2021.VII.13. BL-selejtező: FC Prishtina – Ferencváros: 1-3

Uzuni mesterhármasával idegenben is nyert a BL-ben a Ferencváros

Az első lépcsőfokot könnyedén vette a magyar bajnok, pár hiba is belefért most Koszovóban.
A Ferencváros 3–1-re nyert idegenben a koszovói Prishtina ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája selejtezőjében, így 6–1-es összesítéssel továbbjutott a következő körbe.

Nyilatkozatok:

Zekirija Ramadani: „Már önmagában amiatt boldogok lehetünk, hogy ebben a sorozatban vagyunk érdekeltek, ezúttal is mindent megteszünk, hogy felvegyük a versenyt a magyar vetélytársunkkal. Számomra nagyon fontos, hogy a várost, az országot képviseljük ezen a mérkőzésen. A párharc első felvonásán láthattuk, rendkívül tapasztalt az ellenfél. Ugyan hetven percig tartottuk magunkat, a magyarok nem álltak le, folyamatosan nyomás alatt tartottak minket, s végül nagyobb különbséggel megnyerték az összecsapást, ami komoly fegyvertény.”

Peter Stöger: „Szomorúak vagyunk, hogy nem lesznek nézők a stadionban, de az ilyen körülményekhez sajnos hozzá kellett szoknunk az utóbbi időszakban. Jó helyzetből várjuk az összecsapást, de hangsúlyozom, háromgólos előnyünk ellenére még nincs lefutva a párharc, rendkívül kemény kilencven perc vár ránk. Az öltözőben sokat beszélgettünk a koncentráció fontosságáról, úgyhogy játékosaimtól azt várom, mindvégig összpontosítsanak, s vegyék komolyan a találkozót. Az a legfontosabb, hogy biztonságosan játsszunk, de az is lényeges, hogy a budapesti meccshez képest gyorsabban fussunk, járassuk a labdát, illetve fejlődnünk kell abban is, hogy rendezetten védekezzünk. Rendkívül sok helyzetet alakítottunk ki a hazai meccsen, most sem volna hátrány, ha gólra váltanánk a lehetőségeket. Az előző mérkőzésen is mi voltunk a favoritok, a háromgólos előny birtokában még kevesebb vesztenivalója lesz az ellenfélnek, úgyhogy profi hozzáállást kell tanúsítanunk. Ellenfelünk technikás, fizikailag erős csapat benyomását keltette, alighanem ezúttal is harapós lesz.”

A mérkőzés:

Bajnokok Ligája, 1. selejtező kör, visszavágó:

FC Prishtina — Ferencváros: 1-3 (0-0)
Pristina, 20:00. Zártkapus mérkőzés.
Vezette: Laurent Kopriwa (asszisztensek: Da Costa, Ries; tartalékjv.: Morais – luxemburgiak)

FC Prishtina: Nika — B. Krasniqi,  Bekteshi, Zyba (Hoti, 52.) — Mankenda, Lilaj (Bardokhu, 64.), Boshnjaku, E. Krasniqi, Mici — Kryeziu, O. John (Shabani, 60.)
kispad: Haxho, Dushi, Tolaj, Muca, Prapashtica
vezetőedző: Zekirija Ramadani

Ferencváros: Dibusz — Wingo, Blazic, S. Mmaee, Civic — Haratin, Somália (Vécsei, 69.) — Mak (Zubkov, 61.), Nguen (Baturina, 89.), Uzuni (Redzic, 88.) — R. Mmaee (Sigér, 70.)
kispad: Bogdán, Varga Á., Gera Dán., Dvali, Csontos, Iyinbor
vezetőedző: Peter Stöger

Gól: Hoti (67.) illetve Uzuni (49., 80., 86.)
Sárga lap: Boshnjaku (42.) illetve Somália (64.)

Elismerően beszélnek a magyar futballról Koszovóban. A válogatott Európa-bajnoki szerepléséről a fiatal egyetemista és a helyi sportújságíró is elmondta, mennyire jól játszott a nemzeti csapat, szurkolt, s legközelebbre több szerencsét kíván. Volt, aki a Ferencváros előző idénybeli Bajnokok Ligája-szereplését méltatta, megjegyezve, a klub óriási fejlődésen ment keresztül az utóbbi négy-öt évben. A buzgó és szívélyes szervezőkön látni lehetett, várták már a magyar bajnokcsapat vendégszereplését. Akadt közöttük olyan is, aki néhai nagyapjával a nyolcvanas években látta élőben játszani a zöld-fehéreket, s az érzelmi kötődés miatt a lefújás után szerette volna elkérni az általa csak „tízes játékosként” emlegetett Tokmac Nguen mezét.

Peter Stöger vezetőedző három helyen változtatott a budapesti összecsapáshoz képest: a középpályán Sigér Dávid helyét Somália, a középhátvéd posztján Lasa Dvaliét Samy Mmaee, a keretből kimaradó Franck Boliét a góllal bemutatkozó Ryan Mmaee vette át a csatársorban – a Belgiumban született és ott nevelkedő marokkói testvérpár először játszhatott együtt tétmeccsen a Ferencvárosban. Az osztrák tréner ragaszkodik az elvéhez, hogy mindig az általa legerősebbnek vélt csapatot küldi pályára, a szépséghiba annyi volt, hogy Dibusz Dénes egyedüli magyarként kezdett. Noha Stöger elmondta, sokat beszéltek a találkozó előtt az összpontosítás fontosságáról, mégis szétszórtság és fejetlenség jellemezte a csapat játékát. Kísértetiesen hasonlóan kezdődött a meccs, mint egy héttel ezelőtt a Groupama Arénában: három perc sem telt el, a házigazda előbb egy beadás után, majd egy tizenhatoson belüli lövéssel veszélyeztetett, az ötödik percben pedig Oto John szerzett gólt – lesről. Nem játszott komplikált futballt a 3–5–2-es hadrendet választó házigazda, többnyire védelem mögé belőtt labdákkal és beadásokkal próbálkozott, mégis az lehetett a meccset néző érzése, hogy a fradisták nehezen birkóznak meg a támadások hatástalanításával, s mintha kommunikációs nehézségek is lettek volna a játékosok között.

Az első valamirevaló ferencvárosi támadásra 22 percet kellett várni, Róbert Mak lőtte a labdát kevéssel a kapu mellé. Idővel már több életjelet adott magáról a magyar bajnok, a félidő közepétől kezdte átvenni a mérkőzés irányítását – éppen azután javult a teljesítménye, hogy a hazai szurkolók kisebb csoportja megérkezett a stadion környékére, s rigmusok éneklésével és dobolással kezdte biztatni kedvenceit. Jó játékot azonban nem láthattunk a zöld-fehérektől, akik „takaréklángon égtek”, s csak elvétve találtak rést a koszovói védelmen – nagyon hiányzott a sérült Aissa Laidouni a középpályáról.

A fordulás után ismét a Prishtina akarata érvényesült, aktívan kezdte a második játékrészt, csakhogy Tokmac Nguen volt az, aki cselezni mert, faképnél hagyta az összes vele szembe kerülő hazai védőt, majd gólpasszal szolgálta ki Myrto Uzunit. Az együttes színeiben negyedik BL-gólját szerző támadónak különleges érzés lehetett, hogy betalált a több mint kilencven százalékban albánok lakta országban. Négygólos előny birtokában a továbbjutás már nem forgott kockán, ám nem sokkal a vezetés megszerzése után csak a szerencse mentette meg a Ferencvárost a góltól, a becsúszó Eldar Civicről a kapu irányába pördülő labda a kapufáról Dibusz Dénes kezébe pattant. Tíz perccel később azonban tehetetlen volt a magyar válogatott kapus, Mendurim Hoti fejjel vette be a kapuját. Ami a meccs pozitívuma volt még, hogy a június 13-i Hollandia–Ukrajna Eb-meccsen sérülést szenvedő Olekszandr Zubkov egy hónapos kényszerpihenő után pályára lépett, illetve a 18 éves Redzic Damir is beállt. Az igazán örömteli a végjáték volt, hiszen Myrto Uzuni megrázta magát, s kihasználva az ellenfél megingásait, további két gólt szerzett, eldöntve a mérkőzés sorsát (1–3). Bár Peter Stöger nem lehet maradéktalanul elégedett a látottakkal, az elvárást teljesítette csapata, kettős győzelemmel, 6–1-es összesítéssel jutott tovább a BL második selejtezőkörébe.

A zöld-fehérek ellenfele a litván bajnok Zalgiris lesz, amely a 3–1-es hazai siker után idegenben 2–1-re nyert az északír Linfield ellen.

További képek: fradi.hu, nso.hu

Nyilatkozatok:

A mérkőzés után Peter Stöger, az FTC vezetőedzője elmondta, nagy örömöt jelent a győzelem, nem volt könnyű feladat nyerni.

– Minek tulajdonítható, hogy csapata visszafogottan kezdte a mérkőzést?
– Meglepett minket az ellenfél nyomása, és nem a legjobb döntéseket hoztuk – mondta Peter Stöger, a Ferencváros vezetőedzője. – Több hosszú indításra lett volna szükség, ugyanis a rövid passzos játék inkább kedvezett az ellenfél stílusának. Arra persze számítottunk, hogy sok kockázatot vállal majd a Prishtina, amely a találkozó elején több helyzetet dolgozott ki. Szerencsénk volt, hogy megúsztuk kapott gól nélkül a meccs elejét, de aztán átvettük az irányítást, kontrolláltuk a mérkőzést. Nagy öröm a győzelem, nem volt könnyű feladat nyerni.

– A hat egyes összesítés tükrözi a párharc erőviszonyait?
– Egyáltalán nem, nem mutatja objektíven az ellenfél kvalitását. Sokszor elmondtam, technikailag jól képzett csapat ellen léptünk pályára, amely ráadásul kifejezetten gyorsan játszik. Viszont sok helyzetet alakítottunk ki, s mi voltunk a jobb csapat.

– A mutatott játék a második fordulóban is elegendő lehet a továbbjutáshoz?
– A most nyújtott teljesítményünkkel nagyon nehéz pillanatokat is átélhetünk, úgyhogy még komolyabban kell vennünk a következő párharcot, de biztos vagyok abban, hogy sikerül fejlődnünk addig.

Ramadani: A Ferencváros más kaliberű csapat

„Három gólt kaptunk, ezért nem vagyok elégedett, de figyelembe véve, hogy milyen képességű ellenféllel csaptunk össze, a játékunkkal az lehetek – mondta Zekirija Ramadani, a Prishtina vezetőedzője. – “A továbbjutás ma megoldhatatlan feladatnak bizonyult, a döntetlen kiharcolása javíthatott volna az öltöző hangulatán, légkörén. Kiestünk a Bajnokok Ligájából, de ez nem törheti le a gárdát, tudnunk kell, hol a helyünk. Gratulálok a labdarúgóimnak a teljesítményükhöz, nem szabad, hogy idegeskedjenek a kiesés miatt. A Ferencváros más kaliberű csapat volt, mint amilyen mi vagyunk, ezzel tisztában vagyunk, azonban bármelyik ellenfelet is kapjuk az Európa-konferencialiga második selejtezőkörében, a célunk nem lehet más, mint a továbbjutás!”

Myrto Uzuni:

(A Nemzeti Sport, az nso.hu, az UEFA, a Ferencváros és a Prishtina hivatalos honlapja alapján)

2 hozzászólás a(z) 2021.VII.13. BL-selejtező: FC Prishtina – Ferencváros: 1-3 bejegyzéshez

  • PERCRŐL PERCRE

    8-szor lőttek kapura a hazaiak, 15-ször a Fradi, 3, ill. 6 ment ezekből kapura.

    90+1. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

    88. perc Uzuni le, Redzic Damir be, Roko Baturina meg Nguennel pacsizhat.

    86. PERC MESTERHÁRMAS! Uzuni passzát Nguen tízről jobbal kapura teszi, de védi a félmagasan szálló lövést a bal sarok előtt a vetődő Nika, a kipattanó MYRTO UZUNIÉ, és jobbal jobbról, éles szögből, hét méterről a kapu túlsó, azaz a jobb sarkába lő. 1–3!

    82. perc Majdnem mesterhármas, két csel után ballal hatról, éles szögből a kilépő kapusba lő. A szögletét Blazic hétről a léc fölé fejeli.

    A gól előtt Uzuni vitte fel a labdát a 16-os elé, és ő passzolt balra a felfutó Civichez.

    80. PERC ITT A GÓL, Civic ad be a 16-os bal sarka elől ballal, MYRTO UZUNI a kapus elől három lépésről a kapu közepébe lő. Jobbal, a kapus lába között: 1–2!

    75. perc Zubkov lő Nguen passza után kissé jobbról, 21-ről jobbal a kapushoz.

    73. perc Shabani passzát E. Krasniqi jobbal 20-ról, középről Mmaeébe rúgja.

    70. perc Vécsei Bálint Somáliát váltja, Sigér Dávid R. Mmaee helyére áll be. Nguen 22-ről jobbal a léc fölé lő. Ő ment előre éknek.

    68. perc De nagy mentés! Már lőne az ötös jobb sarkáról jobbal Mankenda, amikor érkezik egy zseniális becsúszással S. Mmaee.

    67. PERC A csereember MENDUTIM HOTI az ötösről, középről egy jobb oldali Shabani-szöglet után a bal alsóba fejel, 1–1!

    66. perc Zubkov lépne el a jobbon, de kivetődik elé a kapus igen bátran és pontosan.

    64. perc Somália kap sárga lapot E. Krasniqi felrúgásáért.

    64. perc Tun Bardokhu váltja Lilajt.

    Ő ugyebár az ukránok első Eb-meccsén sérült le, és már nem is léphetett pályára a tornán. Lilajt is hordágyon viszik el…

    61. perc Lilaj rosszuil lépett, kiment a jobb bokája. Ápolás Makot Olekszandr Zubkov váltja közben.

    60. perc John le, Xhevdet Shabani váltja.

    58. perc Helyzet, de Mak jobbal a jobb alsó mellé lő 18-ról, középről, Uzuni balról érkező, lapos passza után.

    56. perc KAPUFA! Senki sem veszi komolyan a 16-os jobb sarkára betörő szélsőt, Kryeziut, aki az ötös sarka elé érve jobbal kapura lő, a becsúszó Civic bal combjáról a jobb oldali kapufa tövére pattan a labda… onnan meg a labda felé futó Dibusz ölébe pattan a játékszer!

    53. perc Uzuni bal oldali beadása után elesik középen R. Mmaee Hoti mellett… tovább!

    Zybát hordágyon viszik le, amikor kicselezte őt Nguen, rosszul lépett, ficam. Minimum.

    52. perc Mendutim Hoti be, a gól előtt lesérülő Zyba helyén folytatja.

    49. PERC EZ MÉG JOBB, Nguen viszi fel a labdát, remek cselekkel, indításával a 16-os elől MYRTO UZUNI ballal az ötös bal sarka elől, hét méterről a kapus lába között a kapu közepébe lő. Beleért a labdába a keresztező B. Krasniqi is, ez zavarta meg Nika kapust. 0–1!

    47. perc Mankenda jobb oldali beadása magas Johnnak. Aztán ismét a hazai légiós ad be jobbról jobbal, ez jobb, de Blazic ment fejjel az ék elől.

    46. PERC CSERE NINCS, FOLYTATJUK!

    52 százalékban a Fradié volt a labda az első félidőben.

    Ötször lőttek kapura ma a hazaiak, hatszor a vendégek, 3-3 ment a kapu felületére.

    Kubatov Gábor, az FTC elnöke a Facebook-oldalán mondott köszönetet Csányi Sándornak, a Magyar Labdarúgó-szövetség első emberének a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság megszervezéséért.

    „A sikeres Eb-szereplés után sokan dicsérik a csapatot. Ezek a fiúk meg is érdemlik – írja Kubatov Gábor. – Volt azonban még egy ember, aki nélkül a részben hazai rendezésű Eb nem valósulhatott volna meg. Ez az ember Csányi Sándor, az MLSZ elnöke. Csányi Sándorral a múltban sok építő vitám volt már, de tudom azt is, hogy ő mindig csak adott a magyar labdarúgásnak, sosem vett el attól. A vezetőknek ritkán szokták megköszönni, ezért én most személyesen neki is szeretném megköszönni ezt a minden magyar számára felejthetetlen élményt.”

    Bár a Prishtina stadionját 1953-ban adták át, nem keltett olyan benyomást, hogy elavult volna. A létesítmény többszöri ráncfelvarráson esett át, előbb 2005-ben, majd 2016 és 2018 között mintegy három és fél milliárd forintnak megfelelő eurót ráköltve újították fel, így elmondható, hogy kulturált körülmények várták a ferencvárosiakat – megjegyzendő, a két csapat létesítményhelyzetét szinte össze sem lehet hasonlítani. A prishtinai futballista, Qendrim Zyba nyilatkozatából tudjuk, hogy a koszovóiaknak leesett az álluk a Groupama Arénától, a játékos szerint az impozáns stadionban még százhúsz percet is képes lett volna futballozni, annyira feldobta a légkör.

    45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

    43. perc Uzuni 22 méteres szabadrúgása megpattan a sorfalon, a korner után Civic ballal a bal alsó mellé lő kissé balról, 23-ról.

    42. perc R. Mmaee indítását lekezeli Lorik Boshnjaku. Sárga lap kezezésért.

    40. perc E. Krasniqi első beadását S. Mmaee, a második Blazic menti, kontra, Uzuni nem lövi el ballal 14-ről R. Mmaee passzát, majd lesre fut a visszapassz közben, oda a lehetőség.

    37. perc Végre valami izgalom, Nguen passzol laposan R. Mmaee elé, aki ballal a bal alsót veszi célba 18-ról, de véd vetődve Nika.

    Spori. A 37 éves Laurent Kopriwa eddig három BL-selejtezőn dirigált pályafutása során, magyar csapatnak viszont még nem vezetett felnőttszinten. Az utánpótlás-válogatottakat tekintve már más a helyzet, 2017-ben ő volt a játékvezető az U21-es magyar válogatott Németország ellen 2–1-re megnyert felkészülési mérkőzésén, illetve az U19-es együttes Csehország ellen 2–1-re elveszített Eb-selejtezőjén.

    33. perc Mezőnyharc, hazai fölénnyel, de pocsék beadásokkal.

    27. perc Wingo jobb oldali beadását Zyba futtából 12-ról jobbal a léc fölé vágja. A szöglet pontatlan.

    25. perc Újabb magyar helyzet, Nguen passzol középről balra Civichez, aki ballal a kivetődő kapusba lő. Uzuni jobb oldali, jobblábas szögletét S. Mmaee a rövid oldali ötössarokról a kapus rövid sarka mellé fejeli, de méterekkel.

    22. perc Végre magyar helyzet, Somália bal oldali beadását Uzuni elrúgja becsúszva az érkező Mak elől, de nagyon rosszul céloz, 13-ról, középről, jobbról visszapasszol Nguen Mak elé, aki jobbal 14-ről a kapu fölé lő.

    20. perc A koszovói válogatott E. Krasniqi lő jobbal 22-ről a léc fölé. Civic beadása előbb Nika kapusé lett.

    Oto John nigériai, az FTC-vel korábban összecsapó albán Skënderbeutól érkezett tavaly, 35 ezer euróért.

    16. perc Wingo, Somália és Haratin szigorúan védekezik… de hazai ziccer! John az ötös elől, abszolúte üresen állva a léc fölé fejeli E. Krasniqi a 16-os bal sarka elől érkező ballábas beadását.

    16. perc Mak beadása a kapusé.

    13. perc A hazai helyzetek óta mezőnyharc a pályán.

    A hazai csapat mellett leginkább az szól, hogy otthonában ebben az évben csak kétszer kapott ki. A 13 Pristinában lejátszott párharcán a két kudarc mellett, kilenc győzelmet és két döntetlent gyűjtött be. Hazai környezetben legutóbb a májusban kapott ki, a bajnokságban az FC Ballkani 5–2-re verte meg.

    Az első mérkőzés a magyar bajnok győzelmét hozta. Az FTC ugyan az első félidőben is
    uralta a találkozót, de az erőfölénye a második félidő hajrájában érett gólokká (3–0). Az
    „odavágó” óta egyik fél sem játszott tétmeccset, a Ferencváros hírverő mérkőzésen lépett pályára, Balatonalmádiban 14 rúgott gólig meg sem állt.

    7. perc ÚJABB HAZAI HELYZET, John megindul a balon, Kryeziu ballal az ötös sarka elől a bevetődő S. Mmaeelábába lő, a kipattanót Mici adja be balról, tízről a léc fölé fejeli a labdát John.

    5. perc Alszik a Fradi, de megússza, Mankenda lő jobbal 18-ról, középről a jobb alsóba, de beleért még az ötös előtt a lesen álló John, így szabadrúgás kifelé. Üresen álló játékosok a 16-oson és az ötösön, ez csakis ebben a körben fér bele!

    3. perc HOPP, Mankenda ad be jobbról, John elől az ötösön éppen csak el tudja fejelni a labdát Blazic. Mici beadása is veszélyes, majd E. Krasniqi lő jobbal kapura 18-ról, középről, balra ledőlve véd azonban a kapus.

    2. perc Mankenda megindul a jobbon, de elfelejt megállni az oldalvonalnál. Civic csodálkozik, majd bedobja a labdát.

    1. perc S. Mmaee szereli a szépen a balon Bosnjakut, de azután rossz a passz.

    1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

    A hazaiak kék-fehér mezben és kék nadrágban, a magyar csapat zöld-fehér mezben és fehér nadrágban.

    Fotó: AFP

    Azt már a selejtezősorozat kezdete előtt tudni lehetett, hogy az UEFA a járványügyi helyzetre tekintettel nem engedélyezi a vendégszurkolók bejutását a mérkőzésekre, ám a koszovói bajnokcsapat vezetősége úgy határozott, hazai drukkereket sem léphetnek be a létesítménybe.

    ZÁRT KAPUK. Csaknem kilencezer hazai szurkoló varázsolt remek hangulatot a Groupama Arénában a Prishtina elleni BL-selejtező első mérkőzésén, a visszavágón azonban inkább edzőmeccs hangulat lehet majd a 13 500 fő befogadására alkalmas Fadil Vokrri Stadionban, ugyanis a prishtinai klub közleménye szerint zárt kapuk mögött rendezik meg az összecsapást.

    Nézzük, mint mondott a meccs előtt MAK!

    „A csapat jó formában van mind fizikailag, mind mentálisan, sikerre éhesen várjuk a mérkőzést. Nehéznek ígérkező kilencven perc vár ránk, úgyhogy nem lankadhat a figyelmünk annak ellenére sem, hogy jó helyzetben vagyunk. Segítenünk kell egymást a pályán, s ki kell vívnunk a továbbjutást” – fejtegette a Ferencváros védője, Henry Wingo.

    „Szomorúak vagyunk, hogy nem lesznek nézők a stadionban, de az ilyen körülményekhez sajnos hozzá kellett szoknunk az utóbbi időszakban – nyilatkozta hivatalos sajtótájékoztatóján a ferencvárosiak osztrák mestere. – Jó helyzetből várjuk az összecsapást, de hangsúlyozom, háromgólos előnyünk ellenére még nincs lefutva a párharc, rendkívül kemény kilencven perc vár ránk. Az öltözőben sokat beszélgettünk a koncentráció fontosságáról, úgyhogy játékosaimtól azt várom, mindvégig összpontosítsanak, s vegyék komolyan a találkozót. Az a legfontosabb, hogy biztonságosan játsszunk, de az is lényeges, hogy a budapesti meccshez képest gyorsabban fussunk, járassuk a labdát, illetve fejlődnünk kell abban is, hogy rendezetten védekezzünk. Rendkívül sok helyzetet alakítottunk ki a hazai meccsen, most sem volna hátrány, ha gólra váltanánk a lehetőségeket. Az előző mérkőzésen is mi voltunk a favoritok, a háromgólos előny birtokában még kevesebb vesztenivalója lesz az ellenfélnek, úgyhogy profi hozzáállást kell tanúsítanunk. Ellenfelünk technikás, fizikailag erős csapat benyomását keltette, alighanem ezúttal is harapós lesz.”

    „Olekszandr Zubkov velünk tartott Prishtinába, pályára léphet, de nincs olyan állapotban, hogy kilencven percet ott töltsön. Mindig a legerősebb csapatot küldöm pályára, vezetőedzőként nem vehetem könnyelműen egyik mérkőzést sem, így szerdán is a legjobb formában lévő játékosaimat vetem be” – mondta Stöger.

    Botka (térdsérülés) és Laidouni (combizomhúzódás) is maródi.

    A Ferencváros BL-ellenfele nem nevezte egyik legjobb formában lévő játékosát a selejtezősorozat első körébe, így a szélsőként bevethető Kreshnik Uka támadójátékából nem kellett készülnie a Peter Stöger vezette szakmai stábnak – legalábbis még nem. A koszovói Gazeta Olle úgy tudja, a 26 éves szélső, aki az előző évben kölcsönben a helyi élvonalbeli Drenicában szerepelt, s 14 bajnokin hat gólt szerzett, több ajánlat közül válogathat. Törökországból és Magyarországból is keresték, úgyhogy elképzelhető, a következő idényben már az NB I-ben láthatjuk őt.

    „Az első mérkőzés végeredménye nem tükrözi reálisan a találkozó képét. Eltelt egy hét, s ugyanakkora lelkesedéssel várjuk a visszavágót. Nincs vesztenivalónk, úgyhogy megpróbáljuk a tőlünk telhető legtöbbet megtenni, s jó eredményt elérni. Nehéz lesz megfordítani a párharcot, de nem lehetetlen a továbbjutás!” – mondta a Prishtina középpályása. Lorik Boshnjaku.

    Zekirija Ramadani, a Prishtina vezetőedzője így értékelt. „A mérkőzés hatvanöt százalékában jól helyezkedtünk, jól tartottuk magunkat. Sőt, még gólszerzési lehetőségeink is voltak. De sajnos tíz perc alatt összeomlott minden, amiért addig dolgoztunk. Ez annak tudható be, hogy a csapatomnak nincs meg a nemzetközi rutinja, ez az első ilyen szintű mérkőzése. Nem gondoltam arra, hogy 3–0-s vereséget szenvedünk, hiszen a hetvenedik percig nagyon jól védekeztünk a Ferencváros ellen. Mindent megteszünk a visszavágón, hogy valamilyen részsikert érjünk el.”

    Külön kitért a zöld-fehérekhez nyáron érkező Ryan Mmaeéra, aki mindjárt az első tétmeccsén gólt szerzett. „Még a meccs előtt beszéltem vele, hogy játéklehetőséget adok neki. Kiváló csatár, nagyon veszélyes a tizenhatoson belül. Fontos volt neki és nekem is, hogy betalált ezen a mérkőzésen.”

    „A felkészülést nehezítette, hogy néhány játékos kisebb sérüléssel küzd, illetve sokan az Európa-bajnokságon szerepeltek a nemzeti válogatottjukban. De úgy gondolom, jól vettük ezt az akadályt, s nekem az a dolgom, hogy a jelenlegi keretből hozzam ki a maximumot.”

    Peter Stöger, a Ferencváros vezetőedzője. „Elégedett vagyok a végeredménnyel, tudtam, hogy nem számíthatunk könnyű mérkőzésre, tekintve az ellenfelünk technikai kvalitásait. Tudtuk jól, hogy elöl gyors, erős játékosaik vannak, veszélyesek a kontráik, s kétszer-háromszor szerencsénk is volt ebből a szempontból. Az első gólunk sorsdöntőnek bizonyult, utána nagyobb terünk volt kibontakozni.”

    KEZD. „Élveztem a játékot, ráadásul góllal vettem ki a részem a győzelemből, így jó helyzetben vagyunk a visszavágó előtt. Boldog vagyok, hogy eredményes voltam az első mérkőzésemen, és hogy ilyen remek szurkolók előtt léphettünk pályára. Remélem, sok ilyen meccs vár még ránk! Megvoltak a lehetőségeink, türelemre volt szükségünk, hogy megszerezzük a vezetést, szerencsére végül háromszor is betaláltunk. A visszavágón fontos, hogy ne kapjunk gólt, és hogy ugyanezzel a türelemmel újra eredményesek legyünk” – értékelt a Fradi Médiának a góllal debütáló Ryan Mmaee.

    Ugyanakkor „megnyugtató” lehet, hogy a párharc jelenlegi állását és a két gárda játékereje közötti különbséget figyelembe véve a csaknem kilencvenmillió forintos jutalom jó eséllyel a „kasszában” marad.

    Igen ám, csakhogy az egy héttel ezelőtt tett ígéret, amely szerint a klub elnöki tisztségét betöltő Remzi Ejupi mintegy kétszázötvenezer euró prémiumot ajánlott fel a csapatnak abban az esetben, ha kiejti a Bajnokok Ligája első selejtezőköréből a Ferencvárost, nehezen összeegyeztethető a Prishtina pénzügyi helyzetével, lehetőségeivel.

    „Szó sincs bojkottról a játékosaim között, erről most hallok először. Kéthavi fizetéssel késünk, de felesleges erről beszélni, hiszen ebben a gazdasági helyzetben bármely klubnál előfordulhat ilyen helyzet” – idézi az FC Prishtina 43 éves vezetőedzőjét a Gazeta OLLE.

    A csapatot vezetőérkezőként irányító Zekerija Ramadani nem tért ki a kérdés elől, készségesen válaszolt, csakhogy az – egyébként rendkívül kedves és udvarias – tolmács mindezt nem fordította le angol nyelvre, úgyhogy csak a helyi sajtószemle során futottunk bele a szakember kényes ügyet tisztázó nyilatkozatába.

    A Ferencváros elleni kedd esti BL-selejtező-visszavágóra készülő koszovói bajnokcsapat vezérkara kéthavi fizetéssel tartozik a játékosoknak, de a pletykákkal ellentétben szó sincs arról, hogy a labdarúgói bojkottra készülnének.

    ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A PRISHTINA–FTC LABDARÚGÓ-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

OLDALAK
03.17.14:45 TV:M4Sport
03.31.18:00 TV:M4Sport
04.03.20:00 M4 Sport MK-negyeddöntő
04.07.14:45 M4 Sport
Novák Dezső utánpótlás emléktornák
04.14.16:30 M4 Sport
Categories
FOTELSZURKOLÓ