2021.VI.8. Magyarország – Írország: 0-0

Döntetlen az írekkel – most már jöjjön az Európa-bajnokság!

Gól nélküli döntetlennel hangolt az egész nemzet által nagyon várt tornára a válogatottunk.
A részben hazai rendezésű labdarúgó Európa-bajnokságra készülő magyar válogatott Írország ellen gól nélküli döntetlennel zárta a felkészülést. Nemzeti csapatunk Schön Szabolcs személyében újoncot avatott, a szintén csereként pályára lépő Bogdán Ádám pedig több mint öt év után szerepelt újra címeres mezben. A magyar válogatott június 15-én már Portugália ellen játszik az Eb-n.

MAGYARORSZÁG — ÍRORSZÁG 0-0
Szusza stadion, ~9.000 néző.
vezette: Daniel Stefanski (asszisztensek: Golis, Kupsik; tartalékjv.: ? – lengyelek)

MAGYARORSZÁG: Gulácsi (Bogdán, 63.) — Kecskés Á., Orbán, Szalai At. — Bolla (Lovrencsics G., 46.), Kleinheisler (Nego, 63.), Nagy Á., Schäfer, Fiola (Hahn J., 79.) — Szalai Á. (Schön, 88.), Varga R. (Varga K., 46.)
kispad: Dibusz, Lang, Cseri, Sigér, Botka, Nikolics
Szövetségi kapitány: Marco Rossi

ÍRORSZÁG: Bazunu (Kelleher, 46.) — Doherty, Duffy, Egan, D. O’Shea — Cullen, Hourihane (Molumby, 56.) — Parrott (Horgan, 56.), Knight (Ogbene, 89.), J. McClean (Manning, 85.) — Idah (Collins, 89.)
kispad: Travers, Curtis, Arter, McGrath, L. O’Connor, Omobamidele
Szövetségi kapitány: Stephen Kenny

Sárga lap: Szalai At. (72.) illetve –

Miközben a magyar válogatott tagjai másfél órával a kezdés előtt már a Szusza Ferenc Stadion talaját csekkolták, a Megyeri út felőli kapun belépett a létesítményben meglehetősen otthonosan mozgó Stieber Zoltán. Az Újpest 26-szoros válogatott középpályásán nem a nemzeti együttes szerelése feszült, szó sem volt arról, hogy az utolsó pillanatban Marco Rossi behívta volna – az M4 kihelyezett stúdiójába igyekezett, hogy szakértőként kommentálja a meccsen történteket. Ekkor már Hajdú B. István is a helyén volt, az embernek pedig óhatatlanul eszébe jutott, hogy 2016. június 14-én milliók ugrottak talpra, amikor a Magyarország–Ausztria Európa-bajnoki csoportmérkőzés 87. percében Stieber Zoltán megszerezte a mieink második találatát – azt a gólt (is) ugyebár a riporter közvetítette… Nikolics Nemanja aligha a Bordeaux-ban történteket elevenítette fel Daniel Stefanskival és társaival, sokkal inkább a varsói élményeit. Ha már Lengyelországból érkezett a játékvezetői hármas (vagy négyes…), a korábban a Legia Warszawában is kiemelkedő teljesítményt nyújtó támadó legalább felfrissíthette lengyelnyelv-tudását – a sporttársak gesztusaiból (mosoly, vállveregetés, ölelés) az szűrődött le, hogy szép emlékeket őriznek „Nikóról”.

Más kérdés, hogy a futballtörténet tizenharmadik Magyarország–Írország összecsapását Nikolics Nemanja „csak” a kispadon kezdte. Ha a szövetségi kapitány ezzel nem is húzott teljesen váratlant, azzal sokakat meglepett, hogy Kecskés Ákost, Bolla Bendegúzt és Varga Rolandot is a kezdő tizenegybe jelölte. Persze mikor tesztelje, hogy egyesek mire képesek egy erős ellenféllel szemben, ha nem felkészülési találkozón?! Hogy Schäfer András újfent kezdőként kapott lehetőséget, azon már senki csodálkozott, olybá tűnik, a DAC középpályása Ciprus ellen – no meg az edzőtáborban mutatott hozzáállásával – bejátszotta magát a csapatba, és innentől felesleges is feszegetni azt a kérdést, hogy ki helyettesítheti az Eb-n Szoboszlai Dominikot. Visszatért az együttesbe a múlt pénteki 1–0-s győzelemből kimaradó Szalai Ádám, és ha már visszatért, a csapatkapitányi karszalagot is felhúzhatta. Meglehet, a nap folyamán felidézte magában a 2012. június 4-én történteket, amikor pályafutása során először játszott Írország ellen. Az akkor még Puskás Ferenc Stadionként ismert arénában rendezett felkészülési mérkőzésen 78 percet töltött a gyepen, és bár a tudósítás szerint nem maradt adós a jó produkcióval, gólt nem szerzett. Mint ahogyan más sem – amit Bogdán Ádám azért nem bánt, mert aznap ő őrizte a magyar válogatott kapuját. Kilenc évvel később már nem: Marco Rossi a deklaráltan első számú kapusnak, Gulácsi Péternek szavazott bizalmat, Bogdánnak – Dibusz Dénessel együtt – a kispadon jutott hely.

Öt perc volt már csak hátra a meccs kezdetét jelző sípszóig, amikor a játékoskijáróban toporgó futballisták ízelítőt kaphattak abból, milyen fantasztikus hangulat vár rájuk az Eb-n. A szurkolósereg lelkesedése magával ragadta a csapatot, Kleinheisler Lászlóval az élen a mieink hatalmas lendülettel vetették bele magukat a csatába, két beadás is riadalmat okozott a ír védelemben. Még nagyobb veszélyben forgott a magyar kapu az ötödik percben, centiken múlt, hogy John Egan fejesét követően a labda a lécről ne a gólvonal elé, hanem mögé vágódjon.Az első kapura tartó lövés Kleinheisler László nevéhez fűződött, ám a labda, ha nem is sokkal, fölé szállt. Ahogy az várható volt, a vendégek nem kímélték magukat és a mieinket sem, egy másodpercig nem voltak tekintettel rá, hogy az ellenfélre hamarosan Európa-bajnoki erőpróbák várnak: kőkeményen belementek minden párharcba földön, levegőben egyaránt. Túlzás lenne azt állítani, hogy ez a harcmodor ízlett a magyar együttesnek, de aggódni emiatt nem kell, Portugáliát, Franciaországot és Németországot nem ez a stílus jellemzi. Hogy akkor milyen, abba most még ne menjünk bele.Az iramra nem lehetett panasz, az atmoszférára végképp nem, nemegyszer megesett, hogy az egyik lelátórész által megkezdett rigmusra a másik három kórusban felelt. Hiába no, ha már a kezdés előtt az virított az eredményjelzőn, hogy „Szurkoljunk felelősen!”, sokan szó szerint értették…

Ha egyik helyzet nem is követte a másikat, a közönség minden egyes jó mozdulatért hálás volt. Ha Willi Orbán elválasztotta a labdától a jól megtermett Adam Idah-t, éppúgy megtapsolta, mint a több remek szereléssel kitűnő Nagy Ádámot, akinek már csak azért is járt a gratuláció, mert már a 2021. június 7-én világra jött Nagy Vencel édesapjaként lépett pályára.A játéktéren valamivel csendesebben teltek a percek, mint a tribünön – egészen a 38. percig. Akkor Szalaiék kis híján vezetéshez juttatták a magyar együttest: Attila beadását csak azért nem váltotta gólra Ádám, mert Gavin Bazunu eddigi karrierje egyik legnagyobb védésével rukkolt ki. A szögletre mentett fejest követően a csapatkapitányhoz hasonlóan fejjel próbálkozó Kecskés Ákost is kevés választotta el a góltól, az ő kísérletét Conor Hourihane hatástalanította a gólvonaltól fél méterre. Az első félidőbe még egy perc hosszabbítás fért bele, más már nem.

Amiként Ciprus ellen, ezúttal is kettőt cserélt a szünetben Marco Rossi: Bolla Bendegúz és Varga Roland helyére Lovrencsics Gergő és Varga Kevin állt. Változást jelentett az is, hogy egy határozottabb és agresszívabb válogatottat láttunk – a félreértések elkerülése végett: a magyarra gondolunk. Fiola Attila vagy Szalai Attila bármelyik szerelését felállva tapsolták volna a Premier League-ben, de a többiek se mentek a szomszédba némi keménységért. Szalai Ádám közben a gólszerzésre törekedett, életerős lövését azonban a második félidőre beszálló Caoimhin Kelleher hárította. S ha már Stephen Kenny kapust cserélt, Marco Rossi is megtette, a címeres mezt ezt megelőzően legutóbb 2016. március 26-án magára öltő Bogdán Ádám váltotta Gulácsi Pétert, akinek nem volt dolga, a Fradi játékosának viszont akadt: a 68. percben oldalra tolta ki Idah lövését, míg a 81.-ben Jayson Molumby fejesét fogta.

A döntetlennel a magyar játékosok sem akarták beérni! Utolsó rohamra indultak, és meg is volt a lehetőségük arra, hogy gólt szerezzenek, a két Szalai ezúttal egymást követően veszélyeztetett, fájdalom, Kelleher előbb Ádám fejesét, majd Attila lövését védte bravúrral. A végig csapatkapitányhoz méltón futballozó Szalai Ádám a 88. percben adta át helyét az újonc Schön Szabolcsnak, aki annál szebbé nem is tehette volna a bemutatkozását, mint hogy a 91. percben győztes gólt lő 18 méterről, azonban ezt az írek kapusa is megakadályozta, maradt a 0–0.

Így is vastapsot kapott az immár a tizenegyedik veretlenül megvívott mérkőzésnél járó válogatott – adja az ég, hogy a páratlan sorozat még kitartson egy ideig…

További képek: nso.hu, mlsz.hu, Sportfotók

Nyilatkozatok:

„Komoly lépést tettünk előre játékban a legutóbbi meccshez képest, még ha most nem is tudtunk győzni, de a veretlenségi sorozatunkat tovább nyújtani igen. Az Eb-n más minőségű ellenfelekkel szemben, más taktikára lesz szükség, ám nincs okunk az aggodalomra, a mai teljesítményünk láttán nem tehetek szemrehányást. Az érezhető volt, hogy a pálya utolsó negyedében hiányzott a minőség, de amikor vannak hiányzók, amikor Sallai Rolandra sem számíthatunk, adódhat ilyen” – értékelt Marco Rossi.

A kapitány az NSO kérdésére elmondta, nagyon büszke arra, hogy az Európa-bajnokságot az olaszok után a második leghosszabb veretlenségi sorozattal kezdjük.

„Én nem a pénzért dolgozom, hanem a büszkeségért, s erre nagyon büszke vagyok, és bízom benne, hogy a portugálok ellen is összejöhet a pontszerzés” – reagált Marco Rossi, aki másik kérdésünkre azt is elmondta, egy hibát leszámítva nagyon elégedett volt a második válogatott meccsét játszó Kecskés Ákossal.

Rossi a Nemzeti Sporttól a csapat erőnlétéről és a keretből kimaradó Gazdag Dániel állapotáról is kapott kérdést.

„Gazdag Dániel az egyik bemelegítésnél, edzés előtt térdfájdalmakra panaszkodott, ezért nem küldhettem pályára, de azzal számolok, hogy a portugálok ellen már számíthatok rá. Egyetértek azzal, hogy jó a fizikai állapotunk, végigfutottuk a mérkőzést, kevés lehetőséget engedtünk az ellenfélnek. Volt egy-két hibánk, amikor ellenfelünknek lehetőséget adtunk a kontrára, viszont a fizikai állapotunkat, a hozzáállásunkat nem érheti kifogás.” 

Rossi a franciák elleni meccset tartja a legnehezebbnek az Eb-csoportunkban, a franciákat tartja a legerősebb csapatnak a négyesben. A portugálok kapcsán kiemelte, nem kizárólag Cristiano Ronaldóra készülnek, kulcsfontosságú lesz, hogy ne kövessünk el olyan ki nem kényszerített hibákat, amilyenekre a mai találkozón azért volt példa. A várható Eb-összeállítás kapcsán elmondta, nagyjából igazolódtak az elmúlt két mérkőzésen az előzetes várakozásai, továbbá ezen az utóbbi két összecsapáson Schäfer András a most bekerülő játékosok közül egyértelműen kiemelkedett a játékával, bizonyította, hogy a kezdőcsapatban is lehet rá számítani az Eb-n, de Varga Kevint is kiemelte és Kecskés Ákost is dicsérte.

„Kemény mérkőzés volt, egy olyan magyar csapattal szemben, amely a Nemzetek Ligájában feljutott a legfelső divízióba, valamint kijutott az Európa-bajnokságra. Akadtak hiányosságaink, de így is megvoltak a helyzeteink. Több fiatal játékos lehetőséghez jutott, akik a jövőben is az ír csapat fontos tagjai lehetnek” – összegzett  Stephen Kenny.

„Jól eltalált lövés volt, de védhető, és sikerült is jó helyre tolnom. De ez csak egy zárójeles félmondat, mert rettentő boldog vagyok, hogy sikerült növelnem a válogatott mérkőzéseim számát. Öt év után, ez egészen hihetetlen. Az elmúlt egy-két hónap számomra egy igazi flow-élmény. Rettentően jó közösségbe kerültem a Fradinál is, meg itt is, és élvezem minden percét. Azt hiszem, gyerekkoromban erről álmodtam, hogy újra pályára léphetek válogatott mezben, s egy hazai rendezésű Európa-bajnokságra készülhetek” – fogalmazott Bogdán Ádám a találkozót közvetítő M4 Sportnak a meccs lefújását követően, s kitért arra is, hogy milyen hangulatot varázsoltak a szurkolók a stadionba.

„Bemelegítő meccsek voltak ezek nekünk is, a szurkolóknak is, de azt gondolom, hogy meg kell őrizni azt a hangulatot és miliőt, ami most körülveszi a csapatot. Majdnem azt mondtam, hogy ezt a momentumot, de ez már hosszú ideje tart és körülveszi a csapatot, s rengeteget küzdöttünk is érte. Sokat köszönhetünk a szurkolóknak, és úgy vélem, így kell küzdenünk, hogy megháláljuk nekik azt a bizalmat, amit felénk mutatnak a drukkerek már nagyon régóta” – zárta mondandóját a Ferencváros kapusa.

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, valamint az UEFA hivatalos honlapja alapján)

Egy hozzászólás a(z) 11111100101ejegyzéshez

 • PERCRŐL PERCRE

  90+5.

  PERC
  “Európa, Európa!” – zúgja a tábor, majd jön a közös Himnusz-éneklés.

  90+5.

  PERC
  11 mérkőzés óta veretlen a válogatottunk.

  90+5.

  PERC
  VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

  90+2.

  PERC
  Orbán ment nagyot Collins elől, Ogbene jobb oldali beadása után, az ötösön. Nagyon kellett ez a belépő…

  90+1.

  PERC
  Három perc a ráadás.

  90+1.

  PERC
  Nego passzát Schön a bal alsóba vágná ballal, 18-ról, középről, de fogja a labdát vetődve Kelleher.

  90.

  PERC
  Hűha, mellé, az ötös bal sarka elől ballal a rövid felső mellé lő Ogbene, Horgan okos, lapos indítását követően.

  89.

  PERC
  Idah le, James Collins be, ékcsere.

  89.

  PERC
  Knight le, Chiedozie Ogbene be, szélső helyett csatár.

  88.

  PERC
  Schön a Rossi-éra 19. újonca. A csere előtt Hahn Jánost hívta magához Rossi, alighanem ő lesz most legelöl, Szalai helyén.

  88.

  PERC
  Szalai Ádám le, Schön Szabolcs be, újoncavatás.

  88.

  PERC
  Szalai Ádám lő jobbal jócskán a jobb alsó mellé, középről, 23-ról.

  87.

  PERC
  Duffy viharban, de csak majdnem adja el a labdát az ötösön, végül Szalai Ádám lő jobbal a bal felső mellé 17-ről, középről.

  84.

  PERC
  McClean le, Ryan Manning be az íreknél.

  83.

  PERC
  A szöglet után tiki-taki az ötös előtt, Szalai Attila ballal kapura lő, de ezt is eléri Kelleher a léc alatt!

  83.

  PERC
  HELYZET, Kecskés ad be ismét jobbról, jobbal, Szalai Ádám tízről Duffy mellől a léc alá fejelne, de nagyot véd Kelleher, robinzonáddal.

  82.

  PERC
  Knight jobb oldali beadása után McClean lefejeli Lovrencsicset az ötös bal sarkán, de Bogdán vetődve fogja a labdát a jobb alsó előtt.

  81.

  PERC
  Fiola nem kért ápolást a lecserélése után, láthatóan nincs baj. Előtte a földön maradt, még a szögletet követően.

  80.

  PERC
  Bátor húzás, védő helyett csatár jött be. Rossi oda is hívta magához Varga Kevint, neki kell visszazárnia a védelembe.

  80.

  PERC
  Szól a Polska, Polska! rigmus a lelátóról. A szurkolók a jelek szerint nem haragudtak meg a lengyel játékvezetőre Szalai Attila iménti sárga lapja után.

  79.

  PERC
  Fiola le, Hahn János be, bal oldali középpályás helyett középcsatár.

  79.

  PERC
  Cullen jobb oldali beadását az ötös bal sarka elől a levegőbe fejeli Duffy, majd Szalai Ádám hátán csattan Knight jobblábas, 22 méteres kapáslövése.

  77.

  PERC
  Fiola jobb oldali beadását Molumby az ötösről becsúszva feladja Szalai Ádámnak, aki ballal hétről a kapus ölébe pazarolja a ziccerét!

  75.

  PERC
  Idah lő kapura 11-ről, de blokkol szépen Kecskés. Bele is sérül picit, ápolás… de folytatja.

  72.

  PERC
  Szalai Attila kap sárga lapot Knight ellökéséért.

  71.

  PERC
  Fiola 21 méteres lövése nem az igazi.

  71.

  PERC
  Kecskés emel jobbról az ékünk elé, de kifut elé a kapus.

  70.

  PERC
  Benne van a gól ma is (Fotó: Török Attila)

  70.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  70.

  PERC
  Nego lő kapura az ötös jobb sarka elől, Duffy lábával együtt, ápolás. Majd szöglet lesz. Nem, bedobás.

  68.

  PERC
  BOGDÁN! Kikapja a jobb alsó elől Idah jobblábas, 22 méteres lövését!

  68.

  PERC
  Bogdán a legutóbbi, horvátok elleni meccsén is csereként állt be, akkor a szünetben.

  66.

  PERC
  Bogdán ma lett 21-szeres válogatott.

  66.

  PERC
  Az írek elleni, 2012-es meccsen egyébként a mostani csapatból Szalai Ádám is játszott.

  65.

  PERC
  E két csapat legutóbbi, 2012-es, 0–0-ra végződő meccsén is játszott Bogdán Ádám, aki egyébként 2016 után kap szerepet újra a válogatottban, előtte öt éve, a horvátok elleni 1–1-es mérkőzésen szerepelt címeres mezben.

  63.

  PERC
  Kleinheislernek nem ment ma, Loic Nego váltja őt.

  63.

  PERC
  Bogdán Ádám a pályán, kapuscsere nálunk is.

  63.

  PERC
  Kleinheisler betör a 16-osra, jobbról jobbal éles szögből O’Shea és McClean mellől a kapus ölébe lő.

  62.

  PERC
  Ha tippelnünk kellene, Kleinheisler fog lejönni. Bogdán is jön! És ahogy éreztük, Kleinheisler. Kissé mintha elfáradt volna, több labdát is elveszített az elmúlt percekben – jelenti Pór Károly.

  62.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  61.

  PERC
  Lovrencsics jobbról ballal ad be, Egan és Cullen összezár rutinosan Fiola előtt az ötösön, kirúgás.

  61.

  PERC
  Kleinheisler lő Szalai Attila passza után jobbal 17-ről, középről a kilépő Eganbe.

  60.

  PERC
  Fotó: Török Attila

  60.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  59.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  59.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  58.

  PERC
  Szalai Attila ment becsúszva Idah elől Horgan bal oldali beadása után, Orbán és Kecskés sem állt most a helyzet magaslatán!

  56.

  PERC
  Balszélső és középső középpályás az íreknél a két új ember.

  56.

  PERC
  Hourihane-t meg Jayson Molumby váltja.

  56.

  PERC
  Parrot le, Daryl Horgan be az íreknél.

  56.

  PERC
  Lovrencsics ment tanári módon Parrot elől, becsúszva.

  56.

  PERC
  Szalai Ádám lő jobbal a bal alsó felé a 16-os jobb sarka elől, Kleinheisler labdaszerzése után, de nagyot véd Kelleher! Kecskés elől menti a magyar szögletet Idah.

  55.

  PERC
  Fotó: Török Attila

  55.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  54.

  PERC
  Szalai Á. ment fejjel az ötösön egy bal oldali Cullen-kornert.

  54.

  PERC
  Lovrencsics reklamál, mert tud lengyelül. Nem hatja meg a sporit.

  53.

  PERC
  Lovrencsics, majd Kecskés jobb oldali, jobblábas beadása is rossz, Parrot megindulna a jobbon, ha Szalai Attila hagyná. De nem hagyja.

  48.

  PERC
  Lovrencsics jobb oldali emelését hazafejeli Duffy, Schäfer hiába les a lecsorgóra.

  47.

  PERC
  Aztán ellökik Szalai Attilát, ez a meccs 2. ír szabálytalansága! A magyarok is csak 6-nál járnak.

  47.

  PERC
  Fiola ment a balon ollózva, és még indításnak is jó.

  46.

  PERC
  FOLYTATJUK!

  FÉLIDŐ

  Az íreknél meg kapuscsere: Caoimhin Kelleher a pályán.

  FÉLIDŐ

  Varga Kevin pedig Varga Rolandot váltja. Szélsőcserék.

  FÉLIDŐ

  Bolla le, Lovrencsics Gergő be.

  FÉLIDŐ

  A szurkolók a Székely himnuszt éneklik.

  FÉLIDŐ

  Már mezben melegítenek a pályán.

  FÉLIDŐ

  Varga Kevin és Lovrencsics is be fog állni.

  FÉLIDŐ

  Részletek itt!

  FÉLIDŐ

  Ha így marad a meccs, Marco Rossi és csapata 11-re növeli a sorozatban veretlenül megvívott mérkőzései számát. Az Eb-re készülő válogatottak közül csak Roberto Mancini szövetségi kapitány és együttese az olasz válogatott büszkélkedhet ennél hosszabb aktív veretlenségi mérkőzéssel, az olaszok 27 veretlen meccsnél tartanak.

  FÉLIDŐ

  Fotó: Török Attila

  FÉLIDŐ

  Nincs elérhető leírás.

  FÉLIDŐ

  Folytatjuk a labdarúgó Európa-bajnokság F-csoportjának bemutatóját. Ezúttal fókuszban a magyar védelem és Marco Rossi telitalálatnak bizonyuló húzása, a 3–5–2-es hadrend. BŐVEBBEN ITT!

  FÉLIDŐ

  Marco Rossi három belső védős rendszere nagyon bevált.

  FÉLIDŐ

  Azóta egyébként csak egyszer találkoztunk az írekkel, 2012 júniusában 0–0-ra végzett a két csapat a Puskás Ferenc Stadionban. A mieink közül az akkori csapatból Bogdán Ádám és Szalai Ádám tagja most is a keretnek.

  FÉLIDŐ

  FÉLIDŐ

  A második félidő ezúttal nem csak a támadás irányának szempontjából jelentett fordulatot. A csereként pályára küldött újonc, a kispesti Hamar István parádésan mutatkozott be, első válogatottbeli labdaérintéséből szépített, majd bő negyedóra elteltével újra betalált. Az időközben sok cserével felfrissített írek már nem tudtak újra felpörögni, így a hajrában a Rókának becézett Balog Tibor és Urbán Flórián egy-egy góljával 4–2-re nyert a magyar válogatott. Megszületett tehát Puskás Ferenc első diadala magyar kapitányként, az egyetlen szépséghiba, hogy az írek később – valószínűleg a vereség hatására – nem ismerték el a találkozót hivatalos válogatott mérkőzésnek, így az a nemzetközi statisztikákból is hiányzik…

  FÉLIDŐ

  Öcsi bácsi bemutatkozása nem volt túl szerencsés, hiszen csapata a vb-selejtezőkön előbb a svédektől itthon 2–0-s, majd az oroszoktól Moszkvában 3–0-s vereséget szenvedett, majd ezt követte az írek elleni dublini barátságos mérkőzés. A házigazdák szurkolói az Arsenalban focizó büszkeségüket, David O’Learyt éltették abból az alkalomból, hogy utoljára szerepelt a válogatottban. A magyar játékosok mintha az öltözőben maradtak volna, mert azt a „ritka bravúrt” sikerült véghez vinniük, hogy a magyar középkezdés után 15 másodperccel már az írek vezettek, sőt, a 4. percben már 2–0 volt oda. Az első gólt lövő Roy Keane lenézően vigyorgott a magyar védelem hibáin, majd az első negyedóra végén elhagyta a pályát, a pocsék kezdés pedig már-már a mexikói Irapuatót idézte.

  FÉLIDŐ

  Puskás Ferenc 1993-ban négy mérkőzésen irányította a magyar válogatottat (Fotó: MTI, archív)

  FÉLIDŐ

  Amikor sorozatunkban nemrégiben a magyar szempontból talán legkedvesebb emlékű ír–magyar találkozót eleveníttük fel, amikor 1993 májusában David O’Leary búcsúmérkőzésén Dublinban nagyot fordítva 4–2-re győztük le a szigetországiakat.

  FÉLIDŐ

  VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

  45.

  PERC
  Egy perc a ráadás.

  43.

  PERC
  McClean balról nagy erővel adja középre a labdát, ballal, Cullen éppen csak nem éri el fejjel a labdát az ötösön!

  41.

  PERC
  Fotó: Török Attila

  41.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  41.

  PERC
  Varga jobb oldali kornerét 12-ről, kissé balról kapura fejeli Kecskés, de ment a bal sarok előtt Hourihane!

  40.

  PERC
  HELYZET, a Schäfer indította Szalai Attila ível balról ballal Szalai Ádám elé, aki megelőzi az ötösön O’Shea-t, a bal sarokba fejelné a labdát, félmagasan, de nagyot véd Bazunu!

  37.

  PERC
  Fotó: Török Attila

  Nincs elérhető leírás.

  37.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  37.

  PERC
  Idah a földön, ápolás, Naggyal harcolt, meghúzódott. Akkor ivószünetet rendelnek el a lengyel illetékesek.

  37.

  PERC
  A felezőnél azonnal visszaszerzünk minden labdát, de jó lenne egy kreatív játékos előre…

  36.

  PERC
  Kecskés passzol Kleinheislerhez, aki jobbról jobbal Szalai Ádám elé emel, de kijön az ír kapus ismét.

  36.

  PERC
  Eközben Dzsudzsák Balázs…

  34.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  33.

  PERC
  Ötször lőttünk mi kapura, egyszer a vendégek, 56 százalékban a mienk a labda.

  32.

  PERC
  Kleinheisler balra tolja, Schäfer ballal a kapus elé emel 22-ről.

  32.

  PERC
  Parrot szervezkedne középen, ha Szalai Attila fel nem rúgná, O’Shea balról a kapu elé emel, de ez Gulácsié.

  31.

  PERC
  Fiola nem kimondottan balszellő. Igaz, ő csak középcsatár nem volt még a címeres mezben, meg kapus, de ne kiabáljuk el, hosszú még a nyár…

  30.

  PERC
  Nagy érne egy egy pocsék jobb oldali szögletet, meg is menti, Fiolát futtatja a balon, aki azonban hosszan szökteti magát. Rossi magyaráz.

  30.

  PERC
  Kecskés Ákos alighanem a védelem magasítása érdekében is került a kezdőcsapatba, eddig láthatóan felveszi a versenyt a jól fejelő írekkel.

  27.

  PERC
  Az elemzés itt olvasható!

  26.

  PERC
  A napokban részletesen elemeztük Kleinheisler László távoli lövéseit: ezen a meccsen is próbálkozott már messziről az eszéki középpályás, de de hiányzott a számára ideális, 45 fokos szög, na meg a teli rüszt…

  26.

  PERC
  Fotók: Török Attila

  25.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  25.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  25.

  PERC
  Ez a mostani felállásunk már sokkal jobban hasonlít arra, amit az Eb-n is várhatunk a csapattól: három belső védő, két felfutó szélső, három belső középpályás nagyjából vonalban és a két csatár, akik közül hol Szalai Ádám, hol Varga Roland van előrébb – jelenti Pór Károly a helyszínről.

  24.

  PERC
  Egyre lelkesebbek a drukkerek, Kleinheisler Szalai Ádám elé emel, de ment lábbal a kissé lehajló ék elől Egan, majd Kleinheisler ballal 18-ról Parrot-ba lő.

  23.

  PERC
  Aki nigériai származású, a Manchester City játékosa.

  22.

  PERC
  Szalai Ádám indítja a jobbon felfutó Bollát, de jő az ír kapus, Bazunu.

  22.

  PERC
  O’Shea kétszer is labdát szerez. Ő nem John, hanem Dara, 22 éves, a WBA neveltje, nem rokonja az MU legendájának.

  21.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  21.

  PERC
  Fotó: Pór K.

  21.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  20.

  PERC
  Alakul, Schäfer körömpasszát Varga jobbal kapura teszi a 16-os bal sarka elől, de két méterrel a jobb alsó mellé talál.

  19.

  PERC
  A középpályán a második jó passz után rendre jön egy lökés vagy egy pontatlan átadás.

  18.

  PERC
  A pályán békés mezőnyharc, a szurkolók fel-fellelkesednek.

  18.

  PERC
  Egy, a lengyel-magyar barátságot jelképező drapéria is feltűnt a magyar táborban, feltételezhető, hogy lengyel drukkerek is vannak a mérkőzésen.

  15.

  PERC
  Fiola jobb oldali beadása éppen csak magas az ötösön McCleannel megharcoló Bollának!

  14.

  PERC
  Marco Caneira (Fotó: Pór Károly)

  14.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  14.

  PERC
  Caneira a portugál csapat kapcsán elmondta, talán még erősebbek lettek öt év alatt, mert több új játékos beépült a csapatba, ám így is nehéz feladatnak tartja a címvédést, a franciákat gondolja az egyik fő riválisuknak.

  14.

  PERC
  Helyzet lehetne, Fiola lő labdaszerzés után balról, 17-ről, de közbelép Egan, Bolla kicsit gyámoltalanul mozdul a labdára, így ment előle az ötös bal sarkán Duffy. Na majd ha kicsit rutinosabb lesz a magyar játékos, az ilyen labdákkal a kapuig gyalogol.

  12.

  PERC
  FÓRUM, HOZZÁSZÓLÁS ITT!

  12.

  PERC
  Parrot bal oldali beadását szép mozdulattal fejeli ki Szalai Attila a gólra éhesen érkező Hourihane elől.

  11.

  PERC
  Kérdésünkre elmondta, portugál szempontból nehezebb meccsre számít a mieink ellen még az öt évvel ezelőtti, 3–3-as mérkőzésnél is, mert a közel hetvenezer szurkoló támogatása nagy előnyt jelenthet a magyar válogatottnak.

  11.

  PERC
  A mérkőzés előtt, a bejáratnál összefutottunk a 25-szörös portugál válogatott Marco Caneirával, a Mol Fehérvár korábbi játékosával, aki az Eb alatt az egyik portugál televízió szakértőjeként dolgozik – jelenti a helyszínről az NSO-nak dolgozó Pór Károly.

  10.

  PERC
  Fotó: Török Attila

  Nincs elérhető leírás.

  10.

  PERC
  Nincs elérhető leírás.

  10.

  PERC
  Nem is rossz, Bolla beadását Kleinheisler nem is sokkal teszi jobbal a kapu mellé, a 16-os előteréből. Bazunu szemmel biztosított.

  8.

  PERC
  A helyzet óta ismét a magyar csapat birtokolja többet a labdát, de meddő a mezőnyfölény. Egyelőre.

  8.

  PERC
  Cullen adott be jobbról, jobbal.

  6.

  PERC
  HŰHA, nyomnak az írek, és majdnem gólt szereznek! Egy jobb oldali beadást csúnyán elnéz Szalai Ádám, Fiola lemarad, de hat méterről Egan a lécre fejeli a labdát!

  2.

  PERC
  Varga adja be, ballal, középre pörget Szalai Attila, de mentenek ismét a bekkek. Knight kontrázna, de gyorsan fellöki Varga.

  1.

  PERC
  Kleinheisler jobb oldali beadását menti a kapu előtt O’Shea.

  01.

  PERC
  ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

  A mieink tiszta fehérben, az írek tiszta zöldben.

  A magyar csapat nem térdepel le, csak az ír, mert nálunk nincs a pályán politizálás, de a mieinknél mindenki a mezen található „Respect” feliratra mutat.

  A két fél legutóbb kilenc évvel ezelőtt találkozott egymással, a 2012-es felkészülési mérkőzésen nem született gól. Ebben az évezredben ez volt a két válogatott egyetlen egymás elleni párharca. A találkozóra a mieink és a vendégek is győzelemmel hangoltak. Marco Rossi csapata a Ciprus ellen elért sikerrel tízmeccsesre növelte veretlenségi (7–3–0) sorozatát. Az írek Andorrában értek el papírformaeredményt, de ebben az évben ez volt az első sikerük. Március végén Szerbiától és Luxemburgtól is kikaptak vb-selejtezőn, majd a hónap utolsó napján Katarral ikszeltek felkészülési mérkőzésen.

  Érdeklődés ugyanakkor van, méghozzá szokás szerint óriási. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy elővételben gazdára talált az összes jegy az írek elleni meccsre, ami azt is jelenti, hogy Szalai Ádámék a „főpróbán” is tapasztalhatják, milyen felemelő érzés lesz majd az „előadásokon” is telt ház előtt játszani.

  Második, egyben utolsó felkészülési mérkőzését vívja kedd este az egy hét múlva már Európa-bajnoki csoportmeccsen pályára lépő magyar válogatott. Amióta Marco Rossit kinevezték szövetségi kapitánynak (csak a miheztartás végett: 2018. június 19-én jelentette be a Magyar Labdarúgó-szövetség, hogy az olasz szakember veszi át Georges Leekens helyét), ritkán játszik tét nélküli mérkőzést a válogatott, ez lesz csupán a negyedik ilyen találkozó. Bár néhány nappal az Eb-rajt előtt aligha ildomos arról beszélni, hogy nincs tét…

  Gulácsi Péter, a magyar válogatott kapusa szerint nem jelent problémát, hogy a koronavírus-járvány ellenére telt ház (69 000 néző) lesz a Puskás Arénában az Európa-bajnokságon. Az RB Leipzig labdarúgója a Kickernek nyilatkozott. „A magyarországi helyzet nagyon jó – értékelt a 31 éves kapus. – A lakosság fele be van oltva, a kijárási tilalom megszűnt, az éttermek ismét nyitva vannak. Védettségi igazolvánnyal gyakorlatilag újra szabadon lehet mozogni, és a mérkőzésekre is ki lehet menni. A stadion kihasználtságával kapcsolatban jól átgondolt döntés született. Az ország megértette, hogy az Eb-társrendezés egyszeri lehetőség. Remélem, hogy minden rendben megy, és mindenki egészséges marad.”

  Budapest célja, hogy a három csoportmérkőzésen – Magyarország–

  Portugália (június 15.), Magyarország–Franciaország (június 19.), Portu-
  gália–Franciaország (június 23.) – és a nyolcaddöntőn (június 27.) a Pus-
  kás Aréna nézőtéri ülőhelyeinek mindegyikét elfoglalhassák a szurkolók,

  ha megfelelnek a belépés szigorú követelményeinek.

  Nikolics Nemanját arról kérdezte kollégánk, össze tudná-e vetni a mostani Eb-re készülő csapatot a 2016-ossal.

  „A hangulat ugyanúgy fantasztikus, de az egység szerintem sokkal jobb. Akkoriban több volt a rutinos játékos, akik igazi vezérek voltak a pályán és azon kívül is, kevés volt a fiatal a keretben. Most sokkal támadóbb focit tudunk produkálni, bárki ellen is lépünk pályára. Nem fogunk a szisztémánkon változtatni, csak saját magunkkal foglalkozunk. Öt évvel ezelőtt többet védekeztünk, ami most is fontos, de azt is sokat gyakoroljuk, hogy mit csináljunk, amikor nálunk van a labda. Szerintem ez a csapat jobb, mint a 2016-os, de sajnos nehezebb csoportba kerültünk. Mindegy, ezt kell megoldani, maximálisan bízom a srácokban.”

  „A csapatjátékunkkal tudjuk ellensúlyozni az ellenfelek játékosainak egyéni kvalitásait. Sűrűn helyezkedve kell játszanunk, tisztelnünk kell a távolságokat és a taktikai rendet. Ez nem csak ránk igaz: bármelyik nemzetnek nehéz lenne Bernardo Silva ellen játszani. De ha megvan az embere, és a védekezésünk is sűrű, akkor van lehetőség megfelelő módon kivédekezni. A lényeg, hogy alázatosak legyünk, tisztában legyünk a helyzetünkkel, és bízzunk abban, hogy ki tudjuk használni azt a kevés lehetőséget, ami adódik. Ez a realitás. Remélem, meglepjük ellenfeleinket, de ahhoz tökéletes csapatjáték és csipetnyi szerencse is kell.”

  „Nem teljes létszámban, mert van még egy-két különleges szituáció, amit szeretnék kiértékelni. Vagyis nem fog egy az egyben megegyezni a kezdő a portugálok ellenivel. Szeretném pályán látni az írek ellen azokat az alapembereket, akik Ciprus ellen nem játszottak vagy csak a szünet után cseréltem be őket. Leszámítva Sallai Rolandot, aki továbbra is izomfáradtságra panaszkodik. Van még nyolc nap a portugálok elleni meccsig, szeretném, ha addig rendbe jönne, nem kockáztatok.”

  Marco Rossi szövetségi kapitány elárulta: az írek elleni kezdőcsapat már hasonlítani fog ahhoz, amelyet az Európa-bajnokságon láthatunk majd Portugália ellen.

  Marco Rossi nem kockáztatja meg Sallai Roland játékát az írek ellen (Fotó: Árvai Károly, archív)
  „Rég vártunk már erre a sikerre, emiatt nagy nyomás volt rajtunk. Amikor hátrányba kerültünk, nyugodtak tudtunk maradni, ezért sikerült fordítani és ez önbizalmat, magabiztosságot ad a csapatnak” – fogalmazott John Egan azzal kapcsolatban, hogy ezt megelőzően az írek 2019 novemberében nyertek legutóbb, azután 12 meccsen nyeretlenek maradtak.

  A 28 éves futballista – aki Séamus Coleman sérülése miatt csapatkapitány lesz kedden – kiemelte, hogy ezúttal más, sokkal keményebb mérkőzésre számít, mivel a magyarok jóval nagyobb játékerőt képviselnek Andorránál, ráadásul biztosan nagy lelkesedéssel, feldobott állapotban játszanak majd, tekintve, hogy a pénteken rajtoló Európa-bajnokságra készülnek.

  „Nagy lehetőség a magyarok számára, hogy az Eb-n a legnehezebb csoportban Portugáliával, Franciaországgal és Németországgal szerepelhetnek. Óriási élmény lesz telt ház előtt ilyen csapatokkal megküzdeni” – mondta a magyar csapat Eb-szereplése kapcsán Kenny, aki szerint nem ijesztő, sokkal inkább lelkesítő ez a kihívás.

  A tavaly áprilisban kinevezett szakember négy nappal ezelőtt aratta első győzelmét a válogatott kispadján, az elmúlt időszak gyengébb eredményeiről úgy vélekedett, hogy új csapat építése zajlik, radikális változtatásokat hajtott végre, a válogatottba kerülő fiatalok pedig nem olyan gyorsan fejlődtek, mint azt remélték.

  „A magyarok előző mérkőzésükön sok kulcsjátékost pihentettek, így ellenünk valószínűleg a legjobb összeállításukban lépnek pályára. Ez jó teszt lesz számunkra, a játékosoknak pedig nagy kihívás” – fogalmazott hétfői sajtótájékoztatóján Stephen Kenny szövetségi kapitány, aki hozzátette, kifejezetten örül, hogy szurkolók előtt léphetnek pályára, mert a nézőkkel a szenvedély is visszatér a labdarúgásba.

  AZ ÍR KERET
  Kapusok: Caoimhin Kelleher (Liverpool), Gavin Bazunu (Rochdale), Mark Travers (Bournemouth)
  Védők: Matt Doherty (Tottenham Hotspur), Lee O’Connor (Tranmere Rovers), James McClean (Stoke City), Ryan Manning (Swansea City), Shane Duffy (Brighton and Hove Albion), Dara O’Shea (West Bromwich Albion), John Egan (Sheffield United), Andrew Omobamidele (Norwich City)
  Középpályások: Josh Cullen (Anderlecht), Conor Hourihane (Swansea City), Harry Arter (Nottingham Forest), Jason Knight (Derby County), Jayson Molumby (Preston North End), Jamie McGrath (St. Mirren), Daniel Mandroiu (Shamrock Rovers)
  Csatárok: James Collins (Cardiff City), Adam Idah (Norwich City), Troy Parrott (Tottenham Hotspur), Chiedozie Ogbene (Rotherham United), Ronan Curtis (Portsmouth), Daryl Horgan (Wycombe Wanderers)

  Az Everton védője csütörtökön kihagyta az Andorra elleni 4–1-es ír győzelemmel záruló összecsapást, s bár Kenny abban reménykedett, hogy Coleman (aki 2016-ban Robbie Keane-től örökölte meg a csapatkapitányi karszalagot) a magyarok elleni mérkőzésre felépül, a játékos állapota nem javult, így el sem utazik Magyarországra.

  Csapatkapitánya nélkül érkezik az ír válogatott Budapestre, ahol kedden felkészülési mérkőzést játszik az Európa-bajnokságra készülő magyar nemzeti csapattal. Seamus Coleman combhajlítóizom-sérülés miatt nem állhat Stephen Kenny szövetségi kapitány rendelkezésére.

  Bicskei Bertalan szövetségi kapitány irányításával 2000 márciusa és 2001 áprilisa között tizenkét mérkőzésen maradtunk veretlenek, négy győzelem mellett nyolc döntetlen a mérleg, igaz, ezek közül csupán három volt tétmérkőzés. A mások mellett Filippo Inzaghival és Franceso Tottival felálló Olaszország elleni 2–2 után Litvániában 6–1-re nyertünk Fehér Miklós mesterhármasának is köszönhetően a 2002-es világbajnoki selejtezőcsoportban, illetve utóbbi válogatott ellen hazai pályán 1–1-es döntetlenre végeztünk. A remek sorozat 2002 júniusában ért véget, a Románia elleni idegenbeli 2–0-s vereséggel.  

  A Ciprus elleni győzelemmel (1–0) már tízmérkőzéses a magyar labdarúgó-válogatott veretlenségi sorozata, hasonlóan jó teljesítményre legutóbb húsz esztendeje volt példa.

  Varga Roland is bekerült a magyar válogatott kezdőcsapatába Írország ellen (Fotó: Török Attila)
  Eb 2020: Mancini veretlen legrégebben, Rossi a 2. – legek kapitányai.

  Színes tévé – Somogyi Zsolt jegyzete.

  Folytatjuk „Ez a csapatunk” cikksorozatunkat, melyben a héten kezdődő labdarúgó Eb előtt a magyar válogatott tagjai kerülnek fókuszba. Még az NB I-es idény közben járt az NSO Tv stábja Kisvárdán (a Ferencváros elleni mérkőzésen), ahol a találkozó után Supka Attilával (aki azóta már nem a várdaiak vezetőedzője) a közelgő Európa-bajnokságról beszélgettünk. A tréner kitért két korábbi játékosára, Holender Filipre és Gazdag Dánielre, beszélt az esélyekről is, illetve szóba került kollégája, Marco Rossi szövetségi kapitány titka is.

  Napokon belül véget ér az öt éve tartó várakozás, és elkezdődik az Európa-bajnokság! A Lesen vagyunk podcast friss adásában Moncz Attila (Sport Tv) és Szeli Mátyás (Nemzeti Sport) végig a kontinenstornáról beszélt, és egy kis nosztalgiázást követően a D, E, F-csoportokkal foglalkozott.

  ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A MAGYARORSZÁG–ÍRORSZÁG LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
FOTELSZURKOLÓ
Novák Dezső