalon. A szünet előtt Gulácsinak volt még egy reflexszerű védése, ezúttal lábbal, amikor pedig Jota beadásánál már senki más nem segíthetett, Fortuna adott vissza valamit abból, hogy „betett” minket ebbe az irgalmatlan nehéz csoportba: Ronaldo senkitől sem zavartatva néhány méterről a kapu fölé helyezett.

A csapat karaktere amúgy, igaz, csak egyszer, de támadásban is megmutatkozott az első félidőben. Ahogy azt Feczkó Tamás nekünk a meccs előtt megjósolta, korábbi tanítványa, Schäfer András bátran vezette rá a labdát a jó nevű Bruno Fernandes, Bernardo Silva kettősre, és bár megállították, rögtön ott termett Szalai Ádám, aki kiharcolt egy szabadrúgást. Ebből értük el az első félidő egyetlen kaput eltaláló kísérletét (közel 70 százalékos portugál labdabirtoklás mellett): Sallai Roland szabadrúgásból ívelt a kapu elé, Szalai fejesét megfogta Rui Patrício.

A második félidő újabb Gulácsi-védéssel indult, ezúttal Pepe fejesét védte a kapus, viszont ezt követően egyre többször át tudtuk lépni az ellenfél térfelét. A testtel még Ronaldót is felöklelő Schäfer szólója után Sallai került lövőhelyzetbe, de menteni tudtak a vendégek.

A 68. percben Gulácsi megint védett egy menetrendszerűt Bruno Fernandes lövésénél, aztán pedig olyat láttunk, amit alig akartunk elhinni. Ugyanis ebben a szakaszban jól bírtuk erővel a meccset, és egyre többször jutottunk el az ellenfél kapujáig. A csereként beálló Schön Szabolcs pedig hangrobbanást okozva a stadionban gólt is szerzett, kár, hogy lesről indult.

A végén aztán a portugálok csak érvényesítették a papírformát. Előbb Raphaël Guerreiro talált be megpattanó lövésből, majd a Willi Orbán szabálytalansága miatt megítélt tizenegyest Cristiano Ronaldo váltotta gólra, és a hosszabbítás perceiben ő állította be a 0–3-as végeredményt is.

Érvényesült a papírforma, a jobb csapat, vagyis a portugál győzött. A mieinknek egészen a meccs hajrájáig volt tartásuk a világ élvonalába tartozó Eb-címvédő ellen. A végén sajnos megtört kicsit a csapat, de ettől még az az építmény, amit a magyar válogatott elkezdett Marco Rossival felépíteni, nem dőlt össze, a sok ember munkája, akik ezért az Eb-ért dolgoztak, nem volt hiábavaló, mert több mint 80 percig így is varázslatos futballélményben volt részünk.

Csak éppen a hajrában a portugálok megmutatták, miért ők az Európa-bajnoki címvédők, a világ egyik legjobbjai…

További képek: mlsz.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

Eb 2020: Felteszem a kezemet, az én hibám is volt – Rossi

A magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya, Marco Rossi vállalja a felelősséget, amiért nem sikerült jó irányba változtatnia a csapat játékán a cserékkel, és 3–0-s vereséget szenvedtünk a portugáloktól, hiába álltunk helyt a 84. percig.

„A 84. percig nem volt gond, de persze csalódottsággal tölt el, hogy a végén három gólt kaptunk. A játékban benne van, hogy gólt kapunk, de talpra kellett volna állnunk, nem szabadott volna kockáztatni. Talán az én hibám is volt, mert több cserét is végrehajtottam, és ezek a változtatások nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeimet” – mondta a meccs után Marco Rossi, aki a szurkolókról is beszélt.

„Ha mi úgy tudnánk teljesíteni a pályán, mint a szurkolók lelátón, akkor nem kapunk ki, és általánosságban is előrébb tartanánk. De nem tudok haragudni a csapatra, mert a 84. percig jól játszottunk. Nem tudok olyat kérni a csapattól, amit ne próbálna megtenni. A második félidőben jobbak voltunk labdabirtoklásban, mint az elsőben. Az első gólig nagyon jó munkát végeztünk. Lehet három gól különbség a két csapat között, de nem az alapján, amit ma láttunk” – fogalmazott csalódottan a szövetségi kapitány, akit a Nemzeti Sport ezután a cserékről kérdezett.

„Schäfert és Kleinheislert is fáradtnak éreztem, ez volt az oka a cserének, de ez aztán nem úgy sült el, ahogy terveztem, ezért felteszem a kezemet. Ha újra kezdeném a meccset, talán tovább várnék a cserékkel, de a végeredmény lehet, hogy akkor sem változna. Megpróbáltam változtatni a meccsen a cserékkel, de nem sikerült, ami az én felelősségem” – ismételte önmagát Rossi, majd a franciák elleni szombati találkozóról is szót ejtett.

„Az a fontos, hogy mentálisan és fizikailag is pihenjünk, hogy azt a meccset is a lehető legjobb állapotban tudjuk elkezdeni.”

Eb 2020: C. Ronaldón mindig három-négy ember volt – Santos

A portugál válogatott szövetségi kapitánya, Fernando Santos elismerte, a magyar válogatott megnehezítette csapata dolgát, még ha a hajrában sikerült is megtörniük a jeget, és 3–0-ra győztek.

„Biztonságosan játszottunk az első félidőben, de elöl nem tudtuk megtörni a magyarokat. Vissza tudtuk szerezni a labdákat, és nagyon fontos volt, hogy a második félidőben gólt szereztünk. Addig is megvoltak a lövéseink, de nem tudtunk betalálni, ami benne van a játékban” – kezdte értékelését a meccs utáni sajtótájékoztatón Fernando Santos, a portugálok szövetségi kapitánya.

„A második félidő elején kicsit idegesek voltunk, mert telt az idő, és hiányzott a gól. A pályán mindenki nyerni akart, az ellenfél is. Az volt a cél, hogy növeljük a ritmust. Ronaldót kitettük balra, Rafa Silva érkezett középre. Akik bejöttek, nagyon jól játszottak. Alacsony labdákkal próbáltunk operálni a kapus és a védelem között, de sokáig nem tudtunk gólt szerezni, mert nagyon szorosan védekeztek a magyarok, és hiába próbáltuk meg Ronaldót megjátszani, mindig volt három-négy ember rajta. Végig irányítottuk a meccset, de amikor kicsit idegesek lettünk, adtunk néhány helyzetet az ellenfélnek. Ekkor hoztam be Rafát, hogy javítsunk a támadójátékunkon, és a többi csere is azt szolgálta, hogy gyorsabban átjátsszuk a középpályát. Viszont amikor megszereztük az első gólunkat, Magyarország kinyílt, és akkor már volt lehetőségünk újabb gólt szerezni. Néha sikerül, néha nem” – összegzett Santos, aki a hangulatról is beszélt.

„Fantasztikus, elképesztő hangulat volt. A foci tömegek nélkül nem az igazi. Azok a játékosok, akik ilyen szinten játszanak, sok szurkolót akarnak – szeretnénk megköszönni a portugál szurkolók biztatását is, és mind a hatvanezer ember szurkolását, aki jelen volt a stadionban” – zárta szavait Santos, hangsúlyozva, hogy most már előre kell tekinteniük a következő, németek elleni meccsre.

Eb 2020: Ronaldót királyként köszöntik, a magyar csapatot elismerik – lapszemle

Portugáliában arra ébredhettek a helyiek, hogy nehezebb olyan újságot találni az árusoknál, melynek címlapjáról nem Cristiano Ronaldo köszön vissza az olvasóra, mint amiről igen. Lapszemle az F-csoport első játéknapja, Portugália magyarországi és Franciaország németországi sikere után.

„Tíz perc a bajnokért” – írja például az A Bola a levegőbe szökkenő CR7 teste mellett. „A válogatottnak szenvednie kellett, de megkezdte a címvédő hadjáratát.”

„84 percig kellett várni az eredményre, de végül a csoport első helyét érte Ronaldóéknak” – ünnepli a budapesti sikert az O Jogo. Hozzáteszik, „Cristiano kétszer is betalált, ezzel három rekordot is megdöntött”, majd idézik a támadót, „Hálás vagyok a csapatnak”.

„A vadállat felébredt” – így a Record, amely szintén CR rekordjait helyezi a középpontba, no meg köszönetet mond az első vendéggólt szerző Raphaël Guerreirónak. Kiemelik az első portugál gólt megelőző 33 pontos passzt, mintegy piedesztálra állítva a végül megpattanó beadásból megpattanó lövéssel befejezett akciót.

A politikai-közéleti napilapok címoldalán is a portugál válogatott a sztár. „Portugália nyerőbe kapcsolt, Ronaldo még két rekordot megdöntött” – írják a Diárió de Noticias szerkesztői a végeredmény és a harmadik gólról született kép felett.

Ugyanerről a gólról közöl fotót a Jornal de Notícias: „Európa a lábaid előtt” – címzik a címlapon Ronaldónak. A Público első oldalán CR csücsörít, mellette: „Eb 2020: 84 perc telt el, mire Portugália ledöntötte a falat, ezzel megverte Magyarországot.”

Németországban a Süddeutsche Zeitung a csípőre tett kézzel bosszankodó – a franciák ellen öngólt szerző – Mats Hummelsszel jelent meg a felső hajtásán.

A sportlapok közül a Kicker és a Sport Bild is kiemelten foglalkozik a német–francia találkozó mellett a csoport másik meccseként a magyar–portugállal. Cristiano Ronaldo rekordjai mellett „A címvédő Portugália egyértelmű győzelméről” ír a lap. A visszapillantójukban kiemelik CR sportszerű gesztusát, amikor a meccs végén gratulált Gulácsi Péternek. A Bundesligában védő magyar kapust is dicsérik „erős, önfeláldozó” védéseket írnak fel neki. „Nagyot küzdöttek, végül üres kézzel maradtak a magyarok” – olvasható a Kickerben.

„Orbán megadta Ronaldónak az Eb-rekordot” – írja a Bild, utalva arra, hogy az egykor még a német utánpótlás-válogatottakban szereplő Willi Orbán megmozdulását ítélték szabálytalannak és jutott emiatt büntetőhöz a portugál válogatott 0–1 után. „Magyarország focifiesztával ünnepelt! 60 ezer néző, a fanatikusok közül pedig több mint 25 ezren közösen vonultak a stadionba – a kelet-európaiak nyilvánvalóan legyőzték a koronavírust. De végül ez sem volt elég a pontszerzéshez.”

Franciaországban természetesen a müncheni sikeré volt a főszerep: „Küldetés teljesítve!” – írja a Sud Ouest. „A kékek sikeres belépője” – ünnepli a győzelmet a Courrier Picard. „Erőt mutattak!” – összegez a franciák gólját követően pacsizó, ölelkező játékosok fotójával a Le Dauphiné Libéré.

L’Équipe sem bonyolította túl a címlapját: Hernández és Griezmann üvöltve szaladnak egymás felé, hogy összeölelkezzenek, alatta pedig a „Mint 18-ban” felirat olvasható.

A magyar meccsről a következőket írják: „85 percnyi steril uralom után Portugália megtalálta a kiskaput a meccs végén – köszönhetően Cristiano Ronaldónak. A Selecao ideális helyzetbe került ahhoz, hogy megkezdje törekvését, megpróbálja öt év után megtartani az Eb-trófeát.”

(A Nemzeti Sport, az nso.hu és az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100101ejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  90+5.

  PERC
  Mi háromszor, ők tízszer találták el a kapu felületét.

  90+5.

  PERC
  70 százalékban a portugáloké volt a labda, 14-szer lőttek kapura ők, 5-ször mi.

  90+5.

  PERC
  Fotó: Szabó Miklós

  90+5.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  90+5.

  PERC
  Ha a bravúr el is maradt, a közös Himnusz-éneklés nem maradhatott el.

  90+5.

  PERC
  MAJDNEM HŐS LETT. A legfiatalabb játékos a magyar keretből a 20 éves, 2000. szeptember 27-én született Schön Szabolcs, a legidősebb a 33 éves, 1987. szeptember 27-én született Bogdán Ádám (napra pontosan 13 év van közöttük). A magyar keretből tíz játékos betöltötte már a 30. életévét, 22 év alatti játékosból csak kettőt találunk a mieinknél, Schön mellett a 21 éves Bolla Bendegúzt.

  90+5.

  PERC
  Nagyon sokáig nagyon jól álltunk, de aztán kijött a két csapat közötti különbség.

  90+5.

  PERC
  VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+6.

  PERC
  Véget ért a mérkőzés.
  90+3.

  PERC
  VargaNagy
  90+3.

  PERC
  A VAR szerint sem volt les, szerintünk sem.

  90+3.

  PERC
  Megmondta már a Pokolgép is: Nincs a Földön igazság!

  90+3.

  PERC
  NA, EZ NEM KELLETT VOLNA MÁR, Rafa Silva és CRISTIANO RONALDO focisulit tart, kicselezi utóbbi Gulácsit is, ballal hat méterről, középről a kapu közepébe lő. Botka is hiába vetődött. 0–3!

  90+2.

  PERC
  GÓÓÓL!!! Cristiano Ronaldo (0–3)
  90+2.

  PERC
  És még támadnak is, ami köztudomásúan a legjobb védekezés.

  90+1.

  PERC
  Eldugják a labdát a portugálok.

  90+1.

  PERC
  Öt perc a ráadás.

  90.

  PERC
  A magyar válogatott Eb-keretébe az öt évvel ezelőtti, szintén Eb-résztvevő csapatból kilencen – Dibusz Dénes, Gulácsi Péter, Fiola Attila, Lang Ádám, Kleinheisler László, Lovrencsics Gergő, Nagy Ádám, Nikolics Nemanja, Szalai Ádám – kerültek be, Gera Zoltán pedig idén már az edzői stáb tagjaként lesz ott az Európa-bajnokságon.

  90.

  PERC
  Az előző Eb legjobb U21-es játékosa.

  90.

  PERC
  Lovrencsics jobb oldali beadását menti Guerreiro, középre, ahol Negót megelőzi Sanches.

  89.

  PERC
  Varga Roland Nagy Ádámot váltotta.

  89.

  PERC
  MoutinhoFernandes
  88.

  PERC
  VargaFiola
  88.

  PERC
  Varga Kevin váltja Fiolát.

  87.

  PERC
  GÓÓÓL!!! Cristiano Ronaldo (0–2)
  87.

  PERC
  CRISTIANO RONALDO jobbal a bal alsóba lő, 0–2, hazai víz vagy sem, ez a hajó mára elúszott.

  86.

  PERC
  Ki lövi vajon?

  86.

  PERC
  Orbán
  86.

  PERC
  1–1-et tippeltünk mára, még bejöhet…

  86.

  PERC
  Meg egy sárga lap a Rafa Silvát lerántó, majd megrúgó Willi Orbánnak.

  85.

  PERC
  André Silva négy gólt lőtt nekünk 2014-ben az U19-es Eb-n.

  85.

  PERC
  BÜNTETŐ, ez mondjuk jogos.

  85.

  PERC
  MI MEG ILYENEK VAGYUNK? CSODA PECHESEK, Fernandes jobb oldali beadása Szalai Attiláról RAPHAEL GUERREIRO elé pattan, aki ballal, 13 méterről, középről Orbán bal lábára lő, a labda meg a meglepett, semmit sem tehető Gulácsit becsapva a jobb alsóba pattan. 0–1!

  84.

  PERC
  GÓÓÓL!!! Guerreiro (0–1)
  84.

  PERC
  A közönség csoda lelkes, de a csapatunk is. Ám nyomnak a portugálok, mert ők már csak olyanok…

  81.

  PERC
  SilvaDiogo Jota
  81.

  PERC
  SanchesCarvalho
  81.

  PERC
  André Silva jó formában van, a gyengécske Jotát váltja.

  81.

  PERC
  Renato Sanches be, Carvalho le, motorcsere ott is.

  80.

  PERC
  Nego
  80.

  PERC
  Loic Nego kap sárga lapot reklamálásért. A gól miatt reklamált.

  80.

  PERC
  Berohanó ember a pályán…

  80.

  PERC
  Nem, Schön lesről lő a hálóba Pepe kicselezése és az ötös jobb sarka elől, ballal.

  80.

  PERC
  WUNDERSCHÖN, VEZETÜNK?

  80.

  PERC
  Botka ment Fernandes elől a jobbon Dias szép emelését követően. Lovrencsics meg Jotát szereli, Botka a földön…

  79.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  79.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  78.

  PERC
  SigérKleinheisler
  78.

  PERC
  Sigér Dávid be, Kleinheisler be, motorcsere.

  77.

  PERC
  SchönSallai
  77.

  PERC
  Mert csere lesz, Schön Szabolcs be, Sallainak sajnos nem ment ma. Szélsőcsere.

  77.

  PERC
  Cakir sípol!!!

  77.

  PERC
  Danilo jókorát rúg Botkába, közben zötyög a VAR.

  76.

  PERC
  Fiola ment CR elől, aki hevesen reklamál, kezezést. Fiola adott egy kis taslit jobbal a labdának, de az a portugál csatár mellkasáról, mintegy 30 centiméterről került oda. Nem szándékos.

  75.

  PERC
  Ennek örömére Pepe nagyot rúg Sallaiba, Szalai Ádám újabb távolija is rossz. Jobbal, kissé balról, 26 méterről, nagyon a bal felső mellé.

  75.

  PERC
  Rafa Silva a Benfica ásza, többet ér a játékjoga, mint nálunk bárkié, a Benficában 19 kanadai ponttal zárta az idényt.

  74.

  PERC
  A legtöbbszörös válogatott a 33 éves Szalai Ádám, aki 70 meccsen játszott a nemzeti csapatban, ezeken 23 gólt szerzett – ezzel ő a legeredményesebb, még aktív válogatott labdarúgó, az örök-góllövőlistán a 19. helyen áll. Szalai Ádám az egyetlen a jelenlegi kerettagok közül, aki lőtt már gólt kontinenstornán.

  74.

  PERC
  Szalai megindulna a jobbon, de hosszú neki a Nagy-passz.

  74.

  PERC
  Lovrencsics jobb oldali beadása nem jó Szalai Attilának, a középre tartó labdát menti fejjel Pepe, Kleinheisler ad be balról laposan, ez meg a kapusé.

  73.

  PERC
  Városliget, fotó: Tumbász Hédi

  73.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  72.

  PERC
  Cristiano Ronaldo az Izrael elleni felkészülési mérkőzésen 175-ödször szerepelt a válogatottban és a 104. gólját szerezte. Európa-bajnoki találkozókon – a selejtezőket is beleértve – összesen 40-szer volt eredményes, ebből kilencszer az Eb-döntők során, akárcsak a francia Michel Platini. Ha a mostani tornán is betalál, akkor átveszi a vezetést a portugál, aki így is tart már egy rekordot: az eddigi négy kontinenstornán összesen 21 meccsen lépett pályára, rajta kívül ezt senki más nem mondhatja el.

  72.

  PERC
  Cristiano Ronaldo a kvalifikációs sorozat során 11 gólt szerzett, így az angol gólkirály Harry Kane-től eggyel lemaradva a teljes mezőny második legeredményesebb labdarúgója lett.

  71.

  PERC
  SilvaSilva
  71.

  PERC
  Szalai Attila emelése hosszú Sallainak, jő Rui Patrício.

  71.

  PERC
  Rafa Silva be, Bernardo Silva le, szélső helyett támadó a portugáloknál.

  70.

  PERC
  Fernandes újabb lövése már nem sikertörténet.

  70.

  PERC
  Lovrencsics jobb oldali beadását Sallai jobbal 14 méterről nagyon gyatrán találja el, a labda méterekkel a jobb sarok mellett hagyja el az ilyenkor szokásosat.

  68.

  PERC
  GULÁCSI! Kikapja a bal alsó elől Fernandes jobblábas, középről érkező, 24 méteres lövését. A karmester kornerét kifejeli Szalai Ádám, eladja Kleinheisler.

  67.

  PERC
  Semedo ívelését Dias Szalai Attilára fejeli, de kirúgás. Ennyi tévedés kijárt már nekünk is. Kleinheisler megindulna, Carvalho azonnal feldönti.

  66.

  PERC
  NegoSchäfer
  66.

  PERC
  Loic Nego a pályán, Schäfer nagyot harcolt, de elfáradt. Fiola Attila meg menti Fernandes jobb oldali beadását.

  63.

  PERC
  Sallai jó megmozdulása után Schäfer bal lábbal beadna, de saját jobb lábán csattan a labda. Danilo zavarában majdnem összehoz egy szögletet.

  63.

  PERC
  Oh, Guerreiro bal oldali beadását Jota elől tíz méterről hazaadja Fiola, fejjel.

  62.

  PERC
  Ádám Szalai waving his arms to gee up the crowd as a rendition of “Mindent Bele!” rings out. “Give it your all!” Hungary are having a good spell here – írja az uefa.com.

  61.

  PERC
  Ronaldo és Jota figurázik a jobbon, közbelép Nagy, szólózni kezd, de szerelik a második csel után.

  60.

  PERC
  Botka emel jobbról Sallai elé, ment fejjel Pepe, s ápolni sem kell senkit.

  60.

  PERC
  Semedo jobb oldali beadására remek ütemben lép ki Gulácsi.

  59.

  PERC
  Sallai tizenhatos előtti lövését az érkező Fiola blokkolja…

  59.

  PERC
  Dias és Szalai Ádám összekap egy bedobás előtt, Szalai Ádám ad be jobbról jobbal, de közbevetődik Carvalho.

  58.

  PERC
  SALLAI… Lő ballal 16 méterről, kissé balról gyatrán a kapushoz, miután az ő passzával elcselezte magát a tizenhatos előtt Schäfer, de a mentő Danilo jobb lábáról éppen a magyar középpályás elé csorgott a labda.

  57.

  PERC
  Schäfer kilöki Ronaldót oldalra, de nincs tizenegyes. Testtel, ennyi belefér.

  56.

  PERC
  Dias reklamál, és tökéletesen igaza van! Járt volna egy sárga lap a bekknek…

  55.

  PERC
  Védőnk most remekül szerel a tizenhatos előtt, Sallai megindul a jobbon, de csak addig, amíg nem találkozik Diasszal. Ápolás lesz…

  54.

  PERC
  Miskolc, Szinva terasz, Kozma István/Észak-Magyarország

  54.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  53.

  PERC
  A magyar válogatottnak új Puskás Arénában 2–2–2 a mérlege, az összesített budapesti mutatója 230–90–83.

  53.

  PERC
  Marco Rossi együttese 11 meccse veretlen (7 siker, 4 iksz), ez az olaszoké után a második leghosszabb pozitív sorozat jelenleg a teljes mezőnyben. Legutóbb tavaly szeptemberben a Puskás Arénában rendezett NL-találkozón az orosz válogatottól kapott ki 3–2-re.

  53.

  PERC
  Szalai Attila felökleli Fernandest, fölöslegesen, mert elvesztette már a labdát a karmester.

  52.

  PERC
  Fotók: Szabó Miklós

  52.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  52.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  51.

  PERC
  Szalai Ádám orron könyökli Danilót, szabadrúgás. Véletlen volt. Mármint a könyökös.

  50.

  PERC
  Szalai Ádám távoli, jobblábas lövése kapuscsemege.

  47.

  PERC
  … a másodikat Fernandes adja be jobbról jobbal, Pepe meg a jobb alsóba fejelne tízről, de hatalmasat véd Gulácsi, nagyot vetődve!

  47.

  PERC
  Figyelmetlen játékkal, két portugál szöglet…

  46.

  PERC
  FOLYTATJUK!

  FÉLIDŐ

  Fotók: Szabó Miklós

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  A portugálok 6 meccs óta veretlenek, előző 29 találkozójukból csak kettőt buktak el! 18 győzelem mellett.

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  Kihagyott ziccer, olcsóbb lesz a cipő?

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  Fotó: Marca

  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ

  Kész, vége, dudált a bőrgyár a modern világnak. A Marca szerint a Coca-Cola értéke 4 milliárd dollárral esett CR egy gesztusa miatt. Eltolta. Túltolta. Vagy éppen reklám?

  FÉLIDŐ

  69 százalékban a portugáloknál a labda, 3-szor lőttek kapura, mi egyszer sem, a 3-ból 1 tartott célra.

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  A Wembley-t az utolsó négy meccsre 50 százalékos kapacitással lehet majd kihasználni – jelentik Angliából.

  FÉLIDŐ

  Nagyjából a fél sportvilág Budapesttel és a magyar szurkolókkal foglalkozik mostanában.

  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ

  Dzsudzsák Balázsék 2016-ban a csoportban megelőzték a portugálokat, 5 ponttal csoportelsőként zártak, miközben a későbbi Eb-győztesek 3 ponttal csak harmadikként léptek tovább.

  FÉLIDŐ

  REMÉNY. A portugálok az előző 5 Eb-n vagy vb-n nem nyerték meg nyitó mérkőzésüket!

  FÉLIDŐ

  MI LESZ MA? A mieink a 2016-os tornán háromszor is vezettek, ám Cristiano Ronaldóék mindannyiszor egyenlítettek, így a vége 3–3, amely máig a Eb-döntők egyik leggólgazdagabb döntetlenje. A magyarok részéről Dzsudzsák Balázs, a portugáloktól Ronaldo duplázott. Bernd Storck csapatának első találata Gera Zoltán lövéséből született, ezt akkor az Eb legszebb góljának szavazták meg. A portugáloktól még Nani volt eredményes.

  FÉLIDŐ

  Eddig 27-szer lépett pályára magyar csapat vagy az ellenfél soraiban játszó magyar ellen. Van ebben a 27 találkozóban öt válogatott, négy klubmérkőzés CR aktuális csapata és egy magyar együttes között, a többi olyan összecsapás, amelyen egy-egy magyar játékos ellenfélként igyekezett felvenni a harcot. A 27 mérkőzésen 22-szer volt eredményes. Ez idáig négy magyar kapus – Csernyánszki Norbert, Király Gábor, Gulácsi Péter, Dibusz Dénes – kapott tőle gólt, ami ugyebár aligha változik meg kedden, hiszen előbbi kettő már visszavonult, utóbbi kettő pedig a válogatott keretének aktuális első és második számú kapusa, így ha be is talál, nem avat fel
  újabb magyar kapust.

  FÉLIDŐ

  Cristiano Ronaldo, a portugálok ötszörös aranylabdás klasszisa eddig 27-szer futballozott magyarok ellen, 22 gólt szerzett, de Budapesten még nem talált a kapuba.

  FÉLIDŐ

  A mieink egymás után két Eb-re jutottak ki, korábban összesen ennyire. Csoportkörben még soha nem kaptunk ki.

  FÉLIDŐ

  A portugálok még soha nem kaptak ki a magyaroktól.

  FÉLIDŐ

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45+1.

  PERC
  Csatlakozunk hozzájuk Nyíregyházáról.

  45+1.

  PERC
  Gulácsi Pétert éltette a magyar tábor a védése után.

  45+1.

  PERC
  Guerreiro bal oldali beadása Sallaié, azonnal megindul, szereli Semedo. Ezzel vége is lesz az első félidőnek, mert egy perc a ráadás.

  45.

  PERC
  Aztán 63 ezer tüdő egyszerre sóhajtott, ezer szerencse, hogy kellett az oltás.

  45.

  PERC
  Orbán és Botka sem figyel, de Ronaldo sem, jobbal öt méterről a léc fölé lő Jota bal oldali beadása után. Hallottak már 63 ezer embert néma csendben? Mert most szó bennszakadt, hang fennakadt, lehellettünk meg egyáltalán nem is volt.

  42.

  PERC
  Az imént Sallai mellett egy lökést igen ügyesen eljátszó Danilo egy 2017-es BL-csoportmérkőzésen lőtt már gólt Gulácsinak.

  42.

  PERC
  Bruno Fernandes 2015-ben egy U21-es Eb-selejtezőn betalált nekünk már. Tavaly meg Gulácsinak köszönt be a BL-ben.

  42.

  PERC
  A mai Fernandes 400. meccse profi futballistaként.

  41.

  PERC
  MEGÚSZTUK… Fernandes futtatja a jobbon Semedót, aki az alapvonaltól jobbal okosan ad vissza, Jota jobbal leveszi, majd nyolc méterről, ballal Orbán lába között kapura lő, de jobbra mozdulva véd Gulácsi!

  39.

  PERC
  A LEGIDŐSEBB PORTUGÁLOK AZ EB-KEN
  Pepe (38 éves és 109 napos, ma)
  Ricardo Carvalho (38 éves és 35 napos, 2016)
  Cristiano Ronaldo (36 éves és 130 napos, ma)

  38.

  PERC
  Dias
  38.

  PERC
  Nah, Cakir csak kapott egyet közben kölcsönbe…

  38.

  PERC
  Rúben Dias meg kap egy sárga lapot Kleinheisler letalpalásáért.

  37.

  PERC
  Botka szereli Jotát sokadszorra is.

  37.

  PERC
  Úgy tűnik, megvan ki helyettesíti majd a szabadrúgásoknál Szoboszlait: Sallai Rolandnak hívják.

  37.

  PERC
  KÖZÉPRE! Szalai Ádám 12 méterről a kapus ölébe fejeli a labdát Sallai bal oldali, jobblábas szabadrúgása után.

  36.

  PERC
  Anno a mennyei megyei I-ben volt, hogy nem hozott a spori magával sárga lapot…

  36.

  PERC
  Szala Ádámot ellöki Silva a jobbon, nincs sárga lap, Schäfert meg becsúszva rúgta fel előtte Silva… Sárga lap???

  36.

  PERC
  Ejnye, Fiola emel jobbra Lovrencsicsnek, aki rosszul veszi le a labdát, azzal Jota még fejen is rúgja. Szöglet helyett kirúgás…

  35.

  PERC
  Fotók: Szabó Miklós

  35.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  34.

  PERC
  ZS.E.N.I.

  33.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  33.

  PERC
  Ha levesszük a tizenegyespárbajokat, a portugálok 11 Eb-meccs óta veretlenek. Előző két vereségüket a németektől szenvedték el… Az Eb-rekord a spanyoloké, 14 ilyen meccsel, 2008 és 2016 között.

  33.

  PERC
  1996 óta mindig továbbmentek Eb-csoportjukból a portugálok, ez rekord, sőt soha nem ragadtak Eb-n a csoportjukban.

  33.

  PERC
  Mezőnyharc, nagy portugál fölénnyel.

  31.

  PERC
  … de nagyon a jobb sarok mellé.

  31.

  PERC
  … jól kinyújtott nyakkal…

  30.

  PERC
  … középről…

  30.

  PERC
  Silva jól ad be jobbról ballal, Ronaldo fejeli az ötös és Fiola elől…

  30.

  PERC
  Fiola 183 centiméter magas, Pepe 187, utóbbi sokkal magasabbnak tűnik. Érdekes.

  29.

  PERC
  Ahogy egyébként az várható volt, Fiola játszik a védelem bal oldalán (már mindegyik poszton szerepelt a Rossi-érában a védelemben), érdekesség, hogy 2018-ban, Rossi első meccsén is balhátvédként kezdett, a válogatottban akkor először.

  29.

  PERC
  Silva beadása után Fiola kifejeli a labdát Pepe elől.

  29.

  PERC
  Semedo jobb oldali, jobblábas beadását menti a bal sarok mellé Fiola, Gulácsi hiába vetődik.

  28.

  PERC
  Silva jobb oldali beadása után a labda elsuhan Jota feje és az ötös jobb sarka előtt.

  27.

  PERC
  Keményen, férfiasan, testtel. Ahogyan kell, nem kell szenet hányni a VAR-masinára.

  27.

  PERC
  Lovrencsics zavarban, szereli Jota, CR elcselezi, Kleinheisler eladja a labdát a tizenhatos előtt, de MEGMENTI ORBÁN, szereli az ötös bal sarka előtt Silvát. Ronaldo most csodás, lapos passzal szolgálta ki a társát.

  26.

  PERC
  Fotók: Szabó Miklós

  25.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  25.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  25.

  PERC
  Botka szereli Jotát, menetrend szerint. Igen, akinek néha az FTC-ben sincs helye, leveszi a pályáról a Liverpool ászát. Ez egy ilyen nap.

  24.

  PERC
  Schäfer megindul a balon, szép a csel, Fernandes bal kézzel eltolja a magyar fiút a fülénél fogva. Sárga lap nincs.

  23.

  PERC
  Silva mellett elröpül néhány kis fehér UFO, de beadja jobbal, Szalai Ádám ment egykori madridi csapattársai elől. Fejjel.

  22.

  PERC
  Nagy Ádám szereli a jobbon felfutó Semedót, becsúszva, remekül – szöglet jobbról.

  22.

  PERC
  Most egymásnak felelget a tábor és a stadion többi része: Hajrá! – mire a válasz: Magyarok! Elképesztő a hangorkán.

  21.

  PERC
  Danilo hátulról ellöki Szalai Ádámot, szabadrúgás.

  21.

  PERC
  Fernandes kap rossz passzt most balról, Guerreirótól.

  21.

  PERC
  Szalai Ádám a Real Madrid B-csapatának tagja volt 2007 és 2010 között, sokszor edzett együtt Pepével és Cével.

  20.

  PERC
  Pepe adott a felezővonal környékéről zseniális labdát!

  20.

  PERC
  Ronaldo jobbal a bal alsó felé lő nyolc méterről, Gulácsi bal lábbal kispicceli a labdát a bal alsó elől. CSODÁS VÉDÉS, mert aligha volt les, mint a Cakir-brigád jelezte…

  18.

  PERC
  Pepe szereli Sallait acélkeményen, az ő feje fáj, de övék a labda.

  18.

  PERC
  Már 75 százalékban a portugáloknál a labda!

  17.

  PERC
  Nagy Ádám szereli Ronaldót középen, előtte Fiola összecsapott Semedóval, fáj is a portugál jobb keze.

  17.

  PERC
  Jelenti a Városligetből Tumbász Hédi

  17.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  15.

  PERC
  Szalai Ádám a felezővonalig jön hátra, hogy mellel vegye le Gulácsi kirúgását, sürög, aztán forog, jő Semedo, szereli.

  14.

  PERC
  64 százalékban a portugáloknál a labda.

  14.

  PERC
  A mieink eddig 11 gólt szereztek az Eb-ken, ebből kettőt az első félidőben. Kettőt meg a hosszabbításban.

  14.

  PERC
  A selejtezők magyar házi gólkirálya Orbán, három góllal. Mindegyiket szabadrúgás vagy szöglet előzte meg.

  13.

  PERC
  Guerreiro megindul Silva lapos passzával, összeakad a lába Orbánéval, tovább. HŰ.

  13.

  PERC
  Schäfer szereli szépen a jobbon Semedót, bedobás. Jota a balon, jobbal bead, ment fejjel szépen Orbán.

  12.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  11.

  PERC
  Carvalho habkönnyedén szereli Szalai Ádámot a térfelük közepén.

  10.

  PERC
  Például így: Lovrencsics szereli a balon Ronaldót, a közönség örül.

  9.

  PERC
  Fiola felökleli Semedót, még jó, hogy nem sárga lap. Silva jobb oldali beadását Jota jobbal 12 méterről a levegőből a léc fölé rúgja, gyönyörű mozdulattal. Szalai Ádám és Lovrencsics egymásra várt, jobban kell figyelni!

  9.

  PERC
  Dias nem is lökött, igaza van Cakirnak! Jobb kézzel hátulról hatalmasat vágott a hátára…

  8.

  PERC
  Zúg a tömeg, de nem hatja meg a török sporit.

  8.

  PERC
  Sallai nagyot esik a tizenhatos előtt… tovább!

  7.

  PERC
  Ez a 3–5–2-es hadrend most kicsit másképp néz ki, mint a korábbi meccseken, mert védekezésben az öt védőnk vonalban helyezkedik el, tehát a két szélsőnk is teljesen visszazár a belső védőkkel egy vonalba.

  7.

  PERC
  Semedót megrúgjuk, Silva jobb oldali szabadrúgása után Fiola csúnyán elvéti a labdát, Pepe hat méterről Szalai Attilába lő, de szabadrúgás kifelé, lökött Dias.

  6.

  PERC
  Hopp, Diogo Jota átmegy a jobb oldalra, Silva passza után három védő közül, 17 méterről ballal a bal alsóba lőné a labdát, kissé jobbról, de Gulácsi vetődve véd!

  5.

  PERC
  Fotó: Szabó Miklós

  5.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  4.

  PERC
  Jota megindul a balon, Botka remekül állítja meg, és csoda harcosan a labdát is elhalássza előle. Lehet itt csoda, ha csoda harcosak leszünk. Meg csoda szerencsések, nyilván. Ismét.

  2.

  PERC
  A jó öreg Pepe felcsatolta mára harci acélkönyökét…

  2.

  PERC
  Szépen passzolgatunk hátul, Silva méterekről vetődik nyújtott lábbal Szalai Attila lábára, Sallait meg a passz után azonnal feldönti Pepe.

  01.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A mieink speciális Eb-mezükben, tisza vörösben, a portugálok vörös-fehér mezben és fehér nadrágban.

  A drukkerek élőképpel készültek a mi Himnuszunkra (P. GY.).

  Nincs elérhető leírás.

  A portugál himnusz alatt körbejár egy nagy portugál zászló a lelátón. Természetesen nem fütyülték ki a szurkolóink az ellenfelünk himnuszát.

  Remek pályaképpel készültek a mérkőzésre a szervezők.

  Fotó: Pósfai Gyula

  Nincs elérhető leírás.

  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  Marco Rossi a mérkőzés előtt: Hihetetlen ez a fogadtatás, remélem, büszkévé tesszük a szurkolókat. Bátornak kell lennünk, megtettünk mindent a felkészülés során.

  Az utolsó simítások a taktikán (Török Attila).

  Nincs elérhető leírás.

  REKORDOK NAPJA. Ez Cristiano Ronaldo 39. fellépése Eb-ken és vébéken, ezzel rekorder lett, megelőzve Bastian Schweinsteigert (38).

  A vendégektől Dalot, Guedes és Palhinha maradt ki.

  Fotó: Török Attila

  Nincs elérhető leírás.

  Az elmúlt napokban sérüléssel bajlódó Gazdag, Hahn és Holender maradt ki a meccskeretből.

  A helyszínről ma is Pór Károly jelentkezik.

  A portugálok elleni kezdőcsapatunkból heten ott voltak Marco Rossi első válogatott meccsén, 2018-ban, a Finnország elleni találkozón (1–0-s vereség). Gulácsi Péter, Lovrencsics Gergő, Fiola Attila, Kleinheisler László, Sallai Roland és Szalai Ádám akkor is kezdett, Nagy Ádám a kispadon ült (nem állt be.) A másik négy, most kezdő játékos – Willi Orbán, Szalai Attila, Schäfer András és Botka Endre – nála épült be a csapatba, Botkát leszámítva a másik három nála is debütált a nemzeti csapatban.

  A magyar szurkolók már elárasztották a Hősök terét (Fotó: Pór Károly) – A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK
  A CIKKET ITT OLVASHATJA EL!

  Ott bombaerős triókra ne nagyon számítsunk, inkább csak afféle „túlélőcsoportokra”, a mostani Eb-sorsolást alaposan megkavarta a sok házigazda és a portugálok selejtezőbeli gyengébb szereplése.

  Akár megtiszteltetésnek is vehetjük, hogy a nagy tornák egyik utolsó halálcsoportjába kerültünk…

  Lassan búcsúzhatunk a halálcsoport intézményétől is, a nevet ráadásul igen könnyű lesz elengedni, ugyanis az UEFA mellett a FIFA is igencsak felduzzasztotta a maga tornáját, a 2022-es világbajnokságra 32 csapat juthat ki (most ugyebár 24-en jutottak ki az Eb-re), de ez semmi, mert a 2026-os amerikai viadalon már 48 csapat lesz ott, ráadásul 16 darab, háromfős csoportokban vívnak meg egymással a két továbbjutó helyért.

  Igen, csoda kell ehhez, még csak nem is a kisebbek közül való, de annyi minden éve volt már 2021, miért ne lehetne a magyar futballcsoda éve is?!

  A mostani, több okból is nagyon furcsa Eb-n azonban sikerült Fortuna asszonyságnak összedobnia egy halálcsoportot, a magyarok mérsékelt örömére, bár mint a példák mutatják, az előre kikiáltott halálcsoportokban mindig van egy alulteljesítő esélyes – és most egy újabb magyar csodával kivívott három pont továbbjutást szülhet.

  Olyan ország lesz Eb-győztes, amelyik eddig még nem volt, visszatér Uri Geller, tökéletesen működik a VAR, lengyel gólkirály lesz, a németek büntetőkkel veszítenek Anglia ellen, Gareth Southgate divatba hozza a feszes nadrágokat – és a magyarok továbbjutnak a csoportjukból. Ezek lennének a mostani torna legnagyobb meglepetései az angol FourFourTwo magazin júniusi száma szerint.

  Az idő remek, a hangulat máris forró, a pálya tökéletes, a stadion tökéletes, mi kell még? Mondjuk egy magyar csoda, egy újabb magyar csoda.

  FOTÓK: SZABÓ MIKLÓS

  Nincs elérhető leírás.

  Nincs elérhető leírás.

  AZ ÖSSZES MECCS ELŐTTI SZURKOLÓI VIDEÓNK ITT!

  Világklasszis, világos. A Vajdaságban meg nem lesz elsötétülés…

  Ezenkívül további Eb-rekordok is fűződnek a nevéhez: például a torna történetében ő lépett pályára a legtöbb mérkőzésen (21), valamint ő szerezte a legtöbb gólt (9, Michel Platinivel együtt) az Eb-ken és azok selejtezőjében (31) is.

  A támadó mellett a spanyol Iker Casillas az, aki öt Európa-bajnokságon is ott volt a keretben, ám 2000-ben és 2016-ban nem lépett pályára. Így Cristiano Ronaldo lehet az első labdarúgó, aki öt európai kontinenstornán is játszik. Ráadásul ha Portugália legyőzi Magyarországot, akkor a portugál klasszis 12. alkalommal vesz részt győztes Eb-mérkőzésen nemzeti csapatával, amivel megelőzi az egyaránt spanyol Cesc Fabregast és Andrés Iniestát.

  Ronaldo történelmet ír, a portugál klasszis (egymás után) ötödik Európa-bajnokságán szerepelhet, amire még nem volt példa.

  Összességében 10 gólt rúgtunk, 30-at kaptunk.

  A két válogatott az elmúlt húsz évben ötször találkozott egymással. Az egyik legemlékezetesebb összecsapás egyértelműen a 2016-os Európa-bajnokság csoportmérkőzéséhez köthető. A lyoni meccsen a magyar csapat háromszor is vezetést szerzett, végül mégis meg kellett elégednie a döntetlennel. Egy évvel később a vb-selejtezőben is egy csoportba kerültek a felek, akkor a jóval esélyesebb, Eb-címvédő portugálok már igazolták a papírformát. Ami a jelenlegi eredményeket illeti, a hazaiak 11 (7–4–0), míg a vendégek hat (4–2–0) meccs óta veretlenek.
  Magyarország–Portugália 2009 (vb-sel.): 0–1, 0–3, 2016 (Eb, csoportkör): 3–3, 2017 (vb-sel.): 0–3, 0–1

  Segítség: így lehet CR-t fogni.

  Rossit arról is kérdeztük, hogyan sikerült a felkészülés, mindenki megfelelő állapotban van-e.

  „Mondhatjuk, hogy jól felkészültünk, de erre igazából a holnap esti meccs ad választ” – jelentette ki a szövetségi kapitány.

  A Nemzeti Sport Marco Rossit is kérdezte arról, készül-e motivációs beszéddel, illetve hogy Sallai Roland bekerül-e a kezdőcsapatba az után, hogy izomfáradtság miatt a felkészülési találkozókon nem játszott.

  „Szalai Ádámnak már most elmondhatom, benne lesz a kezdőben, és Sallai Roland is játszani fog, készen áll fizikailag. A motivációval nem kell már sokat foglalkozni, aki most nem lenne motivált, annak más sportágat kell választania. Már alig várjuk, hogy újra pályára lépjünk és képviseljük Magyarországot” – válaszolta Rossi.

  Ezután Szalai Ádám idézte fel az öt évvel ezelőtti, osztrákok elleni győzelmet, és beszélt a holnapi mérkőzéssel kapcsolatos várakozásairól is.

  „A 2016-os Eb első mérkőzése fantasztikusan indult számunkra, tudjuk, milyen fontos a jó kezdés. Védekezésben, taktikailag nagyon oda kell figyelnünk, a labdát meg kell becsülni. Sokkal erősebb portugál csapatot látok, mint a 2016-os Eb-n. Mindenki tisztában van azzal, mi vár ránk. Az emlékeimben ott van az Uruguay elleni nyitó meccs, annak az atmoszférája, ami felejthetetlen volt. Ha gyerekkoromban valaki azt mondja, két Eb-n is játszhatok majd, nem hittem volna el, most pedig egy napra vagyok attól, ha a kapitány is úgy gondolja, hogy a második Eb-men is lehetőséget kapjak.”

  Marco Rossit olasz kolléga az olaszok esélyeiről és saját útjáról kérdezte.

  „Olaszország ott van a favoritok között – válaszolt Rossi. – A negyeddöntőig eljuthat, onnan pedig már apróságok döntenek. Roberto Mancini nagyon jó munkát végez. Mióta Magyarországra jöttem, megváltozott a karrierem. Az, hogy ide eljutottam, a futball nagyszínpadára, a játékosaimnak köszönhető. Remélem, hogy a lehető legjobban tudom képviselni ezt az országot.”

  „A csapatkapitány nem azért csapatkapitány, mert rajta van a karszalag, hanem mert úgy érzik, hogy segíthet a csapattársain. Ez az egyik legszebb dolog, hogy rajtam lehet a karszalag. Minden meccs előtt összejön a csapat, megfogalmazunk néhány gondolatot, de nem abban látom a csapatkapitány szerepét, hogy milyen beszédet mond, hanem hogy összekötő kapocs legyen a kapitány és a csapat között, és csapategységet teremtsen” – mondta Szalai.

  Szalai Ádám először a csapatkapitányi szerepről (kapcsolódva Christian Eriksen sajnálatos esetéhez, amikor a csapatkapitányi szerep Simon Kjaer esetében új oldaláról is megmutatkozott) és a motivációs beszédről kapott először kérdést.

  Apropó… Ez meg hogy lehet? Így kerültünk össze az Eb- és az előző két vb-győztessel

  Nézőszám: mennyi az annyi, és mit jelent ez történelmi viszonylatban?

  A címvédés kapcsán Santos elmondta, nem tudja megígérni, hogy ismét hazaviszik a kupát, de azt megígérheti, hogy mindent megtesznek ezért, és az esélyeik semennyivel nem rosszabbak, sőt talán még jobbak is, mint öt évvel ezelőtt voltak.

  „Mindent meg fogunk tenni, hogy a portugál népnek nagy örömet szerezzünk” – hangsúlyozta Santos.

  Fernando Santos azzal indított, nem nézi a statisztikákat, a múltat.

  „Ami fontos, hogyan játszik Magyarország most. Hogyan játszottak a lengyelek és az írek ellen. Mik az erősségeik, a hibáik. Meghallgattam Marco Rossit és Nagy Ádámot is. Egy szenvedélyes csapat lesz az ellenfelünk, amely a szurkolóik támogatására, a legjobbunkat kell nyújtanunk. A minőség önmagában nem elég, a szenvedély és a szervezettség is sokat számíthat” – mondta a magyar csapat kapcsán Santos, aki szerint a 2016-os meccset nem lehet összehasonlítani a mostanival, mert sokat változtak a csapatok.

  „Sokat változtam az évek alatt. Az ember az évek alatt érik, alkalmazkodik és mindig, akárhol játszottam, egyénileg és csapat szinten is sikeres voltam, mert jól alkalmazkodtam. Ez a kulcs, a számok önmagukért beszélnek” – fogalmazott Ronaldo azzal kapcsolatban, mennyit változott az évek alatt, az első Eb-részvétele óta.

  „A magyar válogatott koncentrált, szervezett játékot játszik, de azt majd meglátjuk, hogy erősebb lett-e a csapat, mint öt évvel ezelőtt volt. Mi mindenre készen állunk. Ez az ötödik Európa-bajnokságom, de olyan mintha az elsőre készülnék. Most csak ez számít, a jövőmet érintő kérdéssel nem foglalkozom, ha húszéves lennék, akkor talán más lenne, de most nem foglalkozom azzal, maradok-e a Juvéban, most csak az Eb számít” – hárította el Ronaldo a jövőjét érintő kérdést.

  A Juve klasszisa a koronavírust érintő kérdésre elmondta, meg kell tanulnia együtt élni ezzel a helyzettel, elegük van a vírusból, próbálják kizárni az ezzel kapcsolatos gondolatokat, csak a játékra koncentrálnak, persze sajnálják, hogy Joao Cancelo kiesett a keretből a vírus miatt.

  „Legszívesebben elöl szeretek játszani, ahol a legjobb a csapatnak, ahol leginkább segíteni tudok a győzelem elérésében. A győzelem a legfontosabb, mindenhol szeretek játszani – kezdte az online sajtótájékoztatót a posztját érintő kérdéssel Cristiano Ronaldo, majd azzal folytatta, rekordot dönthet, azzal, hogy az ötödik Eb-jén játszhat. – Nem foglalkoztat, hogy az ötödik Eb-re készülök. Persze szép rekord, de fontosabb, hogy megvédjük a címünket. A csapat készen áll. Remélem jó lábbal kelünk fel és jól kezdjük a tornát. A szurkolók persze a hazaiakkal lesznek, de a csapat mindenre készen áll, jó hogy újra nézők előtt játszhatunk.”

  Apropó: B.U.D.A.P.E.S.T.

  Bölöni László, az NS szakértője:

  „Portugáliáról el merem mondani, hogy erősödött az öt évvel ezelőtti csapathoz képest, igen magas szinten vannak. A magyaroknak pedig a közössége, a nemzetközi tapasztalata, a hite növekedett ebben az időszakban. Viszont a magyaroknak egyáltalán nem kötelező a továbbjutás, tehát úgymond kényelmes helyzetben vannak. Nem elvárás a nyolcaddöntő, miközben persze valamennyien ezt akarjuk, ezért szurkolunk. A hazai közönség, amely már ki van éhezve a nemzetközi szereplésekre, mentálisan óriási segítség lesz a magyar csapatnak. Ez az egyik legfontosabb külső tényező, amivel esetleg szárnyalni is lehet.”

  CSOPORTBEMUTATÓS CIKKEK GARMADÁJA PEDIG ITT!

  Minden cikkünk a portugákról ITT!

  „Átalakulóban van a nemzeti csapat, nem lehet pontosan körülírni, mi várható tőle” – mondta lapunknak Joao Janeiro, a Kisvárda Master Good májusban kinevezett portugál vezetőedzője.

  Lesz vajon a meccs után körúti őrület, hajnali részegség? 2–0 vagy 2–1 ide, mindegy is, de jó lenne nyerni!

  Öröm vagy sírás, fej vagy írás? Tartson velünk, kiderül!

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–PORTUGÁLIA LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső